02.12.12, 17:06
Czas przygotowania się na narodziny Zbawiciela.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Adwent (łac. adventus – przyjście) 02.12.12, 17:19
      Adwent (łac. adventus – przyjście) – w kościołach chrześcijańskich okres trwający od I nieszporów czwartej z kolei poprzedzającej Święto Bożego Narodzenia niedzieli do 24 grudnia, okres przypominający oczekiwanie na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa. Jednocześnie jest to czas poprzedzający pamiątkę pierwszego przyjścia – wcielenia, znanego pod nazwą narodzin Chrystusa.
      Na adwent składają się cztery niedziele adwentowe. W okresie adwentu kapłan zakłada do Mszy świętej ornat w kolorze fioletowym, symbolizującym czas pokuty i przygotowania się do jednego z najważniejszych świąt, czasu pojednania z Bogiem i ludźmi. Adwent to także czas, w którym ewangelicy i katolicy mają uświadomić sobie, że oczekują na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa.
      W Kościołach ewangelickich odprawiane są nabożeństwa adwentowe.
      Tradycją w Kościele katolickim są odprawiane w tym okresie o świcie msze, zwane roratami. Są to msze ku czci Maryi Panny, na pamiątkę tego, że przyjęła nowinę od archanioła Gabriela, zwiastującego, iż zostanie Matką Syna Bożego. W pierwszą niedzielę adwentu – w Kościele katolickim – rozpoczyna się rok liturgiczny.
      Adwent, z punktu widzenia liturgii Kościoła katolickiego, można podzielić na dwa okresy:
      od początku adwentu do 16 grudnia (czas szczególnego oczekiwania na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa na końcu czasów);
      od 17 grudnia do 24 grudnia (czas bezpośredniego przygotowania do uroczystości Narodzenia Pańskiego).
      W liturgii Kościoła katolickiego pierwsze czytania pochodzą z Księgi proroka Izajasza i obrazują wyczekiwanie na przyjście obiecanego Zbawiciela...pl.wikipedia
      • mala200333 Re: Adwent (łac. adventus – przyjście) 02.12.12, 17:25
        Korzenie chrześcijańskie[edytuj]
        Nauczyciel ewangelicki i pastor, ks.Johann Hinrich Wichern, prowadzący w Hamburgu szkołę-przytułek dla sierot, chciał stworzyć rodzinną atmosferę. W I niedzielę adwentu w 1839 roku przyszedł mu do głowy pomysł, by wzbogacić wystrój świetlicy. Razem z wychowankami w I niedzielę adwentu zapalił pierwszą świecę adwentową umocowaną na drewnianym kole o średnicy 2 m, by wytworzyć nastrój skłaniający do modlitwy. Następne, mniejsze dwadzieścia cztery świece podopieczni zapalali każdego dnia do Wigilii, gromadząc się na wieczorny śpiew i modlitwę. Początkowo zielenią ozdabiano ściany. Z czasem drewniane koło przystrojono gałęziami jodły. W 1860 roku Wicherna przeniesiono do Berlina. Odchodząc zmniejszył liczbę świec do czterech.
        Korzenie pozachrześcijańskie[edytuj]
        Niegdyś Germanie w czasie obrzędów pogańskich w środku zimy, zapalali ogień na kręgu wykonanym z gałęzi o zielonych liściach, który stanowił symbol słońca.
        Zaś Żydzi podczas święta Chanuka zapalają kolejne świece na ośmioramiennym świeczniku....pl.wikipedia
    • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 17:23
      Wieniec adwentowy – wieniec, stanowiący formę ludowej domowej pobożności, wykonany z gałązek drzewa iglastego z czterema świecami, które zapala się kolejno w każdą niedzielę adwentu...pl.wikipedia
      • lvova Re: Adwent 02.12.12, 17:30
        A może tak raz jeden coś własnymi słowami,do wiki każdy może zajrzeć uncertain
        • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 17:38
          Pewnie po tym rysie historycznym każdy napisze jak w domu rodzinnym będzie celebrowany Adwent.
          W Stanach odswietnie ubrane choinki już raduja oczy od tygodnia. Właściwie już świętujmy.
          Co kraj to obyczaj.
    • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 17:41
      W adwencie tradycja w Kościele katolickim są odprawiane w tym okresie o świcie msze, zwane roratami. Chodzicie?
      • super.halusia Re: Adwent 02.12.12, 17:47
        czas ogłupiania najmłodszych i wciskania dzieciom legend jako prawdę,która nie posiada żadnego udokumentowania i tak nam będzie rosło nowe pokolenie ciemnogrodu
        • lvova Re: Adwent 02.12.12, 18:26
          super.halusia napisała:

> czas ogłupiania najmłodszych i wciskania dzieciom legend jako prawdę,która nie
          > posiada żadnego udokumentowania i tak nam będzie rosło nowe pokolenie ciemnogro
          > du

Teraz wiem dlaczego wszystkich którzy myślą inaczej niż ty,maja inne poglądy lub inaczej postępują uważasz za głupców. Zostałaś skutecznie w dzieciństwie ogłupiona i proces trwa nadal,do tego stopnia,że nic nie potrafisz sam wymyślić i napisać więc wszystko kopiujesz i wklejasz. Uważasz że napisałaś (skopiowałaś) coś mądrego? Jesteś w błędzie,ani to mądre,ani prawdziwe nie nie ma to nic wspólnego z ateizmem.Żałosne.
        • darima_ka Re: Adwent 02.12.12, 19:25
          Hahaha ,rozumiem że Ty swoje dzieci wychowałaś bez Świat Bożego Narodzenia,
          szanuję tych co wierzą w coś innego.
          Ty uszanuj tradycję katolików ,i o ogłupianiu nie bałakaj ,
          bo głupszej od ciebie chyba na forum gazety nie ma!
          • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 19:37
            Mili moi szanujmy tradycję,nieistotne jest czy ktoś jest bardzo religijny czy trochę
            bo tak np.został wychowany - tak uważam.
            • maria88 Re: Adwent 02.12.12, 19:45
              Miałam podjąć watek na temat wiary ale to nie to forum.
              Uważam,że kto chce byc i jest nie wierzący ma do tego prawo. Zastanawiam sie tylko,
              dlaczego świetuje, urządza świeta, nie pracuje. Nie wierzący powinni chodzić do pracy.
              • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 19:49
                U mego dentysty Żyda zawsze w okresie świątecznym stoi choinka. I fajnie jest.
              • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 19:52
                Mario ja szanuje każdego człowieka i tego wierzącego i ateistę,bo nie lubię podziału
                w rodzaju wierzący - to ktoś lepszy itd.
                Jeśli człowiekowi jest potrzebna wiara to tez dobrze,jeśli nie to też nie skreślam,ani nie szufladkuję.
                Wzajemna tolerancja i szacunek wobec siebie to najważniejsze.
              • lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:07
                M88 masz rację,całkowita rację.Osoby nie wierzące bardzo chętnie krytykują wierzących,wyśmiewają i tylko tyle potrafią,nie są w stanie nic konkretnego powiedzieć jak stare oklepane banały.
            • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 19:48
              Szanowni przedmówcy, jeżeli uważacie, że ktos nie ma racji, to przedstawcie swoje racje i je uzasadnijscie. Ja potrafię je uzasadnić, a Wy tylko obrażacie uwagami ad personam.
            • darima_ka Re: Adwent 02.12.12, 19:51
              Lidka szanuję niewierzących i tych którzy są innych wyznań,
              i tego domagam się dla swojej wiary i wartości.
              Tylko poszanowania,nic więcej!!
              Mnie nie obchodzi jak ktoś swoje dzieci wychowuje,jakie ma tradycje ,
              ale nie pozwolę żeby obrażano moja tradycję.
              Dziękuje za uwagę!
              • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 19:57
                ja również tak jak napisałam w oddzielnym poście i Twoja uwaga dla mnie cenną jest
                nie chciałabym,aby doszło miedzy nami na forum do niepotrzebnych nieporozumień i kwasów.Jak zauważyłaś nie jestem osoba zacietrzewioną i staram sie każdego zrozumieć
                i nie obrażać,także nie gniewaj się - bynajmniej na mnie smile
                • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 20:03
                  Zawsze można swą opinie, NIEPOZWOLENIE, sprzeciw wyrazić bez uwag ad personam
                • darima_ka Re: Adwent 02.12.12, 20:05
                  Przecież nie mam zamiaru na Ciebie się Lidka gniewać,
                  nie Ty jesteś autorką głupiego postu.
                  Ja nie zabraniam super halusi wychowywać dziecka na ateistę ,
                  wiec niech ona się nie wpieprza w wychowanie dzieci naszych ,czyli katolików.
                  Podejrzewam, że jak Piotr napisał skopiowała tekst nie rozumiejąc z tego nic.
                  Chyba że jest tak"tolerancyjna" dla tych co wierzą w coś innego niż ona.
                  Jedno i drugie dowodzi jeśli nie głupoty ,to na pewno nie tolerancji.
                  • lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:12
                    Gdyby była prawdziwą ateistką to na pewno by takiego tekstu nie walnęła,prawdziwy ateista to osoba która jest nie wierząca ale za razem szanuje to że jest ktoś kto jest wierzący i nie kpi ani z niego ani z jego wiary.
                • wirujacypunkt Re: Adwent 02.12.12, 20:13
                  Deizm, takie rozumienie Boga jako stwórcy, jest mi bliskie.
                  Czy w związku z tym uważecie, że jestem glupsza i mniej rozumiem od pozostałych, chociaż prawa które są uniwerstalne dla kazdego człowieka są mi bliskie.
                  Obserwując świat, a nawet rozmowę w tym wątku, żeby nie powiedzieć kłótnię, mój pogląd,
                  co do rozumienia deizmu w jakimś sensie są udowadniany.
                  • lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:18
                    Wiri czy to oznacza,że też bedzziesz kpić z ludzi wierzących i ich tradycji,czy też uważasz że czas adwentu to czas ogłupiania i szerzenia legendy?
                    • wirujacypunkt Re: Adwent 02.12.12, 20:36
                      lvova napisał:

> Wiri czy to oznacza,że też bedzziesz kpić z ludzi wierzących i ich tradycji,czy
                      > też uważasz że czas adwentu to czas ogłupiania i szerzenia legendy?

Nie mam zamiaru z nikogo kpić. Kazdy ma prawo do swojego światopoglądu i widzenia świata, rozumienia Boga.
                      Mogę rozmawiać na ten temat i bronić swoich poglądów. Na argumenty adwersaża odpowiadać kontrargumentami, a przede wszystkim nie wyzywać nikogo od glupców, tylko
                      dlatego, że np. Ty pojmujesz wiarę w Boga tak, a ja inaczej. Wiesz dlaczego tego nie zrobię
                      nigdy? Dlatego, ze sznuję kazdego człowieka, a w życiu kieruję się uniwersalnymi prawami, które mam nadzieję są bliskie każdemu myślącemu człowiekowi.

• lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:41
                        wirujacypunkt napisał:

> lvova napisał:
                        >
                        > > Wiri czy to oznacza,że też bedzziesz kpić z ludzi wierzących i ich tradyc
                        > ji,czy
                        > > też uważasz że czas adwentu to czas ogłupiania i szerzenia legendy?
                        >
                        > Nie mam zamiaru z nikogo kpić. Kazdy ma prawo do swojego światopoglądu i widzen
                        > ia świata, rozumienia Boga.
                        > Mogę rozmawiać na ten temat i bronić swoich poglądów. Na argumenty adwersaża od
                        > powiadać kontrargumentami, a przede wszystkim nie wyzywać nikogo od glupców, ty
                        > lko
                        > dlatego, że np. Ty pojmujesz wiarę w Boga tak, a ja inaczej. Wiesz dlaczego teg
                        > o nie zrobię
                        > nigdy? Dlatego, ze sznuję kazdego człowieka, a w życiu kieruję się uniwersalnym
                        > i prawami, które mam nadzieję są bliskie każdemu myślącemu człowiekowi.
                        >

Uffffffffffff to kamień z serca,ale tez rozumie że czasami ludziom czytającym głupie teksty puszczają nerwy.
                • maria88 Re: Adwent 02.12.12, 20:31
                  Ja też jestem tolerancyjną osobą tylko zastanawiam sie dlaczego świetuja osoby nie wierzące.
                  I o tym napisałam. Moze ktos mi odpowie?
                  • lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:34
                    Też jestem ciekaw.
                  • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 20:34
                    być może z domu ojców ludzie wynieśli taka tradycję,ze choinka,prezenty
                    itp nie wiem ...
                    • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 20:38
                      Już napisałam poprzednio ze niektórzy Amerykańscy Żydzi lubią choinkę, prezenty, ten nastrój.
                      Mnie to nie przeszkadza.
                      • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 20:46
                        mnie również to nie wadzi,każdy robi jak chce - jesli sie nie narusza miru innego domu
                        • lvova Re: Adwent 02.12.12, 20:54
                          No ale mir został naruszony nieodpowiedzialnym tekstem ...czas ogłupiania najmłodszych i wciskania dzieciom legend jako prawdę,która nie posiada żadnego udokumentowania i tak nam będzie rosło nowe pokolenie ciemnogrodu ... ,który nijak nie da sie przypiąć do tematu wątku i zamiast rozmawiać o tradycji adwentu mamy smród.

Cóż kłótnia w narodzie to tez narodowa tradycja big_grin
                          • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 21:01
                            Dla ateisty to są legendy. Nic na to nie poradzimy. Mam w rodzinie i ateistow i bardzo religijne osoby. I szanuje to.
                            • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 21:03
                              Ale...ale...wrócimy do tematu. Chodzi ktoś na roraty?
                            • lvova Re: Adwent 02.12.12, 21:08
                              Helusia jest taką ateistą jak ze mnie prawiczek big_grin

Skoro dla niej Adwent to czas ogłupiania dzieci legendą która prowadzi do ciemnogrodu,to dlaczego wyprawia święta,przecież tu na tym forum pisała jak będzie wyglądał jej choinka,jakie przygotuje potrawy wigilijne jak przygotowuje sie do świąt,to albo jest ateistka i nie wierzy w legendy ( to po co szykuje święta?) albo jest zwykła zadymiarom która chciała zrobić tu zamieszenia swoją kontrowersyjną wypowiedzią,po której zresztą nawiała.
                              • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 21:16
                                Ivova może ta wypowiedź Halusi była w jakiś sposób nieświadoma
                                dajmy temu pokój,myślę ze sprawa się wkrótce wyjaśni
                                nie działajmy z zawziętością i mściwością smile
                                • lvova Re: Adwent 02.12.12, 21:22
                                  Nie działam zawzięcie i sie nie mszczę,po prosto to mnie zirytowało i żal mi Dorki,bo jej się oberwało za to,że ośmielił się bronić swoich przekonań,swojej tradycji i to jest właśnie najsmutniejsze że ona z to dostał a nie Helusia za głupi tekst który zapewne gdzieś znalazła i skopiował.Jedynie Maria miała odwagę spytać wprost.
                              • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 21:23
                                Znam pare ateistow którzy co roku maja choinkę, prezenty, wigilię. Tak zwyczajowo nie religijne.
                                • lvova Re: Adwent 02.12.12, 21:26
                                  I co nabijają się z ludzi wierzących nazywając ich ciemnogrodem?
                                  • mala200333 Re: Adwent 02.12.12, 21:30
                                    Czasem są bardzo mocne dyskusje.
                                    • lvova Re: Adwent 02.12.12, 21:33
                                      Mocna dyskusja to nie to samo co bezmyślne obrażanie.
                                    • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 21:34
                                      są i czas tu może być jedynym sprzymierzeńcem mam taka nadzieję smile
                          • lidka449 Re: Adwent 02.12.12, 21:02
                            sprawiedliwie powiem tak,a i drugiej stronie puściły nerwy
                            potrzeba zręcznego negocjatora .
                            • lvova Re: Adwent 02.12.12, 21:13
                              A on tu do czego? smile
        • rena-ta49 Re: Adwent 03.12.12, 15:14
          super.halusia napisała:

> czas ogłupiania najmłodszych i wciskania dzieciom legend jako prawdę,która nie
          > posiada żadnego udokumentowania i tak nam będzie rosło nowe pokolenie ciemnogro
          > du

Nie wiem przez kogo ty jesteś ogłupiona ,ale tym postem udowodniłaś ,że ciemnogród i głupota tkwi w tobie bardzo głęboko.

• mala200333 Re: Adwent 03.12.12, 16:14
            A proszono by juz zaniechac bicia tej piany! I proszono o kulturalne wypowiedzi, dosc!
            • lvova Re: Adwent 03.12.12, 16:41
              mala200333 napisała:

> A proszono by juz zaniechac bicia tej piany! I proszono o kulturalne wypowiedzi
              > , dosc!

Więc po co ją bijesz?
    • lvova Adwent - Wyjaśnienie :) 03.12.12, 20:03
      Jako że wątek zrobił woltę w całkiem innym kierunku,to wyjaśniam Wam,że Adwent,czyli okres przygotowania się na narodziny Zbawiciela nie jest tylko domeną Kościoła Rzymsko-Katolickiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka