Gość: bush mój ziomal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 18:32 Ponawiam prosby o podanie jakigokolwiek wkładu Arabów do kultury, nauki, techniki światowej w ciagu ostatnich 600 lat. Czy potrafia tylko nienawidzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bush mój ziomal Re: czy arabusy maja jakaś kulturę? 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Czy twój ziomal ma jakieś ludzkie korzenie? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 19:18 www.bushorchimp.com/pics.html www.bushorchimp.com/pics2.html Przecież wy proamerykańscy faszyści nienawidzicie Arabów i Czarnych, a wódz-szympans wam nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal tomson = faszysta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 19:24 jeśli ktos tu jest faszysta to ty Tomson, jestes typowym faszysta, tak klasycznym ze aż wzorcowym no i oczywiscie nie jesteś w stanie podać zadnych argmumentów za "kultura" arabska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson HAHAHAHAHAHA!!!!! Dobre stary, naprawdę dobre :oD IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 23:08 Gość portalu: bush mój ziomal napisał(a): > jeśli ktos tu jest faszysta to ty Tomson, jestes typowym faszysta, tak > klasycznym ze aż wzorcowym > > no i oczywiscie nie jesteś w stanie podać zadnych argmumentów za "kultura" > arabska To tak samo jakby w czasie okupacji nazistowskiej volksdeutch, uznający hitlera za swego ziomala, nazwał AKowca faszystą. Naprawdę człowieku rozbawiłeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: czy arabusy maja jakaś kulturę? 2 30.12.03, 20:18 istnieje forum "Kraje arabskie". Tam zapytaj, bo tam bywaja ludzie, którzy na ten temat mieliby cos do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: czy arabusy maja jakaś kulturę? 2 IP: *.acn.waw.pl 30.12.03, 22:16 > Ponawiam prosby o podanie jakigokolwiek wkładu Arabów do kultury, nauki, > techniki światowej w ciagu ostatnich 600 lat. Czy potrafia tylko nienawidzić? Dlaczego ograniczasz do 600 lat?Bo doskonale wiesz jaki byl wczesniejszy wklad. i wiesz pewnie tez dobrze ze bez tego wczesniejszego wkladu nie byloby tego boomu technologicznego w europie i na swiecie,takze drogi kolego te "arabusy" jak je nazywasz maja,czy tego chcesz czy nie,swoj wklad w dziejach,i to wcale nie taki maly.Nie zapomnij tez ze cywilizacja islamska promieniowala przez ok 1000 lat i ze uczniowie europejscy jezdzili po nauke wlasnie do nich. Zatem 600 lat w dziejach ludzkosci to nie jest zbyt dlugi okres i zmiany moga nadchodzic szybciej niz tego sie spodziewasz. Piszesz o nienawisci arabow a sposob twojego pisaninia jest nasiakniety glupia nienawiscia.Czy znasz arabow ?Czy bylesz wsrod nich by moc ich poznac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal nawet lubie arabów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 22:32 > Dlaczego ograniczasz do 600 lat?Bo doskonale wiesz jaki byl wczesniejszy wklad. jaki??? czy wszystkie ich osiagniecia sprowadzaja sie do popularyzowania cudzych osiagniec (cyfry hinduskie, filozofia arystotelesa)? > i wiesz pewnie tez dobrze ze bez tego wczesniejszego wkladu nie byloby tego > boomu technologicznego w europie i na swiecie, zaraz padne ze smiechu... jakiego boomu??? cchesz powiedzieć, ze za maszyna parowa stoja osiagniecia arabskie? > takze drogi kolego te "arabusy" > jak je nazywasz maja,czy tego chcesz czy nie,swoj wklad w dziejach,i to wcale > nie taki maly.Nie zapomnij tez ze cywilizacja islamska promieniowala przez ok > 1000 lat nie mówie o cywilizacji islamskiej, ale o arabskiej... Turcy i Persowie mieli osiagnieca, ja mówie o Arabach i ze uczniowie europejscy jezdzili po nauke wlasnie do nich. tak ale uczyli sie tam GRECKIEJ filozofii, Arabowie podbili Greków, ale ulegli sile kultury greckiej > Zatem 600 lat w dziejach ludzkosci to nie jest zbyt dlugi okres i zmiany moga > nadchodzic szybciej niz tego sie spodziewasz. > Piszesz o nienawisci arabow a sposob twojego pisaninia jest nasiakniety glupia > nienawiscia. bzdura, nie zieje nienawiscia do Arabów, przeciwnie szkoda mi, ze tak im sie im zle powodzi, uwazam jednak ze sami sa sobie winni.. poza tym wysadzanie sie nie jest sposobem na wyjscie z tearapatów, trzeba rozwijac oswiatę i naukę... Arabia Saudyjska ma zajebiscie duzo kasy, czemu wydaje je na czołgi i zbytki, zamisat zadbac o obywateli??? <<Czy znasz arabow ?Czy bylesz wsrod nich by moc ich poznac? przyznam, nie byłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: nawet lubie arabów IP: *.acn.waw.pl 30.12.03, 23:01 "nawet lubie arabów" taki jest tytul twojego tematu. > <<Czy znasz arabow ?Czy bylesz wsrod nich by moc ich poznac? > > przyznam, nie byłem... A zatem nie lubisz arabow nie znajac ich.nie dobrze > jaki??? czy wszystkie ich osiagniecia sprowadzaja sie do popularyzowania > cudzych osiagniec (cyfry hinduskie, filozofia arystotelesa)? Astronomia,matematyka,medycyna....a czy kultura dominujaca w dzisiajszym swiecie nie zawdziecia swoich osiagniec innym kulturom,wydaje mi sie ze "paleczka postepu" jest podana nastepcom nie zwazajac na pochodzenie,i tak bylo wtedy kiedy "arabusy" przyjeli "paleczke" czy to od hindusow czy grekow. > tak ale uczyli sie tam GRECKIEJ filozofii, Arabowie podbili Greków, ale ulegli > sile kultury greckiej Arabowie nigdy nie podbili Grekow.Grecka filozofia jest nam znana teraz dzieki arabom ktorzy ratowali ja przed zapomnieniem i chwala im za to,a czy europejscy uczniowie uczyli sie tam tylko filozofii greckiej....? watpie. poza tym wysadzanie sie nie > > jest sposobem na wyjscie z tearapatów, trzeba rozwijac oswiatę i naukę... > Arabia Saudyjska ma zajebiscie duzo kasy, czemu wydaje je na czołgi i zbytki, > zamisat zadbac o obywateli??? z wysadzeniem sie le nie polemizowac bo chyba cie nie przekonam. Mysle ze arabia saudyjska lepiej dba o swoich obywatelach niz sobie to myslisz,nie bedziemy tu pisac o dochodach i pkb,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal propagowali raczej niz tworzyli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.03, 00:06 > Astronomia,matematyka,medycyna....a czy kultura dominujaca w dzisiajszym > swiecie nie zawdziecia swoich osiagniec innym kulturom, w pewnym stopniu zawdziecza > wydaje mi sie > ze "paleczka postepu" jest podana nastepcom nie zwazajac na pochodzenie,i tak > bylo wtedy kiedy "arabusy" przyjeli "paleczke" czy to od hindusow czy grekow. ale czy nie uwazasz ze przydałoby sie nie tylko propagowac, ale tez wnieść coś od siebie, zreszta nawet jesli przyjmiemy, ze coś wnieśli... to było to w zamierzchłej przeszłosci... Arabowie już sie wypalili i to wypaleni trwa już 600-700 lat... kiedyś sumerowie tez mieli osiagniecia, tylko co z tego > Arabowie nigdy nie podbili Grekow. poucz sie troche historii... np. jakie tereny nalezały do Bizancjum przed podbojami arabskimi (Palestyna, syria, Egipt, Azja Mniejsza)... czy wiesz co to była kultura hellenistyczna? >Grecka filozofia jest nam znana teraz dzieki arabom ktorzy ratowali ja przed >zapomnieniem i chwala im za to,a czy europejscy > uczniowie uczyli sie tam tylko filozofii greckiej....? watpie. a jakiej? chyba nie uczyli sie Koranu... > Mysle ze arabia saudyjska lepiej dba o swoich obywatelach niz sobie to > myslisz,nie bedziemy tu pisac o dochodach i pkb,prawda? skoro tak dba, wiec po co tyle gadania, ze Arabów do terroryzmu skłania nedza? po prostu kieruje ich nienawisc do kultury zachodniej? zgadzasz sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: propagowali raczej niz tworzyli IP: *.acn.waw.pl 31.12.03, 00:57 > poucz sie troche historii... np. jakie tereny nalezały do Bizancjum przed > podbojami arabskimi (Palestyna, syria, Egipt, Azja Mniejsza)... czy wiesz co to > > była kultura hellenistyczna? Nie powiesz mi chyba ze to sa tereny greckie!!!Ze tam byly wplywy kultury hellenistycznej nie mam watpliwosci,tak samo mozna powidzic ze kultura i wiara (w tym pochodzenie bogow starych grekow)maja duzo wspolnego ze starozytnym egypcie.Takze "podbicie" Greje jako takiej przez arabow nie mialo miejsce.Algieria tez nalezala do Francji,byla wojewodztwem francuskim... > a jakiej? chyba nie uczyli sie Koranu... Ale jezyka koranu musieli sie uczyc Arabowie już sie wypalili i to wypaleni trwa już > 600-700 lat... kiedyś sumerowie tez mieli osiagniecia, tylko co z tego Co z tego??A to ze jestesz dzisiaj na takim poziomie cywilizacyjnym a nie inny Nie myslisz chyba ze imperia i cywilizacje sa stale i niezmienne,nigdy tak nie bylo i nigdy tak nie bedzie. > skoro tak dba, wiec po co tyle gadania, ze Arabów do terroryzmu skłania nedza? > po prostu kieruje ich nienawisc do kultury zachodniej? zgadzasz sie? Nie wiem dlaczego przepisujesz monopol terroryzmu arabom,skad masz pewnosc ze wysadzajacych sie sa arabami,moze sa turkami,persami,czeczenami albo jeszcze inne narody( w afganistanie zlapali nawet amerikanina) Gleboko wierze ze wiesz doskonale skad sie bral terroryzm i dlaczego sie w taki sposob rozwinol,wiec wykazuj troche ucczywosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw moj ziomal pragnie brac w odbyt od busza, IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.03, 22:22 jest imbecylem, stad ten rasistowski belkot. Wyrazy podziwu dla admina, ktory tego oligofrenicznego buca nie przepedzi do odpowiedniej dla niego zagrody (tutaj przepraszam z gory trzode chlewna za to skojarzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal Re: moj ziomal pragnie brac w odbyt od busza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 22:36 >moj ziomal pragnie brac w odbyt od busza,est imbecylem, stad ten rasistowski belkot. Wyrazy podziwu dla admina, ktory > tego oligofrenicznego buca nie przepedzi do odpowiedniej dla niego zagrody > (tutaj przepraszam z gory trzode chlewna za to skojarzenie). własnie o takie argumenty mi chodziło, wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
danadana Re: moj ziomal pragnie brac w odbyt od busza 30.12.03, 23:39 nie chce obieżac sie do twojego poziomu ale powiem ci jedno słowo Chemia , Algebra...sa arabskie..nie mowiemy już o cyfre arabskie czy odkrycia zero owszem teraz świat arabski przezywa naj trudnej okres i ma prawdziey krezes naraodwy przez wykastrowanych przywodow i przez tych rządów ktorzy powstają miedzy innymi dzięki USAi inne kraje zachodu.. w wsztstkich krajach świata sa wybitne arabowie chociaż profsor Ahmad Thabet laurat nagroda Nobla w dzi Chei stosuwanej czy Profs. Majdi Jakub itd nawet w Polesce mamy nie zła ilośc arabow na polskich uczelniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal odp IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.03, 23:53 > nie chce obieżac sie do twojego poziomu ale powiem ci jedno słowo Chemia , > Algebra...sa arabskie.. no i co z tego... słowo "forum" jest pochodzenia rzymskiego... >> nie mowiemy już o cyfre arabskie czy odkrycia zero nie przypisuj Arabom odkryć HINDUSÓW !!! > owszem teraz świat arabski przezywa naj trudnej okres i ma prawdziey krezes > naraodwy przez wykastrowanych przywodow i przez tych rządów ktorzy powstają > miedzy innymi dzięki USAi inne kraje zachodu.. tak za całe zło w swiecie arabskim odpowiada USA... typowa argumentacja > w wsztstkich krajach świata sa wybitne arabowie chociaż profsor Ahmad Thabet > laurat nagroda Nobla w dzi Chei stosuwanej czy Profs. Majdi Jakub itd nawet > w Polesce mamy nie zła ilośc arabow na polskich uczelniach taaa... a czy ci profesorowie działaja w państwach arabskich ... czy w USA...? czy nie widać ze to własnie kultura zachodnia tworzy warunki do naukowego rozwoju... dlaczego ci arabowie nie zostali w swych krajach? nie jestem rasista, nie uważam ze Arabowie sa genetycznie mniej uzdolnieni, po prostu ich kultura obecna nie sprzyja rozwojowi oswiaty i nauki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Tutaj nieświadomie trafiłeś w sedno sprawy. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 00:48 Gość portalu: bush mój ziomal napisał(a): > taaa... a czy ci profesorowie działaja w państwach arabskich ... czy w USA...? > czy nie widać ze to własnie kultura zachodnia tworzy warunki do naukowego > rozwoju... dlaczego ci arabowie nie zostali w swych krajach? Oto właśnie chodzi w chorej globalnej polityce Ameryki, niepozwalają by warunki do naukowego rozwoju powstawała w innych krajach niż te tzw. kultury zachodniej. Po to jest ten cały chory globalny rynek, którego prawa ustalają tylko bogaci pod siebie. Po to Amerykanie zarażają różne kraje anarchią (oni nazywają to obłudnie demokracją, obrażając ten ustrój), bo łatwiej jest ogłupić ciemne masy, niż silnych przywódców. > nie jestem rasista, nie uważam ze Arabowie sa genetycznie mniej uzdolnieni, po > prostu ich kultura obecna nie sprzyja rozwojowi oswiaty i nauki. To jest rasizm, genetycy wywodzący się z twojej ukochanej kultury zachodu tak uznali. Kto jak kto, ale ty nie masz najmniejszego prawapodważać ich teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: odp IP: *.acn.waw.pl 31.12.03, 01:05 >> nie mowiemy już o cyfre arabskie czy odkrycia zero > > nie przypisuj Arabom odkryć HINDUSÓW !!! Kolego sympatyczny,hindusi moze i wynalezli cyfre ale chodzi o pojecie "zera" nul,ta rzecz miedzy -1 a +1,pojecie matematyczne. Czy wiesz co to znaczy slowo "cyfr"??jestesz przesiakniety kultura arabska i nawet o tym nie masz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal Re: odp IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.03, 01:18 > Kolego sympatyczny,hindusi moze i wynalezli cyfre ale chodzi o pojecie "zera" > nul,ta rzecz miedzy -1 a +1,pojecie matematyczne. dobra, Arabowie wynaleźli podstawy algebry to moge im przypisać ;) niech maja, ale było to ponad tysiac lat temu... co od tej pory? > Czy wiesz co to znaczy slowo "cyfr"??jestesz przesiakniety kultura arabska i > nawet o tym nie masz pojecia. kilka słów: cyfra, arabeska, abrakadabra a wiesz jakiego pochodzenia sa słowa: liberalizm, demokracja, pluralizm, idealizm, republika, solidaryzm, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Re: odp IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 01:24 Gość portalu: bush mój ziomal napisał(a): > kilka słów: cyfra, arabeska, abrakadabra > a wiesz jakiego pochodzenia sa słowa: liberalizm, demokracja, pluralizm, > idealizm, republika, solidaryzm, Napewno nie anglosaskiego... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: odp IP: *.acn.waw.pl 31.12.03, 01:25 > a wiesz jakiego pochodzenia sa słowa: liberalizm, demokracja, pluralizm, > idealizm, republika, solidaryzm, Jezeli juz no to "solidarity" albo "solidarnosc" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bush mój ziomal ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.03, 10:22 > Jezeli juz no to "solidarity" albo "solidarnosc" a wg ciebie słowo solidaryzm pochodzi od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phoenix Re: czy arabusy maja jakaś kulturę? 2 IP: *.ph.ph.cox.net 31.12.03, 01:29 M.Kopernik tez kiedys dawal wklad do cywilizacji i byl nienawidzony i ledwo uszedl z zyciem. To co piszesz to prostacka demagogia i nawet nie bede ci pisal jaki glupek jestes. Pomysl nastepnym razem co oprocz zwyklej propagandy antyarabskiej mozna sie dowiedziec-chyba ze jestes downsyndromem to sie nawet nie zabieraj za myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś