Gość: Mariano IP: *.aster.net.pl 30.04.10, 20:12 "Planowane, tymczasowe buspasy usprawnią przejazd przez miasto podczas budowy centralnego odcinka II linii metra." Usprawnią niezmotoryzowanej mniejszości, a utrudnią pozostałej reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Glonojad Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.home.aster.pl 30.04.10, 20:16 Niezmotoryzowanej większości. Reszta się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.chello.pl 30.04.10, 20:37 Racja. Oby jak najwięcej buspasów. Ja w godzinach szczytu przesiadam się z samochodu do metra/tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Starej Miłosnej Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 22:18 > Racja. Oby jak najwięcej buspasów. Ja w godzinach szczytu przesiadam się z > samochodu do metra/tramwaju. No to masz szczęście. Ja dojeżdżam spoza Warszawy i samochód jest dla mnie jedyną alternatywą. Problem z buspasami w Warszawie polega głównie na tym, że nie próbuje się stworzyć dobrych warunków dla korzystania z komunikacji zbiorowej (sam buspas to żadna zachęta), tylko za wszelką cenę próbuje się obrzydzić korzystanie z samochodu. Jest to zasada kija, która nie może mieć dobrego odbioru społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 30.04.10, 23:01 > No to masz szczęście. Ja dojeżdżam spoza Warszawy i samochód jest > dla mnie jedyną alternatywą. Bo z parkingu do tej pory nie nauczyłeś się jeszcze korzystać...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brt Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.05.10, 11:44 > No to masz szczęście. Ja dojeżdżam spoza Warszawy i samochód jest > dla mnie jedyną alternatywą. To się przeprowadź do Warszawy, płać tu podatki, korzystaj z komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 01.05.10, 13:51 Ciekawa rada. TO moze skoro Ci nie odpowiadaja stojace w korkach autobusy, moze przeprowadz sie np. do boskiego Londynu ? Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 02.05.10, 03:28 Gość portalu: ze Starej Miłosnej napisał(a): > > Problem z buspasami w Warszawie polega głównie na tym, że nie > próbuje się stworzyć dobrych warunków dla korzystania z komunikacji > zbiorowej (sam buspas to żadna zachęta), tylko za wszelką cenę > próbuje się obrzydzić korzystanie z samochodu. Czy takt: 10 sekund zielonego światła dla pieszych - 2 minuty zielonego dla samochodów, to jest takie obrzydzanie korzystania z samochodu? Albo odsuwanie przystanków daleko za skrzyżowania? A bezczynność policji wobec samochodów wymuszających pierwszeństwo, czy blokujących przejazd tramwajom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.chello.pl 01.05.10, 15:30 A co maja buspasy do metra/tramwaju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny na jakim świecie ty zyjesz! brawo buspasy! IP: *.chello.pl 30.04.10, 20:22 taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: na jakim świecie ty zyjesz! brawo buspasy! IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 20:36 Jak to na jakim? On się pewnie codziennie modli do swojego służbowego Lanosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: na jakim świecie ty zyjesz! brawo buspasy! IP: *.chello.pl 30.04.10, 21:33 Nie mierz ludzi swoją miarką. Naprawdę nie każdy musi zadłużyć się na resztę życia by kupić wymarzone 30m2 na dalekiej Białołęce i przez raty nie starcza mu na najtańsze auto jak Tobie - są ludzie którzy płacą za dojazd do pracy (paliwo, parkowanie, eksploatacja samochodu - i w tym słone podatki) by przemieszczać się w warunkach względnego komfortu a nie w autobusach urągających higieną i stanem technicznym człowieczeństwu. Mnie tam ten akurat buspas nie przeszkadza, bardzo rzadko wybieram się na azjatycką stronę Wisły - bo i po co, ale sam idea zwężania tras przelotowych jest kretyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: na jakim świecie ty zyjesz! brawo buspasy! IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 22:09 > Nie mierz ludzi swoją miarką. Naprawdę nie każdy musi zadłużyć się > na resztę życia by kupić wymarzone 30m2 na dalekiej Białołęce i > przez raty nie starcza mu na najtańsze auto jak Tobie - Oj biedaku - nic z tych rewelacji się nie zgadza ale próbuj dalej. Może chociaż tak się dowartościujesz ... > są ludzie którzy płacą za dojazd do pracy (paliwo, parkowanie, > eksploatacja samochodu - i w tym słone podatki) by przemieszczać > się w warunkach względnego komfortu a nie w autobusach urągających > higieną i stanem technicznym człowieczeństwu. To się przemieszczaj tym swoim Lanosem - tylko nie narzekaj na korki. > Mnie tam ten akurat buspas nie przeszkadza, bardzo rzadko wybieram > się na azjatycką stronę Wisły. Pewnie tylko wtedy jak musisz do Pułtuska pojechać do rodziców po zapas schabowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: na jakim świecie ty zyjesz! brawo buspasy! IP: *.chello.pl 01.05.10, 12:24 > To się przemieszczaj tym swoim Lanosem - tylko nie narzekaj na korki. Nie narzekam (i nie mam Lanosa, choć to całkiem sympatyczne pudełko - dostałem kiedyś jako zastępczy po stłuczce). Wolę dojechać wolniej ale na CZYSTYM fotelu, bez SMRODU współpasażerów, którzy jak ich "łojce" myją się chyba tylko na Wielkanoc, w temperaturze właściwej tej szerokości geograficznej a nie w piekarniku lub lodówce w zależności od fantazji kierowcy i pogody za oknem. Klimatyzacja to dość stary i prosty wynalazek - ciekawe czemu w autobusach nigdy nie działa poprawnie? > > Mnie tam ten akurat buspas nie przeszkadza, bardzo rzadko wybieram > > się na azjatycką stronę Wisły. > > Pewnie tylko wtedy jak musisz do Pułtuska pojechać do rodziców po zapas schabowych? Oho, rata za kredyt za wysoka i schabowe się marzą? ;) Nic z tego - do rodziców chodzę spacerkiem i nie po aprowizację. Wasze slumsy tarchomińskie mijam tylko i wyłącznie przejazdem, bo tamtędy prowadzi wylotówka. Nawet zakupy jakiś czas temu przestałem robić w tamtych rejonach - za duży tłum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f451 Debilizm - buspas na trasie przelotowej IP: *.aster.pl 01.05.10, 13:23 czyli między 16 a 20 korek będzie od Janek do Marek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arktur o serio? IP: *.aster.pl 01.05.10, 14:44 czyli jeździłeś pasem awaryjnym łamiąc prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy [...] IP: 85.222.87.* 30.04.10, 20:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Podziękowania dla radnego Wojtka Tumasza IP: *.jmdi.pl 30.04.10, 20:45 Może zabrzmi to jak lizusostwo, ale chciałbym bardzo podziękować Panu radnemu Wojciechowi Tumaszowi. To głównie dzięki analizom, które powstały z jego inicjatywy, a potem uporowi w drążeniu tematu ten buspas powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merc s500 ŻENADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 21:07 Ten buspas to jedna wielka żenada! Biedaki w autobusach będą się cieszyć. Ale reszta ludzi na poziomie których STAĆ na własne auto ( i to nie jakieś 15 letnie gówno tylko porządny sprzęt) będą się męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Re: ŻENADA IP: 109.243.218.* 30.04.10, 21:31 Widzę oceniasz ludzi po stanie posiadania. Tak też można i na pewno uważasz że to fajnie. Ja mam samochód, który nie ma 15 lat, a jeżdżę tym bus pasem w autobusie. Szybciej i zadek do siedzenia nie przyrasta.... Jakieś kompleksy widzę wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ŻENADA IP: *.chello.pl 30.04.10, 21:34 Ciekawostka, jakim cudem jeździsz koro dopiero dziś go otwierają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Re: ŻENADA IP: 109.243.218.* 30.04.10, 21:46 Wsiadam w autobus, drzwi się zamykają i jadę. To tak działa. Autobus jedzie bus pasem. Całe dwa tygodnie poprzednie nim jeździł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antydres Re: ŻENADA IP: *.jmdi.pl 01.05.10, 12:08 Ale dresiarski sposób myslenia. Skąd się biorą takie par-ówy?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: ŻENADA IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.05.10, 13:13 Przecież buspas powstał z pasa awaryjnego? Tak, wiem do czego on służył, mieszkałem na tarcho do niedawna roku i wiem jaki obyczaj powstał na toruńskiej - buractwo pasa awaryjnego od maczka aż do łącznicy zjazdowej na tarchomin, łącznie z jazdą na "drugiego" po tejże łącznicy. Zachowania w stylu "udaję że zjadę na jagiellońską ale w ostatniej chwili wepchnę się na modlińską", "przejadę przez pas zieleni przy słowackiego na jezdnię lokalną", "zajadę drogę wjeżdzającym z wisłostrady" były normalne. Co nie znaczy, że nie burackie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 Kiedy ZDM weźmie się za malowanie pasów? 30.04.10, 21:25 Kiedyś to pasy zaczynano malować w kwietniu a w maju juz wszystkie jezdnie były pomalowane. Teraz Warszawa na tle innych europejskich stolic wygląda tak samo zapyziale jak lotnisko w Smoleńsku. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Kiedy ZDM weźmie się za malowanie pasów? 30.04.10, 23:18 nie przesadzaj, od 10 kwietnia lotnisko w Smoleńsku szybko się modernizuje i podnosi swój standard, konserwatorzy wkręcają wakujące żarówki, gro prac jest prowadzonych pod osłoną nocy, bo w dzień kręcą się po polu amatorzy elementów modeli latających Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Kiedy ZDM weźmie się za malowanie pasów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 12:38 Kiedy powstana kolejne buspasy nie tylko wyniku zarekwirowania jednego pasa ruchu ale wyniku modernizacji. Dotyczy to np Pulawskiej na ktorej jest mozliwosc by w miejsce awaryjnego zmodernizowac i wyznaczyc buspas na odcinku od Piaseczna co najmniej do stacji metra Wilanowska. Gdyby uruchomiono wachadlowa o duzej czestotliwosci komunikacje autobusowa i wyznaczono parkingi na pewno wielu przesiadloby sie do komuikacji zbiorowej. To samo dotyczy wielu arteri, ale bez natychmiastowych inwestycji usprawniajacych buspasy nie wszedzie pomoga. Od dziesieciu lat mami sie kierowcow o trasie bis dla S7 i S8 omijajacej Raszyn. Nie czekajac na kolejne kadencje i obietnie wyborcze struzika nalezy wybudowac w Jankach estakade w kierunku Warszawy na drodze S8 'katowickiej' i na tym samym kierunku w Raszynie dobudowac trzeci pas oraz dwa wiadukty przecinajace Krakowska na skraju Raszyna. To pozwoli usprawnic przejazd samochodow i zmniejszy uciazliwosc dla mieszkancow a dodatkowo umozliwi wyznaczyc bus pas z Janek do petli na Okeciu, co zacheci wielu dojezdzajacych do przesiadki do komunikacji zbiorowej. Wladze stolicy i regionu nie moga zostawiac ludzi w mysl okreslenia naszego uwielbianego wodza 'robta co chceta' i winny opracowac realizacje szybkiej poprawy komunikacji zbiorowej. Czy wielcy mysliciele i tabuny wielbicieli obecnie rzadzacych kolejny raz dadza sie omotac naszemu marszalkowi regionu, pani prezydent i innym, dadza sie zwiesc kolejnym wydumanych inwestycjach bez woli realizacji w nadchodzacych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uważny czytelnik Re: Kiedy ZDM weźmie się za malowanie pasów? IP: *.izacom.pl 01.05.10, 14:40 "Kiedy powstana kolejne buspasy nie tylko wyniku zarekwirowania jednego pasa ruchu ale wyniku modernizacji" Jak to kiedy? Właśnie o jednym z takich pasów jest mowa w artykule. Przeczytaj jeszcze raz - to nie był pas ruchu, tylko pas awaryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.aster.net.pl 30.04.10, 21:38 Ten buspas, w przeciwieństwie do tego na Trasie Łazienkowskiej, ma nawet jakiś sens. Czas podróży w szczycie w relacji Metro Marymont - Tarchomin skróci się znacznie. Boję się jednak, że ci dojeżdżający autobusami od strony Ochoty utkną w jeszcze większych korkach. Zatem jedni zyskają (Białołęka), inni stracą (Bielany, Żoliborz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary po tym pasie awaryjnym i tak jeździli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 21:42 głównie drobni cwaniaczkowie a reszta stała w korku.Brawo buspas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A a... IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 22:06 Brawo, Ja autobusami nie jeżdżę, bo niestety moja praca wymaga częstego przemieszczania się w ciągu dnia, często z różnym sprzętem. Jednak bardzo mnie cieszą kolejne usprawnienia dla komunikacji miejskiej. Chcę aby korzystało z niej jak najwięcej osób i zawsze ustępuję miejsca autobusom, żeby mogły szybciej wieźć pasażerów. Uważam, że miasto równolegle powinno mocno poprawić infrastrukturę dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 01.05.10, 09:51 > Uważam, że miasto równolegle powinno mocno poprawić infrastrukturę dla rowerów. I bedziesz z tej infrastruktury korzystac w zimnym deszczu (3-4 miesiecy w roku) albo w sniegu (3-4 miesiecy w roku) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:54 Buspasy również dla rowerów! Jak w Londynie. Tam trochę gorszą pogodę mają, a jeżdżą masowo cały rok (zimny wychów). 70% rowerzystów w Kopenhadze jeździ także zimą. A śnieg trzeba sprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 01.05.10, 13:43 Wiesz czym sie rozni zima w Londynie lub Kopenhadze (klimat tzw. morski) od zimy w Warszawie (blizej klimatu kontynentalnego) ? Zimny wychow nie pomoze ... W tej chwili mamy jako taka infrastrukture rowerowa (owszem w porownaniu z Kopenhaga - raczej mizerna) - ilu rowerzystow korzysta z niej na jesieni i w zimie ? Dwudziestu fanatykow (nie liczac kurierow) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Buspasy również dla rowerów?? NIE. IP: *.spray.net.pl 03.05.10, 22:56 Żadnych rowerów na buspasach. Rowery na ścieżkach rowerowych Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 01.05.10, 15:47 Ja korzystam. Masz z tym jakiś problem? rlnd napisał: > I bedziesz z tej infrastruktury korzystac w zimnym deszczu (3-4 miesiecy w roku > ) > albo w sniegu (3-4 miesiecy w roku) ? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A 01.05.10, 16:59 Nie mam. Pytanie - ile osob oprocz Ciebie korzysta ? Tysiac, dwa ? Dziesiec tysiecy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś A auta też pojadą szybciej... IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.10, 22:46 Nowy pas dla autobusów nie zmniejszył miejsca dla zwykłych samochodów, bo "został wytyczony na dotychczasowym pasie awaryjnym". Faktycznie autobusy jeździły tamtędy już od wielu lat, choć raczej wbrew przepisom. Zatem tym razem ci, którzy z różnych względów wybiorą jazdę samochodem będą mieli do swojej dyspozycji tyle samo pasów, ale już bez autobusów. Czyli pojadą szybciej! No, chyba że będzie więcej amatorów jazdy samochodem... A swoją drogą brutalna prawda jest taka, że samochodów przybywa szybciej niż jezdni. No i bardzo często są to pojazdy zajmujące o wiele więcej miejsca niż ich właściciele. Nie licząc ich ego... Za Wielką Kałużą spotkałem się ze zwyczajem uprzywilejowania samochodów, w których jedzie więcej niż jedna osoba. Jak widać tam też mają problem z korkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: A auta też pojadą szybciej... IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 23:56 Rzeczywiście, w USA często sa pasy dla samochodów wiozących więcej niż jedną osobę. Różnica czasu kolosalna (bo praktycznie wszyscy jeżdżą sami. W Kaliforni - 5 pasów stało (czas przejazdu kilku kilometrów to między 15 a 30 minut) a my przejechaliśmy pasem uprzywilejowanym bez zatrzymywania z prędkością co najmniej 30 mph (kilka minut). Takie rozwiązanie byłoby pewnie możliwe do wprowadzenia w Polsce. Wtedy wszyscy wiozący dzieci do szkoły byliby uprzywilejowani, może koledzy z pracy zaczęliby sie formowac w zespoły (car pools). Kilkanaście lat temu było to bardzo popularne wśród pracowników zakładu w UK, gdzie byłem na praktyce. Nie robili tego raczej z oszczędności (jeżdzili Jaguarami i Roverami 8xx) ale z rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: A auta też pojadą szybciej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:58 To u nas chyba zły pomysł. Strasznie by zarobili producenci manekinów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Sugestia IP: *.acn.waw.pl 01.05.10, 00:01 Dodatkowa sugestia - do rozważenia. Może sprzedawać prawo do poruszania sie buspasami? Czasem są prawie puste i gdyby pojechałoby nimi kilkanaście samochodów - zwykły korek byłby mniejszy. Cena takiego prawa powinna byc na początek dosć wysoka, żeby zobaczyć, czy jest na to rynek. Na przykład taksówkarz nielicencjonowany - mógłby za 1000 PLM miesięcznie wykupić takie prawo - albo nadal jeździłby tym pasem nielegalnie (bo tak robią) rysykując mandat. Na przykład kurierom czy innym firmom - powinno sie opłacić kupić takie prawo (więcej kursów, szybsza jazda lepiej wykorzystany samochód). Do kasy miasta wpłynęłyby niemałe pieniądze - i na pewno byłoby je na co wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj co za debile w wawie IP: *.range86-128.btcentralplus.com 01.05.10, 00:08 cala dobe bus pas a co ile jezdzi nocny autobus co godzine walnicie sie w te puste lby ........... dziekuje Ci boze za ue i ze wyjechalem z tego syfu Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: co za debile w wawie 01.05.10, 01:19 Gość portalu: jjj napisał(a): > cala dobe bus pas a co ile jezdzi nocny autobus co godzine walnicie sie w te > puste lby ........... dziekuje Ci boze za ue i ze wyjechalem z tego syfu Mocne :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alen Re: co za debile w wawie IP: *.187.244.26.ip.abpl.pl 01.05.10, 01:36 olej frustrata Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_z_kobry Re: co za debile w wawie 01.05.10, 01:20 > dziekuje Ci boze za ue i ze wyjechalem z tego syfu My też dziękujemy za to Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: co za debile w wawie IP: *.range86-128.btcentralplus.com 01.05.10, 02:13 www.dft.gov.uk/pgr/regional/buses/bpf/busprioritythewayahead12/coll_busprioritythewayaheadhtmlv/dft_localtrans_612651-54.jpg przynajmniej inne narody mysla , a kultura jazdy tez jest wieksza ,a warszawiakiem jestem od 4 pokolen ,ale puste lby radnych mnei porazaja ,i piewcze opinie przyjezdnych z siedlec ,radomia i innych wiosek sorry pelo w radzie wraszawyrobi tylko kipisz Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_z_kobry Re: co za debile w wawie 01.05.10, 03:00 A tak w ogóle to o co Ci chodzi? Że samochody w nocy koniecznie potrzebują czwartego pasa Trasy AK? Do czego? Pieprzysz o jakichś "pustych łbach", "przyjezdnych z Siedlec". Napisz jasno o co Ci chodzi, bo na razie mam wrażenie, że rozmawiam z kimś trochę nie teges. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: co za debile w wawie 01.05.10, 09:50 A co, buspas na AK tez czynny 24/7 ? Brawo, znow wladza pomyslala za glupich obywateli, przeciez inaczej sie "nie naucza" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: co za debile w wawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 09:07 Dziękuję za pokazanie moich ukochanych znaków drogowych. Pasjami jeżdżę po Londynie rowerem. Rowery na buspasy! Skandaliczna sytuacja braku ścieżki rowerowej na Trasie Łazienkowskiej byłaby w ten sposób rozwiązana! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: co za debile w wawie 01.05.10, 09:46 Aha. I cala watpliwa zaleta buspasu na Lazienkowskiej (teoretyczne przyspieszenie przejazdu autobusow) zniknie ... Sciezki rowerowe na autostradach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: co za debile w wawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 10:38 Mistrzostwo świata w Buspasach trzyma Londyn. Jak nie wiesz, o co chodzi, to popatrz sobie chociaż na te znaczki. www.dft.gov.uk/pgr/regional/buses/bpf/busprioritythewayahead12/coll_busprioritythewayaheadhtmlv/dft_localtrans_612651-54.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: co za debile w wawie 01.05.10, 13:45 Londyn ma tez obwodnice, autostrady i siec metra. A same znaki niczego nie dowodza. Buspas na Lazienkowskiej ponoc ma sluzyc przyspieszeniu przejazdu autobusow. Skoro tak, to jak myslisz co sie stanie, gdy wpuscisz nan rowery ? Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Re: co za debile w wawie 01.05.10, 02:04 Super, więc jak się już oderwiesz po 12 godzinach od zmywaka, to wyjdź na ulicę i rozejrzyj się dookoła - są buspasy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: co za debile w wawie 01.05.10, 10:01 Sa tez autostrady, obwodnica, metro z prawdziwego zdarzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal R Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A a... IP: *.centertel.pl 01.05.10, 09:03 Do jazdy po buspasach powinny zostać dopuszczone skutery i motocykle oraz na drogach, na których jest to dozwolone przepisami, rowery. Na pewno nie utrudnią one ruchu autobusom a zminimalizuje się w ten sposób konieczność przeciskania się jednośladów pomiędzy rzędami samochodów co zawsze jest dość niebezpieczne zarówno dla kierowców jednośladów jaki i dla lakierów i lusterek samochodów. Transport jednośladami powinien być popularyzowany i wspierany regulacjami prawnymi oraz organizacją ruchu miejskiego, gdyż nie tylko są one bardziej ekologiczne (mniejsze zużycie paliwa) ale również zmniejszają wszechobecne korki oraz potrzebują mniejszej powierzchni na zaparkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Goreczewska!! A kiedy buspas na Gorczewskiej? HALO IP: *.chello.pl 01.05.10, 09:09 Goreczewska!! A kiedy buspas na Gorczewskiej? HALO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:03 Rowery oczywiście natychmiast. Jak w Londynie. Tam też dopuszcza się motocykle, ale londyńczycy nie mają w zwyczaju jazdy na jednym kole i tu byłbym ostrożny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.chello.pl 01.05.10, 12:09 I co? Myslisz ze koles na podrasowanym skuterze albo na motorze bedzie jechal 70km/h buspasem za autobusem i czekal az bedzie mogl go wyprzedzic na przystanku? Co do rowerow to nie wiem czy to jest dobry pomysl widzac jak wyglada walka autobusu na buspasie na Lazienkowskiej. To chyba jeszcze zbyt niebezpieczne chyba ze na kazdym dojezdzie bedzie znak STOP i kamera. Poza tym polaczenie rower + scigacz jest dla obu stron niebezpieczne. A juz poza tym wszystkim jazda rowerem po ulicach Warszawy jest mozliwa tylko srodkiem pasa z powodu zle zalatanych dziur i studzienek wstawianych przez kretynow. Zeby nie bylo - trasa autobusem po trasie lazienkowskiej jezdze codziennie od 10 lat, rowerem po ulicach conajmniej 3 razy w tygodniu jak jest pogoda. Samochodem po Ł w godzinach szczytu 2-3 razy w miesiacu i naprawde uwazam ze buspas byl najlepszym pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
awe hahah, dobrze tak warszawiakom zrobiła bufetowa 01.05.10, 10:48 ona służbowym na pewno po buspasie będzie pomykała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: hahah, dobrze tak warszawiakom zrobiła bufeto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 10:55 Nie lubię Bufetowej, ale to jest pierwsza rzecz, która zrobiła (zrobi! Mam nadzieję) dobrze. I niech pomyka (z Anina zdaje się) na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Mam teraz 15 min bliżej do pracy! IP: *.acn.waw.pl 01.05.10, 14:10 Samochodem jechałem godzinę. Odkąd jest buspas na Trasie Łazienkowskiej,jadę metrem do Politechniki i przesiadam się do autobusu. Nigdy nie jechałem dłużej niż 45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: hahah, dobrze tak warszawiakom zrobiła bufeto 01.05.10, 23:06 Gość portalu: spruce napisał(a): > Nie lubię Bufetowej, ale to jest pierwsza rzecz, która zrobiła > (zrobi! Mam nadzieję) dobrze. Ale trzeba było do tego przeszło tysiąca podpisów zebranych w lipcu 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oer Re: hahah, dobrze tak warszawiakom zrobiła bufeto IP: *.chello.pl 03.05.10, 00:15 i dlatego = NIE ZAGŁOSUJĘ na nią przy najbliższej sposobności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr olwam buspasy i tak będe po nich jeżdził IP: *.subscribers.sferia.net 01.05.10, 11:15 a jak zrobią w alejach to chyba trzeba będzie na awaryjnych stanąć i zablokowac całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: olwam buspasy i tak będe po nich jeżdził IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:42 No i zamiast lanczu będziesz miał lincz. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: olwam buspasy i tak będe po nich jeżdził 01.05.10, 15:45 Z pewnością ktoś Ci za to podziękuje wybitą przednią szybą. Miejmy nadzieję... Gość portalu: piotr napisał(a): > a jak zrobią w alejach to chyba trzeba będzie na awaryjnych stanąć i > zablokowac całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Ocho, typowo polski sposób rozwiązywania sporów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 01:32 > Z pewnością ktoś Ci za to podziękuje wybitą przednią szybą. Miejmy nadzieję... A mianowicie agresja, jak w społeczności jaskiniowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Ta.... IP: *.spray.net.pl 03.05.10, 21:18 > a jak zrobią w alejach to chyba trzeba będzie na awaryjnych stanąć i > zablokowac całkiem Zapłacisz 5 stówek mandatu + odszkodowanie przewoźnikom za blokadę przejazdu, to szybko podkulisz ogon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:25 Zdemotoryzuj się. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywalczyk kolejny wymysł bufeciary,galasa, debile z PO rulez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 13:24 ale już niedługo i będziecie stąd wypier..ć w podskokach do izraela tam gdzie wasze miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak A kiedy Sikorskiego? IP: *.acn.waw.pl 01.05.10, 14:10 To wąskie gardło pomiędzy buspasem na Sobieskiego a Ursynowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cru Bez obwodnicy?! Beznadziejny pomysł! IP: *.quest-net.pl 01.05.10, 15:31 ... i proszę tu nie wyjeżdżać z tekstami, że dogódźmy biedakom w autobusach i dołóżmy zamożniejszym w samochodach, bo NIE O TO CHODZI! Ten pomysł jest beznadziejny, bo problem zakorkowanej Warszawy jest rozwiązywany jak zwykle od dupy strony: 1. Warszawa nie ma obwodnicy na jaką zasługuje stolica 38mln kraju z 2,5mln aglomeracją. Dotychczas oś Armii Krajowej-Toruńska służyła de facto za część nieistniejącej obwodnicy. Ruch próbujący omijać Warszawę od zachodu będzie się teraz wciskać w miasto albo przez Kampinos! 2. Regulacje w rodzaju buspasów mają sens dla poruszających się po mieście. Wtedy działa psychologia, zwiększa się przewidywalność ruchu, bezpieczeństwo itd. Buspas na Armii Krajowej to jakieś nieporozumienie. Po co jadących dajmy na to z Białołęki na Okęcie wciskać w miasto?! Czy ktoś kto projektuje ruch w Warszawie nie słyszał o minimalnym przekroju-maksymalnym przepływie w sieci, wąskich gardłach itp? Buspasy: ok, ale rozsądnie! W centrum itd i dopiero jak będzie OBWODNICA. To jest problem numer jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Bez obwodnicy?! Beznadziejny pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 17:21 Pełna zgoda! Obwodnica natychmiast! I to nie jedna. Domknięcie pseudoobwodnic już istniejących. Obwodnicowość zamiast średnicowości! A wewnątrz uspokajanie ruchu i jednopoziomowość. Oraz przywracanie ciągłości przecznic, np. Jana Pawła II. Patrz Barcelona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Bez obwodnicy?! Beznadziejny pomysł! IP: *.spray.net.pl 03.05.10, 21:16 Wyprowadź się i tyle. Do miasta z obwodnicą. Np Sohaczew ją ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Bez obwodnicy?! Beznadziejny pomysł! IP: *.ip.netia.com.pl 27.05.10, 09:52 Rychu, czy Tobie płacą za pisanie głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Czy pojawią się też znaki STOP na wjazdach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 01:28 Tak zrobiono na trasie łazienkowskiej. Jest to polski wkład w światowy rozwój obwodnic i dróg szybkiego ruchu - znak stopu na wjeździe. Żaden tam pas wyprowadzający, czy inne pierwszeństwo z prawej. Stop i tyle! Prawdę powiedziawszy powinny być też światła, lub szlaban. A wytyczenie buspasa na pasie awaryjnym uważam za kolejny genialny polski wkład w światową myśl autostradową (po chronionych sraczach na A2), trzeba doradzić niemcom żeby czym prędzej zabrali się za udostępnianie swoich pasów awaryjnych autobusom miejskim, rowerom, taksówkom itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
kancermeister Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A a... 02.05.10, 02:21 Buspas powinien być wyraźnie oddzielony od pozostałej części jezdni, nie tylko malunkami, ale i separatorami, tak jak na zdjęciu: www.prawodrogowe.pl/email/foto2009/320-35.jpg Pozwala to na swobodne przejeżdżanie pojazdom służb komunalnych (pogotowie, policja, straż miejska) a jednocześnie nie ułatwia wskakiwania i wyskakiwania z buspasa rozmaitym cwaniaczkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: electro Re: Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A IP: 212.182.93.* 06.05.10, 16:52 zecydowanie popieram. progi powinny byc nawet wyzsze, ale np z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rjwth Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A a... IP: *.chello.pl 03.05.10, 00:25 jak zwykle u nas - pomysł słuszny, a wykonanie do d...y! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Co nas obchodzą auta? IP: *.spray.net.pl 03.05.10, 21:07 Tranzytowcy niech omijają Warszawę, to nie będzie kwękania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złota 20 Re: Co nas obchodzą auta? IP: *.ip.netia.com.pl 27.05.10, 09:38 Rychu, jak tranzytowcy mają ominąć Warszawę skoro nie ma obwodnicy. Chyba, że o czymś nie wiem i nasi ukochani rządzący zbudowali już sieć obwodnic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pas Jest nowy buspas. Autobusy pojadą szybciej. A a... IP: *.centertel.pl 27.05.10, 13:06 za wolne tempo z tymi buspasami, przecież można w jedną niedzielę zrobić buspas na całej wisłostradzie i trasie armi krajowej to byłby sens a nie takie kawałki krótkie jak drogi rowerowe. Odpowiedz Link Zgłoś