Gość: loko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 19:01 Jak islamskie ścierwo do reszty zaleje i Belgię Francję, to Belgowie i żabojady będą same domagały się zawarcia odwołania do chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: loko Re: Francuski spór o eurokonstytucję komentuje pu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 21:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Re: Francja nie jest w stanie zmienić histori. IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl / 192.168.1.* 10.11.03, 09:36 Tak jak Eurpejczyk przyjeżdża do krajów muzułmańskich tak i oani przyjechali w szczególności do Europy ale z tego powodu nie należy zapominać historii Europy i jej korzeni-to strach we francji przed tą mniejszością motywuje jej upór a laickość jaest wygodną metodą zmuszenia wszystkich młodych ludzi do bycia przynajmniej w szkołach tylko uczniami i na tych samych warunkach - I TO JEST JEDYNĄ RZCZĄ W KTÓREJ ZGADZAM SIĘ W PEŁNI Z DOKTRYNĄ PAŃSTWA FRANCUSKIEGO.CZADORKI, KRZYŻE - MOŻEMY BYĆ MUZUŁMANIMNEM LUB CHRZEŚCIJANINEM W DOMACH - W SZKOLE WSZYSCY MAJĄ WYGLĄDAĆ JEDNAKOWAO I PODLEGAĆ TYM SAMYM REGÓŁOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwkorab drogi Rober: IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.11.03, 05:02 Tak, gwoli dyskusji. Twoja postawa pomija jeden wazny element - swiatopoglad nie jest czym podobnym do mody czy hobby. W domu mozemy byc kibicami jakiejs druzyny czy zwolennikami jakiejs muzyki. Czlowiek ma prawo - uznane jako jedno z podstawowych - do przekonan religijnych. Czyli, ja nie jestem zwolennikiem równosci rasowej "w domu" - a w szkole czy pracy zgadzam sie z regulami uznajacymi na przyklad rasizm - zgodzisz sie ze mna? Takie byly reguly w RPA i diabli to wzieli. Podobnie z moimi przekonaniami religijnymi. Ja nie jestem Sikhiem w domu, tylko jestem Sikhiem, buddysta, chrzescijaninem - w zyciu. Religijny swiatopoglad jest jednoczesnie pewna postawa, wyborem. Oczywiscie, nie oznacza to prawa do narzucania "innym" moich zasad, ale oznacza to domaganie sie poszanowania moich! Inaczej mamy do czynienia z dyktatem okreslonej postawy - w tym przypadku laickosci anty-religijnej. I dla mnie ani "panstwo" ani "prawo" - twory historyczne, poddane ograniczeniom czy tez zmianom w odpowiedzi na zmiany pogladów, nie maja przewagi nad sumieniem, opartym o system normatywny odnoszacy sie do absolutu. Call me sentimental! Ja nie chce nikomu nic narzucac ani zabraniac, bo w obu przypadkach cierpi wolnosc jednostki. Czyli, jestesmy skazani na wspólistnienie, tylko, ze to tez rodzi problemy. BRozwaz, ja nie chce zdejmowac krzyzy w kraju tradycyjnie chrzescijanskim (Italia), ani zakazywac modlitwy z "Bogiem" (nowy pomysl lewaków w USA!)ani zrywac chust z glów mlodych muzulmanek. Problem: Czy szkola publiczna ma prawo regulowac religijne przepisy wiernych? W zadnym sadzie sie to dzis nie utrzyma, bo uznajemy prymat praw jednostki nad prawami grupy, stety czy nie. Czy prawa mniejszosci zawsze musza zmuszac wiekszosc do kapitulacji? Ryzyko jest takie, ze sie pewnego dnia wiekszosc wkurzy i diabli caly uklad wezma, bo ludzie maja swoje granice. Tylko na to jest prosta rada, realizowana od dawna. Nalezy ludzi tak oglupic, tak odkorowac, aby sie zadnymi rzeczami, poza "reality prostitution" w TV nie przejmowali i po klopocie! I tego idealu jestesmy blisko. I byloby wspaniale, na wieki wieków - tylko, ze niektórzy zachodnie idealy telewizji maja w nosie. Na przyklad wyksztalceni na zachodzie Arabowie nowych wartosci nie uwewnetrznili", co biogramy "pasazerów-pilotów" z 11/09 pokazaly doglebnie! I terz jest taki problem - w obliczu fundamentalnego zagrozenia - chcemy wzywac do obrony wartosci tych samych ludzi, których od dluzszego czasu przekonywalismy, ze wartosci nie ma! Gra wariata - nie prawda? Gość portalu: Rober napisał(a): > Tak jak Eurpejczyk przyjeżdża do krajów muzułmańskich tak i oani > przyjechali w szczególności do Europy ale z tego powodu nie > należy zapominać historii Europy i jej korzeni-to strach we > francji przed tą mniejszością motywuje jej upór a laickość jaest > wygodną metodą zmuszenia wszystkich młodych ludzi do bycia > przynajmniej w szkołach tylko uczniami i na tych samych > warunkach - I TO JEST JEDYNĄ RZCZĄ W KTÓREJ ZGADZAM SIĘ W PEŁNI > Z DOKTRYNĄ PAŃSTWA FRANCUSKIEGO.CZADORKI, KRZYŻE - MOŻEMY BYĆ > MUZUŁMANIMNEM LUB CHRZEŚCIJANINEM W DOMACH - W SZKOLE WSZYSCY > MAJĄ WYGLĄDAĆ JEDNAKOWAO I PODLEGAĆ TYM SAMYM REGÓŁOM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Odpowiedz dla Rober-a IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 12.11.03, 12:52 Ciekawe to co mowisz o tym strachu, ktory kieruje Francja. Tylko wiesz, wydaje mi sie, ze latwiej powiedziec kiedy to nie dzieje sie u ciebie w domu. Kazdy kraj pilnuje swoich interesow. A czy my ich nie pilnujemy, wysylajac naszych zolnierzy do Iraku? A co do laickosci = zupelnie sie z Toba zgadzam. Tylko wiesz, mysle, ze nam Polakom czasem to trudno zrozumiec. Bo mamy wybitnie zle doswiadczenie laickosci w szkole. Nasza laicka szkola z czasow komunizmu sprowadzala sie do tego, ze "ani w szkole, ani w domu", prawda? Potem nagle pojawily sie krzyze, obok orla. Jestem katoliczka, mieszkam we Francji od osmiu lat(choc teraz, tymczasowo, wiatry powialy mnie nie do Polski, ale do kraju jakze mysleniowo jej zblizonego, Hiszpanii) = i jestem przekonana, ze = chociaz mozna dyskutowac co do wielu innych pozycji rzadu francuskiego = najlepszym osiagnieciem Francji jest jej laickosc. I wiesz, doceniam to nawet duzo bardziej stad, z Hiszpanii. Tutaj roi sie od siostrzyczek ze szkol katolickich, nie honor poslac dziecko do szkoly publicznej. Wybory miss wsi zaczynaja sie msza swieta. Laickosc w szkole to nie tylko rownosc, to dobra lekcja respektu dla innych = jakie by nie bylo wyznanie, czy swiatopoglad. Dla mnie to wlasnie ten "szczebel wyzej". Pozdrawiam serdecznie. Gość portalu: Rober napisał(a): > Tak jak Eurpejczyk przyjeżdża do krajów muzułmańskich tak i oani > przyjechali w szczególności do Europy ale z tego powodu nie > należy zapominać historii Europy i jej korzeni-to strach we > francji przed tą mniejszością motywuje jej upór a laickość jaest > wygodną metodą zmuszenia wszystkich młodych ludzi do bycia > przynajmniej w szkołach tylko uczniami i na tych samych > warunkach - I TO JEST JEDYNĄ RZCZĄ W KTÓREJ ZGADZAM SIĘ W PEŁNI > Z DOKTRYNĄ PAŃSTWA FRANCUSKIEGO.CZADORKI, KRZYŻE - MOŻEMY BYĆ > MUZUŁMANIMNEM LUB CHRZEŚCIJANINEM W DOMACH - W SZKOLE WSZYSCY > MAJĄ WYGLĄDAĆ JEDNAKOWAO I PODLEGAĆ TYM SAMYM REGÓŁOM. Odpowiedz Link Zgłoś