Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6

• 320start 67/84 18.08.08, 15:43
      pomoże ktoś?
      pod biustem mam 67/68
      w biuście 83/84

:P
      • po.rzeczka Re: 67/84 18.08.08, 17:10
        Wygląda na 28(60)E.A jaki nosiłaś do tej pory? Na początek nie usztywniany na
        fiszbinach.
        • 320start Re: 67/84 18.08.08, 17:52
          hmm do tej pory to były 70B (tzn jakoś od 3miesięcy) bo w 70A piersi uciekały mi
          już bokiem :/
    • n_nadia 71/80 18.08.08, 18:05
      zgodnie z Waszą poradą i według tego, co pokazywał kalkulator, zakupiłam 60D
      (Freya, Eva) i masakra.
      Nie wiem, czego to wina, ale w okolicach pach robią mi się obrzydliwe buły.
      Pierś jest jakaś spłaszczona. Nie ma znaczenia, czy ramiączka wezmę wyżej, czy
      niżej, efekt jest równie beznadziejny.
      Zapinam się spokojnie na najciaśniejszą haftkę (choć jest ciasno)...
      Szczerze mówiąc, ta piersi w tym staniku wyglądają, jak u 12-latki - małe,
      cherlawe wypustki... :-/
      Myślę,że obwód jest w porządku, ale ta miseczka...
      A może to wina fiszbinów?
      • pitupitu10 Re: 71/80 19.08.08, 10:39
        Po pierwsze: takie posty wpisujemy w wątku ratunkowym. Po drugie: Eva to
        małomiseczkowiec, pewnie nie wzięłaś tego pod uwagę przy zamawianiu. Po trzecie:
        możesz wysłać zdjęcia do galerii:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844
        • n_nadia Re: 71/80 19.08.08, 11:56
          ok, dzięki za info:)
    • 88mlodziutka Jaki powinnam nosic rozmiar przy wymiarach-71/83 18.08.08, 19:00
      Ostatnio zakupiłam 70B, do których wkładam poduszki push-up, bo bez nich biust jest trochę opadnięty, a miseczki minimalnie puste.
      • po.rzeczka Re: Jaki powinnam nosic rozmiar przy wymiarach-71 19.08.08, 11:43
        A może spróbuj na początek jakieś nieusztywniane 65D np.z giełdy na tym
        forum.Wybierz model chwalony za dobre podtrzymywanie biustu(np.klasycznie coś z
        Freyi i Panache,zeby porównać węższe i szersze fiszbiny),ciaśniejszy obwód też w
        tym pomoże.I porządnie ułóż biust w miseczkach,wygarniając od pach,wyreguluj
        ramiączka-skróć.I nie zrażaj się,jakby było troszkę luzu w miseczce,pochoć w nim
        trochę,może sie wypełnią.Możesz podesłać swoje zdjęcia do galerii,żeby
        dziewczyny oceniły dobór rozmiaru.
    • kangaaa 72/83 18.08.08, 19:07
      Witam! Noszę 70A, najczęściej bawełniane, młodzieżowe, nie zawsze na fiszbinach, które odciskają się na skórze, ale w obwodzie i tak są ruchome. Piersi jak rożki/różki, u góry małe "skocznie" ;)
      • idziejoannaoch 80/95 18.08.08, 20:26
        Witam, zmierzyłam się zgodnie z zaleceniami i wyszło mi, że pod biustem mam 80
        cm, a w biuście 95. Noszę 75b lub 70c i nie narzekam, nie zaobserwowałam nigdzie
        buł ani żeby mi zapięcie podjeżdżało pod kark, ale jestem ciekawa, co mi
        polecicie :) Dodam jeszcze, że wg mnie moje piersi są dość szeroko rozstawione.
      • po.rzeczka Re: 72/83 19.08.08, 23:38
        Spróbuj jakiegoś 65(30)D na początek,lepiej z mniej rozciągliwych staników,nie
        usztywnianych na fiszbinach.Pamiętaj o wszystkich radach dotyczących mierzenia
        stanika(na górze wątku).
    • wawiankaja 71/86 18.08.08, 21:31
      czytam Was już od jakiegoś czasu. Zaczęłam też szukać dla siebie właściwego
      stanika (wydaje mi się że 65DD) ale okazało się że nie do końca jestem
      przekonana że będę zadowolona z wyboru. Dlatego proszę o radę.
      Po pierwsze czy 65DD przy moich wymiarach (71 ciasno pod biustem, 86 luźno w
      biuście bez stanika) jest właściwe?
      Po drugie - i tu już się pogubiłam- chciałabym aby stanik nie był tak do końca
      miękki bo boję się efektu płastugi. Wolałabym aby żeby był z materiału lekko
      sztywnego, podwójnego czy coś w tym stylu. Poza tym szukam takiego z pionowymi
      przeszyciami (marzenie to aragon panache), czyli chyba typu balkonik. No i tu
      pole się zawęża i okazuje się że ciężko mi coś znaleźć. Chciałabym żeby biust
      był ładnie okrągły a nie taki spiczasty, czego po prostu niecierpię :) Nie wiem
      też jak panache trzyma rozmiarówkę, tzn czy 65DD to na moje wymiary.
      Pomocy, błagam !!! :)
      • pitupitu10 Re: 71/86 wawiankaja 19.08.08, 11:00

> Po pierwsze czy 65DD przy moich wymiarach (71 ciasno pod biustem, 86 luźno w
        > biuście bez stanika) jest właściwe?

Tak.

> Po drugie - i tu już się pogubiłam- chciałabym aby stanik nie był tak do końca
        > miękki bo boję się efektu płastugi.

Efekt płastugi nie występuje w stanikach miękkich. On występuje w stanikach w
        ZŁYM ROZMIARZE. Twój biust będzie trzymany i kształtowany głównie przez obwód,
        więc "od dołu". Do tego nie trzeba sztywnych miseczek. Na początek miękkie
        staniki są bardzo wskazane, gdyż sztywniaki "zaciemniają" obraz. Miseczki nie
        marszczą się, więc trudniej ocenić, czy rozmiar jest dobry (a na pewno tobie,
        która pewnie jeszcze nie orientuje się dobrze w stanikologii stosowanej ;) )
        Jaki rozmiar teraz nosisz? Pewnie jakąś 70tkę lub, o zgrozo 75tkę. Staniki o
        takich obwodach nie mają szansy podtrzymać ci biustu! Poczytaj ten wątek:
        www.tinyurl.pl/?72QLhUaP

Wolałabym aby żeby był z materiału lekko
        > sztywnego, podwójnego czy coś w tym stylu.

Nikt nie każe ci zaczynać od staników z cienkiej siateczki, typu Zeta. Wybierz
        stanik miękkie na fiszbinach. NIE zamawiaj stanika usztywnianego!

:) Nie wiem
        > też jak panache trzyma rozmiarówkę, tzn czy 65DD to na moje wymiary.
        Przed kupieniem stanika poczytaj o nim w odpowiednim wątku producenta.
        • wawiankaja Re: 71/86 wawiankaja 19.08.08, 11:17
          dzięki wielkie za odpowiedź!
          teraz noszę 70C i wiem że jest to rozmiar niedobry. Dlatego też
          miedzy innymi trafilam na forum i szukam na wlasna reke. Wczoraj
          zrobilam jeszcze eksperyment z tasma do mierzenia i musze przynac ze
          rzeczywiscie przy mocnym scisnięciu czyli mniejszym obwodzie pod
          biustem piersi ladniej sa wyeksponowane i nie uciekaja dolem. Jakbym
          jeszcze mogla je ograniczyc po bokach fiszbinami to bym miala piersi
          jak ta lala :)
          czyli 65DD powinno być dobre. Miekkie 65DD. O matko, jak ja to
          przezyje :)
    • idziejoannaoch 80/95 19.08.08, 15:45
      nieopatrznie podczepiłam się pod kogoś, przepraszam i już poprawiam:
      Witam, zmierzyłam się zgodnie z zaleceniami i wyszło mi, że pod biustem mam 80
      cm, a w biuście 95. Noszę 75b lub 70c i nie narzekam, nie zaobserwowałam nigdzie
      buł ani żeby mi zapięcie podjeżdżało pod kark, ale jestem ciekawa, co mi
      polecicie :) Dodam jeszcze, że wg mnie moje piersi są dość szeroko rozstawione.
      • stary_dywanik Re: 80/95 19.08.08, 17:00
        Spróbuj może przymierzyć coś z większą miseczką bo dziwne mi się
        wydaje, że przy tych wymiarach 75B,70C nie są za małe. Czy na pewno
        wygarniasz wszystko do stanika?

Jak będziesz miała możliwość to przymierz może jakieś 75D lub E (34
        D lub DD w brytyjskiej rozmiarówce) lub 70 F lub G (32 E lub F w
        brytyjskiej rozmiarówce).
        • idziejoannaoch Re: 80/95 19.08.08, 19:52
          może to zależy od stanika, bo faktycznie są 75b, które są na mnie za małe, ale
          te które mam wydają się wszystko mieścić (z usztywnianą i miękką miseczką),
          nawet jak pozgarniam wszystko co tylko mogę dookoła do miseczki. Fiszbiny też
          trafiają w środek pachy. Chętnie bym coś przymierzyła, ale nie widziałam w życiu
          w sklepie D mniejszego niż 80, a trochę boję się kupować coś w internecie :p
          • figa84 Re: 80/95 19.08.08, 23:43
            Nie no, sa po sklepach 70D, 75D. Co więcej nawet są E i F. Rzadko i
            zwykle ukryte, ale jednak są. Osobiście się zdziwiłam jak
            narzekałam, że 70C małe. Dostałam w tym samym kroju jescze 3 staniki
            i każdy z większą miską. A na wiszaczkach tylko B i C:-) Pochodź i
            popytaj.
    • mlae 69/86 20.08.08, 19:11
      Do tej pory nosiłam przeważnie 70C, czasem 70D
      • stary_dywanik Re: 69/86 20.08.08, 21:38
        Spróbuj przymierzyć jakiegoś modelu w rozmiarze 30 (65)DD lub
        ewentualnie 28(60)F jeśliby obwód 65 okazał się niewystarczająco
        ścisły by dobrze zbierać i podtrzymywać.
    • my_julianka 68/82 20.08.08, 20:55
      niedawno trafilam na to forum i jestem z jednej strony zachwycona ze
      ktos wreszcie pomyslal o nas-malobiusciastych:)) a z drugiej
      przerazona bo mam 24 lata a wychodzi na to ze nigdy nie mialam
      dobrego stanika!!!
      No ale do rzeczy - do tej pory 75A czesto puszapy oczywiscie:(
      najczesciej stanik podjezdzal do gory, czasem przy pochyleniu
      odstawal u gory... ogolnie jestem drobnej budowy. Z gory dziekuje za
      pomoc, obawiam sie tylko ze bede miala problem z kupieniem stanika o
      dobrym obwodzie:(( pozdrawiam
      • stary_dywanik Re: 68/82 20.08.08, 21:41
        Spróbuj przymierzyc coś w rozmiarze 30 (65)C lub 28 (60) DD.

Zakupami się nie martw. Zdecydowana większość z nas kupuje przez
        internet. Można wtedy spokojnie w domu przymierzyć, sprawdzić jak
        wygląda pod ulubioną bluzką, w razie wątpliwości skonsultować się na
        forum a jeżeli zakup okaże się nietrafiony odesłać do sklepu.
        • my_julianka Re: 68/82 20.08.08, 22:15
          ok, dzieki:) a w polskiej rozmiarowce cos bym znalazla??
    • anna_faustyna 68/80 21.08.08, 14:56
      Czy dobrze rozumiem, że powinnam nosić 60D? (noszę, o zgrozo, 70/75
      A/B!!!).
      • kaczencja Re: 68/80 22.08.08, 13:17
        Tak, myślę, że powinnaś celować w 60D. Większość z nas przed trafieniem na Lobby nosiło mniej lub bardziej niedopasowane staniki. Podpowiem, że w ścisłych modelach możesz również celować w 65B, a w firmie Elle Macpherson, słynącej z biustonoszy na małe biusty mogłabyś się rozglądać również za 65C - firma słynie z wąskich obwodów i mniejszych miseczek niż standardowe. Podpowiem tylko, że obwód 60 w brytyjskich sklepach jest oznaczony jako 28, 65 zaś jako 30. Zamiast 65C szukasz więc wówczas 30C, a zamiast 60D - 28D.
    • tai-n 67-68/84-85 22.08.08, 11:44
      Wymiary jak u góry.

Nie jestem w stanie określić dokładnie, bo w sumie pod biustem jest 67 ale
      BARDZO ŚCIŚNIĘTE NA WYDECHU a w biuście to tak 84,5 ;)

I pomyśleć, że praktycznie wszystkie moje biustonosze to 75B :/

Obecnie najlepiej pasujący to bodajże jakiś 70B przypiąty najciaśniej jak się
      da, ale i tak robią się "bułeczki" pod pachami :/

Co mi radzicie?
      • kaczencja Re: 67-68/84-85 22.08.08, 13:28
        Pod biustem zawsze należy mierzyć się bardzo ciasno, przyjmijmy zatem, że masz tam 67cm. Przy takich wymiarach powinnaś zacząć od mierzenia staników w rozmiarze 60E, w modelach o ciasnych obwodach dobre będzie również 65D - sama mam 67cm pod biustem i szukam najczęściej właśnie ścisłych 65D. Wiele zależy od kształtu biustu, nie zawsze jest tak, że rozmiar tabelkowy okazuje się właściwym. Gdyby po prawidłowym założeniu biustonosza i wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczek okazało się, że linia biustu nie jest gładka i nad miseczkami tworzą się tzw. bułki, będzie to oznaczać, że stanik jest za mały i wtedy należałoby w takim modelu zamiast 65D mierzyć 65DD a zamiast 60E odpowiednio 60F. Piszę o tym dlatego, że z końcówki Twojego posta wnioskuję, że 70B jest za małe, 65D ma zaś miseczkę zbliżoną do tej w 70B. Oczywiście wśród różnych modeli są drobne wahania co do wielkości miseczek, dlatego właśnie warto znać sąsiednie rozmiary, w które warto celować, gdyby ten tabelkowy był za mały.
        • tai-n Re: 67-68/84-85 23.08.08, 10:52
          dziękuję za odp!

będę szukać cierpliwie :)
    • hanka505 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 22.08.08, 14:23
      Moj obwod pod biuistem to 71cm, a w biuscie 88, w zwiazku z tym jaki rozmiar mi
      pasuje? :)
      • kaczencja 71/88 65E 22.08.08, 14:27
        Twój rozmiar to 65E (30E). Sądzę, że gdybyś zamierzała kupić jakiś stanik słynący z większych miseczek niż standardowe, mogłabyś wówczas celować również w 65DD, ale ogólnie standardowo powinno pasować 65E.
        • hanka505 Re: 71/88 65E 11.09.08, 12:31
          Wow dopiero teraz dotarlam do tej odpowiedzi, bo myslalam, ze moj post sie nie
          wyswetlil, bo spodziewalam sie go na pierwszej stronie :)
          Dziekuje bardzo za rade, hmm 65E, nigdy nie pomyslalam o takim rozmiarze, do tej
          pory zawsze nosilam 75B.
          A moge prosic o polecenie dobrej firmy biustonoszy?
          • kaczencja Re: 71/88 65E 11.09.08, 13:37
            Najpopularniejsze, najczęściej kupowane na początek i najbardziej sprawdzone pod względem konstrukcji biustonosze mają Freya i Panache. Są to firmy, które specjalizują się głównie w robieniu biustonoszy z małymi obwodami i dużymi miseczkami. Biustonosze te polecamy zazwyczaj na początek, dlatego, że można o nich znaleźć dużo informacji na forum, poczytać o poszczególnych modelach i zapytać np. czy przy takich a takich wymiarach powinno się brać w danym modelu ten czy ten rozmiar. Biustonosze te zazwyczaj dobrze kształtują biust i są dobre jakościowo, ale często są nieco bardziej zabudowane. Ja np. bardzo lubię Panache, jest też mnóstwo fanek Freyi na forum, ale są też osoby, które wolą eksperymentować z innymi markami, które szyją swoje wyroby z myślą o małych biustach. Niżej zabudowane biustonosze, również dobrej jakości szyje np. Elle Macpherson - ale w tej firmie trzeba brać poprawkę na dużą ściśliwość i małe miseczki w wielu modelach - z resztą wątek firmy jest bardzo rozbudowany i znajduje się tam wiele informacji.

Moja rada: poprzeglądaj sklepy internetowe i powybieraj sobie kilka modeli staników, które Ci się podobają. Potem powpisuj ich nazwy w wyszukiwarkę na forum i sprawdź, co dziewczyny piszą o tych stanikach. W zasadzie w każdej firmie szyjącej naszą rozmiarówkę można znaleźć coś ciekawego, dlatego nie będę Ci mówiła: stawiaj jednoznacznie na Freyę, czy Panache. Po prostu pooglądaj i poczytaj a sama wysuniesz wnioski, co by Ci najbardziej odpowiadało.
      • abigail86 70-89 ale jakaś nietypowa jestem:( 29.08.08, 16:03

Wcześniej najczęsciej nosiłam rozmiar 70B lub 75A, ale pod biustem zawsze było
        troche za luzno, poza tym spłaszczały i rozsmarowywały mi tylko przez wiele lat
        biust:/. Gdy trafilam na to forum, po wymierzeniu się miałam 70/85 i zgodnie z
        tabelką zakupilam biustonosz w rozmiarze 65D Rigby and Peller (małe dzieło
        sztuki!)i muszę przyznać, ze o wiele lepiej się w nim czuję niż w wygąbkowanych
        push upach , poza tym w międzyczasie „urosłam”:).
        Teraz, przy 70/88-89 (w zalezności od dnia cyklu miesiaczkowego i tego czy
        mierzę się w miękkim staniku czy bez niego) mam wrazenie, ze gorna czesc
        miseczki 65D nadal mogla by byc lepiej wypelniona, ale siateczka na górze
        przylega do ciała i jak wszystko wygarnę to w ogole się nie marszczy. Jeśli
        jestem przed okresem i piersi się bardziej wypełniają, to po prostu trochę
        luzuję ramiączka i nadal jest ok.
        No ale ucieszona swoimi „postępami” postanowiłam zaszaleć i kupić Polkę na
        specjalne okazje w rozmiarze jaki widziałam że najczęsciej doradzałyście moim
        „rozmiarowym bliźniaczkom”, czyli 65E. Przyszła do mnie dzisiaj z Brastopu i...
        klapa:(!! W miskach u góry hula halny;((((!! Są porządnie za duże:( Ale jest tak
        piękna, że dam jej jeszcze szansę tuż przed okresem i zobaczę, jak bardzo
        sytuacja jest beznadziejna:(.
        U mnie chyba jednak tabela się nie sprawdza...
        Pewnie dlatego, że ja mam raczej płaską klatkę piersiową, piersi są dosyć
        szeroko rozstawione i niestety niezbyt pełne od góry-prawie sama skóra:)), o
        rowku między piersiami to sobie mogę najwyżej pomarzyc...
        może dlatego w rzeczywistosci powinnam nosic bieliznę rozmiar mniejszą, niż
        wskazuje to tabela??

Powinnam przy takim kształcie piersi próbować większych rozmiarów, skoro wydaje
        mi się, że z poprzedniego stanika jeszcze nie wyrosłam?
        Jezeli ktos jest wstanie mi doradzic, to z góry dziekuje za pomoc:)

P.S. Dziewczyny, pewnie to głupie pytanie, ale jak mierzycie swoje wymiary w
        biuście, to czy centymetr przylega do ciała na całej jego długości, czy tez w
        dolince między piersiami nie dotykacie nim do skóry? Bo może ja się źle mierzę??
    • hanka505 71 pod biustem i 88 w biuscie :) 22.08.08, 14:37
      I jaki rozmiar dla mnie?
      • kaczencja Hanka505 - masz odpowiedź powyżej swojego posta. 22.08.08, 14:47
        • hanka505 Re: Hanka505 - masz odpowiedź powyżej swojego pos 15.09.08, 17:59
          Przeszlam cale miasto i nie znalazlam, zadnego sklepu, ktory dysponowalby
          65tkami :( Nie musze chyba dodawac jakie miny stroily ekspedientki...
          No i moje pytanko, czy nie ma szansy, ze 70D rowniez by pasowalo? Powtarzam
          wymiary 71/88
          Dziekuje z gory za rade :)
      • jane_austen Re: 71 pod biustem i 88 w biuscie :) 22.08.08, 16:38
        65E :)
    • siwunia7 72 / 95 pomocy ! 22.08.08, 22:00
      do tej pory nosiłam 80B ale schudłam i okazało sie ze obwód jest dużo za luźny,
      miska natomiast dobra. kupiłam stanik 75C i wiem ze obwod powinien być mniejszy
      a miska jest za mała ;(
      • kaczencja Re: 72 / 95 pomocy ! 22.08.08, 22:25
        Przy takich wymiarach powinnaś celować w rozmiar 65FF. 75C z całą pewnością jest za luźne, a miseczka w nim jest mniej więcej taka jak w 65F. Miseczka w 65FF będzie więc jakby o literkę większa, ale obwód będzie dużo bardziej ścisły niż w 75C i na pewno lepiej zbierze i podtrzyma Twój biust.
    • benjamino3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 23.08.08, 13:47
      Witam wszyskich
      Proszę o pomoc w dobraniu prawidłowego rozmiaru biustonosza
      Moje wymiary to 69/89-91
      • po.rzeczka benjamino3 69/89-91 23.08.08, 14:10
        Lepiej dobierać na większy wymiar(91).Zacznij od ścisłego 30(65)F lub z bardziej
        rozciągliwych 28(60)G.Może się też okazać,ze potrzebujesz o literkę więcej/mniej.
    • madziah_stanik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 23.08.08, 22:27
      Witam!
      Moje wymiary to 70 cm pod biustem i 85 w biuście.
      Dotychczas kupowałam zawsze 75 A, bo 70 A wydawały mi się zawsze za ciasne.
      • zielony.szuszu 83 cm i 94 cm -- nietypowo? 23.08.08, 23:18
        Witajcie Stanikomaniaczki :-)
        Zachęcona wielogodzinną lekturą forum, też proszę o zaoczną pomoc w ustaleniu
        rozmiaru biustonosza. Sezon weselny, fajne sukienki w szafie, ale pod nimi też
        porządek musi być :-)
        Zazwyczaj noszę jakieś "uniwersalne" staniki 80-85 B, ale do wygody im daleko...
        Najulubieńsze i najwygodniejsze w mojej szafie to dotychczas: sportowy (...)
        Nike UK 36A, EUR 80A oraz kupiony w UK La Senza 34A EUR 75A (za metkami oba
        rozmiary podaję).

Gdzie w Krakowie kupić elegancki biustonosz z odpinanymi ramiączkami na mój
        rozmiar? Może polecacie jakiś konkretny obwód małym biustom o sporym obwodzie?
        Czy to już pytania na inny wątek? ;-)
        Pozdrawiam serdecznie,
        jestem pod wrażeniem ilości zaczernionych stron w tym temacie...
        • kaczencja Re: 83 cm i 94 cm -- nietypowo? 23.08.08, 23:54
          Proponuję, abyś spróbowała poszukać stanika w rozmiarze 75D, który przy takich wymiarach powinien być znacznie bardziej odpowiedni niż 80B czy 85B. Adresy dobrych sklepów stacjonarnych znajdziesz tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
          Wystarczy, że znajdziesz swoje miasto.
          • zielony.szuszu Re: 83 cm i 94 cm -- nietypowo? 24.08.08, 10:54
            Dziękuję serdecznie, oczywiście to D brzmi niebywale, ale jeszcze dziś idę
            przymierzać! :-)
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 23.08.08, 23:50
        70A wydawało Ci się za ciasne, bo miało za małą miseczkę. Fiszbiny zapewne wchodziły Ci na pierś i ugniatały biust, przez co powstawało wrażenie zaciasności. Jest to dość popularne zjawisko przy noszeniu za luźnego obwodu przy za małej miseczce. Z takimi wymiarami powinnaś spróbować 65D, obwód będzie ciaśniejszy, ale miseczka większa i fiszbina szersza, przez co wrażenie ucisku powinno zniknąć, zastąpione przez wrażenie podtrzymania biustu i stabilności.
        • kaczencja Madziah_stanik - post wyżej jest do Ciebie 23.08.08, 23:55
          • madziah_stanik Re: Madziah_stanik - post wyżej jest do Ciebie 24.08.08, 00:10
            Dzięki za szybką odpowiedź. Napisz mi jeszcze od jakiego sklepu internetowego
            zacząć, żeby ceny mnie nie zabiły.
            • kaczencja Re: Madziah_stanik - post wyżej jest do Ciebie 24.08.08, 00:23
              Ze sklepów możesz spróbować np. z www.brastop.com - można upolować 65D poniżej 10 funtów, ale wysyłka kosztuje 6 funtów. Warty uwagi jest sklep wyprzedażowy www.figleavesclearance.co.uk gdzie zdarzają się spore okazje. Ja osobiście jestem zwolenniczką kupowania na aukcjach na eBay. Na brytyjskim eBayu jest mnóstwo okazji i można staniki upolować bardzo tanio na licytacji. Ceny w Kup Teraz również nierzadko bywają niższe niż sklepowe.

Jeżeli chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej o sklepach internetowych, zajrzyj na blog www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
              Niedawno ruszył też nowy polski sklep internetowy www.dopasowana.pl gdzie można nabyć niektóre modele po ok. 80zł.
    • elmilinden Pytanie nietypowe:) 24.08.08, 01:07
      Sorry, że wklejam link do aukcji, przysięgam, nie moja;)

www.allegro.pl/item422037365_youngattitude_kremowy_65e_70dd_70_dd_nowy.html
      Chodzi o to, że tutaj sprzedający opisuje obwód tego stanika jako bardzo mały.
      Czy w związku z tym mogłabym sobie kupić taki 70D i mógłby być ok na 66-7/85?
      • pitupitu10 Re: Pytanie nietypowe:) 24.08.08, 10:14
        Wydaje mi się, że ta sprzedawczyni stosuje jakąś dziwną metodę mierzenia
        stanika, tzn. mierzy zapięty stanik. Ja na twoim miejscu napisałabym do niej i
        poprosiła o zmierzenie go rozpiętego. Możesz podać ten link do Balkonetki:
        balkonetka.pl/2008/05/06/jak-sprzedac-stanik-na-allegro/
        A wątek o marce Young Attitude tu chyba mamy.
    • asiunia3588 91,5/75,5? jakies takie... rozlane 24.08.08, 09:51
      • pitupitu10 Re: 91,5/75,5 asiunia3588 24.08.08, 10:18
        Zacznij od rozmiaru 32(70)DD (PL 70E).
    • perpetulla Re: 69/82 24.08.08, 16:10
      Witam, z kalkuratora wyszedł rozmiar 65D, zalupiłam więc Freyę Retro w tym
      rozmiarze ale miseczki są chyba za małe i wydaje mi się, że jednak powinnam
      nosić rozmiar 60E. Proszę o radę.
      • kaczencja Re: 69/82 24.08.08, 16:17
        Gdy ja wpisuję Twoje wymiary w kalkulator, wychodzi 60DD, ewentualnie 65C, czyli tak jak powinno być. Model Freya Retro jest po pierwsze usztywniany, po drugie bardzo specyficzny i wielu osobom po prostu nie pasuje. Do tego jest powszechnie znany jako małomiseczkowiec. Moja rada jest taka: kup sobie biustonosz miękki w rozmiarze 60DD albo 65C, wcześniej poczytaj trochę o nim na forum i upewnij się, że nie jest to małomiseczkowiec, czy jakiś rozciągliwiec, tak, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo nieudanego zakupu.
    • sliwka30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 24.08.08, 20:43
      witam :) ja z sąsiedzkiego forum :)
      ja w imieniu siostry - pod biustem ma 100 a w biuście 114, nosi obecnie 95B i
      narzeka na swój mały biust, jaki rozmiar jej zaproponować?
    • sliwka30 100/114 24.08.08, 20:45
      witam :) ja z sąsiedzkiego forum :)
      ja w imieniu siostry - pod biustem ma 100 a w biuście 114, nosi obecnie 95B i
      narzeka na swój mały biust, jaki rozmiar jej zaproponować?
      • po.rzeczka Re: 100/114 25.08.08, 17:37
        To kompletnie nie moje okolice rozmiarowe,ale wychodzi brytyjskie 40(90)E,a
        polskie 90G.
        • joankb Re: 100/114 27.08.08, 08:40
          Duże obwody sa zwykle bardziej ściśliwe. Spokojnie można zacząć od 40-ki, ale
          myślę, że docelowo to może być nawet 85.
    • yasemin 70/85 25.08.08, 16:34
      mierzyłam się ciasno na wydechu pod biustem i wychodzi 70, w biuście
      natomiast luźno- 85. Stanik, który najlepiej na mnie leży ma
      napisane na metce, że wg numeracji europejskiej 70- czyli pewnie ten
      numer odpowiada rozmiarom pod biustem, natomiast miseczka jest, o
      ile pamiętam, A. Spod jednej miseczki niestety już wyszły fiszbiny i
      teraz miseczki w ogóle nie trzymaja biustu. Ten stanik kupowała mi
      ciotka 2 lata temu beze mnie z gwarancją,że jakby nie pasował, to by
      można był wymienić; na szczęście udało się jej trafić w mój rozmiar.
      Teraz ja chcę sobie sama kupić biustonosz i jestem cała w stresie,
      czy dobrze wybiorę. Najbardziej wolałabym, żeby to był push up albo
      inny kształtujący biust. Pomóżcie mi coś odpowiedniego wybrać.
      • kaczencja Re: 70/85 65D 25.08.08, 17:08
        Powinnaś zacząć szukać rozmiaru 65D i ja jednak na początek odradzałabym push-up, dlatego po pierwsze, że trudniej jest w push upie stwierdzić, czy naprawdę dobrze leży. Poza tym sama mówisz, że chcesz stanika, który ładnie Ci ukształtuje biust, a do tego najlepiej nadaje się dobrze dobrany, miękki biustonosz, push-up zaś może conajwyżej narzucić biustowi z góry ustalony przez wyprofilowanie miseczek kształt - który to kształt wcale nie musi być zgodny z naturalny kształtem piersi jego właścicielki. Serdecznie zatem proponuję Ci zainteresowanie się biustonoszami miękkimi w rozmiarze 65D (brytyjskie 30D).

Niestety, obwody 65 nie są jeszcze powszechnie dostępne w polskich sklepach. Adresy kilku sklepów stacjonarnych w Polsce możesz znaleźć na www.stanikowe-sklepy.blogspot.com Większość z nas z powodzeniem zaopatruje się w sklepach internetowych i na aukcjach - bo jest taniej i wybór bardzo często bywa większy. Zanim zamówisz jakiś stanik, warto najpierw poczytać o danym modelu na forum, gdzie dowiesz się, czy nie jest to przypadkiem jakiś wyjątkowo rozciągliwy stanik, albo model małomiseczkowy - tak aby zmniejszyć prawdopodobieństwo nieudanego zakupu.
    • seidhee 71/88=89 25.08.08, 17:37
      Przymierzałam już: Freya Ines 30E - za duże miski, ale to
      wielkomiseczkowiec podobno. Fiszbiny były wąskie i mi to pasowało.
      Nie wiem, czy mniejszy rozmiar byłby ok, bo miałam wrażenie, że choć
      w miskach wiatr hula, to ich górny brzeg ciasno przylega i mógłby
      się wbijać. Fantasie Cally strapless 30E - rozmiarowo ok, ale góra
      miseczki lekko wbijała mi się w pierś i robiły się kacze dzioby,
      jakoś nie mogłam ułożyć tego stanika. W sklepie przymierzałam
      stacjonarnie Arabellę 30E czarną - za duże miski, i 30d - za małe
      miski. Niestety nie było 30dd (a swoją drogą to ekspedientka uznała,
      że rozmiar mniejszy to będzie 30d, ale już straciłam cierpliwość i
      wyszłam, nie domagając się 30dd). Może ktoś ma podobne wymiary i coś
      mi poleci? Zastanawiam się nad Pollyanną 30E.
    • madlenna19 dla siostry: 73/86 25.08.08, 18:53
      j/w
      • pitupitu10 Re: dla siostry: 73/86 27.08.08, 09:41
        Niech siostra spróbuje 30(65)DD.
    • magdziewajka 69/81 25.08.08, 19:40
      zawsze nosiałam miseczke 75 B, ale teraz policzyłam sobie na kalkulatorze rozmiarów i wyszło mi że powinnam nosić w rozmiarówce polskiej 60 E a brytyjskiej 65C!! Czy to wogóle jest realne, to moje pierwsze pytanie a drugie to o jaki właściwie rozmiar mam pytać ten polski czy ten brytyjski ??
      • 2tea Re: 69/81 26.08.08, 15:40
        Ja mam 65/81,5-83 i noszę brytyjskie 60E z małomiseczkowców.
        Powinnaś brać pod uwagę 60DD lub 60E, możesz spróbować 65C lub
        małomiseczkowe 65D z brytyjskich staników. Jak będziesz kupować
        staniki brytyjskie to musisz brać rozmiar brytyjski.
        W polskich sklepach trudno dostać takie rozmiary, a szczególnie z
        obwodem 60 :(
    • pani.jazz 80/90 + pare innych przypadlosci 26.08.08, 01:02
      Siema, biusciaste :)

Bardzo sie ucieszylam po lekturze Waszych postow - nareszcie ktos mowi do rzeczy, rozsadnie i cierpliwie tlumaczy co i jak z tymi niebywalymi urzadzeniami do podtrzymywania piersi.

Bede Wam bardzo wdzieczna za pomoc w okresleniu rozmiaru stanika, od ktorego moglabym wyjsc na poszukiwania idealu.
      Pod biustem mam 78-80 i nic nie poradze - nie ma tam czego sciskac, chyba ze chce sie mnie udusic. Mam po prostu okropnie duze pluca. Biust za to na tym koscistym aparacie lezy umiarkowanej wielkosci i dosc szeroko rozstawiony: na luzie 90.
      Do tej pory nosilam standardy w rodzaju 75B-C i jakos to uchodzi, choc zwykle miseczki nie przylegaja dobrze do piersi. Moze to kwestia fasonu? Nizej niz 75 nie schodze, bo mnie dusi. Naprawde musze miec jak oddychac, a i 75 potrafi zostawic mi pregi pod biustem.
      Dodatkowym problemem sa wiecznie spadajace ramiaczka - nie ma dlugosci, ktora by sie trzymala. Z drugiej strony na to wiele chyba nie poradze, jesli nie przestane sie garbic ;). Ale staram sie, staram! Biust eksponowac jak sie patrzy, choc glownie na widok ocz ludzkich wystawiaja sie sterczace do przodu zebra i sliczna, dlugo hodowana buleczka w okolicach pepka ;).

Dzieki Wam ogromne za madrosc, zyczliwosc i oczywiscie za forum! Za odpowiedz podziekuje oddzielnie :).

Sciskam wszystkie pod biustem,
      pani.jazz
      • pitupitu10 78/90 pani.jazz 27.08.08, 09:59
        Wg tych wymiarów jesteś pomiędzy dwoma rozmiarami: 32(70)D i 32(70)DD. Najlepiej
        by było, gdybyś zamówiła jeden model stanika w tych dwóch rozmiarach. Jeśli stać
        cię na zamówienie tylko jednego (i nie masz w pobliżu "biuściastego" sklepu
        stacjonarnego), radziłabym zacząć od 32DD. Lepiej jest mieć stanik odrobinę za
        duży (miejsce na migrację) niż za mały. W polskich rozmiarach celuj w 70D lub E.

Staniki z obwodem 75 raczej będą na ciebie za luźne (chyba że trafisz na
        ściśliwca, wtedy bierz 32(75)B lub C). Jeśli przymiarzasz staniki z za małą
        miseczką, to piesi wypychają stanik do przodu, a ty odczuwasz obwód jako ciasny,
        chociaż on taki nie jest.
        Zrób taki test: Zapnij stanik bez zakładania miseczek (niech sobie wiszą). Teraz
        możesz stwierdzić, czy stanik danego stanika ma odpowiedni dla ciebie obwód.
        Jeśli nie możesz oddychać, jest ci niewygodnie - jest za ciasny. Jeśli jest
        luźny, nie podtrzymuje dobrze piersi - zmień go na mniejszy.

Zanim kupisz dany stanik, poczytaj co o nim sądzą inne forumki. Spis producentów
        jest w spisie treści. Wybierz model miękki na fiszbinach: w takim najłatwiej
        stwierdzić, czy pasuje.
        • pani.jazz Re: 78/90 pani.jazz 27.08.08, 20:52
          Pitupitu, dziekuje stokrotnie! Na pewno skorzystam z Twoich rad :). Mieszkam w stolycy, wiec mysle, ze znalezienie stacjonarnego sklepu dla biusciastych nie bedzie specjalnym problemem :). Poczytam na forum, co proponujecie.

Raz jeszcze dzieki i pozdrawiam,
          jazz
          • pitupitu10 Re: 78/90 pani.jazz 28.08.08, 10:05
            Skoro jesteś z Warszawy, to umów się na wizytę w Peachfield:
            stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/04/peachfield-stacjonarny.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka