galba 11.08.05, 10:15 Gdyby Wanda Wasilewska żyła to by wam pokazała jak się zakłada Zw.Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karbid22 Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 11:07 Sluszna decyzja. Należałoby jeszcze sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Grodnie przed Domem Polskim do tej pory nie ma manifestacji miejscowych Polaków w ilości kilku tysięcy. Ano dlatego, że oni mają gdzieś te wszystkie rozgrywki między kilkuosobowymi zarządami. Na naszą pomoc patrzą i nie rozumieją o co właściwie chodzi. A nasze delegacje nie rozumieją, dlaczego oni nie rozumieją, że my też nie rozumiemy, że oni nic nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Mam wrażenie, że cała ta pani Andźelika... 11.08.05, 11:17 ... taka czyściutka jak ją u nas przedstawiają nie jest. Służby mieszają w całej sprawie aż miło. A manifestacje prześladowanych Polaków to... pani Andżelika i 3 starsze panie (pewnie jej mama, ciocia i teściowa). Tusk był najlepszy: przyjechał, powiedział "nie zostawie was samych" i wyjechał a ci, z którymi sie spotykał wylądowali w ciupie. Ale grunt, że Donaldowi w sondażu urosło... > Sluszna decyzja. Należałoby jeszcze sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w > Grodnie przed Domem Polskim do tej pory nie ma manifestacji miejscowych Polak > ów w ilości kilku tysięcy. Ano dlatego, że oni mają gdzieś te wszystkie rozgryw > ki między kilkuosobowymi zarządami. Na naszą pomoc patrzą i nie rozumieją o co > właściwie chodzi. A nasze delegacje nie rozumieją, dlaczego oni nie rozumieją, > że my też nie rozumiemy, że oni nic nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
util No dalej, poniuchaj w jej życiorysie. 11.08.05, 11:45 Stara dobra szkoła: przewertować delikwentowi biografię, na pewno znajdzie się coś co postawi go w niekorzystnym świetle. Nie o kwestie personalne tu chodzi, ale o elementarne racje. Twoje podejście mnie brzydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Elementarne racje... 11.08.05, 11:49 ... są takie, że sie nie wp... do innego kraju z buciorami. Szczególnie gdy samemu się jest republika bananową z preziem u steru. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Elementarne racje... 11.08.05, 12:08 galba napisał: > ... są takie, że sie nie wp... do innego kraju z buciorami. elementarne racje sa takie, ze wladze zadnego kraju nie wp**** sie do dzialalnosci oragnizacji spolecznych, a tym bardziej do organizacji mniejszosci narodowych... uprzedze z gory glupkowate uwagi o ew. lamaniu prawa przez rzeczone organizacje - fakt taki nie mial miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
galba Tak... 11.08.05, 12:46 Każde państwo z radościa przygląda się jak agenci obcego wywiadu montują "kolorową rewolucję". Przecież nasze państwo się nawet z tym nie kryło. Swoją drogą - gdzie są te tysiące uciskanych Polaków? Na pikietach zawsze jest tylko Andżelika, jej mama i 2 starsze panie. > galba napisał: > > > ... są takie, że sie nie wp... do innego kraju z buciorami. > > elementarne racje sa takie, ze wladze zadnego kraju > nie wp**** sie do dzialalnosci oragnizacji spolecznych, > a tym bardziej do organizacji mniejszosci narodowych... > > uprzedze z gory glupkowate uwagi o ew. lamaniu > prawa przez rzeczone organizacje - fakt taki nie mial miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Tak... 11.08.05, 13:32 galba napisał: > Każde państwo z radościa przygląda się jak agenci obcego wywiadu > montują "kolorową rewolucję". Przecież nasze państwo się nawet z tym nie kryło. hehehe tylko zastanow sie, jakie "wladze" musza obawiac sie "kolorowych rewolucji"... czyli mowiac wprost, jakie wladze musza bac sie wlasnych obywateli... coz... nie jest miulo byc kgb-ista, gdy rezim chwie sie, co galba? Odpowiedz Link Zgłoś
util O, mamy winnego. 11.08.05, 12:16 galba napisał: > Elementarne racje są takie, że sie nie wp... do innego kraju z buciorami. > Szczególnie gdy samemu się jest republika bananową z preziem u steru. Powracająca obsesja na punkcie "prezia" - pierwszej i ostatniej przyczynie polskich nieszczęść. Ćwiczenie dla ambitnych: trzy posty bez wzmianki o "preziu" i "Cimoszenko". Wiem, diabelnie trudne, ale może wykonalne? A na serio: W którym momencie Polska "wp... się z buciorami" do innego kraju? Czy kiedy Łukaszenka zdelegalizował legalne, demokratycznie wybrane władze Związku Polskiego, czy może kiedy zaczął nękać Polaków przesłuchiwaniami i aresztowaniami? Czy mam rozumieć, że wg. ciebie racja leży po stronie prezydenta Łukaszenki, a strona polska przesadza z reakcjami? Głowę bym dał, że do tej pory twierdziłeś coś zgoła innego. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Nie 11.08.05, 12:47 > Czy mam rozumieć, że wg. ciebie racja leży po stronie prezydenta > Łukaszenki, a strona polska przesadza z reakcjami? Głowę bym dał, > że do tej pory twierdziłeś coś zgoła innego. Uważam, że Lukaszenko to buc. A nasi "liderzy" to marionetki w rekach innych państw. Obie strony mam w głębokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
util Liderzy? 11.08.05, 13:27 > Uważam, że Lukaszenko to buc. A nasi "liderzy" to marionetki w rekach innych > państw. Obie strony mam w głębokim poważaniu. W sprawie oceny sytuacji na Białorusi polscy politycy niewiele się różnią (wyjątkiem JKM), rożnice widać dopiero w propozycjach sposobów reakcji. Na Białoruś wspierać Polaków wybrali się niezależnie Donald Tusk i Roman Giertych, a z sejmowej mównicy w obronie Polaków występowali reprezentanci wszystkich stronnictw, by w uchwale napisać: "Sejm z oburzeniem obserwuje rozwój sytuacji na Białorusi i nagminne naruszanie przez Republikę Białoruś podstawowych standardów prawa międzynarodowego, w tym i prawa do zgromadzeń i stowarzyszania się" I wszyscy oni to "marionetki w rękach innych państw". Nie ma dla ciebie ratunku w tym kraju, skoro tak oceniasz naszych liderów. Innych nie ma. A zdanie "Obie strony mam w głębokim poważaniu." kompromituje cię do reszty. W politycznym zacietrzewieniu tracisz z oczu polską rację stanu - sam nie wiem jaki cel ci przyświeca... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: O, mamy winnego. 11.08.05, 12:50 > A na serio: > W którym momencie Polska "wp... się z buciorami" do innego kraju? > Czy kiedy Łukaszenka zdelegalizował legalne, demokratycznie wybrane > władze Związku Polskiego, czy może kiedy zaczął nękać Polaków > przesłuchiwaniami i aresztowaniami? no właśnie. Polacy z ZPB są obywatelami Białorusi i mają takie samo prawo tam mieszkać i się wypowiadać o sprawach publicznych jak każdy inny mieszkaniec tego kraju. Odmawianie im tego to zwyczajny rasizm i naśladownictwo apartheidu. A Łukaszenko zaczął od delegalizacji LEGALNIE WYBRANYCH władz Białorusi -- Zgromadzenia Narodowego. Pamiętamy, jak nękał i więził parlamentarzystów białoruskich. Pamiętamy, jak zastąpił ich swoimi marionetkami tworzącymi "radę prezydencką". Pamiętamy, jak pozamykał niezależne media, jak funkcjonariusze jego reżimu bili (i biją) każdego, kto odważy się demonostrować na ulicach przeciw władzy. Jak zastraszani są wszyscy, którzy mają odmienne zdanie niż władza. Pamiętamy przeprowadzone w atmosferze zastraszenia i terroru państwowego ostatnie "wybory" i "referendum" na Białorusi. Łukaszenko jest autorytarnym dyktatorem ze skłonnościami do totalitaryzmu, łamie prawa człowieka i standardy przyjęte w cywilizowanych krajach i rządzi NIELEGALNIE. I ten DYKTATOR ŚMIE pouczać nas, Polaków? Popełniamy, owszem, wiele błędów, ale przynajmniej u nas, w Polsce, nie ma prześladowań za odmienne poglądy i chęć zmiany władzy. Pozdrawiam, Critto, liberter.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 No dalej, poniuchaj w ich życiorysie!!!!!!!!! 11.08.05, 11:49 util napisał: > Stara dobra szkoła: przewertować delikwentowi biografię, > na pewno znajdzie się coś co postawi go w niekorzystnym świetle. > > Nie o kwestie personalne tu chodzi, ale o elementarne racje. > > Twoje podejście mnie brzydzi. Stara dobra szkoła Giertycha, Macierewicza, i Wassermana. Amen. > Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 11:56 Białoruś i Rosja na zmianę. I ciągłe zwracanie innym uwagi, nawet Kubie. To polska specjalność. A co mamy u siebie? Tysiące bezdomnych, corocznie 5000 zabitych na niby drogach, 5000 do 10000 młodych Polek podstęnie wywożonych na zachód do bur..., ukrytą eutanazję żyjących chorych, eutanazję Stoczni Gdańskiej, niewyobrażalne szastanie publicznym groszem, rozgrabiony majątek narodowy itp, itd. No i mamy jeszcze teczki i ochronę plemników. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Puknij sie w głowę! 11.08.05, 17:26 A co ma piernik do wiatraka ? Mamy pozwalać takim kacykom jak Łukaszenka gnoić poddanych bo u nas jest bezrobocie. Puknij się w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:00 "... bliżej nieznani przedstawiciele polskiej mniejszości we wtorek lub w środę przyjęli odezwę do polskich władz. Wiadomo, że z odezwą nie ma nic wspólnego Andżelika Borys, prezes Związku Polaków nie uznawana przez białoruskie władze." coz... metody stare jak zsrr... juz pare razy "polscy patrioci" "pisali" odezwy... w 1920 marchlewski... w 1944 pkwn... Odpowiedz Link Zgłoś
karbid22 Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:04 Skipper, jak myŚLISZ, NA CZYM POLEGA KRZEWIENIE POLSKIEJ KULTURY PRZEZ ZPB NA BIALORUSI? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:10 karbid22 napisała: > Skipper, jak myŚLISZ, NA CZYM POLEGA KRZEWIENIE POLSKIEJ KULTURY PRZEZ ZPB NA B > IALORUSI? no "wypowiedz sie"... napisz cos o "szpiegach", CIA i machinacjach USA... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:31 ja bardzo proszę, aby coś napisał o 'kasach CIA', tak mi się to absurdalne stwierdzenie podoba :P bez "kas CIA" ani rusz ;)) a na serio: precz z reżimem Łukaszenki Odpowiedz Link Zgłoś
karbid22 Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:36 A propos szpiegów i machinacji nic nie mogę powiedzieć. Ta sfera jest mi nie znana. Chodzi o pieniądze, które Polska płaci na utrzymanie tej sfory. Przykładowo, podziału wolnych miejsc na uczelniach polskich dokonywał zawsze ZPB. Zauważ, że prawie wszystkie dzieci członków zarządu uczą się w Polsce. A tam zdawać należy poważny egzamin przed komisją państwową. Wszystkie te dzieci są takie dobre,że zdają egzaminY? Kiedyś rozmawiałem z naszymi dyplomatami z Mińska i powiedzieli, że z ZPB są tak wysokie wewnętrzne spięcia, że konsulat nie chce ingerować w w/w podział miejsc na uczelnie polskie. Usłyszałem coś w rodzaju " Nie sobie biorą te miejsca i sami dzielą, żeby tylko był spokój". Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 13:35 a masz jakies dowody na to? czy kolejna "rewelacja" rodem z bialoruskiego kgb? Odpowiedz Link Zgłoś
karbid22 Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 13:42 Wiarygodno moich dowodw jest taka sama jak wszystkich na tym forum, łącznie z redakctorami GW. Pracowałem na Białorusi przez kilka lat i otarłem się o to błoto w ZPB. To były lata, kiedy GW reprezentował niejaki p.Cezary Goliński. Główny, winny całego bajzla między Polską i Białorusią. Wypisywał takie brednie, że zasłużył sobie od Białorusinów dozgonną wdzięczność za bezpodstawne bicie piany. Już wtedy zadawałem sobie pytanie, kto zamawia takie artykuły i chce poróżnić nasze narody. A propos, Białorusini to bardzo sympatyczny i spokojny naród. Nie można od nich oczekiwać pierwszego uderzenia. Ale odpowiedzić umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 14:41 pomijajac "poziom" GW i jej "redaktorow", to: 1. nie utrozsamialbym Bialorusinow z lukaszenkowym rezimem, 2. sama piszesz o tym jakie BYLY wladze ZPB... zauwaz, iz cala "zadyma" powstala, gdy te wladze czlonkowie Zwiazku zaczeli wymieniac... Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 12:47 "... bliżej nieznani przedstawiciele polskiej mniejszości" - nieznani sprawcy? ;) Czyżby nie było kogo zagonić do "okrągłego stołu" oprócz Kruczkowskiego et cons.? Albo odpuszczają na jakiś czas, żeby później można było do pieca dołożyć. Cały czas równego ciśnienia nie da się utrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: potrzebny jest Polski stół przed wyborami w RP 11.08.05, 14:43 W Polsce jest dość poważnych problemów . Dlaczego Polacy w Niemczech nie mają swoich przedstawicieli w niemieckim Bundestagu , a w Polsce mniejszość niemiecka wchodzi do Sejmu na specjalnych ułatwionych zasadach ? Kto wymyślił ten problem Białoruski przed wyborami w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: potrzebny jest Polski stół przed wyborami w R 11.08.05, 15:03 wojtek2784 napisał: > Kto wymyślił ten problem Białoruski przed wyborami w Polsce ? lukasznka? a raczej putin... Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: potrzebny jest Polski stół przed wyborami w R 11.08.05, 16:37 Dlaczego Polacy nie mają przedstawicieli w Bundestagu? Trochę się pozmieniało w 1945. A może za wcześnie - jeśli trend się utrzyma to nie wykluczone, że za jakiś czas będą z paru wschodnich landów wybierać Polaków do Bundestagu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Nie będzie białoruskiego okrągłego stołu 11.08.05, 15:35 Nie będzie??? No to niech Białorusini teraz Bogu na kolanach dziękują. U nas w Polsce niestety był... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Akurat Polska..................... 11.08.05, 18:16 chce sie wypowiadac i dawac rady czy wskazowki innym krajom.Uporzadkujmy swoja historie i zdejmnijmy z piedestalu bohaterow Solidarnosci jak Pan Kuklinski.Nie robmy wstydu w cywilizowanej Europie gdzie setki Polakow (obraz dzisiejszego Polaka)np. w Frankfurcie zalewa sie na oczach calego miasta.Gdzie po parkach calej Europy od Madrytu,Paryza czy Londynu widac lezace pijane zwloki Polaka.Czy mamy moralne prawo uczyc nne narody?Francja-ilosciowo najczesciej umieraja Polacy.W stosunku do ilosci danej narodowosci.Mowie o nowej pseudo emigracji.Jak przywoza pijanego do szpitala to obowiazkowo Polak.Kto spi po pustostanach?Kto zebra?Kto pije na smierc?Kto kradnie?TO WIDZI EUROPA.I ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś