29.02.08, 11:35
Zgłupiałam dzisiaj, bo przyszło moje zamówione Panache tango, wreszcie dobre miski - rozmiar 70E, przy moich wymiarach 78/94, i wszystko fajnie, bardzo mi się podoba, tylko że zapięłam się na ostatnią - trzecią haftkę i zastanawiam się, co będzie, jak ten stanik się rozciągnie? Mam jeszcze Avocado 75E, w nim ledwo się dopięłam, po kilku dniach rozciągnął się tak, że mogę też zapiąć się na ostatnią haftkę. No to który obwód jest na mnie dobry? A może powinnam zamawiać rozmiar 65, tylko czy się w niego wbiję? Help!
Obserwuj wątek
    • azareth Re: Obwody... 29.02.08, 11:46
      ja sie nadal edukuje, ale skoro zapinasz sie od razu na najciasniejsza to ja bym zjechała z obwodem numer w doł (powiekszajac tym samym miske)...

inne opcje:
      -sprawdz czy twoje staniki to wyjatkowe rozciagliwce, bo jesli tak to spokojnie mozewsz zejsc na 65
      -albo wybieraj scisliwe 70

tu tabelka rzeczywistych obwodów- porownaj i daj znac:)
      spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html
      tu jescze o rozciagliwcach i scisliwcach
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281

jak sie myle to chetnie poddam sie krytyce:)
    • joankb Re: Obwody... 29.02.08, 11:55
      Moim zdaniem wbijesz się w 65. Może początkowo na przedłużce. Nie zostawiaj
      stanika, który już dziś zapinasz na ostatnią haftkę. Rozciąga się każdy, tu
      prawie nie ma wyjątków. Wyrzucisz?
      Zapytaj jeszcze w wątku panache na LB. To jest Tango czy Tango Plunge? Plunge
      jest luźniejsze.
      • gania76 Re: Obwody... 29.02.08, 12:30
        Właśnie jest to plunge i doczytałam, że to niestety rozciągliwiec. Muszę się jeszcze poedukować w tym temacie. Jak na razie, wydawało mi się, że Avocado jest rozciągliwe, ale może wcale nie?
    • elmilinden Re: Obwody... 29.02.08, 12:33
      Nawet bardzo ścisłe staniki rozciągają się o kilka centymetrów po jakimś czasie.

A co do obwodów- są takie ciasne, ale mało "sprężyste" i są "sprężyste". Czasami
      stanik wydaje się ciasny, ale jak się rozciągnie, to juz nie wraca do
      poprzedniego obwodu, tylko taki rozciągnięty zostaje. Tak maja modele takie jak
      Sassy, chyba też Arabella jest taka. Wtedy nie warto zapinać stanika na
      ciaśniejsze haftki, bo będzie coraz gorzej. A są takie, które po zdjęciu
      powracają do swojego obwodu i mimo, że rozciągliwe, to jakoś się trzymają tam,
      gdzie powinny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka