Dodaj do ulubionych

Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z wa...

IP: 139.57.24.* 18.09.03, 20:08
Bardzo mi się podoba stwierdzenie:

"Przed konsulatami nie ma dużych kolejek, czeka się od 1 do 3
godz".

Tak więc trzy godziny w kolejce to normalka. I pomyśleć że
ja zawsze się wściekam, kiedy muszę odstać 3 godziny w kolejce
do polskiego konsulatu w Toronto, żeby załatwić jakąkolwiek
sprawę. Teraz będę już wiedział, że ta kolejka wcale nie
jest duża!
Jak to się mówi, "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".

H.
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemo Re: Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z IP: *.Moscow.gldn.net 18.09.03, 22:24
      Ja sam mieszkam w MOskwie i mam staly pobyt. Ale wprowadzenie
      wiz odczuje cala wschodnia Polska, ktora w duzej mierze opierala
      swa "gospodarke" na "mrowkach" z Bialorusi. Jedynym pozytywem
      jest to, ze po przejechaniu 1100 km moze nie bede juz musial
      stac po kilkanascie godzin na granicy. Szkoda , ze nie pomysleli
      o wydawaniu wiz w miastach przygranicznych.
      • Gość: robol Re: Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 07:34
        To przypomina mi przyjażń Polsko-Radziecką.Odczuje te wizy szary
        normalny człowiek, spadnie ruch na granicy.Za to dobrze będa
        mieli się różnego rodzaju biznes-złodzieje.Jeszcze UE da Polsce
        chleba....
        • Gość: marw Biurokratyczne świnie z obu rządów jak zawsz łżą IP: *.Moscow.dial.rol.ru 19.09.03, 08:06
          Zapomnieli powiadomić ile czeka się na tzw zaproszenie, że w
          Rosji trzeba załatwiać to przez firmę przyjmującą a to
          dodatkowe 100 baksów. Ale czy takie sprawy interesują bandę z
          rządów i biurokratycznych kurwidołków związanych z wydawaniem
          wiz albo biorą kasę z od firm turystycznych które potem im
          odwalają łapówami. Biurokratyczna mafia z Brukseli w akcie
          solidarności ze swoimi psubratami w Polsce i Rosji.
          • Gość: Bor'ka Dosc okradania polskiego podatnika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 08:23
            Od kiedy przemyt wody i papierosow jest "podstawa" gospodarki regionu ?
            I dlaczego polski skarb panstwa ma utrzymywac w ten sposob np mieszkancow
            Kaliningradu ?
            Fakt, ze w Polsce pracuje na czarno ponad milion obywateli "osciennych" krajow
            tez jest nieporozumieniem w kraju o 18% bezrobocia, ale z czysto ludzkiego
            punktu widzenia latwiej to tolerowac.
            Jak mowia nasi nowi sojusznicy "nie rzucaj kamieniami w szklanym domu".
            Natomiast przemyt to zwykle zlodziejstwo.
            • Gość: miki Re: Dosc okradania polskiego podatnika! IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.03, 09:01
              Odczuje.W sensie pozytywnym.Przemytnicy zabierali prace tysiacom Polakow.
            • Gość: Sasza z Pitera Re: Dosc okradania polskiego podatnika! IP: 62.152.67.* 19.09.03, 09:08
              Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Od kiedy przemyt wody i papierosow jest "podstawa" gospodarki regionu ?
              > I dlaczego polski skarb panstwa ma utrzymywac w ten sposob np mieszkancow
              > Kaliningradu ?
              > Fakt, ze w Polsce pracuje na czarno ponad milion obywateli "osciennych"
              krajow
              > tez jest nieporozumieniem w kraju o 18% bezrobocia, ale z czysto ludzkiego
              > punktu widzenia latwiej to tolerowac.
              > Jak mowia nasi nowi sojusznicy "nie rzucaj kamieniami w szklanym domu".
              > Natomiast przemyt to zwykle zlodziejstwo.

Spiecyalnie dla Bor^ki jesze raz te sam
              link:dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2003/05.29/i/Magazyn/01
              /01.html
              • Gość: Sasza z Pitera Re: Dosc okradania polskiego podatnika! Proba 2 IP: 62.152.67.* 19.09.03, 09:19
                www.dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2003/05.29/i/Magazyn/01/01.html
                • Gość: Sasza z Pitera Re: Dosc okradania polskiego podatnika! Proba 3 IP: 62.152.67.* 19.09.03, 09:58
                  dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2003/05.29/i/Magazyn/01/01.html
                  • Gość: Bor'ka Traci polski skarb panstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:41
                    Nareszcie przeczytalem.
                    Ja nie twierdze, ze Polacy w tym procederze nie uczestnicza.
                    Polacy, Ukraincy, Rosjanie i Bialorusini.
                    Natomiast "sponsorem" tej polbandyckiej dzialalnosci jest Panstwo Polskie.
                    Bo to z Kaliningradu tania wodka trafia do Polski omijajac POLSKIE oplaty
                    akcyzowe, a nie odwrotnie.
                    Dlatego nalezy granice uszczelnic.
                    Nie widze powodu utrzymywania przez nas kaliningradzkiej enklawy.
                    Juz szybciej bezrobotnych z Mazur lol.
              • Gość: Bor'ka Re: Dosc okradania polskiego podatnika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 09:32
                Ten link jest dla mnie niedostepny, wiec ewentualnie powiedz, co zawiera.
                Osobiscie widzialem wielokilometrowa kolejke polskich i rosyjskich
                przemytnikow na przejsciu do Kaliningradu.
                Podkreslam - polskich i rosyjskich, ale placi za to polski podatnik, a
                korzysta Rosja.
      • Gość: xDemon Re: Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z IP: *.zeb.de / 192.168.50.* / *.zeb.de 19.09.03, 11:04
        Taak. Ukroci to masowy przemyt z Bialorusi - kazdy pociag z
        Brzescia do Terespola, to gruba ilosc pieniedzy dla naszego
        kraju.

Dziekuje za wizy, moze nasze Panstwo przestania tracic na
        wspomnianej przez Ciebie "gospodarce"
    • Gość: nowy RUCHOLE tez na ZAPROSZENIE !!!!! IP: 194.237.142.* 19.09.03, 08:52
    • Gość: Marcin Idiotyzm - voucher podstawą do wydania wizy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.03, 09:12
      Myśłałem, że coś sie zmieni, tymczasem dalej musze mieć albo
      zaproszenie, albo fikcyjny voucher. Do tego dochodzi jeszcze
      tylko wiza, więc dodatkowy koszt. Kretyństwo.
    • Gość: Bor'ka Re: Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 09:40
      Ja wlasciwie przeciwny jeste wszelkim wizom, bo niewiele to poprawia, a
      utrudnia ludziom zycie.
      Aroganckie zachowanie rosyjskich politykow w tej sprawie moze tylko smieszyc
      (Rogozin).
      Wazny jest jeden priorytet - Unia Europejska.
      W porownaniu z tym, ruch garaniczny z Rosja nie ma ZADNEGO znaczenia dla
      Polski.
      I dlatego nalezy spelnic wizowe wymagania Unii.
    • Gość: Bor'ka Wizy sa konieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 09:42
      Ja wlasciwie przeciwny jeste wszelkim wizom, bo niewiele to poprawia, a
      utrudnia ludziom zycie.
      Aroganckie zachowanie rosyjskich politykow w tej sprawie moze tylko smieszyc
      (Rogozin).
      Wazny jest jeden priorytet - Unia Europejska.
      W porownaniu z tym, ruch garaniczny z Rosja nie ma ZADNEGO znaczenia dla
      Polski.
      I dlatego nalezy spelnic wizowe wymagania Unii.
      • Gość: NEMO Re: Wizy sa konieczne (?) IP: 5.3.1R3D* / *.saix.net 19.09.03, 10:08
        Rzeczywiscie priorytetem Polski jest teraz Unia Europejska. Czy jednak nalezy
        odwracac sie od sasiadow ze wschodu? Wiem, ze Polska wystepuje wobec UE raczej
        jako petent ale zawsze... Z racji kulturowych, jezykowych a nawet historycznych
        wiele jest za utrzymaniem kontaktow ( przez obie strony ).
        Co do wiz podam przyklad. Wielka Brytania przez lata cale opierala sie naciskom
        wprowadzeniu wiz dla obywateli RPA, i tak narazie zostalo. Wiadomo, ze
        politycznie byl to nawet niebezpieczny bagaz ale wszystkie inne wzgledy byly za
        utrzymaniem takiej sytuacji.

Pozdrawiam
        • Gość: Bor'ka Tylko dla naszych bylych wspolobywateli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:27
          Masz tu sporo racji, ale dotyczy to tylko Ukrainy i Bialorusi.
          Tu, ze wzgledu na wspolna przeszlosc, wskazana jest maksymalnie "ulgowa"
          taryfa i tak chyba bedzie.
    • Gość: jur Re: Od 1 października do Rosji wjedziemy tylko z IP: 80.72.34.* 19.09.03, 09:58
      a jak wpadnie mi do glowy pomysl. by zobaczyc lenina w mauzoleum
      to kto wystawi mi zaproszenie?? pzdr
      • Gość: Bor'ka Jakto kto?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:29
        Towarzystwo Przyjazni Polsko Radzieckiej!
        • Gość: marw Re: Jakto kto?! IP: *.Moscow.dial.rol.ru 19.09.03, 11:27
          Nie wiem dlaczego mój kolega który w czasie jednej tygodniowej wizyty w
          Polsce, zostawia 6000 USD ma czekać na bzdurną wizę, zaproszenie i voucher.
          Co do walki z przemytem należy zaprowadzić porządek w gospodarce a nie walczyć
          z wtórnymi zjawiskami.
          A co do priorytetów związanych z unią to jestem za mając wybór między syfem i
          HIV wolę ten pierwszy ponieważ jest nadzieja że się leczy. Dlatego chcę go
          leczyć walcząc z biurokracją i tą europejską też a nie lizać jej dupe po
          migdały zgodnie z priorytetm
          • Gość: Bor'ka Przemyt ze Wschodu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 11:43
            Smieszne.
            Jak Polska ma zaprowadzic porzadek w rosyjskiej, czy ukrainskiej gospodarce ?
            Moze wyjasnisz, bo ja jestem za glupi, od tej przemycanej wody chyba.
            • Gość: marw Re: Przemyt ze Wschodu. IP: *.Moscow.dial.rol.ru 19.09.03, 11:56
              w swojej perzede wszyskim maksymalnie ją liberalizując i obniżając podatki
              które karmią biurokratów, a ceny na wódkę będą porównywalne, w Rosji wódka
              gatunkowa którą pijam kosztuje nie wiele taniej od nszej, a przemycanej taniej
              pić nie radzę głupota może się pogłębiać
              • Gość: Bor'ka Wole polski denaturat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 12:08
                Brak wiedzy Kolego.
                Wodka w Kaliningradzie jest znacznie tansza niz w Rosji, bo to niby specjalna
                strefa ekonomiczna (stolica przemytu w Europie).
                Zreszta oceniajac Rosje na podstawie sytuacji w Moskwie, dojdziemy do wniosku,
                ze to rzeczywiscie perla G-8.
                A za ostrzerzenie dziekuje.
          • Gość: margo34 Re: Jakto kto?! IP: 195.178.215.* 19.09.03, 13:45
            brawo marw!!
            co dotyczy cen za wizy , to bzdura jakas. pol miesiaca temu jezdzilam do polski
            po wielokrotna wize i kosztowala mnie ona 240 dolcow (dostalam ja w ciagu 20min)
            zdaje sie ze ktos wspomnial o dodatkowych kosztach.tak zeby dostac ta wize
            trzeba miec zaproszenie , a zeby je dostac w normalnym 21 dniowym trybie a nie
            czekac w milicji miesiacami musialam rowniez zaplacic za zaproszenie 120 dolcow!
            w sumie wszystkie koszty (z wyjazdem do polski wlacznie) zamknely sie
            w "sztuce" baksow. ciekawe co na to ci co to wszystko wymyslili.
            pozdrowienia dla wszystkich polakow mieszkajacych w rosji.
    • Gość: werbal80 i co jeszce... IP: *.elbi.pl 19.09.03, 10:54
      wizy tak jak granice sa bezsensowne. to zabije mały ruch
      przygraniczny. czasami jedyne źródło dochodu dla wielu ludzi z
      obu stron granicy!
    • Gość: Travel Vouchery i zaproszenia nadal potrzebne IP: *.amwaw.edu.pl 19.09.03, 16:06
      Z tego co mi wiadomo, na Bialorus wystarczy 10 euro za wize i sie jedzie.

Rosja to co innego.

Oni po pierwsze nigdy nie tolerowali szwendajacych sie cudzoziemcow w
      niezorganizowanych grupach.

Po drugie utrzymanie obowiazku posiadania zaproszen wzmocni finansowo milicje (
      obowiazek ten zreszta obowiazuje wszystkich cudzoziemcow starajacych sie o wizy
      indywidualne).

Okres, kiedy mozna bylo wjechac na AB czy lewe vouchery byl dobra okazja do
      zwiedzenia Rosji na zasadach w miare normalnych sie konczy.

Zapewne alternatywa dla zaproszen beda vouchery, ale mozna sie spodziewac ze
      nie wszystkie beda honorowane, jedynie tych firm, ktore "zalatwia to sobie..."

Cena "voucherow wizotworczych" bedzie zapewne odpowienio wysoka.

Polska nie bedzie wymagala od Rosjan zaproszen, wiec moze by tak zastanowic sie
      nad wzajemnoscia...

I kto tu utrudnia kontakty miedzyludzkie?
      Polska wstepujaca do UE?

Ot, rosyjski cynizm...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka