flissy 04.01.11, 19:44 Coś pięknego,mistycznego... www.youtube.com/watch?v=cIeHB6ZHsjo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 19:55 Niby tak,,,ale Prawosławie jest bardzo mistyczne,cerkwie przepiękne,żaden nasz kościół nie dorównuje cerkwi. Albo to... www.youtube.com/watch?v=6T9dXbt2arM&feature=related Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:03 Na mnie mocno oddziałują takie miejsca, obrzędy i klimaty. A architektura jest naprawdę niepowtarzalna. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:05 Tak to prawda że cerkwie bardzo bogate , piękne . Jeśli chodzi o samo Prawosławie , to nie miałam okazji realnie uczestniczyć w takiej mszy, ale może kiedyś... Odpowiedz Link
flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:09 Coś pięknego,byłem i na pasterce i na na nabożeństwie rezurekcyjnym (4godziny trwa) na kilku ślubach,połowa,albo nawet większa część rodziny mojej Beti jest wyznania prawosławnego.Tego nie da się opisać,co za śpiewy,co za głosy i ten wszechobecny zapach kadzidła,ten półmrok i dziesiątki setki palących się świec. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:14 To ja Tobie zazdroszczę , wczuwam się w atmosferę tego mistycznego obrzędu, i prawie czuję zapach kadzidła... ehhh Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:22 Niestety, niewiele wiem na temat tego wyznania. Ot, tylko podstawowe informacje. Ale zawsze mnie bardzo intrygowało. Jest w nim magia, a jednocześnie jakaś głęboka prawda. Nie wiem, jak to inaczej nazwać... Odpowiedz Link
flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:24 Ja bym to nazwał głęboką i prawdziwa wiarą.My katolicy powinniśmy się uczyć wiary od prawosławnych,powinno nam się u nich organizowac rekolekcje. Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:37 Chyba właśnie tego nie potrafiłam wyartykułować. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:41 Każda wiara jest mistyczna jeśli się ją potrafi odpowiednio kultywowac i przeżywać. Kiedyś miałam znajomych Świadków Jehowy. Nie znałam tej wiary , ale kiedy ich bliżej poznałam i ich obrzędy , to byłam zafascynowana. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:43 Od samego człowieka zależy jakie ma podejście do wiary, jeśli nie potrafi wierzyć to nawet najpiękniejsza msza , czy rekolekcje nic nie zmienią? Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:03 Tak, Darimko. Zgadzam się z Tobą w zupełności. Od nas samych zależy "jakość" naszej wiary, niezależnie od wyznania. Boję się jednak nawet najmniejszych oznak fanatyzmu, które w pewnych religiach stają się wyznacznikiem głębokości wiary. Ale, odbiegłam trochę od tematu Odpowiedz Link
darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:12 Nasz rodzimy fanatyzm , którego i ja czasem się boję , to pestka z fanatyzmem Arabów. Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:30 Nasz rodzimy "fanatyzm" mnie niepokoi, bardziej jednak smuci. Jest niewątpliwie szkodliwy, ale bezpośrednio nie zagraża życiu innych. Napisałam w tym wątku o fanatyzmie w kontekście wiary, ale nie toleruję fanatyzmu w żadnym aspekcie życia i bardzo się go boję... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:01 Zgadzam się z Tobą Lili , takich ludzi należy się bać .W fanatyzmie swoim mogą zagrażać innym. Odpowiedz Link
irene.jg Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:07 Pięknie piszecie o tym mistycyźmie, magii.... te same słowa cisnęły mi się na usta, więc nie będę się powtarzać. Fanatyzmu też się boję, przeraża mnie. Cieszę się, że podobnie czujemy Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:06 Nie znając tych obrzędów można się zachwycać, myślę że będąc na takiej mszy można prawdziwie przezywać. Szkoda ze tak rzadko i tylko wyrywkowo jest nam to pokazywane w TV. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:10 Prawosławnych wierzących spotkać można chyba tylko na wschodzie naszego kraju. Na Śląsku jedyna mieści się w Sosnowcu, niedawno spalona ,ale chyba odbudowana jest po prostu piękna . www.polskiekrajobrazy.pl/Galerie/687:Gorny_Slask/28951osnowiec._Cerkiew_prawoslawna..html Odpowiedz Link
flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 18:32 Ładna W Bydzi jest pod wezwaniem św Mikołaja,jest w bardzo pomorskim stylu Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:04 Ja lubię tę warszawską pod wezwaniem św. Jana Klimaka A najbardziej podobają mi się takie niewielkie i stare Ta znajduje się w Równi. Odpowiedz Link
lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:15 O, dziękuję Ładna Bardzo dawno temu byłam w Puszczy Białowieskiej, ale tylko żubry pamiętam Odpowiedz Link
flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:18 Hhahaahh,,,,ja byłem nie dawno,pamiętam nieco więcej Odpowiedz Link
flissy Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:12 To muzeum to wspaniała rzecz,naprawdę warte zobaczenia. Odpowiedz Link
irene.jg Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:15 Tę kartkę sama stworzyłam ze zdjęć, które w muzeum robiłam. Trafiła nam się wspaniała pani przewodnik, warto było Odpowiedz Link
flissy Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:24 Ja też miałem panią przewodnik,tak pani w średnim wieku,nawet pamiętam ze nazywała się Dworakowska Odpowiedz Link
flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:08 Nie byłaś nigdy w Białowieży? Bardzo cudowne miejsce Odpowiedz Link