01.02.08, 13:46
Dziś próbowałam sobie zrobić zdjęcia w moich stanikach, żeby je wysłać do
galerii i prosić o rady. Niestety większość wyszła strasznie nieostra.
Pomijając dzisiejsze warunki oświetleniowe ;)
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby te zdjęcia jakoś wyglądały?
Obserwuj wątek
    • rozowa_papuga Re: Zdjęcia 01.02.08, 14:09
      Moze wysiadla Ci lampa blyskowa?
      • mara04 Re: Zdjęcia 01.02.08, 15:05
        Próbowałam robić zdjęcia w lustrze, więc lampa zamazałaby cały obraz, a innej
        niż w aparacie nie posiadam :( Chyba za bardzo się chwiałam, żeby utrzymać takie
        czasy naświetlania, albo aparat źle wyostrzył...
        • bathilda Re: Zdjęcia 01.02.08, 15:23
          Najłatwiej to położyć aparat na jakiejś półeczce, choćby pod lustrem w łazience
          i włączyć samowyzwalacz. Półeczka w łazience ma ten plus, że jeśli nie masz
          odwracanego wyświetlacza to możesz w lustrze zobaczyć "co widać" w okienku. W
          dodatku wtedy nie ma ryzyka flesza w lustro.
    • azareth Re: Zdjęcia 01.02.08, 19:15
      jesli masz mozliwosc rob zdjecia bez lampy- korzystajac z swiatła zastanego- lampa jest be bo spłaszcza...

nieostra? iso nastawialas sama czy pstrykałas programem automatycznym?

jak nie masz statywu, zrob nawer piramidke z ksiazek na szafce. stole, zeby aparat był mniej wiecej na podobnej wysokosci co biust- jako obiekt fotografowany..bo jak bedziesz roobic od dołu czy zbyt z gory to sfałszujesz proporcje i obraz wujdzie zakłamany
      • azareth Re: Zdjęcia 01.02.08, 19:19
        za szybko enter...;)

rob zdjecia blisko np.okna, im dlaej tym bedzie gorzej z ostroscia; teaz jest w miare dobre swiatło, aha i koniecznie na jednolitym tle- przescieradło starczy- zeby obraz był kontrastowy..

swiatło zdecydowanie ciepłe, bo zimne wyostrza, pozanasz je łatwo- to to w ktorym buzia ładnie wyglada, w zimnym bedziesz miała bardziej wyostrzone rysy..
        swiatło ciepłe to najlepiej do 15.00:)
        • mara04 Re: Zdjęcia 01.02.08, 20:44
          Głównym problemem było to, że przy takim czasie nie wszystko mi wychodziło
          ostre. Robiłam w lustrze i aparat uparci ostrzył na tło :/
          Dziękuję za rady. Jutro spróbuję jeszcze raz, choć myślę, że raczej będę czekać
          na jakiekolwiek światło zamiast chmur ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka