Dodaj do ulubionych

Protowanie feli ?

03.06.06, 20:30
Cześć, śmigam sobie moja YZF 750 od 3 miesięcy i od momentu kupna coś ją lekko bujało w zakrętach. Opony nie były pierwszej śweiżośći i kompletnie rózniły sie typem wiec myślałem ze to przez to.Kiedy juz dorwałem gumy w miare przyzwoite i pojechałem na zmianę okazało sie ze tylna felga 5,5" ma cholerne bicie( a ja głupi zapinałem łuki po 160 na godz.)Teraz pasowało by to usunac ale czy prostowanie felgi jej nie uszkodzi lub nie osłabi? Czy po takim zabiegu felge trzeba malowac? Ile to wogule kosztuje? A moze ktos wie gdzie takie coś robia w okolicach Nowego Sącza? Czy moze lepiej by było kupić nowa-uzywana felgę-po ile takie chodzą? Dzięki z góry za radę. Pozdro.
Obserwuj wątek
    • ireo wolałbym nową 03.06.06, 21:12
      - jak w tytule (niedawno był podobny temat, zresztą). ale skoro już doszło do
      takiego zjawiska, to upewnij się, czy prawdziwą (i jedyną) przyczyną jest
      zniekształcona felga, bo równie dobrze może to być źle zamontowane koło.

a jeżeli felga, to czy na pewno jest to jedyna krzywa rzecz w tym motocyklu.
      krzywa felga świadczy o dzwonie, a jeśli był dzwon, to przede wszystkim trzeba
      sprawdzić ramę, szczególnie jeśli naprawy dokonano w taki sposób, że pozostała
      po niej krzywa felga
      • quniok Re: wolałbym nową 03.06.06, 21:31
        Rama jest ok, tzn jest na niej oryginalna powłoka nie ma wgnieceń ani sladów naprawy. Fakt moto miało szlifa na prawym boku ale sadzac po sladach na ciężarku kierownicy i deklu od sprzęgła to nic powaznego. Lekko jest wgnieciona jedna ścienka wzmocnienia wachacza ale sam wachacz wydaje sie ok.
      • Gość: benek187 Re: wolałbym nową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:34
        no wiesz niekoniecznie musial byc dzwon bo felge mozna pokrzywic o kraweznik....
        • ireo Re: wolałbym nową 04.06.06, 00:00
          Gość portalu: benek187 napisał(a):

> no wiesz niekoniecznie musial byc dzwon bo felge mozna pokrzywic o
          kraweznik...
          >

słusznie, ale raczej nie tylną
          • quniok Re: wolałbym nową 09.06.06, 13:56
            Ok fela naprostowana,wyszło 50g na wyważaniu- koszt całkowity operacji 40 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka