Dodaj do ulubionych

St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo

27.03.06, 16:24
i to obraca sie przeciwko nim
www.rzeczpospolita.pl/News/1,70,21935.html#21935
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 16:48
      Czemu uwasasz, ze za dlugo?

Jeszcze w ubieglym roku dal ciekawy wywiad przewidujacy wojne.

Mysle, ze zachowal jasnosc umyslu. Chociaz, co do wojny, mam nadzieje ze sie
      pomylil.

Wielki polski pisarz. Wiele ksiazek czytalem.

PF
      • krystian71 ja tez, a zaczalem od Astronautow a skonczylem 27.03.06, 16:55
        na projekcie chemicznej sterylizacji arabow

naiwnosci.
        nie ma ani jednej klamliwej literki w tym co napisalem.
        A jedyny wniosek z tego,ze nie znasz wczesnej tworczosci Lema ani
        poznostarczych wybroczyn jego umyslu

Stanisław Lem "Imperializm na Marsie":

Autorzy amerykańskich Sc-Fc traktują elementy otaczającej ich kapitalistycznej
        rzeczywistości jako po wiek wieków dane, stałe i niezmienne.

Jednym z takich świętych, nienaruszalnych tabu jest własność prywatna, tak tedy
        podnoszą ją do rangi absolutu i rzutują w najdalszą przyszłość, na jej
        podstawach usiłując wznosić swoje wymarzone utopie. Wynik tego eksperymentu już
        nie zależy od nich i jest całkowicie jednoznaczny: otrzymujemy w taki sposób
        obłędne, przerażające, makabryczne wizje, a dzieje się tak dlatego, ponieważ
        egzystujący w stadium agonalnym imperializm nie ma przed sobą żadnych w ogóle
        dróg rozwoju i przedłużenie w przyszłość jego stosunków społecznych prowadzi do
        nikąd. (...) Całkowicie odmiennie rzecz przedstawia się w społeczeństwie
        budującym socjalizm. Z niego wszystkie drogi prowadzą w przyszłość i dlatego
        przed pisarzem - twórcą fantastyki naukowej otwierają się tu oszałamiające swym
        bogactwem horyzonty. Gdy jednak pisarz stara się być głuchy na głos
        konieczności historycznej i los klasy rządzącej państwa imperialistycznego
        utożsamienia z losem ludzkości, pojawiają się obrazy walczących ze sobą planet,
        martwych, zrytych kraterami bombowych grobów, zboczeń seksualnych na wszystkich
        możliwych światach, obrazy społeczeństwa rządzonego terrorem i przekupstwem,
        przed którego potwornością zbawić może tylko ucieczka w obłęd śmierć ... Ale to
        przecież nie jest wcale fantazja, to przecież znowu - jeszcze raz - dzisiejsza
        Ameryka ... i czy nie miałem racji, mówiąc o realnych treściach fantastyki
        naukowej?
        • wujcio44 Re: ja tez, a zaczalem od Astronautow a skonczyle 27.03.06, 16:58
          krystian71 napisała:
          > Stanisław Lem "Imperializm na Marsie":

Nie przesadzajmy z tym czepianiem się grzechów młodości. Nasz Pan Prezydent też
          był kiedyś fanem W.I. Lenina.
          • krystian71 mylisz sie wujciu, pan prezydent nie byl fanem l 27.03.06, 17:04
            lenina, pan redaktor jak najbardziej
            • wujcio44 Re: mylisz sie wujciu, pan prezydent nie byl fane 27.03.06, 17:28
              krystian71 napisała:

> lenina, pan redaktor jak najbardziej

Może i fanem nie był. W każdym razie uważał Lenina za autorytet.
              O jakiego, do cholery, redaktora ci chodzi?
              • krystian71 o jaki autorytet ci chodzi, zglupiales? 27.03.06, 17:33

• krystian71 he,he wujciu, myslalemzes madrzejszy 27.03.06, 18:40
                albo bystrzejszy, tobie o ten fragment pracy doktorskiej chodzi?
                • wujcio44 Re: he,he wujciu, myslalemzes madrzejszy 28.03.06, 12:55
                  krystian71 napisała:

> albo bystrzejszy, tobie o ten fragment pracy doktorskiej chodzi?

Yes, yes, yes!
                  • krystian71 myslalemzes madrzejszy,ale sie zawiodlem 28.03.06, 15:00
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39256731&a=39262648
                    oczywiscie,ze mlot.I nie tylko on jeden
                    Autor: krystian71
                    Data: 27.03.06, 12:27

--------------------------------------------------------------------------------
                    Bo jakos nikomu nie chce sie przesledzic rzeczywistej zawartosci informacji
                    inkryminowanego zdania.
                    A to przeciez jasne,co Kaczynski mial na mysli i co chcial w swojej pracy
                    przemycic.
                    Zartobliwie podpierajac sie Leninem,by uwiarygodnic w ten sposob swoja mysl,ze
                    wbrew oficjalnej tezie, w najspanialszym ustroju sprawiedliwosci
                    spolecznej ,obydwie strony umowy o prace,w zadnym stopniu nie sa sobie rowne.
                    A administracja zakladu NARUSZA uprawnienia pracownikow.
                    Przypominam rok powstania tej pracy-1979
                    Wypowiedzi Kubickiego czy Letowskiej zupelnie mnie nie przekonuja.
                    W tej sytuacji nie jest wazne,czy ktos sie powolywal,czy nie (ja do swej pracy
                    magisterskiej musialem jakies sily wytworcze i srodki produkcji wkleic), wazne
                    jakiego tematu dana praca dotyczyla i czy w calej rozciaglosci byla zgodna z
                    obowiazujacym tryndem.
                    Ale to nie jest na glowe jakiegos tam hummera

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39256731&a=39273707
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39256731&a=39312898
                    i nie od rzeczy bedzie tu jeszcze wspomniec
                    Autor: krystian71
                    Data: 28.03.06, 08:33

--------------------------------------------------------------------------------
                    o rzeczywistej , czynnej dzialalnosci Kaczynskiego Lecha zupelnie pokrywajacej
                    sie z tematem jego pracy doktorskiej.
                    A to o tajnych kursach z zakresy prawa pracy dla robotnikow, prowadzonych od
                    roku 1977, na ktorych wlasnie podpowiadal,jak wykorzystujac istniejace
                    komunistyczne prawo w sadach pracy bronic sie przed zwolnieniami spowodowanymi
                    dzialalnoscia wywrotowa,o pierwszych Wolnych Zwiazkach Zawodowych , ktorych byl
                    jednym z zalozycieli.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39256731&a=39334041
                    NIE sugeruję politycznej wiarygodności Kaczora, którego zresztą nie lubię.
                    Twierdzę natomiast, że czynienie Kaczorowi zarzutu za TAKIE przywołanie Lenina,
                    jakie pokazano, dowodzi głupoty albo cynizmu.
                    Jeżeli ktoś uważa że KAŻDE przywołanie Lenina jest powodem do postawienia
                    zarzutu, to jest po prostu głupi.
                    Jezeli natomiast ktoś robi z tego zarzut licząc wyłącznie na alergię na
                    słowo "Lenin", to jest cynikiem. Przypomina to słynne słowa Jacka
                    Kurskiego "ciemny lud to kupi". A mnie się nie podoba odwoływanie do ludzkiej
                    ciemnoty.

Dodałbym jeszcze, że w walce politycznej używanie pewnych chwytów może
                    przynieść skutki odwrotne do zamierzonych. A także, że Kaczora naprawdę jest za
                    co krytykować

• wujcio44 Re: myslalemzes madrzejszy,ale sie zawiodlem 28.03.06, 15:07
                      krystian71 napisała:
                      > Bo jakos nikomu nie chce sie przesledzic rzeczywistej zawartosci informacji
                      > inkryminowanego zdania.
                      > A to przeciez jasne,co Kaczynski mial na mysli i co chcial w swojej pracy
                      > przemycic.
                      > Zartobliwie podpierajac sie Leninem

Nie wiedziałem, że on taki dowcipny. Powoływanie się na Lenina zawsze może być
                      zrozumiane dwuznacznie i dlatego w pracy naukowej powinno się takich kwiatków
                      unikać.

> W tej sytuacji nie jest wazne,czy ktos sie powolywal,czy nie (ja do swej pracy
                      > magisterskiej musialem jakies sily wytworcze i srodki produkcji wkleic)

Nie wiem kiedy pisałeś pracę magisterską, ale w 1979 roku żadne wklejki ani
                      Leniny nie były obowiązkowe. Jeśli ktoś wspominał o Leninie, to znaczy, że chciał.
                      • krystian71 wujciu, popukaj sie w leb 28.03.06, 16:52
                        zauwaz co Kaczka tam pisze.
                        Swoimi slowami, bo nie chce mi sie szukac.
                        Ze w spoleczenstwie socjalistycznym wystepuje NIEROWNOSC stron umowy o prace.
                        Jesli nie masz o tym pojecia , to przypomne ci,ze OFICJALNA nauka twierdzila
                        wtedy cos przeciwnego.Przeciez to byl ustroj sprawiedliwosci spolecznej.
                        A zeby bylo dowcipniej i zeby krytykom zamknac morde, zrobil swietny kawal, bo
                        na poparcie swych slow,podparl sie wygrzebanym cytatem z Lenina
                        Nie wiem cos ty pisal i kiedy , i w jak bardzo upolitycznionej, nawet teraz
                        dziedzinie nauki.Jeslito mialo jakis zwiazek z ogrodnictwem, czy filologia
                        skandynawska, to potwierdzam, w 79 juz Leninem podpierac sie nie bylo trzeba.
                        to co zrobil Kaczka, to jak pamietam, byla nasza ulubiona zabawa, na podstawie
                        klasykow marxizmu udowodnianie przeciwnych do niego tez.
                        Ale ustna, na zajeciach.
                        Kaczka zrobil to w pracy doktorskiej, co przeczytalem z rozbawieniem.
                        I wierz mi wujciu, Polacy nie tacuy glupi, tabela na to wskazuje.
                        Wyciaganie takich argumentow przez GW, powoduje w moim kraju wrecz przeciwne
                        skutki i udowadnia ludziom,ze np.taki Kuron list do KCPZPR pisal,z troska, jak
                        bronic socjalizm.
                        A na Kaczke, choc bardzo sie staraja tylko taki samobojczy passus potrafili
                        znalesc
                      • krystian71 Re: myslalemzes madrzejszy,ale sie zawiodlem 29.03.06, 07:43
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39256731&a=39354938
                    • i-love-2-ski Re: myslalemzes madrzejszy,ale sie zawiodlem 28.03.06, 16:57
                      no wiadomo. kwas byl genialnym preziem i bardzo jenteligentnym,chociaz tego
                      magistra i to dziwnego nie wiadomo jak zrobil. kaczka jest glupia,bo tylko ma
                      doktorat z prawa,w ktorym powoluje sie na lenina i jego jakies tam tezy. lem
                      jest ok,chociaz cale zycie byl komunizujacy,a wiele jego wypowiedzi mozna by
                      uznac za rasistowskie. szafa gra,nastepny prosze:)
                      • krystian71 Rachelko, tu glupota GW az kipi 28.03.06, 17:13
                        wyciagnela jedno zdanie z jego pracy, w ktorej stwierdzil,ze w tym
                        najwspanialszym ustroju, pozycja robotnika nie jest rowna z pozycja
                        administracji przy okazji umowy o prace.
                        Teraz to jasne.
                        Ale za komuny uczono nas inaczej,bo przeciez mielismy wladze robotniczo -
                        chlopska, a lud byl suwerenem.
                        A Kaczka napisal jak jest i zeby bylo smieszniej, autorytetem Lenina sie podparl
                        A te obecne przyglupy nawet nie widza,ze samoboja sobie strzelili.
                        Bo wlasnie takiego Kaczke pamietam, z tajnych kursow dla robotnikow, jak
                        wykorzystac istniejace prawo i nie dac sie z pracy wywalic, np za ulotki
        • polski_francuz Re: ja tez, a zaczalem od Astronautow a skonczyle 27.03.06, 17:01
          No dobra, ale zmarlym albo w ogole albo dobrze.

Spuscmy wiec zaslone na zbyt wczesne i na zbyt pozne twory Lema.

Patrz Solaris bylo niedawno sfilmowana z Clooney'm.

A pza tym Milosz tez bladzil i Konwicki. Ze juz na Panteonie zostaniemy.
          Juzesmy to przerabiali przerabiali wczoraj chyba:)

PF
          • krystian71 Milosz ,konwicki Wislocka,Brzechwa,Lem,Wazyk 27.03.06, 17:08
            kurcze, musze przestac, bo mnie tu antysemita obwolaja :)))

Solaris byl fajny, bajki robotow i pilot prix i chwatit.
            Sumea technologiae to belkot, cala reszta pozniejsza tez nie nadawala sie do
            czytania, a wypowiedzi do prasy do cytowania.
            Nie obrazaj sie i nie rzyjmuj tego do siebie, o Jasiu Sobieskim napisalem to
            samo.
            Znacznie lepiej dla jego legendy byloby, gdyby odszedl 20 lat wczesniej
            • chilijczyk Re: Milosz ,konwicki Wislocka,Brzechwa,Lem,Wazyk 27.03.06, 17:30
              To co wypisujesz jest generalnie mowiac niesmaczne i nie na miejscu... A na
              dodatek glupie.
              • xavras_wyzhryn Re: Milosz ,konwicki Wislocka,Brzechwa,Lem,Wazyk 27.03.06, 17:32
                chilijczyk napisał:

> To co wypisujesz jest generalnie mowiac niesmaczne i nie na miejscu... A na
                > dodatek glupie.

No coz, czemu sie dziwic? Przeciez krystian od dawna juz utrzymuje rowny, niski
                poziom...
              • krystian71 a niby czemu?prawda moze byc tylko nie wygodna 27.03.06, 17:35
                glupia nie jest nigdy
                • xavras_wyzhryn Re: a niby czemu?prawda moze byc tylko nie wygodn 27.03.06, 17:36
                  Ale moze byc uzyta w bardzo glupim kontekscie i w bardzo glupi sposob...
                  • krystian71 no prosze, a zadecyduje o tym kto? 27.03.06, 17:48

• snajper55 Twoja prawda to gó.. prawda. ____nt 27.03.06, 17:48
                  krystian71 napisała:

> glupia nie jest nigdy
            • markv501 Re: Milosz ,konwicki Wislocka,Brzechwa,Lem,Wazyk 28.03.06, 15:41
              Boy, Borowski....
              • i-love-2-ski Re: Milosz ,konwicki Wislocka,Brzechwa,Lem,Wazyk 28.03.06, 16:47
                markv501 napisał:

> Boy, Borowski....

slonimski
          • lysy_w_beemce A to co za belkot? 27.03.06, 17:15
            Zawsze tak powtarzasz bezmyslnie zaslyszane kawalki? A to czemu niby tylko
            dobrze? Bo co? O Morelu czy Berii tez tylko dobrze albo wcale. Geee, co za
            tepak. A co do Lema, to jego najlepsza ksiazka sa dla mnie Dzienniki Gwiazdowe.
            Tam naprawde blysnal geniusz jego pisarstwa. Reszta to zwykle ponuractwo.
      • genom3 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 28.03.06, 00:17
        Czemu uwasasz, ze za dlugo?

bo jest idiota
      • t0g Re: Krystian, gdybys Ty kopnal wiadro 20 lat temu 29.03.06, 03:21
        to tez byloby to lepsze dla Twojej legendy. Czemu tego nie zrobiles, tlumoku?
        • i-love-2-ski Re: Krystian, gdybys Ty kopnal wiadro 20 lat temu 29.03.06, 03:23
          t0g napisał:

> to tez byloby to lepsze dla Twojej legendy. Czemu tego nie zrobiles, tlumoku?

jakis tlumok z loregon state mial jezdzic na nartach i nie uzywac kompa przez 4
          dni. buhahahahahah godiku :))))))
    • indris Lem jest zbyt wielki na szufladkę 27.03.06, 17:23
      Również na taką, w jakiej umieszczał się niekiedy sam. W ostatnim okresie życia
      nie zezwalał np na wznawianie swoich dzieł z lat 50-tych, co z jego własnych
      ust w radiu słyszałem. Denerwowały mnie też niektóre jego komentarze w "Gazecie
      Wyborczej".
      Ale CAŁA twórczość Lema należy do kultury polskiej a nawet światowej. Dlatego
      powinno się zaapelować do Jego spadkobierców, żeby zezwolili na publikacje
      WSZYSTKICH Jego dzieł, w tym i tych, których wolał już nie oglądać na rynku.
      • krystian71 ja tez jestem za, zwlaszcza Astronautow powinni wy 27.03.06, 17:33
        wydac
        • szczypiorkowski Zacząłem czytać Astronautów... 29.03.06, 21:05
          Pacholęciem będąc pożyczyłem z biblioteki książkę przereklamowanego autora pt.
          Astronauci. Po kilkunastu stronach odrzuciłem ze wstrętem jako nachalną
          prosowiecką propagandę.
          Jedyne co dało się później czytać to opowieści o Pirxie.
          Myślę, że o jego sławie zadecydowało właściwe pochodzenie, tzw. "korzenie".
          • absurdello A więdzę o sowieckości jako pacholęcie ... 02.04.06, 06:25
            wyssałeś z krwią matki (nota bene czerwoną) ?

Nie ma to jak genialne pacholęta !
    • xavras_wyzhryn Hmm 27.03.06, 17:26
      krystian71 napisała:

> niektorzy ludzie zyli za dlugo
      > i to obraca sie przeciwko nim

Uwazaj, aby ktos w odniesieniu do ciebie tak nie powiedzial...
      • krystian71 uwazam i pilnuje sie 27.03.06, 17:36
        bo mozna narazic sie latwo na smiesznosc
        • xavras_wyzhryn Re: uwazam i pilnuje sie 27.03.06, 17:37
          Trzymam kciuki :)
          • i-love-2-ski Re: uwazam i pilnuje sie 27.03.06, 17:48
            xavras_wyzhryn napisał:

> Trzymam kciuki :)
            >

my teSZ standardowo za ciebie specu od lortografii i poprawnego myslenia;)
            • krystian71 o czesc rachelciu, a gdzie ty sie podziewasz jak m 27.03.06, 17:51
              mnie nie ma?
              Teraz mozemy posmucic sie razem.
              Wiesz, Lemowi sie zmarlo, czesc jego pamieci i duza szkoda dla niektorych ,
              ktorym obiecal aerozol chemicznie kastrujacy arabow i nie wywiazal sie z danego
              slowa,bo odszedl przedwczesnie.
              • i-love-2-ski Re: o czesc rachelciu, a gdzie ty sie podziewasz 27.03.06, 17:57
                krystian71 napisała:

> mnie nie ma?
                > Teraz mozemy posmucic sie razem.
                > Wiesz, Lemowi sie zmarlo, czesc jego pamieci i duza szkoda dla niektorych ,
                > ktorym obiecal aerozol chemicznie kastrujacy arabow i nie wywiazal sie z danego
                >
                > slowa,bo odszedl przedwczesnie.
                >

nie ma obawy chetnych na czystke etniczna znajdziesz nawet na tym watku. takie
                humanitarne snajpery i inne tego typu przydupasy juz czekaja,aby sobie ulzyc z
                miloscia do blizniego swego.jak widac wielcy komunisci powoli odchodza w
                zaswiaty,niektorzy z nich to noblisci a niektorzy wielcy ideolodzy z wielkimi
                humanitarnymi wizjami.slowem pelen Solaris.
      • snajper55 Re: Hmm 27.03.06, 17:50
        xavras_wyzhryn napisał:

> krystian71 napisała:
        >
        > > niektorzy ludzie zyli za dlugo
        > > i to obraca sie przeciwko nim
        >
        > Uwazaj, aby ktos w odniesieniu do ciebie tak nie powiedzial...

On już żyje za długo. Juz dawno powinien być na tamtym świecie i tego nie kalać
        swą obecnościa.

S.
        • krystian71 eee,tam snajper, nudzisz jak zwykle 27.03.06, 17:53
          co tu do rzeczy ma moja osoba
    • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 17:47
      a raczej byli zwyklymi oportunistami,jakich wiele. lem jest tego swietnym
      przykladem.mial swoje wieksze i mniejsze glupawe pomysly,ale w sumie on zawsze
      byl prokomuszy.
      • krystian71 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:13
        Solaris, Dzienniki Gwiezdna, bajki robotow, dal duzo radosci.
        ale na sile autorytet z niiego zrobili, a on nie protestowal, ot co
        • chilijczyk Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:21
          Nie byl opozycjonista. To fakt. Ale nigdy tez nigdy nie wspolpracowal z
          rezimem. A autorytetem stal sie bez pomocy wladz. Wrzuc sobie Stanislaw Lem w
          Googla i sam sie przekonasz, ze jego tworczosc analizowano na najwiekszych
          uniwersytetach swiata. Z USA na czele.
          • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:28
            chilijczyk napisał:

> Nie byl opozycjonista. To fakt. Ale nigdy tez nigdy nie wspolpracowal z
            > rezimem. A autorytetem stal sie bez pomocy wladz. Wrzuc sobie Stanislaw Lem w
            > Googla i sam sie przekonasz, ze jego tworczosc analizowano na najwiekszych
            > uniwersytetach swiata. Z USA na czele.

na wielkich uniwersytetach USA analizuja rozna tForczosc,nie przesadzaj.
            • chilijczyk Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:30
              Twojej na pewno nie... :) Choc moze? Na wydzialach psychiatrii/psychologii? Kto
              wie?
              • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:34
                chilijczyk napisał:

> Twojej na pewno nie... :) Choc moze? Na wydzialach psychiatrii/psychologii? Kto
                >
                > wie?

ani twojej, z dziedziny wykopalisk perhistorycznych rowniez,bo do dziedzin
                muzcznych na pewno sie nie nadajesz,falszujesz juz na poczatku skali.gusta sie
                zmieniaja a wspanialosc idzie w parze z trendem politycznym,a nie z rzeczywistym
                talentem.
          • krystian71 to tez na tych hamerykanskich uniwerkach analizuja 27.03.06, 18:38
            Stanisław Lem "Imperializm na Marsie":

Autorzy amerykańskich Sc-Fc traktują elementy otaczającej ich kapitalistycznej
            rzeczywistości jako po wiek wieków dane, stałe i niezmienne.

Jednym z takich świętych, nienaruszalnych tabu jest własność prywatna, tak tedy
            podnoszą ją do rangi absolutu i rzutują w najdalszą przyszłość, na jej
            podstawach usiłując wznosić swoje wymarzone utopie. Wynik tego eksperymentu już
            nie zależy od nich i jest całkowicie jednoznaczny: otrzymujemy w taki sposób
            obłędne, przerażające, makabryczne wizje, a dzieje się tak dlatego, ponieważ
            egzystujący w stadium agonalnym imperializm nie ma przed sobą żadnych w ogóle
            dróg rozwoju i przedłużenie w przyszłość jego stosunków społecznych prowadzi do
            nikąd. (...) Całkowicie odmiennie rzecz przedstawia się w społeczeństwie
            budującym socjalizm. Z niego wszystkie drogi prowadzą w przyszłość i dlatego
            przed pisarzem - twórcą fantastyki naukowej otwierają się tu oszałamiające swym
            bogactwem horyzonty. Gdy jednak pisarz stara się być głuchy na głos
            konieczności historycznej i los klasy rządzącej państwa imperialistycznego
            utożsamienia z losem ludzkości, pojawiają się obrazy walczących ze sobą planet,
            martwych, zrytych kraterami bombowych grobów, zboczeń seksualnych na wszystkich
            możliwych światach, obrazy społeczeństwa rządzonego terrorem i przekupstwem,
            przed którego potwornością zbawić może tylko ucieczka w obłęd śmierć ... Ale to
            przecież nie jest wcale fantazja, to przecież znowu - jeszcze raz - dzisiejsza
            Ameryka ... i czy nie miałem racji, mówiąc o realnych treściach fantastyki
            naukowej?
            • chilijczyk Re: to tez na tych hamerykanskich uniwerkach anal 27.03.06, 18:43
              Ile razy jeszcze to wkleisz? I co z tego wynika? Tylko tyle, ze Lem byl
              czlowiekiem myslacym, szukajacym, zadajacym pytania. Zreszta warto byloby
              jeszcze wiedziec z ktorego roku pochodzi ten cytat. Bo pamietaj ze kiedys nie
              bylo internetu i Polska byla za zelazna kurtyna z calkowicie wypaczonym obrazem
              rzeczywistosci.
              • krystian71 to tylko jemu sie wypaczyl 27.03.06, 18:59
                ja tez zylem za zelazna kurtyna i takich glupot nawet w podstawowce nie
                slyszalem., nawet z Zolnierza Wolnosci by go psami poszczuli.
                Kazdy boi sie smiesznosci
                A jak sie komus raz wypatczyl to trudno, wyrokow za to nie daja, ale niech na
                mily bog siedzi cicho, robi to co potrafi najlepiej, a na ogolne pytania o
                swiecie niech glosu nie zabiera
    • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:38
      a jaki poprawny politycznie,oczywiscie wg. pana lema polacy to sami antysemici.
      dlatego tak byl faworyzowany w kregach,ze nie wspomne o jego optymizmie na temat
      Polski zrzucajacej kajdany komunizmu za ktorym jak widac tesknil.
      www.ivrp.pl/viewtopic.php?p=21763
      • chilijczyk Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:45
        Chcialbym zauwazyc, ze ty akurat jestes dowodem na wrodzony polski
        antysemityzm... Gdybym czytal tylko to forum uznalbym, ze mial racje.
        • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 18:52
          chilijczyk napisał:

> Chcialbym zauwazyc, ze ty akurat jestes dowodem na wrodzony polski
          > antysemityzm... Gdybym czytal tylko to forum uznalbym, ze mial racje.

a ty na wrodzona polska zasciankowa glupote,jakich pelno tu na forum. jedyne co
          potrafisz to powielac jakies wyszastane,smierdzace idiotyzmy i czepiac sie
          kostek jak rattlerek. a twoje opinie na moj temat to wiesz gdzie sobie mozesz
          wsadzic autorytecie od proszkow do prania,strasznie mnie to interesuje i
          starsznie sobie cenie twoje uwagi na temat chili pepper.
          • chilijczyk Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 28.03.06, 04:19
            Pani z wielkiego swiata sie odezwala, z wielkoswiatowa kultura... :))) Pisz
            wiecej prosze... poprawiasz mi humor!
      • krystian71 zawsze oportunista,zawsze mowil to co podobalo 27.03.06, 18:55
        sie Salonowi.
        Od Astronautow, o ktorych wolalby zapewne zapomniec, az do tego wywiadu, chyba
        ostatniego,gdzie o moherowych beretach nawija,zupelnie nie rozumiejac
        otaczajacego go swiata
        • i-love-2-ski Re: zawsze oportunista,zawsze mowil to co podobal 27.03.06, 19:03
          krystian71 napisała:

> sie Salonowi.
          > Od Astronautow, o ktorych wolalby zapewne zapomniec, az do tego wywiadu, chyba
          > ostatniego,gdzie o moherowych beretach nawija,zupelnie nie rozumiejac
          > otaczajacego go swiata

no wlasnie masz ten jego ostatni wywiad w GW,pamietam bylo to pare miesiecy
          temu,gdzie ostro atakowal kosciol i tych,ktorzy chcieli sie zabrac za lustracje.
          to sie widac panu lemowi bardzo niepodobalo,takie rozliczanie,no bo niby z
          czego? sam opisuje z drwina polskich naukowcow,dosc prymitywnie nasmiewajac sie
          z ich niemoznosci wybicia sie wyzej,tak jakby czegos nie zalapywal. a podajac
          przyklad jego syna ,ktory ukonczywszy princeton nie moglby znalesc pracy w
          Polsce jest dobrym przykladem jego milosci i lojalnosci do kraju skad
          wyjechal,potem wrocil i byl bardzo niezadowolony chyba z tej decyzji.
          rozumiem,ze on mial czesciowa amnzje dotyczaca swej milosci do kraju rad i
          systemu komuszemu,ktory go wylansowal,ale na starosc chyba troche mu sie
          pomieszalo w glowie i nie bardzo mogl zrozumiec,ze tego typu system juz raczej
          nie powroci do wladzy a i te ich metody w zasadzie popularne nigdy nie byly.
      • krystian71 wiesz co Rachelka? moze ten wasz Bush nie jest tak 27.03.06, 19:01
        taki glupi?
      • picard2 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 19:09
        i-love-2-ski napisała:

> a jaki poprawny politycznie,oczywiscie wg. pana lema polacy to sami
        antysemici.
        > dlatego tak byl faworyzowany w kregach,ze nie wspomne o jego optymizmie na
        tema
        > t
        > Polski zrzucajacej kajdany komunizmu za ktorym jak widac tesknil.

Dla mnie jak dla wielu moich rodakow Stanislaw Lem byl wybitna figura literatury
        wspolczesnej tej miary co Van Vogt.Niestety nie czytalem zadnej jego ksiazki
        po polsku.Wiec w wydaniach francuskich musiano zcenzurowac wszystkie aluzje
        prokomunistyczne.Ja naprzyklad znalzlem w ksiazkach Lema surowa krytyke rezimu
        rzadzacego przez filtrowanie informacji i aluzje do Anielicji ktorych cenzor
        polski nie zrozumial.Ale i nie zrozumialy go tez pewne osoby piszace na tym
        forum.
        Jak mozna szanowac ludzi ktorzy z tworczosci Lema zapamietali jakies gazy
        do kastrowania Arabow.No i ze Lem byl zydem o czym nie wiedzialem i co mnie
        ani nie ziebi ani nie grzeje.Kochani jak Wy mozecie dyskutowac z takimi ludzmi
        jak Krystian czy kocham-narty to poziom intelektualny rowny zeru.
        • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 19:14
          sluchaj picard jesli nie rozumiesz o czym my tu rozmawiamy to lepiej sie nie
          wypowiadaj,bo jak widze,to raczej z osoba na twoim poziomie wciskajaca
          idiotyczne komentarze nie na temat nie ma po co rozmawiac. chyba slabo znasz
          jezyk polski i nie rozumiesz prostego tekstu,bo zaczynasz gadac od rzeczy.
          • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 19:21
            a swoja droga nie dziwie sie teraz dlaczego francja ma tak niski ranking
            IQ,skoro zdawaloby sie ludzie reprezentujacy tu swiat nauki nie potrafia
            zrozumiec prostego tekstu,ale zato szybciutko staraja sie dokopac komus odrebnie
            myslacemu niz on. he,he nastepny madry frenchie.
          • krystian71 no i po co 27.03.06, 19:34
            po co ci to.
            Przyszlo jakies pachole i strescilo pare ksiazeczek, ktore przeczytalo w
            mlodosci, przy czym sam zaklada,ze tlumacz je ocenzurowal.
            Troche to dziwne, jesli prawdziwe.
            Tlumaczenie musi byc autoryzowane a z tego wynikaloby,ze co innego lem pisal na
            rynek wewnetrzny a z czym innym wychodzil na Zachod.
            Ale twoj przedmowca za prostacki jest,by widziec w tym cos niestosownego.
            I smieszny w swoim zadufaniu, bo nie wie,ze na tym wlasnie polegala tajemnica
            popularnosci Lema, ze w srodkowej czesci swej tworczosci, szczegolnie w bajkach
            mrugal do czytelnika okiem a cenzura mu na to pozwalala.
            Pamietam taka bajke,gdzies na odleglej planecie nawalil system irygacyjny,
            wszyscy chodza i zyja po pas w wodzie, ale poniewaz wladca nie potrafi tego
            naprawic,generalna dyrektywa zaleca gloszenie opinii,ze to jest wlasnie stan
            normalny i pozadany,a obowiazkiem literatow wszelkiej masci jest jego
            wyslawianie i uzasadnianie tego publice.A reumatyzm jest najbardziej wstydliwa
            choroba :)))
            Lem pisal to chyba czerpiac pelnymi garsciami ze swego doswiadczenia.
            Ale to bylo niezle,choc krotkie, bo tylko krotkie opowiadania mu wychodzily.
            Na tyle mu weny wystarczalo.
            Trochem wsciekly, bo pare lat temu dalem sie nabraac na wspaniala recenzje i
            zakupilem najnowszy gniot, chyba pod tytulem "bomba megabitowa"
            Poszlo do kosza po pierwszych stronach, uprzedzam Rachelciu, nawet z biblioteki
            nie probuj
            • i-love-2-ski Re: no i po co 27.03.06, 19:44
              a czego sie spodziewasz po kolesiach tomaszka i pf,tylko smietanki
              jentelektualnej w najlepszym interkontynentalnym wydaniu,he,he toc to nasza
              przednia mysl naukowa,ktora tak osmieszal ich idol lem. wiedzial chlop co
              mowi,nikt na nobla jak widac nie zasluzyl:)
        • polski_francuz Jak trudno miec sasiada 27.03.06, 19:59
          "No i ze Lem byl zydem o czym nie wiedzialem i co mnie ani nie ziebi ani nie
          grzeje"

Eh oui, Picard, to dlatego jest takie skomplikowane byc Polakiem.

Francuzem zreszta nie latwiej. Konia z rzedem temu, kto przewidzi
          rezultat "bras de fer" miedzy durnym arystokrata i jeszcze durniejszymi
          zwiazkami.

Pozdro

PF

P.S. Wez lepiej samochod jutro
    • j-k Dlaczego LEM zyl za dlugo??? - A poznalem go :) 27.03.06, 19:57
      Wyjasnij prosze...
      Gdyz jego wyobraznia dalej ispiruje tworcow... :)

W latach 1974-75 - gdy przyszlo mi mieszkac na jednym z krakowskich osiedli
      willowych, na poludniu miasta (Klony) - byl znany w calej okolicy...

Mieszkajac 500 m obok - dojezdzal pod kiosk Ruchu MERCEDESEM po papierosy.

Kioskarka byla przyjemna..
      A i on tez...
      Zdazylem powiedziec mu: - Dzien Dobry.
      Odklonil sie.
      Widoki na Podgorze Karpackie obaj mielismy piekne :)
      • krystian71 Re: Dlaczego LEM zyl za dlugo??? - A poznalem go 27.03.06, 20:18
        wstrzasajace.W roku I Swiatowego Kryzysu Naftowego.
        Na swoje usprawiedliwienie ma tylko to,ze ja tez tak robie
        • j-k Dalej nie uslyszalem... dlaczego zyl za dlugo? 27.03.06, 22:06
          krystian71 napisała:
          Wstrzasajace. W roku I Swiatowego Kryzysu Naftowego.
          > Na swoje usprawiedliwienie ma tylko to, ze ja tez tak robie

Lata 1974-75 - to byl juz 2.gi i 3.ci rok kryzysu naftowego...
          konsekwencje znali juz wtedy wszyscy (myslacy...)

poprosze o dalsze wyjasnienia :)

• krystian71 Re: Dalej nie uslyszalem... dlaczego zyl za dlugo 28.03.06, 07:53
            byl mistrzem krotkiej formy, tylko to mu wychodzilo i naprawde bylo swietne.
            Nie wiem,ale wyglada na to,ze sie tego wstydzil,ze to byla ta nizej ceniona
            tworczosc science fiction, za ktora nie mial raczej szans na Nobla.
            Cala reszta poszla w zapomnienie,jeszcze za jego zycia,odnotowywaly ja tylko
            specjalistyczne czasopisma, to juz nie byla literatura dla czytelnika.
            Ni i to ukaszenie heglowskie,z ktorego do konca zycia sie nie wyleczyl,jego
            opinie polityczne,poglady o otaczajacym go swiecie naprawde nie przynosza mu
            chluby
            • j-k Twierdze, ze jego filozofia spoleczna pozostala... 28.03.06, 16:53
              krystian71 napisała:
              to juz nie byla literatura dla czytelnika.

- zapewne, pisal za trudno i "przemadrzale", gdy tymczasem wszystko
              szlo w kierunku prostoty...

> No i to ukaszenie heglowskie, z ktorego do konca zycia sie nie wyleczyl

Lecz jego filozofia spoleczna nadal jest obecna w licznych amerykanskich
              filmach science-fiction, ktore tu ogladam...
              Cala ta antynomia i walka miedzy wolnoscia i dyktatura...
              • krystian71 Re: Twierdze, ze jego filozofia spoleczna pozosta 28.03.06, 17:18
                science fiction mowisz, i to prawda.
                Tylko to sie z jego tworczosci liczy.
                A niestety, komisja Noblowska nie ceni tego rodzaju literatury, stad
                podejrzewam jego frustracje z konca zycia, i proby publikowania dluzszych form.
                A cala filozofie w jednym slowie strescic mozna, albo dwoch: wszechogarniajacy
                pesymizm, graniczacy z choroba psychiczna, zespolem urojen
                PS sfilmowano chyba tylko JEDNO jego opowiadanie-Solaris
          • markv501 Re: Dalej nie uslyszalem... dlaczego zyl za dlugo 28.03.06, 15:39
            on ci nie odpowie, on teraz pod babska spodnica bezpieczny
    • bazyliszek4 niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 22:17
      przeczytawszy twoje posty zgadzam się w zupełności - niektórzy żyją za długo i
      piszą straszne bzdury...
      • i-love-2-ski Re: niektorzy ludzie zyli za dlugo 27.03.06, 22:38
        bazyliszek4 napisał:

> przeczytawszy twoje posty zgadzam się w zupełności - niektórzy żyją za długo i
        > piszą straszne bzdury...

tez tak mysle bayliszku. tego typu teksty tylko z odwrotna rase zawiodlyby go do
        mamra np. w austrii. jak mowie dziadkowi troszeczke juz glowa szwankowala,a
        szkoda,bo mila latwosc pisania.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=39301595
    • antek_cukierman --------------Miejscowi mędrcy Lema już ocenili - 27.03.06, 22:42
      komuch, kolaborant, karierowicz, zdrajca Najjaśniejszej nieledwie.

Oto co pisze pewien znajomy z Niemiec:

"Wszystkie dzienniki telewizyjne podawały wiadomosc o jego smierci na pierwszych
      miejscach. Parę tygodni temu, kiedy Niemcy nawiedził nasz Prezydent niektóre
      dzienniki w ogóle nie odnotowały tego faktu".
      • kapitalizm Re: --------------Miejscowi mędrcy Lema już oceni 27.03.06, 23:46
        antek_cukierman napisał:

> komuch, kolaborant, karierowicz, zdrajca Najjaśniejszej nieledwie.
        >
        > Oto co pisze pewien znajomy z Niemiec:
        >
        > "Wszystkie dzienniki telewizyjne podawały wiadomosc o jego smierci na
        pierwszyc
        > h
        > miejscach. Parę tygodni temu, kiedy Niemcy nawiedził nasz Prezydent niektóre
        > dzienniki w ogóle nie odnotowały tego faktu".

- Niemcy zawsze mieli odchylki lewicowe, Bismarck, Hitler, Shroeder,

a Lem nigdy nie zmienil swoich zapatrywac, byl komunista i umarl goraco
        wierzacym socjalista.
        • dritte_dame so what? 28.03.06, 04:30
          kapitalizm napisał:

> Lem ... byl komunista

Jesli nawet, to co z tego?
          Nie pisal traktatow politycznych.

Wagner byl antysemita, i ... ?
          • chilijczyk Re: so what? 28.03.06, 05:30
            A ilu wysmienitych pisarzy i poetow bylo homoseksualistami! Czy to w cos ujmuje
            ich wielkosci?
            • i-love-2-ski Re: so what? 28.03.06, 05:35
              chilijczyk napisał:

> A ilu wysmienitych pisarzy i poetow bylo homoseksualistami! Czy to w cos ujmuje
              >
              > ich wielkosci?

a ilu nimi nie bylo,pewnie ty ich nie czytasz robiac chilli. to tez nie
              umniejsza ich wielkosci,a wrecz dla niektorych jest duzym plusem.
          • i-love-2-ski Re: so what? 28.03.06, 05:33
            dritte_dame napisała:

> kapitalizm napisał:
            >
            > > Lem ... byl komunista
            >
            > Jesli nawet, to co z tego?
            > Nie pisal traktatow politycznych.
            >
            > Wagner byl antysemita, i ... ?
            >
            >
            >
            a stalin kochal dzieci,ze nie wspomne o hitlerku jaki byl fajny dla zwierzatek.
            • dritte_dame Re: so what? 28.03.06, 16:49
              i-love-2-ski napisała:

> dritte_dame napisała:
              >
              > > kapitalizm napisał:
              > >
              > > > Lem ... byl komunista
              > >
              > > Jesli nawet, to co z tego?
              > > Nie pisal traktatow politycznych.
              > >
              > > Wagner byl antysemita, i ... ?
              > >
              > >
              > >
              > a stalin kochal dzieci,ze nie wspomne o hitlerku jaki byl fajny dla
              zwierzatek.

A co pieknego stalin skomponowal?
              Albo hitlerek?
          • kapitalizm Re: so what? 28.03.06, 07:18
            dritte_dame napisała:

> kapitalizm napisał:
            >
            > > Lem ... byl komunista
            >
            > Jesli nawet, to co z tego?
            > Nie pisal traktatow politycznych.
            >
            > Wagner byl antysemita, i ... ?
            >

- czesto wypowiadal sie na tematy polityczne.
            • t0g Kapitalizm, bardzo duzo straciles w moich oczach 29.03.06, 03:24
              Z powodu wypowiedzi w tym watku.
              • kapitalizm Re: Kapitalizm, bardzo duzo straciles w moich oc 30.03.06, 21:05
                t0g napisał:

> Z powodu wypowiedzi w tym watku.

- dlaczego?

lubiales jego ksiazki?
      • bazyliszek4 Miejscowi mędrcy 28.03.06, 17:04
        do owych "mędrców" idealnie pasują terminy "ohydek szalej" i "sztucznik
        potworniaczek". nie wiem tylko, które jest które...
    • kropek_oxford Tak, krystianie - gdyby Bog istnial, to ty bys juz 28.03.06, 05:41
      dawno ziemie gryzl:)))
      • zbalansowany Szkoda Faceta 28.03.06, 05:48
        Zawsze uwazalem ze "Inwazja z aldebarana" to najzabawniejsze opowiadanie w
        polskiej literaturze.
        Mam nadzieje ze wladze Krakowa zafunduja mu uczciwy zydowski pochowek, nie ten
        cyrk z Piotrusiem Skrzyneckim ktory zawsze chcial byc pochowany obok swojej
        matki na kirkucie w Lodzi, a skonczyl na cmentarzu rakowickim, bo popnoc ktos
        gdzies kiedys go ochrzcil.
        • kropek_oxford Niestety,bardzo wczesnie sie wychrzcil. W mlodszym 28.03.06, 05:55
          wieku, nizli Lutek Dorn:)))
          • lukasz.enka Lem nie zyje... :( 29.03.06, 10:47
            Smutna to wiadomosc, ale nie rozpaczajmy, bo Lem, ktorego tak naprawde kochamy
            oszedl od nas dawno temu, po napisaniu (nomen omen) FIASKA. Pozniej, to byly
            felietony, ktore pamietam tylko z kronikarskiego obowiazku, a o ktorych wolalbym
            zapomniec, gdyby to bylo mozliwe. Ale On bedzie przeciez pamietany jako autor
            Edenu, Solaris, Dziennikow Gwiazdowych czy Cyberiady, a jego mniej udane,
            ostanio pisane "kawalki" odejda w niepamiec, i beda znane tylko nielicznemu
            gronu "moli archiwalnych". Odajmy wiec czesc Jego pamieci, ale tez nie
            rozpaczajmy. Ja te rozpacz mam czesciowo za soba, bo dawno temu pozegnalem
            Wielkiego Lema, tego, ktorego chce pamietac, a to, co On pisal ostatnio uwazam
            za niereprezentatywne produkty okresu schylkowego...
            Szkoda tez, ze mamy taki maly odzew po smierci Lema na forum SF "Wyborczej".
            Czyzby wspolczesni Polacy woleli papke typu fantasy od pierwszorzednej SF Lema?
            mywebpage.netscape.com/ljkel2/lem01.html
            groups.msn.com/stanislawlem/links.msnw
            www.lem.pl/english/bibliografia/biblintro.htm
            www.republika.pl/wkajt/acta/left.htm
            www.arts.monash.edu/lcl/research/projects/pcpapers/pc_paper_keller.pdf
            www.lib.monash.edu.au/collections/newtitles/general/general-020812.html
            serwisy.gazeta.pl/kraj/0,71898,0.html
            • krystian71 nie plakalem po Lemie 29.03.06, 13:48
              tez.
              I taka sama mniej wiecej byla teza mojego watku.
              Z mocnym podkresleniem, ze byl to dawno temu mistrz krotkiej formy i tak
              naprawde w literaturze licza sie tylko jego krotkie opowiadania.
              Gdy mam ochote na SF wybieram Sapkowskiego
              • karbat Re: nie plakalem po Lemie 29.03.06, 16:11
                bylbys wielki pajacu gdybys przekonal do swoich pogladow
                miliony na swiecie ,ktore kupuja Jego ksiazki

plakac nie musisz ,Jego ksiazek czytac tez nie musisz
                kogo interesuja zainteresowania czytelnicze krystian71?
                musisz klepac w klawiature bo to silniejsze od ciebie .
                • godik7 Re: nie plakalem po Lemie 29.03.06, 16:26
                  karbat napisał:

> plakac nie musisz ,Jego ksiazek czytac tez nie musisz
                  > kogo interesuja zainteresowania czytelnicze krystian71?
                  > musisz klepac w klawiature bo to silniejsze od ciebie .

Brawo !! Tak trzeba rozmawiac z blaznami internetu.
              • marouder Re: nie plakalem po Lemie 29.03.06, 16:55
                Sapkowski pisze S-F? Myslalem, ze Fantasy.
                • antek_cukierman Nie ma szczęścia ten K71, 29.03.06, 17:57
                  choć jak prawdziwy PiSiak węszy spiski i Układy na wszystkie strony. Nawet na
                  Forach GW - jeśli nie przede wszystkim.

Sapkowski, jako długoletni pracownik handlu zagranicznego był w PZPR. No i jak
                  to pogodzić z aktualnie obowiązującym Krystka światopoglądem.
                  • t0g Re: K71 to nie PiS. Z dobrych zrodel sie dowiedzia 29.03.06, 18:43
                    lem, ze pod tym nickiem na Forum gosci Danuta Chojarska z SO, dla niepoznaki
                    udajac przy tym faceta. Rachelka to z kolei Renata Beger. Dlatego tych dwoje
                    pozostaje w takiej komitywie. Teraz chyba rozumiesz, skad sie bierze wysoki
                    poziom intelektualny wypowidzi tej dobranej parki.
                    • antek_cukierman Aaaaaa, rozumiem. 29.03.06, 19:01
                      Ojciec K71 (bo on sam już dziadkiem) jako Wasyl Chojarskij został wcielony do
                      UPA w 1943 na Wołyniu,zaś dziadek cyklistki, Stiopa Begerow (aka Srul Begerbaum)
                      był sowieckim politrukiem w I dyw. piechoty w armii Berlinga.
                      Słowem mamy zamaskowany forumowy układ.
                      • i-love-2-ski Re: Aaaaaa, rozumiem. 29.03.06, 19:07
                        antek_cukierman napisał:

> Ojciec K71 (bo on sam już dziadkiem) jako Wasyl Chojarskij został wcielony do
                        > UPA w 1943 na Wołyniu,zaś dziadek cyklistki, Stiopa Begerow (aka Srul Begerbaum
                        > )
                        > był sowieckim politrukiem w I dyw. piechoty w armii Berlinga.
                        > Słowem mamy zamaskowany forumowy układ.

a twoj papcio stal pod latarnia z mamusia,dlatego masz takie kompleksy
                        biedulinko.potem z braku laku kablowal na boku,aby wspomoc cienkawy budzet
                        rodzinny a ty podtrzymujesz te chlubna tradycje. prawdziwa cnota jak wiadomo
                        rzadnej pracy sie nie boi,nawet w kablach.
                      • i-love-2-ski Re: Aaaaaa, rozumiem. 29.03.06, 19:12
                        tez rozumiem,ze jeden idiota ,ktory mial przestac pisac bo jest na wkacjach rano
                        pisuje jako godik a wieczorem jako cesiek. wiadomo jesli to indywiduum z loregon
                        sktytykuje kogos to juz powinnismy siorbac z zalu,a drugi przekret cukrzany
                        stara sie jak moze ,aby tez cos dodac na temat,tylko z biegiem czasu wszystkie
                        tematy mu sie zazebiaja. czyli zaczynamy dyskusje na jakikolwiek temat a
                        konczymy na idiotyzmach zwiazanych z pewnymi osobami,ktore antosia przesladuja
                        od dawna.no coz latka robia swoje i powoli nasz antos z tomciem robia sie
                        zdziebko dementyczni a juz na pewno monotematyczni.
                        • krystian71 czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,czemu 29.03.06, 19:32
                          te smutasy nadete Sapkowskiego nie trawia :)))

pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Sapkowski#Kontrowersje
                          Andrzej Sapkowski stracił sympatię części swoich fanów przychodząc na spotkania
                          z nimi w stanie nietrzeźwym.

W roku 2005 skandal wywołała wypowiedź Sapkowskiego, ze "biały człowiek
                          powinien pracować trzy godziny dziennie. Przecież Bóg po to stworzył inne rasy -
                          Żydów, Cyganów, aby pracowały za niego...".
                          • i-love-2-ski Re: czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,cz 29.03.06, 19:38
                            he,he jak widac sniezek nie dopisuje naszemu szutnikowi godikowo-tomusiowemu i
                            wymysla sobie tematy do plucia w dal:)a ja tam lubie Asimowa i Clarka jesli
                            chodzi o science fiction,innych jakos nie trawie:)
                            • krystian71 Re: czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,cz 29.03.06, 20:04
                              ja juz dawno temu wyroslem :)))
                              Ale Sapkowski jest super? Czytalas?
                              Trafilem calkiem przypadkiem na Wiedzmina i turlalem sie ze smiechu,a czasami
                              wlosy stawaly mi deba na klacie.
                              Niby fantasy,a strasznie aktualny ,z nawiazaniem do wszystkich okropienstw XX
                              wieku, holokaustu tez.
                              Tylko film sobie daruj, okropny gniot im wyszedl, czysty sabotaz
                              • i-love-2-ski Re: czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,cz 29.03.06, 20:06
                                krystian71 napisała:

> ja juz dawno temu wyroslem :)))
                                > Ale Sapkowski jest super? Czytalas?
                                > Trafilem calkiem przypadkiem na Wiedzmina i turlalem sie ze smiechu,a czasami
                                > wlosy stawaly mi deba na klacie.
                                > Niby fantasy,a strasznie aktualny ,z nawiazaniem do wszystkich okropienstw XX
                                > wieku, holokaustu tez.
                                > Tylko film sobie daruj, okropny gniot im wyszedl, czysty sabotaz

jak przyjade to poczytam,zawsze na mnie stos ksiazek czeka,tu czytam
                                zagramoniczne,aby byc w kursie:)
                                • krystian71 Re: czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,cz 29.03.06, 20:10
                                  naprawde warto.uwazam,ze od Tolkiena lepszy
                                  • i-love-2-ski Re: czesc rachelciu, nie denerwuj sie, ja wiem,cz 29.03.06, 20:11
                                    krystian71 napisała:

> naprawde warto.uwazam,ze od Tolkiena lepszy

tolkien jest super,tylko te tomiska zmeczyc:)
                      • t0g Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 29.03.06, 19:29
                        lacje z poziomem wyksztalcenia. To znaczy, wsrod osob wysoko wyksztalconych
                        spotka sie takie, ktore Lema nie trawia, i odwrotnie - ale ogolna prawidlowosc
                        jest taka, ze im wyzszy poziom wyksztalcenia, tym wieksza szansa, ze dana osoba
                        jest milosnikiem(-czka) Lema.

Dyskusja w tym watku dobrze to ilustruje, bo najzagorzalsi przeciwnicy Lema
                        tutaj to zakonczyli edukacje zaledwie na maturze - jedno licealnej, drugie z
                        technikum. Natomiast osoby z wyksztalceniem wyzszym lub ponadwyzszym... No,
                        mozna sobie samemu zobaczyc.
                        • oscar62 Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 00:38
                          www.svobodanews.ru/Article/2006/03/27/20060327202640613.html
                          KTO NIE CZYTA PO ROSYJSKU - KILKA ZDAN TLUMACZONYCH Z ARTYKULU RADIA
                          SVOBODA:"ZMARL NIE JAKIS TAM PISARZ. UMARLA CALA EPOKA W LITERATURZE; CALA
                          EPOKA FANTASTYKI XX WIEKU. NIE MA WIECEJ TAKICH LUDZI JAK LEM I NAPEWNO NIE
                          BEDZIE".
                          U NAS SIE MOWI "NIE MA PROROKA W SWOIM MIESCIE". WYGLADA NA TO, ZE LEM JEST
                          WIECEJ CENIONY ZAGRANICA NIZ W SWOJEJ OJCZYZNIE.
                          • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 18:11
                            Tak się jakoś składa,że ta garstka Polaków,która rozsławia nasz kraj tacy jak
                            Lem, Kapuściński,Miłosz ,Mrożek czy Gombrowicz-ci,których książki są znane na
                            całym świecie i tłumaczone na kilkadziesiąt języków świata nie wyznawali
                            narodow-katolickich wartości. Niektórzy splamili się przynależnością do PZPR,
                            Gombrowicz "zwalczał" w sobie Polaka ,Mrożek w swoich utworach ośmieszał
                            Polactwo.Nie mogą im tego wybaczyć kręgi narodowo-katolickie ,że to właśnie oni
                            rozsławiają nasz kraj,że to właśnie oni zdobywali nagrody- to takie antypolskie.
                            Żaden narodowo-bogoojczyżniany pisarz nie jest szerzej znany w świecie - co za
                            obelga dla "prawdziwych" Polaków. Należał do partii,w młodości napisał wiersz o
                            Stalinie - wciągnąć takiego na indeks autorów zakazanych.
                            Zamiast się cieszyć czy być dumnym ,że mamy w kraju takich ludzi,którymi możemy
                            się pochwalić niektórzy dopatrują się czarnych spraw w życiorysie.
                            Takie kurioza są chyba tylko w Polsce bo w chyba w innych krajach nie liczy się
                            światopogląd tylko dorobek literacki i wartość pisanych książek.
                            Piszę o tym bo strasznie drażni mnie takie małostkowe czepianie się.
                            • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 18:23
                              raczej ariadno kazdy ma prawo do oceny kogos wedlug wlasnego gustu i upodobania.
                              mnie osobiscie drazni antypolskosc gombrowicza,czy milosza bo uwazam,ze jest to
                              sprzeczne z moja definicja patriotyzmu,jak rowniez godzi w dobre imie
                              tych,ktorzy za Polske gineli,a tych byly miliony. dlatego wolalabym aby wlasnie
                              ci,ktorzy nasza historie czy kulture propaguja zostali nagrodzeni i wyroznieni,a
                              nie ci ,ktorzy w ten oto sposob pisywali o Polsce,czego dzisiaj zupelnie sie nie
                              przypomina,wiadomo dlaczego,aby zmienic obraz i urobic go wedlug sztucznych
                              prawidel.
                              "kurczowy patriotyzm bywa odpowiedzia na wewnetrzna zdrade.Czy Polacy nie sa
                              podobni do niektorych homoseksualistow? Nie macie pojecia jaka fascynujaca
                              przygoda intelektualna byl komunizm" etc. pisal wspanialy litwin,dostajacy
                              gesiej skorki na temat Polski i polskosci.ty sie ekscytuj jego zdobyczami
                              literackimi,a ja mam inne gusta i o to chodzi,aby kazdy znalazl w zyciu to co go
                              najbardziej interesuje i byl wolny na tyle,aby dokonywac wlasnego wyboru tego co
                              uwaza za warte przeczytania.
                            • krystian71 Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 20:36
                              mogloby tak byc, gdyby nie maly szkopul.

bo w chyba w innych krajach nie liczy się
                              >
                              > światopogląd tylko dorobek literacki i wartość pisanych książek.

ze tu nie chodzi o sam swiatopoglad,ktory mozna by zbyc wzruszeniem ramion,
                              ale o czyny, czynne zwalczanie innych, donosicielstwo,a przez to
                              uniemozliwienie innym pisania i zaistnienia, juz nie mowie o fizycznych
                              konsekwencjach.
                              I to nie sa te nazwiska,ktore wymienilas,celowo manipulujac i mieszajac i
                              tych,ktozy do dzis ciesza sie duza estyma.
                              Ale-Woroszylski,Watt,Wazyk,Szczypiorski
                              Na czym to konkretnie polegalo poczytaj w Oblawie Joanny Siedleckiej, ladne
                              wydanie, bogato ilustrowane, lacznie z faksymilami donosow , albo nie zabieraj
                              zdania w sprawie o ktorej nie masz pojecia.
                              • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 31.03.06, 23:57
                                krystian71 napisała:

> mogloby tak byc, gdyby nie maly szkopul.
                                >
                                > bo w chyba w innych krajach nie liczy się
                                > >
                                > > światopogląd tylko dorobek literacki i wartość pisanych książek.
                                >
                                > ze tu nie chodzi o sam swiatopoglad,ktory mozna by zbyc wzruszeniem ramion,
                                > ale o czyny, czynne zwalczanie innych, donosicielstwo,a przez to
                                > uniemozliwienie innym pisania i zaistnienia, juz nie mowie o fizycznych
                                > konsekwencjach.
                                > I to nie sa te nazwiska,ktore wymienilas,celowo manipulujac i mieszajac i
                                > tych,ktozy do dzis ciesza sie duza estyma.
                                > Ale-Woroszylski,Watt,Wazyk,Szczypiorski
                                > Na czym to konkretnie polegalo poczytaj w Oblawie Joanny Siedleckiej, ladne
                                > wydanie, bogato ilustrowane, lacznie z faksymilami donosow , albo nie
                                zabieraj
                                > zdania w sprawie o ktorej nie masz pojecia.
                                >

Wyobraż sobie,że czytałam"Obławę" Siedleckiej i nie widzę związku z w/w
                                pisarzami.To nie oni gnoili Zamoyskiego,Jasienicę i innych.
                                • polski_francuz Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 00:11
                                  Nie daj sie Ariadno, ja cie popieram. Walcz bo masz racje i jestes madra babka!

PF
                                  • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 01:16
                                    polski_francuz napisał:

> Nie daj sie Ariadno, ja cie popieram. Walcz bo masz racje i jestes madra babka!
                                    >
                                    > PF

uj niejeden by sie zalamal z tego popierania pf. tak tak ariadno walcz dzielnie
                                    i popieraj czerwonych komuszkow z winsdoru,sa na prawde swietni i godni
                                    polecenia.dobrze,ze jest z czego wybierac inaczej juz bysmy zabalsamowani jak
                                    lenin lezeli,coby nas te pokolenia chwalic non stop mogly.
                                    • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 19:24
                                      Do I-love-2-ski -ciekawe skąd u ciebie tyle jadu wobec innych ludzi.
                                      Już,któryś raz udowadniasz,że nie chcesz przyjąć do wiadoości,że nie każdy ma
                                      obowiązek myśleć tak jak ty. Kto nie jest ze mną ten przeciw mnie. Gdzie ja to
                                      bronię komuszków durna babo - człowiek pisze,tłumaczy , a ta dalej swoje -
                                      głupie to czy uparte. Móżg sztywny wciśnięty w ramki i ani w te,ani wewte,
                                      świat musi być biało-czarny-żadnych półcieni.
                                      Atakujesz już drugi raz PF -co żal ci,że ciebie nie popiera?
                                      Dzisiaj zagrałaś mi na nerwach i chciałam jeszcze dosadniej napisać co o Tobie
                                      myślę,ale boję się,że mnie wykasują.Nie odpisuj mi sfrustrowana babo.
                                      • you-know-who Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 22:00
                                        tak tak i-l-2-b/s, wyhamuj, bo ostatnio cos ci antykomunizm przeslonil swiat.
                                        nikt nie kocha komunizmu ale twoje posty sa przez to nie na temat i budza
                                        zdziwienie.
                                        • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 22:48
                                          you-know-who napisał:

> tak tak i-l-2-b/s, wyhamuj, bo ostatnio cos ci antykomunizm przeslonil swiat.
                                          > nikt nie kocha komunizmu ale twoje posty sa przez to nie na temat i budza
                                          > zdziwienie.

sluchaj kolego jesli ci sie nie podobaja moje opinie,to ich nie czytaj. cos
                                          ostatnio za bardzo podpinasz sie pod moje wpisy z jakimis idiotycznymi uwagami.
                                          podalam moje powody takiego a nie innego pogladu i tyle.ja sie nie przypieprzam
                                          do twoich kanadyjskich foczek,czy znajomosci z pacanem tomusiem,tfu promotorem
                                          tomusiem,twoja sprawa ,ale z laski swojej odczep sie od moich pogladow. nie
                                          to,ze ja szukam komuchow,ja poprostu komuchow nazywam komuchami,bo nimi byli.a
                                          co do krytykowania mojej wypowiedzi na watku tomsona,to poczytaj jakie banialuki
                                          ten idiota pisze,a potem mnie krytykuj ,bo jeszcze pomysle,ze i ty masz
                                          tomusiowo-godikowe problemy. nie kazdy na prawde lubi watpliwej jakosci
                                          wypowiedzi twego kolegi malpujacego 10 roznych osob i klepiacego siebie samego
                                          po pleckach z uzyciem laciny ,wiec z laski swojej wyluzuj na moj temat.
                                      • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 22:53
                                        ariadna-enta napisała:

> Do I-love-2-ski -ciekawe skąd u ciebie tyle jadu wobec innych ludzi.
                                        >
                                        > Dzisiaj zagrałaś mi na nerwach i chciałam jeszcze dosadniej napisać co o Tobie
                                        > myślę,ale boję się,że mnie wykasują.Nie odpisuj mi sfrustrowana babo.

ja tu widze jedna sfrustrowana idiotke-ciebie. jak nie doroslas do rozmowy z
                                        kims kto nie podziela twego zdania,to sie nie przyklejaj do tego czlowieka. a
                                        jesli masz obsesje to skorzystaj z porad psychiatry a nie wyzywaja sie na
                                        klawiataurze kompa,bo ci to nie pomoze ty pokrecone male nieboze.
                                        • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 23:46
                                          i-love-2-ski napisała:

> ariadna-enta napisała:
                                          >
                                          > > Do I-love-2-ski -ciekawe skąd u ciebie tyle jadu wobec innych ludzi.
                                          > >
                                          > > Dzisiaj zagrałaś mi na nerwach i chciałam jeszcze dosadniej napisać co o
                                          > Tobie
                                          > > myślę,ale boję się,że mnie wykasują.Nie odpisuj mi sfrustrowana babo.
                                          >
                                          >
                                          > ja tu widze jedna sfrustrowana idiotke-ciebie. jak nie doroslas do rozmowy z
                                          > kims kto nie podziela twego zdania,to sie nie przyklejaj do tego czlowieka. a
                                          > jesli masz obsesje to skorzystaj z porad psychiatry a nie wyzywaja sie na
                                          > klawiataurze kompa,bo ci to nie pomoze ty pokrecone male nieboze.
                                          >

Skoro jestem debilko takie pokręcone nieboże to po cholerę mi odpisujesz. Masz
                                          problemy z czytaniem ślepoto przecież napisałam,żebyś nie odpisywała.Kto tu ma
                                          obsesje?. Jesteś tak pokręcona i głupia ,że nikt cię nie lubi i dodajesz sobie
                                          animuszu dowalając innym?. Ciekawe tępa kretynko czy dasz mi teraz spokój czy
                                          znowu nie wytrzymasz i znów się rozedrzesz. Ja tam się nawet nieżle bawię mogąc
                                          ci wbić szpile.
                                        • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 23:46
                                          i-love-2-ski napisała:

> ariadna-enta napisała:
                                          >
                                          > > Do I-love-2-ski -ciekawe skąd u ciebie tyle jadu wobec innych ludzi.
                                          > >
                                          > > Dzisiaj zagrałaś mi na nerwach i chciałam jeszcze dosadniej napisać co o
                                          > Tobie
                                          > > myślę,ale boję się,że mnie wykasują.Nie odpisuj mi sfrustrowana babo.
                                          >
                                          >
                                          > ja tu widze jedna sfrustrowana idiotke-ciebie. jak nie doroslas do rozmowy z
                                          > kims kto nie podziela twego zdania,to sie nie przyklejaj do tego czlowieka. a
                                          > jesli masz obsesje to skorzystaj z porad psychiatry a nie wyzywaja sie na
                                          > klawiataurze kompa,bo ci to nie pomoze ty pokrecone male nieboze.
                                          >

Skoro jestem debilko takie pokręcone nieboże to po cholerę mi odpisujesz. Masz
                                          problemy z czytaniem ślepoto przecież napisałam,żebyś nie odpisywała.Kto tu ma
                                          obsesje?. Jesteś tak pokręcona i głupia ,że nikt cię nie lubi i dodajesz sobie
                                          animuszu dowalając innym?. Ciekawe tępa kretynko czy dasz mi teraz spokój czy
                                          znowu nie wytrzymasz i znów się rozedrzesz. Ja tam się nawet nieżle bawię mogąc
                                          ci wbić szpile.
                                          • t0g Re: Aryjadno N-ta 02.04.06, 00:12
                                            Ariadna -pierwsza, ariadna-druga, ariadna-trzecia, ....., ariadna-Nta

Czyzbys byla matematyczka?

Ariadno, namawiam Cie, wygas te jejmosc, jak ja to zrobilem. Juz od trzech
                                            miesiecy nie czytam jej postow i Forum Swiat przez to jest zdecydowanie
                                            piekniejsze. Absolutnie nic na tym nie stracisz, zapewniam Cie. A zyskasz
                                            komfort psychiczny.
                                            • ariadna-enta Re: Aryjadno N-ta 02.04.06, 00:47
                                              Do tOg-a- matematyczką nie jestem, a mój nick,który wzięłam na cześć Ariadny
                                              ze "Sławy i chwały" Iwaszkiewicza(no kurde on też był czerwony) wziął się
                                              stą,że kiedy pierwszy raz się logowałam to okazało się,że nie ja jedna wpadłam
                                              na to imię i dlatego zamiast np Ariadna 133 jestem Ariadna -enta.
                                              Co do naszej kochanej I_love-2_ski to czasami lubię się z nią podrażnić,żeby
                                              jej udowodnić,że nie ma monopolu na prawdę chociaż ona chyba dostaje trzęsawki
                                              jak ktoś się z nią nie zgadza.Na początku naiwnie myślałam,że można mieć różne
                                              zdania,ale się na wzajem szanować. Niestety udowadnia mi,że czyjeś argumenty do
                                              niej nie trafiają dlatego przestałam bawić się w Wersal. Ona gotowa jest rzucić
                                              się z pazurami nawet na tych,którzy mnie popierają. Dlatego lubię wbić szpilę
                                              tej nadętej babie.
                                            • antek_cukierman Niekoniecznie wygaszać, czytanie postów tego 02.04.06, 01:03
                                              fornala w spódnicy dostarcza lektury "Nie" Urbana połączonego z "Naszym
                                              Dziennikiem" i kiblem z dworca PKP w Koluszkach.
                                              Problemy tej baby w mojej ocenie tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=36932344&a=36963560

Jednak dziwię się mądrym ludziom, że wdając się w "dyskusje" z tym indywiduum
                                              nobilitują ją w mniemaniu o jej niezmierzonej inteligencji. Toć to prymityw z
                                              bazaru Różyckiego, dla którego forum świat jest jedynym intelektualnym
                                              przeżyciem.
                                  • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 19:04
                                    polski_francuz napisał:

> Nie daj sie Ariadno, ja cie popieram. Walcz bo masz racje i jestes madra
                                    babka!
                                    >
                                    > PF

Dziekuję za poparcie bo niedługo przez I-Love-2-bike i Krystian 71 będę czuła
                                    się niegodną miana Polki. One gotowe są mnie zakrzyczeć i odciąć od czci i
                                    wiary.
                                    Ty też jesteś mądry gość.
                                    Pozdrawiam.
                                  • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 19:04
                                    polski_francuz napisał:

> Nie daj sie Ariadno, ja cie popieram. Walcz bo masz racje i jestes madra
                                    babka!
                                    >
                                    > PF

Dziekuję za poparcie bo niedługo przez I-Love-2-bike i Krystian 71 będę czuła
                                    się niegodną miana Polki. One gotowe są mnie zakrzyczeć i odciąć od czci i
                                    wiary.
                                    Ty też jesteś mądry gość.
                                    Pozdrawiam.
                                    • t0g Re: Aryjadno: 01.04.06, 20:40
                                      ariadna-enta napisała:

> bo niedługo przez I-Love-2-bike i Krystian 71 będę czuła
                                      > się niegodną miana Polki. One gotowe są mnie zakrzyczeć i odciąć od czci i
                                      > wiary.

No wiesz? Przejmowac sie sadami tej dobranej parki? K-71 to gosc wyraznie z
                                      syndroem Downa, a co warta jest Renata Beger (ktora tu qwystepuje jako i-l-2-s),
                                      to kazdy przeciez wie. Gdyby Ci nagadal jakis Polak czy Polaka warci szacunku
                                      to to by byla inna sprawa. Ale to jest wszak "element", jak sie mowilo w latach
                                      70-tych, gdy jerszcze mieszkalem w Polsce. Margines. Najmniej wartosciowy
                                      komponent narodu usilujacy stroic sie w piorka "wyznakcznika patriotyzmu".

"Skad zadna Aryjadna, żadne kłębki tylne
                                      Już cie nie wyprowadzą - takie ścieżki mylne."
                            • antek_cukierman Bo widzisz, Ariadno, 30.03.06, 20:55
                              ci, którzy "komuszyzmu" szukają u Wielkich jako argumentu deprecjonującego ich
                              wartość - zazwyczaj są mentalnymi bolszewikami.
                              Zważ na prawidłowość - również we wszystkich możliwych kątach szukają ukrytego
                              Żyda.
                              • i-love-2-ski Re: Bo widzisz, Ariadno, 30.03.06, 21:00
                                antek_cukierman napisał:

> ci, którzy "komuszyzmu" szukają u Wielkich jako argumentu deprecjonującego ich
                                > wartość - zazwyczaj są mentalnymi bolszewikami.
                                > Zważ na prawidłowość - również we wszystkich możliwych kątach szukają ukrytego
                                > Żyda.
                                >

ale nie trzeba dlugo szukac smetnego idioty piszacego te same smutasy nie na
                                temat w kazdym watku. w koncu to nie rzadna tajemnica,ze gombrowicz czy milosz
                                byli zdecydowanie antypolscy,to bylo ich motto przez lata. tobie to imponuje
                                wiadomo dlaczego,a co do kumnizmu to ich wlasne slowa cytowalam,nie moje,czytaj
                                uwaznie palancie i zwracaj uwage na "cytaty".
                                • antek_cukierman -------------"Empty 30.03.06, 23:51
                                  barrels make the most sound".
                                  Na polski się tłumaczy krówskiem, które dużo rycząc mało mleka daje.

T0g miał rację. W Zakopanem kiedyś otworzyli szkołę dla juhasów i juhasic.
                                  Uczono wpędu owiec, wypędu owiec, fakultatywnie ekonomii politycznej.
                                • chilijczyk Re: Bo widzisz, Ariadno, 31.03.06, 07:49
                                  i-love-2-ski napisała:
                                  tobie to imponuje
                                  > wiadomo dlaczego,a co do kumnizmu to ich wlasne slowa cytowalam,nie
                                  moje,czytaj
                                  > uwaznie palancie i zwracaj uwage na "cytaty".

Czyzby kolejny pokaz kultury osobistej naszego "wielkoswiatowego" forumowego
                                  autorytetu? A moze po prostu sloma z butow wychodzi?
                                  • i-love-2-ski Re: Bo widzisz, Ariadno, 31.03.06, 17:38
                                    chilijczyk napisał:

>
                                    >
                                    > Czyzby kolejny pokaz kultury osobistej naszego "wielkoswiatowego" forumowego
                                    > autorytetu? A moze po prostu sloma z butow wychodzi?
                                    >

a ty na swojej slomie spisz chyba,dlatego taki jestes kwasny co wpis. nie umiesz
                                    sie dopisac na temat rozmowy to sie nie popisuj swoim kunsztem slownym,bo nikt
                                    cie o nic nie pytal pajacu.
                                    • valdivia Re: Bo widzisz, Ariadno, 31.03.06, 17:53
                                      i-love-2-ski napisała:
                                      bo nikt
                                      > cie o nic nie pytal pajacu.

Czyzby kolejny pokaz kultury osobistej naszego "wielkoswiatowego" forumowego
                                      autorytetu? A moze po prostu sloma z butow wychodzi?
                                      • i-love-2-ski Re: Bo widzisz, Ariadno, 31.03.06, 17:58
                                        valdivia napisał:

>
                                        >
                                        >
                                        > Czyzby kolejny pokaz kultury osobistej naszego "wielkoswiatowego" forumowego
                                        > autorytetu? A moze po prostu sloma z butow wychodzi?

kolejny pajac,ktory nic nie ma do dodania, a jedyne co potrafi to malpowac.
                                        polecam poczytac "malpe w kapieli" to akurat na twoj poziom.
                                        • valdivia Re: Bo widzisz, Ariadno, 31.03.06, 18:02
                                          "Poziom" to, poki co, ty prezenzujesz. Mocno drobnomieszczanski. Nie zdziwilbym
                                          sie gdybys pisala z USA, bo wypowiadasz sie w sposob typowy dla wiekszosci
                                          tamtejszej sfrustrowanej Polonii. Tych od Moskala, czy jak mu tam bylo...
                                          PdV
                              • oscar62 Re: Bo widzisz, Ariadno, 30.03.06, 22:42
                                ANTEK, WARTOSC ZASLANIA SIE CZESTO EMOCJA. A PRZECIEZ NIE MA NIC LEPSZEGO OD
                                MALEJ PORCJI ZYDOWSTWA. ZYD I BOLSZEWIK TO JUZ CALA MECYJA. CI CO SIE TAK
                                TRUDZA ZNALESC SKAZY W ZACHOWANIU LEMA - A SAMA KRYTYKA LITERALNO-ZAWODOWA MOZE
                                BYC OK - NIE ZAPOMINAJA, TAK MI SIE WYDAJE, O JEGO POCHODZENIU...
                            • polski_francuz Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 21:03
                              Brawo ariadna-enta za post.

Liczy sie co sie dokonalo a nie szufladka gdzie nas wciskaja.

Pozdro

PF
                              • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 21:38
                                polski_francuz napisał:

> Brawo ariadna-enta za post.
                                >
                                > Liczy sie co sie dokonalo a nie szufladka gdzie nas wciskaja.
                                >
                                > Pozdro
                                >
                                > PF

brawo pf,twoj idol litewski powiedzial,ze wszystkich polakow ma w du....,i
                                wiadomo za to go cenisz. pozwol,ze ja umyje rece,bo nie lubie smrodu.
                                • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 30.03.06, 23:40
                                  i-love-2-ski napisała:

> polski_francuz napisał:
                                  >
                                  > > Brawo ariadna-enta za post.
                                  > >
                                  > > Liczy sie co sie dokonalo a nie szufladka gdzie nas wciskaja.
                                  > >
                                  > > Pozdro
                                  > >
                                  > > PF
                                  >
                                  > brawo pf,twoj idol litewski powiedzial,ze wszystkich polakow ma w du....,i
                                  > wiadomo za to go cenisz. pozwol,ze ja umyje rece,bo nie lubie smrodu.

Dziwna z Ciebie osoba -możesz nie zgadzać się z moimi opiniami,ale dlaczego
                                  krytykujesz osoby,które ze mną się zgadzają . Czyżbyś nie tolerowała sądów
                                  innych niż Twoje?.
                                  Wracająć do pisarzy nie wiem gdzie ty widzisz antypolskość u Gombrowicz
                                  (przeczytaj sobie jego dzienniki} i co to u licha jest ta antypolskość czyżby
                                  samo nazywanie naszych przywar ,które doprowadziły nasz kraj do zguby i do
                                  dzisiaj przeszkadzają nam w wielu sprawach. Toć już Rej czy Krasicki o tym
                                  pisali- oni też byli antypolscy.Co do bohaterów którzy walczyli za ojczyznę to
                                  mam do nich wielki szacunek, ale Polsce potrzebni są też żywi ludzie ,którzy
                                  pracują ,nie kradną i są ludżmi przez duże L. Tak się niestety dzieje,że wielu
                                  moich rodaków to ludzie mali,zawistni,którzy potrafią tylko narzekać i innych
                                  obarczać winą za swoje niepowodzenia. Możesz uważać i mnie za taką ,która
                                  opluwa swój kraj ,a mnie jest po prostu cholernia żal ,że przed laty tylu
                                  wspaniałych rodaków się wykrwawiało praktycznie na darmo. OK nie ma już
                                  komuny,ale jeszcze tak wiele trzeba zrobić. Trzeba piętnować te cechy,które nam
                                  najbardziej przeszkadzają w rozwoju Polaski. Często taką rolę przyjmują na
                                  siebie pisarze -czasami to boli, przyprawia o wściekłośc,ale nie ma się co
                                  burzyć tylko przyjąć,żeby danina krwi naszych przodków nie szła na marne >
                                  Nie można wszystkiego zrzucać na komunistów(chociaż też ich nie lubię) czy na
                                  Żydów -sami musimy wziąć się za siebie.
                                  • i-love-2-ski Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 31.03.06, 00:03
                                    dlaczego moja odpowiedz jest dziwna ariadno,ty kwestionowalas niejednokrotnie
                                    poglady tych,ktorzy maja inne zdanie niz ty a ja wtracilam swoja opinie,chyba ci
                                    to nie przeszkadza? inaczej pomysle,zes malo tolerancyjna dla tych,ktorzy maja
                                    inne zdanie .podstawe antyposkiego nihilizmu po 56 roku rozpowszechnili
                                    powolujac sie na autorytet gombrowicza sfrustrowani eks zetempowcy szukajacy
                                    poparcia dla swoich stalinowskich zaangazowan.negowano wszelkie tradycje
                                    narodowe,ktorymi zyla Polska przedwojenna i podziemna w czasie wojny,osmieszano
                                    je i odrzucano na rzecz sowieckiego stalinizmu i wedlug paru zacnych pisarzy to
                                    nie stanowilo zdrady.pisarze jak milosz kolakowski,mrozek,blonski i inni ja
                                    firmowali.a co do twojego ulubionego gombrowicza,ktory jest bozyszczem polskich
                                    intelektualistow i literackich smakoszy to on jawnie ojczyzne mial za nic,za
                                    anachronizm,patriotyczne myslenie za nacjonalizm,kult meczennikow za
                                    analfabetyzm,slowem polskosc to sprawa glupkow.milosz natomist czesto
                                    twierdzil,ze nie jest polakiem,czul nienawisc i pogarde do naszego kraju,co
                                    podkreslal czesto ,podkreslal ze jest litwinem a Krakow sobie wybral tylko
                                    dlatego,ze przypominal mu Wilno. nie wiem dlaczego ja mam czuc podziw dla tego
                                    typu ludzi,dlatego,ze naskrobali cos tam i ktos inny to ocenial tak a nie
                                    inaczej,nie widzac calosci obrazu. ty sobie cen kogo chcesz,ale twoj wybor nie
                                    bedzie moim.
                                    • ariadna-enta Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 31.03.06, 00:32
                                      I-Love-2-ski -nawet przez miment nie pomyślałam,żeby Tobie czy komukolwiek
                                      narzucać swoje poglądy czy upodobania. Każdy ma prawo do swojego zdania i może
                                      je wyrazić o ile nie obraża swojego adwersarza . Zawsze staram pisać się tak
                                      aby nikogo nie urazić i staram się nie robić osobistych wycieczek( oczywiście
                                      jako natura niedoskonała czasami wymsknie mi się coś nieprzyjemnego).
                                      Co do Gombrowicza to wcale nie jest on moim idolem chociaż przyznaję,że lubie
                                      jego książki. Lubię też Kapuścińskiego ,Lem to nie moja bajka. Cóż nic na to
                                      nie poradzę,że ta "prawdziwie" polska literatura zwłaszcza XIX wieczna mnie
                                      nudzi(może poza Sienkiewiczem i "Ziemią obiecaną" Reymonta. No cholera
                                      ci "antypolscy" wg mnie tak jakoś ciekawiej piszą.Czytając książkę oceniam jej
                                      zawartość ,a nie życiorys autora. Czytam ksiązki ludzi nie tylko o
                                      nieskazitelnych moralnych ,ale i tych złych ,żeby poznać co nimi kierowało -
                                      chociażby zbrodniarzy hitlerowskich( niestety stalinowscy nie kwapią się do
                                      pisania wspomnień. Literatura ma mi dostarczać bodżców ,a dobra, prawdy i
                                      sprawiedliwości szukam gdzie indziej. Dlatego nie potępiam tego czy innego
                                      pisarza,że ich poglądy nie zawsze mieszczą się w moim widzeniu świata.
                                    • chilijczyk Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 31.03.06, 07:46
                                      Czytajac i-love-2-ski zaczynam rozumiem tych, ktorzy wstydza sie polskich
                                      korzeni. Naprawde!
                            • you-know-who Re: Stosunek do Lema zawsze wykazywal silna kore- 01.04.06, 21:57
                              b. dobry post
                    • godik7 Re: K71 to nie PiS. Z dobrych zrodel sie dowiedzi 29.03.06, 20:00

Jak juz pare razy pisalem urodzilem sie Tel-Avivie wiec nie wiem kto
                      to jest Renata Berger (ja znam Rutty Berger spiewaczke operowa) i jeszcze
                      duzo mniej Danute Chojarska.Pare wyjasnien dla zyda ktory nie wie o co
                      chodzi.Dziekuje.
                      • i-love-2-ski Re: K71 to nie PiS. Z dobrych zrodel sie dowiedzi 29.03.06, 20:03
                        godik7 napisała:

>
                        > Jak juz pare razy pisalem urodzilem sie Tel-Avivie wiec nie wiem kto
                        > to jest Renata Berger (ja znam Rutty Berger spiewaczke operowa) i jeszcze
                        > duzo mniej Danute Chojarska.Pare wyjasnien dla zyda ktory nie wie o co
                        > chodzi.Dziekuje.

jaka pogoda w gorach pajacyku,widze,ze nawet z oslich laczek cos ci nie wychodza
                        te zjazdy na jajo?
                        • krystian71 rozumiesz cos z tego ba ja nie 29.03.06, 20:16
                          jak ktos mieszkajacy w polsce moze nie wiedziec co sie w niej dzieje,no
                          chyba ,ze jest durnym godikiem malpujacym kogos kim nie jest:)))
                          • i-love-2-ski Re: rozumiesz cos z tego ba ja nie 29.03.06, 20:22
                            krystian71 napisała:

> jak ktos mieszkajacy w polsce moze nie wiedziec co sie w niej dzieje,no
                            > chyba ,ze jest durnym godikiem malpujacym kogos kim nie jest:)))
                            >
                            he,he w zaleznosci od stanu niewazkosci pisujemy co slina na chory jezor
                            przyniesie. raz on nie byl polakiem,potem sie nim zrobil,raz mieszka na
                            filtrowej i zna kazdy odcinek ulic na mokotowie,czy srodmiesciu,ale nie wie kto
                            na wiejskiej stolki zajmuje. acha bylabym zapomniala zgadza sie z palantem
                            tomusiem co do przecinka,nawet jezdzi ponoc na nartach i wyklada gdzies na
                            uczelni,tylko cholera jakiej:)) wiadomo profy sie nudza,ale poziom tych nudow
                            raczej przdszkolny:))
                            • krystian71 no tak, pamietam, ulicami sie z toba licytowal 29.03.06, 20:30
                              i poslanki Beger z grubym warkoczem nie zna, us,us, co za podszywka forumowo-
                              polityczna
                              Ja z takimi nie gadam, bo ja swoje nazwisko szanuje.
                              Juz tatus mi zawsze mowil, "ty krystian jedno co masz to swoj honor i swoje
                              nazwisko i jeszcze nikt z rodziny tego nazwiska nie splamil i nie musial go
                              zmieniac,ani w ten ani w inny sposob przed wymiarem sprawiedliwosci umykac."
                              No i ja sie slucham takusia, jakem K71
                              • i-love-2-ski Re: no tak, pamietam, ulicami sie z toba licytowa 29.03.06, 20:49
                                krystian71 napisała:

>
                                > No i ja sie slucham takusia, jakem K71
                                >
                                no i dobrze,ze sluchasz tatusia. pewnie tatus ci rowniez powiedzial,abys sie nie
                                zadawal z przyglupimi kurduplami zcukrzalymi,bo ten dziadek juz dawno w pietke goni.
                              • godik7 Re: no tak, pamietam, ulicami sie z toba licytowa 30.03.06, 15:24
                                krystian71 napisała:

> i poslanki Beger z grubym warkoczem nie zna, us,us, co za podszywka forumowo-
                                > polityczna>

Nie mialem przyjemnosci bo z Filtrowej daleko na Pomorze.I jeszcz dalej do SO

Ja z takimi nie gadam, bo ja swoje nazwisko szanuje.

Ty masz nazwisko ktore nalezy szanowac. Pierwsza nowina

"ty krystian jedno co masz to swoj honor i swoje
                                > nazwisko i jeszcze nikt z rodziny tego nazwiska nie splamil i nie musial go
                                > zmieniac,ani w ten ani w inny sposob przed wymiarem sprawiedliwosci umykac."
                                > No i ja sie slucham takusia, jakem K71

To za pozno aby sluchac twojego takusia.Wystarczy przeczytac pare postow na
                                forum gdzie argumenty za zastapione przez wyzwiska:idiota,debil forumowy,durny
                                godik,malpa,poznostarcze wybroczyny umyslu ...jak i zycznia Lemowi wczesnej
                                smierci aby zrozumiec stan twojego honoru.Nie bierz innych za Indiotow.
                                Jak ci to juz raz napisalem tak dlugo jak mi sie to bedzie podobalo to
                                dokopie ci moralnie na forum bo publicznie na Skwerze Kosciuszki nie wypada.
                • krystian71 tu masz notke biograficzna:)))))))) z jego stronki 29.03.06, 19:29
                  Sapkowski Andrzej (ur. 1948), pisarz, z zawodu ekonomista; 1972-94 pracownik
                  pol. handlu zagr.; autor zbiorów opowiadań ("WiedĄmin" 1990, "Miecz
                  przeznaczenia" 1992, "Ostatnie życzenie" 1993) oraz powieści "Krew elfów"
                  (1994), utrzymanych w konwencji fantasy i science fiction, nawiązujących do
                  poetyki czarnego kryminału, oraz do mitów i legend wspólnych wielu kręgom
                  kulturowym.

Nowa Encyklopedia PWN, tom 5 str. 744
                  • krystian71 to dla maruderka,zeby juz nie marudzil 29.03.06, 20:08

• godik7 Re: to dla maruderka,zeby juz nie marudzil 29.03.06, 22:56

Juz cos mi sie przypomnialo o pani Chojarskiej one jest duza figura w
                      Pomorskiej Izbie Rolniczej.Do jutro cos znajde o pani Berger(z takim nazwiskiem
                      to zydowka) wskocze rano po nartach do Urzedu Cywilnego w Tel-Avivie.
                      • lemowski Re: to dla maruderka,zeby juz nie marudzil 30.03.06, 10:21
                        Co to ma do Lema?
                        mywebpage.netscape.com/ljkel2/
                        mywebpage.netscape.com/stanislawlempl/
                        groups.msn.com/stanislawlem/links.msnw
                        www.lem.pl/english/bibliografia/biblintro.htm
                        www.republika.pl/wkajt/acta/left.htm
                        www.labyrinth.net.au/~geoffm/sf/42.shtml
                        www.labyrinth.net.au/~geoffm/sf/41.shtml
                        www.arts.monash.edu/lcl/research/projects/pcpapers/pc_paper_keller.pdf
                        www.wsp.krakow.pl/konspekt/18/lemiana.html
                        www.marevalo.net/lem/english/faq/faq.htm
                        www.arts.monash.edu/lcl/research/projects/popcult.html
                        lem.pl%2Fpolish%2Fbibliografia%2Fbiblintro.htm
                        www.lib.monash.edu.au/collections/newtitles/general/general-020812.html
                        www.arts.monash.edu.au/politics/research/theses.html
                        www.arts.monash.edu.au/lcl/research/projects/popcult.html
                        www.geocities.com/stanislaw_lem/bibliografia/biblintro.htm
    • ariadna-enta Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 01.04.06, 18:53
      Chciałam poprawić swoja wczorajszą pomyłkę-odpowiadając na post Krystian71
      dotyczącą książki Joanny Siedleckiej "Obława" zamiast Jasienica podałam
      nazwisko Jasiński. Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć,że byłam już zmęczona-
      kiedy zauważyłam błąd było już za póżno.
      • you-know-who Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 01.04.06, 23:15
        St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo

nieladnie tak mowic. fakt faktem - w wywiadzie z dziennikarzem szwdzkiej gazety
        pare lat temu zostal Lem przedstawiony jako osoba troszke zbzikowana na starosc.
        so what?

lem to najslynniejszy za granica polski pisarz, a w dodatku nie najgorszy...
        niezapomniane pomysly, szerokie horyzonty. trudno sie przypieprzyc - chyba ze
        sie jest chorym antykomunista. przy tym choroba musialaby zajac obszary mozgu
        odpowiedzialne za kojarzenie. np., lem pisal tak ze cenzura nie wylapywala
        przeslania. slynne opowiadanie o planecie gdzie wladza nakazuje ludziom mowic
        bulgoczac pod woda (=nowomowa).
        • oscar62 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 01.04.06, 23:36
          TAK LATWO ZAPOMINA SIE W POLSCE, ZE LEM JEST NARODOWYM DOBYTKIEM? MIAL SWOJE
          SLABOSCI? MIAL. A KTO ICH NIE MA? CZY BEZRACHUNKOWA OCENA ZACZYNA SIE I KONCZY
          POZA KRAJEM JEGO TWORCZORCZOSCI? PAMIETAM JAK WIELE POLAKOW SYPALO NA MILOSZA,
          PO JEGO SMIERCI, SIARKA I OGNIEM. RODZAJ POLSKIEGO MAZOCHIZMU?
    • t0g Re: Ostry atak kury domowej n/t 01.04.06, 23:41

• i-love-2-ski Re: Ostry atak kury domowej n/t 01.04.06, 23:53
        t0g napisał:

>
        he,he godik,moze sobie troche popajacujesz na temat ulic filtrowej,czy chmielnej
        a moze wiejskiej? a pamietasz te ku.. jakimi mnie obrzucales jak cie
        zdemaskowalam,ty naukowcu z bozej laski.ty jak widac nauke masz w glebokim
        powazaniu skoro kazdego dnia masz czas na przedszkolne popisy i rozmowy ze soba
        przez proxy i odstawianie cyrkow na forum od lat. ta twoja stara to musi miec z
        toba 100 pociech,szczegolnie jak latasz do polskiej rekordzistki seksualnej na
        zabawy i plasy. cudowny obraz polskiej inteligencji,ktorej mocno szajba odbila i
        to od dawna.moze sprobujesz ksiazke otworzyc,albo jakiemus studentowi
        pomoc,chyba za cos ci w tym loregon placa.
    • ariadna-enta Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 02:10
      zaraz idę spać ,ale na koniec nie mogę powstrzymać się i napisać jeszcze kilka
      złośliwości w temacie naszej kobiety. Brzydko z mojej strony,ale muszę-
      przeanalizowałam jeszcze raz wątki naszej "intelektualistki" i zobaczyłam sam
      bełkot,z którego nic nie wynika, jej pisanina oprócz bicia piany niczego nie
      wnosi.To by było tyle w tym temacie,kończę się produkować na tym wątku( Biedny
      Lem poszedł na aut),z mojej strony koniec tej nawalanki

Dobranoc albo dzień dobry wszystkim
      • godik7 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 02:59

Dobranoc arianda to pocieszajace ze na forum pisza normalni ludzie.
        Juz myslalem ze tutaj rzadza same zgrzybiale Krystiany podparte ordynarnymi
        narciarkami.
    • t0g Re: Odsadzajacy Lema od czci to nie katolicy 02.04.06, 06:21
      Ci, ktorzy odsadzaja w tym watku Lema od czci i wiary, nie moga byc katolikami.
      A jesli juz sa katolikami, to tylko nominalne, bo zostali moze ochrzszczeni w
      katolickim kosciele i maja katolicka metryke chrztu, ale na tym juz ich
      katolicyzm sie konczy. Na papierku. Bo nie zostali juz jako katolicy wychowani.
      Zostali WYTRESOWANI. Jak malpy w cyrku.

Gdyby ci ludzie zostali po katolicku WYCHOWANI, to znali by zywot Sw. Pawla z
      Tarsu, jednego z Ojcow Kosciola, drugiej po Sw. Piotrze postaci w hierarchii
      waznosci swietych.

Jak wiadomo, Sw. Pawel w mlodosci grzeszyl przeciwko wierze chrystusowej, i to
      grzeszyl ciezko. Osobiscie bral udzial w kamieniowaniu Sw. Szczepana. Ale sie
      nawrocil na wlasciwa droge i zostal jednym z bajwazniejszych swietych w KK. Nie
      wypominamy mu teraz udzialu w kamieniowaniu Sw. Szczepana. Natomiast bardzo
      czesto wracamy do tekstow napisanych przez Sw. Pawla po jego nawroceniu – tych
      tekstow, ktore stanowia czesc Nowego testamentu.

Dobry katolik powinien zrozumiec, ze w historii Sw. Pawla tkwi pewne znacznie
      ogolniejsze przeslanie od Pana Boga: mianowicie, ze jesli nawet ktos grzeszy w
      mlodosci, ale pozniej nawroci sie na wlasciwa droge i czyni dobro, to tamte
      grzechy zostaja zmazane. Nie tylko zywot Sw. Pawla o tym uczy. Wielkie
      autorytety moralne tez pragnely to przekonanie w nas umocnic. Chociazby Henryk
      Sienkiewicz – czyz Kmicic to nie jest wlasnie taki “mini-swiety Pawel”?

Lem popelnil w mlodosci “grzech komunizowania” – ale trzeba tez przyznac, ze byl
      to nader delikatny grzech. Zadne tam “wychwalanie komunizmu na sile”, zaden tam
      balwochwalczo-czolobitny stosunek. Nie ma tam peanow na czesc Stalina, czy tym
      podobnych prokomunistycznych egzorcyzmow, zaklec i wyznan wiary. Ja
      przypuszczam, ze to, co sie znalazlo w “Astronautach”, to bylo minimum tego, co
      w owym okresie musialo sie w ksiazce znalezc, aby miala ona szanse na wydanie.

Natomiast to, co Lem pozniej napisal- czy w opowiadaniach i ksiazkach SF, czy
      bardziej filozoficznie zorientowanych tekstach, jak np. “Filozofia przypadku” -
      zawiera mnostwo elementow niezwykle ostrej krytyki w stosunku do komunizmu.
      Oczywiscie, w PRL-u nie mogl tej krytyki wykladac metoda “kawa na lawe”. Ale
      inteligentniejsi czytelnicy doskonale te krytyke wychwytywali i rozumieli.
      Zaslugi Lema z tego okresu dla “pokrzepienia serc i dusz” w przytlaczajacy
      sposob przewyzszaja te drobne komunistyczne grzeszki, ktore popelnil.

Sprawa jest prosta i prawie kazdy ja rozumie – a tylko tepaki i tlumoki z
      wiochy nie sa w stanie tego pojac i wrzeszcza: “Lem komuszyl!”

Nawiasem mowiac – jak Tatulo bral 5 ha tzw. “obszarniczej ziemi” w 1945 roku z
      tzw. “reformy rolnej”, to jakos wtedy te komuchy byly “cacy”, ha, ha!

Przy czym jakos dziwnie tak jest, ze sztandarowa postac LPR-owcow, Rydzykowcow
      i wszelkiej masci “prawdziwych Polakow” (nie mylic z uczciwymi i porzadnymi
      Polakami), czyli ten caly “profesor” Nowak, komuszyl duzo gorzej, niz Lem, i to
      jeszcze w latach 80-tych, w ksiazce w ktorej bez wazeliny wpychal sie komuchom w
      odbyt, opisujac wegierska rewolucje z 1956 roku. Trzydziesci lat pozniej
      komuszyl, niz Lem – ale ta cala swolocz bez zmruzenia okiem mu udziela za to
      calkowitego rozgrzeszenia. Odrazajaca doprawdy hipokryzja!
      • t0g Re: PS: antykomunizm nabyty droga tresury 02.04.06, 06:44
        Antoni Maciarewicz kiedys sie chwalil, ze od najwczesniejszego dziecinstwa
        nienawidzil z cala moca komunizmu.

Jakiz to powod do chwaly? Dziecko antykomunista moze zostac jedynie droga
        tresury. Za malo wie o swiecie, by to mogl byc swiadomy wybor. Dziecku mozna
        jedynie naklasc do glowy. Zaindoktrynowac. Wiec ja dla maciarewicza za ten
        antykomunizm specjalnego szacunku nie mam.

Za to, owszem, mam szacunek dla Kuronia. Bo on w pewnym okresie w ten komunizm
        naprawde silnie WIERZYL. Moja kuzynka (ktorej ojciec zginal w Katyniu, a ona
        sama byla w wieku 5 lat wraz z matka wywieziona do Kazachstanu) miala na
        studiach kolezanke na roku, do ktorej Kuron "smalil cholewki", wiec miala
        sposobnosc zetknac sie z nim na gruncie towarzyskim. Bedac sama, ze zrozumialych
        wzgledow, uczulona na komunizm, dobrze sobie zapamietala, co ten Kuron wtedy
        mowil. Ale Kuron, tak jak Swiety Pawel, w pewnym momencie PRZEJRZAL NA OCZY. I
        dlatego ludzie myslacy go cenia, a tylko antykomunistycznie wytresowana tluszcza
        go nienawidzi i wypomina mu ten "flirt z komunizmam" z czasow mlodosci. Z powodu
        ktorego na dodatek nikt zadnej wiekszej krzywdy nie doznal, bo caly ten "flirt"
        polegal glownie na gadaniu.
    • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 19:38
      S. Lem (na łamach „Odry") kpił: „Wielu piszących Polaków odcina sobie tę
      przykrą część dorobku, która im się napisała za komuny. Jedni przemilczają owe
      brzydoty, innym koledzy wypo­minają...". Dziwne, że mówiąc to zapomniał o
      własnych „brzydotach". A było ich mnóstwo — i były straszne.

Wspomniana dwójka publicystów (Lewmar i Kosewska) zrobiła drobiazgowy przegląd
      wczesnych powieści i esejów (wstępów) Lema, wyciągając (cytując) tak dużo
      prokomunistycznego i antydemokratycznego („antyimperialistycznego", czyli
      antyzachodniego, zwłaszcza antyamerykańskiego) bełkotu, że nazwali to w
      konkluzji „obsesją komunistyczno-imperialistyczną Stanisława Lema". Amerykanie
      są tam systemowymi (taki ustrój) ludobójcami, „mają piekielną cenzurę", chcą
      zniszczyć cały świat bronią biologiczną (i tylko komuniści im ten zamiar
      uniemożliwiają), et cetera — strach powtarzać te brednie. Kłania się znowu
      herbertowski passus: czemu „zdrowy na ciele i umyśle mężczyzna" posuwa się „do
      takich ekscesów konformizmu i kłamstwa"? Również do drwin z krzyża, z religii,
      ze wszystkiego co daje Kościół (u S. Lema było to notoryczne, podobnie jak u Cz.
      Miłosza — patrz rozdział 3 części III). Nic dziwnego, że stał się Lem
      najczęściej tłumaczonym pisarzem polskim — „proletariusze wszystkich krajów
      łączyli się" w uznaniu wyścigowo.
      www.polonica.net/rzeczpospolita_klamcow_2.htm
      nie pamieta wol jak cieleciem byl. pamietamy te wspaniale opisy marsa,gdzie mial
      zapanowac przeswietny komunistyczny system,pamietamy jego radosc jak jechal do
      Zwiazku Radzieckiego promowac swe ksiazki, pamietamy wspaniale "humanistyczne"
      opinie w GW,gdzie Lem wypowiadal sie o tym,jak zniszczylby pewna rase ludzi,jak
      drwil z Polski,religii i wszystkiego co pachnie tradycja.dla was baranki n-te i
      naukowi czciciele tego co najpiekniejsze i najbardziej cenne w literaturze
      polskiej dedykuje sliczny wiersz noblistki Szymborskiej,bo akurat pasuje do
      waszych zapatrywan politycznych i waszych konformistyczno-oportunistycznych
      pogladow politycznych.

"Partia.Nalezec do niej
      z nia dzialac,z nia marzyc,
      z nia w planach nieuleklych
      z nia w trosce bezsennej
      wierz mi,to najpiekniejsze
      co moze sie zdarzyc"
      • meerkat1 Tylko krowa nie zmienia pogladow 02.04.06, 21:20
        Lem krowa nie byl, George Orwell, zagorzaly anarchista (poki nie zobaczyl z
        bliska wojny domowej w Hiszpanii) i socjalista (poki nie zobaczyl z bliska
        sowieckiej rzeczywistosci) rowniez nie; podobnie jak pochodzacy z niemal
        niepismiennej chlopskiej rodziny Mrozek, ktory jako zetempowiec pisal
        nacechowane autentycznym entuzjazmem reportaze z budowy Nowej Huty.

A poza tym, ten kto przypisuje swiatowa popularnosc Lema (rowniez w kregach
        naukowcow, zwlaszcza zas fizykow) jakimkolwiek wzgledom pozamerytorycznym
        najwidoczniej nigdy nie przeczytal, a co wazniejsze, nie zrozumial ( bo mu/jej
        Bozia nie dala), ani "Summa Technologiae", ani "Cyberiady", ani "Glosu Pana",
        ani "Prozni Doskonalej".

No, ale to juz wylacznie jego/jej problem.
        • chilijczyk Re: Tylko krowa nie zmienia pogladow 03.04.06, 03:44
          To niezwykle rzadkie zjawisko. Rzeklbym nawet "bezprecedensowe"... :)) Ale
          naprawde, calkowicie, zgadzam sie tu z meerkatem!
      • oscar62 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 21:42
        POLONICA - TA WLASNIE Z ZYDOWSKIEJ LISTY POLSKICH ZNANYCH LUDZI - KTORA NIE
        JEST BRANA NA SERIO NAWET PRZEZ WIELU ANTYZYDOWSKO NASTAWIONYCH POLAKOW, PRZEZ
        JEGO ABSURDALNYCH TEZ, JEST TWOIM ZRODLEM LANCUCHA GRZECHOW ST. LEMA? CZASAMI
        PRZECHODZISZ SAMA SIEBIE.

PATRZ JAK SAMA SIE PREZENTUJE POLONICA: "POLSKI NIEZALEZNY ZWIAZEK PATRIOTYCZNY
        KATOLICKO-NARODOWY RUCHU OPORU KONTRREFORMACJI I KONTRJUADAIZACJI".
        • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 21:57
          oscar62 napisał:

> POLONICA - TA WLASNIE Z ZYDOWSKIEJ LISTY POLSKICH ZNANYCH LUDZI - KTORA NIE
          > JEST BRANA NA SERIO NAWET PRZEZ WIELU ANTYZYDOWSKO NASTAWIONYCH POLAKOW, PRZEZ
          > JEGO ABSURDALNYCH TEZ, JEST TWOIM ZRODLEM LANCUCHA GRZECHOW ST. LEMA? CZASAMI
          > PRZECHODZISZ SAMA SIEBIE.
          >
          > PATRZ JAK SAMA SIE PREZENTUJE POLONICA: "POLSKI NIEZALEZNY ZWIAZEK PATRIOTYCZNY
          >
          > KATOLICKO-NARODOWY RUCHU OPORU KONTRREFORMACJI I KONTRJUADAIZACJI".

oskar wez no wloz mocniejsze bryle. polonica to jedynie strona
          internetowa,cytaty pochodza z KSIAZKI W.Lysiaka,przez was rozwniez
          znienawidzonego autora,ktory to CYTUJE innych autorow przytaczajacych CYTATY
          ORYGINALNE LEMA. kotus badz uwazny jak piszesz,bo jeszcze pomysle,ze jak widzisz
          jakas niekoszerna strone internetowa to mgla zaslania CI oczy.
          • lowelas2 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 03.04.06, 02:07
            A kto ten Lysiak? Masz na mysli tego faszystowskiego oszoloma? Ale zes sobie
            autorytet znalazla! Lemowi to on nawet do paznokcia u nogi nie dorastal.
            • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 03.04.06, 02:18
              lowelas2 napisał:

> A kto ten Lysiak? Masz na mysli tego faszystowskiego oszoloma? Ale zes sobie
              > autorytet znalazla! Lemowi to on nawet do paznokcia u nogi nie dorastal.

nastepny gluchy i slepy. oszolom to ty a do tego pojecia ci sie myla. sprawdz
              najpierw co jakies zwroty oznaczaja,zanim dziob otworzysz. czytales "CYTATY
              ORYGINALNE LEMA",czy analfabetyzm ci na to nie pozwala,czcicielu polprawdy?
        • oscar62 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 22:11
          ZAPOMNIALEM DAC I LINK DO POLONICI. WARTO PRZECZYTAC NIE TYLKO "CIEKAWY" TEKST
          LECZ SPOJRZEC TEZ NA KARYKATURY. JAKIE KARYKATURY PRZYCHODZA CI NA MYSL PO TYCH
          Z POLONICI?...

www.polonica.net/Lista_swiatowego_zydostwa.htm
          • i-love-2-ski Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 02.04.06, 22:18
            oscar62 napisał:

> ZAPOMNIALEM DAC I LINK DO POLONICI. WARTO PRZECZYTAC NIE TYLKO "CIEKAWY" TEKST
            > LECZ SPOJRZEC TEZ NA KARYKATURY. JAKIE KARYKATURY PRZYCHODZA CI NA MYSL PO TYCH
            >
            > Z POLONICI?...
            >
            >sciemniasz oskar,tu watek na temat Lema,a nie na temat polonica. Cytaty Lema
            byly opublikowane w Lysiaku,a ty to pominales bo oczywiscie bylo ci to
            niewygodne. nie zmieniaj tematu jak wiesz,ze nie masz racji. Lem byl
            prokomunistyczny,anty amerykanski,w wielu wypadkach mial rasistowskie
            poglady,byl antyreligijny etc. to chcialam przytoczyc i to zrobilam. a ze komus
            tam sie to nie podoba bo uwazaja go za geniusza piora,niech tak bedzie,kazdemu
            wolno miec wlasne gusta i miec wlasnych ulubionych.
            • oscar62 Re: St.Lem -niektorzy ludzie zyli za dlugo 03.04.06, 11:56
              LYSIAK CZY NIE LYSIAK, NIE PRZYPADKOWO BYL TAK SZEROKO CYTOWANY W POLONICE. TOZ
              TO PORTAL CHAMSKO-ANTYSEMICKI JAKBY WYJETY Z GOEBELSOWSKIEJ PROPAGANDY
              NAZISTOWSKIEJ. A SAM LEM FIGURUJE W ZNANEJ LISCIE TEGO INTERNETOWEGO SZMATLOWCA
              JAKO ZYD. NIE MA CZEGOS DOGODNIEJSZEGO OD ZYDA, KTORY SIE IDENTYFIKUJE Z
              BOLSZEWIKAMI. GDYBY LEM BYL CZYSTEJ KRWI POLAKIEM, JEGO SYMPATIA DO PRL NIE
              BYLABY TAK SILNIE, W TYM KONTEKSCIE, PODKRESLONA. PRAWDA, BYLY U NIEGO, JAK U
              WIELU TWORCOW LITERACKICH I LUDZI SZTUKI, SEZONOWE INKLINACJE WOBEC
              KOMUNISTYCZNEGO REZIMU, ALE ONE TEZ PRZESZLY W KONCU TRANSFORMACJE. W TYM
              WYPADKU ZGADZAM SIE ZUPELNIE Z AUTOREM CYTOWANEGO NIZEJ POSTU:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=39279300&a=39641228&s=1
              • antek_cukierman Jakoś tak się poukładało, że 03.04.06, 12:09
                dla polonica.net i czytających tamtejsze rewelacje największymi autorytetami są
                ci, którym było całkiem nieźle za komuny.

Czyli niejaki Jerzy R.Nowak, atache kulturalny PRL na Wegrzech i Waldemar
                Łysiak zwany "futbolowym propagandzistą epoki Gierka". Łysiakowi za komuny
                wydawano książki w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy, a wiadomo iż aby tego
                dostąpić trzeba było mocno się w pas nazginać przed towarzyszami z rozmaitych
                wydziałów. Teraz, kiedy wiatry się zmieniły obaj panowie występują jako
                strażnicy cnót patriotycznych i cenzorzy moralności innych.

A propos Łysiaka - konia z rzędem temu, kto powie cokolwiek o jego działalności
                opozycyjnej (do 1981) i w stanie wojennym. Niente!. Zwyczajna "putramencka
                lizodupa".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka