Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6

• stokrotka.a 77/83 01.08.08, 23:40
      Mierzone bez stanika 77 pod biustem a 83 to miara biustu.Nosze najmniejsze
      stanuszki,czasem nawet B ale to zaniżone pewnie numeracje.
      Od zawsze miałam problem z doborem stanika.
      Proszę o pomoc. :-)
      Pozdrawiam!
    • stokrotka.a 76/81-->poprawka 01.08.08, 23:45
      Sorki poprawka,drugi raz się zmierzyłam dokładniej,obrócił mi się centymetr. :-)
      • kaczencja Re: 76/81-->poprawka 02.08.08, 12:09
        Rozumiem, że mierzyłaś się poprawnie, tzn. ciasno i na wydechu pod biustem i luźno w biuście. Jeżeli tak mierzyłaś się za drugim razem i Twój wynik to 76/81, możesz spróbować mierzyć 70A. Jak sądzę, dotąd kupowałaś pewnie 75B i to zrozumiałe, że miseczki były za duże. W 70A powinny ładnie przylagać do ciała i obwód będzie lepiej trzymał. Co prawda 70A jest wg rozmiarówki polskiej na 82cm w biuście, ale po pierwsze rozmiarówka to tylko podpowiedź, a po drugie stanik należy przede wszystkim mierzyć i ocenić przed zakupem, czy dobrze podtrzymuje i wygląda tak, jakbyś chciała.
        • stokrotka.a Re: 76/81-->poprawka 02.08.08, 14:20
          Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :-)
    • neotenia86 80/95 ? 02.08.08, 08:21
      hej jaki powinnam dobrac rozmiar obenie nosze usztywniany 80 B i
      myslałam ze to cos nie tak z szyciem kształtem itp miseczka wydaje
      mi sie odrobinke za duze wiec naciagam ramiaczka ale ciagle go
      poprawiam zeby biust jako tako wygladał pomózcie prosze :)
      ps strasznie nielubie jak mi sie stanik wrzuna w ciałko
      • kaczencja Re: 80/95 ? 02.08.08, 12:21
        I to samo pytanko co do koleżanki wyżej: w biuście zmierzyłaś się luźno, a pod biustem ciasno i na wydechu? Jeśli tak to 80B jest stanowczo za luźne na Ciebie i powinnaś spróbować 75D. Miseczka będzie podobnej wielkości jak w 80B, ponieważ każdorazowo gdy bierzemy stanik z 5cm węższym obwodem, musimy dodać do rozmiaru 2 literki. W modelach bardziej rozciągliwych możesz również mierzyć staniki z obwodem 70. Kupując stanik brytyjski powinnać wówczas szukać biustonosza o rozmiarze 70E(32E), kupując stanik polskiej firmy rozglądaj się wtedy za 70G. Sugeruję Ci, abyś spróbowała poprzymierzać staniki miękkie, w których znacznie łatwiej będzie Ci się zorientować, czy stanik jest dobrze, czy źle dobrany. W tym pomoże Ci "Piersiówka": tnij.org/an30 Masz tu kilka fajnie przedstawionych przykładów tego jak nie powinien leżeć stanik i jak skorygować błąd w dobieraniu, by następny stanikowy zakup był bardziej udany.
        • neotenia86 Re: 80/95 ? 02.08.08, 14:03
          wielkie dzieki :*
          tak pod biustem w miare ciasno w biuście lekko obydwa pomiary na
          wydechu z tym ze pod biustem na wiekszym ...
          nie dosc ze mam problem z kupieniem spodni bo wiekszosc za krótkie
          to musze sie uzbroic w cierpliwos przy zakupie stanika
          w poniedziałek ruszam na poszukiwania zgodnie z twoimi wskazówkami
          serdecznie pozdrawiam i zycze miłego dnia
          • neotenia86 Re: 80/95 ? 02.08.08, 15:32
            poprawka sprawdziłam mam lekko luźle 80 C usztywniane ale niesadze
            zeby to cos zmieniło
            • kaczencja Re: 80/95 ? 02.08.08, 15:44
              Z punktu widzenia Twojego prawidłowego rozmiaru niewiele to zmienia :)
    • 3mkm3 66/92 i 75C - to dopiero woła o pomstę do nieba... 02.08.08, 18:00
      To wymiary koleżanki. Nosi 75C i twierdzi, że w 70 nie może oddychać. Jak zawiązałam jej stanik na plecach, to z piersi zrobiły jej się kajzerki :/
      • joankb Re: 66/92 i 75C - to dopiero woła o pomstę do nie 03.08.08, 09:05
        Pewnie przymierzała też C, standardowy błąd. Tu trzeba albo bardzo ciasnego 65,
        albo od razu 60-ki, ciężko będzie dziewczynę przekonać :)) Może 65F z balkoników
        Fayreforma? Dostatecznie niskie żeby nie przestraszyć.
      • yoostysia1 Re: 66/92 i 75C - to dopiero woła o pomstę do nie 19.08.08, 22:11
        Ja kiedyś tez nosilam 75C :) przy wymiarach 66/90.Teraz mam 28FF/28G
    • rs1211 72/88 02.08.08, 18:47
      proszę o pomoc i dziękuję
      • po.rzeczka Re: 72/88 02.08.08, 19:02
        Próbuj brytyjskie 30(65)E.Zmierz coś z węższymi(np.Freya) i
        szerszymi(np.Panache) fiszbinami,żeby ustalić,jakich potrzebujesz.
        Wybierz jakiś nieusztywniany stanik,przy mierzeniu wygarnij dobrze piersi spod pach.
        • applesue Re: 73/89-90 02.08.08, 22:51
          Jednak nie obędzie się bez proszenia o radę:) Zaczęłam dopasowywanie od 70D
          polskiego Gorteksu, ale tak jak parę dni myślałam, że jest dobry, tak po 2
          tygodniach zmieniłam zdanie - obwód nie podjeżdża, ani luźny, ani ciasny, ale
          piersi wychodzą górą i non-stop muszę naciągać miski, tak, żeby nie robiły się
          te okropne bułki (co oczywiście starcza na 5 minut:/). Na pewno spróbuję teraz
          65 w obwodzie i większą miseczkę (DD albo E), planuję zaopatrzyć się w
          angielskich sklepach i w związku z tym proszę o radę w sprawie modeli
          biustonoszy (rozmiaru oczywiście również:): chciałabym staniczek usztywniany, z
          w miarę małymi miseczkami (źle się czuję w mocno zabudowanych), który ładnie
          zbierałby piersi do siebie - czy możecie polecić jakieś konkretne firmy i
          modele? Jeśli miałoby w czymś to pomóc, to dodam, że mój biust nie opada, nie
          rozjeżdża się na boki, właściwie niczego mu nie brakuje oprócz dobrego stanika:)
          • idid Re: 73/89-90 04.08.08, 19:39
            Może to 70D to jednak za małe? Próbowałaś E? No i z obwodem 73 to próbuj 65E i F
            angielskie, lub 65 F i G polskie.
          • dixi 72/84 04.08.08, 21:14
            bardzo potrzebuje pomocy... jako początkująca malobiusciasta stanikomanka
            poczyniłam swoj pierwszy wirtualny zakup i kicha :( kupilam Panache Anastasia
            30D, no i tak: miski ciut za duze - dolem dopasowane, gorą pustawo w misce;
            chyba za szerokie fiszbiny, siegajace az pod pache gdzie biustu juz nie
            uswiadczysz; no i najbardziej istotne - mam wrazenie, ze biustonosz rozciaga mi
            piersi na boki - potrzebowalabym raczej modelu, ktory zblizy je do siebie; no i
            pod bluzka piersi zamiast jabluszek przypominaja kacze dzioby :DD; poza tym
            zapielam na najszerszy obwod i okazalo sie bardzo ciasno - ale to raczej nie
            bylby problem gdyby reszta byla ok, bo pewnie troche sie rozciagnie;
            bardzo prosze o ukierunkowanie mnie na przyszle zakupy - raczej tez wirtualne;
            na jakie modele powinnam zwrocic uwage, a jakie (oprocz Anastasii (bo to juz
            wiem) sobie darowac??
            • dixi ups... 04.08.08, 21:17
              post mi sie wcisnal nie tam gdzie powinien, bardzo przepraszam, juz ide na koniec :)
        • babka_herbaciana 74/84 04.08.08, 18:55
          74/84 nosze 70B czy to jest dobry rozmiar? dodam ze mam raczej szeroko
          rozstawione piersi.
          • po.rzeczka Re: 74/84 04.08.08, 19:27
            Jeśli obwód wydaje Ci się za luźny(zapięcie podjeżdża do góry,piersi uciekają ze
            stanika dołem,jak podnosisz ręce do góry itp)to spróbuj 30(65)D.
      • fairy12345 Z góry przepraszam:)72/80,5 07.08.08, 22:17
        Bardzo przepraszam za zaśmiecanie foruma ale to wszystko przez moje
        roztargnienie:/ Źle zmierzyłam obwód( na wdechu).
    • delicious170 77/92 02.08.08, 22:38
      77 pod biustem i 92 w biuście to moje wymiary;) dotychczas nosiłam staniki w rozmiarze 75C, bądz 80B[dużo za lużny w obwodzie] i wydaje mi się, że nie bylo to zbyt trafne wybory. Mam nadzieję, że uzyskam tutaj pomoc;))
      • po.rzeczka Re: 77/92 04.08.08, 19:34
        Spróbuj czegoś w brytyjskiej numeracji 32(70)DD i E lub polskie 70F,dobrze
        wygarniając piersi od strony pach do miseczek.Nawet jak będzie trochę luzu,to
        może się szybko wypełnić.Spróbuj różnej szerokości fiszbin,żeby ustalić,jakie Ci
        pasują.
      • idid Re: 77/92 04.08.08, 19:35
        Według wymiarów wychodzi Ci 70DD, bądź polskie 70E. Zmierzyłaś się ciasno pod
        biustem i luźno "w"?
        Jeżeli tak to szczęściara z Ciebie, bo takich można znaleźć na pęczki :)
        • delicious170 Re: 77/92 04.08.08, 21:07
          dziekuje za pomoc;*
    • applesue 73/89-90 02.08.08, 22:53
      Na wstępie przepraszam za 2 identyczny post, ale pierwszy wkleiłam przez pomyłkę
      nie tam, gdzie chciałam:/

Jednak nie obędzie się bez proszenia o radę:) Zaczęłam dopasowywanie od 70D
      polskiego Gorteksu, ale tak jak parę dni myślałam, że jest dobry, tak po 2
      tygodniach zmieniłam zdanie - obwód nie podjeżdża, ani luźny, ani ciasny, ale
      piersi wychodzą górą i non-stop muszę naciągać miski, tak, żeby nie robiły się
      te okropne bułki (co oczywiście starcza na 5 minut:/). Na pewno spróbuję teraz
      65 w obwodzie i większą miseczkę (DD albo E), planuję zaopatrzyć się w
      angielskich sklepach i w związku z tym proszę o radę w sprawie modeli
      biustonoszy (rozmiaru oczywiście również:): chciałabym staniczek usztywniany, z
      w miarę małymi miseczkami (źle się czuję w mocno zabudowanych), który ładnie
      zbierałby piersi do siebie - czy możecie polecić jakieś konkretne firmy i
      modele? Jeśli miałoby w czymś to pomóc, to dodam, że mój biust nie opada, nie
      rozjeżdża się na boki, właściwie niczego mu nie brakuje oprócz dobrego stanika:)
      • po.rzeczka Re: 73/89-90 04.08.08, 19:38
        Z modelem Ci nie doradzę,ale rozmiar to probuj raczej 30E/F.
    • hwestus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 02.08.08, 23:24
      Z reguly nosze 75 B (do tej pory. Mierzylam sie i wyszlo pod biustem 72 w
      biuscie 85=86, tak pomiedzy. Jaki powinnam nosic? Dziekuje z gory za pomoc :)
      • po.rzeczka hwestus 72/86 04.08.08, 19:54
        Sprobuj 30(65)D/ale bardziej DD,tylko ułóż porządnie biust w
        miseczkach,wygarniając od strony pach.
    • violent_bride 64/83 03.08.08, 13:49
      Do tej pory nosiłam 70C (bywało też niestety 75C.) Obwód za duży, ale przy zapięciu na najciaśniejszą haftkę nie podjeżdżał jakoś drastycznie w górę. W zależności od modelu miski były ok, niektóre jednak przy mniejszej- prawej- piersi lekko odstawały. Przy 70C z M&S typu plunge skóra między piersiami ściśnięta i robią się wałeczki pod pachami. Przy bardotce 70c z Sawrena piersi się mieszczą na styk, przy mostku stanik odstaje. Ostatnio kupiłam stanik Carina z Kostara 70c miękki, z dosyć pełnymi miskami (nie wiem, czy można zalinkować foto ze sklepu). Piersi się ładnie mieszczą, nie ma bułek, ale pasek oddzielający 2 miski lekko odstaje od ciała. Obwód zapinany na ostatnią haftkę po uregulowaniu ramiączek podjeżdża nieznacznie do góry.
      Dodam, że mam dość dużą przerwę między piersiami, a one same chętnie rozchodzą się na boki.
      Poproszę o 2 rodzaje rozmiarów.
      • wiedzma_29 73/85 03.08.08, 14:16
        Czytam, czytam i widzę, że szykuje się wielki przełom w moim życiu :)
        Całe życie nosiłam 75 A, głównie z Triumpha, głównie push-upy - nie-pushupy
        przeważnie były za małe.
        Pierwszy przełom nastąpił kiedy w H&M zobaczyłam stanik na którego punkcie
        zwariowałam - Niestety (a właściwie na szczęście) nie było "mojego" rozmiaru,
        tylko 70 A. Nie mogłam się oprzeć- kupiłam. Okazało się, że biust wygląda
        rewelacyjnie,a miseczka nawet jakby ciut za mała...
        Teraz trafiłam na Was :)))
        Z góry dzięki za porady :)
        • kaczencja Re: 73/85 65D 03.08.08, 14:30
          Z takimi wymiarami najlepiej byłoby, gdybyś zaczęła mierzyć 65D. Obwód będzie odrobinę ciaśniejszy niż w obwodach 70, a miseczka będzie podobna do tej w 70B. Taki stanik lepiej zbierze i podtrzyma biust. Miseczka w 70A była na Ciebie za mała, bo jest szyta na mniejszy obwód w biuście. O czym warto pamiętać przy mierzeniu stanika możesz poczytać na blogu jednej z lobbystek, Besame:
          tiny.pl/2pcc
          Sklepy dysponujące rozmiarem 65D to głównie sklepy internetowe - zagraniczne, jak i polskie. Jest w Polsce kilka sklepów stacjoranych, mających takie rozmiary. O tym poczytać możesz na blogu Limonki:
          www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
      • po.rzeczka Re: 64/83 04.08.08, 20:09
        Przymierz brytyjskie 28(60)E lub polskie 60F. Stanik musi przylegać na mostku i
        nie powinien podjeżdżać.
    • patryssska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 03.08.08, 16:16
      Pod biustem: 69
      W biuście: 85

Obecnie noszę 70B, jednak kiedy zgarniam całość piersi, z góry mi wypływają,
      kiedy schylam się, czuję, że sutki mi wychodzą z miseczek. Jaki powinnam nosić
      rozmiar stanika? ;> :/
      • patryssska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 03.08.08, 16:56
        poprawka, w biuście 86-87
        • stary_dywanik Re: 69/86-87 patryssska 03.08.08, 22:21
          Spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 30 (65)DD z modeli z bardziej
          ściśliwym obwodem, lub w rozmiarze 28 (60)F z modeli z bardziej
          rozciągliwym obwodem.
    • prostokvashino 74/86-88 04.08.08, 00:00
      Już nie wiem, parę miesięcy temu dziewczyny na LB dobierały mi rozmiar, ale
      wtedy też miałam 91 w biuscie (czy może źle się mierzyłam?)
      Mam freyę chyba Gigi, 30E- to plunge, i na dodatek fiszbin krótszy niż tunelik o
      kilka cm. Wisi w galerii LB, niestety bułek podpachowych złapać nie chce.
      Panache verity 30F (skoro 30E freyi wydało się maławe spróbowałam F), ewidentnie
      za duży.
      Wydaję mi się, że najwygodniejszy stanik będzie dla mnie taki, co ma szerokość
      fiszbin 15cm.
      Ale jaki to będzie typ, a tym bardziej rozmiar, już nie wiem:((
      • zawsze_zielona Re: 74/86-88 04.08.08, 11:44
        Widzialam Twoje zdjecia w Duzej galerii. Probowalas ten Verity w 30E? Nie ma co
        sie przyzwyczajac do jednego rozmiaru.
        • prostokvashino Re: 74/86-88 06.08.08, 20:54
          No właśnie nie mogę go nigdzie znaleźć. Tu dziewczyna jedna sprzedaje 30E, ale
          zwęziła sobie obwód, bo ma 69 pod i ja się w nim chyba nawet nie zapnę, nie to
          żeby oddychać.
    • vanilia72 74/84 koleżanka 04.08.08, 11:37
      napisałam na Lobby Biusciastych, ale tu chyba jej miejsce :)
      bardzo proszę o rozmiar brytyjski i polski, koleżanka nosi 70B -
      lekko gąbkowany :)
      • zawsze_zielona Re: 74/84 koleżanka 04.08.08, 11:46
        A jak sie kolezanka czuje w 70B? Czy obwod dobry czy za luzny? Miski dobre czy
        za male? Bo teoretycznie 70B powinno jej paskowac. Jesli obwod za luzny, niech
        sprobuje 30(65)D.
        • vanilia72 Re: 74/84 koleżanka 04.08.08, 11:56
          wg mnie za luźny (sprawdziłam naocznie), ale stacjonarnie mniejszego
          nie kupi, dzięki :)
          poszukamy w internecie 65D
    • neotenia86 pomocy !!!80/95 04.08.08, 15:08
      zdeptałam mase sklepów ... i nic nie znalazłam
      próbowałam z mękkich całkowicie cietych w łezki 75 D-niektóre i tak
      były luźne przy tej literce, próbowałam 75 C za małe miseczki
      miękkie masaktycznie mnie spłaszczały a po bokach biust dopiero
      takie odrobinke sztywniejsze booooziu ogromne miski nawet jesli w
      miare łade były ... te w tozmiarze 80 B to 75 D zakrywało mi pół
      dekoltu a ja uwilbiam bluzki na jedno ramie a takiego stanika nic
      niezakryje:( podrzuccie jakies rady lub modele jestem
      zdezorientowana niesamowicie :(((
      • zawsze_zielona Re: pomocy !!!80/95 04.08.08, 15:12
        IMO 75D powinno byc OK. Idz do sklepu i poprzymierzaj ROZNE modele w tym
        rozmiarze, bo rozmiar rozmiarowi nierowny. 75C jest oczywiscie drastycznie za
        male, nawet nie probuj;)
        Poza tym pamietam, by zalozyc stanik PORZADNIE, czyli WYGARNAC wszystko spod
        pach do miseczek i WYREGULOWAC ramiaczka. Dopeiro wtedy mozna ocenic, czy stanik
        jest za duzy czy dobry.
        • neotenia86 Re: pomocy !!!80/95 04.08.08, 15:39
          próbowałam wygarniac i poprawiac i i tak nic mam wrazenie ze zostane
          przy usztywnianym 80 B :((
          • neotenia86 Re: pomocy !!!80/95 04.08.08, 15:41
            są jakieś modele które nie mają tak strasznie zabudowanych misek?
            czuje sie w nich jak własna babcia nie mówiąc juz o tym ze mój
            chłopak padłby na zawał jakby zobaczył takiego wielkoluda na
            piersiach zmiast stanika i piersi
            • zawsze_zielona Re: pomocy !!!80/95 04.08.08, 15:53
              Nie wiem co przymierzalas, wiec trudno doradzic. Francuskie firmy szyja delikatne biustonosze (choc drozsze). Na Listkach figowych znalazlam takie propozycje 34D(75D) half cup, czyli zakrywajace pol piersi
    • jo-ll 62-63/77-78 04.08.08, 16:00
      62-63 pod biustem i 77-78 w. 75A całe lata w obwodzie, reszta kupowana była na
      oko, nie mają napisanej rozmiarówki [nie wiem jakim cudem] i nawet pasują ;)
      • zawsze_zielona Re: 62-63/77-78 04.08.08, 16:09
        Powinnas sprobowac 60(28)D. Tak naprawde 55(26)E byloby jeszcze lepsze, ale
        takich nie szyja w europie.
        • jo-ll Re: 62-63/77-78 07.08.08, 15:25
          nie szyją, eh, no trudno, dziękuję :)
    • ciaew 73/81 04.08.08, 20:26
      w obwodzie mam 73, w biuście 81. w przeważającej większości moje staniki mają
      rozmiar 75B. większość za luźna w obwodzie, miseczki niektóre za duże... nie
      wiem czy to istotne, ale mam piersi o dość szerokim rozstawie (pomiędzy nimi
      długo długo nic :) ).
      • dixi 72/84 04.08.08, 21:16
        bardzo potrzebuje pomocy... jako początkująca malobiusciasta stanikomanka
        poczyniłam swoj pierwszy wirtualny zakup i kicha :( kupilam Panache Anastasia
        30D, no i tak: miski ciut za duze - dolem dopasowane, gorą pustawo w misce;
        chyba za szerokie fiszbiny, siegajace az pod pache gdzie biustu juz nie
        uswiadczysz; no i najbardziej istotne - mam wrazenie, ze biustonosz rozciaga mi
        piersi na boki - potrzebowalabym raczej modelu, ktory zblizy je do siebie; no i
        pod bluzka piersi zamiast jabluszek przypominaja kacze dzioby :DD; poza tym
        zapielam na najszerszy obwod i okazalo sie bardzo ciasno - ale to raczej nie
        bylby problem gdyby reszta byla ok, bo pewnie troche sie rozciagnie;
        bardzo prosze o ukierunkowanie mnie na przyszle zakupy - raczej tez wirtualne;
        na jakie modele powinnam zwrocic uwage, a jakie (oprocz Anastasii (bo to juz
        wiem) sobie darowac??
        • kaczencja Re: 72/84 05.08.08, 13:15
          Po pierwsze: Anastasia to jest problemowy model i bardzo wielu osobom robi kacze dzioby. Po drugie: jeśli fiszbiny są za szerokie to wcale się nie dziwię, że masz wrażenie, że piersi są rozstawione na boki - mi w za szerokich fiszbinach też biust rozchodzi się na boki. Jeśli fiszbina kończy się daleko poza linią biustu, biustonosz niewiele zbiera z boków, często pojawia się efekt spłaszczenia. Jeśli fiszbiny w Panache są na Ciebie za szerokie, może spróbuj staników firm wąskofiszbinowych: np. Freya, Fantasie, Elle Macpherson (w tym ostatnim trzeba brać poprawkę na ścisłe obwody i małe miski). Sama lubię szerokie fiszbiny, ale z obserwacji w Galerii mogę powiedzieć, że bardzo często na małobiuściastych dobrze wygląda Freya Eva (małomiseczkowy rozciągliwiec - weź raczej 60F zamiast 65D), sporo osób chwali Polyannę (obwód w miarę ścisły, miski normalne, bierz standardowy rozmiar). A najlepiej to wpisz się do wątku ratunkowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=80348156 i tam na pewno któraś z użytkowniczek Freyi coś Ci podpowie.
          • dixi Re: 72/84 08.08.08, 10:56
            BArdzo dziękuję za odpowiedz;
            przenosze sie zatem do watku ratunkowego bo juz wiem, ze bez Waszej
            pomocy prawdopodobieństwo zakupu dobrego biustonosza jest mniej
            wiecej rowne trafienia 6 w totka:)
      • po.rzeczka Re: 73/81 04.08.08, 21:56
        Spróbuj miękki 65(30)C.
    • ewalen0 70/82 chyba mi łopatki odstają 04.08.08, 23:17
      hej! niespodzianka! ja mam nawet różnicą pod i w!!!
      pls doradżcie coś na pierwszy raz po latach w puszapie w rozm 70A, fakt, że
      zwykle miałam wrażenie, że te miski coś ciut za blisko siebie są....
      • teresa104 65C (30C) , albo 60DD (28DD) 05.08.08, 09:48
        Są tu doświadczeńsze forumki, fachowczynie, ale tak się przejęłam
        wizją skalpela, że pospieszyłam z pomocą:)
      • pitupitu10 Re: 70/82 ewalen0 05.08.08, 09:53
        Czy zmierzyłaś się zgodnie z wytycznymi w 1 poście, tzn. ciasno i na wydechu?
        Z tych wymiarów wychodzi 30(65)C z ciaśniejszych staników lub 28(60)DD z
        rozciągliwców. Możesz też spróbować 30D z małomiseczkowców. To, czy dany model
        jest ściśliwcem, rozciągliwcem, dużo- czy małomiseczkowcem sprawdź w odpowiednim
        wątku producenta (spis producentów w spisie treści). Przydadzą ci się też te wątki:

rozciągliwce i ściśliwce:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939&a=81862939
        dużo i małomiseczkowce:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506
        Najlepiej przymierz staniki miękkie na fiszbinach. W usztywnianych trudniej
        stwierdzić, czy dobrze leżą. Zawsze możesz wysłać zdjęcia do naszej zamkniętej
        galerii, gdzie doświadczone forumki powiedzą co jest nie tak z konkretnym stanikiem.

Bardzo ważne jest porządne założenie biustonosza. Trzeba się pochylić i
        "wygarnąć" piersi ruchem od strony pachy do miseczki. W ten sposób piersi lepiej
        się ułożą w staniku. No i ramiączka - porządnie wyregulowane!

Z jakiego jesteś miasta? W nielicznych sklepach (Kraków, Warszawa) można oddać
        się w ręce profesjonalnych brafitterek związanych z Lobby.
        • ewalen0 Re: 70/82 ewalen0 05.08.08, 13:14
          ....taaaak, tylko, że ja już próbowałam mierzyć to 65C miękki (Feliny bodajże) i
          nie bardzo miałam co z tymi pustymi miskami zrobić. Pani litościwym okiem
          spojrzała i przyniosła watowany 75B.
          A gdzie Warszawie szukać fachowej pomocy? Słyszałam tylko o słynnej pani Hani,
          ale tam podobno zapisy i obowiązkowe zakupy.Ja jestem z Łodzi, ale w Wawie mam
          mnóstwo znajomych... połączymy przyjemne z pożytecznym ;o))
          • pitupitu10 Re: 70/82 ewalen0 05.08.08, 14:38
            odpowiedziałam ci w innym wątku
    • insoli 69/81 05.08.08, 09:44
      nosze to wstrętne 70A, które jest na mnie totalnie za duże i w obwodzie i miseczce... Strasznie mi się podoba ten staniczek cgi.ebay.pl/Balkonnet-Buegel-BH-Original-MilaVitsa-65A-Beige-10919_W0QQitemZ350084131827QQihZ022QQcategoryZ74245QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
      • zawsze_zielona Re: 69/81 05.08.08, 13:17
        Ten bedzie na Ciebie za maly. Poszukaj 65C ewnetulanie 60DD
      • kaczencja Re: 69/81 60D/60DD 05.08.08, 13:28
        Jesteś na granicy rozmiarów, dlatego właśnie podałam dwa, zamiast jednego. 60DD jest na 81.5cm w biuście, jest więc najbliższe Twoim wymiarom. Piszesz jednak, że miseczka w 70A jest na Ciebie za duża, a objętościowo miseczki w 70A i 60DD są podobne. Jednak w 60DD obwód będziesz mieć dużo bardziej ścisły i gdy wygarniesz porządnie biust do miseczek, okaże się zapewne, że stanik wcale nie jest za duży. W ścisłych modelach możesz próbować rozmiaru 65C - informacje na temat poszczególnych staników znajdziesz w ich wątkach producenckich tnij.com/xecz
        Na początek nie polecamy staników usztywnianych, push-upów. Wskazane są miękkie biustonosze, bo w nich znacznie łątwiej określić, czy leżą dobrze, czy nie. Dobrze dobrany miękki stanik potrafi dać lepszy efekt niż push-up: stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html
      • insoli Re: 69/81 05.08.08, 14:18
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jutro wybieram się na poszukiwanie dobrego
        biustonosza, choć dalej mi się wydaje, że 65C, 60DD lub 60D mogą być na mnie za
        duże. Ale przymierzyć mi nie zaszkodzi, o ile tylko znajdę gdzieś staniki o
        obwodach 60 czy 65... No :) Dziękuję jeszcze raz.
        • zawsze_zielona Re: 69/81 05.08.08, 14:26
          Pamietaj by porzadnie zalozyc stanik, czyli wygarnac piersi do miseczki i
          wyregulwac ramiaczka.
          Skad jestes? Jest pare sklepow naziemnychw PL, poszukaj w watku o sklepach
          stacjonarnych.
          • insoli Re: 69/81 05.08.08, 14:49
            Jestem z Bielska-Białej.
            • a.s.i.a3 pierwsze próby 05.08.08, 17:59
              Witajcie, są wakacje, trochę się nudzę i jakoś tak zawitałam na
              Wasze forum.. w te pędy poleciałam się zmierzyć i wszyło mi 72 cm
              pod biustem i ehhh 79 cm w biuście
              wedle tych kalkulatorów internetowych to wyszło jakoś 65B
              do tej pory nosiłam staniki o rozmiarze 70B właściwie jednen model
              tj. firma Konrad, model Anna - niestety jest to push-up gąbczasty.
              Czy dobrze się zmierzyłam? I czy takie rozmiarki (65B) są w ogóle
              dostępne?
              • pitupitu10 Re: pierwsze próby a.s.i.a3 09.08.08, 11:27
                A jak z tego pushupa wyjmiesz gąbki, wygarniesz porządnie piersi do miseczek o
                podciągniesz ramiączka, to miseczki są dobre?

Z twoich wymiarów wychodzi 30(65)B lub 28(60)D (z rozciągliwców).

Takie rozmiarki są jak najbardziej dostępne :) W spisie treści znajdziesz spis
                "naszych" sklepów. Zanim coś kupisz, poczytaj opinie o danym modelu w
                odpowiednim wątku producenta. Wybierz staniki miękkie na fiszbinach! W
                "sztywniakach" trudno stwierdzić, czy rozmiar jest dobry.
                • a.s.i.a3 Re: pierwsze próby a.s.i.a3 17.08.08, 16:57
                  Bardzo dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że nie da się z tych
                  moich staników wyciągnąć gąbeczek, więc chyba się przejadę do
                  jakiegoś sklepu i tam popróbuję. Mieszkam pod samą Warszawą więc
                  wybór sklepów jakiś jest.
                  Zastanawia mnie tylko,czy mniejszy obwód nie będzie cisnął? Bo ten
                  rozmiar co mam teraz to się odciska na skórze i wieczorem zawsze mam
                  ślady jak się rozbieram.
                  • pitupitu10 Re: pierwsze próby a.s.i.a3 19.08.08, 20:12
                    > Zastanawia mnie tylko,czy mniejszy obwód nie będzie cisnął? Bo ten
                    > rozmiar co mam teraz to się odciska na skórze i wieczorem zawsze mam
                    > ślady jak się rozbieram.

Pamiętaj, że miarka jest sztywna, a staniki są uszyte z rozciągliwych
                    materiałów. Na pewno się nie udusisz :) Zanim coś kupisz, poczytaj o danym
                    modelu w odpowiednim wątku producenta. Najlepiej wybierz stanik miękki i na
                    fiszbinach (w usztywnianych trudniej stwierdzić, czy dobrze leży). Przeczytaj
                    też to:
                    besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0
      • insoli Re: 69/81 05.08.08, 20:33
        Zaczynam się powoli załamywać. U mnie w mieście nie ma chyba nigdzie 65 :/ A w
        Atlantic'u lub Esotiq'u znajdę coś? A mój rozmiar to 65C? Jak patrzyłam na
        allegro lub ebay to są troche duże, myślę że zbyt. Nie mam pełnych piersi, może
        bardziej dopasowane będzie 65B?? (przepraszam, że tak narzekam)
        • kaczencja Re: 69/81 05.08.08, 20:54
          I to jest właśnie ten problem, że po pierwsze: w Polsce 65tki są trudno osiągalne, sklepy oferujące takie obwody znajdują się jedynie w kilku miastach w Polsce. Adresy można znaleźć na www.stanikowe-sklepy.blogspot.com Po drugie 65C jest trudny do znalezienia, bo głównie 65tki zaczynają się od miseczki D. Są jednak takie firmy, których staniki tanio upolować można na ebayu i które mają 65C. Są to Marks and Spencer - staniki nierzadko wylicytować można za 1-2 funty, La Senza, słynąca jednak głównie z push-upów, których na początek jednak nie zalecamy. Jeśli szukasz staników na ebayu wpisuj 30C zamiast 65C, bo oni mają inne oznaczenia obwodów. Skoro już tutaj trafiłaś i uznałaś, że chcesz mieć wreszcie porządny stanik, nie warto się zniechęcać i od razu szukać zamienników, staników o za małych w miseczkach, wygąbkowanych push-upów i innych, które nie dadzą Ci komfortu, podtrzymania i odpowiedniego wyglądu. A na tych cechach jak sądzę Ci zależy, skoro już trafiłaś na forum i zaczęłaś pochłaniać wiedzę :)
          • kaczencja Re: 69/81 05.08.08, 20:58
            Napisałam, że jak będziesz szukać na ebayu to żebyś wpisywała 30C zamiast 65C bo oni mają inne oznaczenia obwodów. Oczywiście chodzi mi o brytyjski ebay (www.ebay.co.uk) i o brytyjskie oznaczenia. A "oni" to oczywiście Brytyjczycy, czego zapomniałam dopisać i jakoś tak dziwnie to teraz brzmi :P
            • przyjaciolka288 Re: bardzo proszę o pomoc 05.08.08, 21:21
              Witam. Od niedawna należę do grona "uświadomionych". Zaczęłam od LB
              ale okazało się, że więcej kobietek o podobnych do mnie rozmiarach
              znajdę tutaj, więc jestem :) ale do rzeczy: postanowiłam zacząć od
              pomocy profesjonalisty i tak trafiłam do Pani Marysi z Gwiaździstej
              w Warszawie. Początek -70E Rio beż. Jednak po jakimś czasie schudłam
              i ponownie trafiłam do Pani Marysi. Tym razem dobrałam Sienne
              Panache zieloną (30F) i Tango Plunge II białe (30FF). Rio obecnie
              także noszę (to 70E) ale na najciaśniejszej haftce i mam luzy w
              misce. I teraz w czym problem: ostatnio zauważyłam, że zaczęłam mieć
              pod pachami bułki. Pracowicie je wygarniam ale wciąż wracają. I
              jestem w kropce: Rio za duże, w pozostałych dwóch mam buły. Do tego
              nabyłam (już bez konsulatcji) Ophelię granatową (30FF)i tragedia.
              Miskę od góry mam pustą, marszczy się materiał. Już zgupiałam
              totalnie i nie wiem co robić. Potrzebuję dobrego stanika do dekoltu.
              Marzy mi się Masquerade Antoinette oraz Polyanna ale mam 1000
              wątpliwości.... jedni piszą by Polyanne wybierać standardową inni że
              nie... kupuję na Allegro (nowe staniki) a tam zwykle nie ma prawa do
              zwrotu i kolejne pieniądze idą w niepamięć... Chciałabym też RIO do
              noszenia na codzień ale z uwagi na jego niestandardowość nie wiem
              jakiego rozmiaru szukać. U Pani Marysi ciężko coś przymierzyć bo
              rozmiarówka przebrana... Moje obecne wymiary (dziś mierzone): 74-75
              pod biustem, w biuście 94 (mierzone w Tango) i 96 bez stanika. Może
              któraś z Was będzie w stanie mi pomóc...Ślę ukłony :)
              • idid Re: bardzo proszę o pomoc 05.08.08, 22:45
                Jesteś podobna do mnie wymiarowo (71/95). Najlepiej co mogę Ci radzić -
                przekonaj się do zakupów w sklepach intenetowych z możliwością zwrotów.
                I trochę się dziwię, bo Rio ma węższe fiszbiny niż Panache. Z kolei Pollyanna ma
                szersze.

Co do Polly to zależy od koloru - czarna jest mniejsza w miskach niż karmelowa
                (białej nie próbowałam).

No i Ophelia jest ponoć bardzo ściśliwa i w 30 wchodzisz? Może to 75 pod jest
                niezbyt ciasno mierzone? Ja też według moich pomiarów miałam 74/75, a jak mnie
                zmierzyła Effuniak i inna dobra dusza to już 71 mi wyszło.
                • przyjaciolka288 Re: bardzo proszę o pomoc 06.08.08, 07:41
                  Prawda jest taka, że ja już całkiem się w tym wszystkim pogubiłam i powoli
                  miejsce entuzjazmu zajmuje zniechęcenie. Jak się okazuje bałagan jest nie tylko
                  w mojej głowie z powodu nadmiaru (a może niedostatku) wiedzy na temat doboru
                  staników, ale także w pochrzanionej rozmiarówce. Bo czy to jest normalne by
                  stanik w tym samym modelu był różnych wielkości w zależności od koloru?! Z
                  pewnością skorzystam z rady dotyczącej zakupów w sklepach z możliwością zwrotu.
                  Rzuciłam się na to Allegro z powodu tego, że można tam kupić nowe staniki w
                  okazyjnych cenach... teraz jednak wiem już dlaczego.. bo po zakupie
                  niewłaściwego rozmiaru nie wiadomo co z tym zrobić i chce się już tylko odzyskać
                  przynajmniej część pieniędzy..stąd też sama zaczęłam handlować swoimi nieudanymi
                  nabytkami. Już więcej nie popełnię tego błędu, dziękuję. Co do obwodu...
                  zmierzyłam się jeszcze raz i przy maksymalnym wydechu i naciągnięciu miarki do
                  granic jej możliwości wychodzi 73cm. Nic nie rozumiem także z tymi fiszbinami...
                  przeczytałam mnóstwo postów na ten temat i nie wiem czy jestem wąsko czy szeroko
                  fiszbinowcem. Bo i w stanikach Freya (Rio) i Panache (Sienna) czułam się dobrze
                  (a przecież mają one różną szerokość fiszbin, tak?). Chodź przyznam szczerze, że
                  do jabłuszek najbliżej mi w Siennie.... Na koniec proszę jeszcze o jedno...
                  wymyśliłam sobie wobec tego wszystkiego, że może powinnam celować nie w 65FF a
                  60G? Czy to dobry kierunek czy raczej dalej próbować z 65FF? I które? Panache
                  czy Freya? ps. nie chciałabym obrazić nikogo swoją niewiedzą ale kto to jest
                  "Effuniak" i gdzie tą osławioną osobę można spotkać osobiście? Może ktoś
                  uświadomi mnie, bo korzystając z wyszukiwarki forum można się tylko dowiedzieć
                  że: robi staniki i, że jest kochana :)))Pozdrawiam
            • insoli Re: 69/81 06.08.08, 18:08
              Chciałam jeszcze tylko spytać czy w Triumphie znajdę mój rozmiar?
              • kaczencja Re: 69/81 06.08.08, 22:34
                Ani w Triumphie, ani w innych popularnych sklepach bieliźnianych, ani w sieciówkach odzieżowych. Tak jak mówię: jest tylko kilka sklepów stacjonarnych w Polsce z rozmiarami typu 60DD, a 65C produkuje mało firm, z resztą o tym wszystkim już pisałam. Większość z nas zaopatruje się w sklepach internetowych polskich i zagranicznych, na ebayu, allegro.
    • buhalkinka 71 / 81 05.08.08, 22:26
      do tej pory nosilam 75B, i wlasciwie zawsze lezalo dobrze poza tym, ze po jakims
      czasie z tylu pasek podchodzil do gory i co chwila musialam poprawiac...
      ostatnio zaczelam poszukiwac i mam 70C ale ten z kolei zostawia mi po zdjeciu
      slad, jakby byl za ciasny...
      • po.rzeczka Re: 71 / 81 06.08.08, 19:01
        Spróbuj miękki stanik 65(30)C. Właściwie każde ubranie,które jako taka się
        trzyma ciała,a nie zwisa luźno,zostawia ślad.Jeśli szybko znika i nie boli,jest
        ok.A wielkość miseczek była dobra w tych starych stanikach,podtrzymywały Ci biust?
        • buhalkinka Re: 71 / 81 07.08.08, 22:23
          wydaje mi się, że te stare były ok, że biust w nich dobrze leżał.
          znalazłam też stary marks&spencer 32c i on zdaje mi się, że jest najlepszy. jaki
          to nasz rozmiar?
          kurcze, strasznie ciężko cos wybrać :)
    • martak1979 70/82(86) 06.08.08, 01:00
      82 bez stanika, 86 w staniku; rozmiar biustonosza, który obecnie
      noszę to 75A (34A) i biust mi w nim lata:) byłabym wdzięczna za
      poradę zwłaszcza dotyczącą miękkich staników, bo tyle ich uroczych
      widziałam, ale nigdy mi myśl w głowie niepowstała, by je mierzyć,
      ponieważ kiedyś uznałam, że to absolutne nie dla małych ( naprawdę
      małych ) biustów. serdecznie pozdraiwam i z góry dziękuję.
      • po.rzeczka Re: 70/82(86) 06.08.08, 18:53
        Ale w jakim staniku masz 86? Mierzymy sie w nie usztywnianym i bez spłaszczania
        sie w biuście(dość lużno).
        • martak1979 Re: 70/82(86) 06.08.08, 19:33
          no powiedz - ile trzeba mieć iq, żeby zrozumieć zasady i podać
          wymiary prawidłowo:) - 86 to oczywiście warość w staniku
          usztywnianym; udało mi się gdzieś na dnie szuflady znaleźć jeden
          jedyny miękki stanik i wynik jest - 83, a sam biustonosz to 70A.
          zatem moje wymiary to - 70/82(83).
          pozdrawiam
          Marta
          • po.rzeczka Re: 70/82(86) 06.08.08, 21:08
            ?Pytanie było retoryczne,ale nie złośliwe. No to wygląda na 30(65)D,ewentualnie
            z rozciągliwców 28(60)E.
            To już coś,że podobają Ci sie miękkie staniki.A zobaczysz,jak fajnie wygląda
            biust w dobrym rozmiarze.
            • martak1979 Re: 70/82(86) 06.08.08, 21:54
              dzięki wielkie. a Twojego pytania nie wzięłam za obraźliwe czy złośliwe, tak
              sama z siebie dworowałam:) jeszcze raz dzięki
    • n_nadia 71/80 06.08.08, 21:29
      od dłuższego czasu noszę 70C...
      z LaSenza 2 rodzaje leżą idealnie (choć to push up'y), 70C z Triumpha
      beznadzieja, najczęściej spłaszczają cycka.
      powinnam spróbować z 60D? i to z takim miękkim???
      • kaczencja Re: 71/80 06.08.08, 22:49
        Moim zdaniem powinnaś spróbować. 70C to zdecydowanie nie jest rozmiar na Twoje wymiary - La Senza pewnie nie leży na Tobie źle, bo ta firma słynie z małych miseczek i wąskich obwodów. Ale Triumph ma raczej standardowe miseczki i jak sądzę, po prostu są za duże (70C jest na ok. 86cm w biuście), do tego obwód za luźny. Możesz spróbować 60D oraz 65B z bardziej ścisłych modeli. I jak najbardziej warto sięgać po staniki miękkie. Łatwiej jest w nich poznać, czy dany rozmiar i krój dą odpowiednie dla danego biustu - w stanikach usztywnianych, czy push-upach nie można stwierdzić, jak leży biust w środku, czy miseczka jest dobrze dopasowana. W staniku miękkim wszystkie błędy w dopasowaniu widać od razu. Jeśli będziesz szukać rozmiaru 60D, możesz szukać wśród firm Panache i Freya. Jeśli 65B - warto zwrócić uwagę na Marks & Spencer. Godna uwagi jest też Elle Macpherson, firma słynąca ze staników ścisłych i małomiseczkowych - u nich w zależności od modelu możesz brać również 65C, bo w większości (choć nie we wszystkich modelach) rozmiar miseczek jest zawyżony.
        • n_nadia Re: 71/80 06.08.08, 22:57
          dzięki wielkie za odpowiedź.
          zaczynam polowanie na rozmiary w sieci:)
    • bayushi 72/86(87) 07.08.08, 10:59
      Dzięki cudnemu kalkulatorowi niby wiem, że brytyjski 30DD, polski 65F (do tej
      pory były 75B :P i czasem 70C). Dobrze? Pytanie, czy na początek taka Arabella
      się nada? I czy takie coś znalezione dzięki okazjom z allegro
      zadziała:www.allegro.pl/item413989547_fantasie_shannon_30e_65e_65f_czekoladowa.html
      (rozmiar polski niby 65F, ale bryt 30E)
      Dziękuję z góry :)
      • pitupitu10 Re: 72/86(87) bayushi 09.08.08, 11:34
        Rozmiar - dobrze. Arabella - niedobrze. Jest to "trudny" model, rozciągliwiec i
        dużomiseczkowiec, nie polecany na początek. Shannon nie znam. Jeśli chcesz
        poznać opinie o konkretnym modelu przeczytaj wątek producenta i ewentualne
        pytania zadawaj również tam.
        • bayushi Re: 72/86(87) bayushi 09.08.08, 13:16
          Dziękuję.
          Właśnie się dokształcam w wątkach o firmach i modelach. :)
    • neotenia86 pomocy gdzie kupic? 07.08.08, 14:42
      po wizycie w triumfie 75D okazało sie za małe na tyle za
      sprzedawczyni mi odradziła wiekszej miseczki oni nie mają na ten
      obwód ... wróciłam do domu i sie zmierzyłam pod biustem jednak 77 -
      78 na ciasno w biuscie 95 skąd wziąźc takie miseczki na taki
      obwód ... dodam ze strona listków mi sie nie ładuje poleccie stronki
      gdzie sie znajdą takie miseczki zaczynam byc zdesperowana
      przyjrzałam sie piersiom i są kazda w 3 kawałkach oddzielone rowkiem
      po złych fiżbinach
      • po.rzeczka neotenia86 77/95 08.08.08, 16:15
        Próbuj 32(70)e,polskie 70G.
        Na górze forum jest przewodnik po sklepach internetowych.
    • fairy12345 74/80,5 07.08.08, 21:56
      Witam:)
      Bardzo proszę o pomoc, bo sama nie wiem jaki jest rozmiar, który
      powinnam nosić. Nosiłam 75B, potem schudłam i obecnie testuję
      miseczki A ale poprostu niczego nie potrafię na siebie dobrać.
      Najczęściej miseczki są za luźne w górnej części a z boku trochę
      ciasne. Biust jakby się "rozchodzi" na boki:/ Bardzo proszę o pomoc
      i z góry dziękuję:)
      • po.rzeczka Re: 74/80,5 08.08.08, 16:18
        Przymierz 65C.
    • olka.sun Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.08.08, 22:38
      czesc, ciesze sie ze znalazłam wasz portal:)mam też problem z
      rozmiaremstanika pod biustem mam 79 cm a w biuście 91, noszę
      zazwyczaj albo 70 C albo 75 B, dodam że biust jest dość szeroko
      rozstawiony:/pozdrawiam proszę o radę:)
      • po.rzeczka olka.sun 79/91 08.08.08, 15:55
        Czyli z doborem obwodu jest u Ciebie całkiem ok.Ja bym spróbowała brytyjskie
        32(70)DD,a polskie 70E.Na wszelki wypadek dodam,że DD to nie połówka,a normalny
        rozmiar.
        Coś nieusztywnianego,na fiszinach-musisz znależć ich właściwą szerokość,próbując
        różnych firm.
    • nefertiti88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 07.08.08, 22:41
      Ja mam pod biustem 59 a w biuscie bez stanika 74 a w staniku 76.
      Nosze 70 B, czasem mi sie wydaje ze stanik jest ok ale inny w tym
      samym rozmiarze (kupiony w innym sklepie) jest mi ciut za maly, a
      mam kolezanki ktore nosza ten sam rozmiar co ja a maja wiekszy biust
      ode mnie wiec juz sama nie wiem ^^
      • pitupitu10 59/74(76) nefertiti88 09.08.08, 11:31
        Czy w biuście masz na pewno 74, a nie 84?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka