Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dodatek do GW. nt. wspinania

IP: *.chello.pl 08.06.02, 21:52
    Witam,

W w/w dodatku przeczytalam cyt. "Do niedawna konieczne bylo posiadanie Karty
    Taternika(...)".
    Pierwsze slysze, zeby posiadanie KT nie bylo juz konieczne do wspinania w
    Tatrach - wprost przeciwnie usiluje sie (Rozporzadzenie RM) wprowadzic
    odpowiednie karty uprawniajace do wspiania w skalkach (IMHO jedna z wiekszych
    bzdur rodem z niecalkiem minionej epoki).
    Czy mozna wiedziec na jakiej podstawie (najlepiej prawnej) autor artykulu
    opiera stwierdzenie, iz posiadanie KT nie jest juz konieczne.

pozdr.
    Agnieszka
    Obserwuj wątek
      • marcin.gala Re: dodatek do GW. nt. wspinania 08.06.02, 21:58
        Uups! Niestety redakcja źle przeredagowała ten fragment. Oczywiście KT cały
        czas jest wymagana podczas wspinania w Tatrach. Co więcej, jest w tej chwili
        wymagana nie tylko przez TPN, ale również przez prawo.
        • switch1 Re: dodatek do GW. nt. wspinania 09.06.02, 08:02
          marcin.gala napisał(a):

> Uups! Niestety redakcja źle przeredagowała ten fragment. Oczywiście KT cały
          > czas jest wymagana podczas wspinania w Tatrach. Co więcej, jest w tej chwili
          > wymagana nie tylko przez TPN, ale również przez prawo.

No właśnie od 10 lat się nie wspinałem (ostatnio w Alpach), ale
          jestem "pełnoprawnym" wspinaczem bo posiadam kartę taternika. I jak mi palma na
          starość odbije to mogę sobie zrobić kuku w Tatrach i formalnie będzie OK.
          Natomiast młodzi aktywni wspinacze mający słuszny wstręt do "formaliny" są np.
          ścigani przez pseudoochronę TPN-u, a w niedalekiej przyszłości (brrr....) też i w
          skałkach.
          Myślę, że źadna próba formalnych rozwiązań nie jest dobra (karty i inne
          duperele), poprostu trzeba ludzi uczyć, szkolić i wpajać zdrowy rozsądek. A
          jeżeli ktoś sobie coś zrobi, no cóż idąc chodnikiem też można się potknąć...
        • Gość: Jamko$ Re: dodatek do GW. nt. wspinania (Karta Taternika) IP: *.stacje.agora.pl 10.06.02, 13:19
          Czesc

Zaraz, zaraz! Z Karta taternika tez sie conieco zmienilo! Co prawda nie oficjalnie, ale za to skutecznie.
          Ale po kolei.

Pod koniec ubieglego roku AWS odwolal dr Byrcyna i na jego miejsce na dyrektora TPN-u trafil Pawel Skawinski.
          Bedac juz dyrektorem Parku, Skawinski przyszedl na Walny Zjazd Polskiego Zwiazku Alpinizmu. I na tym zjezdzie
          powiedzial tak: nie chcecie Karty Taternika, nie pasuje wam ona? To prosze bardzo, od dzisiaj nie sprawdzamy
          KT. Jedyne co trzeba miec idac na wspin w Tatrach, to legitymacja Klubu Wysokogorskiego (lub innego
          wspinaczkowego). Powiedzial jeszcze kilka odwaznych zdan w ktorych zapowiedzial, ze nieco uchyli furtke
          dostepu dla wspinaczy do Tatr Zachodnich.
          Czyli Karta Taternika obowiazuje juz tylko na papierze. Howgh!

Pozdrawiam

Marcin
          • Gość: mordyga Re: dodatek do GW. nt. wspinania (Karta Taternika) IP: *.bauboden.com, 10.06.02, 16:04
            a co ma zrobic obcokrajowiec ktory chce sie powspinac w Tatrach a karty
            taternika nie posiada???
            • marcin.gala Re: dodatek do GW. nt. wspinania (Karta Taternika) 10.06.02, 17:39
              Gość portalu: mordyga napisał(a):

> a co ma zrobic obcokrajowiec ktory chce sie powspinac w Tatrach a karty
              > taternika nie posiada???

No właśnie? Problem nie rozwiązany. Dla porządku wyjaśnię, są dwa aspekty tego
              problemu:
              - Jakich papierków wymaga gospodarz terenu - dyrektor TPN zasygnalizował, że
              według niego takim dokumentem powinna byc legitymacja klubowa. Chodzi o ochronę
              przyrody, TPN chce dopuszczać do poruszania się poza szlakami członków
              organizacji. To ułatwia rozmowy. Jednak z tego co wiem po Walnym Zebraniu ta
              sprawa nie została zamknięta.
              -Jakich papierków wymaga prawo - obecnie zaczęło obowiązywać Rozporządzenie o
              Uprawianiu Alpinizmu. Obecnie traktuje się nas jak np. pletwonurków, i na drogach
              nieubezpieczonych w świetle prawa nie wolno się wspinać bez licencji! Większość
              wspinających się jest przeciwna tej regulacji.
        • tomyyus Re: dodatek do GW. nt. wspinania 24.06.02, 20:45
          Kilkukrotnie zdarzyło mi się przebywać w Tatrach poza szlakami turystycznymi w
          Tatrach zarówno Wysokich jak i Zachodnich i kilka razy spotkać niestety
          strażników TPN. Nigdy jednak nie zapytano mnie o posiadanie karty taternika,
          raczej o legitymację klubową lub dowód osobisty. Wydaje mi się, że ostatnimi
          czasy w mikroświatku wspinaczy i grotołazów rozpętano przysłowiową burzę w
          szklance wody na temat formalności związanych z kartą taternika i ostatnich
          jej "modyfikacji". Coraz więcej osób pyta o karty wspinacza, taternika itp.
          Jest to idealny wprost sposób by coraz więcej ludzi zapisywało się na kursy i
          wydawało niepotrzebnie tłuste miliony na zdobywanie kolejnych odznak i orderów
          napychając w ten sposób portfele ludziom, którym zależy jedynie na jak
          najdłuższym utrzymaniu Karty Taternika. Może lepiej wspinajmy się gdzie mamy na
          to ochotę pamiętając przede wszystkim o zdrowym rozsądku i poszanowaniu
          przyrody tych pięknych gór, nie zapominając przy tym o młodszych, mniej
          doświadczonych kolegach i koleżankach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka