Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA?

• mafunia 75/92 04.02.08, 19:29
      Zaczełam się poważnie zastanawiać. Zmierzyłam się na ścisk i nie
      wiem już sama.
      Nosiłam powszechne 75B teraz mam 70D ale tez jakoś nie tak. W
      prawdzie zamówiłam ''na oko'' ale chciałabym prosić o porade Fachową
      Was moje drogie.
      • scarlet_agta Re: 75/92 - mafunia 04.02.08, 20:16
        70D może mieć za małe miski. A mierzyłaś 70E albo brytyjskie 70DD? Powinny byc
        lepsze. Choć jak powygarniasz piersi spod pach to może się okazać, że jednak 70F
        lub brytyjskie 70E będzie lepsze. A w ogóle, to po pewnym czasie lub w przypadku
        bardziej rozciągliwych modeli powinnaś mierzyć obwody 65, czyli rozmiar 65F/FF z
        brytyjczyków.
        • atagha 72/82 - niby 04.02.08, 22:59
          Wydaje mi się, że mierzę tak, jak radzicie, ale... sądząc po rozmiarach stanika,
          który dobrze leży... Po kolei.

Nosiłam - jak większość tutaj - nieśmiertelne 70A (bo mniejszych nie ma :-).
          Na drodze do oświecenia zgromadziłam już staniki w rozmiarach 65DD, 60E i 60DD.
          Choć jakiś czas temu, za chiny ludowe bym nie uwierzyła - teraz najlepiej się
          czuję w staniku 60 zapiętym od razu na drugą haftkę (wreszcie trzyma się tego
          miejsca, w którym go założyłam)!!
          W kwestii miseczek na razie celuję w 60D licząc, że może "wygarnę" do 60DD.
          Co myślicie?
          • scarlet_agta Re: 72/82 - atagha 05.02.08, 07:50
            Z tabelki wynika, że 60D może być za małe. A to 60DD to był jaki model? Z tego
            co zrozumiałam był za duży, tak? A jak dużo za duży?
        • mafunia Re: 75/92 - mafunia 05.02.08, 10:05
          Zamowilam 30 DD zobacze. Dzieki wielkkie. Jak tylko wyprobuje te
          zamowione sprawdze rozmiary ktore podalas:) Moj biust naprawde byl
          niezle rozsmarowany bo niezle wygarniam z pachy. A po zmierzeniu sie
          doznalam prawdziwego szoku!!!
          Wielkie dzieki! Zdam relacje!
          • scarlet_agta Re: 75/92 - mafunia 05.02.08, 10:40
            30DD, czyli 65DD będzie raczej za mały. On jest na 86,5 cm w biuście! Z 65-tek
            powinnaś mieć 65F, czyli 2 rozmiary większy. Zamawiałaś w sklepie? Może da się
            jeszcze zamienić na 30E albo 30F?
            • mafunia Re: 75/92 - mafunia 12.02.08, 17:26
              No wiec tak. Mam 2 x 65E i oba sa dziwne. Pod biustem sa ok, nie
              wpijaja sie i lekko uciskaja, zapiete najdalej - jest ok. Natomiast
              miseczki - gora wbija sie i tworzy bulkem natomiast na glegokosc
              jest ok. Zbieralam, wygarnialam w pozycji pochylonej i bulka jak
              nic - co Wy na to? 65F???
              • scarlet_agta Re: 75/92 - mafunia 12.02.08, 18:40
                Skoro jest bułka to pewnie znaczy, że jest za mały. ewentualnie może być też
                niekompatybilny z Twoim biustem.
                • scarlet_agta Re: 75/92 - mafunia 12.02.08, 18:41
                  Szkoda, że tu nie ma możliwości edycji :/
                  65E jest na 89 cm w biuscie, Ty masz 92 więc nie dziw się, że 65E jest za małe.
                  Spróbuj 65F :)
        • mafunia Re: 75/92 - mafunia 05.02.08, 12:33
          No to jeszcze sie zapytam czy skoro 70 jest pod biustem ok na
          ostatnia chaftke to moze od razu powinnam probowac 30F?? Bo juz sie
          gubie. Ja po brytyjskiej numeracji sie poruszam :( Miesza mi sie
          wszystko:(
    • zooba Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 74/83 04.02.08, 22:57
      Smętne 9 cm różnicy. Doradźcie, może się coś z tym da zrobić.
      Noszę 70A, B jest o wiele za duże, nie miałam jeszcze styczności ze stanikami o
      mniejszych obwodach. Choćbym zgarniała i zgarniała, nie ma nic pod pachami, coby
      nadawało się do zaciągnięcia do stanika. Nawet tłuszczu.
      Będę wdzięczna za porady.
      Mieszkam w Poznaniu - o Amazonce słyszałam, że jest świetna ale skoro nie ma
      małych obwodów, pozostaje mi Avocado (o ile mnie nie wyśmieją).
      • sunshine000 Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 74/83 04.02.08, 23:56
        Podpinam się z tym pytaniem, jako posiadaczka takiego samego obwodu 74/83.
        U mnie troszkę większy problem co do przyszłych zakupów, bo jestem z Wrocławia, więc chyba pozostają mi tylko zakupy online..
        Z Waszą pomocą może uda mi się w końcu trafić na odpowiedni rozmiar stanika. Zawsze nosiłam 75B lub A, ponieważ 70-tki miały dla mnie za wąski rozstaw misek przy moim rozjechanym na boki biuście :)
        • scarlet_agta 74/83 - sunshine000 05.02.08, 07:46
          Jesteś pomiędzy rozmiarami 65C i 65D, choć bliżej 65D.
          Mierzenie powinnaś zacząć od 65D, pamiętając o prawidłowych zasadach. O tym,
          żeby się pochylić i porządnie wygarnąć piersi spod pach do miseczek oraz o
          podciągnięciu ramiączek.
          Szczegóły w artykule: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
          Jak ponosisz dobrze dobrany stanik to problem rozjechanego biustu się skończy,
          bo biust wróci na swoje miejsce. :)
          Aha, i na początek wybieraj jednak miękkie, niewygąbkowane biustonosze na
          fiszbinach.
      • scarlet_agta 74/83 - zooba 05.02.08, 07:57
        Żadne 9 cm różnicy, bo różnicę to się mierzy pomiędzy obwodem w biuście a
        obwodem STANIKA pod biustem i w ten sposób można wyliczyć pawidłowa miseczkę.
        Ale obwód stanika to się powinno zmniejszyć od naszego o co najmniej 5 cm, czyli
        w Twoim wypadku do 65. :)
        Koniecznie sie przejdź do Avocado, choć mogą nie mieć zbyt dużego wyboru w Twoim
        rozmiarze. Spróbuj tam pomierzyć 65C i 65D oraz 60DD i 60E, a z ich rozmiarówki
        też 60D, bo podobno ma duże miski.
        Mimo że pod pachami nic nie masz to i tak powinnaś pamiętać o tym,
        żeby się pochylić przy zakładaniu biustonosza oraz o podciągnięciu ramiączek. I
        może jednak spróbuj coś powygarniać.
        Szczegóły w artykule: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
        • zooba Re: 74/83 - zooba 05.02.08, 19:11
          Wielkie dzięki - dziś zaczęłam ubierać stanik pochylona i coś tam wygarniać.
          Jedyne, co mnie przeraża to teksty o dużych miseczkach, jestem pewna, ż e
          potrzebuję małej miseczki, myślę, że objętość mojej jednej piersi to jakieś 100
          ml (max).
          Ale pozostaje mi przekonać się na żywym przykładzie porządnego stanika.
          • scarlet_agta Re: 74/83 - zooba 05.02.08, 19:45
            Ale przecież nikt Ci nie proponował dużej miski? 65C czy 60DD to są małe miski.
            Obejrzyj to:
            stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html
            oraz to:
            b75.blox.pl/2008/01/Gdzie-sa-moje-piersi-czyli-co-niby-mam-wepchnac.html
            Oraz to:
            www.avokado.co.nz/shop/fitting_guide.php
            Pamiętaj, że miseczka D przy jednym obwodzie to nie ta sama miseczka co przy
            innym. One różnią się wielkością!
    • jill5 73/82 05.02.08, 00:02
      I juz wiem, ze zaraz mi sie oberwie, za moje dotychczasowe 75A! ;))
      Az sie sama zdziwilam, ze nosze 75 przy takim obwodzie...jakos zawsze bylam
      szczesliwa z tym rozmiarem, ale skoro moze byc lepiej to chyle czola i slucham
      madrzejszych - jaki rozmiar bedzie dla mnie odpowiedni?:)
      Z tego co wywnioskowalam z poprzdnich postow to w okolicy 65D...??
      • scarlet_agta Re: 73/82 - jill5 05.02.08, 07:38
        Dobrze wywnioskowałaś. 65D ma szansę być dobre, choć w niektórych modelach na
        początku lepsze może być 65C. Mierząc stanik pamiętaj o tym, żeby się pochylić i
        porządnie wygarnąć piersi spod pach do miseczek oraz o podciągnięciu ramiączek.
        Poczytaj ten artykuł: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
        Natomiast z bardziej rozciągliwych modeli to powinnaś spróbować nawet 60DD, ale
        to później jak się już oswoisz z dobrze przylegającym obwodem.
        • jill5 Re: 73/82 - jill5 05.02.08, 10:41
          Dziekuje bardzo:))
          Bosz, nie wiem jak ja sie zmieszcze w to 65, ale bede probowac. A jeszcze (nie
          wiem czy tu powinnam pytac, ale...) takie pytanko: ja mam bardzo szeroko
          rozstawione piersi i zastanawiam sie jaki model bedzie dla mnie odpowiedni. Czy
          tylko na fiszbinie, czy caly usztywniany, czy mam sie juz z moimi push-upami
          pozegnac na zawsze?;(
          Pewnie i tak bede zamawiac przez net, wiec jesli znacie jakis konkretny model z
          Panache czy jakiejs innej firmy, ktory moglby mi sie nadac to poprosze o linka
          czy cus:))
          Pozdrawiam
          • scarlet_agta Re: 73/82 - jill5 05.02.08, 10:54
            Po pierwsze, w większości szeroko rozstawione piersi to efekt noszenia złych
            staników. Pewnie jak zaczniesz nosić właściwy to piersi wrócą na swoje miejsce,
            czyli do przodu.
            Po drugie, w 65-tki zmieścisz się bez problemu o ile miska będzie odpowiednio
            duża :) Rozciągliwe 65-tki naciągają się do nawet do 85cm, przeciętne do ok. 80
            cm. Więc zmieścisz się bez problemu.
            Po trzecie, na początek koniecznie miękki stanik na fiszbinach. W usztywnianych
            jest dużo ciężej określić czy stanik dobrze leży.
            Po czwarte, nikt nie poda Ci konkretnego modelu. Co biust, to gust, jak tu
            niektórzy mawiają. :) Ważne, żeby pierwszy był nieusztywniany. Na początek na
            pewno NIE nadaje się Panache Inferno.
            • bibea Re: 73/82 - jill5 05.02.08, 13:57
              hehe, jill witamy i tutaj - cycatko :D
    • s.dominika 82/92 05.02.08, 11:57
      Do tej pory nosiłam 75A, ale pod biustem robi się ciasny a miseczki jakby za
      duże. Zastanawiam się, czy by nie kupić 80A, ale trudno taki znaleźć. No i jaki
      powinnam rodzaj szukać? Do tej pory miałam zawsze usztywniany i jeszcze z
      "poduszkami" z przodu. Doradźcie
      • martvica Re: 82/92 05.02.08, 12:50
        75A jest na 87-89 cm w biuście. 80A owszem jest na 92-94, ale nie będzie na
        Tobie spełniał funkcji biustonosza.
        Spróbuj przymierzyć 75C, pamiętając o wygarnianiu wszystkiego spod pach. A jeśli
        to 82 nie było bardzo ciasno zmierzone, to 70E.
        Miękki, ale z fiszbinami, daruj sobie gąbki.
    • franiamaj 75/87 05.02.08, 15:39
      helloo dziewczyny, jak w tytule, na wydechu w obwodzie 74 - 75, w biuscie 87/88.
      co ciekawe dobrze lezy na mnie miękki koronkowy stanik triumpha w rozmiarze-
      uwaga - 80 B!! zapinam go co prawda na ostatnią haftkę....wczoraj byłam w tesco
      i ogladałam staniki w rozmiarze 75B a nawet moje oko z niedowierzaniem padło na
      70 C...czy wzrost w przypadku rozmiaru piersi ma znaczenie? jestem wysoka,
      prawie 180 cm i wydaje mi się,ze staniki majace w obwodzie 70 będą miały po
      prostu zbyt wąsko roztawione miseczki jak dla mnie. od czego powinnam zacząc?
      bęe wdzięczna za każdą sugestię:))
      • scarlet_agta Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 19:08
        Spróbuj 65DD, ewentualnie 65E (to są rozmiary brytyjskie). Jeśli miska będzie
        miała odpowiednia wielkość to będzie obejmować całą pierś, choć zdarza się, że
        dany model jest niekompatybilny z naszym biustem, wtedy trzeba poszukać innego
        fasonu.
        A mierzyłaś to 70C? Jak leżało?
        • franiamaj Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 20:43
          dzięki scrlet:) 70 C nie mierzyłam, przymierzyłam tylko miseczkę do piersi i
          odstawała, poza tym nie moge zrozumiec jak się ma rozstaw piersi do obwodu,
          skoro dotychczas nosiłam 80 to naprawdę wejdę w 65? ?? miseczki przeciez sa
          węzej rozstawione? jestem na etapie niedowierzania i przecierania oczu, proszę o
          wyrozumaiałosc i obiecuje poprawę tj. mierzenie:)))
          • scarlet_agta Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 20:55
            > dzięki scrlet:) 70 C nie mierzyłam, przymierzyłam tylko miseczkę do piersi i
            > odstawała,

Ale w ten sposób nie wiesz co by się stało gdybyś podciągnęła ramiączka.
            W 65-tki prawdopodobnie wejdziesz, dlatego że większość z nich rozciąga się do
            jakiś 80cm, a niektóre nawet więcej. No chyba, że jesteś rzadko spotykanym
            okazem "trudno ściśliwym".
            Zobacz na tę dziewczynę:
            stanikomania.blox.pl/2007/10/Biust-czternasty.html
            Ona ma 78cm pod biustem i bez problemu mieści się do 65-tek :)
            • franiamaj Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 21:16
              niesamowite! w jakim stanikowym ciemnogrodzie zyłam dotychczas! czytam wciaż
              stanikomanie i forum i doznaję olśnienia, juz wiem ,że w mniejszym obwodzie po
              prostu fiszbiny są rozstawione ciut szerzej:) domyślam się, ze to moje
              sugerowane 65 dd jest nie do dostania stacjonarnie? spróbuję najpierw 70 c w
              pierwszym lepszym sklepie, n ie mogę się doczekać!:)
              • scarlet_agta Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 21:21
                Dostępne w Krakowie, Warszawie, Poznaniu i Katowicach, z tego co się orientuję ;)
                • franiamaj Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 21:24
                  mamy gorącą linie:))jestes boska, bardzo Ci dziękuję, jestem z Poznania,
                  poszperam jeszzce na forum co by ustalic konkretne adresy, dam znac oczywiście
                  co i jak! pozdrowienia dla wszystkich:)
                  • scarlet_agta Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 21:25
                    W Poznaniu chodzi o ten sklep: www.avocado.com.pl/
                    • franiamaj Re: 75/87 - franiamaj 05.02.08, 21:28
                      scarlet_agta napisała:

> W Poznaniu chodzi o ten sklep: www.avocado.com.pl/

uszczęśliwiłas mnie dzisiaj:)
    • johankas 72/89 05.02.08, 18:14
      witam, pewnie nie uwierzycie ale dzisiaj jak bylam w HM pomyslalam
      sobie, ze musze sie "przejsc" na biusciaste forum zeby w koncu
      wiedziec jak to z moim biustem jest... przychodze do domu, wlaczam
      internet a na glownej stronie forum bezposrednie polaczenie z
      wami... taki prezent od zycia, ciesze sie ze was znalazlam a teraz
      do rzeczy, dotychczas nosilam 75B, mam jakis jeden poduszkowiec z hm
      w rozmiarze 75A i ten wydawal mi sie dobry, choc pewnie nie jest. I
      jak to jest, w jakim kierunku powinnam sie orientowac?
      • izolden 72/85 05.02.08, 18:30
        Witam po raz pierwszy, choć podczytuję to forum już kilka dni. Mogę rzec, że
        jestem w totalnym szoku ale czy coś się da jeszcze zmienić w kształcie piersi,
        jeżeli mam już bardziej z górki niż pod górkę?;-)
        Do tej pory staniki to same poduszkowce-silikonowce 75A i cały czas czułam, że
        coś jest nie tak ale winiłam za to wielkość.
        Bardzo proszę o radę, jaki powinnam nosić rozmiar.
        • scarlet_agta Re: 72/85 - izolden 05.02.08, 19:01
          Na pewno się da jeszcze coś zrobić :)
          Spróbuj przymierzyć 65D (ewentualnie 65DD). Pamiętaj o właściwym ubieraniu
          stanika. Jest to proste ale trzeba przestrzegać kilku zasad, opisanych w
          artykule: www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
          • izolden Re: 72/85 - izolden 05.02.08, 20:04
            Dzięki:-) Czy zanim zdobędę(dość trudno dostępny rozmiar 65D) powinnam spróbować
            innego rozmiaru, który jest dostępny czy powinnam raczej odpuścić i czekać na
            ten jedyny?:-)
            • madzi1 Re: 72/85 - izolden 06.02.08, 12:31
              Nie ma innego rozmiaru dla ciebie któy byłby dostępny. 65D lub 65DD
              i koniec kropka :)
      • scarlet_agta Re: 72/89 - johankas 05.02.08, 19:04
        Spróbuj brytyjskiego rozmiaru 65E.
        Niestety takiego rozmiaru nie dostaniesz w H&M ;) Tylko nie kupuj "poduszkowca"
        ale miękki stanik z fiszbinami.
        • johankas Re: 72/89 - johankas 05.02.08, 20:08
          dziekuje za odpowiedz ale jak sie ma to brytyjskie 65E do naszych
          rozmiarow? wybacz pytanie ale jestem tu dopiero od kilku godzin i
          jeszcze nie wsystko (co trzeba) przeczytalam. mieszkam w niemczech i
          pojecia nie mam gdzie takiego stanika mialabym szukac...
          • scarlet_agta Re: 72/89 - johankas 05.02.08, 20:51
            Nasze to jest chyba 65E-F, ale taki rozmiar produkują tylko 2! polskie firmy:
            www.melissa.com.pl/
            www.avocado.com.pl/
            Ale może łatwiej, a na pewno taniej będzie zamówić staniki z UK. Wiele kobiet z
            Lobby tak robi. Choćby, któryś z tych:
            www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets?back=30&cup=e
            • johankas Re: 72/89 - johankas 05.02.08, 22:06
              dziekuje jeszcze raz i tylko jeszcze jedno pytanie czy 65 to
              brytyjskie 30? bo tak wywnioskowalam z tekstow ale chcialam sie
              jeszcze upewnic... pozdrawiam i dziekuje za pomoc
              • stary_dywanik Re: 72/89 - johankas 05.02.08, 22:08
                Obwody z polskich na brytyjskie przeliczamy tak:
                60=28
                65=30
                70=32
                75=34
                80=36
                itd.
          • ewicura 67/87 10.02.08, 16:08
            jaki powinnam nosic rozmiar??? mam zero tłuszczu na żebrach. teraz
            nosze 60F, ale czasem jest za duze w obwodzie, a jak pomniejsze to
            miseczka sie robi za mała. dziewczyny pomózcie prosze...
            • scarlet_agta Re: 67/87 - ewicura 10.02.08, 16:46
              Jeśli dobrze zrozumiałam za luźny robi się obwód i wtedy go skracasz?
              To może powinnaś sprobować coś ze ściśliwców? A jak dalej miska będzie mała to
              spróbuj 60FF ;)
    • s.bossy 67/86 05.02.08, 19:33
      Witam, ja także chciałabym prosić o pomoc. Do tej pory nosiłam 70C miękkie,
      które było oczywiście za luźne pod biustem.
      Dziś dotarła do mnie Freya Retro plunge 60E i mogę powiedzieć, że niby jest
      dobra - fiszbiny okalają całą pierś, w jednej misce mam trochę luzu, ale biust
      nie wygląda wcale ładnie, tylko jak dwa wysoko podniesione placki. Chciałabym
      prosić o doradzenie mi jakiegoś miękkiego biustonosza, który dobrze zbierałby
      piersi z boków i do góry. Dodam,że moje piersi są na górze trochę płaskie, a
      zaokrąglone pod sutkiem i mam sporą przerwę między piersiami (wystający mostek).
      Z góry dziękuję za pomoc.
      • scarlet_agta Re: 67/86 05.02.08, 19:49
        Po pierwsze powinnaś mierzyć 60F, a nie 60E. A dodatkowo Freya Retro ma
        wyjątkowo małe miski i w niej powinnaś spróbować 60FF. Poza tym to nie jest
        chyba dobry stanik na początek, to jest raczej stanik do dekoltów. Biust wygląda
        jak placki bo pewnie miska jest za mała.
        Może spróbuj jakiegoś modelu z cięciem ukośnym, choć najlepiej po prostu
        wypróbować kilka różnych modeli i ocenić jaki krój najlepiej leży.
        • s.bossy Re: 67/86 06.02.08, 19:30
          A czy możesz mi dać przykład stanika z cięciem ukośnym? Wybacz, ale nie mam o
          tym pojęcia.
    • olinka16 72/86 05.02.08, 20:21
      Jakiego rozmiaru powinnam szukać?
      • scarlet_agta Re: 72/86 - olinka16 05.02.08, 20:56
        Możesz zacząć od 65DD (30DD), ale docelowo to będzie raczej 60F (28F) ;)
        • olinka16 Re: 72/86 - olinka16 06.02.08, 00:29
          No to nie pozostaje nic innego jak gdzieś znaleźć te rozmiary i
          pomierzyć - dzięki :)
    • patyk.od.zosi 86/96 patyk 05.02.08, 21:53

poradzcie pliz jaki mam rozmiar :)
      mierzylam sie bez stanika, bo szczere mowiac nie mam
      dobrego/odpowiedniego do zmierzenia
      zwykle kupowalam 85B, ale caly czas nie trafilam na wygodny
      a moze stanik nie moze byc wygodny?
      za ciasny pod biustem - powinnam miec 90 cos? ale gdzie to kupic?
      internetowo avocado?
      czekam na porady i
      _______
      pozdr.,
      patyk+2
      • stary_dywanik Re: 86/96 patyk 05.02.08, 22:03
        Dobrze dobrany stanik jak najbardziej może byc wygodny. Spróbuj
        pzrymirzyć 80C, które powinno być w każdym stacjonarnym sklepie, lub
        75E (brytyjskie 34DD). Pamiętaj o wygarnięcie piersi spod pachy do
        stanika.
        • patyk.od.zosi Re: 86/96 patyk 05.02.08, 22:19

dzieki za rady
          kiedys mialam C, ale bylo w czasach karmienia piersia dziecka, teraz
          wydawalo mi sie, ze bardziej odpowiednia bylaby miseczka A, ze C
          jest dla mnie stanowczo za duza
          no i ten obwod, skoro rozm. 85 jest przy ciasny, to 80 bedzie
          lepszy? myslalam, ze raczej 90...
          _______
          pozdr.,
          patyk+2
          • stary_dywanik Re: 86/96 patyk 05.02.08, 22:46
            Jeżeli w 85 jest Ci za ciasno, to albo trafiłaś na wyjątkowo ale to
            naprawde wyjątkowo ściśliwy w obwodzie stanik, albo masz w tej
            chwili za małe miseczkii stąd wrażenie ciasności.
          • maith Re: 86/96 patyk 05.02.08, 22:51
            Mam taką delikatną sugestię:
            zmierz się jeszcze raz.
            -W biuście spróbuj w staniku i drugi pomiar, jak się położysz.
            -A pod biustem bardzo ciasno i bez powietrza.
            • patyk.od.zosi Re: 86/96 patyk 05.02.08, 22:59
              maith napisała:

> Mam taką delikatną sugestię:
              > zmierz się jeszcze raz.

> -W biuście spróbuj w staniku
              96-97

i drugi pomiar, jak się położysz.
              97

> -A pod biustem bardzo ciasno i bez powietrza.
              dalej 85-86

uwazasz, ze te wymiary sa niemozliwe? ze sie zle mierze?
              jestem dosc wysoka... moze to ma z tym zwiazek...

czeekma na rady :)
              • maith Re: 86/96 patyk 06.02.08, 08:09
                Po prostu zastanawiam się, jak przy tych rozmiarach mogłaś wyglądać w 85B. To
                jest rozmiar na 99 w biuście. Nie jest ani trochę za mały w misce?
                Bo nominalnie wychodzi Ci 80C, ale odpowiednikiem miskowym tego co nosisz jest 80D.
                Dlatego przymierz oba te rozmiary. 80C i 80D. Są wszędzie.
                Tu Ci przeklejam z Lobby Biuściastych mój tekst o tym JAK mierzyć staniki w sklepie:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
                Może się też zdarzyć, że trafisz na bardziej rozciągliwe modele. Wtedy warto
                rozważyć 75DD albo nawet 75E :)
                • patyk.od.zosi Re: 86/96 patyk 06.02.08, 10:20
                  dzieki za rady :)
                  ide dzis przymierzac, nota bene to bardzo polecanego sklepu na forum,
                  kolo ktorego mieszkam baaardzo niedaleko, a o tym nie wiedzialam :)
                  _______
                  pozdr.,
                  patyk+2
                  • patyk.od.zosi Re: 83/103 patyk 06.02.08, 21:51

no i kupilam dzis dwa nowe!
                    po zmierzeniu mnie w sklepie, okazalo sie, ze samam nie umiem sie
                    dobrze zmierzyc i z 86/96 wyszlo ze mam 83/103

tak porzucam dotychczasowe 80B :) na korzysc....... 75E albo 75DD

jeszcze raz dzieki za rady, a co kupilam, gdzie i jak oceniam modele
                    opisze w odpowienich watkach
                    _______
                    pozdr.,
                    patyk+2
    • evana Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 05.02.08, 22:25
      Witam
      moje wymiary to 72 pod biustem i 81 w biuscie.
      Jaki wiec powinnam dobrac rozmiar? Dodam ze zawsze nosilam 75 A/B
      • evana 72/81 05.02.08, 22:35
        :)
        • stary_dywanik Re: 72/81 05.02.08, 22:48
          Spróbuj 65(30) C lub 60(28) DD.
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 05.02.08, 22:55
        Weź miarkę - rozciągniesz ją? Nic a nic, sztywna.
        A weź obwód stanika. Rozciągniesz? A jak :)
        Czyli musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Żeby ten materiał
        faktycznie trzymał cokolwiek, bo bez trzymania, to o kształtowaniu można
        zapomnieć. A poprawka na rozciągliwość, to minimum 5 cm. Czyli odejmujesz 5 cm i
        wynik wyrównujesz do dołu.
        Wychodzi obwód 65.
        Warto zdobyć do mierzenia 65C. To znaczy, że NIE idziesz do sklepu stacjonarnego
        i NIE dajesz sobie wcisnąć kolejnego 75A/B.
        • maith To było do Evany n/t 06.02.08, 08:10

• evana Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 06.02.08, 21:22
        Ja mierzyla, sie bez stanika bo nie mam nie_push_up.
        Ale jestem troche zdolowana bo patrzac na stronie avocado, na
        allegro nie ma w ogole mojego rozmiaru :(
        A melisa ma brzydkie staniki moim zdaniem :)
        • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 09.02.08, 20:35
          To dobrze, że się nie mierzyłaś w push-upie.
          Przecież masz zmierzyć swój biust, a nie biust+gąbki, nie?
          Na razie nie ma dużo propozycji na 65C, ale pamiętaj, że 65-tki i 60-tki są w
          Polsce dopiero od całkiem niedawna.

Zainteresuj się jeszcze:
          -rozmiarem 65D w małomiskowcach
          -i 60DD w rozciągliwcach

Mają szanse trzymać normy przyzwoitego 65C :)
    • maly_pingwinek Jestem baaardzo zaskoczona! :) 06.02.08, 01:27
      Witam!
      To mój pierwszy post na tym forum i przyznam, że jestem niezwykle zaskoczona :)
      Obwód pod biustem: bez ściskania 70, po lekkim ściśnięciu 68
      Obwód w biuście: 84
      Według rozmiarówki Triumph noszę po prostu typowe 70B a czasem zdarza się A.
      Nigdy nie wpadłam na pomysł, że można kupić stanik 65 w obwodzie! :O
      W takim razie proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego stanika :)
      Dodam, że moje piersi są co prawda małe, ale okrągłe jak jabłuszka. Nigdzie się
      nie rozchodzą ani nie rozpłaszczają. Nawet bez stanika wyglądają dobrze :)
      P.S. Trochę żałuję ostatnich zakupów na wyprzedaży w Triumphie. Kupiłam dwa
      śliczne (ale chyba źle dobrane) staniki. Choć ekspedientka nie miała żadnych
      zarzutów... ;(
      • maith 68/84 06.02.08, 08:12
        Jeśli po "lekkim ściśnięciu" masz 68, to jest spora szansa, że będzie Ci pasować
        60E.
        Możesz też wypróbować 65D.
        Od kiedy to ekspedientki mają zarzuty do tego, co chcą Ci sprzedać? ;)
        Jeśli masz wrażenie, że stanik trzyma się na biuście, a nie trzyma biust i że
        lepiej Ci bez stanika, to znaczy, że to co kupujesz Ci szkodzi. Wtedy nie kupuj.
        • maith Re: 68/84-to do Ciebie było Pingwinku :) n/t 06.02.08, 08:13

• maly_pingwinek Re: 68/84 06.02.08, 16:51
          Bardzo dziękuję Ci, maith za odpowiedź. W życiu nie przypuszczałabym, że mogę
          nosić 65D bądź 60E! Ale kiedy ścisnęłam się mocniej moim 70 B stwierdzłam, że
          biust faktycznie troszkę się wylewa... ;)
          Zaczynam oszczędzanie na mój nowy, idealny biustonosz :)
          Przy okazji spytam: czy gdzieś we Wrocławiu jest sklep z takimi rozmiarami??
          • scarlet_agta Re: 68/84 06.02.08, 16:53
            Ja z Krakowa, ale pamiętam że ktoś narzekał, że Wrocław to stanikowa pustynia.
            Na szczęście jest internet.
            • maly_pingwinek Re: 68/84 06.02.08, 17:08
              szkoda, chętnie przymierzyłabym sobie owe 65D i 60 E, bo trochę czasu minie,
              zanim kupię coś dobrego :)
    • dagny1001 75/94 06.02.08, 11:15
      Dotąd nosiłam 75 B lub C, wydawało mi się, że nie są takie złe...
      Ale może mogłyby być lepsze:) Poza tym chciałabym przerzucić się na miękkie
      staniki. Z góry dziękuję za rady:)
      • madzi1 Re: 75/94- dagny 06.02.08, 12:43
        O 75 zapomnij. Naziemnie możesz wypróbować 70E. Lepsze jednak pewnie
        będzie brytyjskie 65FF (30FF).
        • martvica Re: 75/94- dagny 07.02.08, 10:57
          70F polskie, bo E może być ciasne w misce (ja noszę 70F przy wymiarach 73/93)
          • magdoska1 Re: 75/94- dagny 13.02.08, 10:29
            a jakie modele? ja przy 75/94-95 kupiłam felinę falcon 70E i niby dobra ale nie
            wiem czy 70f nie leżało by lepiej bo nie mierzyłam bo nie było rozmiaru
    • justeczka1 Re: 75\82 06.02.08, 12:07
      a ja? czy mozecie mi cos poradzic? juz zdazylo mi sie uslyszec, ze
      takiego malego biustu (braku biustu) nie trzeba podtrzymywac i
      stanik jest niepotrzebny. a ja wciaz chowam sie push-upach, pewnie
      zle dobranych...
      • madzi1 Re: 75\82 06.02.08, 12:40
        Jaki teraz nosisz rozmiar?
        Możesz spróbować 70A, ale napewno lepsze będzie 65C.
    • mamama28 74/80- jaki rozmiar???????????? 06.02.08, 15:44
      Mam: 74 pod(na wydechu)
      79/80 w biuście, luźno(na wydechu)
      do 85 (na superwdechu)
      Do tej pory radziłam sobie tak:
      Kupiłam stanik Triumph'a 75 B (mniejszych obwodów ani większych
      miseczek nie ma w tym modelu), bez fiszbin ale za to ze sztywnego
      materiału i o miseczkach w kształcie piersi. Do środka wkładam jako
      wypełnienie same miseczki wycięte z takiego samego stanika + watę.
      Dzięki temu mam 85 cm. obwodu. Jednak nie jest to praktyczne -
      wolałabym stanik w jednym kawałku :).
      Zastanawia mnie propozycja miseczki C lub D. Rozumiem, że miseczki
      powinny być większe niż się wydaje. Dlatego zawsze kupowałam B
      (które i tak są puste). Czy C lub D/DD nie zapadną się? Krępowałabym
      się nawet poprosić o taki rozmiar.
      • scarlet_agta Re: 74/80- jaki rozmiar???????????? 06.02.08, 15:58
        Przy 74 cm pod biustem najlepiej zacząć mierzenie od 65-tek, a w bardzo
        rozciągliwych modelach można zazwyczaj od razu brać 60-tki. Przy obwodzie 65
        powinnaś próbować 65B lub 65C, a przy 60: 60D lub 60DD.
        I nie chodzi o to aby kupować miseczki, które będą puste, ale po pierwsze o to
        aby kupować odpowiednio dopasowany obwód i miseczki. Nabiustnie sprawdziłam że
        75B ma miski wielkości takiej jak 60E. A tobie proponuję 60D lub 60DD, więc o 1
        lub 2 rozmiary mniejsze miski.
        Ważny jest jeszcze sposób zakładania biustonosza, poczytaj więc ten artykuł:
        www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
        • mamama28 Re: 74/80- jaki rozmiar???????????? 06.02.08, 17:49
          >>75B ma miski wielkości takiej jak 60E. A tobie proponuję 60D lub
          60DD, więc o 1 lub 2 rozmiary mniejsze miski.
          Jeżeli dobrze rozumiem, miseczka D może być mniejsza od B?!?
          Ale czy sprzedawczynie o tym wiedzą?
          Czy nie zrobią "wielkich oczu", gdy poproszę o miseczkę D?
          I czy w mniejszych miskach biust nie będzie wyglądał mizerniej?

• sylwiastka Re: 74/80- jaki rozmiar???????????? 06.02.08, 18:34
            mamama28 napisała:

> >>75B ma miski wielkości takiej jak 60E. A tobie proponuję 60D lub
            > 60DD, więc o 1 lub 2 rozmiary mniejsze miski.
            > Jeżeli dobrze rozumiem, miseczka D może być mniejsza od B?!?
            > Ale czy sprzedawczynie o tym wiedzą?
            Dokładnie tak D może być mniejsze niż B. Przejdz sie do
            jakiegokolwiek samobsługowego sklepu i porownaj np 70B i 80A
            zobaczyż, że 80A ma duzo wieksze miseczki. Z literkami to NIE jest
            tak, że miska D jest uniwersalna a do niej przyszywany jest pasek
            materiały raz 70 raz 75 (każda miseczka D w zależności od obwodu z
            jakim występuje ma inną głebokość)

> Czy nie zrobią "wielkich oczu", gdy poproszę o miseczkę D?
            > I czy w mniejszych miskach biust nie będzie wyglądał mizerniej?

Wielkie oczy zrobią...Bo one nogdy nie słyszaly o rozmiarze 60D,
            nie ma takich w stacjonarnych sklepach (poza nielicznymi wyjatkami)
            ale po to sa komfortowe netowe zakupy, kiedy nikt nie porownuje
            twojego biustu z zamawianym rozmiarem. Odpowiednie miseczki ładnie
            zbiora biust (miękkie na fiszbinie) i go wyeksponują, a nie
            spłaszczą jak to się dzieje w przypadku za małych misek.
    • wikipati Re: 74/88-89 06.02.08, 16:41
      Chętnie posłucham wszelkich sugesti:) Biust z tendencją do uciekania
      pod pachy:( Zazwyczaj noszę 70C
      • scarlet_agta Re: 74/88-89 - wikipati 06.02.08, 16:52
        Hmmm... Jeśli nosisz 70C to najpierw poczytaj o tym jak zakładać stanik, bo 70C
        powinno mieć o rozmiar za małe miski. www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
        A w ogóle to powinnaś celować raczej w obwody 65, brytyjskie 65E (30E). Z
        Melissy pewnie 65F, z Avocado to nie wiem ale pewnie też okolice 65E-F. Jak
        dobierzesz sobie dobry rozmiar i zaczniesz wygarniać biust spod tych pach, to
        Twoje piersi przestaną mieć taką niefortunną tendencje. ;)
        • wikipati Re: 74/88-89 - wikipati 06.02.08, 17:17
          No właśnie. Siedemdziesiątki w wiekszości są za luźne w obwodzie a
          jak się rozciągną to już całkowita porażka.Po przeczytaniu wielu
          cennych informacji na tym forum oraz dokładnych oględzinach:) juz
          wiem,że miska C jest zdecydowanie za płytka. Żeby było zabawniej,
          jak proszę w sklepie o C to najpierw jest dłuuuuugie przeciągłe
          spojrzenie( mam 160 cm wzrostu i ważę tyle co wypasiony kurczak)a
          potem.... 75A albo B -"pani spróbuje ten najpierw, na moje oko
          bedzie dobry":DD
          • sylwiastka Re: 74/88-89 - wikipati 06.02.08, 18:23
            proszę nie odwiedzaj już tych sklepów, w których osługują
            ekspedientki ze stanikami 75A i 75B na oczach.... Jesli czujesz, że
            70 tobi się luźne to próbuj 65 z przeliczona miseczką :)
    • teresa104 75/90 (95) 06.02.08, 17:35
      przy czym moje piersi dość intensywnie reagują na cykl miesięczny i
      przez parę dni mogą mieć obwód nawet 95 cm (liczba w nawiasie).

• sylwiastka Re: 75/90 (95) - teresa 104 06.02.08, 18:19
        witaj, sledziłam Twój wątek ale lubię konkrety więc dopiero teraz
        sie wypowiem. Po pierwsze skoro podczas cyki masz tak duże wahania w
        rozmiarze piersi to moim zdaniem powinnaś mieć inny rozmiar na czas
        miesiączki a inny na pozostałe dni (5 cm to różnica 2 miseczek).
        Najpierw tabelka docs.google.com/View?
        docid=dfq559j5_1fjkt4n&pli=1 masz 75 pod biustem i naprawdę uważam,
        że obwod 70 powinien pasować (ew dokup przedłużkę np w H&M).
        Pisałaś, że miełaś pręgi, w takich stanikach nikt tu nie chodzi...
        Miseczki dla 70 powiny być w okolicach D-E-F (tu musisz pomierzyć, w
        zalezności od dnia cyklu) a rozmiary brytyjskie 70 (32) DD-E. Nie ma
        rady trzeba mierzyć, mierzyć, mierzyć. Myslę, że mogłabyś sie poczuć
        dobrze w stanikach avocado. One się dość szybko rozciągają (choć
        przy pierwszym założeniu są ściślejsze niż niektóre angliki).
        • teresa104 Czyli właściwie się zdiagnozowałam. Dziękuję! 06.02.08, 19:23
          • talachai 76/86-87 06.02.08, 20:02
            Nie wiem dlaczego mój post znalazł się u góry! Przepraszam za małe
            zamieszanie! Więc zacznę jeszcze raz! :-)
            Witam Wszystkie Małobiuściaste Foremki! :-))
            Poczytałam i doszłam do wniosku, że chyba tez muszę kupić nowy
            stanik. Moje romiary jw. czyli 76 pod biustem i jakieś 86-87 w
            biuście. Moje piersi są dość szeroko rozstwione i lekko opadają. Coż
            taka moja uroda! :-) Do tej pory nosiłam nieśmiertelne 75B. Ale po
            tych wszystkich postach nie jestem już pewna czy to dobry rozmiar.
            Proszę o radę! Tylko piszcie mi proszę polskie rozmiary, bo tych
            brytyjskich jeszcze nie rozgryzłam.
            Z góry wielkie dzięki!
            Pozdrówka!

• herbatniczka 73/86 06.02.08, 20:49
              Poradzicie jaki mam rozmiar? Do tej pory nosiłam 70B, ale przy każdym uniesieniu
              rąk mam fiszbiny na sutkach, więc...

Tak w ogóle to stanik stanikowi nierówny. Mam jednego puszapa, ślicznego jak
              cholera, na metce ma 70B, po zmnierzeniu centymetrem - bez naciągania ma 55cm...
              po maksymalnym naciagnięciu ma 72. i gdzie tu logika? Nie chodzę w nim, rzecz
              jasna :)

pozdrawiam
              Herbatniczka
              • scarlet_agta Re: 73/86 06.02.08, 20:54
                > po maksymalnym naciagnięciu ma 72. i gdzie tu logika? Nie chodzę w nim, rzecz
                > jasna :)

A dasz radę go zapiąć? I jeśli tak to na którą haftkę? Dasz radę na najciaśniejszą?

A co do rozmiaru to powinnaś próbować spróbować 65DD (30DD) z brytyjczyków. Z
                Melissy pewnie 65E. Z czasem być może przejdziesz na 60F (28F).
                • herbatniczka Re: 73/86 06.02.08, 21:38
                  zapiąć - zapnę, ale oddychać nie idzie :)
                  • scarlet_agta Re: 73/86 06.02.08, 21:42
                    To w bardziej rozciągliwych, możesz od razu brać 60-tki. To znaczy 60F :)
            • scarlet_agta Re: 76/86-87 06.02.08, 20:56
              Próbuj 65DD (30DD) z brytyjczyków.

Co do szeroko rozstawionych piersi to ja mam wrażenie, że to w 99% przypadków
              wina noszenia złych rozmiarów biustonoszy.
          • turzyca to nie takie proste... 08.02.08, 00:16
            stanikologia nie jest nauka scisla.
            Tabelki uwzgledniaja tylko dwa wymiary piesi, a one sa trojwymiarowe i maja
            bardzo skomplikowany ksztalt, a do tego jeszcze rozne inne wlasciwosci. Jesli
            stanik, ktory wynika z tabelki, jest w jakis sposob zly, to trzeba szukac dalej.
            Jesli ma za male miseczki to trzeba siegac po wieksze.
            Ja nosze miseczke o _trzy_ literki dalsza niz wypada z tabelek. Zdarza sie.
            Maheda nosi o trzy literki wczesniejsza. Tez sie zdarza. Trzeba po prostu
            probowac tak dlugo az sie trafi na wlasciwy rozmiar.

Nie wbijaja sobie, ze masz rozmiar 70E tylko daj sobie szanse i wyprobuj inne
            rozmiary. Moga byc zdecydowanie wygodniejsze.
    • madzi1 76-86/7 - talachai 06.02.08, 20:59
      Spróbuj przymierzyć 70C i 70D, tylko pamiętaj o wygarnianiu
      wszystkiego do misek. I zapomnij o tym strasznym 75B!! Nie dawaj
      sobie w sklepie tego wciskać. Jak nie mają w sklepie 70C albo 70D i
      dają ci w zamian 75B to uciekaj z takiego sklepu i nie słuchaj tych
      durnych ekspedientek.
      • madzi1 Re: 76-86/7 - talachai 06.02.08, 21:01
        O scarlet dobrze gada, 65DD też spróbuj.
      • scarlet_agta Re: 76-86/7 - talachai 06.02.08, 21:08
        Potwierdzam, 70C, choć bardziej może 70D. Bardziej dostępne niż proponowane
        przeze mnie 65DD.
        Tylko uważaj żeby nie kupić jakiegoś rozciągliwca. Jeśli możesz się bez problemu
        zapiąć na najciaśniejszą haftkę to próbuj szukać dalej, czegoś ciaśniejszego.
        • pliszka13 74/84 pliszka 06.02.08, 21:57
          Do tej pory nosiłam "standardowy" rozmiar 75A, ale po lekturze tego forum
          zaczęłam dojrzewać do zmiany. W jakie rozmiary mam celować?
          • sylwiastka Re: 74/84 pliszka 06.02.08, 22:10
            obwód 75 się dla ciebie nie nadaje... za szeroki (szerszy do Twoich
            wymirów). Czyli przymierz najpierw 70C (niby 70Bjest na 84 ale skoro
            nosiłaś 75A to 70C miseczkowo powinno być ok) jesli zauważysz ze
            obwod w tych 70tkach jest lużny to zdecyduj sie na 65DD (no może ew
            65D).
          • zawsze_zielona Re: 74/84 pliszka 06.02.08, 22:13
            Sprobuj 65D. Moze sie okazac, ze z bardziej rozciagliwych stanikow 60E bedzie
            tez pasowac.
        • madzi1 Re: 76-86/7 - talachai 07.02.08, 00:29
          W kwestii ciasnych 70 to ja polecam naziemnie LaSenza. Tylko, że oni
          mają małe miski więc pewnie stamtąd będziesz potrzebowała 70D.
    • green-avocado 71/85 znajoma 07.02.08, 00:53
      Doradzicie ?
      • scarlet_agta Re: 71/85 znajoma 07.02.08, 08:19
        65D/DD albo nawet 60E/F?
        • green-avocado Re: 71/85 znajoma 07.02.08, 09:36
          scarlet_agta napisała:
          > 65D/DD albo nawet 60E/F?

To będzie w polskiej czy angielskiej rozmiarówce...?
          (Dopiero ogarniam rozmiary)
          • scarlet_agta Re: 71/85 znajoma 07.02.08, 11:22
            w angielskiej
            • green-avocado Re: 71/85 znajoma 07.02.08, 14:21
              A możesz podać też polskie odpowiedniki ?

Dziękuję.
    • bunkowa 91/101 07.02.08, 03:35
      Pomocy. Właśnie zbliżam się do końca ciąży i już żaden stanik na mnie nie pasuje
      :-( Zawsze jako "płaskodeska" miałam problem z doborem ale teraz to już zupełnie
      nie wiem co mam robić. Może coś poradzicie. Bosko by było jakby nadawał się
      później do karmienia :-) bo liczę, że choć trochę podrosnę i będzie na to szansa.
      • bunkowa Re: 91/101 07.02.08, 04:34
        Dopowiadam: nigdy nie kupowałam większej miseczki niż b. Zwykle mi coś ucieka
        pod pachy ;-(
        • lejdik 75/ 89-90 07.02.08, 09:11
          Kupuję zwykle biustonosze 75a, ale dosyc sa bez sensu:)
          • scarlet_agta Re: 75/ 89-90 - lejdik 07.02.08, 11:25
            Jeśli zmierzyłaś się BARDZO ciasno i na WYDECHU i wyszło Ci 75 to możesz
            ewentualnie oszukać ścisłych 70-tek w rozmiarze 70D. Ale one muszą się mało
            naciągać.
            W pozostałych modelach zdecydowanie polecam 65E (30E).
      • scarlet_agta Re: 91/101 - bunkowa 07.02.08, 08:18
        Zajrzyj na Lobby Biuścistych i poproś o radę w wątku o karmnikach. Ale najpierw
        go poczytaj.
        Z obwodów wynika, że powinnaś spróbować 85C lub 80D. Tylko biust się w czasie
        karmienia zmienia, a ja nie mam o tym pojęcia. Więc trudno mi coś doradzić.

Piersi uciekające pod pachy to wynik noszenia za luźnego obwodu i za małej
        miseczki. Zmiana stanika i wygarnianie spod pach zazwyczaj rozwiązuje problem.
        • madzi1 Re: 91/101 - bunkowa 07.02.08, 08:57
          Popieram scarlet, zajrzyj na forum Lobby Biuściastych, tam jest
          sporo doświadczonych w tym temacie :)
          • madzi1 Re: 91/101 - bunkowa 07.02.08, 10:04
            O tu masz wątek o karmnikach:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238
            Może zapytaj na LB w wątku rozmiarowym jaki teraz masz brać rozmiar,
            dziewczyny wezmą poprawkę na rozwój biustu i napewno ci dobrze
            doradzą. :)
    • tak-to-ja-1 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 10:56
      dotychczas nosilam 75 B, wypychalam stanik wkladkami silikonowymi
      zeszlam do 70 b, i jeden stanik lezy idealnie, reszta (4 czy 5 szt),
      jest za duza
      wiec jaki powinnam nosic?
      65b?
      • scarlet_agta Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:21
        A to 70 to mierzone BARDZO ciasno i na wydechu?

Generalnie spróbuj znaleźć 60C, choć to najmniej dostępny model. Ewentualnie 65A.

A ten 70B leży idealnie bez tych sylikonowych wkładek? I czy jest gąbkowany?
        • tak-to-ja-1 Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:32
          ten, który lezy idealnie, jest na fiszbinach, ma usztywnione
          miseczki, i w srodku wszyte gąbeczki...
          push -up
          (to kris line motorcross)
          do tej pory nosilam 75B, ale po znacznym niestety spadku wagi, musze
          zmienic rozmiarowke
          • scarlet_agta Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:34
            a co z tym mierzeniem? Ciasno i na wydechu?
            • tak-to-ja-1 Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:45
              tak, ciasno, i na wydechu
              wlasciwie mozna przyjac, ze jest 68 pod biustem...mierzylam jeszcze
              raz
              • scarlet_agta Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:50
                Jeśli 68 to 65-tki mogą być za luźne. Pozostaje Ci szukanie 60C, bo 60B będzie
                pewnie za małe.
                • scarlet_agta Re: 70/75....teraz nosze 70 B 07.02.08, 11:51
                  Ewentualnie możesz spróbować małomiseczkowych 60D (np. Freya Eva) bo one mają
                  wielkość zbliżoną do 60C. :)
    • koralik12 69-70/84-85 07.02.08, 11:04
      Noszę staniki 70C (czasem 70D). Przy kupowaniu patrzę żeby obwód był na tyle
      ciasny żebym zapinała się na ostatnie albo chociaż środkowe haftki i wybieram
      raczej takie nierozciągające się staniki. Nigdy nie podjeżdża mi zapięcie do
      góry. Miseczki patrzę żeby obejmowały dokładnie całą pierś, dobrze układają mi
      sie piersi jak fiszbiny z przodu dotykają jedna do drugiej, nie ma między nimi
      przerwy (np na jakieś kokardki) a drugi koniec fiszbiny jest prawie pod pachą.
      Przeważnie jak już wezmę stanik do ręki mogę ocenić czy będzie się dobrze
      układał. Wiem na oko jakiej powinien byc szerokości żeby mi pasował, przód muszę
      mieć szerszy niż tył. Jak widzę że tył jest szerszy niż przód to już wiem że
      albo będzie za szeroki w obwodzie albo fiszbina w miskach ma za małe U. I
      jeszcze wybieram odpowiednie modele najlepiej układa mi się biust w stanikach
      typu balconet.
      Jedna z osób z forum biuściastych "okrzyczała" mnie że kupuje złe staniki i
      poleciła 65DD albo jeszcze mniejszy obwód. Kupiłam na próbę ale nie znalazłam
      modelu balconet i piersi mi sie brzydko układały. Niby obwód pasował, miseczka
      tez odpowiednio duża ale miał poziome ciecie a mnie w takim kroju pierś sie
      dziwnie deformuje. Znalazłam wreszcie w sklepie 65DD balconet (nie pamiętam
      firmy) zmierzyłam i świetnie leżał. Przymierzyłam do tego który ściągnęłam z
      siebie i on się niczym nie różnił. Nie kupiłam go bo sobie pomyślałam że ten co
      noszę też jest dobry. Może to nie jest typowe 70C, angielska firma by go może
      ometkowała 65coś.
      Wydaje mi się że umiem sobie dobrać stanik, co myślicie?
      • scarlet_agta Re: 69-70/84-85 07.02.08, 11:18
        koralik12 napisała:

> Noszę staniki 70C (czasem 70D). Przy kupowaniu patrzę żeby obwód był na tyle
        > ciasny żebym zapinała się na ostatnie albo chociaż środkowe haftki

A które to są ostatnie? Bo to zależy od której strony się patrzy.

A zmierz ten stanik który nosisz? Ile on ma cm bez naciągania? I do ilu go można
        naciągnąć?

• koralik12 Re: 69-70/84-85 07.02.08, 12:06
          Ostatnie to te przy zapięciu których obwód jest najszerszy.
          Mój ulubiony ma 57cm obwodu przy zapięciu na ostatnie haftki, po rozciągnięciu
          na max 70.
          • scarlet_agta Re: 69-70/84-85 07.02.08, 12:15
            A możesz zdradzić które to firmy i modele, bo ja bym sama chętnie takie staniki
            nabyła, jak nie dla siebie to chociaż dla mamy :)
      • zawsze_zielona Re: 69-70/84-85 07.02.08, 12:15
        Mysle, ze jesli sie dobrze czujesz i obwod Ci nie podjezdza, bo jest OK. Czy te
        Twoje staniki to push-up czy miekkie? Moze udalo CI sie trafci na sciesliwac i
        dlatego nosisz 70? Jednak wydaje mi troche dziwne, ze kupujesz stanik wiekszy
        niz ma obwod pod biustem.
        Poziome ciecia nie sa polecane na male biusty, stwierdzam nabiustnie;))
        I jeszcze jedno pytanie, czy jesli podnosisz rece do gory, to Twoj stanik
        zostaje na miejscu, czy tez podjezdza Ci pod brode i musisz na nowo ukladac
        piersi w miseczkach? Bo jesli to drugie, to jest to dowod na to, iz masz za duzy
        obwod.
    • szarlottka9 czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 18:38
      na początek hej wszystkim bo jestem nowa :*
      na wydechu i przy porzadnym ściśnięciu ale nie tak by miarka wbijała sie w skórę mam pod biustem 73-74 cm
      sam obwód piersi to 85-88cm zalezy jak zmierzę.
      z tym że bardzo mozliwe że schudne niedługo i z wymiarow moze mi troche zleciec
      jak zaokragle do 70 cm pod biustem to wychodzi mi miseczka D a jak do 65 to E...
      który wybrać?
      boje sie ze to troche głupio wyjdzie jak szesnastolatka wejdzie do sklepu i poprosi o stanik z taką miseczką...
      ale sie rozpisałam :D
      • scarlet_agta Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 18:52
        Powinnaś wybrać 65DD lub 65E. 70-tki będą raczej za luźne.

A gdzie się do tego sklepu wybierasz? W Krakowie, Katowicach, Poznaniu czy
        Warszawie? Bo w innych miastach nie uświadczysz tego rozmiaru... Pozostaje
        internet i wtedy żadna ekspedientka Ci nie straszna :)
        • szarlottka9 Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 18:57
          w Krakowie ;) Na razie to ja na ten stanik będę musiała kasę odłozyć bo na dobry trzeba jednak troche wydać :) Jakis sklep w Krakowie polecacie?
          • scarlet_agta Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:01
            www.intimo4you.com/
            Intimo4you na Kurdwanowie. Pani pomoże Ci profesjonalnie dobrać rozmiar, a jak
            stanik nie będzie pasować to nie będzie Ci go wciskać. Tam liczy się zadowolenie
            klientek :)
            • szarlottka9 Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:09
              o :D akurat na kurdwanów mam blisko :)
              • szarlottka9 Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:23
                przepraszam za post pod postem
                ale ceny w tym sklepie to mają :O
                • scarlet_agta Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:45
                  Nie zrażaj się! Taniej te staniki to tylko w angielskich sklepach, na allegro
                  lub ebayu. Mimo to warto bo są dużo lepsze. A rozmiaru 65DD/E w Krakowie taniej
                  na pewno nie dostaniesz. Hmmm... gdzie indziej to chyba w ogóle nie dostaniesz ;)
                  Tak więc idź do tego sklepu! W pierwszy stanik zainwestuj, ponoś przekonaj się
                  do rozmiaru a później będziesz polować na allegro na okazje.
                • sylwiastka Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:47
                  Szarlottko super, że tu trafiłaś skoro masz 16 lat, całe zycie przed
                  Tobą, no jak teraz zaczniesz dbac o biust to długo bedzie w dobrej
                  kondycji (a rówiesniczki beda zielone z zazdrości!). Odwiedź
                  koniecznie ten skep (sama tam byłam). Naprawdę warto kupić tam
                  pierwszy stanik (a przynajmniej pomierzyc cały tuzin. Z Twoim
                  rozmiarem jestes raczej skazana na zakpy w necie i to polecamy, ale
                  jak juz ustalisz swój rozmiar, bo jak sama zobaczysz nie łatwo
                  dopasowac stanik w nowym rozmiarze. A tak straciłabyś na
                  przesyłkach.. wiec odwiedz ten sklep i przymierz, nie wstydz sie i
                  nie przerażaj cenami (nikt Ci nie każe niczego kupić) a nuz bedzie
                  jakas promocja (spytaj sie).
                  • scarlet_agta Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 19:51
                    Dokładnie! Ja też tam kupowałam pierwszy we właściwym rozmiarze. Po godzinie
                    mierzenia, pani się zapytała czy chce jakiś kupić czy chcę się jeszcze zastanowić.
                    • szarlottka9 Re: czy dobrze dobrałam? 07.02.08, 23:48
                      szczerze dziewczyny to nie spodziewalam się że tak mi milo doradzicie. ja tu taka smarkula jestem ;) i tak mi troche glupio będzie jak pójdę i poproszę o 65DD :) ale pójdę bo przymierzyć nie zaszkodzi a kupię jak już kasa będzie :)
                      dziekuje :*
    • domek_na_drzewie 74-75 / 82 07.02.08, 20:08
      witam. trafilam tu jakis czas temu i tez postanowilam poprosic o pomoc.
      do tej pory zawsze nosilam 75A, ale kupienie dobrze lezacego stanika, w ktorym miseczki nie odstaja jest da mnie nie lada wyzwaniem.
      jaki rozmiar bylby dla mnie lepszy?
      • scarlet_agta Re: 74-75 / 82 07.02.08, 20:11
        Lepszy będzie 65C :) Tylko na początek miękki z fiszbinami.
        • domek_na_drzewie Re: 74-75 / 82 07.02.08, 21:03
          dzieki. gotowa jestem wszystkiego sprobowac, zeby zakupy stanikowe nie wiazaly
          sie z trauma, ze przeciez tak malych nie produkuja...
          i pytanie: czy w Katowicach jest sklep w ktorym maja taka rozmiarowke?
          • sylwiastka Re: 74-75 / 82 07.02.08, 21:22
            ja w Katowicach sklepów nie znam z 65C, to niestety rzadki rozmiar..
            spróbuj też 70B ze scisliwców moze czasami być niezłe (napewno
            lepsze niż 75A) ale docelowo szukaj w internecie 65C.
            • scarlet_agta Re: 74-75 / 82 08.02.08, 06:40
              Słyszałam, że w Katowicach w hotelu Monopol (?) mają Freye i Fantasie, więc może
              trafiłoby się jakieś 65C? Albo dałoby się sprowadzić? Ale postaraj przekonać się
              do zakupów w internecie.
              • domek_na_drzewie Re: 74-75 / 82 08.02.08, 19:31
                niestety, taki ze mnie niedowiarek, ze chcialabym najpierw zobaczyc, pomacac, przymierzyc, a dopiero potem przez internet zamawiac i sie bawic w ewentualne zwroty. wiec jesli istnieje taka mozliwosc ze maja tam taki rozmiar, to czemu nie? :)
      • domek_na_drzewie Re: 74-75 / 82 09.02.08, 22:57
        Byłam w 6 Zmyśle. 65 zaczynały sie niestety od D. Za to poprzymierzałam sobie w innym butiku 70B miękkie z fiszbinami i po raz pierwszy w życiu zobaczyłam swoj biust :P (a przynajmniej jego namiastkę;), zamiast atrapy w postaci stanika... Uwierzyłam też, że spokojnie moge kupic 65C, bo 70 mogłam naciągnąć tak, że i 2 razy bym w nie weszła w obwodzie. Najbliższy ideału był jeden ze staników Lejaby (źle odpisałam kod i nie jestem w stanie go odnaleźć:()- fiszbiny obejmowały całą pierś, miseczki raczej zabudowane i prawie idealnie przylegały. W większości mierzonych, w mniejszym lub większym stopniu fiszbiny wbijały mi się w mostek, miseczki wypełnione były do połowy, a góra odstawała, albo piersi uciekały bokiem, albo sie z nich stożki robiły. Ale wystarczyło czasem ścisnaąć mocniej obwód, albo przytrzymać miseczkę ciagnąc ją lekko do góry, żeby zaczęło to sensowniej wyglądać.
        Teraz pytanie. Chciałabym zamówić przez internet 65C. Myślałam (głównie ze względów finansowych) o Melissie, o której czytałam, że jako przejściówka może być. Który z modeli w rozmiarze 65C jest w tym wypadku godny polecenia? Odpowiem na wszelkie pytania pomocnicze :) Z góry dziękuję za pomoc.
    • neta.hard 70/81-82 07.02.08, 21:08
      Pomóżcie :)
      Gdy mierzyłam się w miękkim wyszło mi 82-83.
      • stary_dywanik Re: 70/81-82 07.02.08, 21:10
        Proponowałabym 65(30) C lub 60(28) DD. Docelowo może nawet 60(28) E.
      • madzi1 Re: 70/81-82 08.02.08, 12:45
        Ja stawiam od razu na 60DD, po migracji pewnie będzie 60E.
        • neta.hard Re: 70/81-82 08.02.08, 13:30
          Dziękuje wam :)
          Teraz musze poszperać gdzie takie można dostać ;)
    • majka.xxx Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 74/86 07.02.08, 23:45
      madre Kobietki moze i mi doradzicie??tak jak napisalam wyzej moje
      wymiary 74/86. do tej pory nosilam 70,75B porazka?? :) mieszkam w
      UK, w ktorych sklepach mam szukac bielizny??
      pozdrawiam Was Maja
      • stary_dywanik Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 74/86 08.02.08, 00:16
        Chyba nigdzie tak dobrze ze stanikami nie ma jak w UK, więc łatwiej
        Ci będzie niż nam :). Rozmiar dla Ciebie to będzie 65(30) DD ew. 70
        (32) C. A poszukać możesz np. tu:
        www.bravissimo.com/
        • madzi1 Re: JAKI POWINNAM NOSIć ROZMIAR STANIKA? 74/86 08.02.08, 12:49
          Ja ci propnuję wybrać się do jednego ze sklepów bravissimo i zdać
          się też na pomoc tamtejszych bra fitterek. Jednak przy twoich
          rozmiarach zaczynaj napewno mierzenie od 30DD. Raczej o 70 (32)
          zapomnij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka