Dodaj do ulubionych

Koran werset 67

IP: *.pnet.com.pl 03.10.01, 12:53
"..Nie jest odpowiednie dla Proroka,
aby brał jeńców,*
dopóki on nie dokona
całkowitego podboju ziemi.
Wy pragniecie tego, co przypadkowe na tym świecie,
a Bóg chce życia ostatecznego.
Bóg jest potężny, mądry!.."
Obserwuj wątek
    • Gość: Aynur Re: Koran werset 67 IP: *.dipool.highway.telekom.at 03.10.01, 13:03
      Gość portalu: RobertP napisał(a):

> "..Nie jest odpowiednie dla Proroka,
      > aby brał jeńców,*
      > dopóki on nie dokon.............

Ktory to werset ?
      Eventualnie ktora sure ?

• lousac Re: Koran werset 67 03.10.01, 13:06
      Teraz jeszcze lepiej rozumiem skad detereminacja i sila sambojcow w
      samolotach niszczacych Amerykanskie uwielbienie dla "przypadkowosci"
      na tym swiecie. Oni doslownie odbierali ten i podobne swiete teksty.
      Bóg tak chce, Bóg jest madry, dzialasz w imie Boga itd.
      Znalezli sie ludzie, którzy ich do tego przekonali i wykorzystali (bo sama
      lektura bylaby zbyt slaba). W tym tkwi, jak dotad nieusuwalna przewaga,
      fundamentalizmu islamskiego nad szeroko pojeta cywilizacja zachodu.
      Oni swoje zycie i zycie innch maja za nic. Liczy sie tylko i wylacznie to, co
      ustami przywodcow rzecze Bóg.
      Ameryka juz przegrala - nie mozna walczyc z ludzmi, którzy nie cenia zycia i
      wygrac. A w Ameryce i u nas tez, zycie jest wartoscia najwyzsza.
      Coz wiecej... przegralismy
    • vist ___Koran___ werset__1367 03.10.01, 15:21
      Gość portalu: RobertP napisał(a):

> "..Nie jest odpowiednie dla Proroka,
      > aby brał jeńców,*
      > dopóki on nie dokona
      > całkowitego podboju ziemi.
      > Wy pragniecie tego, co przypadkowe na tym świecie,
      > a Bóg chce życia ostatecznego.
      > Bóg jest potężny, mądry!.."

" Allach jest jeden i ostatecznie rozstrzygnie losy na Ziemi

A prorok jego RobertP poprowadzi was przez morza znaczeń

Aż do potęznego i końcowego zamroczenia... "

• Gość: Okra Re: Koran werset 67 IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.01, 18:21
      Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jestem bardzo zdenerwowana
      tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoich niewolnic
      (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szukac proznych uciech
      zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYMUSIE ALLAH JEST
      WYBACZAJACY I MILOSIERNY"

Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
      chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami ale jak sie zabawiacie
      wbrew ich woli to Allah to rozumie.

ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
      DZIEWCZETOM!!!!!!!

"...and do not compel your slave girls to prostitution, when they desire to keep chaste, in
      order to seek the frail good of this world's life; and whoever
      compels them, then surely after their compulsion Allah is Forgiving, Merciful. "
      • Gość: Okra Czy ja to samo widze co Wy? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.01, 19:17
        Pytam, poniewaz muzulmlanie na tej liscie twierdza ze Koran jest
        ciagle aktualny. Jednak gdy idzie o podrzynanie gardel i inne klopotliwe pytania
        to zawsze okazuje sie nieaktualny (tzn. dotyczacy bitew przeszlosci). Teraz
        sprawy aktualne: branie kobiet jako niewolnic (ciagle AKTUALNE np. w Sudanie) czy
        zmuszanie ich do nierzadu to sa, jak sie okazuje, bardzo blahe sprawy dla
        Allacha. Czy dobrze rozumiem przeslanie Koranu?

Gos´c´ portalu: Okra napisa?(a):

> Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jestem bardzo zden
        > erwowana
        > tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoich niewolnic
        > (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szukac proznych uc
        > iech
        > zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYMUSIE ALLAH JEST
        >
        > WYBACZAJACY I MILOSIERNY"
        >
        > Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
        > chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami ale jak sie za
        > bawiacie
        > wbrew ich woli to Allah to rozumie.
        >
        > ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
        > DZIEWCZETOM!!!!!!!
        >
        > "...and do not compel your slave girls to prostitution, when they desire to kee
        > p chaste, in
        > order to seek the frail good of this world's life; and whoever
        > compels them, then surely after their compulsion Allah is Forgiving, Merciful.
        > "

• Gość: Bassem Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 03.10.01, 20:03
          Koran jest aktualny dla Muslims tak jak Biblia jest przewodnikiem dla
          uznajacych Adonaj za jedynego Boga.Mysle ze problem polega na przyjmowaniu slow
          Biblii i Koranu za jedynie sluszne i niepodwazalne.Obydwa te dziela stworzono
          na okreslone zapotrzebowanie spoleczne i w zaleznosci od stosunkow
          spolecznych,politycznych czy nawet geograficznych mowia o tym co wtedy bylo
          wazne sugerujac postepowanie i dzialanie pozwalajace osiagnac okreslone cele
          przez tych ktorym te dziela mialy sluzyc.Obydwa dziela slawia
          wojny,mordy,niegodziwosci,perwersje itd ,itd.Pozycja kobiety w Starym
          testamencie jest nie do pozazdroszczenia i wcale nie lepsza niz chce Koran.Jak
          wiesz za praktyki na kobietach o ktorych wspominasz dzis odpowiada sie nie
          wg.przepisu Biblii czy Koranu ale obowiazujacego prawa i nie jest znany
          przypadek by Bog bezposrednio ingerowal w wyroki na np.gwalcicielach.Mysle ze
          mozesz spac spokojnie a wszystkie internetowe rozwazania przyjmowac z
          przymrozeniem oka,wszak tutaj kazdy "ma"racje.
          • Gość: Okra Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.01, 20:13
            Problem w tym ze kobiety SA brane do niewoli i SA bezkarnie wpedzanie w prostytucje przy
            pelnym poszanowaniu prawa koranicznego. Musimy przynajmniej to zwalczac we
            wspolczesnym swiecie czy to kogos dotyka czy nie.

Gość portalu: Bassem napisał(a):

> Koran jest aktualny dla Muslims tak jak Biblia jest przewodnikiem dla
            > uznajacych Adonaj za jedynego Boga.Mysle ze problem polega na przyjmowaniu slow
            >
            > Biblii i Koranu za jedynie sluszne i niepodwazalne.Obydwa te dziela stworzono
            > na okreslone zapotrzebowanie spoleczne i w zaleznosci od stosunkow
            > spolecznych,politycznych czy nawet geograficznych mowia o tym co wtedy bylo
            > wazne sugerujac postepowanie i dzialanie pozwalajace osiagnac okreslone cele
            > przez tych ktorym te dziela mialy sluzyc.Obydwa dziela slawia
            > wojny,mordy,niegodziwosci,perwersje itd ,itd.Pozycja kobiety w Starym
            > testamencie jest nie do pozazdroszczenia i wcale nie lepsza niz chce Koran.Jak
            > wiesz za praktyki na kobietach o ktorych wspominasz dzis odpowiada sie nie
            > wg.przepisu Biblii czy Koranu ale obowiazujacego prawa i nie jest znany
            > przypadek by Bog bezposrednio ingerowal w wyroki na np.gwalcicielach.Mysle ze
            > mozesz spac spokojnie a wszystkie internetowe rozwazania przyjmowac z
            > przymrozeniem oka,wszak tutaj kazdy "ma"racje.

• Gość: XXL Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.echostar.pl 03.10.01, 20:27
              Ponad 15 tys. kobiet z Europy Wschodniej ( w tym
              kilka tysięcy z Polski ) zostalo podstepnie wywiezionych
              i sprzedanych do burdeli w Niemczech, Holandii i innych
              krajów Zachodu. Przetrzymywane siłą, pozbawione paszportów.

Przecież to są kraje chrześcijańskie.
              Tam NIE MA islamu !

pozdrowienia
              • Gość: Paul Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: 208.130.53.* 03.10.01, 20:41
                Gość portalu: XXL napisał(a):

> Ponad 15 tys. kobiet z Europy Wschodniej ( w tym
                > kilka tysięcy z Polski ) zostalo podstepnie wywiezionych
                > i sprzedanych do burdeli w Niemczech, Holandii i innych
                > krajów Zachodu. Przetrzymywane siłą, pozbawione paszportów.
                >
                > Przecież to są kraje chrześcijańskie.
                > Tam NIE MA islamu !
                >
                > pozdrowienia
                Co ma piernik do wiatraka? Mysle, ze pare setek wielbladow
                jest "przetrzymywanych" w europejskich ZOO, a przeciez to nie Arabia. Czy z
                bibli wynika, ze nalezy porywac i gwalcic kobiety? Nie, te i inne rzeczy, jak
                morderstwa, nieposzanowanie blizniego swego (obojetnie jakiego wyznania) to
                grzech i nie ma tu zadnych dyskusji, miejsca na "pertraktacje" z Bogiem. Koran
                traktuje te sprawy "bardziej poblazliwie".
                • Gość: XXL Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.echostar.pl 04.10.01, 11:09
                  Gość portalu: Paul napisał(a):

> Co ma piernik do wiatraka?
                  Pierniki piecze się z mąki mielonej przez młyn

> Czy z
                  > bibli wynika, ze nalezy porywac i gwalcic kobiety? Nie, te i inne rzeczy, jak
                  > morderstwa, nieposzanowanie blizniego swego (obojetnie jakiego wyznania) to
                  > grzech i nie ma tu zadnych dyskusji, miejsca na "pertraktacje" z Bogiem. Koran
                  > traktuje te sprawy "bardziej poblazliwie".

To jak kochany wytłumaczysz niewolnictwo ( np w USA ), wojny religijne
                  w Europie ( Bóg tak chce ) czy wymordowanie Indian w Ameryce lub
                  Aborygenów w Australii ( bo to nie byli ludzie ) ????

Wszystko jest kwestią INTERPRETACJI !!

Bóg posługuje się dobrymi, zli posługują sie Bogiem ....
              • Gość: Okra Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.01, 20:49
                Wg prawa tych powiedzmy "chrzescijanskich" krajow to jest NIELEGALNE!!!
                Wg prawa koranicznego jest OK! Czy ty tego nie rozumiesz. Ja nie mowie co ludzie
                robia ale co jest SANKCJONOWANE w imie czegokolwiek...

Gość portalu: XXL napisał(a):

> Ponad 15 tys. kobiet z Europy Wschodniej ( w tym
                > kilka tysięcy z Polski ) zostalo podstepnie wywiezionych
                > i sprzedanych do burdeli w Niemczech, Holandii i innych
                > krajów Zachodu. Przetrzymywane siłą, pozbawione paszportów.
                >
                > Przecież to są kraje chrześcijańskie.
                > Tam NIE MA islamu !
                >
                > pozdrowienia

• Gość: XXL Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.echostar.pl 04.10.01, 11:29
                  Gość portalu: Okra napisał(a):

> Wg prawa tych powiedzmy "chrzescijanskich" krajow to jest NIELEGALNE!!!
                  > Wg prawa koranicznego jest OK!Czy ty tego nie rozumiesz. Ja nie mowie co ludzie
                  > robia ale co jest SANKCJONOWANE w imie czegokolwiek...

Burdele w Niemczech i Holandii są LEGALNE.
                  I nikogo nie interesuje co sę tam dzieje !!!

Wszędzie prawo sankcjonuje państwo nie religia !
                  W USA niewolnictwo i segregacje rasową było norną PRAWNĄ.
                  Wszystko jest kwestią INTERPRETACJI.
                  To LUDZIE tworzą i interpretują prawo według SWOJEGO uznania.
                  Dla uzasadnienia swojej ideologi można się powoływać na
                  wszystko ( niestety także na religię ) i odpowiednio interpretować
                  dla osiągnięcia własnych korzyści.

• Gość: Muslim Re: Czy ja to samo widze co Wy? do Okra IP: *.*.*.* 04.10.01, 14:31

> Wg prawa tych powiedzmy "chrzescijanskich" krajow to jest NIELEGALNE!!!
                  > Wg prawa koranicznego jest OK!

nie wiedzalem ze mozna na tym zarobic wedlug koran
                  podaj mi dowody bo to jest interesujacy
                  bo ja cos takiego nie znalazlem
                  no chyba ze posiadasz najnowsza wersja koran ktora nie uznaje!

Czy ty tego nie rozumiesz. Ja nie mowie co ludzi
                  > e
                  > robia ale co jest SANKCJONOWANE w imie czegokolwiek...
                  >
                  > Gość portalu: XXL napisał(a):
                  >
                  > > Ponad 15 tys. kobiet z Europy Wschodniej ( w tym
                  > > kilka tysięcy z Polski ) zostalo podstepnie wywiezionych
                  > > i sprzedanych do burdeli w Niemczech, Holandii i innych
                  > > krajów Zachodu. Przetrzymywane siłą, pozbawione paszportów.
                  > >
                  > > Przecież to są kraje chrześcijańskie.
                  > > Tam NIE MA islamu !
                  > >
                  > > pozdrowienia
                  >

• Gość: RobertP Re: nie ? ..a to checa IP: *.pnet.com.pl 04.10.01, 11:10
                szanowny(a) XXL

twierdzisz "tam nie ma islamu"

jaja sobie robisz ?

w samych Niemczech żyje, pracuje (lub nie) 6 mln muzułmanów (oficjalnie)
                zajmują się przede wszystkim prowadzeniem knajp, drobnym handlem,....
                jak również zdominowali handel narkotykami żywym towarem ... prym wiodą tutaj
                mafie Albańska, Turecka, Kaukazka

We Francji żyje ok. 5 mln Algierczyków i Marokańczyków - sytuacja wygląda
                podobnie jak w Niemczech (jeśli chodzi o profesje zdominowane przez te nacje)

W wielkiej brytanii sytuacja jest trochę inna - gdyż muzułmanie chociaż liczni
                nie są tak dominujący wśród imigrantów - jest sporo hinduistów i Chińczyków,
                przybyszy z karaibów - ale również tam ogromne rzesze przybyszy głównie z
                Pakistanu i Bangladeszu - dają o sobie znać.

W Beneluksie i Skandynawii - muzułmanie dominują obecnie w świecie przestępczym.

a więc szanowny(a) XXL - zastanów się o czym piszesz
                • Gość: XXL Re: nie ? ..a to checa IP: *.echostar.pl 04.10.01, 12:11
                  Wielce szanowny RobercieP

Mówimy tutaj o kulturze, tradycji i prawie.
                  Napływ nacji, ktore wymieniłeś to ostatnie 30-40-to lecie.
                  W krajach islamskich też żyje wielomilionowa mniejszość
                  chrześcijańska ( i to od wieków ) a nie powiesz o ich
                  wpływie na to co tam się dzieje.

Tak więc szanowny panie RobercieP proszę się
                  też zastanowić o czym się tu pisze.

z poważaniem
                  XXL
                  P.S.
                  najlepsza mafia w handlu żywym towarem
                  to rosyjska i jugosławiańska ( serbska )
                  • Gość: RobertP Re: nie ? ..a to checa IP: *.pnet.com.pl 04.10.01, 13:57
                    Szanowny XXL

w krajach muzułmańskich - ŻYŁA wielomilionowa mniejszość chrześcijańska

W Libanie chrześcijańscy Maronici stanowili ok. połowy ludności - do lat 70
                    tych - obecnie są brutalnie wysiedlani i masowo emigrują - przede wszystkim do
                    Francji - obecnie to ok. 20% ludności - co do ich wpływu na historię swego
                    kraju - był znaczący - był do wojny domowej - która (z czym się pewnie nie
                    zgodzisz była wywołana przez Pana Arafata i jego rządzę władzy)

w Palestynie odsetek chrześcijan spadł drastycznie min. na skutek działań
                    takich organizacji religijnych jak Dżichad i Hamas, które oprócz podkładania
                    bomb i wysyłania dzieci na linię ognia zajmują się również prozeliteryzmem -
                    robią to w sposób równie delikatny jak w przypadku walki z Żydami - jeśli
                    chodzi o stosunki panujące w Palestynie dobrym przykładem jest żona Pana
                    Arafata - która po ślubie była zmuszona do zmiany wiary, podobnie jak Pani
                    Aschrawi - jeden z głownych polityków OWP.

W Egipcie szanowny XXL - żyje 8-10% Koptów - społeczność ta znajduje się pod
                    ciągłą presją - są celem każdego w zasadzie ugrupowania fundamentalistów
                    Muzułmańskich - dlatego przerażająco szybko spada ich liczba.

Więcej znaczących społeczności Chrześcijańskich w świecie Islamu nie
                    dostrzegłem (no może jeszcze w Indonezjii - ale to zupełnie inna bajka ).

dlatego nie wiem co masz na myśli mówiąc o wielomilionowych społecznościach
                    chrześcijańskich w krajach Islamskich.

Zapytam cię również retorycznie - czy my mamy postępować z muzułmanami tak jak
                    oni z nami u siebie (my czyli chrześcijanie)?

Może zatem postępujmy tak jak arcymuzułmański kraj jakim jest Arabia Saudyjska ?

- deportujmy za posiadanie Koranu

co do mafii rosyjskiej i serbskiej - one również. ale nie przede wszystkim - i
                    tutaj nie dojdziemy do porozumienia.
                    • Gość: XXL Re: nie ? ..a to checa IP: *.echostar.pl 04.10.01, 18:49
                      Szanowny RobercieP

Masz tendencje pisania dużo, ale nie na temat tego wątku.
                      Mówimy tu o koranie i jego wpływie na postępowanie wyznawców.

W poprzednich postach starałem się wykazać, że mimo bardziej
                      konkretnych wskazówek w Biblii tendencja do zbrodni jest
                      u wyznawców obu religii taka sama, choć wydaje mi się
                      że u nas bardziej :-(((

>
                      > Więcej znaczących społeczności Chrześcijańskich w świecie Islamu nie
                      > dostrzegłem (no może jeszcze w Indonezjii - ale to zupełnie inna bajka ).
                      > dlatego nie wiem co masz na myśli mówiąc o wielomilionowych społecznościach
                      > chrześcijańskich w krajach Islamskich.
                      >
                      A szkoda,że nie dostrzegasz :
                      - Syria 10% ludności 1,5 mln
                      - Sudan 5-10% ludności 2,5 mln
                      - Jordania 5% ludności 0,3 mln
                      - Palestyna 5% ludności 0,1 mln
                      - Izrael 3% ludności 0,2 mln
                      Nie wspominając o Algierii, Turcji, Tunezji.....
                      Ogólnie szacuje się liczbę chrześcijan na
                      Bliskim Wschodzie na 12 mln.
                      Tu są szanowny panie te miliony.

Serdecznie pozdrawiam

• Gość: RobertP Re: nie ? ..a to checa IP: *.pnet.com.pl 05.10.01, 08:11
                        szanowny XXL

ciekawe

że Izrael to dla ciebie państwo muzułmańskie

ciekawe również jest to, że za takie uważasz Sudan - chrześcijan jest (o
                        przepraszam było - dopóki nnie zaczęły ich się rzezie) ok.35-40% - zaliczasz
                        ten kraj do bliskiego wschodu - to również ciekawe.
                        Sudan to kraj sztuczny podobnie jak większość w subsacharyjskiej afryce -
                        północ jest zdominowana przez arabskojęzycznych muzułmanów południe przez
                        czarnych chrześcijan i animistów.

Nie wiem co masz na myśli mówiąc o chrześcijanach w Algierii - dawno stamtąd
                        uciekli - 2 lata temu zamknięto w tym kraju ostatni klasztor.

Nie wiem również na jakiej podstawie szacujesz liczbę chrześcijan w Syrii - wg.
                        danych do które ja miałem przed oczyma jest ich 5-6% i ten procent dramatycznie
                        spada.

Dziwi mnie dlaczego nie wspomniałeś o egipskich Koptach i libańskich
                        Maronitach, a także kościele ormiańskim od wieków obecnym również na bliskim
                        wschodzie.

Kwestia jest inna:

Należy porównać sytuację dzisiejszą
                        z tą sprzed 30 lat
                        - wtedy zobaczymy co się zmieniło i kto kogo prześladuje.

A cała reszta to wodolejstwo.

• Gość: Aynur Re: Koran werset 67 IP: *.dipool.highway.telekom.at 03.10.01, 23:05

> Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jestem bardzo zden
        > erwowana
        > tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoich niewolnic
        > (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szukac proznych uc
        > iech
        > zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYMUSIE ALLAH JEST
        >
        > WYBACZAJACY I MILOSIERNY"
        >
        > Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
        > chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami ale jak sie za
        > bawiacie
        > wbrew ich woli to Allah to rozumie.
        >
        > ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
        > DZIEWCZETOM!!!!!!!

Niestety kochanie, ale zlosc przyslonila ci oczy.
        Tam jest bardzo wyraznie napisane. ze kobiety zmuszane do tych czynow nie beda
        mialy zaliczonego tego grzechu.
        To , ze prorok Muhammed(s.a.v.) powiedzial:
        Nie zmuszajcie.....
        Jest dle kazdego muzulmanina juz rozkazem, ktorego niewykonanie, a nawet
        zaprzeczenie jest ogromnym grzechem.
        Ja tez kiedys , kiedy poraz pierwszy przeczytalam Kuran bylam niektorymi
        wersetami zaszokowana. Jakos weszlam w ta religie i pewnego dnia zauwazylam, ze
        to zazdrosc przyslaniala mi oczy.
        Pomysl, ze jakiejs kolezanki nie lubisz, czy ciebie nie denerwuje kazdy jej ruch?
        A pomysl o jakiejs innej, takiej ktora podziwiasz- czy nie podziwiasz nawet jej
        wad?
        Swiat jest wielowymiarowy i wszystko zalezy tylko od ludzkiego spojrzenia.
        Pozdrawiam
        • Gość: Okre Re: Koran werset 67 IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.01, 01:12
          Ja nawet bez Allaha wiem ze one sa niewinne. Szkoda ze Allah nie pofatygowal sie zeby
          powiedziec czy ci co gwalca sa winni i jaka powinni poniesc kare. Nie wiem o
          zadnych karach dla mezczyzn za zmuszenie niewolnicy do nierzadu. Slyszalam ze ciezarne
          niezamezne kobiety w Afganistanie sa zakopywane po szyje do ziemi przed egzekucja. Czy
          mezczyzn spotyka taki sam los? To nie zlosc, to smutne pytanie.

Gość portalu: Aynur napisał(a):

> Gość portalu: Okra napisał(a):
          >
          > > Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jestem bardzo
          > zden
          > > erwowana
          > > tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoich niewolni
          > c
          > > (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szukac prozny
          > ch uc
          > > iech
          > > zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYMUSIE ALLAH
          > JEST
          > >
          > > WYBACZAJACY I MILOSIERNY"
          > >
          > > Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
          > > chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami ale jak s
          > ie za
          > > bawiacie
          > > wbrew ich woli to Allah to rozumie.
          > >
          > > ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
          > > DZIEWCZETOM!!!!!!!
          >
          >
          >
          > Niestety kochanie, ale zlosc przyslonila ci oczy.
          > Tam jest bardzo wyraznie napisane. ze kobiety zmuszane do tych czynow nie beda
          > mialy zaliczonego tego grzechu.
          > To , ze prorok Muhammed(s.a.v.) powiedzial:
          > Nie zmuszajcie.....
          > Jest dle kazdego muzulmanina juz rozkazem, ktorego niewykonanie, a nawet
          > zaprzeczenie jest ogromnym grzechem.
          > Ja tez kiedys , kiedy poraz pierwszy przeczytalam Kuran bylam niektorymi
          > wersetami zaszokowana. Jakos weszlam w ta religie i pewnego dnia zauwazylam, ze
          >
          > to zazdrosc przyslaniala mi oczy.
          > Pomysl, ze jakiejs kolezanki nie lubisz, czy ciebie nie denerwuje kazdy jej ruc
          > h?
          > A pomysl o jakiejs innej, takiej ktora podziwiasz- czy nie podziwiasz nawet jej
          >
          > wad?
          > Swiat jest wielowymiarowy i wszystko zalezy tylko od ludzkiego spojrzenia.
          > Pozdrawiam

• Gość: Okra Re: Koran werset 67 IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.01, 01:17
            Tu jest urywek z Buckleya w watku: "So you want holy war?"

"The Taliban has taken unmarried
            women detected in pregnancy and buried them to neck level before execution.
            Where is Islamic condemnation of such practices?"
          • Gość: Muslim Re: Koran werset 67 IP: *.*.*.* 04.10.01, 07:50
            Gość portalu: Okre napisał(a):

> Ja nawet bez Allaha wiem ze one sa niewinne. Szkoda ze Allah nie pofatygowal si
            > e zeby
            > powiedziec czy ci co gwalca sa winni i jaka powinni poniesc kare. Nie wiem o
            > zadnych karach dla mezczyzn za zmuszenie niewolnicy do nierzadu. Slyszalam ze c
            > iezarne
            > niezamezne kobiety w Afganistanie sa zakopywane po szyje do ziemi przed egzekuc
            > ja. Czy
            > mezczyzn spotyka taki sam los? To nie zlosc, to smutne pytanie.

w koran jest wyraznie napisany slowo zani i zania czyli mezczyzna jak i kobieta
            spotyka ten sam los po oprawienie stosunki sex poza malzenski....
            >
            >
            >
            > Gość portalu: Aynur napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Okra napisał(a):
            > >
            > > > Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jestem b
            > ardzo
            > > zden
            > > > erwowana
            > > > tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoich nie
            > wolni
            > > c
            > > > (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szukac p
            > rozny
            > > ch uc
            > > > iech
            > > > zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYMUSIE
            > ALLAH
            > > JEST
            > > >
            > > > WYBACZAJACY I MILOSIERNY"
            > > >
            > > > Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
            > > > chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami ale
            > jak s
            > > ie za
            > > > bawiacie
            > > > wbrew ich woli to Allah to rozumie.
            > > >
            > > > ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
            > > > DZIEWCZETOM!!!!!!!
            > >
            > >
            > >
            > > Niestety kochanie, ale zlosc przyslonila ci oczy.
            > > Tam jest bardzo wyraznie napisane. ze kobiety zmuszane do tych czynow nie
            > beda
            > > mialy zaliczonego tego grzechu.
            > > To , ze prorok Muhammed(s.a.v.) powiedzial:
            > > Nie zmuszajcie.....
            > > Jest dle kazdego muzulmanina juz rozkazem, ktorego niewykonanie, a nawet
            > > zaprzeczenie jest ogromnym grzechem.
            > > Ja tez kiedys , kiedy poraz pierwszy przeczytalam Kuran bylam niektorymi
            > > wersetami zaszokowana. Jakos weszlam w ta religie i pewnego dnia zauwazyla
            > m, ze
            > >
            > > to zazdrosc przyslaniala mi oczy.
            > > Pomysl, ze jakiejs kolezanki nie lubisz, czy ciebie nie denerwuje kazdy je
            > j ruc
            > > h?
            > > A pomysl o jakiejs innej, takiej ktora podziwiasz- czy nie podziwiasz nawe
            > t jej
            > >
            > > wad?
            > > Swiat jest wielowymiarowy i wszystko zalezy tylko od ludzkiego spojrzenia.
            > > Pozdrawiam
            >

• Gość: Gatsby Re: Koran werset 67 IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 04.10.01, 14:59
              Ja rozumiem ze Allah karze jednakowo. Jednakze mullowie
              karza w oparciu of Koran i karze wybiorczo kobiety. Pytanie
              bylo: czy kiedykolwiek mezczyzna zostal ukarany za zmuszenie
              niewolnicy do nierzadu (np. ukamieniowany, pobity etc.). Obawiam sie
              ze nie ma takich regul w Koranie. To sprawa miedzy nim a Allahem.
              Kobiety to co innego. Mezczyzni karza je bezlitosnie tu na ziemi
              w imieniu Allaha, na podstawie Koranu.

I jeszcze jedno, czy muzulmanie moga brac niewolnikow?
              Wiem ze biora w oparciu o Koran. Czas z tym skonczyc.
              Ja wiem ze cywilizowana wersja islamu jest mozliwa.

Nawoluj wiec
              do swietej wojny ze wszystkimi mullami ktorzy interpretuja
              Koran w sposob barbarzynski. Kiedys chrzescijanie mieli niewolnikow
              i skonczyli z tym barbarzynstwem. Niestety po wojnie domowej.
              Poczytaj artykow Buckleya czy chcecie swietej wojny? Calkowicie
              sie z nim zgadzam. Wzywam te kilka procent myslacych muzulmlanow
              do wojny z wojennym i zacofanym islamem!!!

Gość portalu: Muslim napisał(a):

> Gość portalu: Okre napisał(a):
              >
              > > Ja nawet bez Allaha wiem ze one sa niewinne. Szkoda ze Allah nie pofatygow
              > al si
              > > e zeby
              > > powiedziec czy ci co gwalca sa winni i jaka powinni poniesc kare. Nie wiem
              > o
              > > zadnych karach dla mezczyzn za zmuszenie niewolnicy do nierzadu. Slyszalam
              > ze c
              > > iezarne
              > > niezamezne kobiety w Afganistanie sa zakopywane po szyje do ziemi przed eg
              > zekuc
              > > ja. Czy
              > > mezczyzn spotyka taki sam los? To nie zlosc, to smutne pytanie.
              >
              > w koran jest wyraznie napisany slowo zani i zania czyli mezczyzna jak i kobieta
              >
              > spotyka ten sam los po oprawienie stosunki sex poza malzenski....
              > >
              > >
              > >
              > > Gość portalu: Aynur napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: Okra napisał(a):
              > > >
              > > > > Koran 24.33 (niestety ni mam polskiej wersji). Jako kobieta jes
              > tem b
              > > ardzo
              > > > zden
              > > > > erwowana
              > > > > tym wersetem ktory w wolnym tlumaczeniu mowi: "nie zmuszaj swoic
              > h nie
              > > wolni
              > > > c
              > > > > (dziewczat) do prostytucji, jesli chca pozostac cnotlwe, aby szu
              > kac p
              > > rozny
              > > > ch uc
              > > > > iech
              > > > > zycia na tym swiecie; I KTOKOLWIEK JE ZMUSI, ZAISTE PO ICH PRZYM
              > USIE
              > > ALLAH
              > > > JEST
              > > > >
              > > > > WYBACZAJACY I MILOSIERNY"
              > > > >
              > > > > Teraz nie wiem czy Allah nie mruga okiem i mowi:
              > > > > chlopcy nie zabawiajcie sie z obezwlasnowolnionymi dziewczynkami
              > ale
              > > jak s
              > > > ie za
              > > > > bawiacie
              > > > > wbrew ich woli to Allah to rozumie.
              > > > >
              > > > > ABSOLUTNIE NIE PRZYJMUJE WYJASNIEN ZE ALLAH LASKAWIE WYBACZA TYM
              >
              > > > > DZIEWCZETOM!!!!!!!
              > > >
              > > >
              > > >
              > > > Niestety kochanie, ale zlosc przyslonila ci oczy.
              > > > Tam jest bardzo wyraznie napisane. ze kobiety zmuszane do tych czynow
              > nie
              > > beda
              > > > mialy zaliczonego tego grzechu.
              > > > To , ze prorok Muhammed(s.a.v.) powiedzial:
              > > > Nie zmuszajcie.....
              > > > Jest dle kazdego muzulmanina juz rozkazem, ktorego niewykonanie, a na
              > wet
              > > > zaprzeczenie jest ogromnym grzechem.
              > > > Ja tez kiedys , kiedy poraz pierwszy przeczytalam Kuran bylam niektor
              > ymi
              > > > wersetami zaszokowana. Jakos weszlam w ta religie i pewnego dnia zauw
              > azyla
              > > m, ze
              > > >
              > > > to zazdrosc przyslaniala mi oczy.
              > > > Pomysl, ze jakiejs kolezanki nie lubisz, czy ciebie nie denerwuje kaz
              > dy je
              > > j ruc
              > > > h?
              > > > A pomysl o jakiejs innej, takiej ktora podziwiasz- czy nie podziwiasz
              > nawe
              > > t jej
              > > >
              > > > wad?
              > > > Swiat jest wielowymiarowy i wszystko zalezy tylko od ludzkiego spojrz
              > enia.
              > > > Pozdrawiam
              > >
              >

• Gość: Slawek Nie udawaj glupiego! Jest kara za cudzolostwo, tzn, za seks z IP: *.igf.fuw.edu.pl 05.10.01, 04:30
              mezatka (oczywiscie zona muzulmanina) jest kara dla mezczyzny. Oczywiscie nie
              jest to wyraz szacunku dla mezatki, ale po prostu kara za szkodzenie mezowi-
              muzulmaninowi. Ale nie ma kary za gwalcenie niewolnic (bo Allah jest milosciwy
              etc) jak to WYRAZNIE Koran mowi.
          • Gość: Slawek Okra , szkoda twoich slow. Z niektorymi nie warto dyskutowac. IP: *.igf.fuw.edu.pl 05.10.01, 04:24
            Los kobiet w islamie jest jasny i tylko p.Slowakiewicz i podobne twierdza
            inaczej. No coz najlepiej zeby tam troche sobie pozyly, w malzenstwie z
            przecietnym Arabem, ktory bijajlby je tylko gdyby byl zly, a nie czesciej.
            • Gość: niektóry Po co rozmawiać? Dlatego musisz zabijać i jesteś zabijany IP: 213.25.26.* 05.10.01, 11:33
              dzieki za wtrącenie się do rozmowy, które mi miało dowalić. Dzięki za pogardę.
              Czy jesteś naprawdę człowiekiem niskiej moralnosci, Sławek?
              W mojej rozmowie nie prubuję pokazać, że muzułmanie są OK, ale że istnieje
              interpreatcja Koranu w zgodzie z Twoimi, Sławek, wartościami. A ty mówisz, że
              nie warto rozmawiać, tylko co, zabić 1,2 mld muslimów?
              A tamten werset o karze za gwałt można intepretować, jak komu wygodnie.
              Przecież, jako świetnie znający Koran i szariat muzułmanin, nie masz monopolu
              na prawdę.
    • Gość: RobertP Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: *.pnet.com.pl 04.10.01, 10:13
      ..po przeczytaniu tej księgi w całości

myślę że - została ona stworzona przez i dla nomadów

zajmujących się po trochu rozbojem - handlem - zabawami - pasterstwem.

Pozwala tymże nomadom i ludom przez nich podbitym i zindoktrynowanym

- urządzić sobie życie wg. praw prostych i dla tychże ludzi zrozumiałych.

Postępki takie jak napad, rozbój, gwałt - były dla tych ludzi codziennością,

Wydaje mi się że osoby które interpretują tą księgę dosłownie i chcą wprowadzać
      zasady w niej obowiązujące w życie są albo idiotami, albo bandytami , albo
      jednym i drugim.
      • Gość: muslimek Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: 213.25.26.* 04.10.01, 16:56
        Część Koranu ma wartość historyczną (jako wskazówki do konkretnych sytuacji),
        nakazy moralne są uniwersalne (na przykład zrównanie wiernych przez Bogiem,
        czego nie ma w katolicyźmie) i nie nalezy ich odrzucać, ale trzeba oddzielić od
        konkretnych wskazówek danych nomadom w konkretnej dla nich sytuacji.
        • Gość: Okra Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.01, 17:18
          Muzulmanie w wiekszosci uwazaja ze cala ksiega jest swieta i uniwersalna, istniejaca
          odwiecznie i podyktowana Mohametowi po wszystkie czasy. Jak chcesz przekonac
          innych ze niektore watki Koranu sa mocno przestarzale??? One staly sie podstawa sharia
          i innych fundamentalnych tradycji w islamie. Jak to mozna zrobic bez krwawej reforemacji
          albo swietej wojny???

Gość portalu: muslimek napisał(a):

> Część Koranu ma wartość historyczną (jako wskazówki do konkretnych sytuacji),
          > nakazy moralne są uniwersalne (na przykład zrównanie wiernych przez Bogiem,
          > czego nie ma w katolicyźmie) i nie nalezy ich odrzucać, ale trzeba oddzielić od
          >
          > konkretnych wskazówek danych nomadom w konkretnej dla nich sytuacji.

• Gość: muslimek Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: 213.25.26.* 04.10.01, 17:47
            Być może potrzebna będzie krwaa reformacja, niestety. Ale trzeba zaangazować w
            proces przemian jak najwięcej muzułmanów, skupić ich pod sztandarem innej wizji
            islamu. Spośród 1,2 mld wyznawców spora część to ludzie szanujacy demokrację,
            problemem są pozostali. Może znajdą sie sposoby marginalizacji tych grup, tak
            naprawdę to jest teraz najważniesze w świecie muzułmańskim. Zamiast dowalać
            islamowi zastanówmy się, jak reformować świadomość dżihadowców...
            peace
            m.
            • Gość: Okra Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.01, 19:05
              Ja wcale nie jestem krwiozercza i caly Zachod za wszelka cene chce uniknac
              wojny z islamem. Boje sie ze to muzulmlanie sa bardziej sfrustrowani swoim zacofaniem
              i bardziej zadni wojny ktora by rozwiazala ich problemy. Niestety zniszczenie Zachodu nie jest
              odpowiedzia na bolaczki islamu. W takiej wojnie nie bedzie wygranych. Tutaj sie zgadzam.
              Islam powinien odnowic swoje tradycje uniwersalne i zapomniec o podporzadkowaniu swiata.
              20% swiata wystarczy!!!

Pokoj nam wszystkim

> Być może potrzebna będzie krwaa reformacja, niestety. Ale trzeba zaangazować w
              > proces przemian jak najwięcej muzułmanów, skupić ich pod sztandarem innej wizji
              >
              > islamu. Spośród 1,2 mld wyznawców spora część to ludzie szanujacy demokrację,
              > problemem są pozostali. Może znajdą sie sposoby marginalizacji tych grup, tak
              > naprawdę to jest teraz najważniesze w świecie muzułmańskim. Zamiast dowalać
              > islamowi zastanówmy się, jak reformować świadomość dżihadowców...
              > peace
              > m.

• Gość: muslimek Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: 213.25.26.* 04.10.01, 19:25
                Szanowna Pani!
                20% nie wystarczy. Dopóki będzie istniał jakikolwiek wrogi naszym wartościom
                tradycyjny lud, zajmujacy nawet 0,20%, bedzie chciał zagarnąć 100%. Ja opowiadam
                się za odcięciem tej zgubnej tradycji dżihadu, prześladownia kobiet itp. od
                Koranu, a nie za pozostawieniem krajów muzułmańskich samym sobie. W dobie
                globalizacji nie można być bezpiecznym nigdzie na ziemi, dopóki gdzieś mamy
                wroga. Być może musimy wydać wojnę tej zgubnej tradycji, my - ludzie ze wschodu i
                zachodu, z północy i południa, nie nalezy walczyc z islamem, ale z ludźmi, którzy
                są groźni dla każdego, kto chce żyć i myśleć inaczej. Gdyby pani walczyła w imię
                wolności i demokracji z islamem, to kim byłbym dla Pani ja - demokrata,
                wolnosciowiec i muzułmanin - sojusznikiem czy wrogiem?
                peace
                m.

• Gość: kathy do muslimka IP: 195.117.174.* 05.10.01, 08:50

> Część Koranu ma wartość historyczną (jako wskazówki do konkretnych sytuacji),
          > nakazy moralne są uniwersalne (na przykład zrównanie wiernych przez Bogiem,
          > czego nie ma w katolicyźmie)
          wszyscy są równi przed Panem, tak mówi Biblia, nie pisz czegoś o czym nie masz
          pojęcia!

i nie nalezy ich odrzucać, ale trzeba oddzielić od
          >
          > konkretnych wskazówek danych nomadom w konkretnej dla nich sytuacji.

• Gość: muslimek Do Kathy IP: 213.25.26.* 05.10.01, 10:04
            To był skrót. Chodziło mi o to, ze wszelkie sprawy moge kierować bezpośrednio
            do Boga, czego nie ma w katolicyźmie, bo chcąc się spowiadać musisz tego
            dokoanać przez pośrednika, czyli księdza. Kapłan pośredniczy też w składaniu
            ofiary eucharystycznej w imieniu wiernych.
            Pozdrawiam
            m.
            • Gość: kathy Re: Do muslimka IP: 195.117.174.* 05.10.01, 10:48
              Rozumiem wyjaśnienie.Nic jednak nie przeszkadza katolikowi w kierowaniu swych
              modlitw bezpośrednio do Boga. (A instytucja spowiednika i mnie się nie podoba.
              Ale może to dlatego, że mam duże wymagania w stosunku do siebie, więc gdy im
              nie sprostam, głupio się czuję mówiąc komuś o tym, bo wprawdzie Bóg zna moje
              uczynki, ale wierzę i ufam w Jego miłosierdzie.)
              Co do ofiary eucharystycznej mylisz się jednak. Ofiarę składają wszyscy wierni,
              wraz z kapłanem, który jest wtedy odpowiednikiem Chrystusa, podczas,gdy wierni
              są wówczas odpowiednikami Jego uczniów.
              Pozdrawiam
              • Gość: muslimek Do Kathy IP: 213.25.26.* 05.10.01, 11:11
                Szanowna Kathy!
                Mam jeszcze kilka pytań.
                Czy kapłan jako Chrystus nie przejmuje pośrednictwa pomiędzy wiernymi i Bogiem?
                Tzn. Jezus poprzez ofiarę i śmierć pośredniczy w odkupieniu grzechów wiernych.
                Czy bez udziału kapłana możliwa jest ofiara, czy ty z drugą osobą sama możesz
                złożyć symboliczną ofiarę Bogu?
                pozdrawiam
                m.
                • Gość: kathy Re: Do Muslimka IP: 195.117.174.* 05.10.01, 14:02
                  Tak, oczywiście, mogę złożyć ofiarę. I wielu katolików składa ofiary. Ale
                  rzeczywiście kapłan jest potrzebny, chociaż sa przypadki, że jego udział nie
                  jest nieodzowny. Wcale nie chodziło mi o zilustrowanie wyższości mojej religii
                  nad twoją, bo uwazam takie stawianie sprawy za bezsensowne. Poza tym, mimo że
                  jestem katoliczką nie wszystko, co jest zwiazane z praktykowaniem wiary podoba
                  mi się. Nie wszystko uważam za właściwe. Jestem gorącą zwolenniczką kapłaństwa
                  kobiet i myślę, że kiedyś tak sie stanie.
                  • Gość: muslimek Do Kathy IP: 213.25.26.* 05.10.01, 14:09
                    Bardzo mi się podobają Pani wypowiedzi. Trochę moze byłem wyprowadzony z
                    równowagi przez pana Jerzego, chrześciajnina, który głosi hasło: niebo dla
                    chrześcijan. Dla mnie zbawienie dotyczy tych, którzy kochaja innych i Boga, i
                    mogą nawet nie wyznawać żadnej religii. ja też lubię Amerykę za wolność, bo nie
                    ma nic gorszego niż niewola, głód i przemoc.
                    Serdecznie pozdrawiam
                    Peace
                    m.
      • Gość: XXL Re: www.islam.pl - koran po polsku IP: *.echostar.pl 04.10.01, 19:01
        Szanowy Panie i tu się mogę zgodzić :-)))

Koran oprócz wartości religijnych jest arcydziełem LITERACKIM !
        Wywarł on olbrzymi wpływ na powstanie klasycznego języka arabskiego.
        Jest pełen porównań i metafor odnoszących się do konkretnego
        środowiska i ludzi.
        Trudno go porównywać do Biblii, nie jest tak jednoznaczny.
        I tu niestety jest pole do różnej INTERPRETACJI.
        Tej dobrej i tej złej .....

pozdrowienia
        • Gość: Master Re: Koran werset 102 sura 303 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.01, 12:31
          Allachu Allachu spuść granata z dachu.
          :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka