kropka 22.04.05, 18:51 kto jadł chleb z eolskiej pszenicy? Bardzo pilne :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pypcinski Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 18:53 Co to za barbaria? Eolskie to są harfy - Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Jesli mnie pamiec nie myli 22.04.05, 18:54 to wedlug Ujejskiego krol Dariusz Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez w Maratonie oczywiscie 22.04.05, 18:56 jesli to wlasnie o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
eu_lola Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 18:57 kropka napisała: > kto jadł chleb z eolskiej pszenicy? > Bardzo pilne :)) Gdzies na strychu stoi u mnie jeszcze Eola ale czy to Tobie moze pomoc ? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 18:58 Pewnie białogłowie chodzi o Odyseusza - gościł go Eol (to jeśli chodzi o grecka mitologię - a jesli chodzi o historię to troche bardziej złożona sprawa). Pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:03 jasne, pisz. Bardzo ciekawe, bo sam Ujejski to wtórnik :) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:15 1.Eolowie to jedno z greckich plemion wywodzące się według tradycji od Eola, zamieszkiwali poczatkowo Tesalię. Póżniej osiedlili sie w Grecji środkowej (za wyjątkiem Attyki) - założyli szereg greckich kolonii w Azji.*) Eol - syn Hellena i Orseis, wnuk Deukaliona, król Magnezji Tesalskiej, załozyciel plemienia eolskiego. Eolia (Eolida) tak nazywano północno-zachodnie wybrzeże Azji Mniejszej (dzisiejsze wybrzeże Turcji), od rzeki Hermos do Hellespontu, skolonizowane przez Eolów, z głównym miastem Kyme. Polecam lekturę prof. T. Zielińskiego "Starożytność bajeczna" (IV tomy) - niedawno wydano nawet w wersji "kieszonkowej" i jest dostepna w księgarniach *)Grecy mieszkali na wybrzeżu dzisiejszej Turcji do 1922 r. (mimo krwawych prześladowań Turków stanowili tam większość miejscowej ludnośći - dopiero klęska Grecji w wojnie z Turcja Kemala Paszy (pupilka Sowietów i USA) w 1922 r. doprowadziła do wypędzenia Greków, mieszkających tam od III tysięcy lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:22 to mniej więcej wiem. Ale czy nie masz jakiś szczegółów co do tej pszenicy? Czemu taka dobra była i taki rarytas? Bo że droga to pewne, jeśli tylko króla stać na nią było :) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:27 Przyznam się że tak na gorąco nie wiem dlaczego pszenica eolska była tak dobra - to był wówczas (ziemia eolska) spichlerz całego regionu. W Grecji właściwej (Helladzie) wtedy co innego uprawiano. Dopiero klęska w powstaniach miast greckich przeciwko Persom (co dało też pretekst Persom do najazdu na Heklladę) zrujnowały te ziemie i spichlerzem Antyku (Basenu Śródziemnomorskiego) stał się Egipt (żywił m.in. później Rzym). Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:35 prawda, zapomniałam. Starozytność miałam na I roku, a to było baaaaaaaaaardzo dawno :) Jak pójde na emeryture, to sobie wszystko przypomnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:52 Powiadają - uczyć się należy bo wiedza to potęgi klucz - a jak zdobędziesz wiele kluczy to zostaniesz... klucznikiem:)) A tak poważnie - nie odkładaj niczego na "jutro". Jeden z moich znajomych mawia: "żyj tak jakby dzisiejszy dzień miał być twoim ostatnim. Ciesząc się z każdej chwili a jednocześnie nie robiąc żadnych głupstw". Nara Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 20:43 kropka napisała: > prawda, zapomniałam. Starozytność miałam na I roku, a to było baaaaaaaaaardzo > dawno :) > Jak pójde na emeryture, to sobie wszystko przypomnę :) znaczy sie od tylu do przodu te wspomnienia beda szly,cos jak w "Shakespaeare in one hour" you thank:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Pomocy!!! (prywata) 22.04.05, 19:02 W Suzie na dworze król Dariusz ucztuje, stu niewolników jemu usługuje, sto pięknych dziewic na klęczkach sie wije. On innej wody przy stole nie pije, tylko z Choaspu dalekiej krynicy, a chleb je tylko z eolskiej przenicy, a wino jego to aż z Chalibamu, sól z puszcz Afryki, że świętego chramu Zeusa Ammona..." Maraton Ujejskiego dzięki wielkie :))) Kochani jesteście, ale i tak będę ciąć :P Odpowiedz Link Zgłoś