13.08.13, 21:11
byliście z wnioskiem w ZUS- ie?

Pytam , bo ja nie byłam
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Czy i Wy 13.08.13, 21:25
      Hihihihi...mnie do emerytury jeszcze daaaaleko.
      Firma w której pracuję jest drugim zakładem, w którym pracuję.
      Raz w roku dostaję z OFE zawiadomienie ile tam mam kasy na
      "dostatnie" życie na emeryturze,jak oczywiście dożyję big_grin
    • grzech_o_1 Re: Czy i Wy 13.08.13, 21:42
      Artykuł, nie do końca to jest prawda. ZUS chce wymóc jak najwięcej takich danych od ludzi, o zarobkach w przeszłości. Ale nie jest to takie ważne. Ważne jest, by mieć z przeszłosci, nawet dalekiej, świadectwa pracy. Jak ktoś zmieniał miejsca pracy.
      Ważne jest tylko dla człowieka, który w przeszłości zarabiał dużo więcej niż wtedy wynosiła w danych latach średnia krajowa płaca.
      • czarek_sz Re: Czy i Wy 13.08.13, 23:29
        Niespełna dwa lata temu przechodziłem na wcześniejszą i miesiąc przed osiągnięciem wieku złożyłem stosowne dokumenty a więc świadectwa pracy i dochody z całego okresu zatrudnienia. W moim przypadku /tzw emerytura mieszana/ wysokość zarobków z różnych lat zatrudnienia była bardzo ważna ponieważ sam decydowałem z jakich lat będzie wyliczane moje świadczenie. Wybrałem z dziesięciu kolejnych lat ponieważ było to dla mnie najkorzystniejsze.
        I Apel do przyszłych emerytów - przechowujcie na bieżąco i aktualizujcie wysokość swoich dochodów ponieważ w przyszłości może być różnie - jak dochody z lat 70 tych. Zostały zniszczone i szukaj wiatru w polu a w moim wypadku były to najbardziej korzystne lata - ponad trzy średnie krajowe zarabiałem. Przez zniszczenie tej dokumentacji płacowej przez władze PRL mam teraz w plecy dobrych kilkaset zł miesięcznie. Na pohybel złodziejom smile
        • rena-ta49 Re: Czy i Wy 14.08.13, 13:53
          Oczywiście ja wszelka dokumentacje przechowuje,bo chociaż teraz nie była mi potrzebna,
          to w przyszłości może coś się przydać.
      • tropem_misia1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 08:16
        Dzięki Ci Grzechu.
        Mam świadectwo z jednej pracy.

w drugiej jestem big_grin

brak mi tylko świadectwa z pracy gdzie byłam dodatkowo zatrudniona
        dadzą mi teraz ?
        a jak nie to do archiwum?
        zakład istnieje przeca
        ale ja się na tym znam
        zgroza
        • rena-ta49 Re: Czy i Wy 14.08.13, 13:51
          Jeśli zakład istnieje to już teraz się zwróć do nich o potrzebne dokumenty,
          w dzisiejszych czasach zamykanie firmy szybko może nastąpić smile
        • grzech_o_1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 21:20
          Tropcia. Jak zakład istnieje, to żaden problem. Do Kadr i Ci dadzą.smile
          • tropem_misia1 Re: Czy i Wy 15.08.13, 07:36
            a..istnieje
            urlop mam na jesieni to się na tym skupię
    • rena-ta49 Re: Czy i Wy 14.08.13, 06:47
      Nie musiałam chodzić ,bo ja na rodzinną rentę przechodziłam,
      a w ZUS-ie już były wszystkie dokumenty.
      • tropem_misia1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 08:18
        O!

no tak smile
        • zak-1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 08:39
          Ja nawet teraz , będąc już na emeryturze zostawiam i chomikuję większość dokumentów.
          Nigdy nie wiadomo co może się przydać .
          Zstanawiam sie po co ta cała komputeryzacja , jeśli i tak wszystko w papierach powielają ?
          • tropem_misia1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 08:45
            człek musi w zębach nosić bo urzędnik zmęczony
    • rena-ta49 Re: Czy i Wy 14.08.13, 13:56
      Kiedy ja pracowałam w państwowej firmie ,to na miesiąc przed przejściem na emeryturę
      dział kadr sam wysyłał do ZUS-u wszystkie dokumenty potrzebne do obliczenia emerytury,
      jak to teraz jest nie wiem,większość firm prywatnych,to chyba sam emeryt musi z tymi dokumentami do ZUS-u popylać?
      • grzech_o_1 Re: Czy i Wy 14.08.13, 21:22
        Teraz przeważnie pracownik sam musi łazić.
        Ale jak ja szedłem w 2008, to wszystko załatwiła firma. Ale to gigantyczny zakład. I porządek w nim był.
        • rena-ta49 Re: Czy i Wy 15.08.13, 07:31
          Też pracowałam w sporej firmie,i sprawami rent i emerytur zajmował się
          jeden z pracowników działu kadr.Był porządek,co by nie mówić o tamtych czasach.
          • grzech_o_1 Re: Czy i Wy 15.08.13, 15:07
            Był. Była pani Basia. Ze dwa lata przed emeryturą mi powiedziała, że jedno ze świadectw pracy z lat 1965-1968 ma tylko pieczatkę Kadr, a nie jeszcze imienną i podpis pracownika Kadr. A to wymóg ZUS. I miałem czas, by napisać do nich pismo i mi listem przysłali właściwy wtórnik.
            A teraz? Martw się człeku sam! Twoja bajka.
            Panienki z Kadr nie są dla Ciebie!
    • grzech_o_1 I jeszcze. Jak macie z przeszłych lat 14.08.13, 21:28
      świadectwa pracy, ale nie macie zarobków, to ZUS was policzy[kapitał początkowy] z tej średniej tabeli.
      www.zus.pl/default.asp?p=4&id=3381
      Kto w tamtych latach zarabiał więcej niż te średnie, trochę straci. Kto mniej [a przeważnie TAK], to zyska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka