Dodaj do ulubionych

Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie

• zx81s Chcemy buspasa na Marynarskiej i Łopuszańskiej! 12.10.09, 10:29
      Tiry na rowery!
    • Gość: aqqaqq Paragraf 22 IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.09, 10:30
      Cytat[…] to może być rozwiązanie: chwalić się głośno czymś, czego powinniśmy się wstydzić. To jest sposób, który nigdy nie zawodzi.” *

Do takiego wniosku dochodzi pułkownik Korn, awansując Yossariana na stopień kapitana za to, że dwukrotnie nalatywał na most nad Ferrarą zabijając przy tym swojego kolegę z innego samolotu i jego załogę. Przecież taka sprawa nie wygląda zbyt dobrze w raporcie, więc lepiej odznaczyć feralnego żołnierza medalem, niż się tłumaczyć wyższym stopniem…"

Jak widać ekipa HGW też czytała paragraf 22. Głośno chwalą się buspasami, które są okazały się kompromitującą klapą.
    • zx81s Bufetową zatrudnię. 12.10.09, 10:30
      Może mieć doświadczenie w stołówce bankowej.
      Telefon ...
    • czad_komando Dzięki za buspas na Wawelskiej!!! 12.10.09, 10:33
      Nareszcie koniec kiśnięcia bez końca w kanionie ulicy Wawelskiej, prawdziwa
      ulga. Współczuję kierowcom, tym którzy z jakichś powodów nie mogą sobie dać
      siana z dojazdami samochodem. Jest szansa, że w samochodach pozostaną ci,
      którzy naprawdę ich potrzebują.
      • Gość: aqqaqq Re: Dzięki za buspas na Wawelskiej!!! IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.09, 10:43
        > Współczuję kierowcom, tym którzy z jakichś powodów nie mogą sobie dać
        > siana z dojazdami samochodem. Jest szansa, że w samochodach pozostaną ci,
        > którzy naprawdę ich potrzebują.

Przy obowiązujących w Polsce dopłatach do KM i podatkach w cenie paliw, już teraz czynniki ekonomiczne powodują, że jeśli naprawdę nie potrzebujesz samochodu, to wybierasz komunikację miejską. Dodatkowe buspasy nic nie zmienią. Tyle samo osób będzie jeździło samochodami, co teraz. Tylko będą większe korki, większe zanieczyszczenie powietrza i autobusy stojące na dojazdach do buspasów (tak jak teraz na Płochocińskiej, czy dojazdach do TŁ)
    • Gość: gg Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 12.10.09, 10:48
      Tyle chciałbym powiedzieć:
      http://vortex.accuweather.com/adc2004/pub/includes/c
      olumns/community/2007/SmogNY.jpg

http://disc.sci.gsfc.nasa.gov/oceancolor/additional/science-
      focus/locus/images/LA-smog-2.jpg
    • Gość: Shrek Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 11:16
      Zamknąć miasto dla samochodów. Nastąpi szczęśliwość totalna. Zielone miasto.
      Nie budować autostrad - po co -na istniejących drogach zrobić bus-pasy. A co
      !! Jacyś wredni cudzoziemcy nie będą nam niszczyć naszych cudownych dróg
      !!!!. Jakie to oszczędności. Zielona Polska. Pełna ekologia, można przesiąść
      się na konia albo osła. Tylko osioł chyba wymyśla te "usprawnienia dla naszego
      dobra". Jak długo jeszcze???
    • zx81s Normy przewozu bydła - co na to zwolennicy bpasa? 12.10.09, 11:19
      www.ock.gov.pl/download.php?s=22&id=659

Życzę wszyskim zwolennikom zbiorkomu takich warunków.
    • Gość: bus Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.pools.arcor-ip.net 12.10.09, 11:23
      buspas to swietne rozwiazanie. moze trzeba czasu, zeby je doszlifowac w Warszawie
      • Gość: Adam_67 Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.09, 15:41
        Proponuję je doszlifować przez wybudowanie nowych linii metra, parkingów P+R
        oraz obwodnicy warszawy.

Ale zaraz zaraz - tych ostatnich nie da się zbudować przy pomocy kubełka z farbą ...
    • Gość: Claudi Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: 88.220.105.* 12.10.09, 11:35
      Ja "podziękuję" w odpowiedni sposób obecnej załodze Ratusza na
      najbliższych wyborach. Wtedy zobaczymy dopiero kto naprawdę zyskał.
    • Gość: to ja Buspas na S8? IP: 194.181.0.* 12.10.09, 11:38
      To na trasach ekspresowych tez beda buspasy? Podobno Ratusz oddal trase GDDKiA
      czy oni aby na pewno godza sie na wytyczanie buspasa na trasie S8?
    • Gość: freeman Tragedia. IP: *.chello.pl 12.10.09, 11:43
      Tylko wziąć i sobe w łeb palnąć. A gdzie ułatwienia dla mieszkańców.
      Same szykany dla ludzi który czasem po prostu MUSZĄ jeździć
      samochodem.
    • zx81s Praga dziękuje Wandzie Balc. 12.10.09, 11:44
      To, co HGW i jej ekipa wyczynia z inwestycjami infrastrukturalnymi na Pradze,
      to jakieś gigantyczne nieporozumienie. Brak jakiejkolwiej wizji i planu
      działania, skreślanie kolejnych inwestycji, zastój w budowie metra -
      nazbierało się tego przed wyborami i przynajmniej już wiem, na kogo nie będę
      głosować.
    • Gość: lajkonik HGW i rteszta łapówkarzy - wybory nadchodzą ! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.10.09, 11:45
      Lecicie. Leczcie się, nauczie się, że najpierw robi się drogi, a
      potem maluje pasy. Poza tym polacy to indywidualiści i nie siedzą na
      dupach w jednym miejscu przez cały dzień. Stwórzcie metro, rozsądną
      sieć tramwajowo-autobusową i dopiero bieżcie się za psucie.
      Szczególnie, że p.o. inżyniera ruchu dla posady, ze strachu zrobi
      wszystko. Nawet korki, na których się wyłożycie.
    • Gość: kabak Kiedyś tylko sołtys miał syrenkę... IP: *.acn.waw.pl 12.10.09, 12:07
      A reszta wsi jeździła na ukrainach albo piechotą drałowała 5 km na
      PKS jeżdżący 2 razy na dobę.
      Kto to pamięta z autopsji, zawsze będzie uważał, że nie ma to jako
      własny samochód osobowy.
      Kto zaś za wzór bierzeraczej organizację transportu w takich
      miastach, jak Zurych, w ogóle nie rozumie, jak można w wielkim
      mieście jeździć czym innym niż komunikacja zbiorowa.
      • Gość: Adam_67 Re: Kiedyś tylko sołtys miał syrenkę... IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.09, 15:43
        Zapomniałeś dodać, że Zurych ma obwodnicę, nieporównywalnie bardziej
        rozbudowaną sieć metra, parkingi P+R
        ... ale kto by sobie zaprzątał głowę
        takimi "szczegółami".
        • Gość: sas olej go IP: 87.205.147.* 12.10.09, 18:24
          olej go. Ja i moja rodzina urodziła się i wychowała w mieście i posiadanie, oraz
          korzystanie z samochodu, jest dla nas rzeczą normalną od przedwojnia. Tylko
          jakieś niedoru...e oszołomy z liśćmi na głowie twierdzą, że można ZMUSIĆ ludzi
          (z dziećmi, wnukami, zakupami itd) do jechania komunikacją publiczną. Szkodniki
          i tyle.
    • admys Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie 12.10.09, 12:16
      Proponuję listę ulic, na które należy wprowadzić buspasy:

1. Krasińskiego
      2. Słonimskiego
      3. Stawki
      4. Anielewicza
      5. Nowolipki
      6. Elektoralna
      7. Grzybowska
      8. Kasprzaka/Prosta
      9. Złota
      10. Hoza
      11. Wilcza
      12. Koszykowa / Piękna
      13. Gagarina / Rakowiecka
      14. Wszystkie poprzeczne Mokotowa aż do Woronicza włącznie
      15. Domaniewska
      16. Marynarska
      17. Bokserska
      18. Poleczki

I z południa na północ:

1. Grochowska / Zamoyskiego /Targowa
      2. Od Wału Miedzeszyńskiego aż na Golędzinów / Jagiellońska / Modlińska
      3. Wisłostrada na całej długości i z tunelem.
      4. Trakt Królewski na całej długości aż do Konstancina
      5. Krucza / Bracka
      6. Puławska / Marszałkowska / Andersa / Mickiewicza / Słowackiego itd
      7. Al. Niepodległości / Jana Pawła II
      8. Żelazna
      9. Grójecka / Towarowa / Okopowa
      10. Bitwy Warszawskiej

I wtedy zapanuje czas szczęśliwości wiecznej, a pan inż. Mamoń oops! Galas,
      (przepraszam) zostanie żywcem wyniesiony na ołtarze.

• yavorius Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie 12.10.09, 13:53
        No popatrz, a ja myślałem że Bokserska to ma po jednym pasie w każdą
        stronę...
        • Gość: admys Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: 212.87.3.* 12.10.09, 14:02
          A co to szkodzi zrobić na nim buspas? ;)
          • Gość: lol'ek Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.opera-mini.net 12.10.09, 18:44
            I koniecznie na dźwigówej i lazurowej...
        • rlnd Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie 12.10.09, 14:04
          A ja myslalem ze kolega admys ironizuje ...

Kazda jezdnia w Warszawie - buspasem !
      • Gość: spacemarine Zapomniałeś o placu Zbawiciela.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 15:51
        Zrobić buspas i niech jeżdżą w kółko.
    • admys Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie 12.10.09, 12:17
      Słomińskiego oczywiście, czeski błąd, przepraszam.
    • nil739 Czemu tak wolno?! 12.10.09, 12:20
      Jedyny kłopot z buspasami jest taki, że jest ich za mało i powstają zbyt wolno!
      Jeśli chodzi o plany, to sugeruję już teraz na etapie planów uwzględnić powstanie pasa nie od granic miasta, a od miejsca gdzie zaczynają się trzy pasy ruchu, to znacznie uprości i przyśpieszy ruch autobusów.
    • Gość: pablo_xyu Buspasy tak, ale tylko w godzinach szczytu ... IP: *.static.net.novis.pt 12.10.09, 12:28
      Buspasy tak, ale tylko w godzinach szczytu ... i w dni powszednie!
    • Gość: Michał Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: *.pgi.gov.pl 12.10.09, 12:50
      To może któryś z nieudaczników urzędników pomyśli o mieszkańcach Gocławia!
      Proponuję wywieźć takiego o 8:00 na środek osiedla i niem pomyka do pracy w
      Centrum - ciekawe ile mu to zajmnie.
      Mówią, że ruch na TŁ już się upłynnia bo kierowcy zmienili przyzwyczajenia -
      owszem, tylko niech taki kołek pojedzie na Trasę Siekierkowską i zobaczy w
      jakim korku tam stoją autobusy.
    • Gość: woj samochodziarz Re: Ratusz: Jeszcze więcej buspasów w Warszawie IP: 85.222.87.* 12.10.09, 12:58
      Co do mnie i tak będe jedził samochodem - pracuje w pięciu miejscach
      (samozatrudnienie) i przemieszczam się po 40-50 km dziennie po
      mieście (na szczęsie rzadko na Pradze bywam głównie Śródmieście,Powiśle, Wola,
      Ursynów, , Mokotów) DO tego dzieci - zajęcia dodatkowe, codziennie przynajmniej
      z nich coś ma (starszy 12 lat na krótkich trasach w rozsądnych porach jeździ
      autobusem)
      A co do buspasa - podaje się wzorce zachodnich miast - znam byłem, mieszkałem,
      Niemcy, Austria, USA większe od W-wy lub z nią porównywalne (Berlin, okolice NY
      i samo NYC Wiedeń. Monachium ) Bywałem trochę w Paryżu, znam dobrze Madryt. We
      wszystkich z tych miast byłem przynajmniej miesiąc (bez samochodu), poruszałem
      się komunikacją miejską.
      Kilka uwag ma podsumowanie u nas bus pasy to idiotyzm, boeim:
      - brak obwodnic powiedzym tranzytowych (do Poznania z Lublina, Białegostoku,
      czy z Siedlec jedzie się przez Centrum i - analogicznie w drugą stronę!!!),
      POdobnie z Krakowa, Katowic, Wrocławia na płn - wschód
      - brak wewnętrznych obwodnic miasta - są szczątkowe np trasa AK czyli ale z
      Bielan na Ursynów czy daleki Mokotów (służewiec) jest problem dojazdy przez
      centrum
      - brak metra - w miastach w których bywałem długo samochód używałem jedynie
      sporadycznie na wyjazdy poza miasto (nawet w NYC, mimo amerykańskiego
      przywiązania do samochodu) ale tam się to opłacało czasowo. Spróbujcie dojechać
      w rozsądnym czasie 50 km poza Warszawę ! A w USA mi dojeżdzałem na Manhattan
      ponad 70 mil kolejką i metrem ok 1,5 godz! (z okolic Bridgeport CT - kilka mil
      do stacji samochodem tam go zostawiałem). Spróbujcie dojechać w tym czasie np z
      Radomia/Puław/Kutna/Skierniewic/Siedlec np na Żoliborz czy nawet bliższch
      regionów W-wy/ Dużo ludzi musi z okolic 40-60 km dojeżdzać codziennie do W-wy
      samochodem (a to jest na pewno kilkanaście tysięcy czy kilkadziesiąt tysięcy
      samochodów)
      - zlokalizowanie instytucji dla całej warszawy w centrum (sądy, urzędy skarbowe
      - plac starynkiewicza, bliski Mokotów, Al Solidarności, Ogrodowa, Jasna, bliska
      Czerniakowska), jak i ministerstwa, urzędy centralne tam zawsze są interesanci
      z całego miasta + do tego dużo przyjezdnych z całego kraju (dużo z nich
      przyjeźdza samochodami)
      Per saldo przy niedowładzie linii kolejowych, słabym rozwoju linni wewnętrznych
      lotniczych,braku odwodnic, metra zostaje samochód i tworzenie bus pasów np na
      trasie AK z płn wsch Polski, czy Górczewskiej, której dojeżdza dziesiątki
      tysięcy osób z okolic Warszawy to absurd nad absurdami. Niestety zamiast budować
      nowe drogi, metro ogranicza się ruch - można to robić jak jest zastępcza
      infrastruktura odwodnice, czy możliwości całoścowego alternatywnego transportu
      zbiorowego (he he - nawet kolejki miejskiej na Okęcie nie ma - a ile samochodów
      codziennie tam jedzie korkując Trasę Łazienkowską kilka tysiecy? kilkanascie
      tysięcy?)
      Pomijam wątek bezpieczeństwa i komfortu jazdy zbiorkomem w W-wie (tutaj nawet
      metro w NYC jest bezpieczniejsze niż autobus w Warszawie, zwłaszcza na
      przedmieścia, nie wspominajac o zbiorkomie w Berlinie - mieszkałem 30 km od
      centrum, Paryżu i Madrycie)
      Niestety zawiodłem się na obecnych władzach

• know najpierw zapewnijcie dojazd spod warszawy 12.10.09, 13:08
      komunikacja miejska musi obejmowac nie tylko miasto, ale okolice
      warszawy. gdyby szybka kolej miejska/metro czesto kursowaly z
      bialoleki, lomianek, konstancina, ludzie by stamtad nie musieli
      przyjezdzac samochodami korkujac miasto.
      • Gość: x Re: najpierw zapewnijcie dojazd spod warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 13:51
        A co, nie ma komunikacji miejskiej z Łomianek? Warszawa ma zapewniać
        tobie dojazd z Łomianek? Kpisz sobie??
        • Gość: xc Re: najpierw zapewnijcie dojazd spod warszawy IP: 87.205.147.* 12.10.09, 18:21
          przecież nie o to mu chodzi. Gadanie o tym, żeby przesiąść się z samochodu do
          komunikacji publicznej jest zwyklym oszukiwaniem ludzi - bo często NIE MA wyboru
          pomiędzy samochodem, który stoi po domem, a autobusem, którego... nie ma. Poza
          tym jak sobie wyobrażasz gościa z łomianek, który dojeżdża do śródmieścia
          samochodem, potem wsiada w autobus na trasie Ł - o, buspas! - a potem znowu musi
          pojechać gdzieśdalej, gdzie autobus już nie dojeżdża? I taki ktoś, przez buspas,
          będzie stał w koszmarnym korku. Tylko po to, żeby kilku urzędasów i parę biurw
          odfajkowało "wykonanie planu".
    • Gość: kixx To ja twardo mowie ratuszowi,ze IP: *.acn.waw.pl 12.10.09, 13:14
      w choc w poprzednich wyborach nie bralem udzialu-nie chcialem
      wybierac miedzy AIDS,dzuma i cholera,to na nastepne pojde i na pewno
      zaglosuje na przeciwnikow PO-chocby to byli nawet komunisci
      • Gość: Autor Re: To ja twardo mowie ratuszowi,ze IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.09, 15:48
        Gość portalu: kixx napisał(a):

> zaglosuje na przeciwnikow PO-chocby to byli nawet komunisci

Myślę, że nie będziesz sam !
    • Gość: mx buspasy na torach tramwajowych !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 13:28
      to jest dobry pomysl! Wszedzie tak zrobcie !!
    • Gość: RobertR HGW - wybrana zostanie w pierwszej turze !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 13:29
      Ciekawe czy jak wybiorą ją ponownie w pierwszej turze to czy wszyscy
      przeciwnicy Bus - pasów będą przepraszali, że głośno dziamdziali
      choć nie mieli racji - przkładali swoje mniejszościowe interesy nad
      wolę większości czyli okazali się szkodnikami społecznymi ?
      • rlnd Re: HGW - wybrana zostanie w pierwszej turze !!!! 12.10.09, 13:31
        Ciekawe czy jak jej nie wybiora to wszyscy zwolennicy bus-pasa Trasy Ł beda
        przepraszali, ze glosno dziamdziali choc nie mieli racji - przkładali swoje
        mniejszościowe interesy nad wolę większości czyli okazali się szkodnikami
        społecznymi ?
      • Gość: xxx Re: HGW - wybrana zostanie w pierwszej turze !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 13:31
        A kto powiedział, że wola durnej większości i biedoty ma mieć większą wartość?
        • Gość: a Re: HGW - wybrana zostanie w pierwszej turze !!!! IP: 87.205.147.* 12.10.09, 18:17
          demokracja powiedziała.
    • Gość: dante_waw Głos z Gocławia IP: *.airclub.pl 12.10.09, 14:07
      Wszystko pieknie, tylko autobus nie skreci w boczne uliczki.
      Teraz jadac do pracy samochodem moge objechac korek ciasnymi uliczkami
      Goclawia i Saskiej Kepy dzieki temu w korku tkwie tylko przed swiatlami z
      Afrykanska.

Jezeli jadac samochodem do pracy na pl. Bankowy z Goclawia mijam przynajmniej
      dwa E-5 (linia ekspresowa:))))i co najmniej trzy 111 stojace w mega korku na
      Bora i Saskiej, to jaki srodek komunikacji wybiore?

Kłania sie sytuacja z ul. Orszady, nie majac zadnej alternatywy kierowcy
      wybiora ulice ktora jest jeszcze przejezdna, nie zaleznie od tego jakiej jest
      wielkosci.

Chetnie pojezdze do Środmiescia koleja tylko dajcie mi mozliwosc zostawienia
      samochodu w cywilizowanych warunkach na stacji PKP Goclawek.

Dlaczego najwiecej głosow oburzenia odzywa sie z okolic Pragi Południe, bo
      polnocna czesc Pragi ma mozliwosc przejazdu tramwajem przez dwa mosty (ciekawe
      dlaczego nie zaczeto wytyczac Bus-pasa najpierw na moscie Torunskim), Praga
      Poludnie tj. wszystko na poludnie od Ostrobramskiej nie ma mozliwosci
      dojechania do upragnionego Bus-pasa bez stania w korku (czy w autobusie czy w
      samochodzie). Na Wale Miedzeszynskim o zadnym Bus-pasie nie slychac, wiec
      wszyscy wybieraja przejazd przez Saska Kepe.

Nie neguje istnienia Bus-pasow w Warszawie ale dlaczego na Bemowie mozna
      zbudowac linie tramwajowa, a na Goclaw (np na ul. Saskiej i Bora juz nie). I
      dlaczego wiecznie na narzekania odnosnie komunikacji na Pradze Południe
      wszyscy powtarzaja ze powstanie linia 3cia metra, kiedy wiadomo ze nie stanie
      sie w najblizszym czasie.
      Mieszkancy Targowka przynajmniej maja mglista wizje 2giej linii metra.
      • andk12 Metro i Mikołaj 12.10.09, 14:58
        "Mieszkancy Targowka przynajmniej maja mglista wizje 2giej linii metra."

Badania opublikowane w lipcu 2009r. wykazały, że więcej mieszkańców Warszawy
        wierzy w Św. Mikołaja niż w 2-gą linię metra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka