Dodaj do ulubionych

Red Janecki o sitwie

04.08.14, 20:33
To coś dla Skutera który nijak nie może się doszukać żadnych działających w Polsce nieformalnych szemranych grup żerujących na państwie i jego mieszkańcach powszechnie znanych jako : 'układ' "klika' 'mafia' 'zorganizowana grupa przestępcza' czy też bardziej swojsko brzmiąco - 'sitwa'.
wpolityce.pl/polityka/207929-stanislaw-janecki-haslo-by-zylo-sie-lepiej-sitwie-najtrafniej-opisuje-polske-ad-2014
Obserwuj wątek
    • zak-1 Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 20:38
      Pewnie każdy z nas , mógłby wymienić członków lokalnych klik (tak się dawniej na nich mówiło)
      oni się nawet we własnym gronie żenią .
      • czarek_sz Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 20:50
        "oni się nawet we własnym gronie żenią"
        Żeby nie mieszać błękitnej krwi z czerwoną. Hołota ma być za murem - siedzieć w Getcie i dostarczać tym którym ma się żyć lepiej /bo im się należy/ ziarna do koryta wink
        • admarela Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 21:37
          Hołota ma być za murem - siedzieć w Getcie i dostarczać tym którym ma się żyć lepiej /bo im się należy/ ziarna do koryta wink
          I otumaniona stawiać krzyżyk na jedynie słusznym miejscu na kartce wyborczejsad
      • darima_ka Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 21:13
        zak-1 napisał:

> Pewnie każdy z nas , mógłby wymienić członków lokalnych klik (tak się dawniej
        > na nich mówiło)
        > oni się nawet we własnym gronie żenią .

Przykłady idą z góry,jeśli ci na dole widzą co robią ci na górze,
        to oni też chcą coś ukręcić.
      • skuter46 Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 21:27
        Pisałem o tym ale jeśli ktoś nie czyta.... to nie moja wina.
        Nie masz Czarku podstaw/śladów/dowodów bym twierdził ,że nie klik lokalnych, grup interesów, wspierających się grup zawodowych.
        Kaziu... potwierdzam, kolejny raz . W moim środowisku są zamknięte układy.
        O klikach i mafii na szczeblu krajowym dowiadujemy się z mediów.
        Nie kwestionuję ich istnienia.
    • darima_ka Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 21:11
      A ja tu będę bronić Skutera przykładem może być chociażby ten post
      forum.gazeta.pl/forum/w,50394,152414978,152424413,Re_Tak_sie_wykancza_w_Polsce_firmy.html
      Jeśli przykłady są ewidentne,to Skuter potwierdza istnienie układów i mafii.
      • czarek_sz Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 21:32
        "..PO i ..." ugrupowania które z nią sympatyzują /SLD .TR/tego nie dokona /rozbicia układu, sitwy/ ponieważ sama tkwi w układzie po czubek głowy.....,"
        Skuter odpowiedział :
        W/w tkwią w jakiś układach ? Nie sądzę. Eliminujesz je z jakiś względów osobistych, z uprzedzeń. Nie znasz chyba programów tych partii. Ponieważ większość społeczeństwa tak uważa a innych wartościowych partii na scenie nie ma to .... nie liczmy na jakieś korzystne zmiany , po wyborach. Wiadomo , to moje opinie. "

A tu z kolei zaprzecza by pod rządami PO PSL czy wcześniej SLD PSL powstały/powstawały jakiekolwiek układy. Skuter jest za a nawet przeciw ?
        • skuter46 Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 22:20
          Trzeba mieć dużo złej woli by przekręcać , nie chcieć zrozumieć tego o czym piszę:

A to było tak:

czarek_sz napisał:
          "..PO i ..." ugrupowania które z nią sympatyzują /SLD .TR/tego nie dokona /rozbicia układu, sitwy/ ponieważ sama tkwi w układzie po czubek głowy.....,"
          Skuter odpowiedział :
          W/w tkwią w jakiś układach? (przecież pisałem - ryzykownie - o SLD i TR)
          Nie sądzę. Eliminujesz je z jakiś względów osobistych, z uprzedzeń. Nie znasz chyba programów tych partii. Ponieważ większość społeczeństwa tak uważa (tj. eliminuje ze względów osobistych i uprzedzeń te partie - SLD i TR) a innych wartościowych partii na scenie nie ma to (poza SLD i TR) .... nie liczmy na jakieś korzystne zmiany , po wyborach. Wiadomo , to moje opinie. "

A tu z kolei zaprzecza by pod rządami PO PSL czy wcześniej SLD PSL powstały/pow
          stawały jakiekolwiek układy. Skuter jest za a nawet przeciw ?

Nie pisałem tu nie o PO, tylko o SLD i TR. Miałem na myśli ostatnie lata funkcjonowania (bez afer) SLD i TR. Skierowałem do czytania ich programów, sam je wcześniej przeczytałem i miałem nawet zamiar adresy do nich podać tu na forum. Ale rozmyśliłem się. Wiem , że u Czarka i wtedy podpadłem (nie doczytał tylko) bo pochwaliłem zwalczane przez niego lewicowo-demokratyczne partie.

Tak, że nie jestem za a nawet przeciw., bo nie piszę o PO i o PSL. Można by to zauważyć czytając mój wpis.
          • skuter46 Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 22:22
            Winno być : Pisałem tu nie o PO, tylko o SLD i TR

(błąd graficzny)
        • skuter46 Re: Red Janecki o sitwie 04.08.14, 22:49

Pisałem o tych partiach:
          www.sld.org.pl/strony/39-jutro_bez_obaw__program_sld.html
          twojruch.eu/materialy/program
          • tadeusz_ski.51 Skuter, jak każdy zresztą 05.08.14, 06:32
            ma wiele wad (i zalet). Ale najbardziej widoczną tu na forum wadą Skutera jest Jego wiara!
            Wiara w ekspertów, polityków, programy a przede wszystkim w słowa! Może to i dobrze, bo Skuter zrobił pierwszy krok ku wierze w Boga! Przypomnę, napisane jest w Biblii, że na początku było słowo
            Skuter zaczyna od początku... Brawo Skuter!
            • skuter46 Re: Skuter, jak każdy zresztą 05.08.14, 08:53
              Mogę wierzyć ale tylko w wybrane przez siebie słowa, spośród milionów wysłuchanych/przeczytanych słów . Słowo to dla mnie o wiele za mało . Wolę wierzyć w realne i namacalne fakty niż w to o czym "mówi ulica" i tabloidy.
              Różni się to moje podejście niewątpliwie od bezwolnego przyjmowania i powtarzania jako własne (tu mowa o Twoim podejściu) wszelkich tradycyjnych i powszechnych dogmatów, jedynie słusznych idei/insynuacji/promocji/chwytliwej propagandy. Różni się od prymitywnego i bezkrytycznego odbioru wszystkiego co jest oparte na tzw.
              "krzywdzie społecznej". Mnie ciemnoty i nośnych haseł trudno wmówić.
              Z tym żyję ponad pół wieku. Wary jedynie w słowo u mnie nie uświadczysz. Każde słowo usłyszane czy przeczytane budzi we mnie "niewiarę", jest dla mnie podejrzane i poddawane mojej krytycznej ocenie . Stąd tak często na forum wcinam się ze swoimi opiniami. Jeśli powtarzam czyjeś słowo , to jest ono przeze mnie wybrane . I cytując je podaję/dodaję swoją opinię , w większości te cytaty traktuję jako własne. Słowo przejęte/linkowane staje się (wg mnie) mocniejszym słowem, bo jest słowem najmniej dwóch osób.

Tak, że trafiłeś kulą w płot , pisząc - "Skuter zrobił pierwszy krok ku wierze w Boga! ", ..."napisane jest w Biblii, że na początku było słowo "

Powtarzam. Słowa (o których piszesz wyżej) przeze mnie wybierane są po poddaniu ich własnej ocenie, krytyce.. .. co doprowadza do odrzucenia słów pustych, niezrozumiałych , okazjonalnych i nieprawdziwych. Niezależnie przez kogo głoszonych. Na przykład, przez wszelkich ewangelistów (braci, hierarchów) bądź pisanych w pismach świętych i codziennych tabloidach. Tak, że Boga nie mieszaj/nie wykorzystuj przy ocenianiu mojej osoby.
              Bardzo często bywa też, że nie ma mnie w takiej pustej dyskusji (bezproblemowej, z insynuacjami, ideologicznej) która nie ma dla mnie znaczenia. W której musiałbym podejmować walkę ze światopoglądem innych. A przecież mamy ....wolność (wszelką).

A tak przy okazji ...zauważ .... piszemy blisko granicy jaką wyznacza nam na forum Netykieta.

• rena-ta49 Re: Skuter, jak każdy zresztą 05.08.14, 14:25
                Skuter znów dałeś się wkręcić Tadeuszowismilesmile
                Nie wyczuwasz w jego tekstach prowokacji?smile
                • skuter46 Re: Skuter, jak każdy zresztą 05.08.14, 21:53
                  A niech tam. Zawsze tak było, że "na krzywe drzewo to i koza skoczy". wink
              • tadeusz_ski.51 Nie wiem ile kosztuje, 06.08.14, 09:19
                ale niech tam, powiem! big_grin
                Drogi Skuterze
                Znowu palnąłeś wykład? Poddajesz analizie to co linkujesz i cytujesz. Jakiej? Pod jakim kątem? Czy konfrontujesz słowa polityków, programy partii, deklaracje ministrów, expose premiera itd. itp. z dotychczasową realizacją, działaniami i skutkami?
                Człowieku, gdy czytam niektóre z Twoich postów to jestem pewien, że nie konfrontowałeś. Nie patrzyłeś wokół, nie rozmawiałeś z ludźmi, znajomymi, przypadkowymi a nawet nie zastanawiałeś się nad tym w jaki sposób określona działalność tego lub owego osobnika, którego cytujesz, wpłynęła na Twoją osobistą sytuację w której się znajdujesz.
                Powiedz mi panie Skuter, co PSL zrealizowało ze swojego programu? Jak to wpłynęło na Polaków. Powiedz co jest głównym spoiwem wiążącym członków tej partii. Jaką ideologię PSL preferuje? Jaki system społeczno-gospodarczy?
                Ty ich popierasz, dlaczego? Jakimi względami się tu kierujesz?
                Jeszcze taka prośba. Miej wzgląd na to, że piszemy na forum a tu ważniejsze od cytatów, linków i diabli wiedzą jakich wspomagaczy jest krótkie, treściwe i merytoryczne wyrażenie własnego zdania. Własnego Skuter. Własnymi słowami wraz z własnymi argumentami. Skoro twierdzisz, że cudze słowa dogłębnie analizujesz to nie powinno być problemów z uzasadnieniem.
                • skuter46 Re: Nie wiem ile kosztuje, 07.08.14, 18:20
                  Patrz - drzewko.

eot
    • tadeusz_ski.51 ... a stróż Janicki o szpakach, 05.08.14, 15:45
      że już nawet płytki CD zawieszone na drzewach wiśni nie pomagają! Te cholerne ptaki wiśnie mu zjadają!
      • darima_ka Re: ... a stróż Janicki o szpakach, 06.08.14, 18:04
        tadeusz_ski.51 napisał:

> że już nawet płytki CD zawieszone na drzewach wiśni nie pomagają! Te cholerne p
        > taki wiśnie mu zjadają!

Stróż Janicki wielce poszkodowanym jestbig_grin
        • tadeusz_ski.51 Re: ... a stróż Janicki o szpakach, 06.08.14, 18:12
          Bo stróż Janicki nawet nie przypuszczał, że w dobie informatyzacji szpaki też się doszkalają i takie straszenie płytkami CD w kuperkach mają.
          • tadeusz_ski.51 Zapewne niektórzy się zastanawiają 06.08.14, 18:17
            co te dwie postaci wspólnego mają? Otóż rzecz jest zasadnicza - obaj mówią prawdę! Obaj mają nazwiska zaczynające się na Ja. Obaj opisują sprawy szkodliwe dla ludzi. To chyba wystarczające powody aby te sprawy powiązać, nie?
          • darima_ka Re: ... a stróż Janicki o szpakach, 07.08.14, 18:59
            Widziałeś kiedyś "atak" szpaków na wiśnie?
            Ja widziałam pierwszy raz w tym roku,wiśnie obrodziły wiec
            na niebie było od szpaków czarno,i na kilka drzew napadłybig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka