Dodaj do ulubionych

Czekistowska gromadka

16.04.25, 07:28
Codziennie słyszę w telewizji kolorowej o zwiększeniu środków na propagandę w sieci przez Łubiankę
To dochód rzędu paru tysięcy euro miesięcznie powiedział wczoraj minister "od ochrony elektronicznej" - nie do pogardzenia dla niemieckiego emeryta.
A "usługi" świadczą podobno głównie polskojęzyczni spoza Kraju
Na forum Świat w najlepsze trwa dyskusja z czekistami i nic nie przeszkadza, że właśnie zamordowano XX cywili na osiedlach mieszkalnych Ukrainy.

Ja rozumiem, że za siedmioma morzami inaczej postrzega się takie wydarzenia, ale za Odrą?
Zresztą, zwykła przyzwoitość nie pozwala na "polemikę" z agentami.

Ja jakoś nie mam trudności z identyfikacją!
Bo też specjalnie się nie kryją.
Widać polski forum jest po macoszemu traktowane przez skądinąd pilne służby niemieckie.
A kontakt z nimi jest poniżej godności.
Obserwuj wątek
    • borrrka Komsomoł forumowy miałem na myśli, 16.04.25, 07:35
      Nie Bundesnachrichtendienst:)
      • pijatyka Re: Komsomoł forumowy miałem na myśli 26.09.25, 13:33

Komsomoł - czyli młodzieżówka ;-D

• jorl11 Re: Czekistowska gromadka 16.04.25, 07:52
      Borrka, najpierw to oddaj mi moje pieniadze ktorw minukradles w latach89tyxh XXw jak oszukanczo udawales ze byles w PRLu przesladowany i siedziales na socjalu w Niemczch. A ja wtedy pracowalem i z mojego podatku zyles.
      Teraz dalej to samo. Zyjesz wraz z banderowcami z moich poeniadzy zapewne z moich pieniedzy dla Ukrainy tez dostajesz zarabiasz znowu.
      A wiec sam rozumiesz Wal sie palancie.
      I oddawaj moje pieniadze
      • boomerang Re: Czekistowska gromadka 16.04.25, 08:45
        Niech ci twój niemiecki pracodawca odda te pieniądze z których cię okradał przez wiele lat, doprowadzając cię do desperacji na emeryturze.
        • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 16.04.25, 08:52
          boomerang napisał:

> Niech ci twój niemiecki pracodawca odda te pieniądze z których cię okradał prze
          > z wiele lat, doprowadzając cię do desperacji na emeryturze.

Desperacja u mnie???
          Wlasnie jem sniadanie na statku, niedlugo wycieczka w Giblartarze, te slawne malpy, z corka i wnuczka do tego ja praktycznie place za nasza wycieczke.
          Zdjecie ze stolu
          • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 16.04.25, 11:55
            No to cos polskiego z Gibraltaru
      • polski_francuz Oddawac pieniadze 16.04.25, 09:26
        jorl11 napisał:

" Borrka, najpierw to oddaj mi moje pieniadze ktorw minukradles w latach 89 tych XX w jak oszukanczo udawales ze byles w PRLu przesladowany i siedziales na socjalu w Niemczch. A ja wtedy pracowalem i z mojego podatku zyles."

A Ty oddaj pieniadze za wyksztalcenie w Polsce. Jestes nieuczciwy, bo nie dosc ze Cie Polska wyksztalcila i dala zawod to jeszcze dzis na Polakow plujesz. Skad sie taka bezczelnosc bierze, nie potrafie zroumiec.

PF
        • felusiak1 Re: Oddawac pieniadze 16.04.25, 09:48
          jorel nielubi polaków ale lubiniektóre polki, głownie te tańsze i mniej wymagajace, takie low maintenence.
          • polski_francuz Regul gry 16.04.25, 10:37
            felusiak1 napisał:

" jorel nielubi polaków ale lubiniektóre polki, głownie te tańsze i mniej wymagajace, takie low maintenence."

Hallakuje za forsa co mu ma borrka oddac. Reguly gry sa dla wszystkich takie same...

PF
            • pijatyka Re: Hallakuje 20.12.25, 17:00

CO robi ?... ;)

• boavista4 Re: Oddawac pieniadze 16.04.25, 16:13
          polski_francuz napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          > " Borrka, najpierw to oddaj mi moje pieniadze ktorw minukradles w latach 89
          > tych XX w jak oszukanczo udawales ze byles w PRLu przesladowany i siedziales na
          > socjalu w Niemczch. A ja wtedy pracowalem i z mojego podatku zyles."

>
          Pefcia, Panie profesor,
          A ty oddales? Daj przyklad!
        • malkontent6 Re: Oddawac pieniadze 16.04.25, 22:59
          polski_francuz napisał:

> A Ty oddaj pieniadze za wyksztalcenie w Polsce.

No właśnie, dlaczego jorl studiował w Polsce a nie w ZSRR albo w Deutschland?
          • jorl11 Re: Oddawac pieniadze 17.04.25, 09:38
            malkontent6 napisał:

> polski_francuz napisał:
            >
            > > A Ty oddaj pieniadze za wyksztalcenie w Polsce.
            >
            > No właśnie, dlaczego jorl studiował w Polsce a nie w ZSRR albo w Deutschland?

Jak bedzie mi sie chcialo to na tutejsze oszczekiwanie mnie odpowiem jak wroce do domu. Smartfon jest do bani.
            Wlasnie przeplynelem pod Moslem w Lizbonie. Zalaczem
    • borrrka Chciałbym Wam uświadomić 16.04.25, 10:28
      Sam kiedyś rozmawiałem z komsomołem forumowym.
      Żartowałem.
      Ale nie ma miejsca na rozmowy w sytuacji, gdy ruscy codziennie zabijają cywilnych ludzi .
      Taka fraternizacja jest formą akceptacji stanu rzeczy.

PS. Dotyczy to w jakimś stopni wypowiedzi proamerykańskich.
      To ludzie Trumpa doszli do wniosku, że kreml się "pomylił".
      Bombardując nabożeństwo w Sumach.
      Jestem z pokolenia wychowanego bardzo proamerykańsko - to byli ci "dobrzy".
      Byli.
      • stefan4 Re: Chciałbym Wam uświadomić 16.04.25, 11:00
        borrrka:
        > Jestem z pokolenia wychowanego bardzo proamerykańsko - to byli ci "dobrzy".
        > Byli.

I jak to się stało, że nagle jeden szaleniec sprawił, że ten demokratyczny kraj stał się ,,zły''?

Kiedyś jeszcze za komuny rozmawiałem (tu, w Polsce) z jakimiś Meksykanami. My wtedy wiedzieliśmy, że zło płynie z Rosji, a Ameryka to nasza niedościgła nadzieja. I kiedy zgadało się o polityce, to ci Meksykanie popłynęli w pełne pasji oświadczenia, że ,,Estados Unides is an evil land'' i sypnęli przykładami na poparcie tej tezy. Oczywiście nie potrafiłem sprawdzić rzetelności tych przykładów, nawet internetu jeszcze wtedy nie było.

No to jak? Czy Usawcy już wtedy byli ,,dobrzy'', czy ,,źli''? Może ta ich dzisiejsza degrengolada to nic nowego?

A może są i dobrzy i źli jednocześnie, jak każdy większy kraj? A Polska, czy jest dobra czy zła, czy jedno i drugie?

A Rosja?

- Stefan
        • jk2007 Re: Chciałbym Wam uświadomić 16.04.25, 11:13
          stefan4 napisał:
          > A Rosja?

Rosja troszczy się o nas i zawsze nas broni...
      • borrrka Zadaje sobie dokładnie te same pytania 16.04.25, 11:20
        Nie znam odpowiedzi.
        Nie jestem z pokolenia zdradzonego przez Roosevelta.
        Za moich czasów Amerykanie bronili Wietnam przed komunizmem.
        • stefan4 Re: Zadaje sobie dokładnie te same pytania 16.04.25, 15:35
          borrrka:
          > Za moich czasów Amerykanie bronili Wietnam przed komunizmem.

Napalmem. I masakrami takimi jak My Lai.

Ale dla nas byli dobrzy, więc na tamto zamykaliśmy oczy.

- Stefan
          • dunajec1 Re: Zadaje sobie dokładnie te same pytania 16.04.25, 15:46
            Slowa jednego z amerykanskich wyborcow (demokrata) po przegranych wyborach demokratow,
            "Za dugo im (tym glosujacych na republikan) bylo dobrze, teraz beda mieli "lepiej"...".
          • borrrka Napalmu i My Lai 16.04.25, 21:35
            Przy najlepszych chęciach nie można przeciwstawić zbrodniom ruskiego komunizmu.
            • jorl11 Re: Napalmu i My Lai 19.04.25, 18:44
              borrrka napisał:

> Przy najlepszych chęciach nie można przeciwstawić zbrodniom ruskiego komunizmu.

No to rozumiem ze wojna teraz na Ukrainie jest OK. Bo to nie ruski komunizm a ruski kapitalizm

I fajnie palancie
      • pijatyka Re: fraternizacja jest formą akceptacji 03.07.25, 12:38

O!

• bywszy2 Re: a swoja droga+ 18.04.25, 06:51
      felusiak1
      Re: Oddawac pieniadze
      16.04.25, 09:48
      jorel nielubi polaków ale lubiniektóre polki, głownie te tańsze i mniej wymagajace, takie low maintenence.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
      a jesli zmienic punkt widzenia:
      tansze Polki j.... tego.....,bo im sie oddaje za mniejsza gotowke i maj mniesze wymagania.
      A te zdjecia z gibratalskiego jedzenia?
      Kiedys w daljszych czasach,kiedy Polska byla w biedzie, byl taki frajer co do Polski na lowy jezdzil.
      Pokazywal pania jak zyl bogato - zdjecia mieszkania swego.
      Nie mowil oczywiscie,ze sa to zdjecia z IKEA.
      Ponizej pan z mgr. nie schodzil_zdarzaly sie panie doktorki.
      Czyli,panie herr p....,stare chwyty nie przez pana wymyslone.
      A co do zwrotu zadanych przez pana pieniedzy?
      Duzo?
      Nu ile zarabial pracujacy na czarno podmywacz tylikow niedoleznych juz pan?
      • boavista4 Re: a swoja droga+ 19.04.25, 19:24
        Jeszcze dalej swietuje sie Passover , a wiec nasze najlepsze zyczenia dla Bywszego! Poniewaz w Passover obowiazuje dieta, wiec mozna zapytac Bywszego czy jadl dzis chleb? czy poszedl sie kiwac nad ten staw zwany Baltykiem?
        Sa rowniez inni ktorzy obchodza passover na tym Forum, a wiec cieszmy sie razem, ze udalo sie im uciec z Egiptu i zalozyc sztetle na calym swiecie.
      • jorl11 Re: a swoja droga+ 19.04.25, 21:43
        bywszy2 napisał:

> felusiak1
        > Re: Oddawac pieniadze
        > 16.04.25, 09:48
        > jorel nielubi polaków ale lubiniektóre polki, głownie te tańsze i mniej wymagaj
        > ace, takie low maintenence.

> zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        > a jesli zmienic punkt widzenia:
        > tansze Polki j.... tego.....,bo im sie oddaje za mniejsza gotowke i maj mniesze
        > wymagania.
        > A te zdjecia z gibratalskiego jedzenia?
        > Kiedys w daljszych czasach,kiedy Polska byla w biedzie, byl taki frajer co do
        > Polski na lowy jezdzil.
        > Pokazywal pania jak zyl bogato - zdjecia mieszkania swego.
        > Nie mowil oczywiscie,ze sa to zdjecia z IKEA.

Bywszy, odpisze iwecej jak wroce. Tez w poprzednim watku.

A wiec ja nigdy nie pokazywalem dziewczynom ze niby bogaty jestem. Nawet niechetnie mowilem ze jestem z Niemiec aby tez nie wzbudzac nadzieji na jakies emigracyjne pomoce. Ja sie z taka umawialem na to ile dostanie pieniedzy za konkretny sex i placilem ile zapowiedzialem i ona sie zgodzila przedtem na to. Calkiem kapitalistycznie. Oczywiscie korzystalem i korzystam dalej z tego ze pomiedzy Polska a Niemcami jest duzy uskok z PKB/leb, nic innego nie robie jak fabryki z Niemiec sa przenoszone do i Polski bo tam taniej jest produkowac skonstruowane ale w Niemczech jakies maszyny i urzadzenia nawet doliczajac dodatkowe koszty transportu wte i wewte jak i dodatkowe patrzenie na ręce tubylcom aby dobrze pracowali

Wiec nie pizdzij palancie
        • jorl11 Re: a swoja droga+ 19.04.25, 21:49
          Acha dodam ze ja dobtego duzo wiecej PKB/leb wytwarzalem jak sredni Niemiec a wiec mialem w stossunku i do Nimca duzo wiecej pieniedzy na takie zycie. Bo tez dochodzily koszty hotelu, jakis kolacji i dla takiej oproch naturalnie umowionej i odpowiadajacej cenie rynkowej jej uslog.
          No ale inzynier, konstruujacy elektronike w Niemxzexh, bedacy szefem prawie 19 Niemcow inzynierow zarabia duzo wiecej jak przecietna niemiecka. Srednio jak sie losowo 19 Niemcow pracujacych wezmie to tylko jeden z nixh mogl wiecej jak ja zarabiac. Albo nawet z 10+.

Ty bywszy byles w sreniej Szwedow moze nigdy nie byles Szwedow szefem wiec Ciebie b nie bLo stac na moj Model zycia
          • jorl11 Re: a swoja droga+ 19.04.25, 21:51
            Prawie 10 mialo byc, ach ten smartfon!
    • krabat01 Re: Czekistowska gromadka 19.04.25, 20:31
      borrrka

> Ja jakoś nie mam trudności z identyfikacją!
      > Bo też specjalnie się nie kryją.

Nie masz trudnosci z identyfikacja czekistow , epoki ci sie poy .. aly .
      Identyfikujesz, znasz agentow rosyjskich, to idz i to zglos , a nie pier.. .. .
      Moze cie nie zamkna w wariatkowie.
      Wiesz, nie zglosisz , jestes wspolwinny !

> Widać polski forum jest po macoszemu traktowane przez skądinąd pilne służby niemieckie.

A pod swoim lozkiem juz sprawdzales .. te niemieckie sluzby . Lec szybko, sprawdz to

• jorl11 Re: Czekistowska gromadka 19.04.25, 22:18
      borrrka napisał:

> Codziennie słyszę w telewizji kolorowej o zwiększeniu środków na propagandę w s
      > ieci przez Łubiankę
      > To dochód rzędu paru tysięcy euro

A ja codziennie slysze w kolorowej tv jakie to miliardy przekazujemy z Nimiec na Ukraine. I to mowie o miliardach w gotowce to osobno od bronii.
      Te miliiardy sluza do tego aby warstwa na Ukrainie sobie sporo z tego wsadzala do kieszeni po ta sa one tez i ci sa zainteresowani zywotnie aby wojna trwala jak najdluzej.
      Tez sporo Pllakow handlzujacych z Ukraina zarabia na tym krocie, takim jestes i ty borrka i takim zwisa ze dziennie 1000 ukrainskich zolnierz jest zabitych. Dla takich ta wojna to zloty interes i dla takich jak ty aby trwala jak najdluzej. Bo jak sie skonczy to sie wasza kasa skonczy.

Ty wlasnie takim jestes borrka
    • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 29.04.25, 21:59
      polski_francuz napisał:

> A Ty oddaj pieniadze za wyksztalcenie w Polsce. Jestes nieuczciwy, bo nie dosc
      > ze Cie Polska wyksztalcila i dala zawod to jeszcze dzis na Polakow plujesz. Ska
      > d sie taka bezczelnosc bierze, nie potrafie zroumiec.

No to popatrzmy na to twoje wynurzenie drogi PF.

Najpierw formalne koszty wyksztalcenie w PRLu. A wiec mialem znajomego w Polsce jeszcze, inzynier elektronik tez, ktory chcial stac sie prywaciarzem, w PRLu szlo przeciez, ale wlasnie bylo prawo ze musi 10 lat odpracowac aby nie miec dlugu do panstwa za wyksztalcenie. W panstwowej robocie naturalnie. Jak wczesniej chcial byc prywaciarzem to musi jakies pieniadze splacic. Tak stalo faktycznie.

A wiec z tego punktu widzenia to ja 11 lat przepracowalem w PRLu w panstwowej fabryce , nawet 1/2 etetu dodatkowo, wieczorami, na moje jPolitechnice ale to zostawmy, wiec prawnie juz swoj dlug wykszatalcenia splacilem. Ty PF ale nie a spierdoliles z kraju wiec powinienes splacic te brakujace lata. Kiedy bedziesz splacal?

Nastepne. Widac u ciebie dusze chlopa panszcznianego. Ze cale zycie musi miec Pana i sie jemu klaniac, reke calowac, bo batem. Bo jak bym Pana czyli Polske chwalil to nie musze splacac inaczej batem czyli splacac niewazne ze >10 lat pracowalem.
      Ty mimo ze powinienes splacac bo 10 lat nie przepracowales w PRLu i spierdoliles nie musisz splacac jak bedziesz potulny. Typowe zachowanie chlopa panszczynianego.

Sam rozumiesz ze tradycyjnie juz

Wal sie palancie
      • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 29.04.25, 23:09
        jorl11 napisał:

> Nastepne. Widac u ciebie dusze chlopa panszcznianego. Ze cale zycie musi miec P
        > ana i sie jemu klaniac, reke calowac, bo batem. Bo jak bym Pana czyli Polske c
        > hwalil to nie musze splacac inaczej batem czyli splacac niewazne ze >10 lat
        > pracowalem.

To moze o tym. W Niemczech, tych bardziej zachodnich napewno, juz okolo 1000r bylo tak ze jak chlop panszczyzniany, przeciez i tam byla panszczyzna, uciekl od Pana i go Pan nie zlapal 1 rok i 1 dzien stawal sie wolny. I mogl swojemu juz bylem Panu na nosie zagrac.

W Polsce i to w 1500r byly wojny kozackie. Co to bylo? Ano chlopi panszczyzniani uciekali od polskich Panow na Ukraine, Polska wysylala wojsko tam, zwyciezali tych chlopow, ci byli chlopi kapitulowali, musiali wracac do polskich Panow, takie byly warunki kapitulacji. Zaden przedawnienie dozywotnio chlop panszczyniany.
        I wlasnie dlatego kapitalizm, wolnosc gospodarcza sie w Niemczech duzo szybciej i w duzo wiekszym zakresie rozwijala jak w Polsce. Bo ci chlopi po 1 roku i 1 dniu to wlasnie jako wolni ludzie wolni gospodarczo dzialali juz rynkowo czyli kapitalistycznie, jak chcieli.
        Do tego wlasnie uciekali ci najlepsi wiec i rozwoj gospodarczy byl duzy.
        Dlatego wlasnie Polska tak zdechla gospodarczo bo trzymala sie chlopstwa panszczyznianego do usranej smierci. nawet jak w Rosji zlikwidowano panszczyzne w 1861r to car bal sie to zrobic w Kongresowce i Pany polskie zrobily powstanie styczniowe aby sie odlaczyc i zeby im car chlopow nie pozabieral. Dopiero jak polskim Panom wpierdol armia rosyjska spuscila bylo pozbycie sie panszczyny.
        Polska byla szczegolnym przypadkiem panszczyzny bo byla wlasnie dziwacznym krajem gdzie Pany rzadzily. Bo to byla jedyny republika szlachecka w Europie, i dlatego tak nedzny PKB/leb miala juz widoczny w polowie 18w. Dlatego tez kawali Polski wyemigrowaly do innych krajow czyli tzw zabory.

Ty PF masz ta dusze chlopa panszczynianego dalej, 2 generacje to za malo aby sie tego pozbyc.
        • boomerang Re: Czekistowska gromadka 30.04.25, 01:25
          >W Niemczech, tych bardziej zachodnich napewno, juz okolo 1000r bylo tak ze jak chlop panszczyzniany, przeciez i tam byla panszczyzna

To właśnie Niemcy, powołani do życia jako bojówki Watykanu, wprowadzili tę pańszczyznę pierwsi, jako podstawowy element ustroju feudalnego. Na ziemiach polskich kmiecie cieszyli się wolnością, zanim inspirowani przez Niemców Piastowie im tej wolności nie ukrócili.
          • prze.nick Re: Czekistowska gromadka 30.04.25, 01:45
            Ciekawe czy ten samorodny talent historyczny słyszał kiedykolwiek o antyfeudalnej wojnie chłopskiej w Niemczech w XVI wieku
            pl.m.wikipedia.org/wiki/Wojna_ch%C5%82opska_w_Niemczech
            • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 30.04.25, 10:47
              prze.nick napisał:

> Ciekawe czy ten samorodny talent historyczny słyszał kiedykolwiek o antyfeudaln
              > ej wojnie chłopskiej w Niemczech w XVI wieku
              > pl.m.wikipedia.org/wiki/Wojna_ch%C5%82opska_w_Niemczech

Ale pizdzisz. Zawsze mowie ze panszczyzna byla wszedzie. Ale jest najwazniejsza sprawa jaki % ludnosci byl chlopem panszcznianym czyli nie majacym wolnosci gospodarczej. I tu Polska byla w Europie rekordzista. Nawet w Rosji tez nedzowatej kiedys bylo duzo mniej % ludzi jako chlopi panszczyzniani. Bo z 50%. A w Polsce 80%. na Zachodzie malalo to do Zera.

A tak bylo w Polsce bo to byla republika szlachecka, jedyna w swoim rodzaju w Europie. I dlatego PKB/leb w 18w juz w Polsce byl tak marny w stosunku do innych krajow ze Polacy zlikwidowali swoje panstwo i wyemigrowali do sasiadow ktorzy mieli wyzszy PKB/leb. Z ziemia chalupami psami i kotami. Tzw zabory

Z tym ze Polacy dalej sie oszukuja jesli chodzi o powody upadku Polsko w 18w. Jak ty palancie tez
              • prze.nick Re: Czekistowska gromadka 30.04.25, 11:18
                Pierdolisz głupoty jak zwykle i nie jesteś równorzędnym rozmówcą tępy chamie.
                Nawet debilu nie wiesz że kacapscy chłopi masowo uciekali do Rzeczpospolitej jeszcze w XVIII wieku.
                Ciężar pańszczyzny w Prusach którą zniesiono po tym jak dostali wpierdol od Napoleoa był też ogromny.
                • hadrian_pl Re: Czekistowska gromadka 01.05.25, 09:49
                  prze.nick napisał:

> Pierdolisz głupoty jak zwykle i nie jesteś równorzędnym rozmówcą tępy chamie.
                  > Nawet debilu nie wiesz że kacapscy chłopi masowo uciekali do Rzeczpospolitej je
                  > szcze w XVIII wieku.
                  > Ciężar pańszczyzny w Prusach którą zniesiono po tym jak dostali wpierdol od Nap
                  > oleoa był też ogromny.

1811–1850 – zniesienie pańszczyzny w Prusach[20].
                  1848 r. – zniesienie pańszczyzny w Austrii.
                  1861 r. – zniesienie pańszczyzny w Rosji[a][21][22]. W Królestwie Polskim na mocy ukazu carskiego z 4 (16) maja 1861 r. chłopi począwszy od 19 września (1 października) 1861 roku otrzymali prawo zamiany swojej pańszczyzny na tzw. okup prawny[23].
                  1864 r. – zniesienie pańszczyzny w Królestwie Polskim[23]. Wszelkie powinności pańszczyźniane uległy likwidacji z dniem 15 kwietnia 1864 roku[24].
                  1931 r. – zniesienie pańszczyzny (stosunków żelarskich) w południowej Polsce (Spisz)[25]
                  • borrrka Widzisz foksiu, jak się zmienia świat 01.05.25, 10:04
                    A dziś Niemcy cieszą się, że w Polsce mogą pojeździć porządnymi autostradami, bo niemieckie się sypią.
                    Słyszę to od każdego bezuchu:)
                    • borrrka No i ci inżynierowie z Somalii 01.05.25, 11:01
                      www.facebook.com/reel/2921296951412291
                    • hadrian_pl Re: Widzisz foksiu, jak się zmienia świat 02.05.25, 12:59
                      borrrka napisał:

> A dziś Niemcy cieszą się, że w Polsce mogą pojeździć porządnymi autostradami, b
                      > o niemieckie się sypią.
                      > Słyszę to od każdego bezuchu:)
                      Poslamem kiedys links ze statystykami dotyczącymi infrastruktury,jakości dróg i autostrad itd.To mozna znaleźć w Mediach anglojęzycznych.Niemcy to swiatowe sredniaki ,Polska jest zawsze dużo gorsza.
                      Gdyby w Polsce obowiązywały standardy niemieckie to większość starych mostów drogowych i kolejowych na Gornym Slasku musiała by byc natychmiast wyłączona z ruchu.
                      • borrrka To nawet możliwe 02.05.25, 16:50
                        Drogi na Górnym Sląsku są wyjątkowo złe.
                        To dawno nie lider techniczny Polski.
                • jorl11 Re: Czekistowska gromadka 02.05.25, 12:13
                  prze.nick napisał:

> Pierdolisz głupoty jak zwykle i nie jesteś równorzędnym rozmówcą tępy chamie.
                  > Nawet debilu nie wiesz że kacapscy chłopi masowo uciekali do Rzeczpospolitej je
                  > szcze w XVIII wieku.

Ach ten palant znowu to samo!

ja zawsze twierdze ze i Rosja byla zacofanym krajem i to z wlasnej winy. Bo trzymala kurczowo sie polniewolniczego systemu gospodrczego ktorym byl feudalizm. Ale Polska w tym rankingu byla jeszcze gorsza, naprawde. Dlatego sie sama zdemontowala w 18w przeciez. Tzw rozbiory.
                  Widac bylo jak po wojnie krymskiej elity w Rosji, tez car, sie zorientowaly jak odstaje Rosja juz od Zachodu, wycigneli sluszne wnioski ze trzeba miec system kapitalistyczny w gospodarce czyli ludzie maja miec wolnosc gospodarcza, likwidowali panszczyzne ale w kawalu Rosji czyli Kongresowce polskie Pany zrobily powstanie aby miec dalej panszczyzne.

> Ciężar pańszczyzny w Prusach którą zniesiono po tym jak dostali wpierdol od Nap
                  > oleoa był też ogromny.

Nic nie jest ogromnego albo malo ogromnego w takich sprawach. zawsze trzeba porownywywac z innymi w tym przypadku innymi krajami, np. i Prusami. I poziom nedznasci/wspanialosci gospodarki jest PKB/leb. I Prusy wtedy, w 18w mialy conajmniej 2 razy wiekszy PKB/leb jak Polska. Dlatego wlasnie kawal ziemi polskiej, Polacy powiedzaly sobie, „my nie potrafimy nic, przeniesiemy sie dp lepszego kraju“. zrobili tak naprawde nic innego jak tutejsi, forumowi, emigranci z Polski, tylko ze my z koferkiem a Polacy w 18w z chalupa krowa konim i kotem.

Nigdy palancie nie zrozumiesz tego tez dlatego bo nie rozumiesz gspodarki.
                  • prze.nick Re: Czekistowska gromadka 03.05.25, 01:50
                    tradycyjnie - Pierdolisz głupoty jak zwykle i nie jesteś równorzędnym rozmówcą tępy chamie.
      • polski_francuz Poczucie honoru 30.04.25, 09:18
        jorl11 napisał:

" A wiec z tego punktu widzenia to ja 11 lat przepracowalem w PRLu w panstwowej fabryce, nawet 1/2 etetu dodatkowo, wieczorami, na mojej Politechnice ale to zostawmy, wiec prawnie juz swoj dlug wyksztalcenia splacilem. Ty PF ale nie a wyjechales z kraju wiec powinienes splacic te brakujace lata. Kiedy bedziesz splacal?"

Studia doktoranckie byly wyjatkiem w prawie splacania studiow. Po nich wyjechalem na postdok ale po roku, jak nalezy wrocilem (do Poslki w stanie wojennym). Pisalem juz zreszta o tym kilka razy na forum. Splacac to splacam majac doktorantow z Wroclawia. Jeden z nich juz zostal profesorem uczelni.

"Nastepne. Widac u ciebie dusze chlopa panszczyznianego. Ze cale zycie musi miec Pana i sie jemu klaniac, reke calowac, bo batem. Bo jak bym Pana czyli Polske chwalil to nie musze splacac inaczej batem czyli splacac niewazne ze 10 lat pracowalem."

Raczej szlachcica bo staram byc wierny pamieci przodkow. Nazywa sie poczucie honoru. Ty masz poczucie honoru prostytutki. Kto Ci placi temus wierny.

PF
        • jorl11 Re: Poczucie honoru 30.04.25, 10:42
          polski_francuz napisał:

> Studia doktoranckie byly wyjatkiem w prawie splacania studiow. Po nich wyjechal
          > em na postdok ale po roku, jak nalezy wrocilem (do Poslki w stanie wojennym). P
          > isalem juz zreszta o tym kilka razy na forum. Splacac to splacam majac doktoran
          > tow z Wroclawia. Jeden z nich juz zostal profesorem uczelni.

Ützepracowales w Polsce 10 lat? Nie? To splacaj zlodzieju

> Raczej szlachcica bo staram byc wierny pamieci przodkow.

Jakos kazdy w Polsec gada ze jest potomkiem szlachcica. W rzeczywistosci jest w 80% potomkiem chlopa panszczyznianego. I stad majacy jeszcze takiego cechy charakteru ktore byly wbite takiemu chlopu batem przez dziesiatki pokolen.

Jakie to? Usmiechac sie do Pana bo inaczej batem.

Tak robisz scierwo polskie

>Ty masz poczucie honoru prostytutki. Kto Ci placi temus wierny.

Nie, mi placono za moja prace. W kapitalizmie. Ty zyles z podatkow, wpierdalasz towary wytworzone przez ciezko pracujacych w kapitalizmie ludzi.
          • polski_francuz Praca fizyczna 30.04.25, 13:05
            jorl11 napisał:

" Przepracowales w Polsce 10 lat?"

Raz jeszcze. Za komuny idac na studia doktoranckie (SD) bylo sie zwolnionym z odpracowania i z roku w mundurze. Nielatwo bylo sie zalapac na SD. Coz wiecej dodac by weszlo w leb?

"Jakos kazdy w Polsce mowi, ze jest potomkiem szlachcica. W rzeczywistosci jest w 80% potomkow chlopow panszczyznianych. I stad ... jeszcze takie cechy charakteru ktore byly wbitjane takiemu chlopu batem przez ... pokolen."

Dziadek od strony babci wyszukal historyczne dokumenty. Zylismy na Litwie i nasz przodek byl lejtnantem w armi napoleonskiej jak szla na ruskich. Zgadzam sie, ze mozna Mu wyrzucic ze nie skopali d..y ruskim:)

A ze pracuje fizycznie? Zgoda, rano kosilem trawe i po poludniu bede kontynuowac. Taka dola wlascicieli domow:)

PF
            • jorl11 Re: Praca fizyczna 01.05.25, 11:21
              polski_francuz napisał:

> Dziadek od strony babci wyszukal historyczne dokumenty. Zylismy na Litwie i nas
              > z przodek byl lejtnantem w armi napoleonskiej jak szla na ruskich.

Jasne, w armii napoleonskiej byl. Przeciez te glowne masy wojska z Polski to byli chlopi panszczyniani nie dorabiaj sobie stoponia oficerskiego byl szeregowcem gwarantowanie
              • polski_francuz Wolny wybor 01.05.25, 12:21
                jorl11 napisał:

"Jasne, w armii napoleonskiej byl. Przeciez te glowne masy wojska z Polski to byli chlopi panszczyzniani nie dorabiaj sobie stoponia oficerskiego byl szeregowcem gwarantowanie"

Gdybys byl grzeczniejszy to bym ci wyslal kopie dokumentu dziadka. Ale okazales sie durnawy, wiec pozostalo ci wierzyc w to co pisze albo i nie. A ze wolisz nie wierzyc to twoj wolny wybor.

PF
            • obserwator009 Re: Praca fizyczna 01.05.25, 23:17
              polski_francuz napisał:

> Dziadek od strony babci wyszukal historyczne dokumenty. Zylismy na Litwie i nas
              > z przodek byl lejtnantem w armi napoleonskiej jak szla na ruskich. Zgadzam sie,
              > ze mozna Mu wyrzucic ze nie skopali d..y ruskim:)

Kto to jest "Dziadek od strony babci" ?
              • polski_francuz It's too personal Sonny 02.05.25, 09:17
                obserwator009 napisał:

" Kto to jest "Dziadek od strony babci" ?"

Kto to byl, niestety...

PF
                • obserwator009 Re: It's too personal Sonny 02.05.25, 21:58
                  polski_francuz napisał:

> obserwator009 napisał:
                  >
                  > " Kto to jest "Dziadek od strony babci" ?"
                  >

>
                  > Kto to byl, niestety...
                  >
                  > PF

Wymyśliłeś sobie bajeczkę o "dziadku od strony babci" - kłamco i konfabulancie.
                  Przytrafił Ci się lapsus ponieważ historia była całkowicie zmyślona a wówczas
                  trzeba się bardzo pilnować, żeby kłamstwo brzmiało wiarygodnie. Tobie się to nie udało.
                  A teraz próbujesz pajacować "półsłówkami" frajerze.
    • boomerang Re: Czekistowska gromadka 30.04.25, 06:24
      Na czoło tej czekistowskiej gromadki wybił się niewątpliwie Jorłow, syn czekisty.
    • borrrka Brzytwa Ockhama versus Parta Gieroja:) 01.05.25, 08:12
      Właściwie temat na nowy wątek, ale zastosuję Brzytwę Ockhama.
      Otóż, wiorstowymi krokami zbliża się największy event w życiu kacapstanu, a front jakby przystanął.

Nie ma żadnych spektakularnych sukcesów na okrągłą rocznicę pobiedy.
      Chyba, że sukcesem nazwiemy dostawę gruzu 200.
      Propaganda kacapia koncentruje się na straszeniu nukami i nieuchronną pobiedą bis, ale "w temacie" nie ma do zaproponowania jakiegoś przelomu.
      Jest nękanie cywilów, bo żołnierze ukraińscy to strelają.
      Jak śpiewał w szalonych latach 90-tych mój kolega z Lelewela "a ja wam mówię wszystko xui":)

Ileż musiało być patriotycznych propozycji na kremlowskich naradach, ale że sięgnę do poetyki Kuby:
      może czasem trochę mniejszy, za to potem znowu większy!
      Ten xui znaczy się.
      "Banderowcy" od (ponad) trzech lat ebią nacierających gierojów, a na partach (ławkach) (nomen omen) gieroja w szkołach kacapich robi się ciasno!
      • jorl11 Re: Brzytwa Ockhama versus Parta Gieroja:) 01.05.25, 11:07
        borrrka napisał:

> Właściwie temat na nowy wątek, ale zastosuję Brzytwę Ockhama.
        > Otóż, wiorstowymi krokami zbliża się największy event w życiu kacapstanu, a fro
        > nt jakby przystanął.
        >
        > Nie ma żadnych spektakularnych sukcesów na okrągłą rocznicę pobiedy.
        > Chyba, że sukcesem nazwiemy dostawę gruzu 200.

O wlasnie, gruz 200 czyli trupy. Po stronie ukrainskiej. Kilka razy wiecej trupow po stronie ukrainskiej jak po stronie rosyjskiej. Trupow zolnierzy naturalnie, o nich mowie.
        I trupow po stronie ukrainskiej jest kilkaset dziennie, przerob na trupy po stronie ukrainskij przyspiesza ciagle liczyc na dzien

I na horyzoncie widac Ostatniego Ukrainca ktory bedzie niedlugo zamieniony w gruz 200 czyli trupa

A wiec tradycyjnie
        Wal sie palancie
      • obserwator009 borrrka woli z facetami 01.05.25, 23:15
        borrrka napisał:

> Właściwie temat na nowy wątek, ale zastosuję Brzytwę Ockhama.
        > Otóż, wiorstowymi krokami zbliża się największy event w życiu kacapstanu, a fro
        > nt jakby przystanął.

Armia rosyjska przebiła się na 5 km i praktycznie wyzwoliła Nowoolenówkę, posuwając się w kierunku Konstantynówki. Maszyna pracuje i każdego dnia likwiduje setki banderowskich bandziorów. W sumie jest ich już zlikwidowanych 700 tys. a będzie więcej. Niedługo borrrka znowu nastąpi wymiana ciał w stosunku 50 Rosjan vs. 1000 ukraińskich bandytów.
      • pijatyka Re: Nie ma żadnych spektakularnych sukcesów 04.08.25, 14:29

Spektakularny sukces to zaliczyła raczej druga strona, 1 czerwca ;)

• jorl11 Re: Czekistowska gromadka 02.05.25, 11:50
      borrrka napisał:

> A dziś Niemcy cieszą się, że w Polsce mogą pojeździć porządnymi autostradami, b
      > o niemieckie się sypią.
      > Słyszę to od każdego bezuchu:)

Dobra borrka, jak rozumiem a i zdaza sie tobie wyraznie tak napisac ze Polska jest juz (no prawie) bogatsza jak Niemcy.
      Wezmy PKB/leb ten normalny, nie PPP oczywiscie. W 2023 w krajach Unii, zalaczam obrazek z Statista.
      Widac ze Polska ma prawie 2,5 razy mniejszy PKB/leb jak Niemcy. To jak mozecie miec lepsze autostrady jak Niemcy? Nie jedliscie, nie piliscie a tylko lopaty i kazdy budowal autostrady w Polsce? Czy jak to bylo?

A moze dlatego ze wam ktos te autostrady fundowal? To znaczy dawal pieniadze za ktore za granica, u tego co dal pieniadze, kupowaliscie koparki betoniarki wiele maszyn do kladzenia asfaltu maszy do produkcji asfaltu a wysce tylko robli ktorzy e maszyny obslugiwaly? Nie bylo tak drogi borrka? Musieliscie mies tzw walute aby te maszyny kupic bo sami ich nie konstruujecie anie nie produkujecie przeciez.

A teraz zobaczmy skad te pieniadze dostawaliscie. A wiec sa cos takieg jak subwencje unijne. Skad sa? ano wszystkie kraja wplacaja do budzetu Unii 1% swojego PKB tego normalnego nie PPP naturalnie. Potem sa te pieniadze, po oplaceniu samej dzialanosci Unii oczywiscie rozdzielane na kraje unijne. Jak? Ano jest zasada ze kraje ponizej sredniej unijnej PKB/leb dostaja netto subwencje a kraje powyzej sredniej unijnej PKB/ leb netto dostaje minus subwencji. Propircoinalnie ca. do roznic.
      Gdzie jest Polska? Spowrotem do obrazka z PKB/leb 2023r. Tam widac ze Polska ma prawie 2 razy mniej PKB/leb jak srednia wszystkich krajow Unii. Z wszystkich krajow Ostbloku prawie najmniej, prawie wszystkie kraje Ostblokowcoe maja wiecej PKB/leb jak Polska. Za Polska sa Rumunia Bulgaria i Chorwacja tylko, to na marginesie ale waznym marginesie. Bo pytanie przy okazji jest dlaczego Polska jest w Ostblokowcach tak nedzna?

Dalej zalaczam tabele subwencji EU dla Polski
      Najpierw link do nich:
      www.gov.pl/web/finanse/transfery-polska-ue-unia-europejska

A teraz najpierw subwencje 2024 2023 i 2022 dla Polski i na koniec za marzec 2025 ale kawalek bo by nie bylo widac ze wzgledu na mala rozdzielczosc obrazkow na forum. Ale w linku sa do zobaczenia.

Co widac?

W 2024 netto dostaliscie tylko 1,7miliarda €, w 2023 ca 7 miliadow €, w 2022 ca. 11netto miliardow €.
      Fakt w latach 2023 i 2024 dostaliscie nie subwencje ktore nie potrzebujecei splacac a KPO czyli kredyty w sumie za ponad 7 milirdow €. Gdzies w polowie sa to wasze polskie kredyty zaciagniete jako obligacje na rynku kapitalowymale pod firma EU ktore bezposrednio musice splacac ale maja mniejszy % jakbyscie jako PL je zaciagneli a ta druga polowa bedzie splacana z budzetu Unii i to znaczy ze wam mniej subwencji pozostanie. Te KPO dostaliscie jak Tusk doszedl do wladzy, unijna akcja przecie PiSu. A subwencje sie dalo prawnie od 2022r skracac wiec skracano boscie niepraworzadni. nawet za Tuska w 2024r tez byliscie niepraworzadni.
      Jako ze w PKB/leb od 2023 sie nic szczegolnego ne zmienilo, nie chodzi pojedyncze % dalej jestescie dziadowskim krajem bo naleza sie wam subwencje unijne, wielkie chociaz ich nie dostawaliscie tez.
      I za to macie te slawne autostrady. te autostrady sa potrzebne aby stojace u was Montownie im Balcerowicza wymagajave ogromnych transportow wte i wewte sprawnie mogly pracowac.

Ale teraz dalej. zalaczylem tez screen z marca 2025. jak widac wrocily do was subwencje w pelnym, wynikajacym z waszego polskiego nedznego PKB/leb zakresie. Bo do marca 2024 macie netto ca. 2,4 miliarda €. Czyli extrapolujac na caly rok prawie 10 miliardow €. Czyli tyle ile sie wam ze wzoru PLB/leb do sredniej unijnej nalezy.
      Ciekawe dlaczego nagle tyle dostajecie? Czyzbyscie sie zrobili praworzadni nagle? W 2023 byl tez Tusk a wam nie dawali, wiec dlaczego?
      Dodam ze juz nie dostajecie KPO wiecej.
      Tez ciekawe jest ze borrka i inni tu tez jak licza PKB i porownuja z innymi krajami to biora ten PPP jak chodzi o subwencje unijne to juz nie ten PPP a normalny. Dlaczego nie PPP? Bo przez PPP byscie musieli dostawc dzúzo mniej subwencje wg wzoru unijnego.
      Tez % PKB na wojsko tez nie liczycie nagle w PPP a w normalnym PKB. Dlaczego? Ano te wasze np. 5% PKB w PPP byloby duzo wieksze wiec wolicie liczone w normalnym. jak to nazwac? kretactwo, polskie kretactwo. I borrkowe kretactwo oczywiscie.
      '
      Ja mysle ze chodzi (tez) o polityke azylancka. inzynierowie i lekarze z dzikich krajaw przesyla wam Putin masowo przez granice do niedawna przepuszczaliscie ich do Niemiec, do mnie, wbrew unijnemu prawu ale teraz sie poprawiliscie. zaczynacie budowac, tak slysze, obozy dla azylantow w Polsce, odbieracie tych co przeszli pzez Polske do Niemiec wiec zapewne stad dostajecie netto te subwencje nagle spowrotem.
      Ciekawe jak dlugo Tusk bedzie tak robil, cos u mnie mowia ze jeszcze bardziej beda wysylac do Polski tych co przez Polske przeszli, a nawet nie wpuszczac, czyli zgodnie z prawem unijnym ktore i was obowiazuje.

Stanie sie Tusk nieprworzadny wtedy? Mysle ze tak
    • buldog2 Re: Czekistowska gromadka 03.05.25, 14:53
      polski forum jest po macoszemu traktowane przez skądinąd pilne służby niemieckie.
      A kontakt z nimi jest poniżej godności.

Poniżej godności? Kontakt z sojusznikami? Za to godny jest kontakt z kontynuatorami tradycji banderowskiej, np w Odessie. Splunąć.
      Nie
    • pkt4a Re: Czekistowska gromadka 04.05.25, 16:11
      Dlatego. Zawsze i wciąż. Podaj dalej.
      www.youtube.com/watch?v=FQq6Mwv_jpw
      • pijatyka Re: Dlatego zawsze i wciąż 30.05.25, 13:05

Nie ten wątek ;)

• swiblowo Re: Czekistowska gromadka 05.01.26, 20:42
      "Telewizja kłamie".
      - to stary cytat. Masz sklerozę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka