Dodaj do ulubionych

Polski rock

01.12.14, 23:22
Przed chwilą przeczytałem o "Big Beat", to taka nazwa ktorą ukuł Fr. Walicki, by nie drażnić ówczesnej władzy terminem "rock". I różne zjawiska pod tym szyldem interesujące miały miejsce. NIe tylko wyśmiewane dziś (przez niektórych) Czerwone Gitary albo Niebiesko-czarni. Też takie dojrzalsze fenomeny jak Klan, Dżamble, czy Romuald & Roman. Trochę szkoda, że to nie rozwinęło się w latach 70 zastąpione przez taki socjalistyczny pop. Co nie znaczy, że lata 70 były całkiem beznadziejne, bo różne ciekawe zjawiska jak Marek Grechuta, Skaldowie, czy choćby SBB, albo z drugiej strony tez Marylka R., miały miejsce. Ale to były inne gatunki, a taki ostrzejszy, oryginalny rock, choćby w wykonaniu Klanu - później nie był kontynuowany.
Obserwuj wątek
    • sphinx10 Re: Polski rock 02.12.14, 21:45
      Użyte tu sformułowanie "ostrzejszy rock" jest dla mnie nie do końca czytelne.
      Z czasów przed zespołem TSA kojarzę "nie przejdziemy do historii" Klenczona, Breakout i zespół Test, do którego trudno mi się przekonać z powodu Gąsowskiego (wada wymowy + "gdzie się podziały tamte prywatki") - to dla mnie jest, no, prawie, ostry rock.
      Jeśli ktoś z piszących tutaj zna inne przykłady ostrego rocka to proszę o linka do Youtube. Chętnie poszerzę swoją wiedzę.
      • dziwny_ten_swiat Re: Polski rock 03.12.14, 22:54
        Dla przykładu, np. KLAN:
        z brzytwą na poziomki
        AUTOMATY
        To lata (chyba) 68-69!
        • billy.the.kid Re: Polski rock 15.12.14, 08:05
          POLANIE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka