Dodaj do ulubionych

Japan Drift Attack!

16.09.08, 10:49
Jak niektórzy wiedzą bądź niektórzy pewnie nie wiedzą w niedzielę 14 września
na torze w Wyrazowie odbył się turniej driftu o nazwie "Japan Drift Attack!".
Mam kilka pytań troche takich ankietowych.
1. Czy takie imprezy w naszym regionie są potrzebne, czy może też wystarczy
przemarsz pielgrzymki?
2. Czy 10 zł opłaty parkingowej to rzeczywiście tak dużo? Dodam, że sam
turniej był za free, niestety parking trzeba było przygotować odpowiednio i
zrobić do niego dojazd. Szkoda, że tylko kierowcy z Częstochowy i okolic ( nie
wszyscy ) mieli obiekcje co do tej opłaty. Powodem tego jest pewnie to, że tor
jest dostepny dla wszystkich o każdej porze dnia i nocy, przez co wygląda jak
wygląda. Przjezdni pełna kultura.
3. Czy włodarze naszego regionu nie powinni się zastanowić nad budową
podobnego obiektu?
4. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły bądź uwagi co do organizacji to proszę śmiało
pisać.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • rafallski83 Re: Japan Drift Attack! 16.09.08, 14:59
      Niestety na imprezie być nie mogłem, ale widziałem zdjęcia i filmy w sieci i bardzo żałuję że nie dotarłem :(.
      Co do pytań:
      1. Takie imprezy są bardzo potrzebne, byłem ostatnio na BMW Driftday i było mnóstwo publiczności, całe rodziny z dzieciakami. Zainteresowanie ogromne! Tor Wyrazów przez ostatnie lata umierał. Fajnie że ktoś się za niego wziął i zaczął organizować takie imprezy.
      2. 10 zł to nie majątek, jeśli w samochodzie jadą 4 osoby to koszt "na łebka" wynosi tyle co 1 piwo, więc chyba nie jest to tragedia, choć rozumiem że dla niektórych piwko ważniejsze.
      3. Kolego, włodarze naszego regionu mają głęboko w d. takie obiekty i imprezy(oprócz burmistrza Blachowni). Kiedyś tor należał do miasta, oddali go, żeby tylko nie mieć problemów, bo trzeba o niego dbać a z tym się wiążą wydatki. Lepiej wydać na Jasną Górę, bo wtedy korzyści większe (dla włodarzy i czarnych). Miałem nadzieję, że po legalnych wyścigach ulicznych w Łodzi (pod patronatem policji i władz miasta) inne miasta pójdą w jej ślad, niestety.... :(
      Szkoda że już niedługo tor zostanie zrównany z ziemią.
      4. Pomysł mam jeden: WIĘCEJ TAKICH IMPREZ! Mam nadzieję, że zrobicie coś zimą, na śniegu/lodzie :)

Pozdrawiam i dziękuję ludziom, którym mimo wielu przeciwności chce się organizować tego typu imprezy!!!
    • nowi-jka Re: Japan Drift Attack! 16.09.08, 15:49
      Szkoda, że impreza była mało rozleklamowana. Dopiero teraz się dowiedziałem, że
      się odbyła a chętnie bym się wybrał. Więc w związku z tym do popracowania nad
      informacjami o imprezie na przyszłość. Na BMW drift day byłem i jak najbardziej
      mi się podobało:)
      1. Są potrzebne. Są to bardzo widowiskowe zawody, które na pewno tym razem
      przyciągnęły znów sporą rzeszę kibiców. (piszę to na bazie doświadczeń z BMW
      drift day)
      2. Co do opłaty jestem jak najbardziej za, jednak może powinna ona zostać w
      przyszłości uzależniona od liczby osób. Opłata od samochodu jest najbardziej
      rozsądnym rozwiązaniem. Ciężko jest ogrodzić cały teren i pobierać od każdego
      "za bilecik" jednak to mogłoby by przynieść większe wpływy dla organizatorów.
      3. Zwróciłbym się tutaj raczej ku przywróceniu wyglądu i stanu używalności
      obecnemu torowi. Jak widać należałoby zająć się nawierzchnią, uporządkować
      strefy parkingowe, zabezpieczyć cały obiekt poprze ogrodzenie go. Budowa nowego
      obiektu to niestety bardzo duże koszty a niestety są pilniejsze sprawy.
      • Gość: Tomek JDA IP: *.apus-net.pl 16.09.08, 18:34
        1. Przemarsz pielgrzymki to jazda na maxa, ale takie bardziej
        spokojne imprezy też są potrzebne ;)
        2. 10zł ok, zawsze można było stanąć za free dalej, więc nie widzę
        problemu.
        3. Powinni wiele rzeczy sobie przemyśleć, ale po co budować nowe jak
        już jest zbudowane, wystarczyłaby nowa nawierzchnia.
        4. Czemu tylko pół toru jazdy było punktowane? Ten najlepszy zakręt,
        na początku niepunktowanej strefy był przecież najlepszy do driftu,
        mogliśmy jedynie tam drift oglądać gdy zawodnik zrobił to specjalnie
        dla publiczności, a szkoda.
        • Gość: gsdfgsdf Re: JDA IP: *.centertel.pl 17.09.08, 08:12
          1. Chylę czola przed organizatorami, dali radę (pozdro Sylwek:) Co prawda
          widzialem tylko kawalek imprezy ale widac ze poszli o krok dalej w porownaniu do
          BMW Drift Day (sponsorzy, ochrona, napoje)
          2. 10 zeta jest w sam raz, jak komus nie pasuje to moze stawiac auto dalej, ale
          smieszy mnie ze ludzie maja 15+ pln na poltoragodzinny film w kinie a nie maja
          jak juz ktos podkreslil 2,5 pln zeby sie zrzucic
          3. Podobny moze niekoniecznie, lepiej zajac sie aktualnym aby stal sie
          bezpieczniejszy (np siatka ktora odgradzalaby publicznosc od torowiska) -->
          scena z imprezy BMW: ludzie stali na mostku nad tunelem i zeszli w ostatniej
          chwili, pociag prawdopodobnie by ich sprasowal a ci jeszcze sie odgrazali jak
          maszynista krzyknol "wy osly"
          4. zorganizujcie wiecej kierowcow do drift taxi :)))))
          • Gość: SYLWEK RWD-KLUB Re: JDA IP: *.rev.masterkom.pl 17.09.08, 13:07
            Powiem krótko. Tor jest potrzebny i to bardzo, widać jakim zainteresowaniem cieszą się imprezy które organizuje RWD-KLUB.Jedno ważne pytanie: gdzie powędruje ta młodzież która ma możliwość wyszaleć się na torze? Na ulice? A więc potrzeba takich imprez jest duża, a że zawsze trafi się ktoś komu coś nie odpowiada to już normalka. Nikt kto nie próbował zrobić takiej imprezy nie wie ile to kosztuje pracy,pieniędzy,zaangażowania i poświęcenia osób które to organizują ale za to niektórzy widzą że "chcemy się nachapać" kasując 10pln za parking. Każdy ma prawo do swojego zdania... Pozdrawiam wszystkich zwolenników tylnego napędu :)
            • rafallski83 Re: JDA 17.09.08, 13:38
              Gość portalu: SYLWEK RWD-KLUB napisał(a):
              Jedno ważne pytanie: gdzie powędruje
              > ta młodzież która ma możliwość wyszaleć się na torze? Na ulice?

Wyszaleć i nauczyć się zachowania samochodu i panowania nad nim. Sam po zdaniu prawka byłem częstym gościem na torze, szczególnie zimą. Dzięki niemu poznałem możliwości swojego samochodu, nauczyłem się go kontrolować (wyprowadzać z poślizgu) i co najważniejsze zrobiłem to w bezpiecznym zarówno dla mnie, jak i innych kierowców warunkach. Niestety nasi kierowcy w większości przypadków temat wyprowadzania auta z poślizgu, czy nawet hamowania na śliskim znają tylko w teorii, a jak na drodze do takiej sytuacji dojdzie to jest panika, wciśnięcie hamulca do oporu i zdrowaśka :)
              Choćby ze względu na to tor powinien dalej funkcjonować....
            • kierowfca Re: JDA 17.09.08, 18:04
              Widziałem po zawodach BMW co robiła ta młodzież :) natłukłem więcej killi w
              drodze powrotnej z zawodów niż w czasie weekendu a nikogo nie prowokowałem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka