passmanteria 73/87 - bardzo proszę o szybką odpowiedź... 20.04.09, 21:47 bo chciałabym się jutro wybrać na stanikowe zakupy. a obudziłam się tak późno z prośbą o radę na forum, bo sądziłam, że rozmiary mi się nie zmieniły, ale dla pewności się zmierzyłam i proszę. noszę teraz 70C, wydaje mi się odrobinę za duże na mniejszej piersi. z góry dziękuję za rady. Odpowiedz Link
eponak Re: 73/87 - bardzo proszę o szybką odpowiedź... 20.04.09, 23:47 Jeśli masz różnicę w wielkości piersi - stanik ZAWSZE dobieraj do większej piersi. Mniejsza może być w za dużej misce, ale większa nie może być w za małej. Jeśli miska bardzo powiewa, to po prostu przyszyj trochę miskę do mostka, żeby ją ciut zmniejszyć. Jeśli przy 70C na dużej piersi wszystko jest ok, to śmiało szukaj staników w tym rozmiarze, a jeśli obwody są rozciągliwe to w 65DD. Odpowiedz Link
spejsik2 75/94 21.04.09, 11:58 witam powyzej moje wymiary poprosze o rade jaki staniczek dla mnie? czy te staniczki wszystkie sa teki drogie? tzn 200-300 zł. czy tansze tez sa? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
eponak Re: 75/94 21.04.09, 20:53 W polskich masz do wyboru: 70G albo 65 I, a z angielskich staników 65FF bądź ścisłe 70 E :) I nie, nie wszystkie staniki w pełnej rozmiarówce tyle kosztują. Przeglądnij sobie linki do polecanych we wstępie do Lobby sklepów. Może akurat wypatrzysz tam stanik, który nie kosztuje około 200 zł (chociaż takie też są), a spodoba się Ci wizualnie. Najlepiej zawsze sprawdzić opinie o danym staniku w wątkach producenckich (również podlinkowane we wstępie), gdzie dowiesz się coś więcej na temat parametrów danego stanika. Warto również śledzić allegro i ebaya, gdzie często pojawiają się różne stanikowe okazje. Polecam jednak polowanie na okazje na czas, kiedy będziesz miała już ustalony najlepszy rozmiar - niestety nie można oddawać takich upolowanych staników, więc ryzykujesz pieniądze, gdybyś nie trafiła z rozmiarem :/ Odpowiedz Link
lhrrob Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 20:22 74/81 bez stanika a w miękkim 74/83 - proszę o pomoc jaki stanik powinnam nosić? Odpowiedz Link
eponak 74/83 21.04.09, 20:57 Możliwe, że będzie Ci pasować stanik o rozmiarze polskim 70A badź stanik 65C lub 65D (jesteś akurat między rozmiarami w tym obwodzie i musisz sprawdzić to doświadczalnie, bo lepiej leży). W stanikach brytyjskich masz do wyboru 70B bądź 65D :) A stanik powinnaś nosić świetnie dobrany :) Odpowiedz Link
greentea2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 20:36 Poczytalam troche oba fora i doszlam do wniosku, ze chyba jestem jakims mutantem:) Przy wymiarach 70/84 w porywach do 86 w niektore dni miesiaca nosze 30E. Ale widze wpisy dziewczyn, ktore maja 90 w biscie inasza ten sam rozmiar jak i wpisy dziewczy z moimi wymiarami noszacymi 30D. Z tabelki tez mi wychodzi 30D lub DD jak wpisze 86. Jak widac wiele zalezy od budowy. Odpowiedz Link
eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 20:48 To się wdzięcznie określa mianem nietabelkowości. BTW greentea2 (akurat siedzę nad zieloną herbatą :)), byłaś kiedyś na profesjonalnym brafittingu u jakiejś dziewczyny z Lobby, która dłużej zajmuje się tematem? Czasami jest tak, że wydaje się Ci iż masz świetnie dobrany rozmiar, poprawnie wygarniasz i zakładasz, a jednak robisz błąd i brafitterki to wyłapią. Naprawdę warto złapać się na zlot, gdzie zweryfikujesz swoją wiedzę o dobieraniu, a dziewczyny sprawdzą czy naprawdę dobrze dokonałaś samodobrania rozmiaru :) Odpowiedz Link
greentea2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 21:25 Nie bylam na zadnym zlocie, bo mieszkam w Belgii, ale bylam w Bravissimo w Londynie i mierzylam wiele stanikow i jednak 30E to moj rozmiar. Wydaje mi sie, ze jest dobry. Mierze sie tez raczej poprawnie w obu obwodach. Dawno temu pracowalam w sklepie z bielizna feliny wiec jako takie doswiadczenie mam, ale to bylo dawno temu kiedy jeszcze mialam malenki biust:) Odpowiedz Link
eponak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 21:41 Nie wiem jak wygląda brafitting w bravissimo :) Nie chodziło mi o poprawne mierzenie czy tego rodzaju kwestie, ale o to, że czasami zlot się bardzo przydaje, bo można zweryfikować wszystko. W sensie wiesz, ktoś jest naprawdę długo na Lobby, niby nawrócił mnóstwo znajomych, ale okazuje się że zapomina np o podciąganiu ramiączek ;) Po prostu wiesz, zasady niby są proste, ale chyba warto się zweryfikować i sprawdzić jak jest naprawdę :) Odpowiedz Link
greentea2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 21.04.09, 23:14 Niby, ze szewc bez butow chodzi;) Tez nie wiem jak wyglada tam fitting, bo tego nie robilam. Po prostu poprosilam o dwa rozmiary, ekspedientka sprawdzila, ze pasuje, ja tez tak uznalam i jestem zadowolona:) Odpowiedz Link
juliadruzylla 75/94 21.04.09, 23:15 Jestem tu nowa, zupełnie nowiutka. Weszłam przypadkowo i oczy przecieram ze zdumienia:-) Wiec pomocy dziewczyny! Od zawsze nosze 75b, czasem c, faktycznie nie pasują idealnie. 75 pod biustem mierzone dość ściśle, 94 w biuście swobodnie bez stanika (nie mam żadnego zupełnie miękkiego). Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 75/94 22.04.09, 07:54 75b jest na osobę 80pod, a 89 w biuście;)75c na 86 w biuście.. na Ciebie jest i za luźne i za małe w miskach. Spróbuj 70E(polskie 70F) z rozciągliwych 65FF (polskie 65H). Jeśłi te literki wydają ci się dziwne lub ogromne, poczytaj forum, wszytsko ci się rozjaśni. Szczególnie o prawidłowym zakładaniu stanika;) Odpowiedz Link
juliadruzylla Re: 75/94 22.04.09, 09:59 Dzięki! Zainspirowana forum wypróbowałam metodę "ściągania biustu z pleców":-) Wydawało mi się to nieprawdopodobne żebym biust miała na plecach bo jestem szczupła. A tu niespodzianka - połowa piersi wylewa się z mojego ulubionego 75b, łącznie z sutkami zresztą:-) A obwód faktycznie luźny, myślałam że tak ma być.. Idę na zakupy. Odpowiedz Link
tygr_rys 72/85 22.04.09, 15:30 Witam :) Wymiary jak w tytule. Jedna z piersi jest znacznie mniejsza od drugiej. Staniki to zwykle 70A, 75A, jeden 75B. Nie noszę push-upów, ani miękkich staników, te które posiadam mają cieńką warstwę gąbki. Każdy z nich "jakoś" mi pasuje. Po przeczytaniu paru działów na forum, otworzyły mi się oczy ;) i spojrzałam krytycznie na mój asortyment. W jednym staniku z 70A większa pierś lekko wyskakuje górą, w innym fiszbiny "celują" w miejsce przed pachą, staniki z 75A i B po pewnym czasie zmieniają swoje miejsce: fiszbiny wchodzą na piersi, a mostki przesuwają się w poziomie w stronę większej piersi. Zapinam się jak najciaśniej, ramiączka również znacznie skracam, żeby było trochę wygodniej, ale nie czuję komfortu i nie jestem w stanie zapomnieć o staniku i przestać go poprawiać. Poszukałam swego miejsca w tabeli rozmiarów, nie wiem co wybrać: czy 70C czy 65DD. Czy w ogóle dobrze celuję :>? Do tej pory byłam kompletnie nieświadoma o tym że istnieje tak różnorodna rozmiarówka :), czuję się lekko oszołomiona i zagubiona ;) Przepraszam za gadulstwo ;) zależy mi na dobrym doborze stanika. Proszę o fachową pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 72/85 22.04.09, 15:56 Tak, bardzo dobrze celujesz;) 70A jest na 82 w biuście, gdybyś wygarnęła wszystko do miseczki, podciągnęła ramiączka i zawiązała obwód z tyłu na supełek (zakładam że jest za luźny), to piersi wyskoczyłyby jeszcze bardziej., Przy Twoich wymiarach 70 pewnie będzie za szeroka, raczej próbój właśnie 65dd, czyli polskie 65e.Na początek dobrze jest szukać miękkich staników na fiszbinach aby prawidłowo ustalić rozmiar <w miękkich lepiej to widać>. W razie wątpliwości można wysłać forki do naszej galerii. Pamiętaj o dokładnym wygarnianiu piersi do miseczek,sięgając ręką aż z pleców i unosząc piersi do góry. Zachęcam do dalszego czytania forum, szczęgólnie wątki o prawidłowym zakłądaniu stanika;] Odpowiedz Link
tygr_rys Re: 72/85 22.04.09, 17:10 Dziękuję :) Poprzymierzam w tym rozmiarze :) (i ewentualnie pokrewnych) Pozdrawiam Odpowiedz Link
ja_a 78-79/90 w staniku 91:-) 22.04.09, 17:13 Witam...naleze do tej zenskiej czesci spoleczenstwa, ktora prawie cale zycie nosi (chociaz bez przekonania)75B:-).To 91 w staniku to dlatego, ze nosze push-upy.Bede wdzieczna za pomoc w ustaleniu wlasciwego rozmiaru. Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 78-79/90 w staniku 91:-) 23.04.09, 20:19 Witamy, witamy;) 75B jest dla kobiety mającej min.80cm pod i 89 w biuście, więc raczej nie an Ciebie. Myślę, że 75 będą na ciebie za luźne (no chyba że superściśliwce jak niektóre z Mileny-wtedy 75c) dlatego spróbuj 70dd (polskie 70e). Ten rozmiar znajdziesz spokojnie w bieliźniakach, pomierz miękkie staniki na fiszbinie-w nich najlepiej widać czy rozmiar jest dobrze dobrany, spróbuj też okoliczne rozmiary (70d/70f). Przed wybraniem się do sklepu poczytaj forum, szczególnie wątki o prawidłowym zakłądaniu stanika-wygarnianie piersi do miseczki itp a także ten artykuł: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
ja_a Re: 78-79/90 w staniku 91:-) 24.04.09, 12:05 serdeczne dzieki.Okazuje sie, ze dobor wlasciwego biustonosza to Sztuka:-).Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.:-) Odpowiedz Link
guantanameraa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 22.04.09, 17:33 guantanameraa napisała: > 91/108 zapomnialam dodac, kupilam La Senza 80 F i ma tak ogromne miseczki, ze jestem w szoku, gora odstaje :/ a wybieralam wszystko co sie dalo, do miseczek Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 23.04.09, 20:32 A jak obwód? la senza słynie ze ściśliwości obwodów i małomiseczkowości, więc 80f la senzy jest jak zwykłe 75e mniej więcej. Jeśli obwód nie ciśnie i jest ok to pewnie powinnaś celować w 75;)Wtedy wg tabelki byłoby to 75G/GG z brytyjczyków. Z 80 to 80F/FF. Przy większych obwodach czasem jest tak że potrzeba mniejszej miseczki niż wynika z tabelki, celowo podaję więc 75g i 80f mimo że są na 106cm w biuście. Gdybyś mogła spróbować 75ff i 80e to też by nei zaszkodziło;) najlepiej do doboru rozmiaru wybrać miękki stanik na fiszbinach- w nim najlepiej widać czy rozmiar jest dobry, w razie wątpliwości można wysłąć zdjęcia w staniku do galerii i postaramy się jakoś pomóc. Co do zakładania stanika polecam ten artykuł: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 70/75 23.04.09, 20:36 Raczej 65a, z małomiseczkowców 65b a z rozciągliwców 60c;) zajrzyj do wątku 'mniej niż D' tam dziewczyny piszą co gdzie i jak z miskami 60/65 przy obwodach aa-c. Rozmiary te znajdziesz na necie i w niektórych sklepach stacjonarnych. Odpowiedz Link
a_warszawianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 77/95 23.04.09, 12:05 Z pomiarów 77/95. Dotychczas nosiłam 70A, 70B, czasem trafił się jakiś 75B. I najczęściej jest mi niewygodnie w staniku - przesuwa się, piersi "rozjeżdżają" się. Najwygodniejszy, jaki mam to 70B triumpha - nawet nie najgorzej trzyma. Poza tym moje piersi układają się bardziej w kierunku pach - tzn. nie są zbyt blisko siebie. Pomóżcie dobrać jakiś sensowny rozmiar! Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 77/95 23.04.09, 20:46 Hmm te staniki są sporo za małe na ciebie. Obwód 70 powinien być dobry, ale 70a jest na 81cm w biuście natomiast 70b na 84cm w biuście.. to jakieś 10cm mniej niż u Ciebie!nic dziwnego że piersi uciekają pod pachy;) Spróbuj 70F angielskie i 70G polskie i okolice, powinnaś zobaczyć dużą różnicę. Oczywiście miękki na fiszbinach i wygarniając biust aż z pleców do miseczki. Tak jak tu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html i tu: www.bialelaki.pl/effuniak/ Odpowiedz Link
lady_jj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 23.04.09, 18:06 Prosze o pomoc... pod biustem ciasno 72 w biuście w staniku 80 biust jest malutki rozmiar 70A i efekt niezbyt zadowalający czego powinnam spróbować Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 23.04.09, 22:35 70a jest na Twój obwód w biuście, ale w większości staników obwód 70 będzie na Ciebie za luźny (pomijając ściśliwce jak niektóre z Mileny itp tam celuj w 70a). Ze wszystkich innych spróbuj z 65c, rozmiar dostępny i w necie i w stacjonarnych. W wątku 'mniej niż D' znajdziesz więcej info na temat biustonoszy w tym rozmiarze. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza, w poprzedniej dziewczynie podałąm ciekawe linki, Tobie też się przydadzą - linki o wygarnianiu biustu do miseczki;) Odpowiedz Link
magga77 PANACHE Confetti Strapless - jaki rozmiar? 24.04.09, 13:09 Moim pierwszym dobranym stanikiem jest Panache Confetti 65FF. Obwód ma bardzo ściśliwy i chyba za szerokie fiszbiny jak dla mnie - odznacza mi się na ciele fiszbina, ale sporo za piersią (w kierunku pleców) I chyba dopadła mnie migracja, bo większa pierś po dokładnym wygarnianiu jest na styk. Mam też Panache Rio – w rozmiarze 65F i jak do tej pory to mój najlepszy stanik :), jeszcze mam w nim luz na Ew. migrację. Moje wymiary to 72/91, ale jestem nadtabelkowa. Potrzebuję do sukienki na wesele (nie moje) stanika z odpinanymi ramiączkami, aby je zastąpić silikonowymi. Myślałam o PANACHE Confetti Strapless Czy będzie to dla mnie dobry model? Jaki brać rozmiar? 65FF czy lepiej większy?? Czy może polecacie jakiś inny stanik? Jeszcze myślę o gładkim staniku pod letnie bluzki – myślę o FANTASIE Smothing balconette – w tym modelu jaki brać rozmiar?? Przepraszam, ze tak długo, będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
dimma 75/87 ..30 DD troszkę odstaje 24.04.09, 14:48 Witam, za radą Lobby Biusciastych nabylam stanik 30DD, M&S... moje rozmiary to 75/87. obwod OK, fiszbina ładnie obejmuje piers, problem mam natomiast z gorą miseczki, bo odstaje i marszczy się. Fakt, ze biust mam dosc wiotki (karmię juz 21 miesiecy i niestety dopiero teraz sie uswiadomilam w kwestii stanikowej) i po prostu wlewa mi sie on do miseczki(ktos na naszym forum okreslil to fajnie 'mandarynka w skarpetce':-). na to odstawanie pomaga mocne ściagnięcię łopatek - ale mam wraznenie, ze to nie tylko kwestia garbienia się. bedę wdzieczna za pomoc... Odpowiedz Link
paula_aulap Re: 75/87 ..30 DD troszkę odstaje 25.04.09, 14:15 hej;) 65DD powinno być na styk wg tabelki. Staniki M&S są trudne do przewidzenia, niektóre modele to mało- a inne dużomiseczkowce, a jeszcze inne są w normie.Może akurat trafiłąś na dużomiseczkowiec? Spróbuj z innymi firmami, modele o standardowych miseczkach (jak osławiona freya polyanna). Od dobrego rozmiaru kondycja biustu powinna się poprawić,więc możliwe że ten M&S wypełni się z czasem;) Odpowiedz Link
crystal_c 69/80 25.04.09, 17:04 Trafiłam na stronę wczoraj, z tego co wyczytałam, przy moich wymiarach (69 mierzone na wydechu, przy ściśnięciu na wydechu całkowitym dochodzi do 67) wychodzi na to, że powinnam mieć albo 60D, albo 65C. Doradźcie mi proszę, który rozmiar powinnam wybrać i najlepiej z jakiej firmy. Próbowałam przejść przez inne tematy, w których są takie informacje, ale jest tego tak dużo, że ciężko mi cokolwiek samej wybrać. Wiem, że najlepiej byłoby po prostu iść do sklepu, ale zmuszona jestem kupować przez internet. Będę wdzięczna :) Odpowiedz Link
nefretam Re: 69/80 25.04.09, 22:28 poszukaj tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=92975844 Odpowiedz Link
unreachablex3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 26.04.09, 18:28 78/ 90 obecnie 75 BB Odpowiedz Link
nefretam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 27.04.09, 09:12 spróbuj 70d/70e - polskie, brytyjskie 70d/dd Odpowiedz Link
laraya 73/86 26.04.09, 20:14 Witam, fajnie ze znalazlam to forum - moze dowiem sie czegos ciekawego o swoim rozmiarze pod biustem mam 73 a w biuscie 86 - jedrne uwielbiam nosic miekkie staniki raczej na fiszbinie a obecnie uzywane przeze mnie staniki te najlepiej dopasowane to DKNY 70C koronka, Rampage 34C i Bon'a Parte 70B stanik ktory najbardziej nie lezy to 75A wyjezdza na lopatki niedlugo slub wiec zastanawiam sie co fajnego wybrac do sukienki z bardzo glebokim dekoltem na plecach no i w jakim rozmiarze czy push-upy sa nie wskazane przy takich piersiach? Odpowiedz Link
nefretam Re: 73/86 26.04.09, 20:33 Laraya powinnaś nosić 65dd lub okolice. Push-upy nie są wskazane gdyż gniotą piersi i wypychają je z miseczki. Nie pomogę ci ze stanikiem do głębokiego dekoltu na plecach, ale miękkich staników z fiszbinami jest bardzo dużo w twoim rozmiarze. Odpowiedz Link
ulahula Re: 73/83 27.04.09, 19:00 Tak jak wszystkie, najpierw 75B, potem 70 C, a teraz skusiłam się na 65 D. Ale nic już dalej nie wiem, bo są bułeczki nad piersiami (małe) a sutki trochę zgniecione, stanik miękki więc to widać. Mniejsza pierś mniejsza bułeczka, większa pierś, bułeczka większa. Szukam poparcia , czy wymieniać (Kostar 035). Odpowiedz Link
gwiazda51_1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 27.04.09, 19:47 Witam. Po zmierzeniu wyszło mi 70 pod biustem i 86 w biuście. Jaki to będzie rozmiar brytyjski a jaki polski? Odpowiedz Link
kasia_j 72/89 w zwisie 92 28.04.09, 13:52 Jaki rozmiar? To wymiary mojej koleżanki 72 pod biustem, w biuście 86, w zwisie 92. Odpowiedz Link
megiddo0 Re: 72/89 w zwisie 92 28.04.09, 15:01 mysle ze najlepiej bedzie pasowac 65E lub 65F (brytyjskie) Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/78 28.04.09, 17:13 obitki, wymiary wskazują na: Obwód pod biustem - 69/70 W biuście - 78 (masakra) Dotychczas nosiłam 75A i bywało różnie. W chwili kupna biustonosz leżał jako tako, ale po miesiącu noszenia już był luźniejszy i dawał marne efekty. Zawsze wybierałam staniki z drutami,z poduszkami. Im więcej tego było tym szybciej łapałam :) Mam niepełne piersi u góry zatem często staniki odstają. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru, Zdesperowana ;) Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 17:45 Zmierzyłaś się pod biustem na wydechu baaardzo luźno? A w najlepiej w miękkim staniku bądź pochylona (do kąta prostego). ?:) Ja ci proponuję 60D... Aczkolwiek to tylko rozmiar wyjściowy, dlatego trzeba mierzyć. Nie przejmuj się, gdyby miska była trochę pusta, bo po pewnym czasie noszenia dobrego (kup raczej miękki, bardziej zabudowany, aby dobrze zebrać biust) stanika się prawdopodobnie wypełni. Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:00 mala_biedronka napisała: > Zmierzyłaś się pod biustem na wydechu baaardzo luźno? A w najlepiej > w miękkim staniku bądź pochylona (do kąta prostego). ?:) > Ja ci proponuję 60D... > Aczkolwiek to tylko rozmiar wyjściowy, dlatego trzeba mierzyć. Nie przejmuj się > , gdyby miska była trochę pusta, bo po pewnym czasie noszenia dobrego (kup racz > ej miękki, bardziej zabudowany, aby dobrze zebrać biust) stanika się prawdopodo > bnie wypełni. > Piszesz, że pod biustem mam się mierzyć luźno a tymczasem w poradniku radzicie, że ciasno. Jak to rozumieć? Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:07 Eh:( przepraszam cię bardzo.. Miałam dziś ciężki dzień. :|| I wprowadziłam cię w bład. Pod- na wydechu, bardzo ciasno... W biuście - lużno, najlepiej w pozycji pochylonej. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 18:00 Przepraszam, bo nie sprecyzowałam 60D - brytyjskie 60C/D - polskie Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 19:50 biedronko to dla mnie szok totalny, raz jeszcze się zmierzę i skonsultuje z tym wszystkim co napisałaś. Jak dotąd biustonosze kupowałam w H&Mie, poszukam czy jest coś w "nowym" rozmiarze. 60C, szok masakralny!!! Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:10 Eh moja wiadomość się nie wyswietlila?? O tym że się przejezyczylam I pod oczywiscie trzeba mierzyc ciasno a w luzno. Co do tego 60C to pamiętaj, że to polski rozmiar. Aczkolwiek nie zdziwie się jakby 60D było dobre. I zawsze lepiej wziąć stanik troszeńkę za duży, żeby było miejsce na migrację. Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:12 Biedroneczko wybaczam i dziękuję za cenne rady. Jutro biegnę do sklepów. Rozumiem jednak, że mogą być to push upy? m. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:15 Ja bym bardziej radziła ci na początek kupić miękki staniczek. Ja w miękkim mam większe piersi niż w pushupie i nie jestem odosobniona. ALbo taki pół miękki, pół usztywniany. Bo miękki ładnie kształtuje piersi, a w pushupie to raczej zgniatasz go. Najważniejsze to zaakceptować swoje piersi, a pushup zostawić na specjalne okazje. Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:19 No dobrze, nie polemizuje i grzecznie stosuje się radom. Obawiam się jednak, że będę decha totalna. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 28.04.09, 20:24 Hm oczywiście nigdzie nie ma przymusu noszenia miękkich biustonoszy. Sama musisz ocenić jak się w takowym czujesz. :) Co do tego czy będziesz deską... Każdy przypadek jest inny wiadomo, ale wystarczy spojrzeć na tłumy Lobbowych (i wizażowych) dziewczyn, które wyrzekły się usztywnianych i push upow na rzecz miękkich. (i nie mówię tu o kobietach z dużymi piersiami) Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 29.04.09, 16:25 biedronko klęska totalna. Trzy godziny biegania po sklepach i ani jednego biustonosza w rozmiarze 60C. Trafiłam jednak do Intimissimi gdzie była promocja na staniki i kupiłam aż trzy tyle, że w rozmiarze 70C. Dwa z nich mają taśmę regulacyjną i ściągają się do 65. O dziwo wyglądają bardzo fajnie. Wygodne, biust nie ucieka, miseczki dobre. Wszystkie miękkie. Czy jednak nie za luźne? W jednym ze sklepów mierzyłam 65 i jest to jakiś horror, oddychać nie mogę, cycki spłaszczone. Nie chce zatem nawet myśleć co działoby się przy 60. Wybiorę się jeszcze do sklepu Dopasowana, może tam coś mi panie dobiorą. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 29.04.09, 17:28 Hm 70tka na pewno jest za lużna skoro masz 69-70 cm pod biustem, a pamiętaj, że staniki się rozciągają. Patrz kupujesz dżinsy i kupujesz je w sam raz czy na poczatku sa nie co przyciasne?:) Tak samo buty, nigdy na poczatku nie są trochę przyciasne? I trzeba je rozchodzic? Podobnie ejst ze stanikami, ja wiem, że 65tka na poczatku może wydawać się strasznie ciasna, gniotąca, ale dlatego tylko, że zawsze nosiłaś staniki z obwodami, które mogłaś zdjąć bez rozpinania przez biodra (taka przeniosnia, czasem jednak jest odzwierciedleniem realii). Oczywiście stanik po pewnym czasie się rozciągnie. Sama pamietam mój pierwszy o obwodzie 65 (zaczynałam z obwodem pod biustem 69-70 jak ty teraz zmalal) i też było ciężko, ale po szybkim czasie po prostu się przyzwyczaiłam. W razie czego można dokupić przedłużkę na te pierwsze 2-3 dni. Spłaszczała 65? Może po prostu wzięłaś za małą miske? Musisz pamiętać o wszystkich zasadach dobrego zakładania biustonosza. W rozmiarze 60C Zaczyna sie nowa kolekcja Panache Cleo - niestety dostępna dopiero w połowie maja. Popieram wybierz się do dopasowanej:) Na pewno panie Ci fachowo pomogą, doradzą. Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 29.04.09, 17:39 O dzięki dobra kobieto. Nowego zakupu się jednak nie pozbędę, a zmniejszę co najwyżej w obwodzie. I tak są wygodniejsze od tych co nosiłam dotychczas :) Nie strudzona będę jednak szukała sugerowanego przez Ciebie. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 29.04.09, 17:42 I pamiętaj, ze 60C to jest polskie;) a 60D brytyjskie (więc takie musisz brac np. Panache Cleo, aczkolwiek wiadomo trzeba mierzyc) Odpowiedz Link
babusiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 69-70/7 29.04.09, 17:46 oki, oki. W poniedziałek biegnę pod rotundę także o refleksjach zaraz po zakupach :) Odpowiedz Link
luddly Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 17:35 Cześć wszystkim. Wkrótce mam ślub i postanowiłam choć raz kupić dobrze dopasowany biustonosz. Czyli tak: na wdechu pod biustem: 69-70, w biuście: 78-80 (te 80 to w biustonoszu utwardzanym). Zwykle noszę :) 75B, i kupując w zwykłym H&M pasuje, w Triumphie nic z tego. Często mam problem z tym, że po krótkim czasie biustonosz naciąga mi się pod biustem i jest praktycznie do wyrzucenia. MOże macie jakieś namiary na ładne biustonosze ślubne przy okazji ? Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 17:58 O widzę, kolejna ofiara HM staników (jak i ja do niedawna...) Też nosiłam 75B, przez który moje piersi uciekły na plecy. Masz podobne wymiary do kolezanki powyżej, więc wychodzi 60D, ale tak jak pisałam kalkulator nie ejst wyrocznią. Trzeba pomierzyć. Tylko musisz pamiętać o dokładnym wygarnięciu biustu, podciągnięciu ramiączek i ogólnie całej procedurze ubierania stanika. Co do ślubnych hmmm www.dopasowana.pl/product-pol-735-Biustonosz-Aragon-champagnede-blue-Masquerade-4139.html Robią piękny dekold, ale niestety 60tki dostępne tylko za granicą... Najlepiej przejrzyj www.dopasowana.pl www.intimo4you.com milena-bielizna.pl/shop/?pro=advices Odpowiedz Link
luddly Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 18:25 Koniecznie muszę iść pomierzyć do sklepu te staniki. W życiu nie przyszło mi do głowy, że mam taki rozmiar! Dzięki. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 18:00 Przepraszam, bo nie sprecyzowałam 60D - brytyjskie 60C/D - polskie Odpowiedz Link
youmou 74 / 87,5 28.04.09, 17:51 Trafiłam do Was z forum dla mam karmiących piersią i będę niezwykle wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru stanika. 1) - pod biustem: 74 - w biuście: 87,5 2) Teraz noszę - 75 C lub D (nie pamiętam, a metki odprułam) Jest zbyt luźny, mimo że zapinam na pierwszą haftkę. Karmię, ale nie wiem, czy laktacja jest juz ustabilizowana - jak to rozpoznać? W czw. minie 7 tyg od porodu. Bardzo delikatna asymetria. 7) Interesują mnie oba rozmiary - bryt. i kontynent. Gdybyście mogły poradzić mi też konkretne marki czy nawet modele, to byłoby super (nie mam nic przeciwko reklamie własnego sklepu, jeśli któraś prowadzi). Teraz, przy dziecku, to nie mam albo czasu, albo siły ;-) więc baaaardzo ułatwicie mi życie. Odpowiedz Link
youmou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 18:29 Trafiłam do Was z forum dla mam karmiących piersią i będę niezwykle wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru stanika. 1) - pod biustem: 74 - w biuście: 87,5 2) Teraz noszę - 75 C lub D (nie pamiętam, a metki odprułam) Jest zbyt luźny, mimo że zapinam na pierwszą haftkę. Karmię, ale nie wiem, czy laktacja jest juz ustabilizowana - jak to rozpoznać? W czw. minie 7 tyg od porodu. Bardzo delikatna asymetria. 7) Interesują mnie oba rozmiary - bryt. i kontynent. Gdybyście mogły poradzić mi też konkretne marki czy nawet modele, to byłoby super (nie mam nic przeciwko reklamie własnego sklepu, jeśli któraś prowadzi). Teraz, przy dziecku, to nie mam albo czasu, albo siły ;-) więc baaaardzo ułatwicie mi życie. Odpowiedz Link
youmou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 18:31 przepraszam za zdublowanie - długo nie pokazywał sie moj post i myslalam, ze jakis blad wystapil Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.04.09, 10:36 Zobacz te artykuły, wszystko o stanikach przy biuście karmiącym;) stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 20:22 Niestety na biuscie poporodowym się nie znam:) A co do biustonosza to pewno chciałabyś karmniki? WIęc tu też nie pomogę. Jeśli natomiast nie, to ja mogę polecić Freye (pollyanne np.), ogólnie jakiś bardziej zabudowany model, aby ładnie pozbierał piersi, wszystkie bułeczki i jako, że jest miękki wymodelował biust. Freya należy do wąskofiszbinowców, więc jeśli ci nie podpasuje, to może oznaczać, że jesteś szerokofiszbinowa, więc wtedy Panache. (aczkolwiek niekoniecznie) Co do wymiarów: brytyjskie - 65E polskie - również 65E Natomiast ten rozmiar nie powinien być traktowany przez ciebie jak wyrocznię, a jedynie jako ptk wyjściowy. Może się okazać, że potrzebujesz większej miseczki lub wolisz mniejszy obwód. Życzę owocnego szukania! Odpowiedz Link
nefretam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 21:04 w dopasowanej jest coś takiego www.dopasowana.pl/product-pol-493-Biustonosz-dla-matek-karmiacych-Bella-w-kolorze-czarnym-firmy-Emily-B-611021B.html i freya ma chyba jakieś karmniki Odpowiedz Link
nefretam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 28.04.09, 21:08 i tu jeszcze www.ladysplace.pl/biustonosze-ciazowe-c-21_31.html Odpowiedz Link
youmou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.04.09, 12:22 nefretam, dzieki wielkie za sugestie! niestety, w lady`s palace w moim rozmiarze jest tylko czarny, a wolalabym cos weselszego albo praktyczny latem bez jesli nie znajde czegos co mnie zauroczy (a juz widze, ze to bedzie baaardzo trudne), to chyba kupie emily Odpowiedz Link
nefretam youmou popatrz na ebayu 29.04.09, 14:44 shop.ebay.pl/?_from=R40&_trksid=m38&_nkw=30e+nursing&_sacat=See-All-Categories Odpowiedz Link
youmou Re: youmou popatrz na ebayu 30.04.09, 13:06 Dzięki! Świetna sugestia. Trochę mnie tylko sposób płatności przeraża i ewentualny zwrot/wymiana (można???). Na ten moment muszę szukać najprostszych rozwiązań, bo moja córeczka ma kolkę. Odpowiedz Link
youmou Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.04.09, 14:27 mala_biedronka, bardzo Ci dziekuje! 65E? Co za rewolucja! Tylko gdzie ja taki rozmiar dostane??? Odpowiedz Link
paula_aulap Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.04.09, 14:58 Na allegro, w polecanych na forum sklepach internetowych i stacjonarnych. nie tak trudno go znaleźć, nawet polskie firmy takie szyją.Sama taki noszę;) Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 29.04.09, 14:59 Proponuję zajrzeć na wątek ze sklepami stacjonarnymi oraz interenetowymi Wbrew pozorom aż tak ciężko nie jest. Odpowiedz Link
czikiera 76/87 28.04.09, 22:06 pomożecie? obecnie noszone staniki to 75 B, leżą różnie, jeden ciśnie, inny za duży... Odpowiedz Link
megiddo0 Re: 76/87 28.04.09, 23:46 poprzymierzaj 70C i 70D tylko z takimi niezbyt rozcaglwymi obwodami, bo przy rozcaglwych musialabys miec 65tki a to jest zupelnie bez sensu bo duzo ciezej je znalezc jestes w tej komfortowej sytuacji ze 70C/D znajdziesz je w kazdym sklepie;) tylko pamietaj o tym ze fiszbina ma obejmowac cala piers i wygarnij ja z pod pach Odpowiedz Link
spode Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 10 30.04.09, 09:04 Witam. Dopóki nie trafiłam na to forum nie zdawałam sobie sprawy, że coś jest nie tak. Owszem, było mi niewygodnie, ale przecież mam małe piersi więc dobry biustonosz mi nie potrzebny. Pod biustem mam 77, w biuście 89cm. Do tej pory byłam święcie przekonana, że mój rozmiar to 75A. Z reguły te staniki były trochę za duże, z kolei 70A było za małe. Na B się nie porywałam, bo skoro 75A za duże to B tym bardziej. Będę wdzięczna za pomoc w ustaleniu rozmiaru, a jeszcze bardziej jeśli ktoś poda mi przykładową firmę do której rozmiar się odnosi, bo zupełnie się nie orientuję. Zakupy robiłam w małych sklepikach, kupowałam biustonosze za 15-20 zł, ze względu na wcześniejsze nie trafione w Triumphie. Bardzo chcę to zmienić i kupić sobie wreszćie porządny biustonosz, a resztę powyrzucać. Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: 77/89 30.04.09, 09:41 Zmierzyłaś się przepisowo? Tzn. pod biustem, bardzo ściśle na wydechu? A w biuście najlepiej w pozycji pochylonej? (do kąta prostego) Jeśli tak to w polskiej rozmiarówce celuj w 70C/70D, a w brytyjskiej w 70D (32D) Odpowiedz Link
eliza1252 Jaki rozmiar 73/84 30.04.09, 10:57 Hej, cieszę się , że znalazłam to forum i proszę o pomoc w doborze pierwszego stanika. Moje wymiary ( z natury- czyli tyle pokazuje centymetr, nic nie dodawałam nic nie ujęłam ) Pod biustem 73 cm, w biuście 84. Z tego co sprawdziłam wydaje mi się ,że mój rozmiar to 65D. Do tej pory nosiłam staniki o obwodzie 75 i szczerze mówiąc nigdy nie podjeżdżały mi do góry!!! Ale muszę przyznać , że za to zawsze spadają mi ramiączka więc chyba brak podjeżdżania spowodowany był „zerowym naciągnięciem ramiączek” ;) Z tego co się zorientowałam na razie to na pierwszy stanik polecacie miękkie wzory. Patrzyłam wczoraj na allegro na model Elle MacPherson Bohemia rozm 30 D ale w opisie przeczytałam że po maksymalnym rozciągnięciu stanik ma 72 cm , to o 1 cm mniej niż mam ja więc chyba ten rozmiar będzie dla mnie za mały . Poza tym mam wrażenie że jak stanik jest na Maksa rozciągnięty pod biustem to tworze się nieładne bułki ze skóry na plecach. Ja jestem raczej szczupła i nie mam wiele tłuszczu na plecach ale takie wrzynające się staniki mimo wszystko dają efekt wizualny jakbym miała wałki tłuszczu – wiecie o co mi chodzi? Czy tak ma być ? Czy to Was nie razi ? Rozwiejcie moje wątpliwości proszę Ja w ogóle mam wątpliwości czy nie jestem jakimś odmieńcem bo wg. mnie nie robią mi się żadne buły ( bo nie maja z czego ) więc wykluczam możliwość jakiejkolwiek migracji. Fiszbiny w 90 % staników uwierają mnie na mostku tak ze często muszę sobie wkładać np. płatek higieniczny bo inaczej mam obtarcia. Zastanawiam się też czy jestem wąsko czy szeroko fiszbinowa – czy można jakoś to sprawdzić bez kupowania konkretnych modeli tylko np. po jakichś pomiarach? I ostatnia prośba podajcie jeśli możecie nazwy jakichś miękkich modeli w moim rozmiarze z podziałem na wąskofiszbinowce i szeroko fszb. Wprawdzie wiele nazw już tu padło ale wciąż czuje się zagubiona. Jak uda mi się dobrać naprawde odpowiedni stanik w którym nie będę wyglądać jak przysłowiowa deska to będę bardzo szczęsliwa. Podoba mi się kilka modeli z Mileny ale piszecie że spłaszczają . Na modelkach są super a na małych biustach już nie Ale wymodziłam , ciekawe czy ktoś to przeczyta. Buźka dla wszystkich już uswiadomionych i dla uświadamianych jak ja. Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: Jaki rozmiar 73/84 30.04.09, 18:23 Nie bój się 65tki może na początku będzie trochę ścisła, ale po pewnym czasie się rozbije. Na początku można kupić przedłużkę. Powszechnie uznaje się, że Freya to wąskofiszbinowce Panache to szerokofiszbinowce Te wałeczki w ciasnym obwodzie są czymś normalnym, trzeba starać się je wmasować do miski, po pewnym czasie powinny zniknąć. Z tego co się dowiedziałam na spotkaniu bra-fittingowym to mogą one powstawać w wyniku za luźnego, podjezdzającego stanika. Na początku specjalnie się tym nie przejmuj. Co do Mileny - trzeba próbować, niektórzy są nią zachwyceni i wcale ich nie spłaszcza (mówię o dziewczynach małobiuściastych), innych spłaszcza. To, że ejsteś szczupła wcale nie oznacza, że nie masz czego wmasować. Pamiętaj, że do miski wkładamy nie tłuszcz, a pierś, która uciekła na plecy, czy pod pachy. Sama jestem szczupła i myślałam tak jak ty, że nie mam czego wkładać.. A jednak mam. :) Odpowiedz Link
youmou 74/84,5 (z wkładkami laktacyjnymi - 86) 30.04.09, 13:03 Piszę jeszcze raz, bo nie mogłam uwierzyc w ten swój nowy rozmiar 65E i zmierzyłam się ponownie. Tym razem w biuście wyszło: 84,5 - bez wkładek laktacyjnych 86 - z wkładkami Poprzednim razem było 88 - mierzyłam się z wkładkami. Być może miałam akurat więcej mleka w piersiach. Gdzieś czytałam, że po 6 tygodniach od porodu to jest już ustabilizowana laktacja. Ale chyba nie u mnie, bo mam jeszcze czasem nabrzmiałe piersi... Radzicie E czy jednak D? (Myślę o kupnie: Melissa 1025, Freya Emily lub Royce Sophie) Będę bardzo, bardzo wdzięczna znów! Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: 74/84,5 (z wkładkami laktacyjnymi - 86) 30.04.09, 18:17 Hm u normalnej kobiety, która nie karmi ani nic wahania rozmiaru biustu nawet o parę cm są zupełnie czymś normalnym. Ja bym na twoim miejscu po prostu pomierzyła staniki. Niektóre z nas są np. nadtabelkowe, czyli w tabelce wychodzi mniej, a w rzeczywistości muszą brać większy rozmiar. Jeśli chcesz jednak zamawiać to po prostu weź 65DD lub 65E (brytyjskie!:P) Na twoje 74/85 wychodzi 65D ale na 74/86 wychodzi juz 65DD, dlatego ja bym nie brała 65D, pamiętaj, że musisz mieć troszkę miejsca na ewentualną migrację. Odpowiedz Link
youmou Re: 74/84,5 (z wkładkami laktacyjnymi - 86) 01.05.09, 09:08 ewentualna "migracja" to jak biust przewedruje spod pachy na swoje miejsce, tak? Odpowiedz Link
bebe.lapin 67/85-6 cm 30.04.09, 19:20 Witam, mogłybyście pomóc dobrać mi polski rozmiar dla osoby z powyższymi wymiarami? Ja jestem z dużego lobby i zupełnie się nie orientuję w problematyce małobiusciastej, a mam osobę, której muszę doradzić. Osoba ta (kuzynka:) ma już czarna arabellę 60E, ale nie mam pojęcia, jaki stanik będzie jej pasował np z mileny. Z góry dziękuje za pomoc Odpowiedz Link
mala_biedronka Re: 67/85-6 cm 30.04.09, 19:27 Tylko, że w Milenie problem jest bardziej złożony. Najlepiej skorzystać z ich kalkulatora. Poza tym trzeba się zastanowić jaki model chce się brać. Niektóre (np. Flamenco), bowiem są tak ścisłe, że trzeba np. na 70cm pod brac 70tkę. Ogólnie wg kalkulatora polski rozmiar to 60F (jeśli właśnie 60E brytyjskie pasuje) A z Mileny przy ściśliwcu może coś w okolicach 65D/65E Odpowiedz Link