Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - EWA MICHALAK 8

04.04.10, 02:40
Wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK -
zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś,
który
dopiero planujemy kupić.

Linki do poprzednich wątków:
EFFUNIAK1
EFFUNIAK2
EFFUNIAK3
EFFUNIAK4
EFFUNIAK5
EFFUNIAK6
EFFUNIAK7

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

UWAGA!!!
Zaznaczam też, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów
opisanych w
początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane bez uprzedniego
ostrzeżenia i
bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • dziwna_dziewczyna Nowe cielaczki w sklepie :) n/t 04.04.10, 02:43
      • ycik O matko! 04.04.10, 15:40
        jak ktoś w święta przy kompie nie siedzi to ma lipę... mojego rozmiaru już nie ma:/
        • bileterka Re: O matko! 06.04.10, 12:38
          Niby tak, ale...
          Informację o cielistym zobaczyłam bardzo szybko, ale z rozmiarów 80 najmniejsza miseczka była (i jest) E. Pytanie brzmi czy nie dość szybko zobaczyłam i wszystkie poniżej E zostały wykupione, czy też po prostu ich nie było?
          • effuniak Rozmiary 06.04.10, 13:12
            Nauczona doświadczeniem rozmiary inne niż najpopularniejsze doszywam z 14dniowym
            terminem realizacji
            :)
            • mi1971 Re: Rozmiary 06.04.10, 15:30
              Pani Ewo, a czy rozmiary 80D i 80DD zaliczają się do tych popularnych czy mniej
              popularnych?
            • bileterka Re: Rozmiary 07.04.10, 13:33
              Cielę ze mnie, przecież było o tym...
              Dziękuję za odpowiedź. Podejrzewam, że będę wymieniała.
            • edhelwen Re: Rozmiary 07.04.10, 14:24
              zaraz... to przy ścisłości obwodów rozmiary 80C-DD są niepopularne i trzeba
              czekać 14 dni??!
    • konasana Re: EFFUNIAK - EWA MICHALAK 8 04.04.10, 08:12
      Śliczny staniczek, właśnie takiego potrzebuję.
      Niestety, nie kupię, bo nie ma do niego majtek, a ja lubię komplety.
      Czy tak teraz już będzie (poprzedni beżyk też był bez dołu, i też
      dlatego tylko go nie kupiłam)?
      • imp18 z opisu: "Nie ma i nie będzie majtek do kompletu" 04.04.10, 08:34
    • konasana Re: EFFUNIAK - EWA MICHALAK 8 04.04.10, 09:09
      No właśnie ptzeczytałam, że nie będzie majtek, i pytam się (Ula?
      Ewa?), czy to taka tendencja, i czy np. pudrowy plunge też będzie
      bez dołów?
      • indigo-rose :) 04.04.10, 14:41
        A ja chcę wiedzieć, jak długo trzeba będzie czekać na puderka, żeby się zdecydować na kupienie albo na cierpliwe czekanie :)
        • i-w-ona Re: :) 04.04.10, 15:25
          A właściwie skąd wiecie o jakimś pudrowym Effuniaku? Istnieją gdzieś jakieś
          zapowiedzi przyszłej kolekcji?
          • elftherinii Re: :) 04.04.10, 15:28
            Były pokazywane w Dopasowanej. Przez chwile zdjęcia były też na blogu tego
            sklepu i na forum duzy-biust (o ile dobrze pamiętam, widoczne po zalogowaniu się).
            • i-w-ona Re: :) 04.04.10, 15:42
              I już je zewsząd usunięto?
              • edhelwen Re: :) 04.04.10, 22:19
                jeszcze są ;>
                www.duzy-biust.pl/t/2546/zapowiedzi-Effuniakow/p/1/
                • nomina Re: :) 04.04.10, 23:11
                  Nie widzę żadnych zdjęć, a linki nieaktywne...
                  • elftherinii Re: :) 04.04.10, 23:39
                    Zaloguj się, powinno pomóc:)
                    • effuniak :)) 05.04.10, 09:37
                      Beżyka juz nie będzie a w odcieniu był bardziej podbarwiony żółtym + miał
                      srebrną nitkę w koronce

Cielaczek - jest bardziej porcelanowy, koronka na miskach jest zupełnie gładka i
                      jej faktura nie będzie sie odznaczać

Majtek nie bedzie tylko do Cielaczków bo i po co komu zwykłe beżowe majtasy w
                      cenie ok 35zł skoro może sobie kupić pasujące ze ok połowę ceny w każdej sieciówce

Zapowiedzi wzorów wiosennych nie będzie
                      Jesienią były a i tak nawet połowy nie udało mi się wdrożyć do produkcji
                      Ponadto, pojawia sie tyle fajnych surowców że projekty wciąż ulegają zmianom
                      Ot choćby taki Kropek ....
                      Miał byc inny a w produkcji jest inna koncepcja. Ciekawsza.
                      Dlatego zapowiedzi nie bedzie, bo potem trzeba sie ich sztywno trzymać
                      • effuniak Yciku 05.04.10, 09:39

Zawsze możesz zamówić z opcją 14dniową :)
                        • ycik Re: Yciku 05.04.10, 15:48
                          to bardzo się cieszę :) Faktycznie pisałyście o tej opcji. Dziękuję za
                          przypomnienie! :)
                      • psuj-ka Re: :)) 05.04.10, 10:54
                        A szwy na miskach też się nie będą odznaczać? ;) bo to główny problem innych plungy.
                        • effuniak Re: :)) 05.04.10, 11:29
                          Szwów nie widać TYLKO na stanikach z miskami termicznie tłoczonymi
                          W stanikach majacych miski szyte ZAWSZE będzie widać szwy
                          W jednych bardziej w drugich mniej ale jednak szwy są widoczne
                          • psuj-ka Re: :)) 05.04.10, 11:40
                            To proszę nie piszcie na stronie:
                            "Miseczki są idealnie gładkie, nie będą się odznaczać pod najbardziej obcisłymi bluzkami."
                            szew jest jednak częścią miseczek ;)
                            • effuniak psuj-ka 05.04.10, 12:22
                              słuszna uwaga

Dlatego zbesztam Ulę za wprowadzanie Was w błąd
                              ;)

ps. i poprosze ją o zmianę opisu na
                              "koronka nie odznacza sie pod bluzkami "
                      • anna-na ale, ale... 05.04.10, 11:38
                        Ewo, rozumiem Twoją politykę, ale zapowiedzi nie byłyby pozbawione sensu...
                        Gdybym wiedziała, że na początku kwietnia pojawią się cieliste staniki za 100
                        zł, nie rzuciłabym się na Beżyk - droższy, w nie do końca cielistym kolorze i na
                        który trzeba czekać. W dodatku pojawiło się zamieszanie związane z błędem przy
                        szyciu iluś pierwszych sztuk. Po tym z kolei zasypałam Was mailami (pewnie nie
                        ja jedyna).
                        Obawiam się, że kiedy mój Beżyk w końcu do mnie dojdzie, i tak pewnie go odeślę
                        i zamówię Cielaka (chyba że odcień jakimś cudem będzie mi odpowiadał, bardziej
                        niż klasyczny cielisty, albo zakocham się w srebrnym hafcie).
                        Całe takie zamieszanie byłoby do uniknięcia, gdyby były jakiekolwiek zapowiedzi
                        - choćby z dwutygodniowym wyprzedzeniem (kiedy np. wiecie na pewno, że daną
                        rzecz uda się Wam wdrożyć).

Tyle uwag z mojej strony. I tak macie we mnie klientkę :)
                        • imp18 nie tylko to.. 05.04.10, 15:28
                          w końcu widząc np zapowiedź kolekcji masquerade i innych od razu wybieram co mnie bedzie interesowało i na co odkładać kasę :/
                          Nie każdy ma tyle żeby na zawołanie wyciągnąć :(
                          • edhelwen Re: nie tylko to.. 05.04.10, 23:22
                            zwłaszcza, że jest zazwyczaj ograniczona ilość i jak się wcześniej nie zaplanuje
                            i nie ma się kasy na czas, to potem można się pożegnać z danym modelem
                      • grecz Re: :)) 05.04.10, 21:33
                        Kropek w produkcji znaczy niedługo będzie? :> Jakieś szczegóły? :>
                        • indigo-rose Re: :)) 06.04.10, 12:04
                          No właśnie, kiedy Kropek? :)
                          i czy będą małe rozmiary typu 60FF, bo widzę, że z niektórych modeli takie
                          rozmiary wyleciały...
                      • kryklu Beżowe majtasy 06.04.10, 01:43
                        effuniak napisała:
                        > Majtek nie bedzie tylko do Cielaczków bo i po co komu zwykłe
                        beżowe majtasy w
                        > cenie ok 35zł skoro może sobie kupić pasujące ze ok połowę ceny w
                        każdej sieció
                        > wce

Jak to po co?
                        -niektórzy ludzie lubią komplety
                        -w porównaniu z cenami brytyjskich majtek do kompletu, 35 zł to
                        naprawdę niedużo
                        -do większości effuniaków można kupić gdziekolwiek zwykłe czarne
                        majtasy... Ale skoro nie chcemy nosić zwykłych staników, to może
                        zwykłych majtek też nie ;)
                        -na koniec całkiem egoistycznie: w każdej sieciówce nie można kupić
                        majtek na duży tyłek :)
                        • konasana Re: Beżowe majtasy 06.04.10, 14:09
                          No właśnie Kryklu:)
                          Wolę wydac 35 zł na dół idealnie dopasowany do stanika, niż 20 zł na
                          od-biedy-pasujące majtki z sieciówki.
                          Poza tym z braku czasu i ochoty po sklepach nie chodze, a tu mogloby
                          być tak pięknie - za jednym kliknięciem mialoby się caly komplet:)
                          • kasia_j 60-ki są na zamówienie 06.04.10, 14:24
                            jak i inne rozmiary. Przy kolekcji beżyka była uruchomiona opcja z
                            zamawianiem, teraz nie widzę tej możliwości. Napisałam do sklepu
                            zobaczymy co odpowiedzą.
                          • kasia_j Re: Beżowe majtasy 06.04.10, 14:26
                            Też bym chciała majtasy do beżyka. Nie trzeba szukać, tylko klik i już
                            są. Ewo prosimy o majtki do Cielistego, szorty lub figi i stringi.
                      • indigo-rose Re: :)) 06.04.10, 16:21
                        Ale Kropek nie zmienił się na tyle, żeby przestać nadawać się pod jasne bluzki?
                        Bo ja na niego bardzo liczę :)
                        Bardzo się ucieszyłam, że w produkcji, bo to chyba znaczy, że nie będzie już
                        trzeba długo czekać, prawda? :))
                        • elftherinii Re: Kropek? 06.04.10, 16:31
                          A przepraszam. Jak wygląda kropek?:D Wiem, że zdjęć nie dostanę ale może powiesz
                          jaka kolorystyka? On jest w kropy?:D
                          • beniutka_bo KIEDY?KIEDY? 06.04.10, 16:39
                            Kiedy będzie kropek?Bo jest mi potrzebny na wczoraj,na już :D Tydzień?dwa?
                            • indigo-rose Re: KIEDY?KIEDY? 06.04.10, 17:23
                              Też chcę to wiedzieć :) i też chcę go na już!
                              Ja to tylko wywnioskowałam z postu Ewy, że już ma materiały i dlatego w
                              produkcji jest trochę inny Kropek niż w zapowiedziach - czyli już się szyje -
                              czyli niedługo będzie!
                              Gdyby był za tydzień, to byłabym chyba najszczęśliwsza na ziemi ;)
                          • indigo-rose Re: Kropek? 06.04.10, 17:24
                            Pudroworóżowy w delikatne kropy :)
                            Taki był prototyp, ale Ewa mówiła coś, że zmieniła koncepcję, mam tylko
                            nadzieję, że nie drastycznie ;)
                            • elftherinii Re: Kropek? 06.04.10, 17:37
                              AAA. liczyłam na coś w stylu: fuksjowe grochy na turkusowym tle. Albo cytrynowe
                              na zielonym:)
                              Puderek to raczej nie moja kolorystyka :)
                              Dziękuję za odpowiedź.
                • i-w-ona Re: :) 05.04.10, 14:25
                  Ja tam niczego nie widzę, chyba dostęp jest ograniczony.
                  • edhelwen Re: :) 05.04.10, 14:47
                    trzeba się zarejestrować i zalogować
    • anna-na różnica kolorów: bezyk-cielisty 04.04.10, 18:58
      Pytanie do posiadaczek lub producentek: jaka jest właściwie różnica
      kolorystyczna między beżykiem, a cielistym? Czy cielisty jest dużo jaśniejszy?
      • kryklu Re: różnica kolorów: bezyk-cielisty 05.04.10, 22:53
        anna-na napisała:

> Pytanie do posiadaczek lub producentek: jaka jest właściwie różnica
        > kolorystyczna między beżykiem, a cielistym? Czy cielisty jest dużo
        jaśniejszy?

Beżyk ma kolor beżowy o żółto-rdzawym odcieniu (mam go w domu).
        Cielisty wydaje się bardziej łagodny kolorystycznie, taki subtelny
        beż z domieszką różu, tak sądzę.
    • estreno Mostki 05.04.10, 15:59
      A mnie zastanawia, jaka bedzie wysokosc mostkow w tych miekkich stanikach. Juz
      sobie ustalilam ze swoim biustem, ze zbyt wysokie mostki robia mu krzywde, bo
      piersi sa blisko siebie osadzone. Plunge effuniakowe spisuja sie znakomicie,
      fiszbiny mi sie nie wbijaja w piersi. Czekam na te miekuski, a teraz mi przyszlo
      do glowy, ze moze nie ma na co ze wzgledu na zbyt wysoki mostek i kupic sobie
      jednak nastepnego plange'a :) Czy ktos cos wie jak to z tymi half-cupami bedzie? :)
      • imp18 Re: Mostki 05.04.10, 16:04
        half cupy, balkonetki - musz mieć wyższe mostki tego raczej nie unikniesz, ale może Ewa zrobi jakieś czary mary że będą wygodne ;P
        • estreno Re: Mostki 05.04.10, 16:12
          To moze beda tez miekkie plunge :) Wszystko trzeba bedzie sprawdzac nabiustnie :)
          • edhelwen Re: Mostki 05.04.10, 23:37
            pamiętam, że Effuniak pisała kiedyś nt. miękkich plungy, że nie da się zrobić
            dobrej konstrukcji
            • kotwtrampkach Re: Mostki 06.04.10, 16:46
              chyba nie uwieżę, ze Ewa to miała na myśli - moze "nie da się" dla wszystkich
              jednego modelu, ale są dobre konstrukcje. miałam kiedyś zwężonego plandża M&S -
              super trzymał, wiele dziewczyn chwali konstrugcję tango - listkowego i pure (i
              równie wiele głosów słyszałam ze obciera, drapie, wbija się w mostek :-) Sama
              przerabiałam tyle razy że się rozpadł..)
              • kotwtrampkach Re: Mostki 10.04.10, 22:17
                o rany, zobaczyłam sprawy mojej wiary przez ż powyżej i chyba spalę się ze
                wstydu... :-| usuńcie, oszczędźcie mnie...
                • kryklu Re: Mostki 10.04.10, 22:38
                  kotwtrampkach napisała:

> o rany, zobaczyłam sprawy mojej wiary przez ż powyżej i chyba
                  spalę się ze
                  > wstydu... :-| usuńcie, oszczędźcie mnie...

Nie pal się. Takie pomyłki zdażają się karzdemu;)
      • i-w-ona Re: Mostki 05.04.10, 16:46
        A to wiadomo już kiedy pojawią się half-cupy?
      • agn44 Re: Mostki 05.04.10, 18:15
        W starych modelach effuniaków half-cup (mam 2) byłby węższe mostki niż w
        balkonetkach. Też mam dość blisko osadzone piersi i tutaj nie przeszkadza mi
        mostek (trochę nachodzi na piersi ale nie robi krzywdy). Dla porównania te
        half-cupy mają mostek szeroki na 12-15mm, natomiast cleo george ma 20mm.
        Mam nadzieję, że nowe modele również będą miały wąskie mostki.
      • 0remedios0 Re: Mostki 05.04.10, 23:53
        Mostki effuniakowych halfów (a przynajmniej tych prototypowych) są bardzo wąskie
        - około 1cm na górze, ja też mam blisko osadzone piersi i właściwie tylko w
        effuniakach mi wygodnie. A oto porównanie wysokości mostków plungy i halfów:
        halfcup 60G - 6cm
        halfcup 60FF - 5,5cm
        halfcup 65F - 7cm
        plunge Chilli 60E - 3cm
        plunge letni 65F - 4cm
    • mam_to_w_nosie Srebrny plunge 75DD 06.04.10, 08:35
      To nie pierwsze doświadczenie z effuniakami. Ale ciągle miałam jakieś dziwne
      problemy z rozmiarem - ale to dotyczy modeli dostępnych jeszcze w szufladzie
      czyli ładnych kilka miesięcy temu.

Tym razem rozmiar wyliczony przez kalkulator okazał się idealny, na wszelki
      wypadek wzięłam miskę mniej i więcej, ale okazało się - niepotrzebnie.

Po lekturze komentarzy tutaj i na balkonetce, zdecydowałam, że więcej nie
      eksperymentuję z 70, tylko effuniaka od razu biorę 75 i słusznie - obwód zapięty
      na najluźniejszą haftkę jest idealny. Miska na większą pierś również idealna,
      na mniejszej jest trochę miejsca, ale nie rzuca się to w oczy - tzn. nie odstaje,
      ani nie daje żadnych innych efektów ubocznych, co jest dla mnie zaskoczeniem,
      bo mam na tyle sporą asymetrię, że jest to odczuwalne również w usztywnianych
      stanikach. Ogólnie mój biust polubił się z effuniakiem od pierwszego wejrzenia :)
      i przekonał się w końcu, że "zachwytna" opinia na ich temat nie jest przereklamowana ;)

Miałam jednak nadzieję, że stanik w tak "kosmicznym" dla mnie rozmiarze (w sensie,
      że kupuję 70, a czasami również 65) nie będzie przynajmniej zabudowany, ale niestety,
      pod zwiewne bluzeczki to on się nie nada. I nadal jestem w punkcie wyjścia
      i szukam czegoś pod letnie bluzki i sukienki.

Wizualnie nie jest ten stanik piękny w mojej ocenie, taki trochę kiczowaty,
      a bordowa wstążeczka jest taka jakaś ni przypiął ni przyłatał. Ale ja już dawno
      podchodzę do staników w sposób absolutnie praktyczny - potrzebowałam ciemny, jest
      ciemny, a że mi tam wstążeczka nie do końca pasuje to rzecz wtórna, przede
      wszystkim ma być wygodnie. W momencie zakupów z dostępnych w interesującym
      mnie rozmiarze jedyny, który wchodził w grę ;)
      • mam_to_w_nosie NIE skurczył się po praniu (n/t) 22.04.10, 08:53

• sylwia-osama Ewo :) 07.04.10, 07:55
      Przepraszam, że tutaj ale plissss odpowiedz na maila bo nie wiem co począć ;))
      pozdrawiam!
      • effuniak Re: Ewo :) 07.04.10, 08:26
        Osamku - wieczorkiem napiszę :*****
        • sylwia-osama Re: Ewo :) 07.04.10, 11:25
          Dziękować :) i przepraszam za męczenie ;D
    • slotna Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 12:21
      Bylam juz totalnie zdesperowana i zdecydowalam sie zamowic effuniaka za granice, czarnego plisowanca. Przy okazji zamowilam jeansowy dla mamy na urodziny, o nim jednak nie moge wiele powiedziec, poza tym, ze jest piekny (sama nie chcialam, bo nie w moim stylu, ale zakochalam sie natychmiast, kiedy go zobaczylam), bo jest na mame o wiele wiele za ciasny. Moja wina, nie przewidzialam, ze zrobila sie tak zupelnie niescisliwa ;) Do wymiany.

Co do czarnego (wzielam 75G): obawialam sie, ze w ogole nie bedzie na mnie pasowal, bo wszystkie usztywniane staniki, jakie mierzylam do tej pory, ukladaly sie fatalnie (poza jakims halfcupem w zlym rozmiarze). Na szczescie nic mi nie wylata, trzyma sie super, obwod (trzy haftki i bardzo dobrze) rewelacyjnie pracuje. Fiszbiny waskie, mostek niziutki. Ale po pierwsze jest jednak przymaly, po drugie ozdobna falbanko-tasiemka na lewym ramiaczku jest dluzsza niz na prawym. Nie zauwazylabym tego pewnie, ale mierzac, poczulam roznice miedzy ramiaczkami, to lewe bylo jakby sztywniejsze (tasiemka niby jest elastyczna, ale widocznie jednak wplywa na rozciagliwosc ramiaczka). I teraz nie wiem, wymieniac rowniez (skoro i tak musze odsylac ten dla mamy) i wziac przy okazji oczko wieksza miske, czy jednak zostawic, liczac na to, ze po praniu ta roznica zaniknie. Zastanawiam sie, bo po prostu nie bardzo mam w czym chodzic. No niby moge poczekac jeszcze te dwa tygodnie, ale kurcze, nie wiem :/
      • kasiadj07 Re: Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 13:53
        Mój czarny plisowany skurczył się po praniu w miskach, więc jeśli
        już teraz jest na Ciebie przymały, to potem może być gorzej. A
        falbanki na ramiączkach też mam nierównej długości, ale mi to nie
        przeszkadza.
        Co do dżinsowego, według moich obserwacji jest ciaśniejszy od
        innych, w moim standardowym rozmiarze effuniakowym nie mogłam się
        dopiąć.
        • slotna Re: Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 14:03
          Kurde, i tak wzielam miske wiecej niz mi wychodzilo z tabelki. I jak to skurczyl sie po praniu, recznym?? Bez sensu :/
          Kolejna przymiarka wykazala, ze dolna gumka obwodu wrzyna sie niezle w cialko, ale i tak jest wygodny, strasznie mi sie nie chce go odsylac, tym bardziej, ze z Irlandii to w cholere kosztuje (no ale liczylam sie z tym, wiem ;)). Pomyslalam, ze jeansowy sprobuje jeszcze opchnac kumpeli z pracy, reklamujac ojczyzne przy okazji, ale skoro w ogole jest ciasny, a nie ze tylko na mojej herod-mamie, to pewnie nie przejdzie.
          • kasiadj07 Re: Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 14:22
            Wszystkim moim Effuniakom kurczyły się miski w pierwszym praniu
            (przez to mam piękną kolekcję nie noszonych za małych staników,
            które czekają na lepsze czasy, bo przecież pranego już nie zwrócę).
            Nauczona doświadczeniem zaczęłam zamawiać miskę o rozmiar większą -
            przy przymiarce brzeg lekko odstaje i wydaje się za duża, ale po
            praniu idealnie dopasowuje się do biustu. Gumka w obwodzie i u mnie
            jest ciaśniejsza niż w innych modelach, zdaje się był to jakiś
            wypadek przy pracy:)
            • slotna Re: Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 18:14
              Ok, w takim razie dla siebie prawdopodobnie z plisowanego powinnam wziac 75 H. Ale nie wiem, czy chce, bo jednak irytuje mnie ta gumka. Mam nadzieje, ze w innych stanikach miski wypadaja podobnie, ale obwod jest scisly na calej szerokosci (swoja droga podtrzymuje kapitalnie). Jutro i tak nie zdaze na poczte, wiec dam sobie czas z decyzja do piatku, ale prawdopodobnie jednak go odesle. Z bolem, ale coz zrobic. Pewnie zamowie jeszcze dodatkowo dzinsowy ;)
      • indigo-rose Re: Jeansowy i plisowany czarny 07.04.10, 22:05
        Jak to jest z kurczeniem? Wszystkie się kurczą?
        Bo ja jestem pomiędzy rozmiarami, no i kwestia kurczenia poniekąd rozwiązałaby
        mój problem. ;)
        • effuniak kurczenie 07.04.10, 22:12
          niestety- raczej tak :(
          • slotna Re: kurczenie 07.04.10, 22:38
            No dobra, odsylam oba. Mam wypelnic formularz i jeszcze dodatkowo pchnac jakiegos maila, czy zlozyc normalnie zamowienie? Chcialabym pewnie jeszcze jeden stanik dorzucic do niego.

Oraz jesli nowy stanik jest za maly o przynajmniej jeden rozmiar, to mam wziac wiekszy o 2, bo i tak sie skurczy? Dobra. Ale chyba jednak odpuszcze plisowanego, bo ta gumka mnie niepokoi - czy mech tez tak ma?
          • slotna Re: kurczenie 07.04.10, 23:47
            Tak swoja droga, jesli nie ma info o tym na stronie (moze jest, ale mnie sie w oczy nie rzucilo), to by sie przydalo - gdybym zamawiala tylko plisowanego lub gdyby stanik dla mamy byl ok, na pewno bym go zostawila i po praniu moglabym sie jednak troszke zdenerwowac. Byc moze tak sie dzieje ze wszystkimi usztywnianymi na swiecie, ale w zyciu takiego nie mialam, wiec do glowy by mi to nie przyszlo.

A poza tym zaluje, ze nie moge miec dobrego rozmiaru juz teraz natychmiast, bo siedze w przymalym George'u i troche mnie piluje ;)
          • bileterka Re: kurczenie 08.04.10, 10:59
            Przyszedł cielaczek. Jednym zdaniem? Jest idealny. Zarówno pod względem dopasowania, wykonania i koloru. Bałam się, że będzie za duży (80E, brytyjczyki noszę 70FF/G), ale pasuje świetnie.
            No i tu jest zmartwienie, ponieważ skoro miseczki się kurczą podczas pierwszego prania, to sama już nie wiem czy wymieniać czy nie. Myślę, że się z tym prześpię i zadecyduję podczas weekendu. Póki co jestem na etapie zatrzymania go i zaryzykowania.
            Tak w ogóle to jest mój pierwszy effuniak i nie podejrzewałam, że "niemiękki" stanik tak bardzo mi się spodoba. Usztywniane staniki powyrzucałam już dawno temu, ale zaczynam mieć ochotę na nie znowu :)
          • nomina Re: kurczenie 08.04.10, 12:12
            A, to ja rozumiem, czemu po pierwszym praniu miski zrobiły się maławe i bułkują,
            chociaż przy zakupie były dobre, po praniu je naciągam, a ja sama straciłam w
            biuście 1-1,5 cm.

Ewa, pisz, proszę, takie rzeczy na karcie produktu, bo w ten sposób wydałam 110
            zł na stanik, który mi bułkuje (a wymieniać nie ma jak, bo noszony). Jak będzie
            informacja, które się kurczą, przy zamówieniu będzie można od razu brać na to
            poprawkę.
            • ana633 Beżyk - sprzedam 08.04.10, 12:37
              Nie bijcie - ale chciałabym tu napisać. Jak w temacie 75FF - za
              ciasny i nie dam rady nosić. Ew. wymienię
    • ptysiowa_7 Effuniak - majtki 08.04.10, 18:54
      Od kilku tygodni próbowałam kupić sobie jakieś fajne majtki. Chodziłam po
      centrach handlowych, byłam w Etam, Intimissimi. Jednak wszystkie majtki były
      jakieś nie takie, gorsze od moich majtek do Bakłażana, które są wygodne, ładne i
      co ważne - dobrze w nich wyglądam. Do tego dwa razy droższe. Stwierdziłam więc,
      że jestem skazana na majtki effuniakowe i zamówiłam kolejną wersję kolorystyczną
      tych, które już mam, i do tego majtki do czarnego plisowańca. I są super:) Także
      mam nadzieję, że Ewa nie zrezygnuje z robienia majtek, nawet do najprostszych
      staników. I że krój majtek do Bakłażana będzie się powtarzał jeszcze w innych
      modelach:)
      • mam_to_w_nosie Re: Effuniak - majtki 08.04.10, 20:19
        Dorzucę swoje 3 grosze na temat majtek. Mnie one zupełnie nie odpowiadają.
        Zostawiłam wprawdzie figi do srebrnego (zawsze to dobrze mieć komplet), ale nie
        przewiduję
        ich nadmiernej eksploatacji. Przede wszystkim wzięłam 40 z duszą na ramieniu,
        ale miałam rację. Na moje wymiary powinnam brać 42, a 40 jest za luźna w biodrach,
        nie wymieniłam na mniejsze tylko dlatego, że 38 zjeżdżałoby mi z pośladków :)
        No i są niziutkie - nie lubię takich majtek (aczkolwiek widziałam, że do niektórych
        modeli staników są inne kroje). Podobna sytuacja z figami do plunge Chili.

No w każdym razie, jako że majty są niedrogie, myślałam, że będzie okazja do
        zamówienia więcej niż jednej pary, ale jednak nie, dziękuję.
        • elftherinii Re: Effuniak - majtki 08.04.10, 20:31
          To ja mam taką sugestię: Ewo rób szorty. Stringów nie cierpię a figi mi nie pasują - są za bardzo wycięte. Bo szorty to ja bym hurtowo kupiła do wszystkich staników, które mam:) Tylko bez falbanek, nie potrzebuję poszerzać szerokich bioder.
          Mam nadzieję, że jeśli będą majtki do kompletu, to nie zapomnisz o szortach:)
          • mam_to_w_nosie Re: Effuniak - majtki 09.04.10, 07:43
            Szorty, zdecydowanie popieram :) Nie mierzyłam żadnych, ale na fotkach szorty do
            dżinsowego wyglądają fajnie i przypuszczam, że by mi pasowały :D
            • indigo-rose Re: Effuniak - majtki 10.04.10, 17:00
              a dałoby się zrobić też szorty w wersji cheeky bottoms? w sensie, taką wyciętą
              na dole :)
      • boziaj Re: Effuniak - majtki 08.04.10, 20:45
        nie mam specjalnych problemów z kupnem wygodnych, fajnych majtek i w
        przyzwoitej cenie, ale doceniam effuniakowe doły
        te co mam (tj lodowy, chili i morski) są ładne, wygodne i cena jest
        akceptowalna
        chetnie kupilabym tez do cielaczka :)
        • boziaj Re: Effuniak - majtki do cielaka update (EWO!) 09.04.10, 08:09
          przejrzalam wszystkie moje gatki "nude" (a mam sporo) i zadne do
          cielaka nie pasuja :(
          albo za żółte, albo za ciemne, w dodatku całe gładkie srednio pasują
          do takiego koronkowca w stylu retro
          prosze, uszyj jednak doły do cielaków :))
          rozumiem, ze obawiasz sie braku zbytu, ale moze rozwaz chciaz opcje
          14-dniowa
          • cherry1988 Re: Effuniak - majtki do cielaka update (EWO!) 09.04.10, 16:39
            Ja również lobbuję za majtasami do cielaczka ;) Obojętne czy figi, szorty,
            stringi, byle było coś idealnego do kompletu :)
            • effuniak wrrrrr..... 09.04.10, 20:11
              zobaczę co da się zrobić ale nie obiecuję
              :)
              • festung.breslau Majtki do cielistego 18.04.10, 11:29
                Ja również chętnie bym je kupiła:)
    • boziaj CIELACZEK 08.04.10, 20:50
      dotarł dzisiaj (dziekuje za ekspresowa relaizację)
      w moim standardowym effuniakowym rozmiarze i pasuje
      troche scislejszy od chili i morskiego, ale nie na tyle, żeby brac
      szerszy obwód lub ratowac sie przedłuzką
      miski tez porównywalne
      na razie troszke kanciasty, ale zapewne po praniu tak jak
      poprzednicy zrobi sie idealny
      wrazenia estetyczne: urocze retro
      spod bialej koszulowej biubiu (jest lekko przejrzysta) wzorek
      koronki lekciutko widoczny, ale kolorek nic a nic sie nie odznacza
      śliczny :)
      • boziaj Re: CIELACZEK 08.04.10, 20:52
        a, ma wyraźnie wyzsze boczki od chili
        • indigo-rose Re: CIELACZEK 08.04.10, 21:14
          o! jeśli to jest jakiś ogólny trend w nowej kolekcji, to super
      • justyna-8 Re: CIELACZEK 09.04.10, 10:37
        Do mnie też dotarł. Rewelacja, w końcu nic mnie nie gniecie pod
        pachami.
        I zamówiłam obwód 80, w pierwszej chwili zapięłam się na
        najciaśniejszą haftkę, ale po chwili musiałam poluzować. Nie wiem
        jak będzie po praniu. Na razie pocieszam się tym, że jestem przed
        okresem i piersi mi się zmiejszą.
      • wodadobra Re: CIELACZEK 12.04.10, 17:15
        Mój cielaczek 80E. [81/83/106 - dane do kalkulatora ;-)]
        Mam co ściskać, ale ciśnie mocno - szczególnie w mostku. Zastosowałam
        przedłużkę, ale nie lubię się przedłużać, bo ja jako księżniczka czuję haftki
        niczym ziarnka grochu.
        Ale to 3 dzień i przed praniem, więc mam nadzieję, że się rozwlecze.
        A, że michy idealne to nie mam cierpliwości odsyłać, bo to pierwszy Effuniak i
        żal się rozstawać.
        Retro design jest fajny. Kolor fajny, bo niby cielaczek ale jakiś taki nie_bury.
        Ramiączka nie za szerokie nie za wąskie.
        Miski - super skrojone, motywują do trzymania się prosto żeby nie odstawały ;-).
        Ale rozmiar idealny.
        A kształt - aż nieprzyzwoicie się czuję!
        Takie kule mi robi, że pąsowieję, że takie bimbały mam.
        Pod białe koszule - miodzio!
      • asiulka80 Re: CIELACZEK 07.05.10, 23:53
        Moja przyjaciółka miała już od bardzo dawna cielistego plunge'a
        effuniaka (szczęściara!) - ja tylko z zachwytem patrzyłam jak super
        kształtuje biust i czekałam aż się pojawi w regularnej sprzedaży w
        rozmiarze 70FF...Po miesiącach czekania przyjacióła wypatrzyła ten
        stanik w moim rozmiarze na balkonetce sprzedawany przez jedną z
        forumek...Zakupiłam i wpadłam w zachwyt - to mój ulubiony stanik -
        nic mnie nie ciśnie, nie uwiera, stanik zbiera biust idealnie, a nie
        jest pancerny pod pachami, tak jak moje staniki curvy kate, nic nie
        wbija się w mostek. No i mam wreszcie stanik bez wzorków, w
        cielistym kolorze, więc mogę go zakładać pod białe i kremowe bluzki,
        których mam sporo, a przez brak odpowiedniego stanika (prawie
        wszystko na rynku ma wzorki) nie mogłam tych bluzek nosić. Mam jedno
        małe "ale" - wolałabym żeby stanik był idealnie gładki - bez tego
        szycia na środku miski i drobnej koroneczki na nim, bo pod bardzo
        delikatnym materiałem jednak odznacza się dość mocno...Przyjaciółka
        mówi żeby koronkę wyciąć, ale ja się boję, że stanik zniszczę.
        Ale pomijając tą drobnostkę, komfort noszenia jest nieporównywalny
        do jakiegokolwiek stanika, no i wreszcie stanik wygląda na mały,
        czyli tak jak powinien - zbiera co trzeba, ale nie zasłania połowy
        klatki piersiowej.
        Właśnie się szykuję do kupienia czarnego i lawendowego plunge'a:)
    • anulla1974 Re: EFFUNIAK - EWA MICHALAK 8 08.04.10, 21:06
      Przyszedł dziś cielaczek. Wzięłam 65 B, bo nie chciałam czekać na 60 na
      zamówienie. Obwód ścisły, kolor świetny pod białą bluzkę.
    • wolffie cielaczki i beżyki 08.04.10, 22:22
      uwaga: będę marudzić :(((

Zauważyłam na balkonetce, że beżyki były zamawiane bez względu na karnację i są
      teraz w posiadaniu osób, którym nie do końca pasują odcieniowo/kolorystycznie -
      bo był jedyną cielistą opcją.
      Być może gdyby model nielimitowany - cielaczek pojawił się w sklepie
      równocześnie z beżykiem (albo wcześniej) to wiele osób wybrałoby właśnie tę
      wersję - żółtawy odcień skóry wydaje mi się rzadszy.
      A ja właśnie pragnę takiego żółtawego.
      Ale był limitowany i już nie ma, i nie będzie.
      Za to pewnie znalazłoby się trochę osób, które mają, a wolałyby tego drugiego.

Musiałam pomarudzić no
      bo nie mogę go przeboleć.
      • kasienka.body Re: cielaczki i beżyki 08.04.10, 22:31
        wolffie a jaki rozmiar potrzebujesz? Bo ja właśnie odesłałam 80E beżyka, bo zupełnie nie leżał.
      • indigo-rose karnacja 08.04.10, 22:45
        a jak wychodzi cielaczek na bardzo jasnych karnacjach?
        beżyk ładny, ale na bank nie dla mnie, więc chciałam kropka...
        ale może nie muszę czekać na kropka? może cialaczek się nada? hm?
        • boziaj Re: karnacja 09.04.10, 08:03
          moim zdaniem nada się
          ja mam jasna karnację, cielaczek jest jasniejszy, ale ładnie sie
          komponuje
          ma neutralny odcień, taki porcelanowy (jest jasniejszy i mniej żółty
          niz wersja letnia cielaka)
          z jaśniejszą skórą niz moja powinien sie jeszcze lepiej stopic
      • ana633 Re: cielaczki i beżyki 10.04.10, 13:31
        Mam do oddania 75ff
      • wolffie Re: cielaczki i beżyki 14.04.10, 10:45
        dziewczyny, dzięki za odzew, ale potrzebowałabym rozmiaru 80DD, a przynajmniej
        taki dopasowała mi Ewa z mcha na zlocie (a mi się ciut za duży wydawał, ale
        minimalnie, więc biorąc pod uwagę zbieganie się po praniu mógłby być w sam raz)
        więc zdaje się nie ma szans.
    • tuonetar Pudrowo-różowy kropek 09.04.10, 04:20
      Czy ten biustonosz naprawdę będzie miał sznurówkę zamiast mostka? :O
      • alexis-z Re: Pudrowo-różowy kropek 11.04.10, 09:44
        Gdzie wy oglądacie te effuniaki? Ja też chcę.
        • beniutka_bo Re: Pudrowo-różowy kropek 11.04.10, 09:53
          były sample do obejrzenia w Dopasowanej około półtora miesiąca temu.
          Na chwilę tez pojawiły się na blogu sklepu,teraz już niedostępnym.
          • tuonetar Re: Pudrowo-różowy kropek 12.04.10, 12:07
            Kobitki, odpowiedzcie jak z tym mostkiem. Obu (cielaczka i kropka) i tak nie
            kupię ;]
            • anka-ania Re: Pudrowo-różowy kropek 12.04.10, 13:07
              To były prototypy i kropek nie będzie taki, jak miał być. Ewa o tym pisała: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,109606078,109628978,_.html
              • tuonetar Re: Pudrowo-różowy kropek 12.04.10, 14:58
                Może jestem ślepa, ale nie widzę odpowiedzi na moje pytanie.
                • anka-ania Re: Pudrowo-różowy kropek 12.04.10, 15:44
                  Sorry, szklana kula mi się zepsuła. ;)
                  Jak będzie wyglądał kropek, to tylko projektantka wie. Na pewno nie będzie taki,
                  jakim go pokazywała w dopasowanej, bo cyt. "Miał byc inny a w produkcji jest
                  inna koncepcja. Ciekawsza". A tej "ciekawszej koncepcji" nie pokazywała, bo cyt.
                  "Zapowiedzi wzorów wiosennych nie będzie". Ergo dowiesz się, jak będzie w sklepie.
                  • tuonetar Re: Pudrowo-różowy kropek 13.04.10, 09:18
                    Sorry, ale mam chore oczy i takie odpowiedzi jak Twoje, aniu, to dla mnie
                    bezsensowne zawracanie d... Nic z nich nie wynika.
                    Pytam konkretnie o mostek i właśnie dlatego, że wiadomo że kropek będzie inny
                    niż prototyp. Zapowiedzi w postaci dokładnego opisu, czy zdjęcia nie oczekuję,
                    tylko odpowiedzi tak lub nie, ew. raczej tak lub raczej nie.
                    • anka-ania Powstrzymam się przed komentarzem 13.04.10, 09:50
                      EOT
                    • effuniak Re: Pudrowo-różowy kropek 13.04.10, 20:32
                      Mostek bedzie wiązany na 100% :)
                      Tylko boki mis sie nie do końca podobają
                      i marzą mi się koronkowe .... jeszcze nie wiem ...
                      Ale juz w przyszłym tygodniu będa w sklepie
                      jutro odszywam swój i zadecyduję która wersja bardziej mi odpowiada
                      • polta Re: Pudrowo-różowy kropek 13.04.10, 22:08
                        A czy do niego na 100% będzie można kupić dół do kompletu?
                        Ten w dopasowanej był uroczy. :)
                        • beniutka_bo GACI,MAJTEK,FIG,SZORTÓW! 13.04.10, 22:13
                          Zlituj się dobra kobieto i popełnij do pudrzaka jakieś gatki(nie stringowe)bo bo
                          ślubu pójdę bez majtek!
                          • effuniak uroczo :) 14.04.10, 06:08
                            Pan Młody byłby zachwycony :))))

Ale spoko...do wszystkich innych staników bedą majtasy takie siakie czy owakie
                            ale będą :)
                            I do pudrowego Kropka
                            I do seledynowego Groszka
                            I do różowego Serducha
                            I do Lawendy
                            I do wszystkich co już sie czają do sklepu :)
                            • kate2501 Re: uroczo :) 14.04.10, 09:27
                              WoW będzie kolorowy zawrót głowy :)
                              • ptasia Re: uroczo :) 14.04.10, 10:01
                                Lawenda? Lawenda mówisz :)?
                                Lawendy jeszcze w szufladzie nie mam :)
                                • elftherinii Re: uroczo :) 15.04.10, 19:37
                                  OOO :D A ja chcę ten różowy:D Ale taki mocno różowy:D Ewentualnie ładną, nie mdłą lawendą też nie pogardzę... Z SZORTAMI !:D
                            • confused.girl Re: uroczo :) 14.04.10, 10:17
                              effuniak napisała:

> Pan Młody byłby zachwycony :))))
                              >
                              > Ale spoko...do wszystkich innych staników bedą majtasy takie siakie czy owakie
                              > ale będą :)
                              > I do pudrowego Kropka
                              > I do seledynowego Groszka
                              > I do różowego Serducha
                              > I do Lawendy
                              > I do wszystkich co już sie czają do sklepu :)

A czy którykolwiek z wymienionych przez Ciebie modeli będzie half-cupem;) Jeśli
                              nie, to kiedy można się ich spodziewać. Widziałam kilka na balkonetce i jestem
                              nimi po prostu zauroczona:)
                              • kryklu Re: uroczo :) 16.04.10, 13:42
                                confused.girl napisała:

> effuniak napisała:
                                >
                                > > Pan Młody byłby zachwycony :))))
                                > >
                                > > Ale spoko...do wszystkich innych staników bedą majtasy takie
                                siakie czy o
                                > wakie
                                > > ale będą :)
                                > > I do pudrowego Kropka
                                > > I do seledynowego Groszka
                                > > I do różowego Serducha
                                > > I do Lawendy
                                > > I do wszystkich co już sie czają do sklepu :)
                                >
                                > A czy którykolwiek z wymienionych przez Ciebie modeli będzie half-
                                cupem;) Jeśli
                                > nie, to kiedy można się ich spodziewać. Widziałam kilka na
                                balkonetce i jestem
                                > nimi po prostu zauroczona:)

Jakoś nie ma odzewu... Oj, mam przeczucie, że wiosną halfcupów nie
                                będzie :((( Za miesiąc wyjeżdżam na południe i myślałam, że
                                przynajmniej kilka miękusów wezmę ze sobą. Mam tylko piankowe, bo ja
                                w 100% effuniakowa jestem...
                            • indigo-rose Ewo, kusisz! ;) 14.04.10, 14:06
                              Kusicielko, ledwo zamówiłam jeden stanik, a Ty już kusisz przynajmniej kilkoma
                              nowymi, które brzmią apetycznie :)
                              Portfele ucierpią tej wiosny...
                              • effuniak Anniko TAK !!!! 14.04.10, 23:03
                                Czarny w białe retro grochy z czerwonymi akcentami :)
                                wszystko troche w stylu wintage ;DD
                                • anika772 Re: Anniko TAK !!!! 18.04.10, 14:25
                                  Czy to dla mnie odpowiedź? Bo odpowiedź jakby pasuje, nick też,
                                  tylko miejsce nie:-)
                                  Jeśli tak, to kiedy, kiedy?? I czy z szortami?
                      • tuonetar Re: Pudrowo-różowy kropek 14.04.10, 13:26
                        Dziękuję za odpowiedź, Ewo :)))
                        Teraz już wiem, że mam zamawiać cielątko.

Fajne te zapowiadane kolorki.
                      • edhelwen Re: Pudrowo-różowy kropek 15.04.10, 00:52
                        a czy to jest taki odpowiednik "cielaka" do innej karnacji? Bo cielisty nie
                        bardzo mi się podoba, a być może na początku maja mogłabym już kupić ;)
                        I please, żeby obwody były "normalne" a nie jak czarny plis i beżyk...
                        Jeśli chodzi o koronkowe boki, to taki obwód nie jest mniej stabilny tzn. mniej
                        pracujący i zależnie od materiału zbyt rozciągliwy albo za mało rozciągliwy?
                        • beniutka_bo Re: Pudrowo-różowy kropek 15.04.10, 07:08
                          W moim cielątku obwód jest podszyty dodatkową warstwą materiału- taką
                          niby-siateczką - dzięki temu jest stabilniejszy(ale obwód w cielaku to gładki
                          materiał).
                          Pudrowo-różowy też może chyba robić za cielaka,moim skromnym zdaniem.
                      • pineapplegirl Kiedy Pudrowo-różowy kropek? 13.05.10, 08:46
                        Bo czekam na niego z niecierpliwością ;)
                        Będzie już niedługo czy może plany się zmieniły i zamiast różowego będzie inny?
                        Ewo, odpowiedz, bardzo proszę :)
                    • mam_to_w_nosie Plunge cielisty 75DD 22.04.10, 08:51
                      Na razie miałam go na sobie dwa razy, ale wrzucam kilka wrażeń. Po mojej pierwszej,
                      w końcu udanej przygodzie z effuniakami w postaci plunga srebrnego, miałam
                      nadzieję na cielaka idealnego - a takiego stanika szukam od jakiegoś półtora roku
                      i znaleźć nie mogę, a w czasach "przeduświadomieniowych" (70C) miałam takich
                      na pęczki, gładkie, cieliste z Atlantica ;) No ale niestety cielak nie jest idealny.
                      Jest bardzo ładny i elegancki, ma mięsiste ramiączka regulowane na całej
                      długości. Rozmiar pasuje na mnie taki sam jak srebrny. Poza tym już nie jest
                      tak różowo:

- Kolor - dla mnie za żółty, cielaki wolę bardziej beżowe, kawa z mlekiem,
                      ten jest bardziej kremowy. Ale nada się :)

- Obwód ciaśniejszy niż w srebrnym, po kilku godzinach siedzenia w pracy,
                      czułam go :( mam nadzieję, że się rozciągnie.

- bardziej zabudowany pod pachą, już srebrny jest zabudowany, a ten ma o jakiś
                      centymetr wyższe boczki.

- "Powierzchniowo" większa miska, zasłania mi więcej klaty, a rozmiar ten
                      sam, odnoszę wrażenie, jakby cielisty miał miseczkę płytszą, ale za to szerszą
                      w każdą stronę, więc biust się zmieścił w tym samym rozmiarze, ale jest
                      bardziej zasłonięty.

Mimo tych wszystkich niedogodności stanik zostaje ze mną, bo i tak jest cudny,
                      kształt biustu mam w nim piękny, no i w końcu mam cielisty stanik pod jasne
                      bluzki :))
    • madalenka25 Re: czarny plisowany 09.04.10, 11:40
      właśnie przeszedł - za duży w miskach :-( obwód na styk :-( źle wymierzyłam -
      Freye mam 36H i uwielbiam - wzięłam 85 G i w obwodzie to 90 by się przydał a
      miski nie wiem - po raz pierwszy kupowałam przez net :-(

piękny jest - majtki przymierze w domu ale tez cudne :-)
    • elftherinii Re: plisowany biały oraz cielisty 09.04.10, 21:02
      Rozmiarowo oba są w normie, choć biały ma ochotę wbić się krawędzią w pierś. Dziwi mnie natomiast różnica zabudowania pod pachą i wysokość boczków. Dlaczego w obydwu są wyższe niż w Chilli(60e)? Cielisty ma jeszcze do przeżycia (r 65dd), natomiast biały się nie nadaje, bo to po prostu boli (60e). Mam nadzieję, że takie wyższe boczki nie będą stałą tendencją w twoich stanikach, Ewo?
    • slotna Swietny kontakt! 10.04.10, 13:34
      Wprawdzie o biustonoszach nie moge nic nowego powiedziec, bo na razie oba zamowione musialam odeslac, ale chcialabym bardzo pochwalic obsluge sklepu - kontakt mailowy jest rewelacyjny. Narobilam strasznego balaganu z zamowieniami, co od razu zostalo poprawione, do tego mam mnostwo pytan (pewnie troche glupich) - odpowiedzi dostaje natychmiast, no ach i och normalnie :))
      • andziula_ania Re: Swietny kontakt! 10.04.10, 19:20
        Przyłączam sie do pochwał. Ja mam szwankujacy komp i muszę prosić obsługę o
        dodawanie pozycji do zamówienia. Nikt nie narzeka, odpowiadają natychmist i
        również na moje pytania zawsze otrzymuję odpowiedź.

Tak przy okazji to tam chyba w ogole nie sypiają- sądząc po godzinie wysyłanych
        odpowiedzi.
        • slotna Re: Swietny kontakt! 11.04.10, 01:53
          No, teraz to juz mnie chyba udusza, znow im wyslalam zalosnego maila :/ Aaaaa, myslec przed klikaniem, myslec!
          • kryklu Re: Swietny kontakt! 11.04.10, 15:33
            slotna napisała:

> No, teraz to juz mnie chyba udusza, znow im wyslalam zalosnego
            maila :/ Aaaaa,
            > myslec przed klikaniem, myslec!

Na pewno uduszą. Stanikiem!
            • slotna Re: Swietny kontakt! 11.04.10, 19:08
              Jako ze zamowilam bezyk, to wielce prawdopodobne ;)
    • beniutka_bo cielątko 65G- poproszę GATKI! 10.04.10, 21:12
      nie mogłam inaczej napisać- bo cielak kojarzy mi się z młodą krową:D
      Obwód normalny, podszyty drugą warstwą materiału(białą,ale nie prześwituje).
      Boczki dość wysokie, ok 1-1,5cm wyższe,niż w mchu czerwonym (mierzone po szwie
      bocznym). Koronka na miskach nałożona symetrycznie. Szwy odznaczają się po
      bluzką-ale nie da się ukryć-mam na sobie stanik- widać po szwach, ale też po
      tym,co wyrabia mi z biustem. Podnosi,zbiera,zaokrągla.
      Ramiączka ładne, nie cieniutkie makaroniki,a też nie "lejce" dla konia.
      Ogólnie-jak na beżowy stanik-ładny. I chciałabym gatki do kompletu :D
    • confused.girl Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 14:49
      Wg kalkulatora ze strony sklepu wychodzi mi 70dd (ok. 72-92), ale na balkonetce
      widzę, że dziewczyny z 72cm pod biustem raz biorą 70 raz 75 i już nie wiem,
      który wziąć:( Nie lubię jak pod biustem mnie ciśnie za mocno, ale też nie lubię
      jak obwód podjeżdża. Mam Freyę Sense 32dd, zapinam się na drugą haftkę, ale już
      czuję, że się trochę za mocno rozciąga i zaraz będę musiała przejść na pierwszą,
      więc już kompletnie nie wiem co brać - 70dd czy 75c:(
      • confused.girl Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 14:50
        Jeszcze tylko dodam, że rozważam zakup nowego cielaczka, jeśli ma to jakieś
        znaczenie. Wcześnie nigdy nie miałam, ani nawet nie mierzyłam, żadnego Effuniaka
        • moon-land Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 15:56
          Ja np. też mam 72 i zaryzykowałam 70 w obydwu mchach. Jest mi w nich bardzo
          wygodnie i zdecydowanie nie chciałabym 75. Obawiam się, że to sprawa
          indywidualna - też widziałam na balkonetce osoby z moim obwodem w 75-tkach.
          • confused.girl Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 16:11
            moon-land napisała:

> Ja np. też mam 72 i zaryzykowałam 70 w obydwu mchach. Jest mi w nich bardzo
            > wygodnie i zdecydowanie nie chciałabym 75. Obawiam się, że to sprawa
            > indywidualna - też widziałam na balkonetce osoby z moim obwodem w 75-tkach.

A normalnie w innych stanikach nosisz też 70 czy może 65? Bo ja właśnie nie mam
            zbyt dużego doświadczenia z ciasnymi obwodami:( Mam same 30dd, ale ja zaczęłam
            kupować węższe obwody dopiero jakiś miesiąc temu. I czy ten obwód Effuniaka
            rozciągnął Ci się trochę w trakcie noszenia?
            • moon-land Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 16:31
              confused.girl napisała:

> A normalnie w innych stanikach nosisz też 70 czy może 65?

W brytyjczykach wyłącznie 65. W polskich różnie: Avocado do tej pory nosiłam 70,
              ale chyba przejdę na 65; Kostar i Konrad 70, a ostatnio wypróbowałam też Ewę
              Bień i tu zdecydowanie 65.

> I czy ten obwód Effuniaka
              > rozciągnął Ci się trochę w trakcie noszenia?

Porównałam właśnie mcha turkusa z czerwonym (turkus jest nieco starszy i
              bardziej eksploatowany) i wygląda na to, że baardzo nieznacznie się rozciągnął.
              Na szybkie rozciągnięcie więc bym nie liczyła. Co więcej, gdy Effuniaka
              porównuję w spoczynku z 65-tkami (30-tkami) Frei i Fantasie, to Effuniak-70 jest
              o parę cm krótszy. Mimo to w sposób magiczny pracuje on na ciele i w ciągu dnia
              mniej go czuję, niż moje Freje i Fantazje.
              • confused.girl Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 16:35
                Dzięki. To chyba jednak zacznę od 75D :)
                • kryklu Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 17:57
                  A ja mam 73 pod i noszę wyłącznie "70" effuniakowe, "75" jest dla
                  mnie za szerokie, ale ja jestem bardzo otłuszczona = ściśliwa i mam
                  większy biust (GG).
                  Moja szczupła przyjaciólka z niedużym biustem, mająca 63 pod, dobrze
                  czuje się dopiero w effuniakowym 70C, 65D za bardzo ją ściskało.
                  Stąd moja rada.
                  • nomina Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 18:02
                    Ja na 71 ciasno, 75 luźno mam 75 effuniaka bakłażana i nie jest mi za luźno. Ale
                    nie mam chyba zbyt dużo do ściskania i lubię sobie puchnąć :).
                    • moon-land Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 19:18
                      ale ja też nie mam zbyt wiele do ściskania :P ;)

z tą ściśliwością to tajemnicza sprawa moim zdaniem, bo nie zależy to chyba
                      tylko od ilości tłuszczyku
                      inną jest sprawą, ze nie wiem, jak pasowałaby mi 75-tka - nigdy jej nie
                      przymierzałam i nie czuję potrzeby
      • kryklu Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 15:31
        W effuniakowej siedemdziesiątce może być Ci za ciasno. Lepiej
        spróbuj "75", ale pamiętaj, odpowiednikiem 70DD jest 75D a nie 75C.
        Jeśli możesz sobie na to pozwolić, za pierwszym razem dobrze byłoby
        zamówić kilka sąsiednich, najbardziej prawdopodobnych rozmiarów. A
        potem, kolejne modele to już możesz zamawiać bez rozterek.
        I pamiętaj nie dobieraj effuniaków na styk, miseczki po pierwszym
        praniu odrobinę się kurczą. Za to obwody nie rozciągają się prawie
        wcale w trakcie użytkowania.
        • confused.girl Re: Zgłupiałam z rozmiarem:( 11.04.10, 15:49
          kryklu napisała:

> W effuniakowej siedemdziesiątce może być Ci za ciasno. Lepiej
          > spróbuj "75", ale pamiętaj, odpowiednikiem 70DD jest 75D a nie 75C.
          > Jeśli możesz sobie na to pozwolić, za pierwszym razem dobrze byłoby
          > zamówić kilka sąsiednich, najbardziej prawdopodobnych rozmiarów. A
          > potem, kolejne modele to już możesz zamawiać bez rozterek.
          > I pamiętaj nie dobieraj effuniaków na styk, miseczki po pierwszym
          > praniu odrobinę się kurczą. Za to obwody nie rozciągają się prawie
          > wcale w trakcie użytkowania.

Właśnie też myślałam, że 75d, ale wg tabelki i mojego obwodu w biuście powinno
          być niby C. Ale skoro się kurczą tak, jak opisujecie, to rzeczywiście wezmę D.
          Niestety nie mogę zamówić kilku rozmiarów, bo jestem zagranicą i zrobię taki
          myk, że zamówię staniczek, jak mój chłopak będzie do mnie na weekend przyjeżdżać
          i on mi go przywiezie, więc w sumie dużo bym ryzykowała, bo raczej nie zmieszczę
          się w 10 dnia z wymianą.
    • bluemacia Re: jeansowy - kurczenie się 12.04.10, 08:08
      Stary wątek już zamknięty. Pisałam tam o jeansowym 75DD. Po 3 dniach
      noszeniach, czyli też trzech praniach w pralce (30stopni), stanik
      skurczył się o co najmniej rozmiar w miskach. On się nie dopasował,
      jak niektóre z Was pisały, tylko jest na mnie dużo za mały. :( W
      każdym razie w bluzce widać wyraźne, naprawdę duże buły.
      Mam też czarny plisowany z tej kolekcji i nic takiego nie ma miejsca.

Czekam jeszcze na miękkie, bo z usztywnianymi nie będę już
      ryzykować. :(
      • effuniak pranie w pralce ? 12.04.10, 08:11
        A nie patrzysz czasem na przepis prania zalecany przez producenta ?
        Jest wyraźnie zaznaczone pranie ręczne !
        • yaga7 Re: pranie w pralce ? 12.04.10, 08:21
          Ja wszystkie staniki piorę w pralce ;) Niezależnie od tego, co mają na metce.
          Ale zdaję sobie sprawę, że jak się zepsuje / zniszczy, to moja wina. Ale z
          drugiej strony - jak się zniszczy, to drugiego takiego samego już nie kupię, bo
          po co ;)
          Effuniaki też piorę w pralce, ale moje się nie skurczyły, jedynie przy
          bakłażanie odszedł materiał od gąbki,ale to ponoć występuje niezależnie od
          metody prania.
        • bluemacia Re: pranie w pralce ? 12.04.10, 09:12
          Ewo, umiem czytać i dlatego, że nie stosowałam się do przepisu
          prania z metki, nie reklamuję stanika. Zresztą nie reklamowałam też
          czarnego plisowańca, w którym od razu wyszła fiszbina (o czym
          zresztą już pisałam) - nie był zszyty kanalik u góry pod pachą.
          Natomiast wydaje mi się, że kurczenie misek, przy temperaturze
          prania 30 stopni, nie powinno mieć miejsca. Zresztą mam 5
          effuniaków, wszystkie traktuję jednakowo, skurczył się tak mocno
          jeden, więc sądzę, że coś jest nie tak z materiałami.
          • bluemacia Re: pranie w pralce ? 12.04.10, 09:20
            Dodam jeszcze, Ewo, że 7 kwietnia w tym wątku sama potwierdziłaś
            lekkie kurczenie się staników z aktualnej kolekcji, więc chyba nie
            jest wielkim szokiem dla Ciebie informacja o skurczeniu się stanika.
            • beata-1978 Re: pranie w pralce ? 12.04.10, 18:34
              Mój jeansowy traktowany pralką też lekko się skurczył, ale bardziej
              na zasadzie dopasowania do piersi. Dokładnie na też samej zasadzie
              zadziałał chili, lodowy i cielak (ze starej kolekcji). Te dwa
              ostatnie piorę już bardzo długo i nic się z nimi nie dzieje.
              Wcześniej prałam ręcznie (niepasujące już bakłażan, chili i morski)
              i dokładnie tak samo się zachowywały, jak te obecne prane w pralce.
    • biedrona_a majtki do plisowanego czerwonego - będą? 12.04.10, 15:32
      Ewo, jak się domyślam, szansa na doszywane rozmiary fig do karminu pewnie jest, ale jeśli tak, w jakim mniej więcej czasie? póki co w sklepie dostępny jest tylko rozmiar 48 i zastanawiam się w jak dużą dawkę cierpliwości należy się uzbroić? ;) :)
      • biedrona_a ponawiam moje pytanie n/t 15.04.10, 12:44

• iksantia Cielisty plunge 70GG 13.04.10, 09:23
      Widzę, że pojawiło się dużo rozmiarów z cielistego plunga. Chciałabym zamówić
      70GG, mam takiego plisowanego czarnego, ale wydaje mi się, że on po 3 praniach
      zaczyna mi podjeżdżać do góry;/ I w ogóle nie czuję jego ściśliwości, tak jak
      piszecie. Mam pod 72 ściśle.
      • iksantia Re: Cielisty plunge 70GG 13.04.10, 09:31
        Aha, zmierzyłam plisowańca i on spokojnie rozciąga się w obwodzie do 76cm.
      • anka-ania Re: Cielisty plunge 70GG 13.04.10, 09:59
        Na którą haftkę go zapinasz? Masz jeszcze wolne haftki?
        Ja miałam podobne wrażenie przy turkusowym mchu. Ale po przepięciu na
        ciaśniejszą haftkę nie szło w nim wytrzymać. Wyszło więc na to, że tylko mi się
        wydawało. Może u ciebie też tak jest?
        • balbina11 Re: Cielisty plunge 70GG 14.04.10, 11:12
          Mam swojego cielaka. Jest idealny czyli 75E (dobrane przez Ewę) pasuje na moje
          73 pod ciasno i 96 w biuście. Brytyjczyki nosze 65FF/G. Cielątko jest łagodne,
          koronka delikatna - mi ten efekt odpowiada. Bardzo trudno reguluje się
          ramiączka, ale może dzięki temu nie będą się przesuwać ;-) Nie będę opisywać co
          ten stanik robi z biustem, bo sama nazywam to "efektem Effuniak". Mam już 7
          effuniaków i dwie maskaradki. Inne leżą w szufladzie i czekają na lepsze czasy.
          • anika772 Re: Cielisty plunge 80E 14.04.10, 11:30
            Właśnie dziś dostałam:-) Kupiłam właściwie orientacyjnie, z myślą,
            że raczej odeślę- bo usztywniane wszak nie dla mnie. Nie odeślę,
            jest świetny. Jest mi w nim przyjemnie ciasno, dekolt i kreskę robi
            przepiękne. Ramiączka szalenie trudno przesunąć, ale przy noszeniu
            też nie drgną, więc to plus.
            Nie mogę przywyknąć do rozmiaru, przywykłam do 70G:-)
            Pani Ewo, marzę o takim bikini! Jest szansa?
    • slotna Do dziewczyn, ktore odsylaly: 15.04.10, 11:13
      Sluchajcie, czy jak odsylalyscie staniki, dostawalyscie info od sklepu, kiedy otrzymal paczke?
      • grecz Re: Do dziewczyn, ktore odsylaly: 15.04.10, 12:01
        Nie, nie potwierdzają tego. Najlepiej zaglądać na swoje konto sklepowe,
        tam w zrealizowanych zamówieniach zmieni się wysokość opłaconej kwoty
        (jeśli wszystko odesłałaś to pozostanie tylko koszt wysyłki). Tego
        samego dnia (a przynajmniej tak u mnie było) pieniądze pojawiły się na
        moim koncie. Cały proces trwa jednak do tych 2 tygodni. Tak było u mnie
        w 2ch przypadkach :)
        • slotna Re: Do dziewczyn, ktore odsylaly: 15.04.10, 13:36
          Dzieki.
        • slotna Re: Do dziewczyn, ktore odsylaly: 16.04.10, 11:37
          U mnie trwalo tydzien od wyslania zwrotu z Irlandii, wiec imo blyskawicznie. Dzisiaj dostalam info na maila, ze zamowienia (wymiana) sa realizowane. Suuuuper :)
    • ozanja Czy cielisty sie kurczy? 15.04.10, 18:06
      Witam,
      pytanie jak w temacie - czy pianka cielistego plunga sie kurczy??? Mierzylam
      70dd i moim zdaniem tak z pol rozmiaru za duzy, ale jesli sie skurczy po praniu,
      to moze pasowac. Tak wiec bardzo prosze uzytkowniczki, ktore go juz praly o
      chocby krotkie info...
      Z gory dziekuje,
      Ania
      • maggianna Cielisty plunge 90F 17.04.10, 21:22
        Wczoraj przyszedl - czekalam na Bezyka ale sie nie udalo, zamiast
        tego dostalam Cielaczka i przyznam ze bardzo jestem zadowolona z
        zamiany. Rozmiar idealny, nie za ciasny, zapinam sie bez problemu,
        pod bialymi bluzkami wyglada swietnie (a raczej nie wyglada bo go
        nie widac). Cienkie ramiaczka, zapiecie na 3 haftki, ladne
        wykonczenie, mila w dotyku bawelna w srodku misek. Jakby byly takie
        w innych kolorach to kupilam bym wszystkie - taki troche retro
        design. Ciasniejszy od Mcha ale luzniejszy od Jeansowego (ktorego
        musze nosic z przedluzka). Przydalyby sie majtki bo zadne z
        posiadanych cielistych nie pasuja odcieniem.
      • anika772 Re: Czy cielisty sie kurczy? 19.04.10, 09:31
        Mój się nie skurczył. Po upraniu odcisnęłam wodę a potem
        ponaciągałam tę gąbkę na wszystkie strony. Jest taki sam jak
        wcześniej.
        • ozanja Dzieki :-) 19.04.10, 16:05
          Dziękuję! Czyli dobrze,że wymieniam :-)
        • elftherinii Re: Czy cielisty sie kurczy? 19.04.10, 19:18
          Mój też się nie skurczył, w przeciwieństwie do Chilli:)
    • festung.breslau Plisowany karmin + cielisty - jestem na tak 18.04.10, 11:27
      Te staniki mają wyższe, bardziej stabilne boki - nie podjeżdżają mi
      do góry. Ramiączka są chyba wygodniejsze, niż w poprzednich
      modelach. Miski są większe (w porównaniu np. do bakłażana,
      dżinsowego, kratek) - noszę 70D, a poprzednie modele mam w 70DD.
      Jednak wydaje mi się, że mam piersi niepełne w górnej części - może
      z tego wynikają te różnice rozmiarowe. Styl plisowanego nie do końca
      mi odpowiada, ale kolor jest rzeczywiście przepiękny - kiedy go
      założę, moja skóra nie jest żółtawa, lecz jasnozłota. Cielisty moim
      zadniem jest barszo ładny. Ścisłość obwodów - mniej więcej taka, jak
      dżinsowego. Przyzwyczaiłam się już, że effuniaki muszę nosić z
      przedłużką - 75-tki mają dla mnie zbyt szerokie fiszbiny (logiczne -
      ja mam ciasno zmierzone 64 cm pod biustem).

Jedyny poważniejszy zgrzyt - w cielistym odpruwa się koronka na
      miseczce (po 2 dniach noszenia, przed praniem).

P.S. Czy do effuniaków można zamówić przedłużki? (Przynajmniej do
      karminowego, bo w sklepach ciężko byłoby znaleźć pasującą
      kolorystycznie).
      • bobeka005 Re: Plisowany karmin + cielisty - jestem na tak 18.04.10, 14:56
        festung.breslau -> o przedłużki niby można prosić, żeby dołączyli do wysyłanej paczki, ale ja prosiłam (i to nawet w szczegółach zamówienia napisałam, więc musiało być zauważone) i niestety nie dostałam..
      • effuniak festung.breslau 19.04.10, 11:58
        To sie kwalifikuje bezwzglednie do reklamacji !
        Napisz do mnie maila to Ci podam adres wysyłki
        Jak tylko stanik do mnie dotrze to go naprawie i odeślę jeszcze tego samego dnia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka