Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6

• nathalie01 76/86 08.09.08, 12:00
      do tej pory nosiłam 70D i było ok, ale chudnę, straciłam w biuście jakieś 4 cm i
      staniki robią się "puste", podejrzewam teraz 70B albo 70C, ale wolę się upewnić :)
      • 2tea Re: 76/86 08.09.08, 12:31
        70B może być za małe, ale 70C powinno być dobre. Może spróbuj też z
        brytyjczyków 65DD, bo skoro chudniesz to może pod biustem też
        trochę ubędzie.
        • nathalie01 Re: 76/86 08.09.08, 12:56
          no jak narazie schudłam aby w biuście, ale może się w takim razie jakiś czas
          powstrzymam przed kupnem nowej bielizny i zobaczę na czym stanie :)
          • 2tea Re: 76/86 08.09.08, 14:05
            Dobry pomysł. Jak się ma stałą wagę, trudno jest dobrać właściwy
            stanik, a co dopiero przy wahaniach wagi.
            Powodzenia :)
          • stary_dywanik Re: 76/86 08.09.08, 16:57
            70C jest na tyle powszechnym rozmiarem w sklepach, że możesz po
            prostu pochodzić po sklepach i pomierzyć różne fasony różnych firm.
    • cocoamore 66/75 08.09.08, 23:01
      Bardzo podobają mi się staniki typu plunge :) Przeglądałam brytyjskie strony i spodobał mi się ten stanik tiny.pl/8csw Myślicie, że będzie ładnie eksponował drobny biust? Bo ja mam małe obawy związane z tym, że miseczki są chyba za szeroko rozstawione. Chciałabym jakiś stanik, który by zbierał piersi z boków i unosił je, ale na naszym rynku, chyba takiego nie znajdę na swój rozmiar.
      • kaczencja Re: 66/75 09.09.08, 15:07
        Nie wiem, ja tej firmy nie znam w ogóle, a ze zdjęć ciężko jest coś wywnioskować. Też mi się wydaje, że te miseczki mają szeroki rozstaw, ale nie wiadomo, jak by to wyglądało przy mniejszym rozmiarze. Nie wolisz popróbowac czegoś sprawdzonego? La Senza 65A? Elle Macpherson? Te firmy dosyć dobrze prezentują się na małobiuściastych a do tego jest o nich sporo opinii na forum, więc chociaż mogłabyś się zorientować, jaki rozmiar brać w danym modelu i czy w ogóle warto.
      • cocoamore Re: 66/75 09.09.08, 15:44
        Mogę prosićo adres jakieś strony internetowej z bielizną tych marek? :)
        • kaczencja Re: 66/75 09.09.08, 15:55
          www.lasenza.co.uk - wysyłka do Polski to 8 funtów.
          Co do Elle, najlepiej polować na ebayu - albo brytyjskim www.ebay.co.uk, albo na amerykańskim www.ebay.com. Zamiast 65A wpisuj 30A, bo oni tam inaczej zapisują rozmiary. Elle Macpherson dostaniesz też na figleaves.co.uk, ale na ebayu można upolować taniej :)
      • pitupitu10 Re: 66/75 10.09.08, 12:07
        Spróbuj stanika o rozmiarze 28(60)C (dosyć trudno dostępne) lub małomiseczkowego
        28D (powszechnie dostępne). Żeby dowiedzieć się, czy stanik jest małomiseczkowy
        poczytaj opinie o nim w odpowiednim wątku producenta (spis producentów w spisie
        treści). Spróbuj też rozmiaru 30A , ale raczej z modeli o ciasnym obwodzie. La
        Senza i Elle MacPherson to dobry wybór, z tym, że biustonosze tych firm są
        raczej małomiseczkowe. Jeśli masz taką możliwość, to zamów od razu rozmiary 30A
        i 30B.
        • cocoamore Re: 66/75 10.09.08, 21:18
          Dzięki! :)
    • kamelia111 88/104 08.09.08, 23:04
      ?
      • kaczencja Re: 88/104 09.09.08, 15:00
        W rozmiarówce brytyjskiej powinnaś szukać rozmiaru 80E (36E) - chodzi mi tu o firmy typu Panache, Freya i inne, które w swojej rozmiarówce mają DD, FF itd. W rozmiarówce polskiej, takiej, jaką kierują się polskie marki i np. Triumph możesz szukać 80G. Na Lobby Biuściastych powinnaś znaleźć adresy dobrych sklepów, oferujących w swoim asortymencie staniki z większymi literkami. Linki do odpowiednich wątków:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300&a=76905300
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&s=0
    • monikjon obwód pod biustem 75, w biuście 90 09.09.08, 10:27
      Wczoraj po poczytaniu na tym watku różnych mądrych rzeczy doszłam do
      wniosku że moje staniki nadaja się do wyrzucenia, zazwyczaj
      kupowałam 75B, ale po poprzymierzaniu doszłam do wniosku, że to za
      mała miseczka. Zostawiłam tylko 2 z tych wszystkich biustonoszy
      jakie miałam (reszta lezy w smieciach), obydwa w rozmiarze 75C, ale
      i tak mam wrażenie że miseczka jest za mała, bo fiszbna nie idzie do
      środka pachy, mam wrażenie, że nie objemuje całych piersi. Czy to
      możliwe przy moich wymiarach??
      • kaczencja Re: obwód pod biustem 75, w biuście 90 09.09.08, 14:52
        To jest bardzo możliwe - z moich obserwacji wynika, że takie np. 70B ma dużo płytszą miskę i bardziej płaską fiszbinę niż takie 65D - mimo że teoretycznie są przeznaczone na taki sam obwód w biuście. Podejrzewam, że 75B miało u Ciebie zbyt mało głęboką miseczkę, a fiszbina pewnie była za wąska i nie obejmowała całej piersi. Nic w tym z resztą dziwnego, bo z 75cm pod biustem powinnaś raczej mierzyć 70D, aniżeli 75B. Pochodź po sklepach i poprzymierzaj staniki 70D, najlepiej miękkie, nie jakieś push-upy. Jeśli 70D okazałoby się za małe, możesz próbować sięgnąć po 70E, ale myślę, że 70D powinno być okay :) Jeśli nie zmierzyłaś się pod biustem bardzo ciasno to mogłabyś mierzyć również 65E, ale ten rozmiar jest trudniej osiągalny, w Polsce jest zaledwie kilka sklepów, które mają go w asortymencie, więc zazwyczaj w tego typu rozmiary zaopatrujemy się przez internet.
    • bell9 73/86 09.09.08, 14:35
      to wymiary mojej siostry.Zmierzona wg.waszych/naszych instrukcji(jam biuściasta).Do tej pory siostra nosiła 75!B lub małe C.Nie bardzo mogła uwierzyć w to co pokazał jej kalkulator.Myślę że wy pokażecie podobnie.
      • kaczencja Re: 73/86 09.09.08, 14:44
        Ja bym jej z takimi wymiarami polecała 65DD i sądzę, że kalkulator pewnie poradził to samo. Przyślij do nas siostrę, to doradzimy jej konkretniej, jakie staniki powinna mierzyć, na jakie firmy warto zwrócić uwagę itd. Jeśli ma jakieś konkretne upodobania co do staników, to wówczas można poradzić coś więcej. Oczywiście, zmobilizuj ją do szukania miękkich biustonoszy, nie wiem jakie dotąd nosiła, ale skoro 75B to pewnie usztywniane.
        • bell9 do kaczencja 09.09.08, 15:53
          tak usztywniane. To 65DD to rozumiem jako 30DD a polskie 65E?
          • kaczencja Re: do kaczencja 09.09.08, 15:57
            Tak, jak brytyjskie staniki to 30DD, a polskie 65E. Ale zawsze przed zakupieniem stanika warto wpisać nazwę w wyszukiwarkę forum i sprawdzić, czy dany model nie jest np. jakimś rozciągliwcem, czy małomiseczkowcem, bo wówczas wiadomo, że trzeba trochę manipulować rozmiarem.
    • badapple 84/96 09.09.08, 15:46
      w chwili obecnej noszę rozmiar 85a.
      miseczka b jest na mnie za duża a mniejszy rozmiar pod biustem nawet na mnie nie
      pasuje.
      dodam, że mam naprawdę małe piersi [prawie nic] a wg kalkulatora wyszło mi, że
      powinnam nosić 75e co jest trochę dziwne, bo e zawsze kojarzyły mi się z
      kobietami, które naprawdę mają czym oddychać.
      • kaczencja Re: 84/96 09.09.08, 16:05
        Nie ma czegoś takiego jak jedno D, E, czy B. Literka w rozmiarze zawsze idzie w parze z obwodem i wraz z nim może oznaczać coś zupełnie innego. Podam przykład: miseczka w 60G jest dużo mniejsza niż miseczka w 85C. Dzieje się tak dlatego, że każdorazowo ze zmniejszeniem obwodu o 5cm musimy zwiększyć wyjściowy rozmiar miseczki o 2. Miseczka w 85A jest bardzo podobna do tej w 75E - będą one inaczej wyprofilowane, ale w sumie są szyte na osoby o podobnym obwodzie w biuście. W sposób superprosty starałam się to wytłumaczyć już koleżance wyżej, co prawda z innymi wymiarami, ale myślę, że przykład jest uniwersalny:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82564946&a=84357176
        Idź do sklepu i przymierz to 75E. I wtedy sama ocenisz, jak na Tobie leży :)
        Wątki z adresami dobrych sklepów:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300&a=76905300
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992&s=0
        • badapple do kaczencja 10.09.08, 12:06
          byłam wczoraj w 3 sklepach [tylko takie tu znalazłam] i tylko w jednym znalazłam
          rozmiar E. tylko, że wszystkie były dla kobiet karmiących i były baaardzo duże.
          nie posiadały żadnego usztywnienia, więc stwierdziłam, że nie ma sensu go nawet
          przymierzać [w jeden brak miseczki weszłaby mi cała głowa].
          czy każde 75E takie jest czy trafiłam do złego sklepu?
          czy kalkulator może się mylić?
          • pitupitu10 Re: do kaczencja 11.09.08, 11:49
            > byłam wczoraj w 3 sklepach [tylko takie tu znalazłam] i tylko w jednym znalazła
            > m
            > rozmiar E. tylko, że wszystkie były dla kobiet karmiących i były baaardzo duże.

Badapple, nie sugeruj się swoim pierwszym wrażeniem! Żeby wiedzieć, czy stanik
            pasuje czy nie, trzeba go ZMIERZYĆ. Jak moja mama przymierzała wciśnięty jej
            przeze mnie stanik, to też stwierdziła, że miski ma ogrooomne, i to NIEMOŻLIWE,
            żeby były na nią dobre. Były.

Jeśli w twojej okolicy w tym rozmiarze są tylko biustonosze dla karmiących, to
            skorzystaj z oferty sklepów internetowych (większość z nas tak robi zakupy
            stanikowe).

Kiedy będziesz przymierzać stanik, pamiętaj, żeby się pochylić i zgarnąć piersi
            do miseczek (w ten sposób będą dobrze ułożone) i dobrze podciągnąć ramiączka.
        • kaczencja Re: 84/96 10.09.08, 17:33
          Czy kalkulator może się mylić? Oczywiście, że może. Oprócz wymiarów, które wpisujemy do kalkulatora, by uzyskać wynik liczy się jeszcze sylwetka, szerokość piersi, kształt biustu i jego osadzenie i pewnie sporo innych rzeczy. Rozmiarówka w sklepach też bywa różna. Żeby było ciekawiej, masz bardzo podobne wymiary do mojej siostry, z którą dzisiaj byłam na zakupach, w celu pomierzenia staników. Ona wcześniej nosiła 85B, a powinna nosić 75DD, czyli polskie 75E. Byłyśmy dzisiaj w H&M i tak jak myślałam, miseczka w 75D była na nią za mała. Nie mieli 75E, a sądzę, że byłoby idealne. Szkoda, bo mają kilka naprawdę fajnych miękkich i ślicznych staników. Będę musiała jej nakupować staników w necie, bo przecież w sklepie najchętniej daliby jej zamiast 75E jakieś 75B i tyle. Siostra nie ma dużego biustu, bardzo długo była przekonana że to "siedemdziesiąt pięć dede" to na pewno nie będzie na nią dobre. Aż się przekonała, że 75D jest za małe. Moim zdaniem jest jeden sposób, żebyś się przekonała do swojego rozmiaru: idź do jakiegoś sklepu i przymierz jakieś przykładowe 75D, które jest trochę łatwiej dostać. Jeśli macie H&M to może i u Was są te miękkie balkonetki, jak u mnie. Jeśli przymierzysz 75D i będzie dobre - okay, okaże się, że potrzebujesz odrobinkę mniejszego rozmiaru niż wskazuje tabelka. I dzięki temu będziesz mogła niedrogo zaopatrzyć się w normalnym stacjonarnym sklepie. Jeśli będzie za mały, upewnisz się przynajmniej, że potrzebujesz 75E (brytyjskie 75DD) i wówczas będziesz wiedziała, co ewentualnie zamawiać z neta.
      • visell Re: 84/96 14.09.08, 00:08
        Jeśli to możliwe, proszę o odezwanie się na maila gazetowego. Mamy dokładnie te
        same wymiary, jestem ciekawa, czy Pani znalazła coś odpowiedniego dla siebie.
    • mac_magija 68/81 10.09.08, 10:28
      z kalkulatora wyszedł mi rozmiar 60E polski, brytyjski 28DD - zawsze nosiłam 70B
      - nigdy w życiu nie miałam dobrze dobranego stanika, więc zakładam takowy tylko
      na oficjalne spotkania i imprezy - na co dzień chodzę bez lub w miękkim,
      sportowym (do pracy)
      Myślicie, żeby zaryzykować i celować w 60E, czy raczej wziąć na początek D?
      • pitupitu10 Re: 68/81 10.09.08, 12:01
        Weź 28DD. 28D jest tabelkowo na 79cm w biuście. Ze staników o ciasnym obwodzie
        możesz spróbować rozmiar 30(65)C.
      • ametyst89 Re: 68/81 10.09.08, 12:08
        Na początku miałam 1 cm pod mniej od Ciebie (67/81) i też nosiłam tylko 70B :)
        Dobry stanik zaczęłam od 60DD, jednakże zależnie od biustu możesz szybko przejść
        na 60E (ja przeszłam po jednym dniu :P) Najlepiej zmierz się stacjonarnie ;)
    • pomorzanka1978 69/88 11.09.08, 08:29
      Dziewczyny pomożcie czy od razy rzucić się na głęboką wodę i brać
      60FF? Znalazłam na allegro model panache tango II, czy to odpowiedni
      model na początek?
      • 2tea Re: 69/88 11.09.08, 09:50
        Nigdy nie wiadomo jaki model jest dobry, dopóki się nie spróbuje.
        Chyba tango ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale podobno
        (bo ja takiego nie mam) jest dobry na początek, bo dobrze zbiera
        buły ;) Kupując powinnaś brać rozmiar 60FF, ale zawsze sprawdzaj w
        wątkach producencich czy dany stanik jest opisany, bo może się
        okazać mało/dużo-miseczkowy.
        • pomorzanka1978 Re: 69/88 11.09.08, 12:02
          Urwałam się z pracy i pobiegłam do polecanego przez Was w innym
          temacie sklepu stacjonarnego (Gdynia). Były tam jedynie taniczki
          Freyi, faktycznie 60 boska! :) Jednak była tylko miseczka F, zbyt
          mała. 65 F za duża, fiżbiny prawie na plecach :/. Choć w jakimś
          modelu miska F była ok, jednak pod bluzką piersi były spiczaste.

Polećcie mi jakis model mniej zabudowany, by piersi miały ładny
          okrągły ksztalt, albo odeślijcie mnie do jakiegoś tematu, bo jestem
          zagubiona :)
          • pitupitu10 Re: 69/88 13.09.08, 09:56
            Przy zmianie obwodu trzeba też zmienić miseczkę! Jeśli sięgasz po obwód 30(65),
            to musisz wziąć rozmiar 30E.
            Konkretnego modelu nie możemy ci polecić, bo co biust to gust. Jeśli trafisz w
            sklepie na coś, co ci się spodoba, poczytaj opinie w odpowiednim wątku producenta.
    • sea_of_tears 70/84-85 11.09.08, 10:38
      Oto moje wymiary 70 pod biustem i 84-85 w biuście
      o zgrozo noszę push up w zupełnie złym rozmiarze 75B :/ a od push up-ów moje
      piersi robią się jak placuszki :(
      • 2tea Re: 70/84-85 11.09.08, 11:57
        Ale wszystko można naprawić ;)
        Spróbuj poszukać czegoś w rozmiarze 65D (brytyjskie) lub 60E.
        Najlepiej zacznij od miękkich.
    • cranberry_07 71/83-4 11.09.08, 15:03
      poleccie mi polski odpowiednik rozmiaru dla takich wymiarow (wg brytyjskich
      tabel mam 65D), bo 65 niestety jest jak na razie dla mnie w sklepach
      nieosiagalne, a wirtualnie bez przymierzania przynajmniej na razie boje sie
      kupowac.dzieki wielkie:)
      • kaczencja Re: 71/83-4 11.09.08, 15:46
        Polski odpowiednik to 65D. Według brytyjskiej rozmiarówki jest to 30D. Brytyjska rozmiarówka cechuje się podwójnymi literkami DD, FF, itd., ale do litery D rozmiary nazywają się podobnie.
        Jeśli jesteś z jakiegoś większego miasta w Polsce, możliwe, że jest już u Ciebie sklep z takimi rozmiarami. Adresy niektórych sklepów znajdziesz tutaj:
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
        W ostatnich czasach powstało kilka nowych sklepów, m.in. we Wrocławiu, sporo też dzieje się w Łodzi, Poznaniu, Warszawie, Krakowie.

Warto też wspomnieć o naszych rodzimych sklepach internetowych. Na www.dopasowana.pl można kupić staniki w tych rozmiarach od kilkudziesięciu złotych, na stronie sklepu znajdziesz szczegóły dotyczące zwrotów i wymiany. Warto też zwrócić uwagę na firmę Milena, która niedługo wprowadza nowe fasony biustonoszy, dostępne w obwodach 60 i 65.
        • cranberry_07 Re: 71/83-4 18.01.09, 19:01
          dziekuje za odpowiedz, troche czasu minelo ja sie dobrze pomierzylam i wyszlo mi
          67/81;)
          teraz juz czuje sie nieco bardziej uswiadomiona, szaleje z milena, m&s i la
          senza, obwody mniami:)
          dzieki jeszcze raz za porady!
    • lillyannee 73/87 12.09.08, 01:09
      Witam:)
      zastanawiam się jaki rozmiar stanika jest dla mnie właściwy...
      Moje wymiary: 73 pod biustem a w biuście: bez stanika 86-87, a w staniku z lekką
      gąbką 88 (nie mam zupełnie miękkiego)
      do tej pory nosiłam 75B KaphAhla - a co najdziwniejsze czuje sie w nich
      dobrze...fiszbiny nie wbijają się w piersi, stanik trzyma się głównie na
      obwodzie, ale niestety czasem sie przesuwa.
      czyli powinnam nosić pewnie polskie 65E a brytyjskie 65DD?
      z tego, co zauważyłam na forum różne firmy maja rozne numeracje, wiec jesli to
      mozliwe prosze o odpowiedz z jakiej firmy powinnam nosic jaki rozmiar.
      przegladalam niektore sklepy internetowe i zaciekawily mnie staniki Pour Moi? i
      LaSenza. Jestem też otwarta na wszelkie inne sugestie:) zwłaszcza jesli chodzi o
      dobre staniczki w rozsadnej cenie:]
      • zawsze_zielona Re: 73/87 12.09.08, 13:38
        Sprobuj najpierw brytyjskie 30(65)DD, bo 30(65)E jest na 89 w biuscie.
        Firmy Ci nie podpowiem, bo to kwestia gustu. Poszukaj stanika, ktory Ci sie
        podoba i potem poszukaj o nim informacji na forum.
    • 31mkm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 73/88 12.09.08, 10:59
      Witam!
      Pomóżcie proszę-moje wymiary 73/88
      biust po 2 latach karmienia prawie zanikł i już nie powrócił:(
      obwisły i rozlany na boki
      noszę push-upy 70B lub C,ale mam wrażenie ,że nie jest zbyt idealnie-piersi są
      dośc mocno ściśnięte,ale często muszę je poprawiac i wygarniac do góry-uciekają
      Jaki staniczek fajnie je zbierze i uformuje?
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 73/8 12.09.08, 13:39
        Poszukaj 30(65)E.
    • dalias 73/84 12.09.08, 11:18
      Witajcie dziewczyny. Mam wszystkie staniki do wyrzucienia, nosiłam
      75 B - źle dobrany, nie trzymał, podjeżdżał do góry, przy ściąganiu
      swetra fiszbiny lądowały na biuście.
      Mam teraz biust wyssany przez karmienie, nie dość że mały to do tego
      zrobił się wklęsły od góry, typowa zjeżdżalnia....:(
      Pomóżcie:)))
      • zawsze_zielona Re: 73/84 12.09.08, 13:39
        Poszukaj 30(65)D.
    • neeka 68/85 12.09.08, 13:25
      Jako nowicjuszka swoje dwa pierwsze "dopasowańce" noszę od niecałych
      dwóch tygodni: Freya Zeta 28E i LaSenza 30E (ze względu na różnicę w
      rozciągliwości obwód w obu jest taki sam). Według kalkulatora 28E
      jest właśnie rozmiarem dla mnie, w praktyce jest mi w nich bardzo
      niewygodnie i mimo upływu czasu nie zauważam, żeby się coś
      poprawiało. Obwód mnie bardzo uwiera, zjeżdża po żebrach w dół w
      poszukiwaniu węższego miejsca, skracanie ramiączek powoduje
      wrzynanie się ich w ramiona. Jednocześnie nie mam wrażenia
      (przynajmniej we Freyi) porządnego zebrania biustu.
      Dziewczyny, bardzo proszę o radę: czy mam jeszcze wytrzymać licząc
      na poprawę w komforcie noszenia (tylko ile to może jeszcze
      potrwać..?) czy szukać jednak czegoś innego? Z większym obwodem??
      Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi!
      • kaczencja Re: 68/85 12.09.08, 15:00
        Do jakiej szerokości rozciąga się obwód w Zecie? Czy ta La Senza też Cię uciska czy jest wygodna? Czy fiszbiny w Zecie dobrze obejmuję Ci całą pierś? Czasem jest tak, że przez niewygodną, wżynającą się fiszbinę ma się wrażenie, że to obwód jest za ciasny. Zeta raczej do ściśliwców nie należy, a Ty masz 68cm pod biustem, nie powinno być problemów, ALE możliwe, że trafiłaś na jakiś bardziej ściśliwy egzemplarz, albo po prostu faktycznie potrzebujesz luźniejszego obwodu. Moja opinia jest taka, że stanik ma ładnie leżeć, ale być też wygodny, jeśli po kilku dniach noszenia nadal jest niewygodny to ja bym takiego stanika nie nosiła - ba! W ogóle bym go odesłała po przymierzeniu. Ale Zeta jest już Twoja i możesz np. kupić przedłużkę i zobaczyć, czy gdy obwód będzie luźniejszy o tych parę centymetrów, problem zostanie rozwiązany.

P.S. Dawałaś może zdjęcia do Galerii? Może ten stanik po prostu jest źle dopasowany?
        • neeka Re: 68/85 12.09.08, 15:49
          Dzięki za odpowiedź, kaczencjo!
          LaSenza ściska bardziej niż Zeta, więc to ją zmierzyłam: od 62 cm w
          spoczynku do max. 75 cm w rozciągnięciu. Fiszbiny ma szerokie,
          celują mi dalej niż do środka pach. Zrobię eksperyment z przedłużką,
          zobaczymy co wyjdzie.
          Czy kupując stanik po jednokrotnym zmierzeniu będę w stanie
          stwierdzić, czy jest OK? Pouczona przez doświadczone koleżanki ("na
          początku zawsze jest niewygodnie, ale po kilku dniach zapomnisz, że
          masz stanik na sobie"), czekam cierpliwie, ale póki co cud nie chce
          nastąpić. No i trochę się boję kolejnych zakupów...

Do galerii jeszcze nie trafiłam, zaraz się rozejrzę, jak tam się
          dostać :)
          • kaczencja Re: 68/85 12.09.08, 16:05
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844 Tutaj masz regulamin galerii.

Wiesz, ja wychodzę z założenia, że owszem, na początku może np. trochę uciskać obwód, bo jesteś nieprzyzwyczajona, albo materiał może być drażliwy, a po kilku praniach ulec zmiękczeniu. Ale gdy mierzę stanik i fiszbiny od razu mi nie pasują, to po prostu sobie go nie zostawiam, bo nie mam pewności, czy to się zmieni, albo czy odgięcie da jakiś rezultat. Pewnie można by powiedzieć, że jestem wybredna, że przepuściłam mnóstwo okazji na stanik, który dopasuje się po jakimś czasie, ale stanik noszę po to, żeby było mi wygodnie, płacę za niego i wymagam, by oprócz dobrego wyglądu zapewniał mi komfort, żeby fiszbiny nie zostawiały mi czerwonych śladów po wgniataniu w skórę itd. Jednak każda z nas jest skłonna do różnych poświęceń - niektóre np. noszą stanik aż on sam się jakoś "ułoży", przestanie cisnąć itd. Ja tak nie robię, bo nie mam pewności, czy coś mi się ułoży, a jak się nie ułoży to nie chcę potem zostać z niepasującym, używanym stanikiem.

Miałam już kilka dobrych staników, które były wygodne od samego początku, leżały dobrze i ogólnie mi pasowały. Namierzyłam się już ok. 30 sztuk różnych staników, które miałam nadzieję, że będą pasować, z tego jakieś 80% nie pasowało. Statystyka jak widzisz nie napawa optymizmem i rozumiem, że niektóre osoby wolą pokombinować z konstrukcją stanika, poodginać fiszbiny, poczekać, aż się przyzwyczają... Tak naprawdę to nie potrafię Ci udzielić jednoznacznej odpowiedzi: szukaj tylko superwygodnych staników, albo: spróbuj się przyzwyczaić przez te kilka dni. Każdy odnajduje swoją drogę ku ostanikowaniu - moja jest taka, że nie mam ochoty na długotrwałe odgniecenia na skórze, ucisk i dyskomfort spowodowane okresem adaptacyjnym biustonosza. Jeśli Ty też nie masz, to szukaj innych staników, może innych firm, aż do skutku. A zdjęcia w Galerii by się przydały - może się okaże, że problem leży gdzie indziej i że ten stanik po prostu nie jest dla Ciebie.
            • neeka Re: 68/85 12.09.08, 20:29
              Dziękuję za długą odpowiedź, kaczencjo :)
              Chyba faktycznie muszę poprzymierzać większą ilość staników w
              różnych rozmiarach, żeby odkryć własny, zakupy w ciemno to
              nienajlepszy pomysł...
              Z galerii też niewątpliwie skorzystam, dziękuję za radę :)
              Pozdrawiam serdecznie!
              • pitupitu10 Re: 68/85 13.09.08, 10:01
                A jak tam miseczki? Czy jak powygarniasz piersi, to nie są za małe?
                • neeka Re: 68/85 13.09.08, 10:06
                  Za małe nie są, w LaSenzie są akurat, we Freyi mam jeszcze luz.
    • martaaa84 70/71-85 12.09.08, 14:59
      jeszcze raz prosze o pomoc
      juz jestem zrezygnowana...
      zamienilam push-upy na polskie 70c esotiq (nie wiem czy ktos slyszal
      o tej firmie) narazie niestety tylko to bylo dostepne, jest to
      najmniejszy obwod jaki znalazlam, no i to c tez ok, moze troche
      przyduze ale b juz splaszczalo. Przymierzam sie teraz do kupna na
      allegro freya ale mam pewne watpliwosci. Wymierzylam sie za rada
      kolezanki jeszcze raz, nieco scislej pod biustem i nieco luzniej w
      biuscie. W zwiasku z tym moje wymiary to granice. Wedlug kalkulatora
      to 65d ale tylko cm roznicy pod biustem to juz 60e, a w biuscie to
      65dd... i nie wiem??? Czy odjac ten cm pod biustem i zamowic stanik
      o ciasniejszym obwodzie? Pomozcie, jestem calkiem zielona... Acha,
      wiem, ze najlepiej byloby poprostu poprzymierzac ale nie mam takiej
      mozliwosci, pozostaje mi allegro i zakup w "ciemno"
      • kaczencja Re: 70/71-85 12.09.08, 15:04
        To zależy od tego, jaki model chcesz kupić. Jeśli ten stanik, który Cię interesuje jest na forum opisywany jako stanik ścisły, albo z normalnym obwodem, bierz 65D. Jeśli opisywany jest jako rozciągliwiec - bierz 60E. Ja zawsze polecam poczytać o danym modelu przed zakupem - sporo osób nie czyta i zamawia na początek jakiegoś małomiseczkowca w regularnym rozmiarze, zamiast wziąć o rozmiar większy i oczywiście już na starcie zaczyna się problem z niepasującym stanikiem. Jeśli ten model, który Cie interesuje nie jest opisany jako wyjątkowy małomiseczkowiec, bierz 65D. Na 65DD przyjdzie czas, jeśli Twój tabelkowy rozmiar po przymiarce okaże się za mały.
    • kamillawhite 69/80-1 12.09.08, 15:16
      Troche historii (calkiem swiezej) do jakiegos tygonia wstecz nosilam
      slawne usztywniane 75 a-b oczywiscie w michach hulal wiatr, a przy
      kazdym podniesieniu rak fiszbiny dzielily mi moje male rodzynki na
      pol

69, to tak ze miarka chce peknac...
      Jak tylko znalazlam ta strone, pobieglam od razu na zakupy ;) jedyne
      co znalazlam to usztywniany sloggi 65 c. Stwierdzilam a co mi tam
      biore (mimo, ze odradzacie push upy) w koncu chyba lepszy lepiej
      dopasowany push up niz za duzy (...?...) oczywiscie poki nie znajde
      nic miekkiego na mnie.
      Jednak musze sie upewnic co do rozmiaru, bo wylicza mi 60, a ten
      sloggi (wlasciwie to dzis juz lepiej) nie wiem czy to kwestia
      ciasnosci, czy zlych fiszbinow, ale po 3 godzinach strasznie mnie
      uwieral w mostek.
      Nie moge sobie pozwolic na to by zamawiac po dwa rozmiary i czekac
      (ok pol miesiaca) na zwrot za niepasujacy stanik. Dlatego chcialam
      sie po pierwsze upewnic co do mojego rozmaru, a po drugie
      zorientowac sie jaki fason lepiej uklada sie i ksztaltuje takie
      maluchy (w dodatku dobite rocznym meczeniem przez malego ssaka)
      Niestety jestem skazana na zakupy internetowe, bo ceny ( w 2 lub
      trzech stacjonarnych sklepach zaopatrzonych w "nietypowe" rozmary)
      zaczynaja sie od (przeliczajac) ok 270 zl za prosty model.
      • kaczencja Re: 69/80-1 12.09.08, 15:36
        A ten Sloggi, prócz uwierających fiszbin jest okay? Czasami wystarczy lekko odgiąć fiszbinę, by przestała uwierać, ale nie zawsze zdaje to egzamin. Mogłabyś spróbować upolować coś na ebayu, np. marki Elle Macpherson - mają ścisłe obwody i małe miseczki, więc w niektórych będziesz potrzebowała nawet 65D. Dobrze leżą na małych biustach, są niskozabudowane, miękkie i bardzo ładne. Poza tym fajnie wygląda na mniejszym biuście Freya Eva albo Lola. Z tych staników bierz raczej 60DD - to małomiseczkowe rozciągliwce.
        • kamillawhite Re: 69/80-1 12.09.08, 16:18
          Chyba ok, nie czuje ucisku nigdzie indziej tylko na mostku.
          Co do Freya, to one wszystkie takie rozciagliwce, czy tylko Eva i
          Lola (Evy jeszcze nie widzialam, ale Lola jakos tak chyba nie w moim
          guscie... chyba, ze znajde w jakims stacjonarnym sklepie i
          przymierze). Pytam czy wszystkie, bo znalazlam sklep internetowy tu
          u mnie na miejscu i maja duzy wybor tej marki, jednak wszystkie
          rozmiary zaczynaja sie od D. Bardzo spodobala mi sie Greta i Daisy
          (tylko nie wiem, czy dla ich fasonu, czy dlatego, ze
          na "konkretnych" modelkach lezaly ;)
          • kaczencja Re: 69/80-1 12.09.08, 16:23
            Nie wszystkie są bardzo rozciągliwe, niektóre są normalne, a niektóre nawet ścisłe. Trzeba szukać po nazwie modelu w wyszukiwarce na forum i zazwyczaj można znaleźć potrzebne informacje. Skoro sklep internetowy jest na miejscu, to bardzo prawdopodobne, że mają też swój sklep stacjonarny i można pójść poprzymierzać. Może sprawdź, czy sklep oferuje możliwość przymierzenia stacjonarnie.
            • kamillawhite Re: 69/80-1 12.09.08, 17:22
              Wlasnie juz sie zorientowalam. Sklepu stacjonarnego nie maja.... za
              to maja lepszy bajer ;) dla miejscowych mozliwosc przyjazdu do domu
              specjalisty, ktory pomoze dobrac i dopasowac... moze bedzie problem
              z glowy, tylko musze sie dowiedziec ile taka przyjemnosc mnie
              szarpnie... Moze umowie sie z jakimis kumpelkami na zbiorowe
              spotkanko, bo poki co nikt mi nie wierzy, ze ja nosze cos wiekszego
              niz A i w dodatku pasuje mi to ;D
    • nathalie01 76/86 13.09.08, 12:53
      wymiary byly robione rano, na czczo ;)
      obecnie noszę 70D. Niektóre z nich są dobre, w niektórych zauważam puste miejsca
      ;) mam też problem z obwodem. Niby wydaje mi się ok, ale zauważam, że podjeżdża
      mi do góry czasem. nie wiem czy to kwestia zbyt mocnego skracania ramiączek,
      chcę żeby biust byl uniesiony,więc skracam je do zadowalającego mnie efektu :D
      ale bez przesady - nie wżynają mi się. Więc może to kwestia źle dobranego
      obwodu? albo może powinnam nosić 70C?
      • stary_dywanik Re: 76/86 13.09.08, 14:16
        Jeżeli stanik podjezdża to znaczy, że obwód jest za luźny. Możesz
        albo poszukac w "zwykłych" sklepach 70C lub D ze ściślejszym
        obwodem, albo podszyć obwód, w swoich starych stanikach z dobrą
        miseczką, albo możesz się rozejżeć za jakimś 65 (30) DD.
    • stary_dywanik TEN WĄTEK JEST JUŻ ARCHIWALNY 13.09.08, 14:23
      Link do kolejnego wątku rozmiarowego:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580
    • madeleine.eve siostra (14lat) 60/82 13.09.08, 16:33
      j.w.
      Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru. Mi wyszło gdzieś w granicach
      60D (mierzyła moją "60" i twierdziła,że ciaśniej nie chce, bo ją i tak ściska).
      • wiszer Re: siostra (14lat) 60/82 14.09.08, 16:37
        Niestety i tak 55 nie produkuja, ja uwazam ze powinna przymierzyc 60DD, dlatego
        ze ja mam 7cm mniej roznicy (65/80) i ogolnie z 60 jakos nie jestem kompatybilna
        bo za glebokie miski dla mnie maja i nosze 65C, ale wydaje mi sie ze ze wzgledu
        na roznice pomiedzy pod a w powinna mierzyc 60DD/E, sadze ze 60D na pewno bedzie
        za male, 60D jest szyte na 79cm w biuscie, trzeba jednak pamietac ze czasem
        wymiary sobie i biust sobie, wszystko zalezy tez od szerokosci plecow i ksztaltu
        biustu, ale ogolnie to tak jak pisalam najlepiej zaczac od 60DD, jak bedzie male
        to 60E i oczywiscie slisliwce, bo przy 60 pod takie staniki jak Arabella, Eva
        lub Lola mozna sobie od razu podarowac.
    • xxxxpaulinaxxxx 65/80 w staniku 82 14.09.08, 12:37
      jaki rozmiar stanika powinnam nosic??
      bez stanika 65/80 w staniku 65/82
      • kaczencja Re: 65/80 w staniku 82 14.09.08, 15:29
        Stanik dobieramy zawsze na ten większy wymiar, w Twoim przypadku jest to 82 mierzone w staniku, zatem powinnaś szukać stanika w rozmiarze 60DD. Rozmiar ten produkują marki Freya, Curvy Kate, Panache. W stanikach o ścisłym obwodzie możesz też mierzyć 65C - np. w firmie La Senza, w niektórych modelach M&S, a w stanikach Elle Macpherson raczej 65D, bo są to w większości małomiseczkowce.
    • sweetandhot Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 22.09.08, 13:04
      Hej... Mam problem z kupnem stanika... Raz jest to 75B, raz 78C, zdarza sie 80C... Pod biustem mam 75 cm, natomiat w biuscie 90... Nigdy nie moge dobrac idealnego biustonosza... Niektore sa za szeroko rozstawione, piersi mam dosyc szerokie...
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 22.09.08, 15:00
        Przy wymiarach 75/90 powinnaś nosić co najwyżej obwód 70, przy niektórych, bardziej rozciągliwych stanikach nawet 65 - obwody 75, czy 80 są stanowczo za luźne i nie mogą dobrze podtrzymać Twojego biustu, a ich miseczki, B czy C są pewnie zbyt płytkie. W sklepach szukaj rozmiaru 70D - ten powinien być dla Ciebie najodpowiedniejszy. W rozciągliwcach powinnaś nosić 65E, ale to jest rozmiar trudniej dostępny, 70D jest spotykane dość powszechnie i powinno być dobre - na pewno dużo lepsze niż 75B czy 80C. Pamiętaj, by wgarnąć cały biust do miseczek i podciągnąć dobrze ramiączka - w staniku w rozmiarze 70D obwód nie będzie podjeżdżał do góry, gdy skrócisz ramiączka, więc spokojnie możesz je wyregulować :)
    • mar-ylou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 21.10.08, 19:45
      77/84 może 85
      • ca.melia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA?-teraz ja 22.10.08, 15:43
        Witam.

Z przyjemnością dołączam do grona i z pokorą proszę o radę.

Pod biustem 77 cm
        W biuście bez stanika 81 cm
        Noszony rozmiar 75A lub B -push up

Nie napiszę ile mam w staniku, ponieważ od urodzenia dziecka,
        czyli od 7 lat chodzę w "poduszkowcach" i byłoby to niemiarodajne.
        Fakt, na co wcześniej nie zwracałam uwagi, biust się robi jak
        naleśnik:( po zdjęciu poduch. Marzy mi się staniczek normalny, bez
        wkładek.
        Kiedyś miałam większy ii ładniejszy biuścik ale dziecię mi
        zeżarło:P

Pozdrawiam serdecznie:)))))
        Kiedy
    • oonaa22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 17.04.09, 14:59
      hmm, zauważyłam że głównie wypowiadają się tu osoby młode...
      ja mam tyle lat ile mam i w ogóle nie noszę stanika :( dlaczego? bo nigdzie nie
      mają mojego rozmiaru... ale poważnie mówię, bo regularnie wybieram się na zakupy
      i zawsze wracam z pustymi torbami ;/ nic, dosłownie nic na mnie nie leży.
      Mogłabym o tym opowiadać godzinami, w jakich to ja sklepach nie byłam i ilu
      staników nie przymierzałam ;p Ale do rzeczy:
      wiem jak się mierzyć i jak ubierać na siebie stanik :)
      pod biustem 67 cm
      w biuście 82 cm (nie mam nawet miękkiego stanika, więc mierzyłam na gołych cyckach)
      i powiem tak:
      jakiegokolwiek stanika nie przymierzałam to:
      - albo był za luźny w obwodzie (uciekał ponad cycki jak wyciągnęłam ręce mocno
      do góry)
      - albo wrzynał mi się mocno w mostek
      - albo ogólnie cały zostawiał po sobie ślady na mnie
      - albo nie modelował piersi tak jakbym tego chciała
      - albo był po prostu niewygodny :(
      - albo miski za głębokie (albo tak wielkie że za przeproszeniem całą klatę mi
      zakrywały ;p)
      - itd... itp... itd...

najczęściej w sklepach nie mieli mniejszych obwodów niż 70-tki :(
      i co ja w takiej sytuacji zrobię? wezmę coś co będzie najbliższe ideału i skrócę
      sobie obwód? z internetu nie zamówię, bo nie kupuję w "ciemno" (a okaże się, że
      nie będzie mi pasował)...

pozdrawiam i BŁAGAM o pomoc ;(
      • ja_a 79/90 w staniku 91:-) 21.04.09, 22:05
        Witam...naleze do tej zenskiej czesci spoleczenstwa, ktora prawie
        cale zycie nosi (chociaz bez przekonania)75B:-).To 91 w staniku to
        dlatego, ze nosze push-upy.Bede wdzieczna za pomoc w ustaleniu
        wlasciwego rozmiaru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka