vinca_minor 66/83 21.11.08, 18:52 Witam, zaglądam na to forum od bardzo dawna. Dzisiaj postanowiłam napisać swój pierwszy post. Mam nadzieję, że doradzicie mi coś odpowiedniego. Nosiłam 75A, po odkryciu tego forum przerzuciłam się na 70C, ale przestało mi to wystarczać i chcę czegoś więcej:) Z okazji urodzin i zwiększonych funduszy postanowiłam zrobić sobie prezent w postaci idealnie dopasowanego stanika. Co polecicie mi przy moich wymiarach? Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 66/83 21.11.08, 20:10 Masz prawie identyczne wymiary jak ja :) (65/83) Celuj w 60E, nie wiem na ile jestes kompatybilna z tabelką. U mnie sprawdziła się Arabelka 60E (ale na krótko, bo to rozciągliwiec straszny, poza tym pasowała po tuningu ;), który pozwolił mi uniknąć freyowej zmarchy). Może będzie dla Ciebie dobra Curvy Kate Emily 60DD (wg mnie jest lepsza od Freyi i ma trochę większe miseczki). Najlepiej obmierz się stacjonarnie ;) Odpowiedz Link
jo-ana77 Re: 66/83 04.12.08, 11:26 zgadzam się, tez mam podobne wymiary Musisz celować w 60E ewentulanie 60DD z tych co maja większe miseczki. Ewentulanie z takich bardzo scisłych np ELLE MACPHERSON możesz spróbowac obwód 65 - ja np ostatnio kupiłam ELLE MACPHERSON model Casablanca 65DD i jest dobry aczkowliek czuję ze z niego szybko wyrosnę bo jest na styk. Jeśli masz możliwość gdzies pomierzyć stacjonarnie to będzie najlepiej. Na mnie np większość modeli z freya nie pasuje krój jest niekompatybilny z moim biustem Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 76/86 23.11.08, 10:54 Celuj w 70C. Rozmiar dostępny w regularnej sprzedaży polskich sklepów więc możesz się cieszyć ;) Odpowiedz Link
ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 23.11.08, 10:59 70GG w brytyjskiej rozmiarówce (polski odpowiednik to 70L) na LB dziewczyny są bardziej zorientowane w rozmiarach G+. Jeśli masz możliwość wybrania się do któregoś z "naszych" sklepów, mogłabyś poprzymierzać, w "dobrych sklepach" panie na pewno zajęłyby się Tobą profesjonalnie. Lista Dobrych Sklepów (wątek z LB): infobot.pl/r/U7y Odpowiedz Link
laskowskaj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 25.11.08, 22:22 Jestem zaskoczona, bo zawsze wydawało mi się, że mam mały biust- stąd moja wizyta na tym forum ;-) Odpowiedz Link
dynamitka90 77/98 23.11.08, 10:24 witam:) moje wymiary: pod biustem 77, w biuście 98. teraz noszę 75C ale czuję że to chyba nie jest mój rozmiar;) będę wdzięczna za wszelkie rady i jeśli można to podawajcie tez polskie rozmiary staników:) z góry dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 77/98 23.11.08, 11:03 Nosiłaś biustonosz ze zbyt małymi miseczkami i za luźnym obwodem :) Celuj w brytyjskie 70FF lub polskie 70I. Na pierwsze zakupy/przymiarki najlepiej wybrać się do sklepu stacjonarnego z brafitingiem. W jakim rejonie mieszkasz? Odpowiedz Link
deszczyk87 71/88 23.11.08, 15:53 Witam:) Moje wymiary to 71/88. Jeszcze w czerwcu nosiłam nieśmiertelne 75B, ewentualnie 70C. W chwili obecnej zastanikowałam się w 65D la senzy. Nic mi nie podjeżdża, nie tworzą się buły, ale czuję, że mogłoby być jeszcze wygodniej (od czerwca urosłam w biuście o 5cm..nie wiem czy od przytycia, czy przytycia+ lepszy stanik). Proszę, o rade i serdecznie dziękuje:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 71/88 - deszczyk87 23.11.08, 16:00 Myślę, że to 65D może być za małe w miskach, bo ten rozmiar przeznaczony jest dla osób mających mniej w biuście, właśnie o ok. 5 cm. Spróbuj może angielskiego 65E (30E). Odpowiedz Link
thea1982 77/93 23.11.08, 22:41 Witam Już dawno się zbierałam, żeby zamieścić tu swoje wymiary i poprosić Was o radę. Czuję, że moje staniki są źle dobrane, a niestety personel sklepu w którym zazwyczaj je kupuje nie kwapi się do pomocy. Noszę 75A czasem 75B typu push up. Z reguły kupuję bieliznę Atlantic lub Esotique. (Jestem totalną ignorantką jeśli chodzi o inne marki, bardziej adekwatne dla małobiuściastych). Mam jędrne i krągłe piersi. Stanik zapinam na ostatnie zapięcie,ramiączka mam na maxa wydłużone. Czuję często, że stanik mi się podnosi, co zapewne świadczy o za krótkich ramiączkach. Czasem biust mi się topi w staniku, czasem wręcz z niego wypływa. Nie wiem z jaką marką i jakim rozmiarem eksperymentować. Odpowiedz Link
martvica Re: 77/93 23.11.08, 23:06 A spróbuj pomierzyć dowolne polskie 70F na początek. Masz wymiary zbliżone do moich i autentycznie bolą mnie piersi jak czytam o 75A na 93-cm biust. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 77/93 24.11.08, 11:03 > Mam jędrne i krągłe piersi. Stanik zapinam na ostatnie zapięcie,ramiączka mam n > a maxa wydłużone. Czuję często, że stanik mi się podnosi, co zapewne świadczy o > za krótkich ramiączkach. Czasem biust mi się topi w staniku, czasem wręcz z ni > ego wypływa. Nie wiem z jaką marką i jakim rozmiarem eksperymentować. Podnoszący się tył/przód stanika to objaw za dużego obwodu. Poczytaj FAQ, znajdziesz tam informacje o tym jak powinien leżeć dobrze dobrany stanik. Odpowiedz Link
yovenna Atlantic i Esotiq to typowe wygąbkowane skorupiki 24.11.08, 13:40 Ja ma niecałe 90cm "w" i jestem przekonana, że 75A byłoby dużo, za małe w misce... Co więcej przymierzałam ostatnio 80C i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu też było za małe w misec (!!!) - chiński szajs ;P Podobnie jak Martvicę, biust tez mnie zabolała :D Znalazłam na allegro coś co może pasować: www.allegro.pl/item486246843_czarny_fantasie_32e.html www.allegro.pl/item484716098_biustonosz_freya_rio_nude_70e_32e.html Pierwszy to Fantasie Belle (wygoogluj sobie) ful cup, moim zdaniem dobry na poczatek. Myślę, że nie pójdzie za więcej niż 15zł, a to naprawdę dobra marka. Drugi może osiągnąć trochę większą cenę, ale warto się czaić, bo to freya i do tego rio... dobry zbieracz. Podsumowujac, szukaj rozmiarów 70E - brytyjskich i 70F - polskich. Koniecznie 70tek!!! Odpowiedz Link
yovenna i przejdź się do sklepu... 24.11.08, 13:42 70E/F są w sprzedaży... głęboko schowane w szufladzie... ale są SZCZĘŚCIARO!!! ;D Odpowiedz Link
thea1982 Re: i przejdź się do sklepu... 24.11.08, 14:40 yovenna, wielkie dzięki za pomoc i wskazówki. znalazłam na forum adres dobrego sklepu w poznaniu i z pewnością tam zawitam. dzięki za te linki. i aż się nie mogę doczekać kiedy te 70 zacznę przymierzać :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Rio to DUŻOMISECZKOWIEC! 24.11.08, 19:47 Rio to model polecany na początek, ale ponieważ ma miski większe niż standard powinnaś w nim celować w rozmiar 32DD. Odpowiedz Link
thea1982 Re: i przejdź się do sklepu... 25.11.08, 09:52 yovenna, problemem jest niestety fakt, że nie znoszę miękkich staników :( Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: i przejdź się do sklepu... 25.11.08, 11:41 > problemem jest niestety fakt, że nie znoszę miękkich staników :( A miałaś kiedyś na sobie miękki stanik w dobrze dobranym rozmiarze? Odpowiedz Link
thea1982 Re: i przejdź się do sklepu... 25.11.08, 20:37 To akurat nie ma znaczenia. Miękkie staniki zwyczajnie mi sie nie podobają. Odpowiedz Link
yovenna Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 02:32 Tylko, że teraz masz mały problem... Freya, Panache, Fantasie, Charnos, Elle Macpherson itd. Szyją praktycznie same miękkie staniki... no chyba, że są to plandże (plunge) - do dekoltów. Jeżeli szukasz właśnie takiego stanika - z przeznaczeniem do dekoltów - to muszę wygłosić mowę pt:"Nie tylko plandżem się żyje"... zwłaszcza na poczatku. Miękki stanik się przyda, chociażby do celów "migracyjnych" - co niechybnie Cię czeka ;D Wracając jednak do staników usztywnianych. Sprawdziłam specjalnie na eBayu brytyjskim co tam mają. No niestety nic specjalnego :/// Mogę ci jedynie doradzić firmy: La Senza i Gossarda... Może jest ktoś bardziej zorientowany w polskich firmach... może oni mają coś w rodzaju "lightly padded" - delikatnie usztywnianych? PS: Jak ci w ogóle nie podobają ci się miękkie staniki to zapomnij o Belle i Rio... nie chcę cię do końca zniechęcić ;P PS2: To znaczy jakie staniki Ci się podobają? Daj linka, bo jestem ciekawa ;D Odpowiedz Link
thea1982 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 09:36 Yovenna, Wpadłam w szał stanikowy :) Wczoraj z czystej ciekawości poszłam do Esotique (dotarło do mnie boleśnie,że kobiety, które tam sprzedają nie mają zielonego pojęcia o doborze stanika). Pytam, czy mają staniki z miskami F. Pani mówi, że nie, więc pytam o E (a, przymierzę sobie stwierdziłam). Babka mówi, że E mają. Proszę 70. Poszła na zaplecze i przynosi mi stanik. Myślę sobie: "coś jest nie tak, jakiś wielki". Skromnie pytam czy to 70E, a Pani na to: "Nie, to 85E, no ale chciała Pani miskę E". Wymiękłam. Nigdy więcej moja noga tam nie postanie.:) Pytałaś o staniki, które mi się podobają. Jestem minimalistką jeśli chodzi o bieliznę. Lubię raczej ciemne kolory, gładkie powierzchnie (noszę często obcisłe ciuchy więc, niezbyt to wygląda jak się odznaczają wzory ze stanika). Pod grubsze rzeczy zakładam już bardziej ozdobne, ale nie gustuję w wielkim przepychu. Często też noszę dekolty. Znalazłam coś na szybko: cgi.ebay.co.uk/BNWT-Gossard-Superboost-Lace-Plunge-Bra-4751-Red-32F_W0QQitemZ160295997655QQcategoryZ14221QQcmdZViewItem www.allegro.pl/item492106898_xxx_gossard_sliczny_biustonosz_push_up_70_c.html cgi.ebay.co.uk/Gossard-Superboost-Temptation-Plunge-Bra-32F-Pink-NEW_W0QQitemZ300269871648QQcategoryZ14221QQcmdZViewItem dominika.piersiwpoznaniu.net/index.php?pageid=7&idfoty=200114&idkarty=200113&k=#200114 Te 2 są bardzo w moim typie: kosa.piersiwpoznaniu.net/ mjodzio.piersiwpoznaniu.net/ (to są właśnie staniki z Yoshi) Jak już uda mi się dotrzeć do Yoshi w Poznaniu to z pewnością popmrzymierzam miękkie staniki. Zoabzcymy, może coś wybiorę. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 10:32 Na początek lepszej drogi stanikowej lepsze są staniki miękkie na fiszbinach. W przeciwieństwie do staników usztywnianych marszczą się, więc łatwiej jest dobrać w nich rozmiar. Odradzam ci zaczynanie o staników Gossard, to są biustonosze push up, do dekoltów, w określony sposób modelujące biust i nawet doświadczone forumki mają kłopot z ich dobraniem, nie na każdym dobrze leżą. Tak samo Polka (drugi stanik z akcji "Piersi w Poznaniu"). Jeśli już koniecznie chcesz coś usztywnianego, to spróbuj M&S albo La Senza (uwaga: małomiseczkowe). Poczytaj opinie o danych modelach w odpowiednim wątku producenta (spis producentów w spisie treści) zanim zdecydujesz się na zakup. Wizyta w Yoshi to bardzo dobry pomysł. Powodzenia! Odpowiedz Link
yovenna Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 11:17 Zgadzam się z pitupitu... 'kombinujesz jak koń pod górę' ;P Staniki usztywniane o wiele trudniej dobrać, nie mówiąc o tym, że gosard do dekoltów nie będzie pasował pod obcisły golfik.... tak, tak kochana, do każdego zadania inny stanik. Ja swojego czasu szukałam "najbrzydszego stanika na świecie" ;P pod moje jasne golfy, znalazłam: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PA-3370 tylko nie biały, ale w kolorze "nude" czyli cielistym :P Zadanie spełnia świetnie: nie odznacza się, robi świetny kształt, trochę powiększa, nic mi nie prześwituje ;P - a to ważne jak się uczy w technikum budowlanym ;PPPP Nikt mnie jednak nie zmusi do pokazania tego stanika, bo to straszne brzydactwo jest ;D Co do reakcji sprzedawczyni to standard, na początku też mnie bawiły takie rzeczy... Jak będziesz miała możliwość, przymiarek w sklepie stacjonarnym to się nie wahaj... może jakiś miękki stanik Ci się spodoba... ja przyznaje, że muszę mieć naprawdę ważny powód aby wcisnąć się w stanik usztywniany, odpowiem jednym słowem dlaczego tak jest: WYGODA!!! Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 12:16 W dobrze dobranych stanikach 'padded' nie ma nic złego, każdemu pasuje co innego. Kwestia miękkie vs. usztywniane była już rozstrząsana na forum wielokrotnie, chociażby w tych wątkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=78557133&a=78557133 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=80099880&a=80099880 Odpowiedz Link
thea1982 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 12:53 Widzę, że przejscie z push-up'a na miekki to nie lada problem :P Odpowiedz Link
thea1982 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 12:58 yovenna napisała: > Zgadzam się z pitupitu... 'kombinujesz jak koń pod górę' ;P Staniki usztywniane ano kombinuję :) początki bywają trudne. obym tylko wytrwała w postanowieniu :) > tak, tak kochana, do każdego zadania inny stanik już odkładam pensję na nowe staniki. niestety do używanych się raczej nie przekonam. > Ja swojego czasu szukałam "najbrzydszego stanika na świecie" ;P pod moje jasne golfy, znalazłam: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PA-3370 rzeczywiście takie staniki zbyt piękne nie są, ale funkcjonalności nie można im odmówić. > nie wahaj... może jakiś miękki stanik Ci się spodoba... ja przyznaje, że muszę > mieć naprawdę ważny powód aby wcisnąć się w stanik usztywniany, odpowiem jednym > słowem dlaczego tak jest: WYGODA!!! zdam relację jak już dotrę do YOSHI. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
thea1982 Re: Cóż... o gustach się nie dyskutuje ;PPP 26.11.08, 12:49 Bo niestety na razie jest tak, że szukam trochę w ciemno. Bardziej kieruję się wyglądem niż funkcjonalnością. Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki. Muszę pokonać swoją niechęć do miękkich staników. Czeka mnie droga przez mękę :) Odpowiedz Link
doris_25 80/91 24.11.08, 14:15 Zawsze mam problem z zakupem biustonosza. Dawniej kupowałam 75B, biust wyglądał nawet okej, ale wpijał mi się pod biustem. Potem zaczęłam kupować 80B, pod biustem okej, ale w biuście nie zawsze pasował. Pomocy jaki rozmiar mam nosić???? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 80/91 24.11.08, 14:56 Z brytyjczyków 32DD z polskiej rozmiarówki mozesz spróbować 70E,taki rozmiar znajdziesz w sklepach stacjonarnych.Bierz miękkie staniki na fiszbinach,dobrze wygarniaj biust do misek,witamy na forum Odpowiedz Link
doris_25 Re: 80/91 25.11.08, 09:48 a nie bedzie on za duży? Miseczka E jest duża a ja mam mały biust ;/ Możecie polecić jakiś dobry sklep z bielizna gdzie pomogą dobrać mi rozmiar? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 80/91 25.11.08, 10:23 Jest wątek o sklepach stacjonarnych,a z jakiego miasta jestes? Miska moze być za duża bo nie każdy jest taki jak przewiduje tableka,ja tez wypadam nieco z tabelkowych rozliczeń,ale 70D to już za duża na pewno nie będzie wiec mozesz tez spróbować:) Odpowiedz Link
doris_25 Re: 80/91 25.11.08, 14:55 Jestem z Warszawy. Czytałam wątek o sklepach stacjonarnych,ale nie wiem który sklep będzie dla mnie dobry jako dla osoby początkującej. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 80/91 25.11.08, 15:02 o jak Warszawa to nie ma co narzekać naprawdę,jest chociażby peachfield czy dopasowana sklepy internetowe ale można się umówic na spotkanie stacjonarnie-pomoc przy doborze będzie.Ale spokojnie Twój rozmiar znajdziesz w większości bieliźniaków,chyba ze naprawde zalezy Ci na poradzie to wtedy tamte sklepy Odpowiedz Link
doris_25 Re: 80/91 25.11.08, 19:51 Wracam właśnie z małych zakupów. Niestety stanika nie kupiłam, nie mogłam znaleźć 70D. A jak znalazłam jeden to źle leżał, miseczki odstawały. W których centrach handlowych, i dokładnie sklepach znajdę staniki w tym rozmiarze. Pozdrawiam Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 80/91 26.11.08, 13:12 w tesco jest angielska linia staników F&F będzie na pewno 70D i w dobrej cenie Odpowiedz Link
pistacja-23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 24.11.08, 15:16 Witam jako nowicjuszka. Czytam forum od jakiegoś czasu i dojrzała wreszcie we mnie decyzja do wymiany staników. Do tej pory nosiłam jak duża część małobiuściastych 70B. Jedne leżały nieźle, inne gorzej. Raczej obwody nie jeździły mi po plecach. Większość staników noszę niestety usztywnianych. Ostatnio zaczęłam zauważać,że one trochę spłaszczają mi piersi (tzn. widzę to jak zajrzę pod miseczkę he he :D ). Wymierzyłam się i wyszło tak: pod biustem, mierząc bardzo ciasno 70, w biuście - 83 (mierzyłam bardzo luźno). Skorzystałam z elektronicznego bra-fittera i wyszło mi 65 D. Czy Wy też jesteście tego zdania? Chętnie zaczęłabym nosić wreszcie miękkie staniki. Jedyne co mnie przeraża, to że wiele modeli bardzo wysoko sięga pod pachy, wiele jest okropnie zabudowanych (a ja chciałabym stanik wystający max 3 cm ponad brodawki) i ma grube ramiączka. Zastanawiam się na stanikami Mileny. Ceny są stosunkowo korzystne, tym bardziej, że to będzie mój pierwszy stanik, więc pewnie za jakiś czas rozmiar się zmieni... Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 24.11.08, 17:30 Spróbuj 65D,z tego co piszesz idealny byłby jakiś half cup dla Ciebie.Wrzuć w wyszukiwarkę jest taki wątek.Z Mileny testujemy teraz Silvestrine sliczny stanik ale nie leży zbyt fajnie na wielu z nas o innych modelach tez mozesz poczytać w wątku Mileny.Staniki idealne robi Effuniak mozesz zapisać sie do dłuuugiej kolejki i czekać. Odpowiedz Link
pistacja-23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 24.11.08, 18:14 Dziękuję za odpowiedź. A jakie są ceny u Effuniaka? Przekopywałam się już przez wątki o jej stanikach, widziałam też kilka zdjęć. Śliczne są jej wyroby :) Nigdzie jednak nie znalazłam takiej informacji... Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 25.11.08, 09:26 effuniki sa na razie po 100zł Odpowiedz Link
alex77b 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 16:31 Witam, proszę o poradę jaki powinnam nosić rozmiar. Po karmieniu moje piersi są bez powietrza (31 lat), przed karmieniem nigdy nie miałam z nimi problemu - były jędrne. Teraz jeszcze na dokładkę lewą mam mniejszą od prawej - prawa bardziej pasuje na 75B, choć mam wrażenie, że gdyby miała powietrze w sobie to 75B byłoby za małe. Lewa nie wypełnia do końca miseczki 75B. Pod biustem aktualnie 75 cm, w biuście bez stanika 86 cm (większy wynik). Biustonosz 75B i na lewej noszę poduszeczkę wypełniającą. W czasie karmienia piersią nosiłam miękki stanik o rozmiarze D albo DD - nie byłam zadowolona z żadnego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 17:33 Spróbuj 65DD,kupujemy staniki na większą pierś,a drugą miseczkę można uzupełnić wkładką przy większej asymetrii.Ale może wystarczy skrócenie ramiączka.Wiele kobiet ma jedną pierś innej wielkości niż drugą. Odpowiedz Link
alex77b Re: 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 18:28 Bardzo dziękuje. Czy mam się kierować jakimś szczególnym modelem stanika czy firma/marka? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 75/86 po karmieniu piersią 1 mam mniejszą.. 24.11.08, 19:50 W spisie treści forum znajdziesz spis producentów, a w nim linki do wątków o stanikach różnych firm. Zanim zdecydujesz się na zamówienie jakiegoś modelu przeczytaj opinie innych forumek o nim. Odpowiedz Link
kocikk 71/82 24.11.08, 21:10 Witam wszystkkich :) Ciesze się, że trafiłam na to forum, może uda mi się nareszcie kupić staniki, w których nie będę się czula aż tak płaska Zmierzylam sie dzis rano - pod biustem mm 71cm, w biuscie 82, to jest naprawde nic...jak rękę do gory podniosę tom calkiem płaska Do tej pory nosilam 70B z Triumpa, usztywniane, ale miseczka odstawala, czyzby jeszcze za duza byla? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 71/82 25.11.08, 09:30 Przy takim obwodzie pod biustem musisz brać obwód 65 a miskę C,dobrze wygarniaj biust do miseczek spod pach Odpowiedz Link
kuleczka1978 73/85 24.11.08, 21:15 noszę nieśmiertelne 75A. Stanik LUPO w tym rozmiarze leży chyba najlepiej ze wszystkich, ale fiszbiny po zewnetrznej stronie wpijają się w piersi, czyli część wyłazi bokami poza fiszbiny, obwód łatwo się rozciąga, jak zbliżę ramiona do siebie to z przodu robią się wielkie wolne przestrzenie i widaćmi brodawki. leży dobrze dopiero gdy mocno odchylę ramiona do tyłu. da się coś z tym zrobić? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 73/85 25.11.08, 09:33 Da sie:)tylko trzeba zmniejszyć obwód pod biustem bo sama widzisz ze za luźny i sa problemy.Spróbuj 65D i zobaczysz różnice Odpowiedz Link
abw-online 77/97 25.11.08, 13:04 Witam po raz pierwszy na tym forum. Od ok. 2 tygodni, od czasu kiedy 22-letnia córka podesłała mi linki do Was okupuję komputer. Jak dotąd tylko chłonęłam wszystkie nowe dla mnie wiadomości, ale w końcu postanowiłam zabrać głos. Zadałam sobie trud, aby odszukać we wszystkich wątkach (8-miu)dotyczących wyboru rozmiaru swoje wymiary i nie znalazłam. Natomiast na forum biuściastych jest sporo wpisów pań o tych wymiarach. Problem w tym, że ja od zawsze (czyli od jakichś trzydziestu paru :) lat - wiek już pobalzakowski)uważałam i uważam, że mam mały biust. Przez wiele lat było to dla mnie może nie dużym, ale problemem. Jedynie w czasie kiedy karmiłam piersią, a wykarmiłam trójkę dzieci, byłam zadowolona ze swego wyglądu, ale te czasy bezpowrotnie minęły :). Moja samoocena jest podobna do tej, którą zamieściła blackzazie 18.11.08 o 17:11, dlatego trudno uwieżyć mi w wyliczenia kalkulatora (brytyjskie 32f, ew. 34dd, polskie 70h). W szale uniesień weszłam na Allegro i trafiłam na używany stanik La Senza 34dd (niestety nie ma podanej nazwy modelu, jednak wygląda, że jest chyba dość typowy dla tej marki, z pionowymi cięciami oraz szczęśliwie dla mnie dość ścisły). Jako, że kosztował tylko 10 zł uznałam, że warto zaryzykować. Właśnie w nim siedzę i testuję, ale o tymm potem. W tak zwanym "międzyczasie" weszłam w Wola Parku (Warszawa) do sklepu z biustonoszami Dalii gdzie córka znalazła mi rozmiar 70f (Dalia Flawia), a więc mniejszy niż wynikałoby z kalkulatora i to była totalna porażka!!! Pierś latała w miseczce jak nie przymierzając Żyd po pustym sklepie, mimo iż zastosowałam się do intruktażu z figleafs. Szybko poprosiłam o mniejszą miseczkę i dostałam rozmiar 70e chyba firmy Gaia. Też na nic. Ja po prostu nie miałam co włożyć do miseczek w tych biustonoszach! Obydwa miały lekko usztywniony dół miseczek i koronkę od góry. Podłamana, że szukanie właściwego stanika będzie drogą przez mękę, wyszłam ze sklepu stwierdzając, że widocznie nie dla mnie ten typ biustonosza, a na dłuższe szukanie i dobieranie nie miałam jednak czasu. Muszę jeszcze dodać, że do tej pory nosiłam rozmiar 80a (oczywiście ostatnimi laty, bo gdy byłam młodsza i szczuplejsza to obwód bywał mniejszy, ale miseczka nigdy nie przekraczała A), a ostatnio 80b co wszystkim wtajemniczonym w tajniki brafittingu daje obraz jak bardzo masakrowałam swoje piersi. Mój ostatni nabytek to było 80b M&S kupione na Allegro i kiedy przyjżałam się sobie krytycznym okiem w lustrze dojrzałam między ramiączkiem i pachą nieciekawą fałdkę (czyżby boczna buła?). Miseczka wydawała się wypełniona prawidłowo, ale ramiączka chyba za długie, a i piersi chyba spłaszczone. A teraz wrócę do La Senza. To 75 jest rzeczywiście dość ciasne, ale mogę swobodnie oddychać. Na plecach niestety przy tak ciasnym zapięciu tworzą się u mnie fałdki tłuszczu. Wypełnienie miseczki w miarę dobre (jedną pierś jak większość z nas mam mniejszą), ale muszę się prężyć jak żołnierz na warcie, inaczej góra miseczki przy mostku odstaje, a fiszbiny uwierają pod pachami (właściwie to są dobrym stymulatorem do utrzumywania właściwej postawy :)). Piersi mam niestety "zaniedbane" i mało jędrne. Będę musiała wziąc się za jakieś systematyczne masaże i ćwiczenia. Może to da taki efekt, że te nieosiągalne dla mnie rozmiary wynikające z wyliczeń kalkulatora będą pasowały? Przepraszam za taki przydługi wpis, ale musiałam się "wygadać". Odpowiedz Link
kulki Re: 77/97 25.11.08, 14:40 > A teraz wrócę do La Senza. To 75 jest rzeczywiście dość ciasne, ale mogę swobo > dnie oddychać. Na plecach niestety przy tak ciasnym zapięciu tworzą się u mnie > fałdki tłuszczu. Wypełnienie miseczki w miarę dobre (jedną pierś jak większość > z nas mam mniejszą), ale muszę się prężyć jak żołnierz na warcie, inaczej góra > miseczki przy mostku odstaje, a fiszbiny uwierają pod pachami (właściwie to są > dobrym stymulatorem do utrzumywania właściwej postawy :)). Piersi mam niestety > "zaniedbane" i mało jędrne. Będę musiała wziąc się za jakieś systematyczne masa > że i ćwiczenia. Może to da taki efekt, że te nieosiągalne dla mnie rozmiary wy > nikające z wyliczeń kalkulatora będą pasowały? > Przepraszam za taki przydługi wpis, ale musiałam się "wygadać". To może zanim dostaniesz odpowiedź od doświadczonej forumki, pozwolę sobie zaproponować Ci ten wątek na Lobby Biuściastych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87533420&v=2&s=0 Jest tam bardzo dokładnie opisane jak wygarnąć wszystkie zbłąkane pod pachami i na placach buły do miseczki. I koniecznie podciągnij porządnie ramiączka - maksymalnie jak się da i jeszcze jest Ci wygodnie. Niektórzy radzą podciągnąć "aż rączki odpadają" ;) a potem popuszczać do momentu jak będzie znowu wygodnie. Odpowiedz Link
abw-online Re: 77/97 25.11.08, 16:54 Dziękuję za link. Sposób zakładania stanika odkryłam już na figleafs, więc że trzeba wszystko dobrze wygarnąć już wiem, tylko zachodzę w głowę jak to zrobić z pleców?! Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 77/97 25.11.08, 18:07 Witamy na forum! Z twoich wymiarów rzeczywiście wychodzi rozmiar 32F (polski 70G), ewentualnie 34DD (75E) ze ściśliwców. Z wielu modeli może okazać się lepszy rozmiar 32FF/34E, ponieważ jesteś pomiędzy rozmiarami. Tyle teoria. Często zdarza się, że nosimy rozmiary mniejsze lub większe niż przewiduje tabela rozmiarów. Być może tak jest i w twoim przypadku. > W tak zwanym "międzyczasie" weszłam w Wola Parku (Warszawa) do sklepu z biusto > noszami Dalii gdzie córka znalazła mi rozmiar 70f (Dalia Flawia), a więc mniejs > zy niż wynikałoby z kalkulatora i to była totalna porażka!!! Pierś latała w mis > eczce jak nie przymierzając Żyd po pustym sklepie, mimo iż zastosowałam się do > intruktażu z figleafs. Szybko poprosiłam o mniejszą miseczkę i dostałam rozmiar > 70e chyba firmy Gaia. Też na nic. Ja po prostu nie miałam co włożyć do misecze > k w tych biustonoszach! Polskie 70F to brytyjskie 32E, 70E to 32DD. To raczej mało prawdopodobne, żeby twój dobry rozmiar był aż o 3 miseczki mniejszy niż "tabelkowy" (chociaż nie jest to niemożliwe). Prawidłowo stanik zakładamy tak: zapinamy obwód, pochylamy się, ręką "zgarniamy" piersi spod pach do miseczek, prostujemy się, regulujemy ramiączka. Czy w taki sposób zakładałaś staniki? Czy w stanikach, które mierzyłaś, nie zachodził efekt "pomarańczy w szklance"? balkonetka.pl/2008/05/20/pomarancza-w-szklance/ balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ > tek to było 80b M&S kupione na Allegro i kiedy przyjżałam się sobie krytycznym > okiem w lustrze dojrzałam między ramiączkiem i pachą nieciekawą fałdkę (czyżby > boczna buła?). Miseczka wydawała się wypełniona prawidłowo, ale ramiączka chyba > za długie, a i piersi chyba spłaszczone. Ten opis wskazuje na to, że stanik jest za mały w miseczce. 80B jest na 94 cm w biuście. > A teraz wrócę do La Senza. To 75 jest rzeczywiście dość ciasne, ale mogę swobo > dnie oddychać. Na plecach niestety przy tak ciasnym zapięciu tworzą się u mnie > fałdki tłuszczu. Wypełnienie miseczki w miarę dobre (jedną pierś jak większość > z nas mam mniejszą), ale muszę się prężyć jak żołnierz na warcie, inaczej góra > miseczki przy mostku odstaje, a fiszbiny uwierają pod pachami (właściwie to są > dobrym stymulatorem do utrzumywania właściwej postawy :)). Staniki La Senza to ściśliwce i małomiseczkowce, więc z tej firmy powinnaś brać rozmiar 34E. Zapnij sam obwód, bez zakładania miseczek. Czy jest tak samo ciasny? Nie do końca rozumiem co znaczy, że miseczka "przy mostku" odstaje. Uwierające fiszbiny to objaw za małej miseczki. Może zrobisz sobie zdjęcie i wyślesz do naszej galerii? Do galerii mają dostęp tylko doświadczone forumki. Nasze opinie będziesz mogła przeczytać w wątku na Lobby. Regulamin galerii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844 Skoro jesteś z Warszawy, to może wybierz się do Peachfield? Tam fachowo dobiorą ci rozmiar. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 77/97 25.11.08, 19:44 "inaczej góra miseczki przy mostku odstaje" - chodzi o to, że łączenie między miseczkami (mostek stanika) nie leży płasko na ciele tylko odstaje? To objaw za małej miseczki. Odpowiedz Link
abw-online Re: 77/97 26.11.08, 08:12 Nie. Fiszbiny na mostku leżą idealnie. Chodzi o górny brzeg miseczki przy mostku. Odpowiedz Link
abw-online Re: 77/97 26.11.08, 23:55 Zdjęcia już zrobiłam, ale chyba ich nawet nie wyślę, bo w trakcie "sesji zdjęciowej" sama doszłam do wniosku, że ta La Senza jest nie dla mnie (wygląda, że z tą zaniżoną rozmiarówką miseczek to prawda). Po pierwsze fiszbiny celują gdzieś na początek pachy. Po drugie jak tylko podniosę rece do góry to wszystko to, co wygarnęłam pracowicie spod pachy do miseczki wraca na swoje poprzednie miejsce w postaci buły. Po trzecie jak rzeczywiście wszystko dokładnie włożę w miseczki i wyprostuję się, to chociaż minimalnie , ale jednak górny brzeg wcina sie w pierś. Natomiast odstawanie górnego brzegu jednej z miseczek przy mostku dotyczy w zasadzie tylko mniejszej piersi. Nie ma rady. Chyba muszę się jednak umówić na wizytę w Peachfield. Odpowiedz Link
biaga 70/81 - nic nie pasuje :( 25.11.08, 22:25 Depresja :( W końcu dorwałam sklep, w którym mieli coś, co teoretycznie powinno na mnie pasować i... masakra. Zmierzyłam 4 modele Freya: Daisy 30C, Saskia 30C, Tiger Lilly 28DD i Madison 30C. We wszystkich miska marszczy się z przodu, szczególnie od wewnętrznej strony. 30 z lekkim luzem, chyba powinnam polować na 28D - ? Akurat takiego nie mieli więc nie udało mi się zmierzyć... Z tabelek wychodzi mi 30C ale czym to wypełnić?? Odpowiedz Link
kulki Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 25.11.08, 22:37 Freya wielu osobom nie pasuje (np. mi :) Często miseczki balkoników Freyi marszczą się od ramiączka do czubka miseczki - na forum jest to określane jako "freyowa zmarcha" ;) Być może o taki marszczeniu mówisz. Czy mierzyłaś biustonosze innych firm - szerokofiszbinowe (np. Panache, Kalyani) lub mniej zabudowane (typu half-cup np. Masquerade, Elle Macpherson)? Odpowiedz Link
biaga Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 25.11.08, 22:53 Tylko Freye mierzyłam, i tak cud nad wisłą że w ogóle coś było poniżej 32... Marszczenie ewidentnie wynikające z 'pustostanu', niestety, bo to nie były balkoniki. Sprzedawczyni sugerowała, że już chyba tylko gorseciarka mi pomoże ;) Też mi przyszło do głowy żeby zmierzyć coś mniej zabudowanego jak już nie mam co tam wetknąć od wewnętrznej strony... Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 26.11.08, 10:37 A założyłaś te staniki w odpowiedni sposób? Porządnie wygarniałaś? Hej, nie załamuj się, przymierzyłaś dopiero 4 staniki, i to tej samej marki. Spróbuj innej firmy. Odpowiedz Link
biaga Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 26.11.08, 11:37 No chyba tak, utkałam w tym staniku co się dało ze wszystkich stron, chociaż pojęcie wygarniania przy takim rozmiarze nieodmiennie brzmi dla mnie humorystycznie ;) Odpowiedz Link
zooba Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 26.11.08, 14:16 Nic się nie martw na razie - ja startowałam z 71/80, wydawało mi się, że mam tu najmniejszy biust na forum, gdzie mi do 60D? Wiatr wieje, a naleśnik przykryty kawałkiem pomarszczonej koronki - tak było gdzieś w lutym. Teraz mam 68/82 (mamma mia, urosły!!! :-) ) noszę 65C w tym tylko jedną przerabianą Freyę. Nie wierzyłam też w wygarnianie, ale jednak coś tam przemigrowało. Z braku funduszy głównie poluję na Allegro i naszej giełdzie stanikowej, może zacznij od tego. Odpowiedz Link
zielona_elfka Re: 70/81 - nic nie pasuje :( 18.12.08, 09:42 Jak to jest, że z 71 zrobiło się 68? To właśnie mój rozmiar: 71/80 (no, może 81), ale ja pod biustem mam same kości,wątpię, żeby obwód mi się tam zmniejszył... A czy to mozliwe, że przez dobór ospowiedniego stanika obwód w biuście może się trochę powiększyć??? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
lornaa 70/83 26.11.08, 00:38 Witam:) Przeglądam Wasze forum od paru dni i chyba udało mi się ustalić odpowiedni dla mnie rozmiar stanika, ale nie jestem do końca pewna.. Zwłaszcza że za pierwszym mierzeniem miałam większy obwód w biuście - 84 cm (zapewne przez miesiączkę), a jak naprawdę mocno ścisnę pod biustem, to może być i 69 cm.. No i w jednym kalkulatorze wyszło mi 65D, a w innym 65C.. Więc jak to w końcu powinno być? Przy okazji chciałam spytać, jaki rodzaj biustonosza byłby odpowiedni na początek? Do tej pory nosiłam same push upy i szczerze mówiąc wolałabym przy nich pozostać;p I czy to prawda, że na początek powinnam kupić stanik z większą miseczką, bo biust zacznie się powiększać? Odpowiedz Link
sug Re: 70/83 26.11.08, 09:03 Miseczkę dobieramy zawsze do większego pomiaru, czyli w Twoim przypadku do 84cm w biuście. U mnie różnica obwóodu w cyklu dochodzi do 3cm. ;) Spróbuj 65D lub 60E, najlepiej miękkie na fiszbinach, bo w push- upach nie widać naturalnego kształtu piersi i ciężko ocenić, czy stanik faktycznie leży dobrze. Pamiętaj o dokładnym wykarnięciu piersi do miseczek i podciągnięciu ramiączek. Biust może zacząć "migrować" już po odstawieniu starych biustonoszy, dlatego lepiej się nie rozpędzać w kupowaniu nowego rozmiaru. Przejrzyj wątek o sklepach stacjonarnych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0. Odpowiedz Link
dratagon Re: 66/90 26.11.08, 13:04 Ja mam naprawdę niewielkie piersi!!! Dotąd nosiłam wprawdzie 70C, ale to tylko dlatego, że obraziłam się w pewnym momencie na 75B, które mi wszyscy doradzali. 70 w obwodzie przy nowym staniku z reguły nie jest jakieś bardzo złe, ale później luźnieje i kolejne haftki zapięcia przed tym nie chronią. Mniejszych obwodów nie znalazłam w sklepach(choć szukałam). Miseczki C są raczej dobre, jeśli są mocno otwarte. Ale i tak większość sprzedawczyń dziwnie się na mnie patrzy jak jako, w ich mniemaniu, płaska prawie, proszę o "C" PS. wczoraj w nocy trochę się pomyliłam i wysłałam sam temat, nie witając się nawet -sorki i tym bardziej dziękuję za odpowiedź = ) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 66/90 26.11.08, 13:10 > Ja mam naprawdę niewielkie piersi!!! A ja mam naprawdę dobrą tabelę rozmiarów brytyjskich!!! :) Poczytaj FAQ. Witamy. Odpowiedz Link
dratagon Re: 66/90 26.11.08, 13:56 Dobrze, dobrze, nie zamierzam się sprzeczać = ) Dziękuję bardzo i jeszcze raz przyjdzie mi przepraszać, bo zmierzyłam się ponownie i wyszło zupełnie co innego. Mierzyłam się dobrze, ale miarka spłatała mi psikusa (mam metr ze znaczkami kobiecości, takie kółko z krzyżykiem, w różnych miejscach i potraktowałam go jako zero) Mea culpa! Wydawało mi się to nieprawdopodobne, co wyszło, no nic. Teraz już się upewniłam i mam 70 w obwodzie na wydechu, a w biuście luźno 87 Jeśli mogłabym prosić o nową rozmiarówkę, to byłabym wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pitupitu10 70 / 87 dratagon 26.11.08, 14:22 Celuj w 30(65)DD lub E, ewentualnie 28(60)F lub FF. 30dd i 28F są "tabelkowo" na 86,5cm w biuście. Odpowiedz Link
francesca1610 71/92 26.11.08, 13:52 Serdecznie witam :) bardzo proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru. Teraz noszę 70C, na 100% jest za szeroki pod biustem, a miseczki, no cóż... bez rewelacji. Strasznie jest jak podciągnę ramiączka i próbuję podnieść ręce ;) Elektroniczny bra-fitter ocenił rozmiar stanika na 65H, co mnie odrobinę zdziwiło. Pomocy! Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 71/92 26.11.08, 15:47 65H owszem, ale w polskiej rozmiarówce :) Jeśli zakupy zaczniesz od brytyjczyków, celuj w 65F lub 65FF. Odpowiedz Link
abw-online 77/97 (ponownie) 27.11.08, 21:36 Wpisuję sie jeszcze raz, żeby wpis (wydaje mi się ważny dla mieszkanek Warszawy i okolic) od razu rzucił sie w oczy. Zgodnie z sugestią pitupitu10 skontaktowałam sie z Peachfield i oto jaką wiadomość otrzymałam. Sklep peachfield pisze: > Witam > > Serdecznie Panią zapraszam do naszego sklepu który otwieramy w najbliższą > sobotę na ul. Żeromskiego 55/67. Sklep będzie otwarty w godzinach: > Sobota 10-14 > Pn-pt 11-19 > Na miejscu zawsze będzie osoba doradzająca w kwestii prawidłowego doboru > biustonosza. > > Pozdrawiam Maria Jachowicz Myślę, że to radosna nowina! Nie omieszkam skorzystać z zaproszenia w najbliższych dniach. PS. Wiem, że ten wpis trochę nie na temat (w wątku sklepów tradycyjnych też podobny umieściłam), ale w pewnym stopniu nawiązuje do moich wcześniejszych (sprzed 2 dni). Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 77/97 (ponownie) 28.11.08, 09:37 Świetna informacja-dziękuję.Peachfield słynie z dobrego doboru biustonoszy wiec super ze będzie otwarty sklep stacjonarny Odpowiedz Link
menolly 74/84 ---> 74/88 27.11.08, 23:04 Hmm..pisałam jakiś czas temu podając wymiary 74/84. Musiałam się chyba, źle pomierzyć, bo kiedy mierzyłam się wczoraj wyszło mi w biuście ( bez stanika, tak jak i poprzednio ) 88. Od dwóch tygodni noszę wprawdzie w miarę dobry miękki stanik, ale nie sądzę, żeby mi cokolwiek zmigrowało tylko raczej machnęłam się poprzednio w centymetrach. Do rzeczy jednak :) to co mnie zafrapowało, to rozmiary wyrzucone mi przez kalkulator po wpisaniu tych moich 88 cm. Polskie 65F, brytyjskie 65 E. Hmm..do F to bym chyba mogła dwie moje piersi włożyć, z polskich 65 które mierzyłam jak dotąd D było najlepiej dopasowane, z brytyjczyków już DD było za duże. Więc chyba jednak bardzo dużo zależy od kształtu piersi... Albo jeszcze nie trafiłam na stanik trzymający rozmiarówkę kalkulatorową ;] Ten miękki stanik, który sobie sprawiłam to 70 C z esotiq'a i poza tym, że grozi mu za jakiś czas rozciągnięcie to miseczka, jak na moje oko amatora leży najlepiej ze wszystkiego, co mierzyłam. Odpowiedz Link
lejdiczek Re: 79/93 ---> 77/92 28.11.08, 08:01 Sprobowalam za wasza rada 75C. Bylo super, ale teraz po jakims czasie nosszenia znow wypadaja mi piersi. Miseczka jest OK, mam wrazenie ze obwod sie rozciagnal, a ja zgubilam 2 cm w obwodzie. Czy powinnam sprobowac teraz 70D? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 79/93 ---> 77/92 28.11.08, 09:34 Fajnie ze 75C było dobre,ale teraz pora juz rzeczywiscie na zmianę wiec masz rację ze obwód na pewno 70 ale miskę sądzę powinnaś mieć większą.Spróbuje to D ale sądze ze raczej 70E w polskich sklepach.Z brytyjskich 70DD Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/84 ---> 74/88 28.11.08, 09:51 Rzeczywiście kalkulator daje przybliżone wartości ale nie zawsze zgodne ze stanem faktycznym.Kształt i objętość piersi różnią sie nieraz znacznie przy takich samych wymiarach i dlatego dwie dziewczyny o takich samych wymiarach mgą mieć zupełnie inne staniki! Czasem wypada sie z tabelki.Ja Cie rozumiem bo sama zawsze jestem miseczkę "do tyłu" niż by to wynikało z tabeli.Podczas migracji miałam dokładnie takie wymiary jak Ty teraz no moze pod biustem 73 i wtedy dobre było 65DD i to też nie kazde,chociaż kalkulator mówił 65E. Natomiast 70C moze być ewentualnie dobre miskowo jesli to jakiś dużomiseczkowiec,ale obwód na pewno będzie za luźny,dlatego spróbuj przejść jednak na 65-tki.Opłaca sie ta zmiana:) Odpowiedz Link
mohherowa 87/114 - mama mohherowej 29.11.08, 12:03 Witam, kolejny problem się pojawił:) Mama ogólnie oporów przed zmianą "rozmiarówki" nie ma... Na początek kupiłam jej używanego M&S 36G, żeby się oswoiła:) Teraz nosi go kilka godzin dziennie, bo i tak jest najwygodniejszym z jej staników, ale narzeka... -Gniotą fiszbiny -Za wysoko pod pachami (i też gniotą)(chyba tak jak ja raczej zapowiada się na wąskofiszbinównę) -Trochę się marszczą miseczki -Mostek się wbija -A ja widzę, że obwód do bani, za luźny ;/. Czy któraś z szanownych forumowiczek poratuje mamę mohherowej? :) Nie wiem, celować w 34H/HH czy coś innego? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 87/114 - mama mohherowej 29.11.08, 13:28 Ja bym zaczela od klasykow, czyli Rio albo Tango. Te staniki doradzalam moim biusciastym kolezankom i sprawdzaly sie swietnie jako pierwsze. Nie przesadzalabym z rozmiarem, mysle, ze 80 Rio albo Tango jest dosc cisla (a w kazdym razie scislejsza nic M&S). Miska z tabelki wychodzi GG, czyli w Rio 36G powinno wystarczyc, tango 36GG. Ale moze zapytaj sie tez na duzym lobby, tam dziewczyny maja wieksze doswiadczenie z wiekszymi miskami. Odpowiedz Link
mohherowa Re: 87/114 - mama mohherowej 29.11.08, 14:04 Dziękuję bardzo:) Zobaczymy, co jej się spodoba:)) Odpowiedz Link
myfeczka 70/85 29.11.08, 18:08 Wymiar pod biustem to 70, biust bez stanika 85, ze stanikiem 80. Czy takie wymiary mogą wyjść, że stanik tak zmniejsza obwód piersi? Bardzo proszę o pomoc w określeniu rozmiaru. Mam 16 lat, więc jest to dla mnie ważne, tym bardziej, że biustonosze określane typem "młodzieżowych" mają zupełnie inne, a wręcz czasem w ogóle nie ma podanych rozmiarów ;/ Odpowiedz Link
wiedzma_29 Mama - 90/115 29.11.08, 18:51 Ja już szczęśliwie świeżo ostanikowana, w trakcie migracji, natomiast dziś przyjechała do mnie mama, której nie widziałam jeszcze od czasu "nawrócenia" i pierwsze co widzę, to to, że ma źle dobrany stanik :) Dała się zmierzyć w miękkim staniku (nie chciała zdjąć), wyszło nam 90/115, więc obwód na pewno 80, albo może nawet 75? - sama przyznała, że 85 jej w ogóle nic nie trzyma i podjeżdża. Ale miseczka jaka? Proszę o pomoc! :) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: Mama - 90/115 29.11.08, 19:18 Można spróbować od obwodu 80, wówczas tabelkowo wychodzi angielskie 80(36) GG, ale jeśli mama ma na plecach trochę tłuszczu i piersi łatwo "kompresowalne" to być może wystarczy mniejsza miska (np. 80G albo nawet 80FF). Jeśli obwód 80 będzie za luźny to z 75-tek tablekowo wychodzi 75(34)HH. Możesz jeszcze dopytać na Lobby Biuściastych, bo takie wymiary tam są powszechniejsze. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 70/85 29.11.08, 19:09 Bardzo możliwe, że stanik spłaszcza, zwłaszcza jeśli rozmiar jest kiepsko dobrany. Ze swoimi wymiarami spróbuj rozmiaru 65D. Na początek powinien być dobry. Ewentualnie możesz mierzyć też 65DD. Odpowiedz Link
arrunia 69/83 29.11.08, 23:08 Za każdym razem gdy sie mierzę pod biustem wychodzi mi inaczej. Raz jest to 70 innym razem (przy super mocnym scisnieciu) 68. W biuscie tez nie wiem czy dokladnie sie mierze, bo wychodzi mi miedzy 83 - 84 Nadmieniam ze moj biust jest po karmieniu dwojki dzieci wiec zjechal niemilosiernie w dol... a oprocz tego jak dotej pory wylacznie nosilam push-upy i to te 70b 75a. Pozradzcie kobietki jaki miekki stanik na poczatek bylby najlepszy. Odpowiedz Link
istotkaa czy mam dobrze dobrany stanik? 29.11.08, 23:24 Patrzę sobie tutaj i się zastanawiam czy mam dobrze dobrany stanik. Generalnie nie lubię staników i w zimie, gdy dużo warstw, noszę np. obcisłe koszulki na ramiączka zamiast staników. Uważam, że mam nieduży biust choć mój narzeczony ma inne zdanie. Najlepszy stanik jaki mam to Marks&Spencer, rozmiar 34B czyli chyba 75B i takie też najczęściej wybieram. Moje rozmiary to: 77 pod biustem na wydechu 91 w biuście. Czy noszę dobry dla mnie rozmiar? Dodam, że nie lubię żadnych staników pancernych, noszę miękkie ale z fiszbinami. Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc. Odpowiedz Link
arrunia Re: czy mam dobrze dobrany stanik? 29.11.08, 23:47 a ja juz myslalam ze ktos tak blyskawicznie odpowiedzial na moje pytanie .... Odpowiedz Link
ametyst89 Re: czy mam dobrze dobrany stanik? 30.11.08, 11:19 Nosisz mityczne 75B - rozmiar jakże popularny wśród Polek, jednakże po prawidłowym mierzeniu, rzadko występujący. Dobrze, że nosisz staniki miękkie na fiszbinach. Za to rozmiar nieprawidłowy. Powinnaś celować w brytyjskie 70DD lub polskie 70E. Odpowiedz Link
istotkaa Re: czy mam dobrze dobrany stanik? 30.11.08, 12:20 Mnie to trochę zastanawia, bo ja mam poczucie, że w miseczce D, a co dopiero F utonę. Do tego obwód 70 sprawi, że nie będę mogła oddychać i będę myśleć tylko o tym jakby tu rozpiąć stanik... Co niby da mi odejście od mitycznego 75B? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: czy mam dobrze dobrany stanik? 30.11.08, 12:31 Poczytaj FAQ ( w spisie treści). Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: czy mam dobrze dobrany stanik? 01.12.08, 14:27 Poczucie poczuciem, ale nie przymierzalsa to nie wiesz. 70(32)D jest raptem na 89cm w biuscie, to nie jest duza miska. A jak odejsc od 75B? Najlepiej kupujac stanik w lepszym (czytaj dopasowanym) rozmiarze. Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 69/83 30.11.08, 11:16 Spróbuj 60E z rozmiarówki brytyjskiej. Push-up'ami tylko rozwałkowuje się biust. Potrzebujesz stanika, który wszystko ładnie zbierze. Zacznij od miękkiego na fiszbinach. Tylko znając swój dokładny rozmiar można przestawić się na usztywniane (ale nie push-up'y). W miękkim biustonoszu widać natomiast wszystkie objawy złego lub dobrego dobrania rozmiaru. Niech nie przeraża Cię miseczka E ;) Dużo forumek (między innymi ja) przed uświadomieniem nosiło 70B i chwalą sobie obecne dobrze dobrane rozmiary. Jeśli masz możliwość przymiarek stacjonarnych - jest to najlepsza możliwość - przejrzyj wątek o sklepach stacjonarnych :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 69/83 arrunia 30.11.08, 11:27 Witamy! Z takimi wymiarami spróbuj celuj w rozmiar 30(65)D lub 28(60)E. Jeśli spodoba ci się jakiś model, przeczytaj co myślą o nim inne forumki ( w spisie treści znajdziesz spis producentów), zwracając szczególną uwagę na informacje o obwodzie. Sama mam 68cm "pod" i 65tki szybko stały się na mnie za luźne, ale u niektórych osób 65tki są w sam raz, a 60tki są za ciasne. Na początek najlepszy jest stanik miękki na fiszbinach - w takim najłatwiej dobrać rozmiar. Nie potrafię ci wskazać stanika, który będzie dla ciebie najlepszy, bo co biust to gust. O tym, czy dany model będzie dobry przekonasz się mierząc go. Popularne modele to Freya Pollyanna i Freya Rio (dużomiseczkowiec), ale dobrze by było, gdybyś spróbowała też coś innej firmy. Powodzenia! Odpowiedz Link
arrunia Re: 69/83 arrunia 30.11.08, 11:53 Dzieki kobietki za odpowiedz! z tymi rozmiarami myslalam podobnie i zaczelam juz szukac... Odpowiedz Link
detarame 74,5 / 89,5 30.11.08, 05:21 plus opis piersi, bo a nuz, widelec, cos da. dosc szeroko rozstawione szpiczaste lecace w dol :( taka 'skocznia' ze zdecydowanie za duzymi sutkami :/ do tej pory nosilam push-up'y oczywiscie. moj aktualny stanik, ktory nosze najczesciej to puszap triumpha rozmiar 75C. w sklepie bylam zachwycona. teraz sytuacja wyglada tak, ze 5 po zalozeniu stanika piersi wyskakuja mi gora. wylaza az sutki co widac pod kazdym ciuchem, masakra. chcialabym kupic fajny stanik... nawet nie musi byc cudny, kolorowy... niech tylko bedzie dobry. przeczytalam tu juz troche watkow i objawil mi sie przed oczami obraz mnie, w miekkim staniku, ktory idealnie trzyma piersi na miejscu i jeszcze robi z nich 'jabluszka'... ah... pomocy :) Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 74,5 / 89,5 30.11.08, 11:36 Przede wszystkim obwód. Przy Twoich wymiarach jest on za luźny. Radziłabym Ci 65. Miseczka za mała. Rozmiar, który powinnaś próbować to 65E w rozmiarówce brytyjskiej lub 65G w polskiej (mam nadzieję, że teraz nie zrobiłaś wielkich oczu ;)). Potrzebujesz biustonosza z węższym obwodem i większą miseczką, gdyż Twój obecny rozsmarowuje Ci piersi po bokach. Zacznij od miękkim staników. W nich najlepiej widać co i jak się układa. Odpowiedz Link
detarame Re: 74,5 / 89,5 30.11.08, 14:46 wow, jednak zrobilam wielkie oczy, nie moglam sie powstrzymac :) jeszcze musze zrozumiec do konca te roznice miedzy brytyjska rozmiarowka i nasza rodzima. nie mowie tutaj o roznicach 65 = 30 tylko o miseczkach- tak jak napisalas E w bryt. lub G w polskiej. dziekuje za pomoc :) teraz "tylko" wyprawa do sklepow i przyprawianie o zawal ekspedientki... Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 74,5 / 89,5 01.12.08, 19:11 W brytyjskiej rozmiarówce występują miseczki podwójne np. DD, FF etc. Tu masz najlepiej to przedstawione :) infobot.pl/r/Vj6 Odpowiedz Link
guska00 71/87 Pomocy 30.11.08, 10:15 mam rozmiar pod biustem 71 a w biuscie 87 . Do tej pory nosiłam 70B ale zaczełam czytac w internecie na temat źle dobranych staników itp . Już sama sie pogubiłam jaki mam nosic rozmiar . Pomocy jak mam kupowac staniki by były dobre ? Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 71/87 Pomocy 30.11.08, 11:45 Przy Twoich wymiarach masz za luźny obwód i za małą miseczkę, czyli robisz ten sam błąd co większość kobiet. Celuj 65DD w rozmiarówce brytyjskiej (jeśli stanik jest rozciagliwy to 60E lub F). Z rozmiarówki polskiej wypada 65F. Najlepiej poczytaj wątek o sklepach stacjonarnych i jeśli masz taką możliwość udaj się do najbliższego polecanego na forum sklepu. infobot.pl/r/V5p Powodzenia w ostanikowywaniu :) Odpowiedz Link
caroline.1 69-70/86 w rozmiarowym po raz drugi ;) 30.11.08, 16:01 Jak już napisałam, jestem w wątku rozmiarowym po raz drugi. Pierwszy raz był chyba w marcu, może w kwietniu, z wymiarami 72/86. Zmieniło się niewiele, po prostu teraz chyba mierzę się ciaśniej pod, chociaż wydaje mi się, że kształt biustu jest ładniejszy, bardziej okrągły, niż te pół roku temu. Doradzono mi wówczas 65DD i tak właściwie zostało do dziś. Po co więc tu jestem? Pojawił się mały problem, być może powinnam iść z tym do innego tematu, ale wolę zacząć tutaj. Zaczęłam uważniej przyglądać się śladom, jakie zostawiają mi na ciele noszone staniki. Początkowo byłam przekonana o własnej szerokofiszbinowości, teraz widzę, że takie Pour Moi kończy mi się 5cm za piersią. I nie tylko. "Idealna fiszbinowo" Miss Mandalay Coco kończy mi się dobre 2cm za. Może powinnam zacząć celować w węższy obwód? Jestem z tych mało otłuszczonych na plecach, więc wszelkie 65-tki trzymają się dobrze, ale gdybym tak chciała spróbować 60... To co dalej? 60E? 60F? Jakoś nie mogę się przekonać do wzornictwa Frei, a wychodzi na to, że jej fiszbiny mogłyby być OK... Zacznijmy jednak od rozmiaru ;) Co doradzacie, dziewczyny? Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 69-70/86 w rozmiarowym po raz drugi ;) 30.11.08, 18:22 Skoro 65 nie jest za luźne, to nie widzę powodu do przechodzenia na 60tki. Spróbuj innych modeli, innych firm. Odpowiedz Link
jestem.wredna 68/77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 01.12.08, 00:24 I masz babo placek z takim biustem ;) Próbowałam plunge La Senzy w rozmiarze 65A - totalna porażka. Nawet ja się w to nie mieściłam. Potem zaryzykowałam i kupiłam na allegro stanik nieznanej firmy w rozmiarze 65B. Obwód był dobry przez jakiś czas, teraz podjeżdża. Objętościowo miseczka nie jest zła, ale fiszbiny zdecydowanie nie celują pod pachę. No i nie ukrywam - nie jest wygodnie! Pomocy biuściaste, bo ja już naprawdę nie wiem jaki biustonosz powinnam nosić. 60C? A może jeszcze jakiś inny? No i gdzie go kupię? Odpowiedz Link
pitupitu10 68/77 jestem.wredna 01.12.08, 10:40 Spróbuj rozmiaru 28(60)C lub D (C jest na 76,5 cm w biuście, więc wiele modeli może być za małych), 30(65)A lub B ze staników określanych jako "ściśliwce". Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048&a=85860048 balkonetka.pl/2008/10/15/ale-ja-naprawde-mam-strasznie-maly-biust/ (przeczytaj komentarze) Pamiętaj o odpowiednim zakładaniu stanika: pochyleniu się i ułożeniu piersi w miseczkach, wyregulowaniu ramiączek. Powodzenia w poszukiwaniach! PS. Staniki La Senza są małomiseczkowe. Odpowiedz Link
mona_live 74/84 01.12.08, 14:12 Jaki stanik będzie odpowiedni dla piersi szeroko rozstawionych? Noszę staniki usztywniane 75 B i wydaje mi się że mam za luźno w miseczkach...Może przerzucić sie na miękkie staniki lub push-upy?. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/84 01.12.08, 14:20 Push-upów raczej tu nie polecamy,chyba ze później jak juz dobrze zna sie swój rozmiar dobrany na miękkim staniku. I to tez na specjalne okazje a nie do noszenia na okrągło. Spróbuj rozmiar 65D i żeby zebrać piersi z boków to bardziej zabudowane staniki bym poleciła,wygarniaj dobrze biust do stanika Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 74/84 01.12.08, 14:23 Mysle, ze Twoje wrazenie o szeroko rozstawionych piersiach jest zludne. Co druga dziewczyna tak pisze, a potem okazuje sie co innego. Wina mozna obarczyc oczywiscie zle dobrany rozmiar stanika. Co do rozmiaru, jak scislo sie zmierzylas pod biustem? Wg. tabelki powinien pasowac na Ciebie 70B, ale jesli obwod jest za luzny (a to latwo sprawdzic, zapinajac stanik z miskacmi na plecach lub na brzuchu), poszukaj 65(30)D. Koniecznie miekkie staniki, bo tylko w takich da sie ocenic czy naprawde dobrze lezy. 75B jest calkowiecie nieodpowiedni, bo ma sporo za szeroki obowod i za duze miski. Odpowiedz Link
mar_tutka 69/86 01.12.08, 22:59 Jestem tutaj już jakiś czas i mam już trzy staniki w nowej rozmiarówce. Ale chyba powinnam zacząć od napisania w tym wątku a nie od zakupów. Mam Freye Eve 60E. Byłam w niej w galerii i podobno jest ok. Noszę ją i faktycznie pasuje. Następnym nabytkiem była CK Emily 60E. Założyłam i leżała źle. Rozwiązanie dla mnie było jedno. Na pewno jest za duży, bo w końcu mam mały biust. Wymieniłam ja 60DD. Jest mniejsza ale leży bardzo podobnie. Czyli dół ok ale środek miseczki, ta część przy mostku, jest pusty. Żeby było lepiej mam Pollyanne 65DD. Czyli coś co powinno na mnie być chyba za duże(kupiłam przez pomyłkę). I o dziwo leży całkiem nieźle. Dzisiaj byłam w niej na aerobiku i było ok. Dodam tylko że mam pod biustem 69, a w biuście 84 bez stanika i 86 w staniku, w Evie. Pomóżcie mi bo ja już głupieję :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 69/86 02.12.08, 10:58 Z takimi wymiarami celowałabym w rozmiar 30(65)DD, ewentualnie 28(60)F z rozciągliwców. Potwierdza to fakt, że Pollyana jest OK. CK nie znam, ale marszczenie na środku miseczki jest objawem pomarańczy w szklance. Dziwi mnie to, że Eva jest OK, przecież to stanik małomiseczkowy i teoretycznie powinnaś celować w 60G. Być może on był dobry na początku, a teraz trochę ci zmigrowało? Spójrz na niego krytycznym okiem. Podsumowując: skoro Pollyanna jest OK, to ja bym dalej celowała w rozmiar 65DD. Jeśli nie jesteś pewna, czy stanik dobrze leży, wyślij zdjęcia do galerii lub wpisz się w wątku ratunkowym. Odpowiedz Link