Dodaj do ulubionych

Franek mi lotto

31.10.14, 17:18
Co mnie i innych obywateli obchodzi ,ze ktoś zadłuża się we frankach,
i dlaczego jako podatnik mam się dokładać do spłacania ich długów?
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:09
      Czy to przedwyborcza kiełbasa?
      • m.maska Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:18
        Ach taki maja teraz pomysl? jak im kto do glowy narobil i zapomnial zamieszac - to niech teraz pokutuja. Tylko idiota zaciaga kredyty w innej walucie anizeli waluta w jakiej zarabia.
        • rena-ta49 Re: Franek mi lotto 01.11.14, 07:57
          Juz chyba dwa lata temu była ta sama sytuacja,
          wtedy takiej ochoty na pomoc ze strony polityków nie było.
      • czarek_sz Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:21
        Pewnie kiełbasa tylko nie wiem po co Kaczor w to wchodzi oferując Kopacz swoje poparcie i pomoc. Poza tym skoro tym mają pomóc to dlaczego nie złotówkowym ? czy nie jest to czasem po to aby poszczególne grupy skłócać aby żarły się między sobą ?
        • rena-ta49 Re: Franek mi lotto 01.11.14, 07:56
          czarek_sz napisał:

> Pewnie kiełbasa tylko nie wiem po co Kaczor w to wchodzi oferując Kopacz swoje
          > poparcie i pomoc. Poza tym skoro tym mają pomóc to dlaczego nie złotówkowym ? c
          > zy nie jest to czasem po to aby poszczególne grupy skłócać aby żarły się między
          > sobą ?

No właśnie dlatego,ze jest kampania wyborcza.
      • czuk1 Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:36
        Masz rację. Tych kredytów we frankach nie ma aż tak dużo. Rozczulanie się społeczeństwa (a tym bardziej partii opozycyjnej) nad tą grupą kredytobiorców mnie również wydaje się bardzo przesadzone. Już
        cala Polska od kilku lat wie, że kredyty bierzemy (wyłącznie. na inwestycje i ew.zakupy drogiego sprzętu, samochodu - to moje zdanie) w walucie tego kraju w którym uzyskujemy swoje główne dochody.
        Jeśli już coś ma być uporządkowane prawem państwowym , pod kątem lepszej ochrony kredytobiorców, wszystkich kredytobiorców - to procedury bankowe, maksymalne prowizje i opłaty, podstawowe standardy w zakresie zabezpieczeń i windykacji.
        Takie wybiórcze traktowanie, ochrona (przez polityków ) grupki klientów banku jest nietrafione. Oczywiście - wg mnie - a ja , co tam, nie znam się
        na kredytach wink,
        • czuk1 Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:38
          "Jej Boh" pisząc ... nie widziałem poprzednie wpisu, p. Maski.
    • al-szamanka Re: Franek mi lotto 31.10.14, 21:22
      darima_ka napisała:

> Co mnie i innych obywateli obchodzi ,ze ktoś zadłuża się we frankach,
      > i dlaczego jako podatnik mam się dokładać do spłacania ich długów?

A to niby dlaczego spłacać kogoś, kto chcial z pazerności być "sprytny"?
      Znam przypadek z Polski - młoda para kupiła mieszkanie na kredyt, oczywiście franki. Po pewnym czasie okazało się, że zamiast 800 złotych miesięcznie muszą spłacać 1600. Jedna wypłata na to idzie, a w międzyczasie dziecko przyszło na świat i wydatki ogólnie się zwiększyły.
      Katastrofa!
      • czarek_sz Re: Franek mi lotto 31.10.14, 22:53
        Jedno mnie śmieszy, wielu z tych którzy wzięli owe kredyty we frankach to tzw młodzi wykształceni z dużych miast - to m.in oni najgłośniej krzyczeli że komuna się skończyła że koniec z rozdawnictwem itd. Jeśli oni mają dostać to niech mi też zwrócą zwaloryzowany wkład mieszkaniowy który na początku dziewięćdziesiątych skonfiskował mi gangster Balcerowicz smile
        • darima_ka Re: Franek mi lotto 02.11.14, 19:06
          czarek_sz napisał:

> Jedno mnie śmieszy, wielu z tych którzy wzięli owe kredyty we frankach to tzw m
          > łodzi wykształceni z dużych miast - to m.in oni najgłośniej krzyczeli że komuna
          > się skończyła że koniec z rozdawnictwem itd. Jeśli oni mają dostać to niech mi
          > też zwrócą zwaloryzowany wkład mieszkaniowy który na początku dziewięćdziesiąt
          > ych skonfiskował mi gangster Balcerowicz smile

W kampanii wyborczej każdy wyborca się liczy,
          a tych frankowcow jest podobno 700 tyś,to konkretna kasa.
          Ja nie godzę się na finansowanie z moich podatków.
          • czuk1 Re: Franek mi lotto 05.11.14, 06:44
            Ludzka sprawiedliwość wymaga rozsądnego (a nie wyborczego) spojrzenia na
            "problem kredytów walutowych".

Jeśli tych (tylko frankowych) kredytów jest ok. 600 tys.
            Jeśli zaledwie 3 % kredytobiorców "frankowych" ma ma problemy ze spłatą (przypomnę, że dotyczy to również 3 % pozostałych kredytobiorców).
            To nasuwają się pytania- skąd problem na skalę państwa ?
            - na jakiej podstawie rząd zajmuje się tematem ?
            - jak można pomagać wybranej grupce obywateli ?
            • rena-ta49 Re: Franek mi lotto 05.11.14, 06:59
              czuk1 napisał:

> Ludzka sprawiedliwość wymaga rozsądnego (a nie wyborczego) spojrzenia na
              > "problem kredytów walutowych".
              >
              > Jeśli tych (tylko frankowych) kredytów jest ok. 600 tys.
              > Jeśli zaledwie 3 % kredytobiorców "frankowych" ma ma problemy ze spłatą (pr
              > zypomnę, że dotyczy to również 3 % pozostałych kredytobiorców).
              > To nasuwają się pytania- skąd problem na skalę państwa ?
              > - na jakiej podstawie rząd zajmuje się tematem
              > ?
              > - jak można pomagać wybranej grupce obywateli
              > ?
              Jak korzystali z niskiego kursu franka ,to oddawali coś państwu?
              Wkurza mnie to rozdawnictwo przed wyborami.
              • czuk1 Re: Franek mi lotto 05.11.14, 07:20
                Banki są prywatne. Odsetki od kredytu idą głownie do kasy banku... i to nie koniecznie "polskiego" ...a więc nie wiem (nie wnikam) w jakim stopniu do
                budżetu państwa.

Chodzi o co innego. O marginalny problem, o problem garstki społeczeństwa
                (nie najbiedniejszego), o próbę niesprawiedliwego rozwiązywania problemu przez rząd (bo problemy ze spłatą kredytów ma też 3 % kredytobiorców "złotowych").
                Chodzi wreszcie o czas .... wyborczy.
                Chodzi wreszcie o próbę zadysponowania uprawnieniami kredytodawców - banków (jakim prawem !!!). Dziś o 6-tej słyszałem w pr.I radiowej Jedynki
                zdanie prezesa Związku Banków Polskich p.Pietraszkiewicza .... takie decyzje wymagają wcześniejszej szczegółowej analizy banków.
      • darima_ka Re: Franek mi lotto 02.11.14, 19:04
        Od dawna mówi się o tym ze kredyt bierze się w walucie w jakiej się zarabia.
        Chcieli mieć taniej i jakiś czas mieli,
        teraz frank podskoczy ,z tym też trzeba się liczyć.
        • czarek_sz Re: Franek mi lotto 02.11.14, 21:50
          W jakiej wzięli w takiej wzięli ale spłacać trzeba, też nie mam zamiaru dorzucać się do bankrutów bo do mnie też nikt nie dokładał tylko gdy mnie strzyżono to nikt palcem nie kiwnął.
          • rena-ta49 Re: Franek mi lotto 05.11.14, 06:57
            czarek_sz napisał:

> W jakiej wzięli w takiej wzięli ale spłacać trzeba, też nie mam zamiaru dorzuca
            > ć się do bankrutów bo do mnie też nikt nie dokładał tylko gdy mnie strzyżono to
            > nikt palcem nie kiwnął.

Problem w tym,że nikt się ciebie nie zapyta czy Ty chcesz się dołożyć,
            przed wyborami wszyscy chcą być"dobrzy" a my nie mamy nic do gadania.
            • rena-ta49 KNF mówi,ze nie trzeba pomagać,ale Piechociński 07.11.14, 13:51
              Obawy związane z kredytami we frankach pojawiły się w związku ze szwajcarskim referendum w sprawie m.in. zakazu sprzedaży złota przez Narodowy Bank Szwajcarii.
              tvn24bis.pl/informacje,187/przewodniczacy-knf-nie-ma-potrzeby-aby-pomagac-frankowiczom,486067.html
              wie swoje i przed wyborami chce robić sobie dobry pijar,Piechociński robi teatr przed wyborami. I tak nic nie pomoże
              • czuk1 Re: KNF mówi,ze nie trzeba pomagać,ale Piechocińs 07.11.14, 15:34
                Renatka pisze :
                Piechociński robi teatr przed wyborami.(tak) I tak nic nie pomoże (nie wiadomo, zawsze pomagało, to partia rolników i ich rodzin).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka