Gość: Mosiek IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 20:24 Moze i jestem glupi, ale czy ktoś móglby mi podać sensowną argumentację za zmiana czasu, bo ja nie wiem po cholerę przesuwamy te godziny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XXL Re: Zmiana czasu... IP: *.echostar.pl 02.11.01, 20:50 Oszczędność energii elektrycznej. Latem, na 2 zmianie ( do 22.00 ) można o godzinę później włączyć oświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosiek Re: Zmiana czasu... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 22:19 Ale czy nie lepiej jakby oni sami zmieniali (wydluzali lub skracali godziny zmian, zamiast kazac nam to robic? przez ta zmiane czasu mam problemy z kontaktem z dziewczyna, która jest w innej strefie czasowej a czasu nie zmieniaja! Cholera! Odpowiedz Link Zgłoś
quickly_to_kutas Re: Zmiana czasu... 02.11.01, 20:52 W czasie wiosny i lata wydluza nam to dzien o jedna godzine, czyli skraca czas kiedy jestesmy w domu i potrzebujemy wlaczyc swiatla. Duzo ludzi przebywa rowniez dluzej na zewnatrz (sport, dzialka). Poniewaz okolo 25% energii zuzywamy na oswietlenie i sprzet jak TV, video czy stereo mozemy w ten sposob skrocic okres podczas, ktorego je uzywamy. Jednym slowem oszczedzamy energie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosiek Re: Zmiana czasu... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 22:15 no ale w zimie cofamy zegarek... czyli zamiast o 17 wlaczamy swiatlo o 16 i zuzywamy wiecej pradu... bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zmiana czasu... IP: 204.52.178.* 02.11.01, 23:40 Ale na zachodzie nikogo nie ma w domu do piatej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosiek Re: Zmiana czasu... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 23:46 nie wazne czy w domu czy poza domem, w firmie, knajpie, autobusach, na ulicy... swiatlo musi byc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Zmiana czasu... IP: *.echostar.pl 03.11.01, 00:44 Problem w długości dnia, jak zimą trwa 8 godzin od 7 do 15 to obejmuje tylko jedną zmianę. Jak latem trwa od 5 do 22 to lepiej dopasować czas pracy do pory dnia. Łatwiej zmienić czas, niż przestawić godziny pracy w tysiącach instytucji. A w ogóle to zmiana czasu jest sensowna jedynie w naszej szerokości geograficznej ( im dalej na północ, tym większe róznice w trwaniu dnia ). A tutaj też jest największa koncentracja przemysłu. W gospodarce "naturalnej" też to nie ma znaczenia. Dlatego nie wszystkie kraje zmieniają czas. Odpowiedz Link Zgłoś