Dodaj do ulubionych

Polskie seriale

13.10.09, 07:00
Lubicie seriale? Macie jakiś ulubiony serial? Albo też: - który do tej pory uważacie za taki , że z chęcią go oglądacie? Dla mnie najlepszym serialem polskim był "Dom". I mimo , że go kilka razy puszczali w TV, to zawsze z przyjemnością go oglądam , mimo iż każdy odcinek tego serialu trwał ok.90 min, czyli jak film pełnometrażowy. Drugie miejsce zarezerwował bym dla "Alternatywy4" a miejsce trzecie "Daleko od szosy" nastęnie "Droga" i "Polskie drogi".
W chwili obecnej nastąpił wysyp seriali na licencjach amerykańskich. Kompletna bryndza. Miały zastąpić seriale sprowadzane z krajów latynoamerykańskich.
Obsadzane są głównie przez "warszawkę" która dzieli i rządzi. Jedynym serialem który był mnie w stanie zainteresować i treścią i grą aktorów - to " Czas honoru" oraz "Twierdza szyfrów" - trochę moim zdaniem gorsza ale odbierałem ją dobrze. Zresztą oglądnąłem powtórki , bo jak się pokazały po raz pierwszy - nie oglądałem ponieważ miałem pewien rodzaj awersji do seriali polskich w rodzaju "Złotopolskich" i klanopodobnych. Niekiedy zdarza mi się oglądać polską rzeczywistość w krzywym zwierciadle "Kiepskich" który to serial nakręcił nie Polak zresztą. Reszta to wg mnie śmieci na których swoje bogactwo pomnaża "warszawka".
Macie swoje typy?
Obserwuj wątek
    • tadeusz_ski.51 Re: Polskie seriale 13.10.09, 08:58
      Ja generalnie nie oglądam seriali, ale były wyjątki, np. "Kolumbowie"
      • ryszq Re: Polskie seriale 13.10.09, 09:00
        No tak: "Kolumbowie" zdecydowanie należą do pierwszej ligi.
        • ryszq Re: Polskie seriale 13.10.09, 09:11
          Przypomniało mi się , że do 1-szej ligi zaliczyłbym też "Nikodem Dyzma",
          chociaż sukces tych mini-seriali wziął się z doskonałych scenariuszów niemal
          gotowych na podstawie powieści takich choćby jak "Noce i dnie" itp. No i
          reżyserzy mieli do wyboru prawdziwych aktorów z prawdziwego zdarzenia umiejących
          oddać jakże wyraziste emocje w sposób naprawdę przekonywujący.
          • tadeusz_ski.51 Re: Polskie seriale 13.10.09, 09:42
            Aaaa tak, "Kariera Nikodema Dyzmy" to faktycznie, też oglądałem. "Noce i dni"
            częściowo, ale nie z winy aktorów, lecz z tego powodu, że w takich książkach nie
            gustuję, podobnie z romansidłem "Lalka"...
    • dorka_1962 Pan Wołodyjowski 13.10.09, 09:37
      A "Pan Wołodyjowski"?
      • ryszq Re: Pan Wołodyjowski 13.10.09, 10:05
        dorka_1962 napisała:

> A "Pan Wołodyjowski"?
        >

Typowo dla dzieci: Pamiętam , że jak się skończył serial, to mój syn, chyba miał
        4 lata wtedy: - i co? już nie będzie pana Michała? i się rozpłakał. Tak samo
        przeżył śmierć Olgierda w "Czterech pancernych i pies". Był z tym problem
        bowiem nie mógł się przez pewien okres otrząsnąć , z obrazu kiedy Olgierd
        spalił się w czołgu. Przez kilka nocy się budził z krzykiem. Trwało to dość
        długo, ale coraz rzadziej i w końcu zapomniał. Przypomniał sobie tą scenę jak
        już był dorosłym mężczyzną i zapamiętał ją aż do dzisiaj.
        • tadeusz_ski.51 Eeeeeno Ryszard, 13.10.09, 10:15
          ten serial był na podstawie powieści Sienkiewicza pod tym samym tytułem, no nie
          mów, że to powieść dla dzieci, bo z taką opinią w żadnym przypadku nie mogę się
          zgodzić? To, że Twój syn w ten sposób reagował, nie jest miernikiem, nie może
          być żadną podstawą do takiej oceny. Dzieci jak dzieci, na różne rzeczy reagują w
          sposób nie zawsze przewidywalny. To, że Twój syn czteroletni, coś z tego
          rozumiał, świadczy tylko na korzyść tego serialu.
      • tadeusz_ski.51 Re: Pan Wołodyjowski 13.10.09, 10:07
        Aaaaa, tak, rzeczywiście! To był dobry serial, dobrze zagrany, duch Sienkiewicza
        oddany, no i w ogóle, dobra, stara, polska szkoła filmowa!
        • ryszq Re: Pan Wołodyjowski 13.10.09, 10:48
          Kiedyś odbierałem powieści sienkiewicza inaczej. Dzisiaj też inaczej. Mimo to twierdzę , że jakkolwiek były to powieści dla dorosłych , jednak w dzisiejszych czasach można je określić jako bardziej przygodowe i dla młodych, bardzo młodych ludzi. Ale i tak dzisiaj byłoby trudno młodzież zainteresować Sienkiewiczem, bowiem dla nich trąci jednak myszką. Na topie jest Tolkien i komiksy z ze świata fantazji.
          • tadeusz_ski.51 Zgadzam się, 13.10.09, 16:58
            bardzo wiele zrobiono, aby "karmić młodzież" bzdurami.
    • rena-ta49 Re: Polskie seriale 13.10.09, 14:27
      Alternatywy ogladalam i sie zasmiewalam , teraz nie ogladamsmile
      • tadeusz_ski.51 Nawet wiem dlaczego? 13.10.09, 17:05
        rena-ta49 napisała:
        > ...teraz nie ogladamsmile
        --------
        Pewnie, co tam tv, lepiej oglądać się za chłopami, żywymi i jurnymi. Ci
        przynajmniej mogą się przydać...
        • dorota-s2 Re: Nawet wiem dlaczego? 13.10.09, 18:16
          Ja oglądałam seriał Ranczo,pierwsza seria śmieszyła mnie do
          łez,najlepsza była ławeczka
          • tadeusz_ski.51 Coś tam z tego "Rancza" 13.10.09, 19:57
            też czasem podejrzałem, ale mnie nie bawiło, podobne teksty słyszałem w realu. Z
            różnymi środowiskami przychodzi mieć do czynienia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka