Dodaj do ulubionych

Dramat uciekinierów z Kuby

11.01.06, 21:23
szkoda, ze amerykanskie embargo nie pozwala na loty Kuba-USA - byłoby bezpieczniej.
dobrze, ze z Polski lataja samoloty, bo inaczej polscy uciekinierzy mieliby mokro (dosłownie).
Obserwuj wątek
    • yurek11111 meerkat?, mow do slupa ,a slup jak DOOPA... 12.01.06, 03:28
      <>A co on ma odpowiedziec,ze "demokratyczna" Ameryka ,osiagalna jest tylko dla
      tych Kubanczykow,ktorzy wysiada z lodki przy PRAWIDLOWYM slupie?
      <>Albo nam zacytuje:"jak Kuba Bogu,tak Bog Kubie" ....
      <>Przeciez to jest PARANOJA!
      • liroj Re: meerkat?, mow do slupa ,a slup jak DOOPA... 12.01.06, 15:30
        Errata - powinno byc: mow do slupa ,a meerkat to DOOPA...
    • captain.america Dlaczego z Kuby uciekaja?? 12.01.06, 04:24
      To musieli byc chyba kubanscy agenci CIA, bo jak cale lewactwo na forum twierdzi
      Kuba ma najlepsza sluzbe zdrowia na swiecie a USA ma tylko domki ze sklejki i
      bankructwo.
      • club66 W protescie, 12.01.06, 05:01
        ze Kubanczycy nie doplyneli do ladu, red. Gadziński powinien zaprzestac pisania.
        Wyjdzie to dla wszystkich z pozytkiem.
        Kubanczycy zostali zawroceni nie dlatego, ze nie osiagneli terytorium USA,
        tylko, ze nie osiagneli LĄDU. Granica terytorium USA jest 22 km od wybrzezy
        Florydy panie Gadziński.
        • liroj Re: W protescie, 12.01.06, 15:33
          club66 napisał:

> Kubanczycy zostali zawroceni nie dlatego, ze nie osiagneli terytorium USA,
          > tylko, ze nie osiagneli LĄDU.

Bardzo logiczne, a na dodatek USA to demokratyczny i wolny kraj, no nie?

--
          When Al Qaida calls you we wanna know why!
          • club66 Re: W protescie, 13.01.06, 03:56
            liroj napisała:
            > Bardzo logiczne, a na dodatek USA to demokratyczny i wolny kraj, no nie?

Polisa imigracyjna dla nielegalnych uchodzcow z Kuby jednoznacznie definiuje, ze
            w USA moga pozoatac tylko ci, ktorzy osiagneli lad (tzw. polisa "suchej stopy").
            Zatrzymani na wodzie beda odsylani z powrotem i nie ma tu znaczenia czy ktos byl
            metr czy tez 20 km. od ladu.
            • liroj Re: W protescie, 14.01.06, 01:12
              club66 napisa?:

> Polisa imigracyjna dla nielegalnych uchodzcow z Kuby jednoznacznie definiuje

Rzecz w tym ze U$ofA nie ma Immigration Policy in effect regarding Cuba. Zasada suchej stopy
              to wielki pic na wode - wystarczy, ze masz kuzyna w Miami i bez klopotu szybka lodz
              przewiezie Cie z Matanzas albo Varadero na Key West w czasie gdy Coast Guard oglada mecz
              koszykowki ... nie kazdy jest na tyle naiwny co redaktorzy GW!
      • zulus3 Re: Dlaczego z Kuby uciekaja?? 12.01.06, 12:53
        captain.america napisała:

> To musieli byc chyba kubanscy agenci CIA, bo jak cale lewactwo na forum
        twierdz
        > i
        > Kuba ma najlepsza sluzbe zdrowia na swiecie a USA ma tylko domki ze sklejki i
        > bankructwo.
        >
        > co do domlow ze sklejki i dzielnic przyczep Campingowych to z tym sie zgadzam,
        biedna ta Ameryka, a ich demokracja to lipa.
    • club66 Re: Stosunki Kuba - USA to trudny temat! 12.01.06, 04:48
      an.kram napisała:

> I niestety duuuzo za trudny dla Mirkata ... w samym Miami zyje drubo ponad 2 mi
      > liony Cubanos,

Liczyles ich kiedys?
      W calych USA zyje 1,2 mln Kubanczykow...
      Calkowita ludnosc Miami i Dade county to 2,2 mln.
      Miami to miescina majaca 360 tys mieszkancow...
    • zulus3 Re: Dramat uciekinierów z Kuby 12.01.06, 12:48
      Bez przesady, bylem widzialem,odwiedzilem kilka miast na Kubie, nie jes tak zle
      jak to opisuja gazety i wmawiaja ci uciekinierzy,maja te same klopoty co mysmy
      mieli w Polsce "na kartki", ale to nie powod aby uciekac, Fidel nie bedzie zyc
      wiecznie.A wystarczy tak niewiele dobrej woli, poprostu zniesc embargo USA.
      • genefski Re: Dramat uciekinierów z Kuby 12.01.06, 19:10
        Byles, widziales, ale nie zostales!
    • yurek11111 Dlaczego USA odsyla kubanskich uciekinierow? 12.01.06, 14:28
      <>Wiedzac co ich czeka na Kubie...
      <>Przypomina mi to Qrestwo z czasow powojennych,gdy setki tysiecy obywateli
      Sowietskiego Sojuza,zostalo odeslanych siepaczom Stalina przez aliantow na
      pewna smierc...
      • zulus3 Re: Dlaczego USA odsyla kubanskich uciekinierow? 12.01.06, 16:13
        Tych co naprawde musza wyjechac (uciec) przed przesladowaniami i represjami
        jest niewielu, reszta liczy na latew zycie na cudzym garnuszku majac przypieto
        late " uchodzcy politycznego".
    • genefski Czy ktos jeszcze pamieta Eliana Gonzaleza? 12.01.06, 17:51
      Mam na mysli ktosia w Ameryce ...
      • liroj Re: Czy ktos jeszcze pamieta Eliana Gonzaleza? 14.01.06, 01:35
        Upor kubanskiej diaspory z Miami w tej kwestii spowodowal, ze duza czesc Latinos z Miami
        zaczela ich nienawidziec, a Fidel jak zwykle na tym wygral - jednoasc narodu (przynajmniej
        oficjalnie) osiagnela niespotykany poziom od czasow Rewolucji, hehe ... Ojciec polecial do
        Stanow ze swoja narzeczona i jej dzieckiem, zabral Eliana i co dziwo wrocil na Kube!
    • tornson [...] 13.01.06, 09:59
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • liroj Moszi, moszi? 17.01.06, 00:50
    • liroj Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! 13.01.06, 15:16
      • genefski Re: Nie odpisuj na posty ?amia˛ce regulamin! 15.01.06, 15:28
        No wlasnie ... czyje, Liroju?
    • felusiak1 Jaki dramat? 13.01.06, 17:01
      Przeciez na Kubie podobno jest dobrze i demokratycznie i wszyscy kochaja Fidela
      i maja najlepsza sluzbe zdrowia i oswiate to dlaczego uciekaja do kraju gdzie
      dyktatura neokonska szpieguje wszystkich i panuje bieda?
      • genefski Re: Jaki dramat? 13.01.06, 19:08
        Widze, ze jestes dobrze zorintowany nie tylko w sprawach finansowych ale takze
        w gospodarce Karaibow. Jak czesto tam jezdzisz, Felusiak?
        • meerkat1 Re: Jaki dramat? 13.01.06, 20:00
          Felusiak chcial pojechac, ale oddelegowano go jako obserwatora wyborow w
          Kanadzie, zeby ustalil czy % zwyciestwa socjalistow Pawki Martynowa nie
          zostanie za pare dni zanizony! :-)))
          • liroj Re: Jaki dramat? 14.01.06, 13:48
            Czy Ty nigdy nie kontaktujesz Mirkat? Kuba to nie Kanada, mimo ze oba zaczynaja sie na "K".
        • felusiak1 Re: Jaki dramat? 13.01.06, 22:10
          generalnie rzecz ujmujac jestem doskonale zorientowany w sprawach o ktorych mowie.
          A kiedy nie jestem zorientowany to trzymam ryj zamkniety.
          PS. Rzecz w tym, ze ja bylem na Kubie jeden raz a ty?
          • liroj Re: Jaki dramat? 15.01.06, 03:24
            felusiak1 napisa?a:

> generalnie rzecz ujmujac jestem doskonale zorientowany w sprawach o ktorych mowie.
            > A kiedy nie jestem zorientowany to trzymam ryj zamkniety.
            > PS. Rzecz w tym, ze ja bylem na Kubie jeden raz a ty?

To tlomaczy czemu jestes tak malomowny ... ja tam jezdze 2 razy do roku - zazwyczaj w
            listopadzie i marcu. Czemu pytasz, Felusia? Moze potrzebujesz jakichs wskazowek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka