maggie26 dotarly moje pierwsze staniki - prosze doradzcie 04.07.08, 21:39 ... i niestety jestem rozczarowana Ale po kolei. Staniki maja rozmiary 60E i 65D (takie mierzylam w sklepie i pasowaly niektore z pow. rozmiarow - i niektore z 65D tez). Te 60E sa duzo za duze, co jest o tyle dziwne, ze a przeciez miseczki w nich sa porownywalne z lepiej pasujacymi 65D. A obwody 60-65 sa OK... :/ I jeszcze jedno - kiedy trzymam ramiona luzno opuszczone, mam pod pachami male bulki (czy raczej takie jakby zmarszczki - bo to nie tluszcz, gore mam szczupla) - czy jest szansa, zeby jakos upchnac je do stanika, czy to juz taka ich uroda? (bez stanika tez sa, ale jednak mniej widoczne) A oto, co zamowilam: 1. Tango Plunge, bialy - E60: ewidentnie za duzy 2. Rio - E60: ewidentnie za duzy i wygladam w nim zupalnie plasko (co niewiele mija sie z prawda, jednak juz nawet nago biust wyglada na bardziej ksztaltny)- najwiekszy zawod 3. Tango II, czarny - E60: troche za duzy (lewa piers - i ewidentnie prawa, ktora mam mniejsza) 4. Matisse - D65: troche za duzy, jw., wydaje sie tez, ze bulki sa jakby mniejsze, ale z drugiej strony fiszbiny nie siegaja tak gleboko pod pache, wiec nie wiem czy zbiera to, co trzeba tak dobrze, jak nr 1 i nr 3... 5. Aragon champan/blue - D65: lewa piers niezle dopasowana (a wiem, ze mam sie kierowac wieksza), ale i w obwodzie jakby ciut za luzny i mam wrazenie, ze biust mam pod broda... no i jest usztywniany (dotad nosilam same takie), a wiem co sadzicie o sztywnych na pierwszy raz :) Reasumujac - mysle o pozostawieniu (... sa za duze, ale moze cos mi tam wmigruje? ;) choc nie wiem skad... :/) lub wymianie na mniejszy nr 1 lub 3 (raczej nr 3, bo czarny bedzie mi pasowal do wiekszosci ubran) i waham sie tez nad nr 4... ale bardzo licze na Wasze wskazowki i rady, na co zwrocic jeszcze uwage. A moze powinnam zwrocic wszystkie skoro zaden nie lezy idealnie? PS: w razie czego sluze linkami do zdjec biustronoszy Odpowiedz Link
plica Re: dotarly moje pierwsze staniki - prosze doradz 04.07.08, 22:09 a mozesz sie obpstrykac i wrzucic do galerii ? Odpowiedz Link
maggie26 Re: dotarly moje pierwsze staniki - prosze doradz 04.07.08, 22:22 udalo mi sie znalezc regulamin galerii (nie sama galerie) i wynika z niej, ze nowiciuszek tam sie nie wpuszcza - wiec niestety... :( Odpowiedz Link
lavaenn Re: dotarly moje pierwsze staniki - prosze doradz 04.07.08, 23:19 ale zdjęcia każdy może wysłać - jeśli nie masz dostępu, komentarze dostaniesz na forum lub mailem :) no i wysłanie zdjęć później pomaga w uzyskaniu tego dostępu :) Odpowiedz Link
elmilinden Re: dotarly moje pierwsze staniki - prosze doradz 05.07.08, 12:35 Maggie;( Nie musisz wklejać swoich zdjęć tutaj! Bo tutaj mogą je oglądać wszyscy, jeśli wolisz, żebyśmy tylko MY, z galerii je oglądały, a nie każda osoba mająca dostęp do neta, to wyślij ja na adres mailowy: malobiusciaste@gmail.com Daj znać, to skasuje ten wątek. Teraz Twoje foty mogą oglądać wszyscy przecież. Nie wolisz w galerii? Odpowiedz Link
elmilinden Maggie26, usunęłam zdjęcia! 05.07.08, 12:43 Wyślij je do galerii:) Na adres, który napisałam: malobiusciaste@gmail.com Nigdy nie wiesz, co za zboczki będą je oglądać;) A tak obejrzymy je tylko my- zboczki stanikowe:) Wysyłaj tam. No chyba, ze chcesz, żebym przywróciła Twój wpis- wtedy napisz w tym wątku, że wpis ma wrócić. Dostęp do galerii polega na tym, że zdjęcia można oglądać. Ponieważ na forum pojawia się sporo osób, nie wiemy, kim jest każda z użytkowniczek i chcemy zapobiec sytuacji, kiedy nasze zdjęcia będą krążyć po necie albo będą pokazywane wszem i wobec. Ale każdy może zdjęcia do galerii wysłać. Wtedy osoby, które doradzają tam, doradzą i jemu, tyle że na forum- w odpowiednim wątku- żeby te porady mógł zobaczyć. Odpowiedz Link
maggie26 Re: Maggie26, usunęłam zdjęcia! 05.07.08, 12:50 Ok, tylko nie mam tego wpisu (a chwile mi zajelo pisanie go, wklejanie linkow) - jesli bylabys tak uprzejma i skopiowala mi jego tresc albo wyslala od razu tam, bylabym Ci wdzieczna... :) Czyli komentarze zobacze albo w watku z komentarzami albo na swoim mailu, tak? Kurcze, jestem na kilku forach, ale przyznam, ze na tym jest mi wyjatkowo trudno sie polapac :( strasznie nieczytelne sa fora gazetowe Dzieki i pozdrawiam Ciebie i inne "zboczki" :) Odpowiedz Link
elmilinden Re: Maggie26, usunęłam zdjęcia! 05.07.08, 14:49 Wysyłam Ci na maila gazetowego tekst tego wpisu. Zamiast linków prześlij zdjęcia, plus opis do galerii. Komentarze będą w wątku "galeriowym", który ktoś, kto wstawi zdjęcia, podciągnie do góry. Odpowiedz Link
maggie26 Re: Maggie26, usunęłam zdjęcia! 05.07.08, 14:54 Dzieki, wlasnie przed chwila wyslalam - ale linki... :( Mam wyslac zdjecia jeszcze raz? Jako zalaczniki? Odpowiedz Link
maggie26 Re: Maggie26, usunęłam zdjęcia! 05.07.08, 15:07 juz widze w regulaminie galerii zaraz wysle je jeszcze raz... Odpowiedz Link
maggie26 komentarze do galerii 07.07.08, 13:07 dziewczyny, kiedy mozna sie spodziewac jakiegos odzewu? bo zdjecia wyslalam 2 dni temu i juz nie moge sie doczeklac... jest tu jakis sredni czas oczekiwania? ;) a moze zle szukam? Odpowiedz Link
so-cold mostek boli :( 05.07.08, 12:47 dziewczyny czy to normalne ze w nowym staniku tak boli mostek? moja pierwsza nowa sliczna freya lezy super, nie marszczy sie i jestem z niej bardzo zadowolona, ale jakos uciska mi mostek :( czy to sie zmieni i to dlatego ze mam ten staniczek pierwszy raz na sobie czy moze cos jest jednak nie tak? Odpowiedz Link
lavaenn Re: mostek boli :( 05.07.08, 14:24 w pierwszym staniku - normalne, ciało musi się przyzwyczaić, mi aż naskórek na mostku zaczął schodzić ;) jeśli bardzo cię ciśnie (tak, że po zdjęciu stanika dalej boli) to przez 2-3 dni podkładaj sobie wacik pod mostek, potem powinno być dobrze :) Odpowiedz Link
so-cold Re: mostek boli :( 05.07.08, 15:31 dziekuje :* no to wszystko ok, uspokoilas mnie Odpowiedz Link
so-cold Re: mostek boli :( 06.07.08, 08:28 dzisiaj juz duzo lepiej :)) chyba sie przyzwyczailam :) Odpowiedz Link
malagracja Re: mostek boli :( 06.07.08, 21:52 Jest chyba troche o mostku w watku o fiszbinach :) Odpowiedz Link
sadzka I to ma być wygodny stanik!? 05.07.08, 19:09 Moje wymiary to 60/75. Od trzech dni noszę mój pierwszy dobry stanik Curvy Kate 60DD. I co z tego, że piersi wyglądają super i są większe niż w push-upie a stanik dodaje mi 2 cm czyli mam aż ;) 77 cm w biuście. Od początku wbijał mi się w mostek, ale po pierwszym dniu, jak zobaczyłam sińce na mostku i niemalże dziury, odgięłam fiszbiny. Ślady po obwodzie też nie wyglądały za dobrze, poza tym obtarcia pod pachami i wałki na plecach. Drugiego dnia trochę mniej wbijał się w mostek. Wzięłam sobie do serca rady, że należy podszyć obwód, że będzie wygodniej, tym bardziej że po maksymalnym rozciągnięciu ten stanik miał 75 cm, po podszyciu rozciąga się do 64.5 cm bez rozciągania ma 56 cm. Nadal po zapięciu na najciaśniejszą haftkę mogę włożyć pięść pod obwód. Dzisiejszy dzień to były tortury. Cały czas obwód koszmarnie mnie uwierał, fiszbiny nadal trochę się wbijają w mostek i jeszcze obciera pod pachami :( Na dodatek widać, że mam różnicę w wielkości piersi. Czy to tak ma wyglądać wygodny stanik? Cały czas czułam, że mam na sobie jakieś narzędzie tortur! Moje skorupki 70A z H&M tub Triumpha był dużo wygodniejsze, co prawda obwód był za luźny, piersi mniejsze i nie moje tylko gąbkowe. Czy to zły model, czy to ze mną coś nie tak? Proszę o poradę bo mam dosyć. Odpowiedz Link
ksiezniczka256 Re: I to ma być wygodny stanik!? 05.07.08, 21:52 a może zrób sobie dzień albo dwa przerwy? powinno pomóc chociaż trochę. Nie jestem specem, więc możliwe, że ten model nie jest dla Ciebie z powodu zabudowanych boków i fiszbin na mostku, ale możliwe też, że Twoje ciało się przyzwyczai, tylko potrzebuje do tego czasu. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: I to ma być wygodny stanik!? 07.07.08, 11:11 IMO za szeroki obwod... Fiszbiny nie leza plasko, tylko lekko pod katem i wbijaja sie w cialo. Moze powinnas go jeszcze bardziej podszyc. Jesli obciera pod pachami, to znaczy ze jest za bardzo zabudowany. Z tego co wiem, Curvy Kate tak niestety ma. Moja rada: szukac dalej, to nie jest dobry stanik. Odpowiedz Link
sadzka Re: I to ma być wygodny stanik!? 10.07.08, 08:52 Obydwie macie rację, stanik sobie zostawiłam i po paru dniach jest w miarę wygodnie, ale teraz to już wiem, że to nie to. Kupiłam sobie inny (Freya Zeta) i ten jest idealnie wygodny. Odpowiedz Link
domek_na_drzewie Wymiana-pomoc z rozmiarem i fasonem 06.07.08, 11:20 Piszę raz jeszcze, bo nie dostałam odpowiedzi w wątku na poprzedniej stronie. Z Bravissimo też mi od czwartku nie odpowiedzieli, a ja muszę jutro wysłać zwrot. Odsyłam Kaylani Lazy Daisy 65D. Na co mam wymienić? Padła rada, że jakąś balkonetkę Panache. Patrzę na Tango . 30D nie mają, czyli zostaje mi 28, ale brać DD, czy E? Patrzyłam do galerii i po zdjęciach zawsze_zielonej w 28E dochodzę do wniosku, że na moje 70/83 to raczej jednak DD. Czym się różni Tango Floral i Tango II i które jest na stronie Bravissimo? Czy potrzebny mi koniecznie numer rezerwacji z Bravissimo, czy mogę wpisać w formularz zwrotu model i rozmiar, odesłać im i dopiero prosić, żeby mi zarezerwowali? Skoro nie odpowiadają na maile, to pewnie cała procedura kolejny tydzień by zajęła. Jeszcze tylko pytanie o formularz zwrotu: czym się różni "invoice address overleaf" od "delivery address overleaf" i które wybrać, jeśli chcę, żeby wymianę przysłali na ten sam adres, na który przyszła pierwsza paczka? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
malagracja BRAVISSIMO & PANACHE - pomozcie jej 06.07.08, 21:51 ja sie niestety nie znam :( Odpowiedz Link
anna.michal Re: Wymiana-pomoc z rozmiarem i fasonem 06.07.08, 22:26 Hmm, miałam ostatnio w rękach (i nie tylko ;) ) Tango Floral 28DD i Tango II 30D. Czym się różnią to nie wiem - nie miałam ich równocześnie więc trudno o porównanie. (oba są w galerii, wśród ostatnio dodanych fotek, Floral we wpisie "notka społecznościowa" czy jakoś tak. ) Mam 68/82 i oba były za małe w miskach. Więc może jednak powinnaś spróbować 28E albo 30DD. Sama nie wiem. Odpowiedz Link
anna.michal Re: Wymiana-pomoc z rozmiarem i fasonem 06.07.08, 22:28 aaa Floral to było plunge, a Tango II - balkonik Odpowiedz Link
sylwiastka Re: Wymiana-pomoc z rozmiarem i fasonem 06.07.08, 22:30 domek_na_drzewie napisała: > Piszę raz jeszcze, bo nie dostałam odpowiedzi w wątku na poprzedniej stronie. > Z Bravissimo też mi od czwartku nie odpowiedzieli, a ja muszę jutro wysłać zwro > t. > > Odsyłam Kaylani Lazy Daisy 65D. > Na co mam wymienić? Padła rada, że jakąś balkonetkę Panache. > Patrzę na Tango . 30D nie > mają, czyli zostaje mi 28, ale brać DD, czy E? > Patrzyłam do galerii i po zdjęciach zawsze_zielonej w 28E dochodzę do wniosku, > że na moje 70/83 to raczej jednak DD. > Czym się różni Tango Floral i Tango II i które jest na stronie Bravissimo? Ja wróżką stanikową nie jestem, ale widziałam już kilka biustów w stanikach różnych i doradzę w ten sposób. Jeśli zastanawiasz się nad Tango, to wybierz fason Plunge. Dużo lepiej układa się na mniejszych piersiach. Czyli nie tango II ale tango plunge (zwykłe, gładkie classic lub przecenione floral). Róznica jest taka, że floral (występuje jako balkonetka lub plunge) ma haftowane drobne kwiatki, tradycyjne tango ma listki, a classic nie ma haftu i nie odznacza sie pod ubraniem. Jesli chodzi o rozmiar to jesteś jakoś pomiędzy. jesli lazy dasy było dużo za duże weż 28DD jeśli troszeńkę 28E, ew spróbuj też 30D, powinno być miskowo dobre. > Czy potrzebny mi koniecznie numer rezerwacji z Bravissimo, czy mogę wpisać w > formularz zwrotu model i rozmiar, odesłać im i dopiero prosić, żeby mi > zarezerwowali? Skoro nie odpowiadają na maile, to pewnie cała procedura kolejny > tydzień by zajęła. Ja nie rezerwowałam towaru przed wymianą, więc nie wiem. Zwyczajna wymiana, bez rezerwacji trwa ok. 2 tygodni (od momentu wysłania przez Ciebie zwrotu). > Jeszcze tylko pytanie o formularz zwrotu: czym się różni "invoice address > overleaf" od "delivery address overleaf" i które wybrać, jeśli chcę, żeby > wymianę przysłali na ten sam adres, na który przyszła pierwsza paczka? > Ja chyba nic nie zaznaczałam i przyslali na ten adres, co poprzednio :) > Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
domek_na_drzewie Re: Wymiana-pomoc z rozmiarem i fasonem 07.07.08, 18:15 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Dzisiaj przyszła też odpowiedź z Bravissimo, w której z balkonetki Tango radzą mi wziąć 30D. Fajnie tylko, że u nich 30 zaczynają się od DD... @sylwiastka: dzięki za wyjaśnienie, które Tango jest które. Ja ślepa, to oczywiście nie zauważyłam, że jedne mają kwiatki, inne listki. Spróbuję 28DD. Plunge classic i jednak przetestuję balkonetkę. A nuż... Odpowiedz Link
nikopolis1 Aragon/casablanca 07.07.08, 10:30 Proszę o porównanie 2 staników: Aragon i Casablanca (oczywiście w tym samym rozmiarze) 1. czy Aragon jest bardziej usztywniany? 2. ma większe/mniejsze/czy podobne miski? 3. ma węższy/szerszy/czy podobny obwód? Mam casablancę, a zastanawiam się nad aragonem. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: Aragon/casablanca 07.07.08, 10:40 wiem tylko, że aragon jest usztywniany cienką gąbeczką. Miski ma podobno ciut mniejsze (ale przz gabkę nie da się go bardzo dobrze dopasować w prztpadku za dużości). O innych parametrach nie wiem. Odpowiedz Link
malagracja Re: Aragon/casablanca 07.07.08, 15:57 Aragon jest usztywniany - casablanca jest miekka. Casablanca ma bardziej rozciagliwy obwod. Maja miski takie same, ale z reguly staniczki usztywaniane bierze sie o rozmiar wieksze. Ale ja Ci radze wziac rozmiar "standardowy" poniewaz aragona ciezko dopasowac gdy jest za duzy (usztywnienie). Chyba ze np. jestes pomiedzy rozmiarami to wez ten wiekszy rozmiar. Odpowiedz Link
nikopolis1 Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 14:23 Szukam idealnego stanika, myślę, że dobry byłby na mnie fason Kalyani Vintage (65DD), ale nigdzie nie mogę go znaleźć, jak gdzieś zobaczycie, dajcie znać. Niedawno był na figleaves, ale za długo się zastanawiałam i już nie ma. Odpowiedz Link
malagracja Re: Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 16:00 Jest przesliczny! Szkoda, ze nie ma 60G z niego ;] www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=KLY-1827 - juz jest :) Napisz do nich, oni czesto maja staniki a nie ma ich na stronie :) Odpowiedz Link
nikopolis1 Re: Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 16:07 dziwne jest to ten w sklep, bo jak szukam wg marki, to nie ma tego modelu :) Odpowiedz Link
nikopolis1 Re: Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 16:08 sorki za moją poprzednią wypowiedź, maksymalnie nie po polsku:) Odpowiedz Link
malagracja Re: Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 19:27 Ja od dawna nie szukam staników "w sklepach" tylko wpisuje nazwe w google :) Tak znalazłam wiele sklepów oraz mam gratis wyszukanie tego co chce na wszystkich aukcjach internetowych :) Wiec polecam :) Wyslij zdjecia do galerii jak juz bedziesz ja miala :) Tak mi sie podoba Casablanca, ze chyba zamowie 65 chociaz wiem ze przy 65cm pod biustem to zly pomysł :) Odpowiedz Link
nikopolis1 Re: Kalyani Vintage - gdzie znaleźć? 07.07.08, 18:58 właśnie zamówiłam, mam nadzieję, że będzie dobry:) Odpowiedz Link
so-cold a bylo juz idealnie :( co to oznacza? HELP! 07.07.08, 18:15 nosze moja freye trzeci dzien no i niby wszystko super, juz mnie nic nie boli, biust wyglada w nim bardzo ladnie, ale chyba zaczelam bulkowac :( mam pod pachami takie male "walki", czy to te slynne bulki? i co to znaczy, co mam teraz zrobic? na pewno ich wczesniej nie bylo :( Odpowiedz Link
malagracja Re: a bylo juz idealnie :( co to oznacza? HELP! 07.07.08, 19:31 Najpierw - spokojnie. 1. Jak czesto wygraniasz piers z plecow i spod pach do miseczek? Czy masz dobrze podciągnięte ramiączka (moga się wydluzac podczas noszenia i wtedy fragmenty skory Ci uciekaja)? Czy obwod nie jest za luźny (moje freye po 1 dniu sie rozciagnely)? Czy cos sie dzieje poza tymi fałdkami? 2. Nie, to nie sa slynne bulki. To jest fragment Twojej skory lub/i troche tkanki. Buly widac przy pierwszym nalozeniu - u Ciebie tego nie bylo. 3. Kiedy piers wyskakuje gora przez miseczke wtedy mowimy, ze zaczal bulkowac. 4. Czy wyslalas zdjecia do Galerii? Sfotografuj to co wywyoluje u Ciebie niepokoj :) Odpowiedz Link
so-cold Re: a bylo juz idealnie :( co to oznacza? HELP! 07.07.08, 19:43 dziekuje! staram sie czesto wygarniac, ramiaczka zaraz troche skroce, bo moze rzeczywiscie sie wydluzyly, obwod wydaje sie ok, poza faldkami niczego niepokojacego nie zauwazylam, stanik dalej lezy ladnie, nie marszczy sie i nic nie odstaje. piers nie wyskakuje, siedzi sobie w misce ;) wiec to nie bulki w takim razie, echh musze sie jeszcze wiele nauczyc... a jak mam wyslac zdjecia do galerii? bardzo chcialabym zeby mi ktos doradzil czy wszystko ok... Odpowiedz Link
malagracja Re: a bylo juz idealnie :( co to oznacza? HELP! 09.07.08, 21:28 Wszystko jest opisane na stronie głównej - ale fakt, ze zadnej nowej dziewczynie nie chce się tego dokładnie obadać :-) Tu masz opis jak działa Galeria LMB: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78743176 Skrótowo: Robisz sobie zdjęcia w staniku: z przodu i z boku (zeby bylo widac, czy fiszbina dobrze celuje i ksztalt biustu) oraz ewentulanie zdjecie tej Twojej "bulki" :). Potem za pomoca programu Microsoft Office Picture Manager zmiejszasz wielkość zdjęcia (na gorze w pasku jest edytuj i potem po prawej stronie masz zmien rozmiar - wybierz "Wstepnie zdefiniowana wysokosc i szerokosc - sieć web mała". Zapisz to i wyslij na e-mail: malobiusciaste@gmail.com; W temacie e-maila zamiesc model i rozmiar stanika. W e-mailu opisz jak lezy stanik oraz to co Cie niepokoi :-) Dziewczyny skomentują Twoje zdjecie :-) Zajrzyj też na blog balkonetka.pl i przeczytaj notke o migracji biustu. Tam jest zdjecie biustu odzianego w Tango, zwroc uwage jak wysoko konczy sie stanik - Twoj byc moze zwyczajnie jest za nisko i skora ucieka sobie górą :) Nie przejmuj się, każda z nas była początkująca. Odpowiedz Link
maggie26 Re: wątek ratunkowy 09.07.08, 17:10 mam swoj pierwszy stanik - tango II (tango plunge tez w sumie bylo niezle) zostawilam go sobie dzieki radom dziewczyn z forum (wielkie dzieki! :) ) i od wczoraj paraduje w nim niemal 24/dobe. ;) wyglada na to, ze chyba jestem szerokofiszbinowcem, czyli freye odpadaja (?), a szkoda prosze, doradzcie wsrod jakich innych modeli powinnam szukac? Odpowiedz Link
maggie26 panache - ktore modele / INNE marki dla mnie? 09.07.08, 17:12 zapomnialam w pierwszym poscie zmienic tytul :) Odpowiedz Link
plica Re: wątek ratunkowy 09.07.08, 18:42 niekoniecznie. mozesz byc modelem uniwersalnym albo srednim. czyli odpadaja skrajne szerokie panache i skrajne waskie freye. Odpowiedz Link
heidowata Zwrot 09.07.08, 17:13 Zadam teraz mnóstwo głupich pytań, ale kto pyta, nie błądzi ;). Chcę dokonać zwrotu jednego stanika z Brastopu. Mam wydrukować coś ze strony i dołączyć to do paczki. Ale w paczce też miałam jakieś formularze - wypełniać i to, i to? Wysłać w opakowaniu oryginalnym (w którymś ze sklepów tego wymagali, ale nie wiem w którym) czy może być bąbelkowa koperta? Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link
anna.michal Re: Zwrot 11.07.08, 22:55 To ja się podepnę ze swoimi pytanianmi i odpowiem na twoje. ;) Brastop wysyła staniki tylko w kopercie bąbelkowej ( nie mają dodatkowych woreczków, pudełeczek firmowytch) więc odesłać należy też w kopercie bąbelkowej listem POLECONYM. Formularz zwrotu wystarczy jeden - ten załączony. Gdyby się zniszczył, zgubił to wtedy można sobie wydrukować ze strony. A moje pytanie dotyczy czasu na zwrot - od kiedy i do kiedy się liczy? Czy należy odesłać w ciągu 30 dni od wysłania paczki do nas czy zwrot ma dotrzeć do Brastop do 30 dnia? Bo robi to jakiś tydzień różnicy. Odpowiedz Link
sadzka bułka nad górną krawędzią 09.07.08, 19:52 Czy bułka nad górną krawędzią może być efektem za bardzo podciągniętych ramiączek? Właśnie dostałam freye zete 60DD i baardzo mi się podoba, ale mam bułkę nad większą piersią, a jakoś nie chce mi się wierzyć abym mogła mieć rozmiar 60E przy moich 60/75. Odpowiedz Link
maggie26 Re: bułka nad górną krawędzią 09.07.08, 20:05 Pozwol, ze sie dopisze do Twojego pytania, bo mam podobny problem. Po podciagnieciou ramiaczek za duzy stanik lezy znacznie lepiej, ale mam wrazenie, ze bulki sie jednak powiekszyly - i to nie tylko pod sama pacha, ale w dodatku sterczy mi takie cialko nad obwodem. :/ Odpowiedz Link
maggie26 Re: bułka nad górną krawędzią 09.07.08, 20:57 jaka szkoda, ze tu nie mozna edytowac... doczytalam (po analizie calego watku), ze moja przedmowczyni pisze o bulkach faktycznych, czyli nad gorna krawedzia, a ja pisze o podpachowych, ktorych zdaje sie nie nazywa sie bulkami... tak czy siak, bede wdzieczna za sugestie, jak juz tu sie wpielam ;) Odpowiedz Link
plica Re: bułka nad górną krawędzią 09.07.08, 21:23 a czemu nie? niestety tabelka to tylku punkt zaczepienia. podeslij do galerii :) Odpowiedz Link
sadzka Re: bułka nad górną krawędzią 10.07.08, 08:47 podesłałam do galerii, proszę o podpowiedzi, bo najchętniej juz bym w nim chodziła :) Odpowiedz Link
nike1 Re: wątek ratunkowy 09.07.08, 20:21 Witam, mam pytanie odnośnie łączenia miseczek, wszystkie staniki jakie miałam łączenie było bardzo małe np: 195.42.113.41/model/1200053110.jpg bo szersze mi się wrzynały. Jeżeli teraz kupię odpowiedni rozmiar stanika to w dalszym ciągu mogą mi się wrzynać fiszbiny przy szerszym łączeniu miseczek. proszę o odpowiedź. pozdrawiam Nike1 Odpowiedz Link
malagracja Re: wątek ratunkowy 09.07.08, 21:29 Mam ten sam problem. Nie rozwiazalam go do tej pory. Odpowiedz Link
lavaenn Jaki ja mam właściwie rozmiar? 10.07.08, 20:14 mierzyłam dzisiaj m.in: Arabellę nutmeg 60E Zetę 60E Antośkę Freyi 60E Evę 60F Freyę Madison 65D Panache Romany 65DD Tango II 65D dwie Melissy 60F polskie Adore Daisy 65D R&P Tiffany 65D i wszystkie były albo bardzo za małe, albo za małe, albo na styk z tendencją do szybkiej zamałości :/ w Arabelce (nie spłaszcza, tylko nadmiar wypycha pod pachy) wyszło 65/84. niby jestem przed tym momentem miesiąca, ale raczej nie mam takich wahań, w biuście bez stanika cały czas tyle samo. zagadka: jaki mam teraz rozmiar? i jaki rozmiar zamówić u Effuniak, u której będę za tydzień? bo boję się że 65D które planowałam nie będzie najlepszym pomysłem... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Jaki ja mam właściwie rozmiar? 11.07.08, 16:10 Mierzylas duzo Freya, jak fiszbiny? Piszesz, ze Arabelka spychala pod pachy, czyli jak dla mnie za waskie fiszbiny i za szeroki obwod. Poza tym wiekszosc to baloniki, ktore jakims dziwnym sposobem na malych biustach sie nie ukladaja. Polecam raczej pionowe ciecia, jak w niektorych Fayreformach albo Kalyani. Ja bym stawiala w kazdym razie na 60E albo 60F. A Effuniak Cie sama wymierzy i zadecyduje jaki rozmia, tu sie nie martw. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Jaki ja mam właściwie rozmiar? 11.07.08, 16:51 Arabelka miała dobre fiszbiny, ale tylko w masakrycznie za małym 60DD (na zdjęciu w galerii wyglądają jakoś dziwnie, ale odcisk był w idealnym miejscu). Mam ten sam problem co Joankb - przed migracją Freyowe fiszbiny były ok, a teraz wszystkie są za szerokie... Co do spychania pod pachy, to mam tak we wszystkich za małych stanikach, widocznie seksi-bułeczki nie dla mnie, a w przypadku Arabelki dodatkowo pomógł baardzo luźny obwód. Fayreform ma za szerokie fiszbiny, z Kalyani mierzyłam Rosy Posy i leżało na mnie tak jak na większości małobiuściastych, czyli nijak ;) wniosek: w najbliższym czasie liczę wyłącznie na Effuniak :) Odpowiedz Link
nathalie01 różnica między 70C, a 70D 11.07.08, 09:43 napisalam to już gdzie indziej, ale wlaściwie to jest chyba odpowiedni dział na to... Znalazłam niebywałą okazję ;) biustonosz Konrad Szmaragd, ale... no wlaśnie. rozmiar 70 C jedynie, podczas gdy mi przypisano 70 D. Czy to jest naprawdę taka różnica? Wg tabeli cm, dwa... wiem, że naginam trochę "zasady", ale bardzo mi się podoba ten model. Teraz kosztuje 45 zl. Normalnie ok.80 zl... Co myślicie? moje wymiary 78/88 (ostatnio bylo 77/89 i jak widać trochę się wahają te moje cm) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: różnica między 70C, a 70D 11.07.08, 16:12 Jak dla mnie to 70C bedzie na Ciebie za male. Chyba, ze to wielkomiseczkowiec, choc watpie. Czy to nie jest push-up/gabkowany? Jesli tak, to tym bardziej stawiam, ze za maly... Odpowiedz Link
malagracja Re: różnica między 70C, a 70D 11.07.08, 18:09 Wszystkie staniki to małomiseczkowce. A poza tym gabki maja najgrubszse ze wszystkich firm. Ja bym obstawiała 70E - ale oni maja tylko do D. Daruj firme :) Odpowiedz Link
anna.michal Re: różnica między 70C, a 70D 11.07.08, 18:37 To jest push-up więc myślę, że nawet 70D okazałoby się tak naprawdę za małe. A 70E pewnie nie ma, no bo po co. ;) Odpowiedz Link
malagracja Inferno - nie wiem jaki rozmiar :) 11.07.08, 17:44 To pytanie do dziewczyn, ktore widzialy moje zdjecia w galerii. Myslicie ze 60G powinno byc ok? Dla przypomnienie mam 65/89. I jesli ktoras z Was ma to jakie on ma fiszbiny? Odpowiedz Link
sadzka chudzielec z bułami 13.07.08, 17:54 jestem szczupła, żeby nie powiedzieć chuda (pod biustem mam 60cm), a mam wielkie buły na plecach które nie dają się schować pod obwód. Wygląda to okropnie, nie mogę chodzić w obcisłych bluzkach, wszystko się wylewa na odwód stanika. Chodzę w Curvy Kate 60DD, obwód już jest podszyty tasiemką. Aby zniknęły, należy je masować w staniku czy bez? W staniku to zupełnie bezcelowe bo nic się nie da schować pod obwód... Co z tym robić? Czy górną część obwodu też należy podszyć? A może taka już moja uroda :/ Odpowiedz Link
malagracja Re: chudzielec z bułami 13.07.08, 18:10 Czesc :) Mozesz wiele zrobic w tym kierunku: 1. Wybierac staniki z szerszym (chodzi o wysokość paska nie o rozmiar np. 65) obwodem, wtedy on przydusi bulki. 2. Powinnas podszywac cały obwod. 3. Masujemy zawsze w staniku, nie zaluj stanika naciagaj go we wszystkie strony. Poza tym buly chowaja sie same z czasem, ale to musi potrwac a Ty chyba jestes nowa na forum? :-) Dodatkowo przy masazu uzywaj balsamu do piersi, latwiej bedzie szlo :) 4. Cwicz na plecy i chodz na basen :) Odpowiedz Link
sadzka Re: chudzielec z bułami 13.07.08, 20:10 Dziękuję za porady, postaram się je zastosować :) Czyli ortopedyczny stanik :P a ja bym chciała śliczny, zwiewny i delikatny :) Tak tylko marudzę :)) To dziś znowu zabawię się w krawcową. Dobry stanik noszę od prawie 2 tygodni, a buły mam chyba coraz większe ale to chyba od tego, że podciągam coraz bardziej ramiączka, po tym jak zobaczyłam na innych w galerii w którym miejscu powinien być stanik. Odpowiedz Link
malagracja Re: chudzielec z bułami 13.07.08, 20:21 Stanik powinien byc w miare mozliwosci jak najwyzej :) Teraz rozumiem, skad u Ciebie te buly. Na poczatku zalozylas staniczek nisko - bylo fajnie i plecy byly gladkie. A teraz zaczal on sie wbijac. Nie jestem doswiadoczona z Curvy Cate bo maja szerokie fiszbiny, ale powiem tyle - wg mnie Curvy to wlasnie ortopedyczne staniki :-) Nie chodzi o to, zeby on byl zabudowany. Chodzi o to, zeby tylni pasek byl szerszy. Aczkolwiek, moze jak go dobrze zalozysz to cos sie zmieni? Probowalas innych marek? Ostatnio mierzylam Miss Mandalay i one maja fajne obwody, takie zaslaniajacace buly :-) Mozesz tez sprobowac Elle Macpherson - przy Twoim rozmiarze masz ogromne pole do popisu :) Odpowiedz Link
sadzka Re: chudzielec z bułami 13.07.08, 21:44 Było dokładnie tak jak piszesz, dopiero jak sobie obejrzałam w galerii jak wysoko dziewczyny mają założone staniki to poprawiłam swój, a wcześniej twierdziłam, że wyżej się nie da, uparta oślica ze mnie :) Curvy Kate tylko z przodu i z boku jest taki zabudowany, a tam gdzie trzeba tzn z tyłu jest dosyć wąski, jak porównałam z Zetą to mają tak samo szeroki obwód. A z tych staników co przymierzałam na pewno szerszy obwód ma Pollyanna. Ehh chyba przyjdzie mi się pogodzić ze stanikiem – koszulką np Tia Innych marek jeszcze nie próbowałam, wszystko przede mną. Póki co popróbuję z tym co mam. Może też doświadczę tej osławionej migracji :) Odpowiedz Link
malagracja Re: chudzielec z bułami 14.07.08, 20:23 Wywyal Tie! Zrob tak jak :-) Pozbadz sie jej. Okropnie dziala na biust. Szukaj stanikow odwrotnych do Tii, Pollyanny i Curvy Cate - szukaj teraz małych z przodu, duzych z tyłu. Jest troche takich :-) Zastanawia mnie tylko - Tia, Polly, Zeta - kazda z nich jest inna. Czy masz dobrze dobrane rozmiary? Kazda z nich sie rozni rozmiarem oraz szerokoscia fiszbin? Nie boj sie odsprzedawac stanikow ani ich wymieniac. Po co masz nosic cos co Ci nie sluzy? Czym dluzej nosisz kiepskie staniki, tym dluzej czekasz na poprawe stanu biustu i migracje :-) Odpowiedz Link
sadzka Re: chudzielec z bułami 15.07.08, 17:37 Tia jesszcze nie mam ale zastanawiałam się nad jej kupnem bo ponoć super ściśliwa. Ale dopiero teraz dotarłam do opisów staników Miss Mandalay, więc może faktycznie coś w nich poszukam, są dużo mniej zabudowane. A co do rozmiaru to faktycznie nie mam jeszcze dobranego. Mam pozatabelkowe wymiary bo 60 / 75-77 Pollyanny już nie mam bo nie trafiłam z nią z rozmiarem 60D i 60DD były dużo za małe, mam tylko Curvy Kate 60DD miała trochę za duże miski, a fiszbiny dużo za szerokie, ale w nim chodzę i już chyba do niego dorosłam :) Zeta 60DD była troszkę za mała, a dziś dotarła do mnie Zeta 60E i jest za duża, jeszcze podeślę zdjęcie do galerii. W Zecie fiszbiny są dobre. Odpowiedz Link
malagracja Re: chudzielec z bułami 18.07.08, 16:03 Tia nie jest wcale taka scisla - to moj najokropniejszy stanik ;) Ale to pewnie ze wzgledu na rozmiar 28G ;] Miss Mandalay to strasznie malomiseczkowce, ale fajne staniki. Nie mozliwe, zebys dorosla do za szerokich fiszbin - pozbadz sie curvy cate. On po prostu splaszczyl Ci piersi. Popatrz na Miss Mandalay (najmnijesze miski w kolejnosci: Sabine, Paris, Coco, Trixie) i Elle mcpherson. Odpowiedz Link
ozania wielkosc misek w sabine MissMandalay 31.07.08, 21:01 Jednak nie jestem przekonana co do malomiseczkowosci Miss Mandalay...Kierujac sie tym wyliczeniem zamowilam sabine z miss mandalay w wynikajacym z przelicznika z 30dd rozmiarze 28f i miski ma ogromne,wiec chyba cos nie bardzo z kolejnoscia misek? Odpowiedz Link
nikopolis1 Wielkość mieseczek 14.07.08, 17:16 właśnie dotarł do mnie kalyani vintage www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=KLY-1827 i na mnie on nie wygląda, jak na tej pani, chyba mam za duże miseczki, bo mam bardziej naciągnięte ramiączka i odstaje mi koronka u góry. Wg Was on powinien wyglądać tak jak na zdjęciu w figleaves? Odpowiedz Link
joankb Re: Wielkość mieseczek 14.07.08, 17:22 Sądząc po innych zdjęciach - Rosy Posy na przykład to modelki w figleaves na ogół mają na sobie za małe staniki z bardzo długimi ramiączkami. Ten jest trochę mniej za mały, ale ramiączka ma długaśne. Odpowiedz Link
malagracja Do dziewczyn,ktore widzialy moje zdjęcia-pomozcie 15.07.08, 16:44 Musze (wiadomo czemu) kupic stanik i mam do wyboru: 1. Miss Mandalay Coco 28G 2. Miss Mandalay Trixie 28G 3. MASQUERDE CAPRI 60FF W ktory strzelac? Odpowiedz Link
malagracja Re: Do dziewczyn,ktore widzialy moje zdjęcia-pomo 15.07.08, 16:45 Ewentualnie jeszcze Avocado - biały CanCan (rozmiar? 60H? czy 60I?) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: Do dziewczyn,ktore widzialy moje zdjęcia-pomo 15.07.08, 19:24 Na Miss sie nie znam, ale Capri przymierzalam. IMO normalne miski, wiec teoretycznie powinien byc dobry. Jedyne co mnie martwi, to obwod. Ja ma 68-69 pod biustem i 30 byla za szeroka, wiec obawiam sie, ze na Ciebie 28 moze byc za szerokie. Odpowiedz Link
malagracja Re: Do dziewczyn,ktore widzialy moje zdjęcia-pomo 16.07.08, 17:39 Dziewczyny pisaly (i tak jest w tabeli), ze miski ogromne nawet o 1,5 - 2 rozmiary wieksze niz standardowe. Wiec zaryzykowalam - w przyszlym tygodniu bede straszyc znow w galerii ;] Moze jakos podszyje ten obwod, ale znowu jak podszyje to fiszbiny pojda dalej :/ Odpowiedz Link
m.mada Bułki wychodzą, dlaczego? 17.07.08, 22:30 Pisałam to w osobnym wątku, ale mnie dziewczyny przywołały do porządku. I dobrze zrobiły. Czy ktoś może miał tak jak ja opisałam poniżej? Może doradzicie. Mam dwa nowe staniki i nie wiem czy są dobre. Zdjęcia do galerii będę mogła wysłać dopiero w niedzielę lub poniedziałek. Mam rozmiary 69/90, zamówiłam sobie dwie Freye, lola 28FF i arabelka 28F. Arabela ma trochę mniejszą miseczkę i wydaje mi się, że jest trochę za mała. Za to Lola niby leży dobrze. Jak ją założę, wszystko powygarniam, to pierś ładnie wypełnia miskę, ni nie płaszczy, kształt, może trochę stożkowaty, ale do przyjęcia. za to po pewnym czasie, jak pochodzę i się poruszam, to biust wyjeżdża z miseczki po pachę. I znowu wygarniam i znowu po pewnym czasie to samo. Obwód nie jest za luźny - zapinam się ledwo na najluźniejszą haftkę. Czy to po prostu moje stare bułki, które muszę wciąż zapraszać do przodu i po pewnym czasie, po prostu zmigrują z powrotem? Czy może fiszbina za szeroka? Czy może jednak miska za mała? Trochę już głupieję. Co obstawiacie? Odpowiedz Link
kota.ruda Re: Bułki wychodzą, dlaczego? 17.07.08, 22:37 wydaje mi sie, ze w Loli miska moze byc za mala. mam Lole 28FF przy wymiarach 73-89/90 i jest na styk. Lola i Eva maja mniejsze miski od standardowych, a Arabelka wieksze. Odpowiedz Link
lavaenn Re: Bułki wychodzą, dlaczego? 18.07.08, 00:44 najlepiej wyślij zdjęcia do galerii - ale obstawiałabym że Lola też jest za mała, na moje 64/84 28F było ostatnio za małe... Odpowiedz Link
malagracja Re: Bułki wychodzą, dlaczego? 18.07.08, 16:06 Wychodza, bo lubia. Przejdzie za kilka miesiecy. Odpowiedz Link
m.mada Re: Bułki wychodzą, dlaczego? 19.07.08, 19:54 No włąśnie byłam ciekawa, czy to możliwe, że w dobrym staniku wychodzą i po prostu będą wychodzić coraz mniej aż w większym lub mniejszym stopniu znikną, może zupełnie dzięki Odpowiedz Link
hazetta Re: wątek ratunkowy 18.07.08, 00:11 hello, przepraszam za brak procedur powitalnych, ale to trochę pilne. jak poznać przemigrowaną pierś? jej kontur pod pachą jest "rozmazany"? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: wątek ratunkowy 18.07.08, 00:53 Migrację widać najlepiej w staniku ;-o Chodzi o to, że np. po tygodniu noszenia Twój stanik zaczyna być na Ciebie nagle za mały. To właśnie oznaka, że cytując Teresę, zanęciłaś piersi na powrót spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
hazetta Re: wątek ratunkowy 18.07.08, 01:24 thx za odpowiedź. mam dosyć wyraźnie zaznaczoną granice miedzy pachą a piersią, ale mimo wszystko zastanawiam się czy nie jest przemigrowana, bo potrzebuję straaasznie szerokich misek [65D mi z szerokości fiszbin na ogół wychodzi, objętością powinno być mniej... no takie placuchy ;) próbuje od pol roku kupić sobie stanik, ale nie ma nic lepszego na razie nad Triumpha 70B chociaż lata i się wbija :/] Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: wątek ratunkowy 18.07.08, 13:01 Moze probujesz zly rozmiar/zly fason/za szerokie lub za waskie fiszbiny ewentualnie wszystko na raz. Bylas na rozmiarowym? Co Ci dziewczyny doradzily? Poczytaj sobie watek o biuscie pomigracyjnym Odpowiedz Link
kat.ram zbyt szeroki mostek 18.07.08, 22:35 Witajcie:) Moim problemem okazał się zbyt szeroki mostek staników, a właściwie piersi umiejscowione zbyt blisko siebie (jestem chyba szerokofiszbionowa, 66/83). W Panache Flamenco 60E (jest lekko sa duży w misce) fiszbiny przy mostku odcinają mi po centymetrze z każdej piersi. W Panache Harmony 60DD fiszbiny są super (pod pachami mogłyby być odrobinę węższe, ale przy mostku mają idealny łuk - taki, że nic mi się nie docina). Harmony ma jednak odrobinę za małą miseczkę i obawiam się, że gdybym wzięła Harmony 60E, to fiszbiny byłyby juz za szerokie. Czy moim jedynym wyjściem są plunge, a balkoniki odpadają? Czy może jakaś inna firma? Miał ktoś z Was podobny problem? Będę wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: zbyt szeroki mostek 19.07.08, 09:29 Poczytaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74455372&a=74455372 Odpowiedz Link
kat.ram Re: zbyt szeroki mostek 19.07.08, 12:52 Dzięki, przeczytałam cały wątek, ale tam dziewczyny podają jakieś inne modele, typowe dla dużobiuściastych:/ Może jednak jakaś małobiuściasta ma podobny problem? Odpowiedz Link
megiddo0 problem z dopasowaniem stanika 19.07.08, 20:11 bylam niedawno w krakowie-mierzylam kilka stanikow no i kicha:( problem jest taki ze nie pasuja na mnie balkoniki freyi, a potrzebuja waskich fiszbin i waskiego obwodu rozmiar to mniej wiecej 60E/F (blizej do F) w dodatku za miesiac wyjezdzam na pol roku do grecji, a to jeszcze gorsza stanikowa pustynia niz u nas:( no i musze w ciagu tego miesiaca zdobyc chociaz jeden tani stanik jak to zrobic?:( aha i nie moge kupowac z anglii w ogole dol... Odpowiedz Link
megiddo0 Re: problem z dopasowaniem stanika 23.07.08, 01:14 mialam na mysli to ze w ogole nie moge robic zakupow za granica:( a elle raczej rzadko sie pojawia na allegro lub gieldzie no i ceny tez sa niezbyt ciekawe na studencka kieszen:( Odpowiedz Link
anonimowa_melancholiczka Problem z przedłużką 20.07.08, 13:23 Witam, moja Lola 60 DD okazała sie dla mnie, jak narazie za ciasna w obwodzie, choć słyszałam , że to rozciągliwiec.Zakupiłam przedłużkę, ale haftki mają inny rozstaw:-( Czy któraś z was wie gdzie mozna zakupić takie które będą pasowały? Podobno H&M? Odpowiedz Link
malagracja Re: Problem z przedłużką 21.07.08, 17:50 Szukaj w kazdym bielizniaku, chodz najlepiej ze stanikiem i od razu mierz. Odpowiedz Link
benitaa2 Re: wątek ratunkowy 21.07.08, 14:19 Dziewczyny-pomocy! Wczoraj kupiłam pierwszy stanik w "nowym" rozmiarze. Na biusciastych dziewczyny wyliczyly mi rozmiar okolo 65 E.Chcialam kupic stanik w stacjonarnym sklepie i oczywiscie 65 niegdiz nie znalazlam w moim malutkim miescie.Kupiłam Samante 70E.Obwód zmniejszylam przeszywajac haftki i podszywajac tyl nieelastyczna tasma. Tylko,że stanik jest masakrycznie niewygodny :( obwód juz po krotkim noszeniu obciera mocno skore.Nie weim czy sie mam przemeczyc i wszystko bedize Ok czy ten dyskomfort to wina przerobek? Odpowiedz Link
malagracja Re: wątek ratunkowy 21.07.08, 17:50 Dziewczyny Ci powiedzialy wyraznie 65E - to nie jest to samo co 70E. Napewno nie bedzie ok, bo samanta to niska jaksc stanika. Wyrzucilas pieniadze, szukaj 65E - jest tego od zawalenia w sklepach. Odpowiedz Link
julit.a Re: wątek ratunkowy 22.07.08, 09:15 post benitaa2 to moj<przez pomylke napisalam z konta kuzynki> Juz sobie poradzilam :) Okazalo sie ,że przesadziłam ze zwężeniem i jak zapiełam na luźniejsza haftke to jest ok. A co do rozmiaru to dziewczyny z biuściastych "nie kazały" kupowac mi tylko i wyłacznie rozmiaru 65 E.Doradziły,żebym celowała w taki rozmiar<lub 60 FF>. Musialam kupic stanmi w sklepie stacjonarnym ,znie mieli 65 wiec wzielam najmniejszy obwod i dobrą miskę. Przecież najwazniejsze w doborze stanika nie jest wymiar biustu,ale to czy pasuje. Moje wymiary to 68/84,ale juz stanik 30DD robi mi piękne bułki... Co do Samanty masz racje-drogie,a oprócz tego brzydkie i baaardzo rozciągliwe<chociaż mężowi sie podoba;)>.W piątek wyjeżdżam z kraju i mam nadzieje wrócić przynjmniej z 1 stanikiem w moim rzomiarze. Odpowiedz Link
alierella Pomocy! Muszę DZIŚ odesłać biustonosz! Zamienić? 22.07.08, 07:44 Trochę będzie długie ;) Na wstępię zacznę od tego, że moją paskudną wadą charakteru jest to, że jestem Zosia Samosia i nie lubię pytać. I przez to kupiłam sobie zły stanik (a raczej trzy...) Mam mały biust. Do tej pory nie nosiłam w ogóle staników, ale koleżanka zaczęła mnie urabiać. W końcu poczytałam trochę, stwierdziłam, że mój biust nie młodnieje i pomyślałam - może ona ma rację? Zapoznałam się (zbyt pobieżnie, jak się okazuje) z nowoczesną wiedzą stanikową i poleciałam kupować. Wymiary mam 77/99. Z tabelki, podesłanej przez koleżankę wyszedł mi rozmiar 70D. Teraz, z kalkulatora, widzę, że to powinno być raczej 70FF. Ale jak kupowałam, to nie wiedziałam, a że jedyny stanik, jaki mam w domu, to 75A bez fiszbinów, biały, pod jedyną przezroczystą bluzkę jaką mam i zakładany raz na pół roku (pod tę bluzkę), to uznałam, że skok z A do D wielki jest i tabelka na pewno jest dobra. Kupiłam brytyjskie 30D. Dotarły, zaczęłam mierzyć... Zorientowałam się, że brytyjskie 30 to polskie 65. Ale dwa z trzech kupionych przeze mnie modeli zapinają się spokojnie na ostatnią haftkę i wcale nie cisną niemiłosiernie. Tyle, że miseczki za małe, nawet ja to widzę. Ze względu na to, że jestem chwilowo uwiązana w domu (nie, nie jestem w ciąży, ten problem odpada ;) ), nie mogę się wybrać do miasta na bra-fittowanie. Dziś akurat mam jedyną okazję w tym tygodniu, żeby wyskoczyć na pocztę i odesłać te nietrafione staniki, ale chciałabym je wymienić, a nie zwrócić. Tylko pytanie brzmi: NA CO wymienić? Co dokładnie kupiłam: Nr 1 - Fantasie balconette www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FE-4520 Nr 2 - Freya full-cup www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA3421 Nr 3 - Pour moi? full-cup www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PM-8602 Wczoraj poczytałam jeszcze trochę i wiem już, że dla mojego typu biustu full-cupy to raczej kiepski pomysł. Dlateo wydaje mi się, że powinnam: Nr 1 wymienić, na większą miseczkę. Ale ten obwód 30(65) jest na mnie dobry, to chyba powinnam go zostawić, a nie brać 32(70), jak wychodzi z kalkulatora? I jaką wtedy miseczkę? Jeszcze większą, niż FF? Czy na razie spróbować tego FF? D jest za małe, buły mi się robią po bokach, ale z przodu miseczki się marszczą. Od mostka specjalnie nie odstaje. Nr 2 i Nr 3 chyba powinnam po prostu zwrócić, zamiast tego wybrać jakiś inny model balkonetki. Ale jaki? Wymiary, jak pisałam: 77/99. Optycznie piersi małe. Płaskie od góry. Raczej szeroko rozstawione. Proszę, pomóżcie, muszę dziś zadziałać, za kilka godzin mogę pójść na pocztę... Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: Pomocy! Muszę DZIŚ odesłać biustonosz! Zamien 22.07.08, 10:18 1) Czy byłaś w wątku rozmiarowym? Pewnie nie, bo byś nie strzelała z zamawianiem 30D :) Idź tam, przeczytaj dokładnie pierwszy post, obmierz się jeszcze raz i wpisz tam. 2) Staniki dobre na początek to Freya Pollyanna i Freya Rio (dużomiseczkowiec; trzeba brać mniejszą miseczkę). Dobrym pomysłem będzie też zamówienie Panache Tango II balconnet. Zamów jedną Freyę i Panache, wtedy przekonasz się, czy bardziej pasują ci wąskie, czy szerokie fiszbiny. Jeśli te staniki ci się nie podobają, to znajdź inne, wejdź do spisu producentów (w spisie treści), wejdź do odpowiedniego wątku producenckiego i poczytaj opinie o interesującym cię modelu. Wybierz model miękki z fiszbinami. W usztywnionych stanikach trudniej stwierdzić, czy rozmiar jest dobry (nie marszczą się). Miękki stanik jak najbardziej ładnie uniesie i zaokrągli biust - pod warunkiem, że jest w dobrym rozmiarze! 3) NIKT nie jest w stanie odgadnąć, jaki stanik ci przypasuje, nawet jeśli podasz wymiary i opiszesz kształt. To jest tak jak z ubraniami - te same bluzki w rozmiarze 38 na dwóch osobach będą leżeć zupełnie inaczej. Jedyną metodą na znalezienie stanika idealnego jest mierzenie. Odpowiedz Link
alierella Re: Pomocy! Muszę DZIŚ odesłać biustonosz! Zamien 22.07.08, 10:38 1) Wymiary 77/99 to są te dobre, dól na bardzo mocnym wydechu i ścisło, góra luźno (bez biustonosza, bo nie noszę). Tyle jeszcze doczytałam, zanim zmierzyłam, zresztą to akurat za pierwszym razem zrobiłam dobrze. Tylko ta tabelka od koleżanki jakaś lewa była ;) 2) I o to mi chodziło, dzięki! W takim razie odeślę to, co mam, zamówię tę Pollyannę i Tango II, do tego wymienię tę Fantasie na większą miseczkę. Będę miała trzy różne balkonetki i któraś musi podpasować. Tylko nadal mam niejaką wątpliwość, co do obwodu, ale skoro na 2 z 3 kupionych biustonoszy pasuje mi obwód 30, to chyba powinnam kupować 30, a nie 32, jak wynika z kalkulatora? Idę się dopisać do wątku rozmiarowego... Odpowiedz Link