aga_wm 71/89 27.01.09, 17:26 Witajcie. Odkrylam was dzisiaj i jestem. Liczę, że i mnie pomożecie.Czuję się całkowice zagubiona w w momencie zakupu nowego stanika. Zgodnie z pomiarami wykonanymi z pomocnikiem mierze 71 pod biustem i 89 w biuscie bez stanika. za czym powinnam się rozejrzeć na początek?? Odpowiedz Link
mamongabrysi 70/85 27.01.09, 17:50 mam 70 na duzy wcisk pod biustem i 85 luźno w biuście. co to są buły? Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 70/85 27.01.09, 18:07 Poszukaj 30DD z brytyjskich rozmiarow albo 65E z polskich. Buly: gdy zalozysz stanik, ladnie sobie powygraniasz i poukladasz piersi w miseczkach, cialo piersi wystaje poza krawedz miseczki robi sie nieestetyczna poduszeczka. Tak samo pod pachami. Chodzi o to, by miska miescila CALA piers. Odpowiedz Link
mamongabrysi Re: 70/85 27.01.09, 19:16 aaaa to w te buły zawsze uwieraja mnie fiszbiny. coś czuję, że muszę się wybrac do dużego miasta za biustonoszem. dzieki Odpowiedz Link
enith 69/81,5 27.01.09, 21:19 Wracam po kilku miesiącach do wątku rozmiarowego, bo: Mierzona wg wymogów (ciasno i na wydechu pod biustem, luźno w biuście, wyprostowana sylwetka) wychodzi mi 69/81,5. Kalkulator wylicza mi 60DD oraz 65C (jeśli stanik jest ściśliwy). Mam w swoim posiadaniu Panache Tango II 60DD, Chantelle 65C, Pour Moi 65C oraz (zupełnie przypadkiem) Arabella 70C. Jak to jest, u licha, możliwe, że najlepiej leżącym z tych wszystkich biustonoszem jest właśnie Arabella 70C, która nie dość, że jest na biust 86 cm, to jeszcze jest wielkomiseczkowcem? Dziś po raz kolejny przymierzyłam Panache, zrobiłam nawet serię zdjęć, by wysłać do galerii i posłuchać opinii doświadczonych. Spojrzałam na te zdjęcia i jestem w szoku. To nie, jak dotychczas sądziłam, fiszbina jest za wąska. To cały biustonosz jest drastycznie ZA MAŁY! I po obejrzeniu dzisiejszych zdjęć skłonna jestem przypuszczać, że nawet 60E byłoby jeszcze sporo za małe. Jak to możliwe? Podobnie z Pur Moi 65C, które też z założenia jest na obwód w biuście 81,5 cm (choć zgadzam się z tym, że akurat ten model jest małomiseczkowcem). Ale to Panache tak drastycznie za małe i znacznie lepiej pasująca (z wyjątkiem fiszbin) Arabella na biust o 5 cm większy, niż mój? Czy możliwe jest, że w przypadku takich, jak ja, szerokofiszbinowców, kalkulator nie jest miarodajny? Sorry, za przydługi post, ale być może powinnam celować w rozmiary znacznie większe w miskach, niż to, co mi wylicza kalkulator? Po prostu ŻADEN ze staników, które są w rozmiarze teoretycznie pasującym (60DD, 65C z różnych modeli) nie pasował na mnie (za wąskie fiszbiny, za małe miski = MEGA buły). Odpowiedz Link
tu-tusia Re: 69/81,5 27.01.09, 21:50 Tabelka nie jest wyrocznią. Jka jest za mały to kup większy. Nawet o 3 miski jeśli trzeba by było. Ja mam w biuście 84 (ale nie wiem czy nie jest to zawyżony wynik, bo potrafię się tez zmierzyć, że wychodzi 81cm). W nic poniżej 60FF się nie wcisnę, mimo iż tabelkowo powinno to być 60E, a może nawet 60DD. Więc zacznij celować w rozmiar o 2 miseczki większy. :) Odpowiedz Link
skirus Re: 69/81,5 28.01.09, 12:10 Enith tu-tusia ma rację. Ja również mam dużo większą miseczkę niż wyliczył mi kalkulator. A o sugestii rozmiaru dla Ciebie napisałam w odpowiedzi na Twój wątek ratunkowy. Odpowiedz Link
b_marciszonek Re: 69/81,5 11.02.09, 20:43 moje wymiary to: pod biustem 72-73 a biust 85-86 z tym że naprawdę nie mam biustu moje staniki to koszmar! jaki powinnam nosić rozmiar? jak kupiować, gdzie? Odpowiedz Link
angi223 71/93 28.01.09, 11:21 Z moich wyliczeń wynikało, że najlepszy będzie 65DD ale kupiłam (bez mierzenia niestety) Mark@Spencer 65DD i okazał się: 1. fiszbinowe druty :)ze stanika podrażniły mi strasznie piersi po "zewnętrznej" stronie skórę więc chyba była miseczka za mała. 2. Jednak na miseczkach materiał odstawał delikatnie jakby miseczka była za duża... I bądź tu mądry człowieku :) Siostry pomóżcie... Odpowiedz Link
tu-tusia Re: 71/93 28.01.09, 11:39 Mi z kalkulatora wyskoczyło 65FF! A to co opisujesz, brzmi jak pomarańcza w szklance i oznacza za małą miseczkę, podjerzewam skrajnie za małą. Zmierz się jeszcze raz dokładnie wg wskazówek i przelicz rozmiar. A jaki rozmiar nosiłaś wcześniej i jak leżał? Odpowiedz Link
angi223 Re: 71/93 28.01.09, 11:44 Wcześniej to byłam przed ciążą i nosiłam 70B a potem był giga mega ogromny biust kiedy karmiłam a teraz to szkoda gadać... Więc zielona w temacie jestem, bo staniki sprzed ciąży są za małe... te z czasów karmienia dużo za duże :) A jak obliczyłaś że wyszło Ci 65FF ? Przeglądam strony z tabelkami od jakiegoś czasu i ciągle 65DD... Może ja jakaś wymóżdżona jestem... Odpowiedz Link
skirus Re: 71/93 28.01.09, 12:18 Angi223 sugeruj się tym kalkulatorem www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ oraz tabelą rozmiarów polskich i brytyjskich. Rzeczywiście wychodzi Ci, że powinno pasować 30ff. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 71/93 28.01.09, 11:54 Chyba musisz zrewidować swoje wyliczenia. :) Rozmiar 65DD jest na ok. 86cm w biuście. Miseczka jest na pewno za mała, a opisywane odstawanie może świadczyć o tzw. efekcie pomarańczy w szklance. Jeśli pomarańcza jest duża to do szklanki się nie zmieści, a w szklance i tak jest puste miejsce ;) balkonetka.pl/2008/5/20/pomarancza-w-szklance balkonetka.pl/2008/6/2/pomarancza-w-szklance-czesc-ii Na przyszłość próbuj rozmiaru 65FF. Odpowiedz Link
ladyjoanna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 28.01.09, 14:20 witam, ja sie narazie uswiadamiam i mam: pod biustem 73 w biuscie cos kolo77 myslicie ze to 65D? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 10:27 ladyjoanna napisała: > witam, ja sie narazie uswiadamiam i mam: > pod biustem 73 > w biuscie cos kolo77 > myslicie ze to 65D? pozdrawiam serdecznie To coś koło tego jest ważne. Jaki stanik nosiłaś do tej pory? Z podanych wymiarów wychodzi ci 65a więc 65d na pewno będzie za duże. Czy zmierzyłaś się bardzo ścisło pod biustem na wydechu i luźno w biuście? Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 28.01.09, 15:46 69/81 Lewa pierś mniejsza niż prawa o 1/3 Ze standardowych staników 70B za małe natomiast 70C za duże nawet w wersji half cup miseczki odstają przy mostku. Górna krawedź miseczki w 70 B kroi pierś u góry (choć wydaje mi się że moje piersi są niepełne u góry)w 70 C odstaje albo też kroi pomimo dostawania. jak tak czytam forum to wychodzi 65D lub 60F jeśli się nie mylę. 60 tki nigdzie nie dostanę raczej... Mierzyłm dziś 65E Andrea Gorsenii(bo tylko to było). I mieszczą sie tam trzy piersi w tym dwie moje i jedna pożyczona od ekspedientki:-) Chyba jestem mutantem, Czarnobyl blisko wszak i wybuchł gdzieś w okolicach moich urodzin:-) Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 28.01.09, 20:01 a halfcupy 70C odstają przy mostku ale jednocześnie wbijają się krawędzią w pierś od strony pachy. chyba że się zgarbię to tylko odstają. W zabudowanym C górna częsć miski pusta. natomiast w zabudowanym B buły, pierś wylewa się górą. Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 10:58 Czy ja dobrze zrozumiałam, że fiszbiny nie dotykają ciała na mostku? Miseczkę dobierasz zawsze do większej piersi, do mniejszej możesz włożyć specjalną wkładkę, jeśli Ci przeszkadza różnica w ich wielkości. Z kalkulatora wychodzi ci 60 dd, przy ścisłych modelach 65c ale to jest z kolei trudno dostępny rozmiar. Oczywiście rozmiar podany w rozmiarówce brytyjskiej. Jak dla mnie piszesz o wszystkich objawach za małej miseczki w ostateczności może być to problem zbyt wąskich fiszbin. Nic dziwnego, że 65e Ci nie pasowało, bo jest kilka rozmiarów większe. Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 11:14 skirus napisała: Z kalkulatora wychodzi ci 60 d > d, przy ścisłych modelach 65c ale to jest z kolei trudno dostępny rozmiar. W twoim przypadku podejrzewam, że będziesz miała większa miseczkę niż sugeruje kalkulator ze względu na asymetrie piersi która zafałszowuje wynik. I niestety jedynym wyjściem dla Ciebie jest po prostu mierzyć. Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 16:25 no tak. Teraz sobie kupie 70C myśle że jej wypełnienie to kwestia tygodnia. Wątpię czy 65C bo chyba się przeskakuje o 2 miski jak się zmniejsza obwód.Ale wtedy nie rozumiem jakto 65E mogłoby być aż tak duże (DD w rozmiarówce nie mieli więc E po D to następny rozmiar) A po pasujące pojadę do Anglii:-)Serio wyjdzie mi taniej finasowo niż na mierzeniu wszystkiego kupując w necie:-) Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 22:48 kiokodyl napisała: > no tak. Teraz sobie kupie 70C myśle że jej wypełnienie to kwestia > tygodnia. > Wątpię czy 65C bo chyba się przeskakuje o 2 miski jak się zmniejsza > obwód.Ale wtedy nie rozumiem jakto 65E mogłoby być aż tak duże (DD w > rozmiarówce nie mieli więc E po D to następny rozmiar) > A po pasujące pojadę do Anglii:-)Serio wyjdzie mi taniej finasowo > niż na mierzeniu wszystkiego kupując w necie:-) Hmm więc źle zrozumiałam. Gorsenia ma rozmiarówkę polską, a 65c było podane według brytyjskiej. W polskiej rozmiarówce miseczki są co 2 cm, w brytyjskiej co 2,5. Poza tym w polskiej nie ma podwójnych literek jak np. dd, ff itp. Stąd w Gorseni było d, e, a w rozm. brytyjskiej byłoby d, dd i dopiero e. Dlatego też inny rozmiar będziesz miała w rozmiarówce polskiej a inny w brytyjskiej. Twój polski rozmiar to 60e. A czy nakładając stanik wygarnęłaś dobrze piersi? Bo często bez tej czynności stanik wydaje się nam za duży. Czy podciągnęłaś odpowiednio ramiączka? Hmmm w twoich postach są pewne nieścisłości. Skoro 70c jest na Ciebie dobre to w sumie 65e tez powinno być, a nawet powinno być przymałe hmm.. Czy w tej gorseni miseczka marszczyła się tylko koło mostka i czy było tak w 1 czy w obu miseczkach? A tak na marginesie nie każdy dobrze wygląda w zabudowanych stanikach. Chyba najlepiej będzie gdybyś wysłała zdjęcia do galerii, bowiem tak łatwiej dziewczynom będzie ocenić co ze stanikiem jest nie tak. Fiszbiny były ewidentnie za wąskie, ale mam wątpliwości co do właściwego rozmiaru. Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 30.01.09, 20:37 Wygarniałam co się dało i jak się dało. A mam mało tylko żeberka i skórę...Stanika tego nie mam bo nie kupiłam oczywiście.Może kwestia zabudowania bo mam piersi niepełne u góry i miseczki dlatego nie były wypełnione. Skoro mój polski rozmiar to 60e (wszyscy się z tego śmieją, będę walić w ryj ciemnotę:-) to ta Gorsenia nie mogła być dobra bo to było 65E więc jakieś 2 miski za duże. Na moje piersi pewnie jakiś halfcup ale to też cięzko dobrać. Wybieram się do bigbra więc sobię pomierzę i będe wiedziała a do tego czasu pochodzę w 70C może jak powygarniam to się zapełni. Dzięki za pomoc:-) ja chyba zbyt chaotycznie to opisuję...więc przepraszam:-) Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 30.01.09, 21:22 a w tej gorsenii fiszbiny były moim zdaniem dobre. Po prostu nie miałam tam co wsadzić i tyle. Jak ją mierzyłam miałam wrażenie że to 70E tylko bardzo ścisłe. Może coś nie tak z tą rozmiarówką firmy po prostu. Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 29.01.09, 16:27 Fiszbiny leżą na mostku i boli...Tylko miski odstają troszkę ale to chyba wynik krzywej klatki piersiowej Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 30.01.09, 23:46 kiokodyl:"a halfcupy 70C odstają przy mostku ale jednocześnie wbijają się krawędzią w pierś od strony pachy" Rzeczywiście piszesz dla mnie bardzo niezrozumiale. Tak jak w powyższym przykładzie. Ja zrozumiałam, że fiszbiny kroją pierś, a wychodzi na to że wbija Ci się materiał. 60e to Ci tylko z kalkulatora wychodzi na pewno będziesz miała większą miseczkę ze względu na asymetrię piersi, która jak już pisałam zafałszowuje wynik. 65e jest porównywalne do 70 c które nosisz, nie sprawdzę dokładnie, bo strona mi nie działa:/ 65e nie odnosiłam w żaden sposób do rozmiaru wyliczonego przez kalkulator. Odpowiedz Link
skirus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 31.01.09, 18:31 W końcu działa mi strona więc 70c jest na 87 cm., a 65e na 86. Jak sama widzisz nie mogło być dużo za duże. Jedyne tłumaczenie to, że był to model dużomiseczkowy. Poza tym pamiętaj o jednym 2 miseczki różnicy przy obwodach stosuje się w rozmiarówce brytyjskiej, w polskiej ja bym raczej zmieniała o 3, bo gdzieś Ci wówczas ginie ten jeden centymetr. Chyba że ja cały czas niesłusznie zakładałam, że twoje 70c było podane w rozmiarówce polskiej. Odpowiedz Link
kiokodyl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 31.01.09, 20:17 70C w rozmiarówce polskiej. 70C jest już właściwie dobre...Gdzie ja wcześniej ten biust podziewałam to nie wiem.Taka sama zagadka jak to 65E mogło nie pasować... Na to nie ma racjonalnych wytłumaczeń. Tabele nie mają zastosowania, więc będę mierzyć i tyle. Odpowiedz Link
orlagh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ??? 29.01.09, 14:38 wydaje mi się,ze miska jest za duża,nie wiem,czy to możliwe. Moje wymiary to 81/91-jaki rozmiar byłby dla mnie dobry? Obecnie noszę 80B. Kiedyś nosilam mniejszy odwód,ale ostatnio w sklepie 75 się nie dopinał :/ Odpowiedz Link
orlagh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ??? 29.01.09, 15:06 A co to znaczy w ogóle ciasno zmierzony? Ze mam wcisnać w ciało centyment,dopóki się da?(bo mam trochę tłuszcyku. Jak liczę na kalkulatorze to raz wychodzi mi 75 c/80a(jesli scisliwy)=przy wymiarach 81/91,przy wymiarach 80/91 wychodzi mi 75E(rany boskie!!)/75 C Tyle,że ja naprawdę nia ma dużego biustu,w dodatku druga pierś jest mniejsza...Mam wrażenie,ze mój biust trochę "ginie" w B..więc c,a co dopiero większe rozmiary wydaję mi się naprawdę za duże... Odpowiedz Link
l_ka7 Re: 81/91 - orlagh 29.01.09, 18:00 tak, pomiar pod biustem ma być możliwie ciasno (żeber miażdżyć nie musisz), staniki się rozciągają :) to że 75 się nie dopinał mogło też wynikać ze zbyt małej miseczki - 75B (na 89cm w biuście) ma mniejszą miseczkę niż 80B, sama widzisz, że kalkulator proponuje różne literki zależnie od obwodu biustonosza Celuj w 75C lub 70E (polskie)/w brytyjczykach 70DD [są na ten sam obwód w biuście] - zależnie od tego jak się teraz zmierzyłaś (jeśli nie dość ścisło to zmierz się jeszcze raz) i Twojej indywidualnej ściśliwości. Z reguły osoby pulchniejsze lepiej tolerują zaniżanie obwodu niż te bardzo szczupłe. Weź też pod uwagę, że z reguły polskie staniki są bardziej rozciągliwe. Na 80A nawet nie patrz, aż tak ściśliwych staników nie ma. Masz ten komfort że powinnaś coś znaleźć w zwykłym bieliźniaku, pamiętaj o poprawnym założeniu biustonosza (szczegóły wygarniania) i podciągnięciu ramiączek, założony byle jak na 90% będzie "za duży" Przy asymetrii biustonosz dobiera się do większej piersi, a do drugiej miseczki stosuje wkładkę lub podciąga mocniej ramiączko. Dlatego rozmiar może Ci wyjść nawet większy niż z kalkulatora Odpowiedz Link
lifasia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 30.01.09, 19:31 Witam, z miłą chęcią skorzystam z porady - pod biustem 84 a bez stanika w biuście 96. Co myślicie? Do tej pory nosiłam 80B, biust nie zawsze wypełniał całe miseczki. Powiem szczerze to co wiele dziewczyn już tutaj powiedziało- nie wiedziałam, że jest taka gama rozmiarów. Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi w sprawie rozmiaru :) Odpowiedz Link
l_ka7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 31.01.09, 19:28 Hm, wg tabeli wychodzi Ci 34DD (75DD) lub polski 75E, odpowiednio na 96,5 i 96cm w biuście. Z drugiej strony piszesz że w 80B nie wypełniałaś miseczki, a to jest na 94-95cm w biuście, więc proponowane 75tki też będą za duże. Nie wiem. Może miseczki były za duże dlatego, że biust zamiast siedzieć w miseczce to uciekał sobie gdzie tylko mógł w za luźnym obwodzie ?!? Może zanim zaczniesz przymierzać nowe staniki sprawdź ten 80B jeszcze raz poprawnie go zakładając, dalej są luzy? (szczegóły wygarniania i podciągania ramiączek ) Trochę nie rozumiem Twojej odpowiedzi, Skirus. ?!? Odpowiedz Link
lifasia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 31.01.09, 20:56 To może dlatego, że sezonowo skacze mi waga ciała a staniki są cały czas te same więc może się rozciągnęły. Spróbuję przymierzyć te nowe rozmiary. Trochę się jednak obawiam przy mniejszym obwodzie, że będzie się wpijał w ciało a druga sprawa - jeżeli będzie od początku mocno naciągnięty - co jest zalecane - a przynajmniej tak to zrozumiałam - to sobie myślę, że faktycznie się rozciągnie, bo żaden materiał nie da rady ciągle intensywnie "pracować" bez utraty elastyczności. Ale może się mylę ;)) ot sobotnie przemyślenia. Dzięki za odpowiedź dziewczyny:) Odpowiedz Link
l_ka7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.02.09, 23:47 jak masz tak regularne wahania wagi to może warto wtedy pomyśleć o innym rozmiarze? Bo zły stanik albo będzie uciskał, albo nie zapewni odpowiedniego podtrzymania. Jeśli chodzi o mniejszy obwód to być może wystarczy Tobie ściśliwa 80-ka, ale wtedy miseczka raczej C (bo biust nie będzie miał gdzie uciekać), przymierzaj. A z rozciąganiem to zależy od materiału, są takie którym wystarczy jedno pranie i takie które nawet po pewnym czasie są nie rozciągnięte. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 08.02.09, 21:08 l_ka7 napisała: > Jeśli chodzi o mniejszy obwód to być może wystarczy Tobie ściśliwa 80-ka Tylko ściśliwą 80-tkę bardzo trudno znaleźć. Myślę, że to zły pomysł. Lifasiu, myślę, że obwód 75 będzie zdecydowanie lepszy. Spróbuj przymierzyć rozmiar 75E - ten rozmiar znajdziesz w wielu sklepach z bielizną. Pamiętaj, żeby odpowiednio go zakładać - stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Może się zdarzyć, że taki rozmiar będzie minimalnie luźny w miseczkach. Jeśli będzie dużo za duży, wówczas przymierz też rozmiar 75D i porównaj, który lepiej leży. Odpowiedz Link
candy-apple Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.02.09, 00:04 hej :) mam 72/3 - 84/5. Nie wiem jaki rozmiar powinnam nosić, 65D, 65E? Jakie firmy mają raczej mniejsze, a jakie większe miseczki? Odpowiedz Link
carolinkam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.02.09, 00:15 91/110(w staniku gaia 75f)/121 (bez stanika mierzone luźno)bardzo dziękuję za pomoc :) i ewentualne wskazanie odpowiedniego sklepu we wrocławiu, ostatnio kupowałam w kontri.pl a chętnie kupiłabym coś z zagranicy :)tylko nie mam pojęcia czy mój obecny rozmiar jest ok i jaki rozmiar usa/uk spróbować. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
candy-apple 72(3)- 84(5) 01.02.09, 00:23 teraz noszę 70C, czasem 70B. Z kalkulatora wychodzi PL 65D/E proszę pomóżcie bo już się zupełnie pogubiłam jaki powinnam rozmiar nosić :( Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: 72(3)- 84(5) 01.02.09, 17:19 Dużo- i małomiseczkowe są raczej poszczególne modele,niż całe firmy.Jak coś Ci wpadnie w oko,zajrzyj do wątku o dużo- i małomiseczkowcach.Jeśli najczęściej pasuje 70C,to z brytyjskich spróbuj też 30DD(oprócz 30D).Polski wypada Ci 65E,ale lepiej poczytaj o kokretnej firmie w jej wątku,jak wypada rozmiarówka.Niestety trudno podać jedyny dobry rozmiar,musisz mierzyć. Odpowiedz Link
carolinkam 91/110(gaia75fmiękki)/121(luźno) 01.02.09, 02:03 91/110(w staniku gaia 75f)/121 (bez stanika mierzone luźno)bardzo dziękuję za pomoc :) i ewentualne wskazanie odpowiedniego sklepu we wrocławiu, ostatnio kupowałam w kontri.pl a chętnie kupiłabym coś z zagranicy :)tylko nie mam pojęcia czy mój obecny rozmiar jest ok i jaki rozmiar usa/uk spróbować. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
skirus Re: 91/110(gaia75fmiękki)/121(luźno) 01.02.09, 20:45 carolinkam napisała: > 91/110(w staniku gaia 75f)/121 (bez stanika mierzone luźno)bardzo dziękuję za > pomoc :) i ewentualne wskazanie odpowiedniego sklepu we wrocławiu, ostatnio > kupowałam w kontri.pl a chętnie kupiłabym coś z zagranicy :)tylko nie mam > pojęcia czy mój obecny rozmiar jest ok i jaki rozmiar usa/uk spróbować. Pozdraw > iam! To, że masz zły rozmiar stanika widać już na pierwszy rzut oka. Masz 121 cm w biuście, a upchałaś go w staniku na 98 cm. Jeśli lubisz 75-tki to spróbuj 75k w rozmiarówce brytyjskiej. Jednak gdyby okazał się przymały to nie mam pojęcia czy są produkowane większe miseczki. Powinnaś o to zapytać na lb forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203 Myślę, że dziewczyny stamtąd będą umiały Ci lepiej pomóc niż my z lmb i na pewno podpowiedzą w jakich firmach szukać. Jeśli dobrze kojarzę gaia to polska firma. W rozmiarówce europejskiej dobrego rozmiaru nie znajdziesz. Nie jestem z Wrocławia, ale są wątki o sklepach stacjonarnych przyklejone na samej górze. Może tam coś znajdziesz. Odpowiedz Link
sadzka Re: 91/110(gaia75fmiękki)/121(luźno) 01.02.09, 21:11 we Wrocławiu polecam sklep "Mila" oferujący profesjonalny bra-fitting na ul.Ruskiej 34, więcej na temat sklepu poczytasz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84655639 Odpowiedz Link
kasia_kl8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 01.02.09, 20:54 witam i prosze o rade. W biuście mam 83 cm, a pod biostem 73. Zawsze kupowałam staniki 75A, czasem 70A.Oczywiście koniecznie push up. Jednak nigdy nie leżały dobrze, myślałam, ze po prostu mam takie małe piersi, ze nic nie będzie pasowac. Dopiero jak poczytałam to forum przeżyłam szok. Jeden z moich staników leży lepiej niż inne, a jest to 70B. Wychodzi na to ,że powinnam nosić jeszcze ciaśniejsze w obwodzie? Wszystkie staniki zawsze musiałam poprawiać całymi dniami, przesówały sie i szybko robiły zbyt luźne. Prosze o poradę jaki rozmiar powinnam nosić. Odpowiedz Link
l_ka7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 02.02.09, 00:25 Tabelkowo wychodzi Ci 65D. Zapomnij o tych A - sama widzisz że to złe rozmiary, a model push-up nie pokazuje co jest w nich złe tylko sam efekt końcowy. Możesz też popatrzeć w 70B, ale to ze ściśliwych staników. A tutaj na Stanikomanii masz opisaną zmianę 70A na 65D ze zdjęciami. Odpowiedz Link
kasia_kl8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 02.02.09, 23:41 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Normalnie jestem w szoku czytając takie rzeczy. A te zdjęcia to po prostu ja! Oczywiście te pierwsze, mam nadzieję, ze niedługo i ostatnie:-) A czy z tego nowego rezmiaru mogę tez kupowac push up-y (czy w ogóle istnieją?), czy raczej nie? I jeszcze jedno: czy we Wrocławiu jest tylko jeden sklep(na Ruskiej), gdzie mi doradzą i gdzie znajde taki rozmiar i czy moge tak po prostu tam wejsć i poprosić o poradę. Pytam, bo po prostu nigdy nikt w sklepie z bielizną nie zaproponował mi tego typu pomocy i takie dziwne mi się to wydaje. Odpowiedz Link
l_ka7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 06.02.09, 02:38 > A czy z tego nowego rezmiaru mogę tez kupowac push up-y (czy w ogóle > istnieją?), czy raczej nie? Istnieją, tylko że lepiej nie kupować ich na początku. Dlaczego? Bo w push-upie nie widać jak kształtuje się biust, a przez to czy rozmiar jest odpowiednio dobrany. Dlatego na początek polecane są miękkie staniki (czyli usztywniane, nie push-upy też lepiej odpuścić). Później być może zaliczysz migrację i jak Ci się rozmiar ustali to jak najbardziej push-upy też mogą być. Jednak z założenia jest to stanik na specjalne okazje a nie na co dzień. Sądząc z Twojego nicku to ponieważ biust dopiero się Tobie kształtuje, byłoby lepiej byś ograniczyła kontakt z push-upami do minimum. > I jeszcze jedno: czy we Wrocławiu jest tylko jeden sklep(na > Ruskiej), gdzie mi doradzą i gdzie znajde taki rozmiar i czy moge > tak po prostu tam wejsć i poprosić o poradę. nie jestem z Wrocławia więc nie wiem, słyszałam tylko o Milli, więcej poczytaj i popytaj w wątku SKLEPY STACJONARNE Odpowiedz Link
iwatastic 78 / 86 i mnóstwo wątpliwości 02.02.09, 10:18 Witam Was wszystkie bardzo serdecznie :) To mój pierwszy post, ale z pewnością nie ostatni, więc w skrócie o mnie: Iwa, lat 23, posiadaczka wymiarów 78 cm pod biustem, oraz 86 w biuście, mierzone bez biustonosza, zgodnie z wszystkimi zaleceniam. Oprócz tego, posiadaczka wielu totalnie źle leźących staników, jednego chyba idealnego ;) z ambicjami na więcej :) Do tej pory nosiłam rozmiar najczęściej 75B (a jakże :D ) i czasem 70C. Biustonosz który określam jako leżący idealnie to Krisline właśnie w rozmiarze 70C, fasonu nie umiem jeszcze precyzyjnie określić, według tego, co zobaczyłam tu na forum w przewodnikach po fasonach, mój Krisline wygląda na coś pomiędzy half-cup'em a plunge. Oprócz tego jestem posiadaczką dwóch klasycznych half-cupów Lupo i Gorteks w rozmiarze 70C i w obu czuje się spłaszczona :( Henderson plunge 75B moge sobie zdjąć przez biodra, a Triumph Amourtte 75C nadaje się do zapakowania pary skarpetek do każdej miseczki :( Wszystki moje biustonosze to push-up lub całe usztywniane cienką gąbeczką- chętnie bym to zmieniła, na te piękne koronkowe, czy siateczkowe cuda, tylko zawsze byłam święcie przekonana, że to stanowczo nie dla mnie. Największą z tych wątpliwości, o jakich wspomniałam w tytule, jest mój obwód pod biustem. Jestem szczupłą osobą, waże 50 kg, rozmiar góry nosze 34, dół 34/ 32. Nie wyglądam nieproporcjonalnie, nie mam klaty jak Pudzianowski, a mój obwód pod biustem wydaje mi się strasznie duży, czy słusznie? Czy to wina źle dobranych staników, czy taka moja uroda i już? Rozpisałam się strasznie, ale będę Wam bardzo wdzięczna za wszystkie rady i uwagi :) Odpowiedz Link
maheda Re: 78 / 86 i mnóstwo wątpliwości 03.02.09, 14:28 Na nasz obwód pod biustem składa się masa różnych rzeczy, z których na czoło wysuwa się oczywiście budowa naszych żeber :) Być może masz po prostu bardzo szerokie żebra? Czy na pewno wypuściłaś z płuc całe powietrze i bardzo mocno ścisnęłaś się miarą krawiecką, mierząc obwód pod biustem? Odpowiedz Link
klaudiaa_17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 02.02.09, 13:02 Proszę was o pomoc. Jesteście dla mnie ostatnią deską ratunku. Każdy biustonosz jaki mam spłaszcza mi biust. Wyglądam jakbym zupełnie nic nie miała. Obecnie noszę 70A oraz 75A (zależy od firmy), moje wymiary to 67-68 pod biustem, a 81 w biuście bez stanika. Do tego mam szeroki rozstaw piersi, przez co moim zdaniem są ohydne. Małe i pod pachami :( Odpowiedz Link
maheda Re: 67/81 - klaudiaa_17 03.02.09, 14:26 Pod pachami to one są dlatego, bo sobie je tam wsmarowałaś źle dobranymi stanikami. Ale nie martw się - odpowiednio dobranymi stanikami dla odmiany zbierzesz je do środka :) Przy Twoich wymiarach powinnaś celować w staniki o rozmiarze polskim z okolic europejskiego 60E lub brytyjskiego 28DD (brytyjskie 60DD). Odpowiedz Link
kamajka1 71/82 03.02.09, 11:40 Witam, teraz noszę 70C. Przynajmniej tak było przed ciążą, ale od kiedy przestałam karmić piersią biust jakby mniejszy niż przed ciążą i karmieniem. Jaki powinnam nosić rozmiar? Bardzo dziękuję za pomoc i wsparcie. :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/82 - kamajka1 03.02.09, 14:24 Próbuj staników w rozmiarze europejskim około 65C/65D lub brytyjskim z okolic 30D (ichnie 65D). W stanikach z nieco luźniejszymi obwodami lepsze mogą się okazać staniki w rozmiarze europejskim 60E lub brytyjskim 28DD (60DD). :) Odpowiedz Link
nanc Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.02.09, 12:54 pod biustem (bardzo bardzo ciasno na wydechu): 72 biuist, dosyć luźno: 86,5 Jaki powinnam nosić? Mam w miare szeroko osadzone piersi, nie robi mi sie miedzy nimi raczej doleczek, dlatego chetne wybieram tzw staniki zbierajace, ktore tworza takie "kuleczki". Dotychczas nosilam 75B i byly dobre, ale mam jekies przecZucie, ze nie jest to odpowiedni stanik, czasami robia mi sie buleczki z przodu i przez to nie nosze bluzek na ramiaczkach. A tak ogolnie, lubie staniki mocno wycięte, albo bardotki, zawsze z malymi poduszeczkami. Odpowiedz Link
maheda Re: 72/86.5 - nanc 03.02.09, 14:22 Spróbuj staniczków w rozmiarze około europejskiego 65E lub brytyjskiego 30DD (ichnie 65DD). Próbuj takich, które mają kształt pół-miseczek, przytrzymujących biust wyłącznie od dołu. Odpowiedz Link
teges666 67/81 03.02.09, 19:37 czy 60E? nosiłam już taki (lemon sorbet) i był za mały ;( Odpowiedz Link
maheda Re: 67/81 - teges666 04.02.09, 10:15 A czy to przypadkiem nie jest małomiseczkowiec? Odpowiedz Link
daga108 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 03.02.09, 22:36 Hejka! Jaki rozmiar powinnam nosić? Moje wymiary to: pod biustem 74 cm, w obwodzie (luźno) 90 cm. Zwykle noszę 80B (ale przeważnie jest za luźny):) Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, daga108 Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - daga108 04.02.09, 10:17 W zależności od tego, jak mocno ścisnęłaś się pod biustem, powinnaś celować albo w staniki o europejskim rozmiarze z okolic 70D/70E, za to w europejskim rozmiarze z okolic 32D-32DD (czyli brytyjskim 70D-70DD), albo też w staniki z obwodem 65, wtedy odpowiednio inne miseczki: okolice europejskiego 65F lub brytyjskiego 30E (czyli ichniego 65E). Odpowiedz Link
helejabea Re: 72/92-93 04.02.09, 01:17 Poszukuje mojego dobrze dobranego rozmiaru. Zaczynałam od 30E dwa miesiące temu, ale po wstępnej migracji noszę obecnie 30F (Fantasie Gabrielle na styk). Natomiast dziewczyny na spotkaniu biuściastych zalecały nawet 30FF, ale obawiam się ze w takich FF-kach utonę. Poradźcie czego się trzymać. Odpowiedz Link
maheda Re: 72/92-93 - helejabea 04.02.09, 10:19 Miseczki zwiększają się o rozmiar dla wzrostu obwodu w biuście o 2,5 cm. Przyznasz, że nie jest to jakiś mega dramatycznie większy obwód? Skoro 30F masz na styk, to trzeba próbować 30FF (zwłaszcza, jeśli ma Ci co jeszcze migrować do miseczek), nie ma rady :) Odpowiedz Link
iwatastic update: 76 / 86 i nadal nie wiem jaki rozmiar ;) 04.02.09, 12:16 Po uwadze Mahedy, zmierzyłam się jeszcze raz i pod biustem po maksymalnym ściśnięciu, na wydechu i bezdechu wyszło 76 cm, w biuście 86 bez zmian. Czyli przy mojej drobnej sylwetce wychodzi na to, że tak szeroko ożebrowana jestem ;) Pozdrawiam gorąco i czekam na wasze sugestie :) Odpowiedz Link
enith Re: update: 76 / 86 i nadal nie wiem jaki rozmiar 04.02.09, 19:33 www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ Wpisz swoje wymiary w brafitter u dołu strony i wyskoczy ci wynik. Traktuj go jako wskazówkę, a nie absolut, którego musisz się trzymać. Mam też małą sugestię, jako również "szerokolatkowa": lepiej, zdecydowanie, leżą na mnie staniki szerokofiszbinowe, np. Panache czy ostatnio Lepel. Freye, choć rozmiar teoretycznie dobry, mają fiszbiny o 2-3 cm za wąskie na moją szeroką klatkę i piersi. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/86 - iwatastic 05.02.09, 12:34 Można przecież być bardzo szczupłą osobą z szerszymi żebrami :) Tak samo, jak można być tęgą osobą z wąskimi żebrami (jak ja). Jesteśmy różne i nie ma czegoś takiego, jak jedynie słuszne wytyczne w rodzaju "wszystkie 75tki to grubaski" ;-) Celuj bezwzględnie w 70tki, a konkretnie w 70C, jedynie z małomiseczkowców lepsze może się okazać 70D. Jeśli czujesz się w tych stanikach komfortowo, to dlaczego miałabyś zaniżać sobie sztucznie obwód pod biustem? Odpowiedz Link
iwatastic Re: 76/86 - iwatastic 05.02.09, 13:19 maheda napisała: > Celuj bezwzględnie w 70tki, a konkretnie w 70C, jedynie z małomiseczkowców > lepsze może się okazać 70D. Jeśli czujesz się w tych stanikach komfortowo, to > dlaczego miałabyś zaniżać sobie sztucznie obwód pod biustem? > Mahedo dziękuje za rady :) Zastanawiałam się nad poszukaniem czegoś o obwodzie 65, bynajmniej nie dlatego, żeby go sztucznie zaniżać, na zasadzie "wszyscy mają 60- tki, mam i ja!" ;) ale wiesz, ja bardzo długo czułam się komfortowo nawet w obwodzie 75- poprostu myślałam, że tak musi być i stanik ma być jak koszulka :) Więc chętnie zrobiłabym jeszcze test porównawczy między 70 a 65. Odpowiedz Link
bombova 78/90 04.02.09, 20:21 Hej! Moje wymiary, tak jak podane w tytule: 78cm pod biustem oraz 90cm w biuscie "elektroniczny bra-fitter" pokazuje mi w polskiej wymiarowce 70D. Narazie nosze 75A i akurat to "75" wydaje mi sie ok, zapinam sie na 2-3 haftke, bo przy 1, tej najciaszniejszej, jest jednak za ciasno \: Prosilabym wiec o pomoc, jesli nie 70D to ktore rozmiary warto by jeszcze sprawdzic? Czytuje od czasu do czasu stanikomanie, to forum i rozne dziwne linki ktore sa podawane (; no ale troche ciezko mi sie jeszcze polapac w tym przeliczaniu, bo jednak nie jest to takie proste (; Aha i jeszcze jedna watpliwosc, troche glupie pytanie, no ale (: rozmiar 70D dotyczy stanikow w takich "normalnych" sklepach? bo jednak fajnie by bylo moc nie zmieniac chociaz sklepow, tylko szukac po innych polkach po prostu. A juz za bardzo mi namieszalyscie w glowie i ledwo wiem jak sie nazywam :D Z gory dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link
enith Re: 78/90 - bombova 04.02.09, 21:57 > 75A i akurat to "75" wydaje mi sie ok, zapinam sie na 2-3 haftke, bo > przy 1, tej najciaszniejszej, jest jednak za ciasno \: Jest ciasno, a wiesz czemu? Bo miskę masz o trzy oczka za małą. Zrób eksperyment i zapnij stanik miseczkami na plecach i do góry nogami. Obwód będzie pasował, a może wręcz będzie za luźny. Nie ma bata, by osoba z obwodem 78 cm pod biustem narzekała na zbyt ciasny obwód biustonosza 75. Po prostu twoje piersi, nie mieszczące się w misce A, włażą pod obwód dając ci poczucie ciasności. Zazdroszczę ci rozmiaru 70D - jeśli to faktycznie twój rozmiar docelowy, nie powinnaś mieć większych kłopotów z zakupem w sklepach stacjonarnych :) Odpowiedz Link
dorwlo Re: 78/90 - bombova 05.02.09, 12:22 weszłam na ten kalkulator i jestem przerażona. Mam 78 cm pod biustem i 95cm w biuście i wynik jaki mi się pokazał wywołał u mnie przerażenie. Wyszło 70 G!!!!! jak to możliwe??? przecież ja nosiłam zwykle 75 B lub C.Nie powiem żeby było idealnie ale takie duże?? Jeśli to prawda to chyba przeniosę się do tych biuściastych...:( Odpowiedz Link
maheda Re: 78/95 - dorwlo 05.02.09, 12:43 Wydaje mi się, że ze staników europejskich powinnaś celować raczej w 70F, czyli w brytyjskie okolice 32E (brytyjskie 70E). Europejskie 70G czy brytyjskie 32F mogą się okazać na Ciebie zbyt duże w miseczkach. Biust, na który pasują staniki w tym rozmiarze, nie jest wcale duży :) Popatrz tutaj - dziewczyna ma tutaj co prawda trochę inne wymiary od Ciebie, bo 72/94, ale mniej więcej o to chodzi: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html To naprawdę nie jest taki wielki biust, prawda? :) Odpowiedz Link
dorwlo Re: 78/95 - dorwlo 05.02.09, 12:47 hehe całkiem jak mój:):) tylko gdzie teraz taki stanik znaleźć.... Odpowiedz Link
maheda Re: 78/90 - bombova 05.02.09, 12:39 Obwód możesz odczuwać jako za ciasny, bo masz miseczkę za małą. Nie mówię, że tak jest na pewno, ale jest to całkiem możliwe. Spróbuj zapiąć sobie ten stanik 75A tak pod biustem, żeby miseczki były skierowane w dół, w stronę brzucha. Ramiączek oczywiście nie nakładaj. Czy nadal odczuwasz obwód jako strrasznie ciasny? Przy zbyt małych miseczkach często jest tak, że miseczki odciągają się od żeber. Czy fiszbiny gładko okalają Twoje piersi i opierają się na żebrach pod biustem, przylegając do mostka między piersiami i celując z tyłu w środek pachy? Bo tym właśnie powinien charakteryzować się poprawnie dobrany stanik. Popatrz, tutaj jest dziewczyna, która przesiadła się z 70A na 65D: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html Czy rozumiesz, o co mi chodzi? Wg mnie powinnaś celować w staniki istotnie o rozmiarze 70D, powinny na Tobie leżeć znacznie, znacznie lepiej. Spróbuj :) Odpowiedz Link
kasia_grubasia 68/81- moja siostra w otchłani rozpaczy 05.02.09, 15:17 Mam problem z siostrą Po pierwsze przy powyższych wymiarach usztywniane 65C (Marks&Spencer, Freya, Dalia) jest za małe, miękkie 60D (Kostar) jest dobre, podobnie jak usztywniane 65D (Marks&Spencer, tylko już ktoś wykupił niestety), miękkie 65D (Freya) spłaszcza niemiłosiernie i ma wielką zmarszczkę przez środek Po drugie siostra ma jędrny biust w kształcie idealnych półkul Oprócz tego ma dużą asymetrię - prawa pierś jest prawie płaska i jak założy bluzkę na miękki stanik to widać to bardzo wyraźnie - ma tylko jedną pierś :( A ja mam poczucie winy bo ją w to wciągnęłam i teraz się biedaczka zamartwia, na dodatek jak nosiła nieokreślony bliżej rozmiar z Intimissimi to nie było problemu. I teraz jeszcze ktoś kupił jedyny dobry w całej Warszawie z M&S. Pomocy... Odpowiedz Link
maheda Re: 68/81- moja siostra w otchłani rozpaczy 05.02.09, 15:31 Niech próbuje jeszcze staników o kroju half-cup. Powinna w nich wyglądać jak marzenie. tinyurl.com/halfcup30c Odpowiedz Link
kasia_grubasia Re: 68/81- moja siostra w otchłani rozpaczy 05.02.09, 15:48 Celować w 30D? Odpowiedz Link
maheda Re: 68/81- moja siostra w otchłani rozpaczy 05.02.09, 15:58 Raczej w 30C, w którym można jeszcze coś kupić. Niech Twoja siostra nie próbuje staników w rozmiarze 28D, które są skrojone "do góry", jak Arabelka Freya, tylko raczej niech próbuje staników o kroju half-cup, które pokazałam w linku. Lepiej trochę podszyć obwód, niż wściekać się w staniku z niedobranym krojem miseczki... Odpowiedz Link
kasia11-87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 06.02.09, 20:27 73/81/82 jaki stanik powinnam nosić? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/81/82 - kasia11-87 06.02.09, 20:34 Szkoda, że nie napisałaś nic o tym jakie staniki nosisz teraz. Na podstawie samych wymiarów - myślę, że powinnaś spróbować przymierzyć stanik o rozmiarze 65C. Oczywiście mogą się zdarzyć modele, w których ten rozmiar będzie za duży, a innych może być za mały. Nie zrażaj się tym. Poza tym bardzo ważny jest sposób zakładania biustonosza. Pamiętaj, aby się pochylić, wyregulować ramiączka i wygarnąć piersi spod pachy do miseczek. Więcej na ten temat możesz przeczytać w najnowszej notce na stanikomanii: stanikomania.blox.pl/html Odpowiedz Link
kasia11-87 Re: 73/81/82 - kasia11-87 06.02.09, 20:40 scarlet_agta napisała: > Szkoda, że nie napisałaś nic o tym jakie staniki nosisz teraz. > > Na podstawie samych wymiarów - myślę, że powinnaś spróbować przymierzyć stanik > o > rozmiarze 65C. Oczywiście mogą się zdarzyć modele, w których ten rozmiar będzie > za duży, a innych może być za mały. Nie zrażaj się tym. > > Poza tym bardzo ważny jest sposób zakładania biustonosza. Pamiętaj, aby się > pochylić, wyregulować ramiączka i wygarnąć piersi spod pachy do miseczek. Więce > j > na ten temat możesz przeczytać w najnowszej notce na stanikomanii: > stanikomania.blox.pl/html noszę 75A Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/81/82 - kasia11-87 07.02.09, 18:06 kasia11-87 napisała: > > noszę 75A Z tej informacji niewiele wynika ;) Myślałam, że napiszesz coś więcej, czy miseczki odstają, a może robi się kreseczka lub obwód podjeżdża itp. ;) Ale w takim razie mogę tylko jeszcze raz napisać, abyś celowała na początek w rozmiar 65C. Odpowiedz Link
kasia11-87 Re: 73/81/82 - kasia11-87 08.02.09, 10:41 Miseczki odstają niestety kreseczka się nie robi i obwód nie podjeżdża;) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 73/81/82 - kasia11-87 08.02.09, 18:58 To na początek spróbuj 65C, ale pamiętaj, aby stanik w tym rozmiarze _nie_ był opisywany na forum/w katalogu staników (kataloglmb.blox.pl/html ) jako małomiseczkowy. :) Odpowiedz Link
catkate Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 9 07.02.09, 12:13 od wczoraj przeglądam artykuły o stanikach, tabele rozmiarów itp i nie mogę własnym oczom uwierzyć. Mam 30 lat, całe życie nosiłam 85B. Moje wymiary to:81 pod biustem, na ciasno i na wydechu, w biuście 99. Z kalkulatorów i moich wyliczeń wychodzi, że powinnam nosić 75E. Na 75 się zgodzę, faktycznie, wszystkie moje dotychczasowe biustonosze są za luźne, zapięte z przodu, bez ramiączek spadają na biodra. Ale miseczka? E? nigdy w życiu. moje piersi są bardzo drobne, szeroko rozstawione, nie mają nic wspólnego z półkulami, są takie stożkowate i po prostu odstają, wiec stąd to 99cm. Mogłabym pójść do sklepu i poprosić o gamę staników 75 B-E i poprzymierzać, ale sprzedawczyni mnie na bank wyśmieje. Niech mi ktoś poradzi, proszę. Odpowiedz Link
yovenna Re: 81/99 07.02.09, 13:19 Masz podobne wymiary jak moja mama :) Ona chociaż jest taką kuleczką (150cm/59kg) wchodzi spokojnie w siedemdziesiątkę. Biust ma raczej nieduży, a przy siedemdziesiątkach musi to być miseczka F/FF!!! Więc nie przejmuj się tym co sobie pomyśli sprzedawczyni, tylko poproś ładnie o 75D najpierw... a jak będzie za małe (co jest bardzo prawdopodobne) o większą miskę (tylko sprawdź co ekspedientka ci przynosi, bo a nuż da ci zamiennik w postaci 80E, albo 85E, a w tym to na 100% się utopisz ;) ) Przeczytaj sobie wątek o komentarzach ekspedientek... Ja pamiętam jak poprosiłam o 70D (bo przecież 65E nie będę biedaczki straszyć ;P ) a ta na mnie "D" widząc mój bardzo mały biuścik ;P Dowiedz się też co to znaczy fobia literkowa... dużo tego na forum. Ja proponuję tylko sprawdzić linka: img511.imageshack.us/img511/1107/stanikicz1.jpg Odpowiedz Link
ewamag12 71-84-7 07.02.09, 15:19 Mam trochę problem czy 65 d czy dd, a może sięgnąć po 60?...aczkolwiek próbowałam jedną freye 60e i za duża w miskach. zaś kupiłam jeden lasenzy 65e i dobry - trochę się już gubię... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 71-84-7 - ewamag12 07.02.09, 18:47 A jakie były objawy tego, że ta Freya 60E była za duża? I jaki to był model? Bo jeśli na przykład marszczyła sie na czubku miseczki to może wcale nie była za duża, a wprost przeciwnie była za mała. Brytyjski rozmiar 60E jest na kogoś kto ma 83-84 cm w biuście. Podobnie rozmiar 65D. Czyli na Ciebie te rozmiary powinny być za małe w miskach. Celowałabym raczej w 65DD, na ok 86cm w biuście, oczywiście w niektórych modelach małomiseczkowych 65E też będzie dobry i tak jest pewnie z tą La Senzą :) Odpowiedz Link
ewamag12 Re: 71-84-7 - ewamag12 07.02.09, 20:01 To była Freya Polyanna - a marszczyła się u góry, nie za bardzo zbierała i ogólnie wiało "pustką";-)..może rozmiar fiszbin był dla mnie nieodpowiedni... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 81/99 - catkate 07.02.09, 18:40 Witam :) Do tej pory nosiłaś 85B i dlatego pewnie wydaje Ci się, że miska w 75E będzie wielka, bo automatycznie masz skojarzenia z miską w 85E. Tymczasem miska w biustonoszu o rozmiarze 75E jest mniejsza od miski w biustonoszu 85E. Pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak rozmiar B lub E. Ta sama literka może oznacza miski zupełnie różnej wielkości, gdyż wielkość miski zależy od obwodu do jakiej jest przyszyta. Gdybyś wzięła sól i nasypała do miski w swoim staniku 85B po brzegi i spróbowała następnie przesypać tę sól do miski w staniku o obwodzie 75 to musiałabyś wziąć miskę z inna dalszą literką. Sól, która zmieściłaby się w misce o rozmiarze 85B nie zmieści się do miski w 75B, czy w 75C. Ciekawy tekst na ten temat znajdziesz tu: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html Zerknij też na stanikomanię: stanikomania.blox.pl/2008/07/Alfabet-8222Stanikomanii8221.html A teraz przejdę do konkretów. Tabelkowo przy wymiarach 81/99 wychodzi polski/kontynentalny rozmiar 75F, który jest na 98cm w biuście lub 75G, który jest na 100cm w biuście oraz angielski rozmiar 34E(75E), który jest na 99cm w biuście. Jeśli masz trochę tłuszczyku na plecach to lepszy może być rozmiar z miseczką o oczko lub dwa mniejszą, czyli zamiast 75F/G to 75E, a zamiast 34E, 34DD. Ale tego dowiesz się dopiero jak przymierzysz. Rozmiar 75B jest na osobę, która ma w biuście 90cm, Ty masz 9 cm więcej, więc nie ma sensu, abyś go przmierzyła. Zresztą podobnie jest z 75C, a także prawdopodobnie z 75D. Mierzenie zacznij najlepiej od 75F, a dopiero jak będzie za duży to wówczas przymierz 75E. Pamiętaj, aby podczas mierzenia pochylić się i porządnie wygarnąć biust spod pachy. Nie zapomnij też skrócić ramiączek. Więcej o tym jak zakładać stanik jest tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
kura_aga 71/85 i cały czas szukam... 08.02.09, 16:04 I ja mam problem.. Trochę już się zaczęłam irytować, choć wiem, że trudno trafić na stanik idealny (o ile taki w ogóle istnieje..) Moje wymiary to 71 pod biustem, 85 w biuście bez stanika. No i chyba jestem na styku, bo trudno utrafić mi w dobry rozmiar... Swoją przygodę z nowymi stanikami zaczęłam od 65D M&S Ceriso. Byłam zachwycona – piękne jabłuszka, obwód się trzymał, fiszbiny były okej, wąskie ramiączka. Niestety po dwóch miesiącach rozciągnął się do 78 cm :( No po prostu nie dało dłużej go nosić, z żalem wystawiłam go na allegro. Aha, chyba warto dodać, że to balkonetka, przez co się nie marszczył. Mój drugi stanik to Freya Mitzy, również 65D. No i na początku również byłam zachwycona, ale bardziej samym stanikiem a nie efektem... No bo niestety zaczęła mi się robić klasyczna freyowa zmarcha. W tym staniku odkryłam, że mam piersi płaskie od góry, a pełne u dołu (pewnie dlatego tak super wyglądały w balkoniku). W tym natomiast „wisiały”, przez co góra się naciągała i marszczyła. Nie muszę chyba dodawać, że obwód mi się rozciągnął. Biłam się z myślami, ale w końcu też wylądował na allegro. (Czuję się jak Andie MacDowell, która wymieniała swoich wszystkich facetów, z którymi się przespała w „4 weselach..” ;) ) Trzeci – Elle Macpherson E75-673 Vamp – 65DD ale ściśliwiec, więc właściwie można powiedzieć, że 60DD. No i ten jest prawie dobry tzn.: nie rozciąga się (choć mógłby chociaż dwa centymetry...), miski są okej. Jedyny minus jest taki, że ciągle czuje, że mam go na sobie, na ostatnią haftkę się zapinam ledwo ledwo... No i leży mi na żebrach... Czwarty był Panache Chantilly 65D – jak można się domyśleć, miałam w nim buły... Nie zauważyłam różnicy w fiszbinach między Panache a Freyą. Piąty to Curvy Kate Portia. Wymyśliłam, że jeśli te obwody tak mi się rozciągają, a jakoś zapinam się w tej pseudo65 A MacP., to kupie 60 i powiększę miskę. No i obwód był faktycznie okej, ale falbanki mi powiewały jak na wietrze, a do tego te fiszbiny... To były chyba kleszcze a nie fiszbiny... Szeroko rozstawione i do tego dziwnie wygięte, wbijały mi się strasznie, właściwie to miałam ten stanik na sobie kilka sekund... No i na koniec Freya Pollyanna 60E. W tym wypadku miski były super – zbierały mi piersi, fiszbiny też okej. Obwód był bardzo ciasny – co prawda mogłam się zapiąć ale ledwo co oddychałam. No i w tym wypadku nie robiła mi się zmarcha. Migrować to mi za bardzo nie ma co – chuda jestem bardzo a moje byłe 75Beee nie zmasakrowało mi jakimś cudem piersi. Są jak na mój gust rozstawione bardziej po zewnętrznej, tzn. na środku mam dużo wolnego miejsca i dotychczas wszystkie fiszbiny (prócz felernej CK) ładnie okalały mi pierś. Mam je jeszcze wszystkie w domu, więc mogę podesłać zdjęcia jakby co... Zrezygnowałam z zakupów na allegro, chociaż tam staniki są o połowę tańsze... Teraz zbieram na jakiś w końcu w pełni dopasowany stanik i chcę się wybrać do Yoshi na zakupy. Myślałam też o tym, żeby kupić na Brastopie Freye Antoniette, bo ona jest podobna do Pollyanny, ale nie wiem tym razem czy celować w 65E czy 65DD... Odpowiedz Link
catkate Re: 81/99 - catkate 09.02.09, 21:51 chyba jeszcze nigdy w życiu się tak nie nachodziłam po sklepach z bielizną :) Podsumowując: w żadnym sklepie nie było rozmiaru 75 E. W 3 znalazłam 75 D. Jeden nawet mi się spodobał. Leży całkiem fajnie, uważam, że to właśnie jest mój rozmiar. Nic mi nie podjeżdża do góry, miseczki nie odstają, właściwie, to pierwszy raz w życiu się czuję, jakbym miała piersi :) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - catkate 10.02.09, 09:19 A czy jesteś pewna, że zakładasz go zgodnie z instrukcjami zakładania stanika, które mam podlinkowane w stopce? Stanik w rozmiarze 75D jest szyty na osobę, która ma w biuście 93-94 cm, a Ty masz kilka cm więcej. Ze staników w rozmiarówce europejskiej (Samantha, Triumph, Felina, Konrad, Corin, KrisLine, Gaia, Comexim, DamaKier, Anita, inne...) powinnaś celować raczej w stanik o rozmiarze 75F, a w modelach z małymi miseczkami nawet w 75G. Podany rozmiar 75E to był rozmiar brytyjski, czyli w rozmiarówce, gdzie między D a E jest jeszcze miseczka DD. Załóż stanik raz jeszcze, zgodnie z instrukcją, wygarnij wszystko porządnie spod pach i z pleców do miseczek, skróć odpowiednio ramiączka i powiedz - czy nadal wszystko mieści się w miseczkach? Odpowiedz Link
catkate Re: 81/99 - catkate 10.02.09, 18:08 wszystko zgodnie z instrukcją. PO prostu myślę, że sam obwód to nie wszystko, bo można mieć 99 i do tego pełne kuleczki, a można mieć takie jak moje- spiczaste. Obwód jest, ale jakby to powiedzieć... sama "masa" piersi jest mała. Na razie jestem zadowolona z mojego nowego stanika. Może , gdy następnym razem będę w Krakowie, znajdę czas, żeby się wybrać do sklepu z bielizną na Kurdwanowie, podobno mają pełną rozmiarówkę i fachową obsługę. Wtedy poprzymierzam sobie E i większe. W mojej miejscowości i tak takiego rozmiaru nie dostanę, a przez internet na razie zamawiać nie chce. Zamawiać będę, jeśli się przekonam, , że 75 E czy F to na pewno mój rozmiar :) Bardzo dziękuje za wszystkie rady :) Odpowiedz Link
green_kitty 68/89 08.02.09, 18:50 No wlasnie, co mozecie doradzic? Swietnie sie czuje w Panache Confetti 28G (bialy) Teraz mam na sobie Freya Polyanna 28FF (czarna) i jednak jest ciutke przymala. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 68/89 09.02.09, 12:28 W zasadzie to nie wiem jakiej rady oczekujesz ;) Skoro Pollyanna przymała to ją sprzedaj :P a przy następnych zakupach celuj raczej w 28G. :) Odpowiedz Link
green_kitty Re: 68/89 09.02.09, 12:38 Heh, zeby celowac w G to i ja teraz juz wiem ,raczej interesowaloby mnie to jaki stanik bedzie podobny do tego panache? Odpowiedz Link