04.01.11, 19:44

Coś pięknego,mistycznego...

www.youtube.com/watch?v=cIeHB6ZHsjo
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 19:52
      W kazdej mszy jest coś mistycznego.
      • flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 19:55
        Niby tak,,,ale Prawosławie jest bardzo mistyczne,cerkwie przepiękne,żaden nasz kościół nie dorównuje cerkwi.

Albo to...

www.youtube.com/watch?v=6T9dXbt2arM&feature=related
        • lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:03
          Na mnie mocno oddziałują takie miejsca, obrzędy i klimaty.
          A architektura jest naprawdę niepowtarzalna.
        • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:05
          Tak to prawda że cerkwie bardzo bogate , piękne .
          Jeśli chodzi o samo Prawosławie , to nie miałam okazji
          realnie uczestniczyć w takiej mszy, ale może kiedyś...
          • flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:09
            Coś pięknego,byłem i na pasterce i na na nabożeństwie rezurekcyjnym (4godziny trwa) na kilku ślubach,połowa,albo nawet większa część rodziny mojej Beti jest wyznania prawosławnego.Tego nie da się opisać,co za śpiewy,co za głosy i ten wszechobecny zapach kadzidła,ten półmrok i dziesiątki setki palących się świec.
            • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:14
              To ja Tobie zazdroszczę , wczuwam się w atmosferę tego mistycznego obrzędu, i prawie czuję zapach kadzidła... ehhh
              • lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:22
                Niestety, niewiele wiem na temat tego wyznania. Ot, tylko podstawowe informacje. Ale zawsze mnie bardzo intrygowało. Jest w nim magia, a jednocześnie jakaś głęboka prawda.
                Nie wiem, jak to inaczej nazwać...
                • flissy Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:24
                  Ja bym to nazwał głęboką i prawdziwa wiarą.My katolicy powinniśmy się uczyć wiary od prawosławnych,powinno nam się u nich organizowac rekolekcje.
                  • lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:37

Chyba właśnie tego nie potrafiłam wyartykułować.
                    • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:41
                      Każda wiara jest mistyczna jeśli się ją potrafi odpowiednio kultywowac i przeżywać.
                      Kiedyś miałam znajomych Świadków Jehowy.
                      Nie znałam tej wiary , ale kiedy ich bliżej poznałam i ich obrzędy , to byłam zafascynowana.
                  • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 20:43
                    Od samego człowieka zależy jakie ma podejście do wiary,
                    jeśli nie potrafi wierzyć to nawet najpiękniejsza msza , czy rekolekcje nic nie zmienią?
                    • lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:03
                      Tak, Darimko. Zgadzam się z Tobą w zupełności. Od nas samych zależy "jakość" naszej wiary, niezależnie od wyznania.
                      Boję się jednak nawet najmniejszych oznak fanatyzmu, które w pewnych religiach stają się wyznacznikiem głębokości wiary.
                      Ale, odbiegłam trochę od tematu smile
                      • darima_ka Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:12
                        Nasz rodzimy fanatyzm , którego i ja czasem się boję , to pestka z fanatyzmem Arabów.
                        • lilidae Re: Uwielbiam 04.01.11, 21:30
                          Nasz rodzimy "fanatyzm" mnie niepokoi, bardziej jednak smuci. Jest niewątpliwie szkodliwy, ale bezpośrednio nie zagraża życiu innych.
                          Napisałam w tym wątku o fanatyzmie w kontekście wiary, ale nie toleruję fanatyzmu w żadnym aspekcie życia i bardzo się go boję...
                          • rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:01
                            Zgadzam się z Tobą Lili , takich ludzi należy się bać .W fanatyzmie swoim mogą zagrażać innym.
                            • irene.jg Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:07
                              Pięknie piszecie o tym mistycyźmie, magii.... te same słowa cisnęły mi się na usta, więc nie będę się powtarzać. Fanatyzmu też się boję, przeraża mnie. Cieszę się, że podobnie czujemy smile
                              • flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 18:29
                                Mnie też przeraża fanatyzm.
                  • rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:06
                    Nie znając tych obrzędów można się zachwycać, myślę że będąc na takiej mszy można prawdziwie przezywać.
                    Szkoda ze tak rzadko i tylko wyrywkowo jest
                    nam to pokazywane w TV.
            • rena-ta49 Re: Uwielbiam 05.01.11, 14:10
              Prawosławnych wierzących spotkać można chyba tylko na wschodzie naszego kraju.
              Na Śląsku jedyna mieści się w Sosnowcu, niedawno spalona ,ale chyba odbudowana
              jest po prostu piękna .
              www.polskiekrajobrazy.pl/Galerie/687:Gorny_Slask/28951smirkosnowiec._Cerkiew_prawoslawna..html
              • flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 18:32
                Ładnasmile
                W Bydzi jest pod wezwaniem św Mikołaja,jest w bardzo pomorskim stylusmile

https://www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/images/cerkiew1.jpg
                • lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 18:59
                  smile
                  Nie da się ukryć, styl naprawdę pomorski smile
                  • lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:04
                    Ja lubię tę warszawską pod wezwaniem św. Jana Klimaka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/POL_Warsaw_cerkiew_Sw_klimak.jpg/240px-POL_Warsaw_cerkiew_Sw_klimak.jpg

A najbardziej podobają mi się takie niewielkie i stare smile
                    Ta znajduje się w Równi.
                    https://algorytmy.pl/img_d/00/79/38.jpg

• flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:07
                      Ładna,,,a ta jest w Białowieżysmile

https://www.klimatypodlasia.pl/foto/Image/kwatery/hajnowka/zabytki_hajnowka/bialowieza/10603_084_cerkiew.jpg
                      • lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:15
                        O, dziękuję smile Ładna smile
                        Bardzo dawno temu byłam w Puszczy Białowieskiej, ale tylko żubry pamiętam big_grin
                        • flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:18
                          Hhahaahh,,,,ja byłem nie dawno,pamiętam nieco więcejsmile
                          • irene.jg Re: Uwielbiam 05.01.11, 20:05
                            http://i51.tinypic.com/wqypsl.jpg
                            • irene.jg Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:08

http://i51.tinypic.com/fvai5z.jpg
                              • flissy Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:12
                                To muzeum to wspaniała rzecz,naprawdę warte zobaczenia.
                                • irene.jg Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:15
                                  Tę kartkę sama stworzyłam ze zdjęć, które w muzeum robiłam. Trafiła nam się wspaniała pani przewodnik, warto było smile
                                  • flissy Re:Oczywiście i muzeum zaliczyłam :) 05.01.11, 20:24
                                    Ja też miałem panią przewodnik,tak pani w średnim wieku,nawet pamiętam ze nazywała się Dworakowskasmile
              • lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 18:57
                Reniu, rzeczywiście piękna smile
                • flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:01
                  Najładniejsze są w Białowieżysmile
                  • lilidae Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:05
                    Tak ? Muszę pobuszować w necie i poszukać smile
                    • flissy Re: Uwielbiam 05.01.11, 19:08
                      Nie byłaś nigdy w Białowieży?

Bardzo cudowne miejscesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka