Dodaj do ulubionych

Izrael i Dana

24.11.05, 18:37
Dana,

Bardzo dobrze rozumiem ten sentyment w sprawie wlasnego panstwa. Chetnie
poparlabym Izraelczykow w tym sentymencie gdyby nie ci Palestynczycy. Dla
mnie to troche jak popieranie drugiej Rzeczpospolitej: cieszyla mnie polska
niepodleglosc ale martwila niedola Ukraincow, Bialorusinow i Litwonow. Tyle,
ze tam "tylko" polonizowalismy. Wy zabijacie.

Jeszcze raz powtarzam, jestem Ci wdzieczna za otwarcie mi oczu na wspomniany
przez Ciebie aspekt holocaustu. Cholera, przezylam ponad 45 lat i nigdy mi do
glowy nie przyszlo, ze Zydom mogloby sie lepiej wiesc bez "pomocy" moich
ziomkow. Jak to juz napisalas to wiele innych spraw w stosunkach polsko-
zydowskich zaczyna mi sie kleic. Przyznaje, ze liczylam na podobna rewelacje
w sprawie stosunkow izraelsko-palestynskich.

Uwaznie przeczytalam to co napisalas i nawet narazilam sie na wirusy
zagladajac na podane przez Ciebie linki. Niestety, wydaje mi sie, ze ta
sprawa jest zbyt blisko Twojej skory. Bardzo ogolnie powiem, ze trudno mi
zaakceptowac oskarzenia Palestynczykow o terroryzm dokonywane przez ludzi,
ktorzy sami uciekali sie i uciekaja do "terroryzmu". Badzmy szczerzy, Izrael
uzyskal panstwowosc m.in. dzieki akcjom terrorystycznym wymierzonych w
Brytyjczykow. Podobne akcje podjeli pozniej Palestynczycy przeciwko
Izraelowi; uczen wart mistrza. Dobrze wiesz, ze innym powodem powstania
panstwa Izrael byly amerykanskie interesy na Bliskim Wschodzie. Te wojny
izraelsko-arabskie to byly "proxy" wojny gdzie sowiecka technologia i arabska
organizacja zostaly pobite przez amerykanska technologie i wywiad jak tez
przez izraelska organizacje. Po upadku ZSSR mozna bylo oczekiwac jakichs
senownych zmian w izraelsko- arabskich relacjach, ale niestety przyszedl
kryzys ekonomiczny i wyscig do ropy. I Izraelczycy i Palestynczycy na tym
cierpia, ale to Izrael rozdaje tam karty i chcialoby sie wierzyc, ze jego
politycy sa madrzejsi niz krecenie sie w tym zakletym kole "terroryzmu".

Sprostowalas kilka moich "misconceptions" ale nie udalo Ci sie wytlumaczyc mi
dlaczego Izrael musi zabijac Palestynczykow. Szkoda, ale przeciez wszyscy
mamy swoje "blind spots"; Twoj jest tym bardziej zrozumialy, ze naprawde
musisz sie martwic o przetrwanie Twojej rodziny, znam ten bol choc nie do
takiego stopnia do jakiego Ty to codziennie przezywasz.

Dziekuje i Tobie i aaki za wyjasnienie sprawy masakry w obozach
palestynskich. Myzle, ze potrafie sobie znalezc opisy tych wydarzen a i Ty i
aaki macie w tym te zasluge, ze bede uwaznie zagladac w niuanse tej sprawy;
bez Waszych postow uznalabym zla wole Izraelczykow jako oczywista.

Widzisz, z jednej strony wydawaloby sie, ze rzucalas grochem o sciane piszac
ten obszerny post (dziekuje) bo ten post nie zmienil mojej postawy wobec
panstwa Izrael. Z drugiej strony juz widzisz jak ten Twoj post pracuje:
dzieki temu co napisalas zaczynam dostrzegac niuanse na Bliskim Wschodzie.

Chetnie bede sie z Toba klocic o obecne polityki Twojego panstwa, ale nie
tylko przywrocilam Cie, dla siebie, do rodzaju ludzkiego (to zasluga Twoich
kilku postow na tym wycietym watku), ale takze zauwazylam, ze mozna sie od
Ciebie nauczyc czegos pozytywnego.

W sumie, Dana, dziekuje za rozmowe. Otworzylas mi nowa perspektywe na
holocaust i zmuszasz mnie do patrzenia na szczegoly w obecnych politykach na
Bliskim Wschodzie. Pozostaje Twoim zazartym wrogiem w sprawie Palestynczykow,
ale nareszcie potrafie traktowac Cie jak czlowieka a nie jak monstrum. Witaj
w klubie bez wzgledu na nasze roznice.

Obserwuj wątek
    • aaki Re: Izrael i Dana 24.11.05, 18:43
      Otworzylas mi nowa perspektywe na
      holocaust i zmuszasz mnie do patrzenia na szczegoly w obecnych politykach na
      Bliskim Wschodzie.
      ==================================================================
      holocaust jest już sprawą historycznie zamkniętą natomiast konflikt izraelsko-palestyński trwa nadal
    • explicit Re: Izrael i Dana 24.11.05, 18:50
      Hmm :))) Darn , gdyby nie to ze sympatyzujesz z okupowanymi ,...

uklony

==============================================================================

ale nareszcie potrafie traktowac Cie jak czlowieka a nie jak monstrum.
      • anna521 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:11
        explicit,
        Nikomu nie pomoge przez dehumanizowanie jego oponenta. Za to mysle, ze moge
        pomoc przez rozumienie obu stron konfliktu. Wiem, ze to czasami moralnie
        watpliwe, ale co innego mozna zrobic? Chwycic za kalasznikowa? Wielu z nas to
        robi i popatrz jak na tym wychodzimy...
        • ogorek_zielony Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:49
          anna521 napisała:

> explicit,
          > Nikomu nie pomoge przez dehumanizowanie jego oponenta. Za to mysle, ze moge
          > pomoc przez rozumienie obu stron konfliktu. Wiem, ze to czasami moralnie
          > watpliwe, ale co innego mozna zrobic? Chwycic za kalasznikowa? Wielu z nas to
          > robi i popatrz jak na tym wychodzimy...

Jam jest Ogorrek.
          I jam jest Twojego zdania.

A kazdy humanoid ma prawo do wlasnego zdania.

Ogorrek
        • explicit Re: Izrael i Dana 24.11.05, 20:36
          Jak ??? Osla od czasu do czasu ??? Big deal :)

Niestety wole zyc kierujac sie zasadami (principles) niz kompromisami - Te
          ostatnie zbyt wiele kosztuja a pozatym kiedys trzeba sie bedzie rozliczyc ,...

uklony

Wielu z nas to robi i popatrz jak na tym wychodzimy...
        • oscar62 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 22:11
          anna521 napisała:

> explicit,
          > Nikomu nie pomoge przez dehumanizowanie jego oponenta. Za to mysle, ze moge
          > pomoc przez rozumienie obu stron konfliktu. Wiem, ze to czasami moralnie
          > watpliwe, ale co innego mozna zrobic? Chwycic za kalasznikowa? Wielu z nas to
          > robi i popatrz jak na tym wychodzimy...

SPLIT, WYTNIJ I POWIES NA LODOWCE. DEHUMANIZACJA IZRAELA JEST TWOJA
          SPECJALNOSCIA ZAWSZE I WSZEDZIE. MOZNA, JAK WIDZISZ, KRYTYKOWAC JAK TRZEBA,
          ALE TEZ PROBOWAC BYC ZROZUMIALYM DLA OBU STRON KONFLIKTU, PRZYNAJMNIEJ
          CZESCIOWO.
          • explicit Re: Izrael i Dana 24.11.05, 22:39
            Hehe , robicie to po mistrzowsku sami , do piet wam nie doroslem ale jestem na
            tyle rozwiniety , zeby wam nie przeszkadzac ,...

uklony

DEHUMANIZACJA IZRAELA JEST TWOJA SPECJALNOSCIA ZAWSZE I WSZEDZIE.
            • oscar62 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 22:45
              explicit napisał:

> Hehe , robicie to po mistrzowsku sami , do piet wam nie doroslem ale jestem
              na
              > tyle rozwiniety , zeby wam nie przeszkadzac ,...
              >
              > uklony
              >
              > ==============================================================================
              >
              > NO SPLITKU, DO WASZEJ DEMONIZACJI DOPRAWDY TRZEBA BYC BARDZO ROZWINIETYM...

• explicit Re: Izrael i Dana 24.11.05, 23:00
                Nie trzeba byc rozwinietym ani demonizowac , wystarczy wam nie przeszkadzac ,...

uklony

NO SPLITKU, DO WASZEJ DEMONIZACJI DOPRAWDY TRZEBA BYC BARDZO ROZWINIETYM.
                • oscar62 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 23:28
                  explicit napisał:

> Nie trzeba byc rozwinietym ani demonizowac , wystarczy wam nie
                  przeszkadzac ,..
                  > .
                  >
                  > uklony
                  >
                  > ==============================================================================
                  >
                  > JAK TO SPLITKU, BEZ ZAZDNEGO ZIO-NAZIOLI; BEZ ZADNEJ JALMUZNY? CZY TY, BRON
                  BOZE, JESTES CHORY?
                  • explicit Re: Izrael i Dana 25.11.05, 00:01
                    Mam sie dobrze , dziekuje za troske , poprostu mam dobry humor (bede mial
                    jeszcze lepszy bo ide w gosci) i nie daje sie sprowokowac ,...

uklony

JAK TO SPLITKU, BEZ ZAZDNEGO ZIO-NAZIOLI; BEZ ZADNEJ JALMUZNY? CZY TY, BRON
                    BOZE, JESTES CHORY?
                    • oscar62 Re: Izrael i Dana 25.11.05, 19:01
                      explicit napisał:

> Mam sie dobrze , dziekuje za troske , poprostu mam dobry humor (bede mial
                      > jeszcze lepszy bo ide w gosci) i nie daje sie sprowokowac ,...
                      >
                      > uklony
                      >
                      >
                      > CIEKAWE, CIEKAWE... TY, KTORY JESTES MISTRZEM PROWAKOWANIA, NIE DAJESZ SIE
                      SPROWOKOWAC? PRZEPRASZAM ZA LAMANIE MONOPOLU... JEDNAK CIESZE SIE, ZE MASZ SIE
                      DOBRZE. A CO TAM Z RYBOLOWSTWEM? PAMIETAM, ZE TO U CIEBIE NIE TYLKO ROZRYWKA;
                      TO TEZ ROZPREZENIE NERWOW. GDY MIALES NA STOLE SMACZNE RYBY, ZAPOMNIALES NA POL
                      GODZINY O ZYDACH. CZYZBY DLATEGO WSTRZYMUJESZ SIE OSTATNIO OD WEDKI?...
                      • explicit Re: Izrael i Dana 26.11.05, 22:10
                        Nie krepuj siem - Badz moim gosciem , jak tutaj mowia ,...
                        PRZEPRASZAM ZA LAMANIE MONOPOLU...

Mam sie jak 100 % Amerykanow , oskar , 24/7 wspaniale ,... Kierowca auta
                        zatrzymuje sie na ulicy z zamiarem zapytania o droge przechodnia - How're you
                        doing , pyta przyjetym tutaj zwyczajem ,... Great , odpowiada pytany i szybko
                        dodaje ; Czy mozesz laskawie zjechac z mojej stopy .
                        JEDNAK CIESZE SIE, ZE MASZ SIE DOBRZE.

W tym roku przeminelo z wiatrem u mnie , bylem kilka razy na pobliskiej rzece i
                        wrocilem z limitem (3) za kazdym razem , pojedlismy i mam zapas uwedzonego na
                        Swieta , niestety nie bylem ani razu na ulubionej Humptulips River , raz ze nie
                        wytrzymam dluzej niz pol dnia bez juniora , na wypad ze mna za maly , pozatym
                        troche sie boje po operacji oddalac od (w razie czego) potrzebnej pomocy no i
                        250 mil w dwie strony przy obecnych cenach benzyny troche zniecheca .

Drugie moje ulubione miejsce (2-3 metrowe jesiotry) 2 mile ponizej zapory
                        wodnej na Columbia River , tez musialem odpuscic z powodu operacji , po drugie
                        zamkneli ten odcinek rzeki z powodu zagrozenia terrorystow (sic) Zostalo mi
                        okienko od polowy grudnia do nowego roku na Steelhead i juz pracuje nad tym
                        (jestem nieznosny) zeby mnie niunia sama wygonila na ryby - Tej rybie kazda
                        inna moze skoczyc , moj rekord 23 funty i kolor chromu ,...

uklony

www.fisherie.com/dfishinfool/images/steelhead.jpg
                        A CO TAM Z RYBOLOWSTWEM? PAMIETAM, ZE TO U CIEBIE NIE TYLKO ROZRYWKA;
                        TO TEZ ROZPREZENIE NERWOW. GDY MIALES NA STOLE SMACZNE RYBY, ZAPOMNIALES NA POL
                        GODZINY O ZYDACH. CZYZBY DLATEGO WSTRZYMUJESZ SIE OSTATNIO OD WEDKI?...
                        • polski_francuz Good 26.11.05, 22:12
                          on you:)To po australijsku.

Dobry kawal z tym zjedz z mojej stopy.

PF
                        • oscar62 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 23:00
                          SPLITKU, TEN TWOJ DOWCIP JEST SWIETNY. JAK LASKAWIE ZJEDZIESZ Z MOJEJ STOPY, JA
                          CHETNIE ZJADE Z TWOJEJ. NIE MUSISZ TO ODEBRAC JAKO RODZAJ JEDYNY...

WIEDZIALEM, ZE BEDE CIE MOGL "KUPIC" ZA RYBNE TEMATY - KIEDYS TO BYLO O
                          GRZYBACH I JAGODACH - CO JEDNAK WSKAZUJE, ZE MOZESZ BYC (JAK CHCESZ) PRAWIE
                          MILYM FACETEM. SZKODA TYLKO, ZE TO PRAWIE JEDNORAZOWY WYPAD. COS TAKIEGO SIE
                          RAZ ZDARZYLO Z GAALEM (JESZCZE GO PAMIETASZ?). MY BYLISMY U NIEGO PRZEZ DLUGI
                          CZAS POD OGNIEM I SIARKA I JA, ZGODNIE Z PRAWEM WZAJEMNOSCI, NIE SZCZEDZILEM MU
                          KOTRAATAKU. PRZEZ JAKIS CZAS ZNIKNELEM Z MUSU Z FS. ON MYSLAL, ZE SKONCZYLY MI
                          SIE WSZYSTKIE ARGUMENTY I JEGO ALUZJA SIE POJAWILA TEZ GDY ZNOWU ZAGLADNELEM NA
                          FORUM. GDY MU POWIEDZIALEM, ZE BYLEM W ZALOBIE PO ZGONIE MEGO STARSZEGO BRATA,
                          POSLAL MI SWOJE KONDOLENCJE I DODAL FILOZOFICZNIE, ZE W TAKIM TRAGICZNYM
                          WYPADKU DOSTAJEMY PRZYPOMNIENIE JAKIE KRUCHE JEST NASZE ZYCIE I ZE W GRUNCIE
                          JESTESMY TYMCZASOWYMI PRZECHODNIAMI NA TEJ ZIEMI. CZLOWIEK WIEDZIAL O CZYM
                          MOWI...

A TAKA RYBA JAK TA NA DOLACZONEJ FOTCE BYLA PRZEZ CIEBIE KIEDYS WYLOWIONA? JA
                          BYM TAKIEGO OLBRZYMA NAWET NIE POTRAFIL PODNIESC...
                          POZDR.
    • dan34bratdany33 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 18:52
      Nu nareszcie.Odezwalas sie bo dana juz paznokcie
      poobgryzala nie bedac pewna czy ty slyczysz-czytasz
      jej wolanie do ciebie o wyzszosci zabijania palestynczykow
      dla istnienia Izraela nad innymi rozwiazaniami.
      Obawiam sie ze nie trafilas danie zupelnie w smak
      ale ona dalej cie bedzie przekonywac bo juz jedna
      noga jej pozwolilas wejsc do swego domu piszac
      ze sie od niej uczysz czy tez daje ci inny poglad na
      holokaust.
      Ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z faktu ze gdyby
      Poalacy uratowali wszystkich Zydow oprocz jednego to i tak
      wszyscy Polacy by byli antysemitami.Bo tak mialo byc
      bo tak juz funkcyjonuja od zarania wiekow.
      Nu ale posmakuj sama danowskiej papki.

Nu zycze owocnej dyskusji-bede ja sledzil.
    • remekk Re: Izrael i Dana 24.11.05, 18:52
      > Jeszcze raz powtarzam, jestem Ci wdzieczna za otwarcie mi oczu na wspomniany
      > przez Ciebie aspekt holocaustu. Cholera, przezylam ponad 45 lat i nigdy mi do
      > glowy nie przyszlo, ze Zydom mogloby sie lepiej wiesc bez "pomocy" moich
      > ziomkow.
      Czy mogłabys zapytac danę o "pomoc" jej ziomków w mordowaniu Polaków na
      wschodzie i dzisiejsze naśmiewanie się jej z tej tragedii .
      Nie tak dawno dana robiła sobie zarciki z faktu pzrywiązania polskiego dziecka
      drutem kolczastym do wieżyczki sowieckiego czołgu .
      W Polsce kwestia tragedii II wojny traktowana jest z należyta powagą i
      szacunkiem - tolerowane są nawet próby robienia kasy przez przedsiębiorstwo
      "holokaust" oraz marsz po polskiej ziemii umundurowanych żołnierzy zbrodniczej
      okupacyjnej armii .
      Z ich strony mowy nie ma o rozliczeniu zbrodniarzy - za to tacy jak dana robia
      sobie z tego żarciki a zbrodniarz z Koniuchów - niejaki Chaim Lazar chwali się
      swoim udziałem w tym "dziele" . Jednoczesnie tacy jak dana osmielaja się -
      - wykorzystując udział Polaków ( rozliczany przez Polaków począwszy juz od
      czasów wojny) w niemieckich zbrodniach do oskarżania całego bohaterskiego
      pokolenia . Bardzo czesto robia to w imię opisanego wyżej prtzedsiębiorstwa
      "holokaust" ... .
      • dan34bratdany33 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:02
        reemek-oddajmy juz glos danie i ani.
        Bo znowu dana pozniej wysunie wniosek
        ze to dlatego ania nie spelnila jej
        oczekiwan i nie przyznala jej racji ze juz byla pod wplywem
        reemkow goldbaunow i innych braci z tej zgrai.

A wiec czekajmy i czytajmy.
        Zapowiada sie ciekawie bo wiem
        ze dana nie spi a szykuja dziala najwiekszego kalibru
        bo wiesz Izrael ma dziala i strzelac umie.

Dobrze tez sie sklada ze ania ma juz 45 lat a wiec nie jest
        13 letnia dziewvczynka i broic sie potrafi.
        • remekk Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:07
          Co racja to racja "bracie" dany .
          Treść mojego postu to reakcja na wykorzystywanie przez takich jak dana
          II wojny światowej z nachalnym epatowaniem krwitymi opisami zbrodni niemieckich
          do napaści na Polaków oraz "usprawiedliwiania" zbrodni w Palestynie ... .
          • dan34bratdany33 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:10
            OK.Ale oddajmy im juz glos.
      • anna521 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:22
        remekk napisał: "Czy mogłabys zapytac danę o "pomoc" jej ziomków w mordowaniu
        Polaków na wschodzie i dzisiejsze naśmiewanie się jej z tej tragedii ."

Nie widzialam nasmiewania, ale jezeli Dana to zrobila to to swiadczy o niej,
        nie o tych, ktorzy probuja z nia rozmawiac, napisalam o tym do Splita.

Owszem, Zydzi byli "overrepresented" w sowieckim systemie przemocy. Mialam
        podobne do Twoich uczucia w tej sprawie zanim ktos mi nie zwrocil uwagi na to,
        ze wobec Polakow to byl majsterszczyk Stalina: ustawic pogardzanych Zydow w
        pozycji panow zycia i smierci Polakow. Polityka dziel i rzadz, szczegolnie
        przydatna wobec naszych wielowiecznych zwad z Zydami. Tylko jaka byla w tym
        rola Zydow? Sprawcy czy narzedzia? Mamy miec pretensje do mlotka czy do tego
        kto wali nas tym mlotkiem?
        • remekk Re: Izrael i Dana 24.11.05, 19:31
          anna521 napisała:

> remekk napisał: "Czy mogłabys zapytac danę o "pomoc" jej ziomków w mordowaniu
          > Polaków na wschodzie i dzisiejsze naśmiewanie się jej z tej tragedii ."
          >
          > Nie widzialam nasmiewania, ale jezeli Dana to zrobila to to swiadczy o niej,
          > nie o tych, ktorzy probuja z nia rozmawiac, napisalam o tym do Splita.
          Oczywiście , ze o niej . Ja takze próbowałem z nia rozmawiać i ona z początku
          rzezcywiscie równeiż podejmowała takie próby - kiedy dotarło do niej , ze
          mam swoje zdanie na często niweygodne dla niej tematy a ona ma zbyt mała wiedze
          zeby temat podejmować - od tamtej pory ogranicza się tylko do obrzucania mnie
          inwektywami oraaz serwowania operetkowych gróźb pod moim adresem .
          Ale próbuj - moze Tobie sie uda - tylko nie daj się jej sterroryzowac
          wykorzystywaniem tragedii II wojny w celu ucieczki od niewygodnych tematów ...
          > Owszem, Zydzi byli "overrepresented" w sowieckim systemie przemocy. Mialam
          > podobne do Twoich uczucia w tej sprawie zanim ktos mi nie zwrocil uwagi na
          to,
          > ze wobec Polakow to byl majsterszczyk Stalina: ustawic pogardzanych Zydow w
          > pozycji panow zycia i smierci Polakow. Polityka dziel i rzadz, szczegolnie
          > przydatna wobec naszych wielowiecznych zwad z Zydami. Tylko jaka byla w tym
          > rola Zydow? Sprawcy czy narzedzia? Mamy miec pretensje do mlotka czy do tego
          > kto wali nas tym mlotkiem?
          Tylko widzisz - oni nader ochoczo podjeli sie zdaania wyznaczonego im pzrzez
          Stalina . Ale najważniejsze dla mnie jest to jak dzis zachowują się w tej
          kwestii . My swoich kolaborantów rozliczaliśmy surowo - oni wręcz pzrzeciwnie
          a dziś osmielają sie nad wyraz napastliwie oskarzać Polaków .
          Podwójna 'etyka' wtakich wypadkach az bije po oczach - to co Koneczny opisał w
          "Cywilizacji Zydowskiej" bardzo często obserwuję w praktyce na tym forum ... .
        • polski_francuz Narzedzia 24.11.05, 20:12
          oczywiscie.

Gruzin ich zrozumial i rolowal na calego.

Dokladnie tak pojmuje over-representation Zydow w polskim aparacie policyjnym.
          Zagrywka Stalina. Byl on niedoscignionym mistrzem w dzieleniu narodowosci i w
          robieniu ofiary zbrodniarzem.

Ukrainscy chlopi gineli z glodu a batiuszka wszytkich przekonal, ze to przez
          nich braknie chleba.

Zreszt juz Lenin byl niezly w te klocki i na czele aparatu Czeka postawil
          Polaka Feliksa D., aby nie mial oporow etnicznych przed dawaniu w kosc bialym
          Rosjanom.

PF
          • krystian71 Re: Narzedzia 24.11.05, 21:39
            Masz racje,Stalin zagral swietnie, znal sie na ludach i na ludziach i wiedzial
            kto bez zmruzenia oka bedzie wykonywac jego polecenia.
            Przeciez to sa jego slowa, do momentu,gdy sam sie zreflektowal ,ze komunizm w
            Polsce wprowadzany jest przede wszystkim tylko zydowskimi rekami a to mu psulo
            jakies view, stad polecenia sluzbowe o zmiany i odzydzenie apartu,ktore
            zaowocowalo przede wszystkim masowa zmiana nazwisk.
            Wiele osob o tym pisalo,woec nie bede sie powtarzal, pisal i Kisiel,ze Zydzi
            maja w sobie jakis astygmatyzm, jakis optyczny feler,ktory pozwala im na
            przekroczenie granic w popieraniu wladzy i pogarde dla rzadzonego ludu
            Czasem sie mozna naciac,choc czasem konsekwencje sa stosunkowo niewielkie.
            Np.brak powszechnek zalosci,pomocy i wspolczucia,gdy to wlasnie ICH zaczynaja
            jakies sankcje spotykac.I jakiemusGomulce zaczyna odbijac.
            Ale tu sie juz nic nie zmieni.
            Tak bylo jest i bedzie.
            • polski_francuz Re: Narzedzia 24.11.05, 21:47
              Maja sczescie, ze Stalina nie bylo jak Izrael zaczynal wojny. Napuscil by
              pewnie Stany przeciwko nim.

Wowa male piwo przy batiuszce.

Przed smiercia mowil do Biura Politycznego, potopia was po mnie jak
              szczenieta...i jeszcze zmarl skubany we wlasnym lozku.

I jak tu wierzyc w sprawiedliwosc?

PF
              • explicit Re: Narzedzia 24.11.05, 21:56
                Zalezy skad patrzysz - Bez butow , ostrog i w lozku , gorzej nie mogl ,...

uklony

=============================================================================

i jeszcze zmarl skubany we wlasnym lozku. I jak tu wierzyc w sprawiedliwosc?
                • polski_francuz Re: Narzedzia 24.11.05, 22:02
                  Porownaj z kolega po fachu Adkiem H.

PF
            • grzegorz1948 Re: Krystian 24.11.05, 22:16
              Mialem kolege w pracy ktory czasie wojny wyladowal z Essen na Königsberg.
              opowiadal mi o zachowaniu sie tzw Wolgadeutsche ktorzy w jakis sposob tez tam
              wyladowali.Ci ostatni Stalinowi tylek lizali zeby nie wyladowac na Syberii a
              dostajac sie pod jurysdykcje hitlerowska pierwsze co robili na swoich zagrodach
              to wywieszali flagi ze swastyka.widze tu analogie z Zydami w ZSRR ze strachu to
              by sprzedali matke i ojca byle im byloby dobrze.jednak w Polsce bylo czy za
              czasow okupacji czy tez komunizmu troche inaczej i dlatego zrozumiec tej innej
              strony nie potrafimy.
              • krystian71 Re: Krystian 24.11.05, 22:24
                My nie, nie potrafimy zrozumiec, choc w teorii bardzo proste jest
                wytlumaczenie,dla narodu samoizolujacego sie,nie czujacego wiezi i tego bluesa
                z tymi , miedzy ktorymi przyszlo im zyc.
        • krystian71 droga Aniu 26.11.05, 10:24
          jeszcze jedno,
          Przeczytalem jeszcze raz z uwaga twoj post,bo zdawalo mi sie,ze cos waznego
          umknelo mej uwadze.I rzeczywiscie.
          Zapytujesz:

Tylko jaka byla w tym
          > rola Zydow? Sprawcy czy narzedzia? Mamy miec pretensje do mlotka czy do tego
          > kto wali nas tym mlotkiem?

Jest w tym duzo racji,zwlaszcza dla kogos,kto stara sie sprawiedliwie wywazyc
          winy i osadzic sprawcow.
          Odpowiedz mi zatem na pytanie:
          Czy w swietle tego co piszesz,rowniez chlopow z Jedwabnego mozna uwazac ZA
          NARZEDZIA? Za ten slepy mlotek,ktory inna reka trzymala?
          Ciemni,niewyksztalceni,pelni swiezych urazow nadawali sie do tej roli doskonale.
          • anna521 Re: droga Aniu 26.11.05, 11:15
            krystian71 napisała: "rowniez chlopow z Jedwabnego mozna uwazac ZA NARZEDZIA? "

Krystian, Z jednej strony wydaje mi sie, ze mozna, wlasnie ze wspomnianych
            przez Ciebie powodow. Z drugiej strony wcina mi sie tu to norymberskie pytanie,
            tak jak wobec Zydow w Rosji Stalina. Choc ci ciemni chlopi zdaja sie byc
            bardziej usprawiedliwieni niz wyksztalceni sowieccy Zydzi.

Mozna sie przewinac przez doktoraty, ale w takich sprawach czlowiek pozostaje
            glupi. Trudno tu uzywac logiki formalnej a dialektyka prowadzi tu na moralne
            manowce. Jedyne co mnie tu pozostaje to moralne racje: nic nie usprawiedliwia
            mordowania ludzi; hitlerowcy czy KGB.

Za to powiem Ci cos pozytywnego. Jako narod mamy klopoty z odpowiedziami na
            Twoje pytanie. Zatem predzej czy pozniej ktos z nas wymysli generalny sposob
            odpowiadania na takie pytania. I to bedzie naszym kolejnym przyczynkiem do
            swiatowej filozofii. Szkoda, ze nie uratujemy tym zycia Palestynczykom, ale to
            zawsze lepsze nic nic.
        • jedwabnik2 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 01:29
          anna521 napisała:
          >
          > Owszem, Zydzi byli "overrepresented" w sowieckim systemie przemocy

... stworzonym przez polskiego szlachcica Feliksa Dzierzynskiego.
          • anna521 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 01:49
            jedwabnik2 napisał: "Zydzi byli "overrepresented" w sowieckim systemie przemocy
            ... stworzonym przez polskiego szlachcica Feliksa Dzierzynskiego. "

Przeczytaj caly watek zanim sie wypowiesz lub zrob zastrzezenie, ze wcinasz sie
            tylko w sprawie jednego szczegolu. Akurat ten szczegol byl tu dyskutowany wiec
            odnies sie do tej dyskusji zamiast wyskakiwac jak Filip z konopii.

• jedwabnik2 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 14:01
              anna521 napisała:

> jedwabnik2 napisał: "Zydzi byli "overrepresented" w sowieckim systemie
              przemocy
              > ... stworzonym przez polskiego szlachcica Feliksa Dzierzynskiego. "
              >
              > Przeczytaj caly watek zanim sie wypowiesz lub zrob zastrzezenie, ze wcinasz
              sie
              >
              > tylko w sprawie jednego szczegolu.

To nie zaden "szczegol". Jak sie czepiasz Zydow o udzial w "sowieckim
              systemie", to nie zapominaj takze o Polakach, ktorzy sowiecki aparat przemocy
              wspoltworzyli. Prawda w oczy kole? Tworca tego systemu byl polski szlachcic,
              Feliks Dzierzynski. Do dzis ma w Moskwie swoje place i pomniki. Inny slynny w
              tym kontekscie Polak to Karol Swierczewski, pseudonim "Walter". Jesli
              chcesz "budowac mosty", to juz ode mnie dostalas za friko dwa przesla.

• anna521 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 18:17
                jedwabnik2 napisał: "Jak sie czepiasz Zydow o udzial w "sowieckim systemie", to
                nie zapominaj takze o Polakach, ktorzy sowiecki aparat przemocy wspoltworzyli.
                Prawda w oczy kole? "

Tym razem lamie moje milczenie wobec Ciebie.
                Nie czepiam sie tylko Zydow za udzial w sowieckim systemie. Akurat tak ulozyla
                sie logika tego watku (rozmawialam tu z Dana broniaca jak lwica polityk
                izraelskich). Gdybys uwazniej przeczytal ten watek to wiedzialbys, ze potepiam
                tez Polakow za to co zrobili osciennym narodom. Akurat nie wymienilam
                Dzierzynskiego i Swierczewskiego bo mi nie bylo po drodze, ale oni mieszcza sie
                w tych moich pozalowaniach w sprawie polskich polityk. Dodaje do tego pewne
                aspekty polityk SDKPiL, Dmowskiego, Pilsudskiego, Becka i wielu innych.
                Zadowolony? Pamietaj jednak, ze ci ludzie nie mieli przywileju patrzenia na to
                co robili z wyprzedzeniem. Ot, bladzili tak jak kazdy tyle ze akurat ich bledy
                odbijaja sie czkawka naszej calej spolecznosci.
                Co z tego ze Dzierzynski byl polskim szlachcicem? Takim samym jest Jaruzelski.
                Gomulka byl polskim inteligentem (sic!) i przyczynil sie do nienawisci Zydow do
                Polakow. Moglabym taka wyliczanke ciagnac w nieskonczonosc, ale wolalabym abys
                mi powiedzial jaki punkt chciales zrobic wyskakujac tutaj jak Filip z konopii.
                Ja naprawde nie szukam zwady z Zydami, zwade z Izraele mam od lat, i Tobie
                dziekuje za te przesla. Przydadza mi sie.
                • jedwabnik2 Re: Izrael i Dana 27.11.05, 22:18
                  anna521 napisała:

> jedwabnik2 napisał: "Jak sie czepiasz Zydow o udzial w "sowieckim systemie",
                  to
                  >
                  > nie zapominaj takze o Polakach, ktorzy sowiecki aparat przemocy
                  wspoltworzyli.
                  > Prawda w oczy kole? "
                  >
                  > Tym razem lamie moje milczenie wobec Ciebie.
                  > Nie czepiam sie tylko Zydow za udzial w sowieckim systemie.

Ee tam. Atakujesz Zydow "za udzial w sowieckim systemie" i publikujesz ponure
                  brednie utozsamiajace Zydow z tymze sowieckim systemem. Zupelnie jak "Juden-
                  komissaren" w hitlerowskiej propagandzie.

>Akurat tak ulozyla
                  > sie logika tego watku (rozmawialam tu z Dana broniaca jak lwica polityk
                  > izraelskich). Gdybys uwazniej przeczytal ten watek to wiedzialbys, ze
                  potepiam
                  > tez Polakow za to co zrobili osciennym narodom.

To dla mnie nowosc. Nie wiedzialem, ze Polacy cos "zrobili osciennym narodom".

> Akurat nie wymienilam
                  > Dzierzynskiego i Swierczewskiego bo mi nie bylo po drodze, ale oni mieszcza
                  sie
                  >
                  > w tych moich pozalowaniach w sprawie polskich polityk.

Ee tam. Obarczanie narodu polskiego wina za dzialalnosc tych obu panow ma
                  akurat tyle sensu, co twoje proby obarczania Zydow wina za komunizm.

> Dodaje do tego pewne
                  > aspekty polityk SDKPiL, Dmowskiego, Pilsudskiego, Becka i wielu innych.

Pilsudzki to byl wybitny polityk. Twarda reka rzadzil, ale umial endekow za
                  twarz trzymac.

> Zadowolony? Pamietaj jednak, ze ci ludzie nie mieli przywileju patrzenia na
                  to
                  > co robili z wyprzedzeniem.

Ja sie w ogole nie wypowiadalem na temat ludzi, ktorych wymienilas, tylko na
                  temat _twoich_ prob obarczania Zydow wina za komunizm.

> Ot, bladzili tak jak kazdy tyle ze akurat ich bledy
                  > odbijaja sie czkawka naszej calej spolecznosci.

Czy np Pilsudzki "bladzil", czy nie - to temat ciekawy, ale nie dotyczy tego
                  watku. A ja w ogole nie wypowiadalem sie o ludziach, ktorych wymienilas, tylko
                  o twoich probach obarczania Zydow zbiorowa wina za komunizm.

> Co z tego ze Dzierzynski byl polskim szlachcicem?

To z tego, ze ponure brednie utozsamiajace "Zydow" z sowieckim aparatem terroru
                  to wlasnie brednie. Zalozyciel tego aparatu byl chemicznie czystym gojem, tak
                  samo jak kolejni generalni sekretarze kompartii.

> Takim samym jest Jaruzelski.

Zgadza sie. W grudniu 1970-go roku okazal sie zdolnym ministrem obrony
                  narodowej, choc z drugiej strony strzelanie z czolgow do idacych do pracy
                  robotnikow to nie taka wielka sztuka...

> Gomulka byl polskim inteligentem (sic!)

Jesli juz, to polskim slusarzem, a potem polskim komunista i gensekiem. Polski
                  _inteligent_ to dajmy na to profesor Religa, Czeslaw Milosz, Slawomir Mrozek. A
                  Gomulka? To "inteligent" na twoja miare.

> i przyczynil sie do nienawisci Zydow do
                  >
                  > Polakow.

Ee tam. To, ze ktos nie lubi fanatykow twojego pokroju nie znaczy,
                  ze "nienawidzi Polakow". Ani ciebie, ani twoich kolesiow od antyzydowskiej
                  propagandy nikt jak dotad ambasadorami Najjasniejszej nie uczynil.

> Moglabym taka wyliczanke ciagnac w nieskonczonosc, ale wolalabym abys
                  > mi powiedzial jaki punkt chciales zrobic wyskakujac tutaj jak Filip z konopii.

Taki punkt, ze twoje proby obarczania "Zydow" zbiorowa odpowiedzialnoscia za
                  komunizm powinny zostac odpowiednio skomentowane. Ale, ale.. Nie zapomnij
                  potepic "Zydow" za zbrodnie Pol-Pota.

> Ja naprawde nie szukam zwady z Zydami,

Szukasz. A Zydzi maja ciebie i twoja "zwade"... No nic, nie bede konczyl, choc
                  zacny cenzor i tak pewnie ten posting wytnie.

> zwade z Izraele mam od lat,

Slyszalem, ze Zydzi w Izraelu z tej przyczyny po nocach spac nie moga...

• dan34bratdany33 Dana dostala bana czy co? 24.11.05, 19:22
      Dana leniu wstawaj bo los Izraela sie rozgrywa na tym watku.
    • lechu1 [...] 24.11.05, 20:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aaki ja na tate i mame 24.11.05, 20:48
    • dana33 Re: Izrael i Dana 24.11.05, 22:38
      dzieki za odpowiedz, anno.
      roznice zostaja... :))))
      • remekk Re: Izrael i Dana 25.11.05, 07:20
        "brat" dany :
        > A wiec czekajmy i czytajmy.
        > Zapowiada sie ciekawie bo wiem
        > ze dana nie spi a szykuja dziala najwiekszego kalibru
        > bo wiesz Izrael ma dziala i strzelac umie

dana33 napisała:

> dzieki za odpowiedz, anno.
        > roznice zostaja... :))))

Dana strzeliła ...
        jak zwykle .
        Ale penie długo nad tym mysłała ... .
    • sempiasty [...] 24.11.05, 22:59
      • aaki pisze w sposób rozsądny i stonowany ale 24.11.05, 23:09
        w odpowiedzi umiesz tylko ją obrażać i wyszydzać.
        typowa reakcja przy braku argumentów
    • goldbaum Sabra i Szatila 24.11.05, 23:28
      > Dziekuje i Tobie i aaki za wyjasnienie sprawy masakry w obozach
      > palestynskich.
      > bez Waszych postow uznalabym zla wole Izraelczykow jako oczywista.

Nie wiem co takiego tutaj przeczytalas ale masakra byla mozliwa tylko i
      wylacznie dzieki Izraelczykom, ktorzy caly teren na ktorym lezaly wowczas obozy
      kontrolowali ponoszac zgodnie z prawem miedzynarodowym wylaczna odpowiedzialnosc
      za to, co sie tam dzialo.
      Uzbrojeni falangisci zostali przepuszczeni przez linie izraelskie i w czasie
      trwajacej prawie 2 dni masakry byli wsparci logistycznie i nie tylko. Cala
      masakra byla koordynowana z Izraelczykami, za pomoca srodkow lacznosci, ktore
      dostarczyli falangistom. Izraelczycy blokowali w calym czasie trwania masakry
      wyjscia z obozow i noca, oswietlali reflektorami ich teren.

W 1953 roku jednostka dowodzona przez obecnego premiera Izraela zajela arabska
      miejscowosc Qibya gdzie wysadzila powietrze 45 domow wraz z ich mieszkancami.
      Zginelo 70 bezbronnych ludzi. 2/3 z nich to kobiety i dzieci.
      Sharon w Izraelu nie jest uznawany za zbrodniarza a za cos w rodzaju bohatera.
      • jedwabnik2 Re: Sabra i Szatila 27.11.05, 08:14
        goldbaum napisał:

> > Dziekuje i Tobie i aaki za wyjasnienie sprawy masakry w obozach
        > > palestynskich.
        > > bez Waszych postow uznalabym zla wole Izraelczykow jako oczywista.
        >
        >
        > Nie wiem co takiego tutaj przeczytalas ale masakra byla mozliwa tylko i
        > wylacznie dzieki Izraelczykom, ktorzy caly teren na ktorym lezaly wowczas
        obozy
        > kontrolowali ponoszac zgodnie z prawem miedzynarodowym wylaczna
        odpowiedzialnos
        > c
        > za to, co sie tam dzialo.
        > Uzbrojeni falangisci zostali przepuszczeni przez linie izraelskie i w czasie
        > trwajacej prawie 2 dni masakry byli wsparci logistycznie i nie tylko. Cala
        > masakra byla koordynowana z Izraelczykami, za pomoca srodkow lacznosci, ktore
        > dostarczyli falangistom.

/reszta bzdetow wycieta/

Do czego moga byc potrzebne "srodki lacznosci" i "wsparcie logistyczne" podczas
        masakry, podczas wyrzynania bezbronnych cywilow przez ubrojone po zeby
        zoldactwo - wiadomo chyba tylko Przedwiecznemu.

A poza tym wszystko jak zwykle: Jedna grupa gojow (Arabow-falangistow)
        wyrznela w bestialski sposob druga grupe gojow (glownie kobiety i dzieci -
        rodziny terrorystow "palestynskich"), a winni zbrodni maja byc oczywiscie...
        Zydzi.

Niedlugo dowiemy sie pewnie, ze Zydzi sa takze winni masakr Tutsi na Hutu,
        masakr Tutu na Hutsi oraz rozgromienia maffi pruszkowskiej przez wolominska,
        ewentualnie na owrot.

Jedwabnik
        • anna521 Re: Sabra i Szatila 27.11.05, 08:37
          Jedwabnik,
          Czasami mowisz o waznych sprawach ale owijasz je w niestrawne dla mnie
          interpretacje. Mozesz sie tu produkowac tak dlugo jak Ci sie zechce ale ja nie
          bede z Toba rozmawiac. Powtarzam: ja na tym watku szukam mostow, polaczen z
          roznymi dyskutantami, a nie klotni. Temat izraelsko-palestynski jest dla mnie
          zbyt powazny aby sie wyglupiac. Jak chcesz sobie pozartowac to znajdz mnie na
          innych watkach.
          • jedwabnik2 Re: Sabra i Szatila 27.11.05, 12:34
            anna521 napisała:

> Jedwabnik,
            > Czasami mowisz o waznych sprawach ale owijasz je w niestrawne dla mnie
            > interpretacje. Mozesz sie tu produkowac tak dlugo jak Ci sie zechce ale ja
            nie
            > bede z Toba rozmawiac.

Aj waj! Ja sie juz ide strasznie martwic z tego powodu!

> Powtarzam: ja na tym watku szukam mostow, polaczen z
            > roznymi dyskutantami, a nie klotni.

No jasne. Iz z tego powodu piszesz o tym, jak to ci okropni Z.ydzi sa winni
            tego, ze jedna grupa gojow (tzw chrzescijanskich falangistow) pozarzynala w
            bestialski sposob druga grupe gojow (rodziny terrorystow z Al Fatah). Mostow i
            polaczen szukasz oskarzajac Zydow o to, ze jedna grupa gojow wymordowala druga
            grupe gojow.

Niezle...

> Temat izraelsko-palestynski jest dla mnie
            > zbyt powazny aby sie wyglupiac.

No wiec nie wyglupiaj sie oskarzajac Zydow o to, ze jedna grupa Arabow
            wymordowala druga grupe Arabow.

> Jak chcesz sobie pozartowac to znajdz mnie na
            > innych watkach.

Aj waj! Juz ide sluchac twoich rozkazow!

• vickers1 rodziny terrorystow z Irgun wspieraja Szarona 27.11.05, 20:17
    • anna521 zbiorcza odpowiedz 25.11.05, 08:36
      Ogorek: dziekuje

Split: Rozumiem Twoja postawe. TEz kiedys tak postepowalam. Teraz jestem
      bardziej sklonna do kompromisow, moze dlatego ze i sie zestarzalam i mam wiecej
      do stracenia niz wtedy kiedy bylam mlodka. Jednak zauwaz, ze nie szukam
      kompromisow wobec zabijania niewinnych...

OSKAR: DZIEKUJE

DAnBratDany: Ucze sie od kogo tylko mozna. To moja pasja zyciowa.
      Dobrze ujales te dziewczynke. Scyzoryk mi sie otwiera ale co mam zrobic?
      Poslucham Remekk w sprawie PR, ale poza tym moge tylko starac sie zrozumiec
      obie strony konfliktu.

Remekk: Zgoda z podwojna moralnoscia. To tez mnie meczy, i osobiscie i
      zawodowo. Dodalabym jeszcze do mojego poprzedniego postu (TO TEZ DO PF) sprawe
      norymberska: czy mozemy zwalniac ludzi z odpowiedzialnosci za ich czyny tylko
      dlatego, ze oni wykonywali te czyny na rozkaz?

Goldbaum: Wiesz, ze cenie sobie Twoje wypowiedzi tutaj. Dziekuje za punkty do
      moich wlasnych poszukiwan w sprawie wspomnianych masakr. Co do tego, co
      odczytalam w poscie Dany to to, ze ona zmusila mnie do przemyslenia sprawy nie
      tylko holocaustu ale takze wczesniejszych polsko-zydowskich relacji; bardzo
      cenie sobie takie "zmuszanie".

Dana: Mysle, ze dobrze zrobilas nie wchodzac tutaj. Zjedlibysmy Cie tutaj na
      zakaske, a przeciez ani Tobie ani mnie nie chodzilo o czubienie sie. Ja
      chcialam zrozumiec Twoj punkt widzenia i Ty mi to umozliwilas. Dziekuje, ze
      zechcialo Ci sie spedzic troche czasu na wyjasnieniach. Fundamentalne roznice
      pozostaja, ale juz nie tak glebokie jak przed ta rozmowa.
    • 1ja Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 14:40
      I.
      1.
      Autor: anna521
      Data: 24.11.05, 18:37 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Dana,

Bardzo dobrze rozumiem ten sentyment w sprawie wlasnego panstwa. Chetnie
      poparlabym Izraelczykow w tym sentymencie gdyby nie ci Palestynczycy. Dla
      mnie to troche jak popieranie drugiej Rzeczpospolitej: cieszyla mnie polska
      niepodleglosc ale martwila niedola Ukraincow, Bialorusinow i Litwonow. Tyle,
      ze tam "tylko" polonizowalismy. Wy zabijacie. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Radze poczytac zrodla ukrainskie na temat tylko tego ”pölonizowania”.
      Do do roku 1945.
      Potem operacja „Wisla”
      Swierczewski sie klania.
      Co do powstania jakiegokolwiek panstwa-sa blaski i cienie.
      W zaleznosci od punktu widzenia.
      Polske tez to dotyczy.

2.
      vvvvvvvvvvvvvDobrze wiesz, ze innym powodem powstania
      panstwa Izrael byly amerykanskie interesy na Bliskim
      Wschodzie.vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
      W 1948 Bialorus w ONZ(czy Liga Narodow” glosowala za powstaniem panstwa Izrael.
      ODRAZU WIADOMO,ZE Demoludy sa ZA i Polska tez.

Jestem przeciwko zabijaniu kogo-kolwie przez kogo-kolwiek.
      To Izrael ma byc zepchniety do morza.
      Sprawa palestynska mogla byc dawno rozwiazana przy dobrej checi z obydwu stron.
      No ale wojne w 1948 nie Izrael rozpetal..
      Jezeliby wysili,miedzy innymi,ze strony arabskiej,ktore zostaly skierowane
      na utrzymanie „uchdzcow” poszly na
      Rzeczywiste rozwizanie problemu palestynczykow-sprawy dawno by nie bylo.
      Ale sluzyli oni jako „hak” na Izrael..
      No i sie stalo,jak sie stalo.
      Jedynie co z tego wyszlo:Pojawils sie narod nowy-Palestynczycy.

II.
      1
      .
      Re: Izrael i Dana
      remekk 24.11.05, 19:31 + odpowiedz
      <<<<<<<<<<<<<<My swoich kolaborantów rozliczaliśmy surowo>
      Nie slyszalem,aby np.Policje Granatowa za kolaboracje ktos rozliczyl.
      A i o innych rozliczeniach-tez nie.
      Obecnie uwaza sie,ze CCCP okupowal Pölske.
      Nie slyszalem o rozliczeniach czlonkow TPPR.
      Co do PRL:
      Wszystkie poczynania byly zwiazane z CCCP.
      Nie slyszalem by zostal rozliczony za wspolprace jakikolwiek oficer,a
      szczegolnie general,absolwent Akademii Sztabu Generalnego CCCP.
      Nie slyszalem o rozliczeniu jakiegokolwiek doktora,ktory przeprowadzil
      habilitacje w okresie okupacji.
      Nie slyszalem o rozliczeniu jakiegokolwiek policjanta,pelniacego obowiazki w
      okresie okupacji.
      Nie slyszalem o rozliczeniu zlodzieji,ktorzy kradli w okresie
      okupacji,udajac,ze jej nie bylo.
      Nie slyszalem o rozliczeniu jakiej kolwiek k...wy,ktora dawala za darmo,abo za
      oplate-w okresie
      Okupacji.
      Caly narod kolaborowal.
      I ty tez!
      Nauczyles sie czytac i pisac.Juz samo to jest kolaboracja.
      Miales zostac anjalfabetem.

III.
      1..
      Re: Narzedzia
      polski_francuz 24.11.05, 21:47 + odpowiedz
      Maja sczescie, ze Stalina nie bylo jak Izrael zaczynal wojny. Napuscil by
      pewnie Stany przeciwko nim.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ktore wojny?

IV..
      1.
      Re: Krystian
      grzegorz1948 24.11.05, 22:
      >>>>>>>>>>>>><<Mialem kolege w pracy ktory czasie wojny wyladowal z Essen na
      Königsberg.
      opowiadal mi o zachowaniu sie tzw Wolgadeutsche ktorzy w jakis sposob tez tam
      wyladowali.Ci ostatni Stalinowi tylek lizali zeby nie wyladowac na Syberii a
      dostajac sie pod jurysdykcje hitlerowska pierwsze co robili na swoich zagrodach
      to wywieszali flagi ze swastyka.widze tu analogie z Zydami w ZSRR ze strachu to
      by sprzedali matke i ojca byle im byloby dobrze.jednak w Polsce bylo czy za
      czasow okupacji czy tez komunizmu troche inaczej i dlatego zrozumiec tej innej
      strony nie potrafimy.>>>>>>>>>>>>>>>
      Grzesiu!
      Co ty wiesz na temat Zydow z CCCP?
      Moze,na temat Niemcow z Republiki Powowlskiej?
      Ale Zydow.
      Wogole na te tematy powinienes opwiadac sie ostroznie.
      Jako Slazak.
      Tym bardziej co do wypowiedzi legionow zydowskich.
      Jako Slazak, z wielkim prawdopodobienstwem, w rodzinie miales kogos,kto sluzyl
      dobrej sprawy 1000 letniego Rejchu.

Da zdrawstwujet mir wo wsiem mirie.
      „1ja”vel”.”

• polski_francuz Ktore wojny 26.11.05, 14:53
        prewencyjne: 1956 i 1967.
        • jarek_zyd Ameryka nasza! 26.11.05, 14:54
          W Izraelu Szaron wzbudza skrajne uczucia: od nienawiści do ślepego oddania.
          Przeciwnicy polityczni nie znoszą go za niepohamowaną ambicję, arogancję i
          ostry język. I rzeczywiście, niektóre z jego stwierdzeń, gdyby wypowiedział je
          ktoś inny, uznano by wręcz za antysemickie. - Zawsze jak coś robię, powtarzasz
          mi "Ameryka to, Ameryka tamto". Powiem ci jasno: zupełnie się nie przejmuję
          amerykańskimi naciskami. My, Żydzi, kontrolujemy Amerykę i Amerykanie doskonale
          zdają sobie z tego sprawę - powiedział kiedyś SzymonowiPeresowi. Ewakuacja
          Żydów ze Strefy Gazy podniosła jego notowania wśród opozycji, za to
          przysporzyła nowych wrogów. I to wśród tych, którzy wcześniej wielbili go
          bezkrytycznie: żydowskich osadników i radykalnej prawicy. - Uznano go za
          zdrajcę. Jego postawa była szokująca o tyle, że nie był tylko jednym z nich.
          Był kimś więcej, niemal twórcą ich ideologii - mówi Yossi Melman, komentator
          liberalnego dziennika "Harrec".

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_051126/plus_minus_a_3.html
        • 1ja Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 14:57
          Pochwalam,za szybkie czytanie.
          Perwencyjne-zgadzam sie.
          1956
          Moozesz mnie przypomniec-to dawno bylo?
          Co w tym czasie robili Francuzi i Anglicy?
          Czy to bylo wtedy jak Mykita chcial ochotnikow nad kanal wyslac?
          1967-Uwazasz,ze to bylo nieuzasadnione?
          A w 1948 Stalin byl ZA!

• polski_francuz Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 15:03
            Nie zmieniaj tematu. 1Ja o batiuszce a 2ty o mykicie. Gdzie Rzym, gdzie Krym.

PF
            • 1ja Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 15:09
              Ja tematu nie zmieniam.
              Ja sie pytam o te wojne z 1956,o ktorej wspomniales.
              Czy to ta wojna,w trakcie ktorej Mykita zagrozil Francuzom i Anglikom,ze wysle
              na nich swych ochotnikow?
              Francuzi chcieli wtedy swoj KANAL Nasserowi zabrac.
              Anglicy chcieli Nasserowi w d...pe dac.
              Izrael na tym skorzystac chcial.
              Jaka tu byla prewencja?
              • polski_francuz Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 15:11
                Czy Szwedzi tez pija w poludnie?

Mowilem o chytrosci batiuszki.

A ty mi o kanale i innych rzeczach. Nic wspolnego z kontekstem.

PF
                • 1ja Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 15:16
                  Na pytanie,o ktore wojny,co Izrael rozpoczal,odpowiedziales:
                  " Ktore wojny
                  polski_francuz 26.11.05, 14:53 + odpowiedz

prewencyjne: 1956 i 1967."

Wiec sie pytam,czy o wojne kanalowa 1956 ci chodzi?
                  Czy byla jeszcze jaka inna?
                  To nie byla zadna prewencja.
                  A rozpoczeli ja Francuzi i Anglicy.
                  Izrael z radoscia sie przylaczyl.
                  Chociaz dla Izraela moze to i byla prewencja.
                  A to.ze bylo to za Mykyte,a nie Stalina-to juz nie moja wina.
                  Ale reakcja byla by taka sama.
                  Herbate z cytryna wypilem.
                  • polski_francuz Re: Ktore wojny+ 26.11.05, 15:20
                    Moj cytat pochodzil z watku o Stalinie, podwatku Narzedzia. W ktorym byla mowa
                    o tym jak Stalin rolowal Zydow za swych rzadow.

Moje stwierdzenie dotyczylo tego, ze po jego smierci nie mogl juz rolowac ani
                    Zydow ani panstwa w ktorym wspolzyja z Palestynczykami.

A jakby postapil w 1956 roku tez nie wiem.

PF
                  • polski_francuz Chuchnij n/t 26.11.05, 15:21
                    • 1ja Re: Chuchnij n/t+ 26.11.05, 16:32
                      Chuchnalem!
                      Zyjesz?
                      • polski_francuz Re: Chuchnij n/t+ 26.11.05, 18:13
                        Zwalilo mnie mnie na 2 godziny. I jeszcze nie poszedlem z zona bo zakupy.
                        Czlowieku w poludnie tylko bordeaux!, piwo ano rosé Francuz ci to mowi!

PF
                        • 1ja Re: Chuchnij n/t+ 26.11.05, 18:40
                          Niedlugo Barborka.
                          • polski_francuz Re: Chuchnij n/t+ 26.11.05, 18:47
                            U wasz wczesnie ciemno wszedzie, strasznie, w poludnie wieczor zapada. Nie
                            mysl, ze nie rozumiem:)

Bylem kilka dni w Tampere na wiosne, to jakby inny swiat.

Dlatego Skandynawy gazuja.

A Polak wie: kazda okazja jest dobra.

A propos, ja tez w regionie post-gorniczym pracuje. To a propos okazji:)

PF
                            • 1ja Re: Chuchnij n/t+ 26.11.05, 20:47
                              No to jest okazji do knajpy piwnej.
      • remekk Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 15:45
        Re: Izrael i Dana
        remekk 24.11.05, 19:31 + odpowiedz
        <<<<<<<<<<<<<<My swoich kolaborantów rozliczaliśmy surowo>
        Nie slyszalem,aby np.Policje Granatowa za kolaboracje ktos rozliczyl.
        A i o innych rozliczeniach-tez nie.
        Obecnie uwaza sie,ze CCCP okupowal Pölske.
        Nie slyszalem o rozliczeniach czlonkow TPPR.
        Co do PRL:
        Wszystkie poczynania byly zwiazane z CCCP.
        Nie slyszalem by zostal rozliczony za wspolprace jakikolwiek oficer,a
        szczegolnie general,absolwent Akademii Sztabu Generalnego CCCP.
        Nie slyszalem o rozliczeniu jakiegokolwiek doktora,ktory przeprowadzil
        habilitacje w okresie okupacji.
        Nie slyszalem o rozliczeniu jakiegokolwiek policjanta,pelniacego obowiazki w
        okresie okupacji.
        Nie slyszalem o rozliczeniu zlodzieji,ktorzy kradli w okresie
        okupacji,udajac,ze jej nie bylo.
        Nie slyszalem o rozliczeniu jakiej kolwiek k...wy,ktora dawala za darmo,abo za
        oplate-w okresie
        Okupacji.
        Caly narod kolaborowal.
        I ty tez!
        Nauczyles sie czytac i pisac.Juz samo to jest kolaboracja.
        Miales zostac anjalfabetem.
        Typowe dla "wybranych" tepaków - próbuja :ocenaić" innych smai prezentując
        tepote absolutną .
        To , ze polskiej historii nie znasz to jeszcze w sumie - birąc pod uwage twoje
        kwalifikacje "intelektualne" w sumie nic dziwnego ale , zę nie słyszałes ajk to
        ostatnio jedenz granatowych policjantów skaazanaych po wojnie pzrze
        komunistyczny sąd został nagrodozny medalem sparwiedlwiego pzrze twój ulubiony
        parapaństwowy okupacyjny twór zajmujący chwilowo Palestyne - to mnie neparwde
        zadziwiłeś . Mozna mieć watpliwości co do fachowości powojennych sędziów - jak
        w tym pzrypadku kiedy skazali gościa , kóry owszem był "granatowym" na wysokim
        stanowisku ale jednoczesnie był funkcjonariuszem państwa podziemnego -
        - ale żeby nie słyszec o ZADNYM rozliczeniu to świadczy o twojej "wiedzy" ... .
        Typowe dla takich jka jednojajowiec jest porównywanie maswoego udziału ich
        pzrodków w zdziczałych zbrodniach z udziałęm w PRL , kóry i owszem był agendą
        sowiecką i dlatego nikt nie przypisuje "antypolonizmu" tym , kótrzy krytrkuja
        zarówno PRL jak i udział w jego strukturach - czy może tepy jednojajowiec
        zrozumiał ?
        A co do prostytutek , kóre "obsługiwały" okupantów to najwięcej tego
        typu "przybytków" było w miejscach całkowicie niedostepnych dla Polaków
        - no chyb a, ze "garnatowy"
        • 1ja Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 16:38
          >>>>>>>>>>>>Typowe dla takich jka jednojajowiec >>>>>>>>>>>
          Moska remkowata bezjajowa.
          Czemus nie analfabeta?
          Jak do Polski przyjade,to cie rozlicze.
          A na razie mozesz isc i wyspowiadac sie za grzechy twoje kolaboranckie.
          Podaj linke na rozliczenie k...ew kolaboranckich,
          albo generala jakiego absolwenta z ASG CCCP.
          A jak nie,to splywaj,bo cie surowo ukarze.
          • remekk Re: Izrael i Dana+ 27.11.05, 09:39
            1ja napisał:

> >>>>>>>>>>>>Typowe dla takich
            > jka jednojajowiec >>>>>>>>>>>
            > Moska remkowata bezjajowa.
            > Czemus nie analfabeta?
            > Jak do Polski przyjade,to cie rozlicze.
            > A na razie mozesz isc i wyspowiadac sie za grzechy twoje kolaboranckie.
            > Podaj linke na rozliczenie k...ew kolaboranckich,
            > albo generala jakiego absolwenta z ASG CCCP.
            > A jak nie,to splywaj,bo cie surowo ukarze.
            A sam sobie poszukaj - sprawa "rozliczenia" pzrze sd PRL owski "grnatowego" ,
            który jednoczesnie był AKowcem i jako taki min ratował Zydów była nie tak dawno
            głośna za sprawą przyznania w/w medalu sparwieliwegow śród narodów swiata .
            Ale nie sądze zeby do takiego tepaka to dotarło ... .
            > Jak do Polski przyjade,to cie rozlicze.
            Podasz czas i miejsce w W-wie to poddam się twojemu rozliczeniu chi chi chi ...
            • 1ja Re: Izrael i Dana+ 27.11.05, 10:18
              Oj,moska remkowata.
              Podaj mnie nazwisko k.... jakiejkolwiek rozliczonej,lub generala jakiegos,
              a nie jakiegos szmatlawego akowca zielonego,przez ciebie wymyslonego.
              A rozliczal cie bede na rynku krakowskim.
              • remekk Re: Izrael i Dana+ 27.11.05, 10:27
                1ja napisał:

> Oj,moska remkowata.
                > Podaj mnie nazwisko k.... jakiejkolwiek rozliczonej,lub generala jakiegos,
                > a nie jakiegos szmatlawego akowca zielonego,przez ciebie wymyslonego.
                > A rozliczal cie bede na rynku krakowskim.
                W/g ciebie to wymysł ?
                Podważasz orzeczenie Yad Vaszem - z typowej dla takich jak ty głupoty czy moze
                jesteś ich wrogiem - dlatego udajesz jednego z nich żeby ich skompromitować ?
                A do Krakowa to specjalnie dla takiego jak ty sie nie wybiram ale mam
                nadzieje , ze będziesz tak "odważny" i będziesz próbował mówic to co na forum -
                równiez prosto w oczy - wtedy jakis inny Polak na pewno z chęcia pozwoli ci na
                rozliczenie ... .
      • anna521 Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 19:11
        Lania (sarenko),
        Dziekuje za przemyslana odpowiedz. Odniose sie tylko to tego co napisales o
        moim poscie.

"Radze poczytac zrodla ukrainskie na temat tylko tego "pölonizowaniaR"
        Calkowita zgoda. Dlatego to "tylko" bylo w cudzyslowiu. Wiem, ze szlismy w
        kierunku, ktory teraz realizuje Izrael. Obawiam sie, ze brakowalo nam raczej
        sponsorow niz woli.

Nie wiedzialam, ze Bialorus tez glosowala za Izraelem ale to przeciez siedzi w
        konwencji zimnej wojny: Izrael byl tez na reke sowietom dokladnie w ten sposob
        jak to napisales. Jedyne co moge tu powiedziec to wyrazic wspolczucie i dla
        obywateli Izraela i dla tego nowego narodu Palestynczykow.

Nie chce sie wcinac w Twoje uwagi do innych forumowiczow na tym watku. Tez
        ciekawa jestem odpowiedzi.
        • 1ja Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 20:20
          Nie wiem kto to jest Lania.

Ale poznalem swoj teks,na ktory odpowiedzialas.
          Wiec,w swojej kolejnosci odpowiadam:

Zwiazek Radziecki mial trzy przedstawicielstwa w ONZ-dla rownowagi.
          Jako:ZSRR,Bialorus i Ukraina.
          Wtedy gdy mialo bylo byc glosowanie,wszystkie glosy juz byly podliczone.
          Tzn. mogly zaistniec dwa przypadki:
          Demoludy-ZA
          Demoludy-Przeciw.
          Jak zarzadal tow.Stalin.
          Bialorus miala byc pierwsza.wg.ordynacji.
          Wszyscy z napiciem czekali na jej glos.
          Ona byla-ZA.
          Reszta jest historia.
          Komu to bylo nareke w okresie zimnej woli,nie bede dyskutowal.
          Byla przyczyna powstania Izraela,jak i byla przyczyna powstania Polski.
          Na wszystko jest jakas przyczyna.

Cudzyslowie moje ?-tym mozna uczucia rozne wytlumaczyc bez rozwodzenia sie.
          Dla mnie jest jedno wazne,ze takie same sprawy nalezy oceniac stosujac te
          sama miare.
          Co do Izraela,co do Polski.
          Ale to jest trudno.
          Dla jednych partyzant-bochater.
          Dla innych bandyta.
          I na odwrot.
          Dla jednych bandyta(UPA)-dla innych bochater.
          Czytalem ich odezwe-mowa byla o ich corkach i synach.
          O ich ofierze w walce z najezdca.Itp.
          Jak bym nie wiedzial skad to,to bym pomyslal,ze wyszla z najlepszego piora-
          odezwy organizacji patriotow polskich.

P.S
          Jak widzisz inni forumowicze nie kwapia sie z odpowiedzia.
          To jest ich stara metoda.
          Mnie ujelas swym tekstem.
          Wiec odpowiadam tobie w sposob,w ktory bym zyczyl sobie wymiane pogladow.
          • aaki Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 20:33
            nie jestem szczególnie dumny z krwawych pacyfikacji przeprowadzanych
            przez polskich wielmożów na kozakach kresowych 17-to wiecznej polski
            jak również nie pochwalam "patriotyzmu" ukraińskiego który przejawił się rzeziami na wołyniu w latach 40-tych XXw.
            niektóre sprawy trzeba nazwac po imieniu
            • 1ja Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 20:45
              Owszem!
              Ja sie z toba zgadzam.
              Czytalem artykuly na temat wolynia-maja troche inne zdanie.

A zreszta:
              Na Wolyniu oni usiebie w domu byli.
              To tez po imieniu.

• aaki Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 20:50
                to że byli u siebie w domu(tereny byłej drugiej RP-choć w sumie to nieistotne)) znaczy,że mieli prawo mordować?
                ciekawe stwierdzenie......
                chłopi z jedwabnego też byli u siebie w domu hehehe
                • 1ja Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 21:47
                  A gdzie ja powiedzialem.ze mieli prawo mordowac?
                  Powiedzialem,ze byli u siebie w domu.
                  Zydzi w Jedwabnym tez byli u siebie w domu.
                  Bez he,he.
                  • aaki Re: Izrael i Dana+ 26.11.05, 21:58
                    Czytalem artykuly na temat wolynia-maja troche inne zdanie.(na temat mordów?)

A zreszta:
                    Na Wolyniu oni usiebie w domu byli.(więc jaką tezę chcesz poprzec tym stwierdzeniem?)
                    =========================================

• 1ja Re: Izrael i Dana+ 27.11.05, 03:48
                      Zadnej tezy.
                      Tylko stwierdzenie.
                      • aaki taaaa rozumiem 27.11.05, 08:37
                        tak ci się po prostu wymsknęło
          • anna521 Re: Izrael i Dana+ 27.11.05, 00:06
            1ja,
            Ja sobie tak przetlumaczylam Twoj nick. 1 = one (lan) i dodalam to tego "ja".
            Wyszla mi lania czyli sarenka.
            Wiedzialam o tych klockach w ONZ, nie wiedzialam o glosowaniu w sprawie
            Izraela. Masz racje, to zamierzchla historia a panstwo Izrael jest faktem i na
            tym fakcie lepiej sie koncentrowac. Takie klocki z glosowaniem wazne sa dla
            dyskusji, ale niewiele wnosza do myslenia o tym co zrobic TERAZ na BW.
            Cudzyslow byl moj bo wszyscy chyba wiemy, ze ta polonizacja czasami ocierala
            sie o morderstwa. Te nie byly tak systematyczne jak w Izraelu teraz, ale szly w
            tym kierunku. Pamietasz, w latach 1930 tez oskarzalismy Ukraincow o terroryzm.
            Akurat ci forumowicze odpowiedza, predzej czy pozniej, na tym lub na innym
            watku. Ci do ktorych sie zwracales to raczej solidni ludzie.
            Dziekuje Ci za odpowiedz. Ja jestem tu troche impulsywna, ale w sumie tez
            solidna i zawsze interesuja mnie rozmowy, ktore lacza ludzi, takie jak ta.
      • grzegorz1948 Re:O cholera 1jaja. 26.11.05, 22:10
        Przepraszam nie widzialem twojego postu.
        U mnie rodzinka raczej byla w AK( dlatego ten nurt myslenia jest mi blizszy)
        Wujek ze strony Matki zostawil swe kosci( jako polski urzednik)w Katyniu.Tatus
        pracowal na kopalni" Bielszowice" a wiec z wojska zwolniony.Siostra ojca byla
        przez niemieckiego farorza ostrzegana o przyjezdzie "ZIElonej miny" i wtedy
        uciekala na Miechowice.O takich przodkach to ty mozesz tylko pomarzyc.
        A zeby ci jeszcze nie przyszlo do twojej szfeckiej lepetynki jakies glupie
        mysli to moi obydwaj dziadkowie byli w wszystkich trzech powstaniach i dziadek
        od mojej zony tez. A wiec rodziny z obydwu stron to zadni kresowianie ale od
        pokolenien osiedziali SLAZACY
        A porownanie zrobilem miedzy tzw WOLGADEUTSCHE a faszystami porownalem to z
        Zydami i wspolprace z stalinistami.A wiec ?
        • explicit Re:O cholera 1jaja. 26.11.05, 23:06
          Zaczepilem sie tam na kilka miesiecy jak dostalem kopniaka na studiach w
          Gdansku na poczatku '68 za rzekome malowanie plakatow ,... Malowalem plansze w
          pracowni kopalni Bielszowice dla Ruchu Chorzow i portrety (na zamowienie)
          wodzow PRL , gralem przez kilka miesiecy w grupie zalozonej przez Klenczona
          "piate przez dziesiate" w Gliwicach a pozniej w miejscowym Domu Kultury ,
          gralem w czasie inauguracji czy otwarcia jak wolisz , nowego domu naprzeciw
          kopalni , hehe mialelem swoje osobiste M-1 w Osiedlu/Hotelu , slowem gosc a to
          wszystko dzieki Barborce ,...

Krotko po przyjeciu do pracy kiedys z nudow zaczalem mazac smarem na ciut
          zardzewialym stalowym stole na warsztacie , widzac efekt smaru zaczalem malowac
          twarz kobiety , jakis Hanys podpowiedzial ze wyglada jak Barborka wiec
          domalowalem kawalek plachty na glowie jaka pamietalem z rodzicow sypialki i
          Swietej Rodziny , po kilku innych komplementach ktos przyprowadzil sztygara ,
          popatrzyl i spytal czy umie namalowac orla , namalowalem mu w kilku sekundach ,
          nie taki , polski - Taki jak na zlotowce , namalowalem taki jak na zlotoece z
          pamieci . Nastepnego dnia czekal na mnie , po krotkiej rozmowie dostalem
          zamowienie na projekt reprezentacyjnej choragwi kopalni , klucze do M-1 , stol
          kreslarski i talon na tauzena na materialy , po miesiacu i zatwiedzeniu
          projektu dostalem dwa tygodnie na na rozrysowanie w skali 1:1 dla hafciarek ,..

Po skonczeniu roboty dostalem avans do pracowni plastycznej , zaczalem grac i
          gdyby nie te zamowienia na portrety , prawdopodobnie czekal bym tam teraz na
          emeryture - Lenina , Cyrankiewicza , Gomolke mozna malowac do czasu zanim
          nie zaczna ci sie snic po nocach ,...

uklony

To byly czasy ,...

Tatus pracowal na kopalni" Bielszowice"
          • grzegorz1948 Re:explicit 26.11.05, 23:52
            Powiedzmy ze kopalnia Bielszowice -miala zawsze ciagotki do spraw kulturalnych.
            Czy chodzilo o koncerty w parku Strzelnica,czy tez Dom Kultury wyczarowany z
            starych( zabytkowych) budynkow kopalnianych.Ta kulturalna dzialalnosc zakladow
            pracy pozwalala troche zapomniec o rzeczywistosci tej brudnej, glodnej i szarej.
            Ale jak byles takim artysta to z pewnoscia przypominasz sobie w Nowym Bytomiu
            Na jednym z domow( kolo wierzy wodnej, kina Patria) obraz hutnika to to bylo
            dzielem mojego tescia.Mieszkales chyba na wulcu na Kolaniji to osiedle
            pomagalem budowac jako odrabianie wkladu spoldzielczego mojego szwagra.
          • anna521 Re:O cholera 1jaja. 27.11.05, 00:45
            Split,
            Miales ciekawe zycie w PRL-u i wlasnie dlatego nie dziwie sie, ze zanioslo Cie
            za ocean; co ciekawsze typy uciekaly stamtad na wyscigi. Pewnie powiedzialam
            sobie komplement bo tez stamtad ucieklam. No coz, dzis potrzebuje
            dowartosciowania.
            Pozdrawiam Cie Split. Pomysl kiedys o napisaniu pamietnikow; chetnie poczytam.
    • merle5 Re: Izrael i Dana 26.11.05, 23:47

Zaprzestalem kiedys dyskusji z K71.Ktory tlumaczyl ze rosyjscy zydzi i zydzi
      z polski odmowili jak tchorze formowanie zydowskiego legionu w Zwiazku
      Radzieckim aby uderzyc prosto na Oswiecim i pomscic swoja krew.Zadko pisze
      na forum ale dosc czesto czytam wypowiedzi i szczegolnie twoje Anno bo masz
      rozumowanie logiczne a raczej mialas do dzisiaj.Z jakich zrodel ustalilas
      ze Izraelczycy zabijaja Arabow (ktorych mozesz nazywac Palestynczykami jesli
      taka twoja wola) i ile ich zabito tak dla hecy jak Niemcy zabijali Polakow.
      Wroc na pare dni do Warszawy i przestudjuj dostepne archiwa o "osadnikach"
      dowiez sie wtedy ze od 1925 roku do 1939 wytoczono im ponad 5000 procesow o
      zabojstwa na prawoslawnych i ze tylko 8 zostalo skazanych na lekkie kary.Jak
      mi sie zdaje w ciagu Intyfady zginelo 1000 Izraelczykow i 3000 Palestynczykow.
      Na kazdej Kronice Filmowej widac dziesiatki mlodych Palestynczykow rzucajacych
      kamienie na czolgi , gdyby w tych czolgach siedzieli Niemcy lub nawet Sowieci
      myslisz ze duzo by z tych mlodych zostalo.
      Izrael nie powstal dzieki teroryzmowi ale najprawdopodobniej przypieczetowalo
      jego powstanie zabojstwo milionow ludzi metoda przemyslowa.Nie ukrywam
      mojego zawodu jestem historykiem wiec wiazanie powstania Izraela z interesami
      USA jest nieporozumieniem w 1948 do konca nie bylo wiadomym za kim zaglosuje
      Ameryka i to raczej Zwiazek Radziecki (3glosy) i kraje Demokracji Ludowej
      przewazyly przypomnij sobie ze Anglia nie glosowala "za". I znowu pudlo Izrael
      powstal nie dzieki broni zachodniej to Arabowie byli uzbrojeni przez Anglikow
      ale dzieki broni sowieckiej dostaczonej via Czechoslowacja.Po za tym jedyna
      zorganizowana i dobrze wyszkolona armia to byl Legion Arabski dowodzony przez
      oficerow angielskich pod dowodstwem naczelnym generala Glub-Pasza(inaczej sir
      John Glubb).Podczas wojny szesciodniowej Izrael posiadal bron francuska
      MirageIII ,MysterIV czolgi AMX i artylerie przeciw lotnicza szwajcarskiej
      firmy Oerlikon.De Gaulle nakladajac embargo na bron zmusil Izrael do wspolpracy
      z Ameryka.Obecne samoloty produkowane w USA ale projektowane w duzej czesci w
      Izraelu jak F36 nie mowiac o czolgach Merkawa lub broni reczenej Uzi.Wiec gdzie
      tu widzisz sowiecko-amerykanskie "proxy".
      Nie stawiam cie na jednym poziomie z roznymi Krzysztofami ani tez nie
      czytalem do dzisiaj postow Dany wiedz ze nie tylko jestem historykiem ale
      ze interesuje sie Bliskim Wschodem.
      • anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 00:37
        merle5,

Historykow darze szczegolnym szacunkiem; jak nas tu poczytujesz to juz to wiesz.
        Jednak mam z nimi klopot podobnie jak z innymi spolecznymi naukowcami siebie
        nie wylaczajac. Czasami wchodzimy w las i mamy klopoty z odroznieniem go od
        pojedynczych drzew. Wierze, ze to co piszesz o powstaniu panstwa izraelskiego
        jest prawidlowe. Szczegolnie podpisuje sie pod holocaustem jako jednym z
        powodow powstania panstwa Izrael.

Mnie jednak chodzilo te "amerykanskie interesy". Wydaje mi sie, ze to byla
        walka o rope; przeciwko Rosji tak samo jak przeciwko Francji lub UK. Zimna
        wojna i obecne sojusze troche nam zaciemniaja obraz ale Iran troche te sprawe
        unaocznia. Pamietasz, USA nie palilo sie tam do pomocy Brytyjczykom przeciwko
        Mossadech (pisze fonetycznie). Domyslam sie, ze bylo to wlasnie dlatego, ze USA
        konkurowalo wtedy z UK o rope. US konkurowalo tez z Holendrami w Azji i wygralo
        te konkurecje po upadku Holandii.

Ja staram sie rozrozniac dwie sprawy: 1) klotnie w rodzinie takie jak obie
        wojny swiatowe i 2) podboj krajow "trzeciego swiata". Te pierwsze sa krwawe na
        Zachodzie. Tych drugich Zachod dokonuje we wspolpracy choc czasami wcinaja mu
        sie tu Chiraki i Schroedery konkurujacy o wlasne interesy w trzecim swiecie.

Nie chce sie wypowiadac o tych palestynskich dzieciach rzucajacych kamienie w
        izraelskie czolgi, ale pomysl o rownowadze sil: kamien przeciwko rakiecie?

Poza tym co powyzej, witaj na forum. Milo czytac Twoj post.
        • jedwabnik2 [...] 27.11.05, 01:12
          • anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 01:43
            Jezeli mnie odpowiadales to strzeliles kula w plot, Jedwabnik.
            Kibicowalam Zydom w 1944 w Warszawie i cieszy mnie, ze Polacy przyczynili sie
            do tego powstania dostarczajac Zydom bron. Nie pogardzam Zydami i podziwiam ich
            dokonania. Cieszy mnie takze, ze Zydom udalo sie uzyskac panstwowosc w Izraelu.
            Za to martwi mnie to co niektorzy z nich robia z ta panstwowoscia i to jest
            glowny temat tego watku. Tak jak kiedys Zydzi musieli godzic sie z przewazajaca
            sila ich wrogow tak teraz Palestynczycy musza to robic wobec Zydow.
            Ja akurat nie lubie zadnych relacji mistrz-niewolnik wiec teraz sympatyzuje z
            Palestynczykami tak jak wczesniej sympatyzowalam z Zydami.
            No, rzuc we mnie rakieta...
            • jedwabnik2 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 01:57
              anna521 napisała:

> Jezeli mnie odpowiadales to strzeliles kula w plot, Jedwabnik.
              > Kibicowalam Zydom w 1944 w Warszawie i cieszy mnie, ze Polacy przyczynili sie
              > do tego powstania dostarczajac Zydom bron.

Chyba miala Pani pod gorke do szkoly, Pani Anno, i musiala to byc stroma gorka.
              Powstanie w Getcie Warszawskim mialo miesce w roku 1943-cim. Tyle, jesli chodzi
              o poziom wiedzy.

Co do wiarygodnosci wypowiedzi - osoby, ktore wowczas "kibicowaly" ktorejs ze
              stron, maja szisiaj co najmniej osiemdziesiat lat.

> Nie pogardzam Zydami i podziwiam ich
              >
              > dokonania. Cieszy mnie takze, ze Zydom udalo sie uzyskac panstwowosc w
              Izraelu.
              >
              > Za to martwi mnie to co niektorzy z nich robia z ta panstwowoscia i to jest
              > glowny temat tego watku.

No wlasnie, zyja te antychrysty i oddychaja jakby nigdy nic...

> Tak jak kiedys Zydzi musieli godzic sie z przewazajaca
              >
              > sila ich wrogow tak teraz Palestynczycy musza to robic wobec Zydow.

To znaczy musza podkladac bomby w autobusach i kawiarniach? No coz, skoro
              musza...

> Ja akurat nie lubie zadnych relacji mistrz-niewolnik wiec teraz sympatyzuje z
              > Palestynczykami tak jak wczesniej sympatyzowalam z Zydami.

Alez wiem, "kibicowala" Pani "Zydom" w roku "1944"-ym. Wtedy rzeczywiscie
              wszystko szlo zgrabnie, Zydzi wysylani byli do komor gazowych, pociag za
              pociagiem i niczego nie utrudniali.

A teraz, skubani, nie chca dac sie "zepchnac do morza". Rozumiem, ze to
              oburza...

> No, rzuc we mnie rakieta...

Ee tam, nie ten kaliber. Co najwyzej moge sie usmiechnac z politowaniem.

• anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 02:09
                jedwabnik2,
                Oops, popieprzyly mi sie daty. POwstanie w gettcie bylo w 1943 jak slusznie
                mnie poprawiasz.
                Na reszte Twojego postu nie odpowiem bo wydaje mi sie, ze szukasz tam klotni, a
                nie rozmowy. W sprawach izraelskich mnie zalezy na rozmowie.
                • merle5 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 06:16

Ja lubie dyskutowac o faktach.Nie obchodza mnie ani deklaracje
                  (krzysztof,reemek grzegorz ,jedwabnik...) ani plomieniste wypowiedzi.Zaleta
                  forum jest wybor przeciwnika.
                  Dzieki Anno za twoja odpowiedz mysle ze jej ton sie troche zmienil w stosuku
                  do poprzednich postow.Zebralem duzo dokumentow o Bliskim Wschodzie pochodzacych
                  szczegolnie z archiwow rosyjskich ktore do niedawna byly dla mnie zamkniete.Wiec
                  chetnie odpowiem na pytania z okresu 1930 do 1989.
                  • anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 06:29
                    merle5,
                    Jak nareszcie masz dostep do sowieckich dokumentow to powiedz mi dlaczego, w
                    swietle tych dokumentow, US najpierw odmawialo udzialu w anty-iranskiej
                    operacji a pozniej ochoczo poparlo UK. Pytam o to dlatego, ze dla mnie to
                    Mossadech, a nie Izrael, byl kluczem do amerykanskich interesow na BW. Mozliwe,
                    ze sie myle ale wlasnie dlatego ciekawa jestem Twojej opinii.
                  • anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 06:42
                    merle5 napisał: "De Gaulle nakladajac embargo na bron zmusil Izrael do
                    wspolpracy z Ameryka."

Calkowicie umknelo to mojej uwadze a podejrzewam, ze byla to jedna z kluczowych
                    spraw na BW. Przyjrze sie temu z ciekawosci. Jak zechcesz mi podac linki lub
                    lektury to bede wdzieczna. Jak nie, to sama sobie cos znajde.
                    Widzisz, cos mi otworzyles, dziekuje.
                    • merle5 Re: Izrael i Dana/merle5 27.11.05, 20:11

Nie wystarczylo mi wczoraj czasu na odpowiedz , wiec postaram sie nadrobic
                      to dzisiaj.
                      -Wiadomosci ze zrodel sowietskich o Iranie bylyby sensacyjne przed rokiem 2000
                      to znaczy przed oswiadczeniem Madeleine Albright o udziale CIA w obaleniu
                      Mohammad'a Mossadegh i publikacji przez New York Times dokladnego raportu w tej
                      sprawie.Po za malymi wjatkami wersje amerykanska i rosyjska sa zgodne.W
                      nasileniu zimnej wojny (1949) Mossadegh stoi na czele Frontu narodowego
                      ktorego programem jest upanstwowienie przemyslu naftowego znajdujacego sie w
                      rekach Anglikow.W 1951 szach Reza Pahlavi jest zmuszony prez "ulice" do
                      upanstwowienia przemyslu naftowego i powierzenia Mossadegh'owi urzedu premiera.
                      Ten krok prowokuje koflikt z Wielka Brytania ktora oglasza embargo na rope
                      iranska i czyni przygotowania do obalenia Mossadegh'a.Stany Zjednoczone sa
                      poczatkowo neutralne i perswaduja Anglie do powstrzymania wszelkich krokow
                      zbrojnych.Ten stan trwa do stycznia 1953 to znaczy do konca mandatu Trumana.
                      Po dojsciu do wladzy Eisenhower'a polityka sie zmienia: "prawdziwym zagrozeniem
                      Ameryki bedzie przejscie Iranu za zelazna kurtyne" mowi Prezydent w marcu 1953.
                      Od tej chwili sluzby angielskie i CIA pracuja wspolnie nad zorganizowaniem
                      "prawie legalnego" zamachu stanu za pomoca przekupionych poslow (12500$ na glowe
                      mowia zrodla sowieckie) i spowodowaniu rozruchow.Okolo 20 sierpnia zaczynaja sie
                      rozruchy i Mossadegh jest zatrzymany .... ciag dalszy kazdy zna.Jedno pytanie
                      zostaje bez odpowiedzi czy i jak Izrael byl wmieszany w kryzys iranski.Kazdy
                      mysli oczywiscie o poparciu USA nic na to nie wskazuje miedzy 1951 i 1953
                      panstwo zydowskie nie posiadalo zadnej sily wojskowej i Iran byl raczej
                      dobrze widzianym w Tel-Avivie.Ja pozwole sobie na podstawie dokumentow
                      sowietskich miec inne zdanie : a mianowicie Izrael goscil od 1952 do 1953 w
                      swoim porcie najprawdopobniej w Ashkelon rosyjski okret szpiegowski z
                      przekaznikiem w gorach jerozolimskich.To miejsce bylo idealnie wybrane gdyz
                      najpotezniejsza rozglosnia i system radarowy na Bliskim Wschodzie , nalezacy do
                      Anglikow znajdowal sie na Cyprze.
                      -Jesli chodzi o de Gaulla to podaje ci wyjatek z pracy Uniwertytetu w Stanford
                      "De Gaulle embargoed all French armaments to the area , a cynical more that
                      affected only Israel,since the Arab Nation at that time pourchased mostly soviet
                      weapons.So it was then that Israel's arm inustry was born.Denied acces to it
                      traditional arms supplier France , Israel turned to the United States which
                      turned out to be a more reliable friend of Israel than De Gaulles France.Thus
                      France is directly responsible for the close relationship that evolved ever
                      since between Israel and United States.
                      22.10.04

Nie podaje ci bibliografi bo ja mam tylko archiwa i doktoraty ktore po za
                      kilkoma stronami sa nudne jak flaki.W Ixquick Metarecherche znajdziesz
                      wiele pozycji uniwerstyteckim ktorych czasami nie ma w Google
                      Pozdrowienia

.

• merle5 Do Anny 27.11.05, 23:40

W poprzednim poscie odpowiedzialem z duzym opoznieniem na
                        twoje dwa pytania.
                      • anna521 Re: Izrael i Dana/merle5 28.11.05, 03:53
                        merle5,
                        Dziekuje za obszerne wyjasnienie. Musze je sobie przetrawic i zajrzec do Quick
                        Metarecherche, do tych dysertacji (one sa z reguly nudne, ale czasami mozna tam
                        wylowic cos co wychodzi poza glowne tezy) i do NYT (wtedy mialam wieksze
                        problemy niz Iran). W miedzyczasie widze, ze wsadzilam Iran do wlasciwego
                        worka. Cholera, znowu wychodzi na to, ze Izrael na informacji stoi, albo jako
                        pomocnik zachodowi albo jako odbiorca zachodnich wiadomosci. Jedyne co mi sie
                        nie klei to to izraelskie bombardowanie amerykanskiego statku szpiegowskiego.
                        Sprawa Izraela troche mi przypomina Kube, ale nie lap mnie tu za slowo, musze
                        poczytac. Na razie widze ze de Gaulle mial duzo wiekszy wplyw na nasze losy niz
                        mi sie dotad wydawalo. Wiem, ze skacze po szczytach, ale tez wiem, ze Ty nie
                        masz klopotow z moimi skokami.
                        Jeszcze raz dziekuje, ze zechcialo Ci sie spedzic tu troche czasu. Pozdrawiam.
                        • anna521 Wychodze stad 28.11.05, 03:59
                          Watek sie rozrosl poza moje mozliwosci generalizowania postow tutaj. Jak komus
                          tu nie odpowiedzialam to albo niech zalozy nowy watek albo niech mnie lapie na
                          innych watkach/e-mailu.
                          Dziekuje wszystkim za rozmowe.
    • 1ja Re: Losy ludzkie+ 27.11.05, 04:10
      >>>>>>>>>>>>>>>>>Re:O cholera 1jaja.
      grzegorz1948 26.11.05, 22:10 + odpowiedz

Przepraszam nie widzialem twojego postu.
      U mnie rodzinka raczej byla w AK( dlatego ten nurt myslenia jest mi blizszy)
      Wujek ze strony Matki zostawil swe kosci( jako polski urzednik)w Katyniu.Tatus
      pracowal na kopalni" Bielszowice" a wiec z wojska zwolniony.Siostra ojca byla
      przez niemieckiego farorza ostrzegana o przyjezdzie "ZIElonej miny" i wtedy
      uciekala na Miechowice.O takich przodkach to ty mozesz tylko pomarzyc.
      A zeby ci jeszcze nie przyszlo do twojej szfeckiej lepetynki jakies glupie
      mysli to moi obydwaj dziadkowie byli w wszystkich trzech powstaniach i dziadek
      od mojej zony tez. A wiec rodziny z obydwu stron to zadni kresowianie ale od
      pokolenien osiedziali SLAZACY
      A porownanie zrobilem miedzy tzw WOLGADEUTSCHE a faszystami porownalem to z
      Zydami i wspolprace z stalinistami.A wiec ?>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Co do przodkow moich,to ty nawet pomazrzyc nie smiesz.
      Co do Slazakow-prawdopodobienstwo jest,ze w rodzinie byl ktos,kto 1000letniemu
      Rejchowi jednak sluzyl.
      Tesx moj,np,-powstaniec.
      Ale do armii Wermachtu go wzieli.
      Niemcy pamietliwi nie byli.
      Wsrod Slazakow sie obracalem.
      Kilka wdow poznalem.
      w ZSRR zgineli.
      • grzegorz1948 Re: Losy ludzkie+ 27.11.05, 18:28
        Chlopie ty nie masz nijakich powiazan nie Narodowosciowych- nie zyjesz ani w
        kraju swojego pochodzenia ani w kraju w ktorym zyje twoj narod.Miejsce w Polsce
        tu i tam i wszedzie.Religia -bank i portfel,a jak to nawali to rynsztok.
        A wiec lepiej zostawmy twoja karte w rekawie bo wygrac nia nie mozna!
        • 1ja Re: Losy ludzkie+ 27.11.05, 18:40
          Powiazania mam.
          Mieszkam w UE.
          Do ktorego w zeszlym roku ciebie przyjalem.
          Siedzisz na moim garnuszku.
          Uwazaj,jak sie rozgniewam,to placic przestane.

P.S
          Mamy sie pytales:
          Czy z rodziny ktos Rejchowi sluzyl?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka