Dodaj do ulubionych

5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego

25.10.08, 18:19
Dzisiaj mija 5 lat od czasu aresztowania najbardziej znanego więźnia
politycznego Rosji - Michaiła Chodorkowskiego. Jak na razie siedzi i nic nie
wskazuje na to, że szybko wyjdzie... Więcej możecie przeczytać tutaj
www.robertamsterdam.com/polska/2008/10/kryterium_za_kratami.html
Obserwuj wątek
    • jorl Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 11:02
      Przeczytalem. Typowa propaganda. Smieszne jest chwalenie Rosji sprzed 2003 a
      ganienie za teraz.
      Nie napisal tego artykulu adwokat Chodorkowaskiego? No to naprawde doskonale
      swiadectwo jego niewinnosci! Adwokaci swoich klientow, wiadomo to na calym
      Swiecie, oczywiscie nigdy ale to przenigdy nie wybielaja swoich klientow. Etyka
      adwokacka im na to nie pozwala! Jak prokurator nie zauwazy cos co klienta
      adwokata obciaza to kazdy adwokat mu to pod nos podsuawa. Aby sprawiedliwosc
      byla napewno. Tacy sa adwokaci i taki jest tego Chodrkowskiego.
      Zreszta prawda jest ze wszyscy co siedza w wiezieniach siedza za niewinnosc.
      Wystarczy przeprowadzic tam ankiete. Wsrod wiezniow.
      Pozdrowienia

• 1234-5aa Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 11:33
        O co jest oskarżony Chodorkowski? Możesz odpowiedzieć? Ale zasadnicze pytanie
        jest takie - w jaki to sposób obecni oligarchowie akceptowani przez Kreml nabyli
        swoje majątki, skąd mieli pieniądze na nabycie firm czy udziałów wartych
        miliardy dolarów na przestrzeni kilku lat? Jeżeli Chodorkowski jest winny(być
        może tak jest?) to prokuratorzy powinni wziąć pod lupę również obecnych bogaczy
        i sprawdzić jak nabyli majątki. Jeżeli to nie nastąpi to oznacza że Rosja nie
        jest państwem prawa co zresztą cały czas udowadnia min. przez kompromitujące ją
        wyroki w sprawie Katynia!!!
      • g-48 Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 11:34
        jorl-no pewnie ze w wiezieniach siedza tylko niewinni!Ja tez
        siedzialem tylko wyrok komunie nie pasowal bo ja mialem prawo na
        codzien.
        Co do Chodorowskiego no to przed prawem sa wszyscy rowni-albo sa
        rowniejsi?Pamietaj ze Putin doszedl do "wladzy" na podstawie ukladu
        z Jelcynem a nowobogactwo rodziny Jelcyna rozrachowane nie bylo.
        Co do Chodorowskiego mam przeczucie ze naprawde nie pasowal on
        Putinowi.I tak mial szczescie ze przezyl!
    • jorl Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 12:12
      1234-5aa napisał:

> O co jest oskarżony Chodorkowski? Możesz odpowiedzieć? Ale zasadnicze pytanie
      > jest takie - w jaki to sposób obecni oligarchowie akceptowani przez Kreml nabyl
      > i
      > swoje majątki, skąd mieli pieniądze na nabycie firm czy udziałów wartych
      > miliardy dolarów na przestrzeni kilku lat?

No to najpierw o tych "miliarderach" rosyjskich. Z Forbes. Wyliczanych na wiele
      miliardow.
      Juz kiedys pisalem o tym na tym forum. Pisano o jednym rosyjskim oligarchu.
      Majacym jakas wielka firme rosyjska. Liczona na miliardy przez Forbes.
      A wiec, zlosliwy jaki jestem, wszedlem sobie na strone tej firmy. Jest po
      rosyjsku. Tam bylo dokladnie rozpisane ile tych akcji kto ma. I jaka cene
      wlasnie maja. I sobie policzylem wartosc aktualna akcji tego oligarchy. Zamiast
      miliardow wyszlo mi, a naprawde umiem matematyke, pareset milionow $. A podawano
      ze wlasnie dzieki tej firmie jest on wielokrtotny miliarder. Klamstwo antyrosyjskie.
      Do tego wiem ze ci oligarchowie te akcje skupowywali od ludzi w ramach
      prywatyzacji. I na to brali wielkie kredyty. A wiec trzeba od wartosci tych
      akcji odjac ich dlugi. Forbes jakos tego nie robi, ludzie czytaja i lykaja glupoty.
      Zreszta wartosc akcji jako majatek to taka sliska sprawa. Jakby chcial sprzedac
      aby miec gotowke, bo dopiero to jest majatkiem faktycznym, okazaloby sie ze
      wartosc tych akcji spadlaby na leb.
      Nastepne teraz mamy ten kryzys finansowy. I co sie okaze? Ze ten oligarch nagle
      przestal takim byc! Bo akcje spadly parokrotnie "jego" fabryki. I moze sie
      okazac ze dlugi jego w bankach przewyzszaja wartosc jego akcji. Jak go wtedy
      nazwiemy, oligarch dluznik? Miliardy dlugu netto?
      Mamy teraz Depiraske. Kilkanascie miliardow$ wg. Forbesa. Bogacz! Co sie
      okazuje? Forbes np. pracowicie doliczyl jego miliardy z wlasnosci jego akcji np.
      w tej kanadyjskiej fabryce. Czy w koncernie budowlanym z Zachodu. I co teraz sie
      okazalo? Ze na nie wzial kredyt! I akcje faktyczie nie jego a banku. I tak nagle
      sie ujawnia jego oligarchostwo. Zbudowane na kredytach gdzie roznica miedzy jego
      "majatkiem" a dlugami moze latwo byc na minusie. Ale Forbes pisal ponad 10 mild$!
      A ja protestowalem juz dawno przeciw takim klamstwom.
      Ale fakt ze taki Chodorkowski mial ulatwione zadanie. Bo byl w nafcie a to jest
      finansowy samograj. Nie jak jakies fabryki jak huty jak ten poprzedni. I on
      naprawde kase kosil. Wyprowadzal ja za granice. Oczywiscie jak ja mial za
      granica to tak naprawde nie byla tez bezpieczna. Bo zawsze rzady zachodnie mogly
      zablokowac jemu konta. Z jakiegos powodu. Wiec musial skakac jak mu Zachod
      kazal. A Zachod kazal aby finansowal tendencje odsrodkowe w Rosji. Kiedys
      jakiemus politykowi zachodniemu sie wymsknelo ze rozwalimy Rosje i do tego Rosja
      sama za to zaplaci. Wlasnie tacy Chodorkowscy byli do tego.
      Tak naprawde powienien za to byc powieszony wiec niech nie placze.

Pozdrowienia.
      • 1234-5aa Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 12:25
        Pewnie masz trochę racji, ale tylko trochę. Te kredyty, akcje i obecny kryzys
        to wszystko prawda, jednak najważniejsza część konkluzji odnośnie
        Chodorkowskiego to ta końcowa, że grał tak jak mu Zachód nakazał żeby rozwalić
        Rosję od środka. To chyba jednak tylko pretekst! Wszędzie na świecie w różnych
        krajach pojawia się obcy kapitał i kraje tylko na tym korzystają(przecież
        Singapur rozwinął się tylko dzięki obcemu kapitałowi). Natomiast Rosja wszędzie
        widzi wrogów(głównie na Zachodzie) i do tego dopasowuje swoja politykę
        wewnętrzną. A Chodorkowski był niewygodny bo nie chciał podporządkować sie
        Kremlowi i to chyba jest cała prawda(jak zwykle banalna).
        • jorl Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 12:56
          1234-5aa napisał:

> Pewnie masz trochę racji, ale tylko trochę. Te kredyty, akcje i obecny kryzys
          > to wszystko prawda, jednak najważniejsza część konkluzji odnośnie
          > Chodorkowskiego to ta końcowa, że grał tak jak mu Zachód nakazał żeby rozwalić
          > Rosję od środka. To chyba jednak tylko pretekst! Wszędzie na świecie w różnych
          > krajach pojawia się obcy kapitał i kraje tylko na tym korzystają(przecież
          > Singapur rozwinął się tylko dzięki obcemu kapitałowi).

Rosja jest JEDYNYM krajem na Swiecie ktory nie dopuscil, przez fakt posiadania
          swojej broni jadrowej, ze USA moze zostac Wladca Swiata i Okolic. A co Singapur?
          A co ma tutaj do czynienia obcy kapital? W Rosji? Montownie im. Balcerowicza?
          Nie wiem po co to porownanie Singapuru z Rosja. Bez sensu.

> Natomiast Rosja wszędzie
          > widzi wrogów(głównie na Zachodzie) i do tego dopasowuje swoja politykę
          > wewnętrzną.

Ona nie widzi wrogow ona ich MA! Wiekszy problem dla Rosji bylo to ze propaganda
          wbijala Rosjanom wlasnie cos takiego ze nie ma wrogow. Cos jak Ty tu
          prezentujesz. Ale teraz wyglada na to ze i prosci Rosjanie to rozumieja. I
          dobrze, bo trzeba Swiat widziec jaki jest.

>A Chodorkowski był niewygodny bo nie chciał podporządkować sie
          > Kremlowi i to chyba jest cała prawda(jak zwykle banalna).

Napisalem dlaczego byl "niewygodny" dla Kremla. Dzialal wlasnie dokladnie aby
          Rosje rozwalac. Do tego za rosyjskie pieniadze to jest najfajniejsze! Jeszcze do
          Ciebie nie dotarlo? Przeciez postepowal jak najgorszy wrog swojego kraju i do
          tego bardzo skutecznie.
          A te jego obrony na Zachodzie to nic dziwnego ze sa. Swoj czlowiek, tak ladnie
          szlo i sie skonczylo.

A co do miliarderow Rosjan z Forbesu. Teraz sie ujawnia jacy to miliarderzy. Ale
          i przedtem bylo to wiadomo. Dla czlowieka myslacego. Bo ja sobie sprawdzilem juz
          przddtem. A inni powtarzaja bezmyslnie co piekne czasopismo napisze. Bo te
          miliardy Depiraski byly zbudowane na takiej samej wielkosciach kredytow. I to
          bylo przedtem tez. Nie dopiero teraz. Teraz to jest na miliardy dluznik. Wtedy
          byl moze na ZERO. Ale wg. Forbesa oligarch.
          Ja uwazam ze takie Forbesy sa albo beznadziejnie glupie albo specjalnie
          uczestnicza w propagandowej akcji przeciw Rosji. Na zasadze "widzicie biedni
          Rosjanie jacy was okradaja". Ale tak naprawde to okradal Chodorkowski. No ale on
          jest "dobry".

Pozdrowienia
          • spitt Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 13:43

Rosjan ??? ,...
            ====================================================================
            A co do miliarderow Rosjan z Forbesu.
            • jorl Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 26.10.08, 14:10
              spitt napisał:

>
              > Rosjan ??? ,...

Pytia jestes? Co chciales powiedziec? Cos skladnego?
              A, rozumiem! Bo Zydzi! No nie, tez byli tam i Rosjanie. A nawet jak pochodzenia
              zydowskiego to co? Chodzi mi tutaj jak to Forbes klamal o nich. Bo sa duuuzo
              biedniejsi jak pisal.
              Pozdrowienia
              • 1234-5aa Re: 5 lat od zamknięcia Chodorkowskiego 27.10.08, 16:37
                Jorl, na czym ta wrogość Zachodu ma polegać? Wyjaśnij mi to! Singapur to tylko
                przykład tego, że można stać się bogatym krajem korzystając zdecydowanie z
                kapitału zagranicznego. Tak jest na całym świecie, zresztą również w
                Rosji.Oczywiście kapitalizm ze swojej natury jest bezwzględny i drapieżny, ale
                przenosić to na cały Zachód? Domyślam się że chodzi o ochronę branży surowcowej,
                że uznaliście to za dziedzinę strategiczną którą można wykorzystać w polityce,
                dlatego państwo ma ja kontrolować. Firmy zupełnie prywatne powiązane z kapitałem
                zachodnim byłyby poza wpływem!!!
                • ghotir2 Belkot 1234-5aa 27.10.08, 19:22
                  Belkoczesz, drogi forumuwiczu. Zdaje sie, ze wiesz mniej wiecej tyle
                  o branzy surowcowej ile wie republikanska kandydatka na
                  wiceprezydenta US. Zdarzylo Ci sie zajrzec do ksieg finansowych
                  Singapuru?
                  Jezeli "kapitalizm ze swojej natury jest bezwzględny i drapieżny" to
                  dlaczego nie powinnismy tego przenosic na caly Zachod, ktory
                  jest 'kapitalistyczny'? Mijasz sie z logika formalna, drogi 1234-5aa.
    • ghotir2 Zasluzony pierdel 27.10.08, 17:29
      Chodorkowski to jedyny swiatowo znany kapitalistyczny wiezien.
      Wszyscy wiemy, ze on dostal sie do pierdla za to, ze byl niewygodny
      Putinowi. Putin zredystrybutowal ropne bogactwo Rosji, ktore
      Chodorkowski chcial sobie przywlaszczyc. Domyslam sie, ze
      Chodorkowski jest niewinna ofiara wedlug tych, ktorzy marza o
      rabowaniu swiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka