Gość: P. R. Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: 109.243.42.* 29.05.10, 22:20 W tym wszystkim dawno zagubił się już prawdziwy sens pierwszej komunii. Ale po co to? Czy przez to że dziecko będzie miało wypasioną imprezę niemal porównywalną z weselem i dostanie kolejny stos przedmiotów, z których połowy nie używa, będzie szczęśliwsze i będzie wiedziało co oznacza I Komunia? I Komunia nie będzie mu się kojarzyła z sakramentem ale z prezentami i przyjęciem w lokalu. Dwadzieścia lat temu przyjęcia były skromne odbywały się w domu z najbliższą rodziną, to była okazja żeby spotkać się z najbliższymi, porozmawiać, a dzieciaki świetnie się bawiły w swoim towarzystwie na własnym podwórku, wszyscy byli zadowoleni a szczytem marzeń był rower, zegarek, aparat fotograficzny na kliszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 22:33 sensu pierwszej komunii to w ogole nie ma, od tego trzeba by zaczac widocznie niektorzy chcieli znalezc jakis sens to go znalezli Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel doświadczenia życiowe 29.05.10, 22:22 im dalej idę w świat tym moja filozofia przypomina poezję punk rokową z lat 80 tych. Cofam sie do korzeni bo ten wszechogarniający syf trzeba codziennie zdrapywać z zwojów mózgowych. Czarna lepka maź chamstwa, obłudy i kołtunizmu wdziera sie do głowy wszystkimi otworami ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas pierdolnięty naród IP: *.acn.waw.pl 29.05.10, 22:34 Naprawdę, NIE DA się tu życ i nie zwariować:D Co za głupie, prymitywne kołtuny:DDDD A z tych dzieciaków co wyrośnie - strach się bać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: doświadczenia życiowe IP: *.bethere.co.uk 30.05.10, 00:01 otoz to. przeraza mnie obecna rzeczywistosc i przyszlosc, ktora wcale nie rysuje sie lepiej. myslalam, ze jak wyjade z polski, to odetchne. niestety, na zachodzie (mieszkam w londynie) jest nie lepiej. narod totalnie oglupiony, chociaz plus jest taki, ze bardziej wyluzowany i otwarty. niemniej wszechobecna glupota przytlacza. czlowiek ma ochote zaszyc sie na odludziu, uprawiac kawalek pola i zwyczajnie odciac sie od tego debilizmu, bo inaczej mozna zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: doświadczenia życiowe IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 00:18 a czym oglupiony bo nie napisalas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: doświadczenia życiowe IP: *.bethere.co.uk 30.05.10, 00:57 oglupiony przede wszystkim konsumpcjonizmem i rozrywka na naprawde niskim poziomie. zreszta te wszystkie programy w polsce, typu taniec na lodzie, w cyrku, z gwiazdami itd przyszly wlasnie z zachodu. czesto odnosi sie wrazenie, ze ich kompletnie nic nie interesuje poza ostatnimi nowinkami technologicznymi, oraz kolekcjami znanych projektantow. polityka, czy wydarzenia na swiecie, to cos, co ich przerasta... i tak naprawde nie ma znaczenia, czy jest to brytyjczyk, polak, hiszpan, czy francuz. tak samo jak chamstwo nie ma narodowosci, tak samo nie ma jej glupota ludzka. takze przed tym nie uciekniesz. jedyny plus z wyjazdu jest taki, ze na wiecej czlowieka stac, niz w polsce i moze choc troche sobie pojezdzic po swiecie, bez koniecznosci zaciskania pasa i kilkumiesiecznego oszczedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: doświadczenia życiowe IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 01:22 albo zadajesz sie ze zlym towarzystwem albo nie rozumiesz otaczajacego swiata poza tym sama sie gubisz we wlasnych myslasz bo piszesz > oglupiony przede wszystkim konsumpcjonizmem a potem > jedyny plus z wyjazdu jest taki, ze na wiecej > czlowieka stac, niz w polsce i moze choc troche sobie pojezdzic po > swiecie, bez koniecznosci zaciskania pasa i kilkumiesiecznego > oszczedzania. i kto tu jest oglupiony konsumpcjonizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: doświadczenia życiowe IP: *.bethere.co.uk 30.05.10, 02:15 a ty rozumiesz otaczajacy nas swiat? jesli tak, to gratuluje. wytlumacz nam tu wszystkim baranom, na czym on polega. czy zadaje sie w zlym towarzystwie? hmmm, towarzystwo jest ani zle, ani dobre. ot, po prostu niajkie. nie wnikajace w sprawy istotne, z postawa "mnie to nie dotyczy". widze, ze coraz wiecej osob, ma coraz mniej ciekawych rzeczy do powiedzenia. co do konsupmcjonizmu, to absolutnie sie z toba nie zgodze. oglupiona konsumpcjonizmem nie jestem. nie biegam jak kot z pecherzem po sklepach i nie spedzam czasow w tzw. galeriach handlowych. nie kupuje niepotrzebnych rzeczy, ktore za 5 minut wyrzuce. nie marnuje jedzenia, bo z wlasnego doswiadczenia wiem, co znaczy glod i ze los potrafi byc bardzo przewrotny. to ze raz na pol roku wyjazde z miasta, aby odpoczac psychicznie w spokojnej skandynawii, czy w podobnym miejscu, nie czyni jeszcze ze mnie oglupionej konsumentki. jest spora roznica od pozwalania sobie na odrobine przyjemnosci, a bycia oglupionym owczesnym modelem zycia, polegajacym na chorym gromadzeniu zbednych przedmiotow. takze moj drogi zachowaj dla siebie psychoanalize mojej osoby, bo kompletnie mnie nie znasz, a kilka zdan nakreslonych przeze mnie, to tylko malutki ulamek moich spostrzezen i pogladow na otaczajacy mnie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagrami Re: doświadczenia życiowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.10, 16:27 zgadzam się z tobą o tej rozrywce - to zjawisko się nazywa Tittytainment. Jedzenie, doopy, głupia rozrywka - żeby ludzie za dużo nie myśleli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Rzygać się chce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.10, 22:37 Tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 22:53 konsumpcjonizm od małego napędzany przed rodziców, ciotki itd.. przez kolegów z klasy, którzy są też napędzani, kółko się zamyka ja, matka chrzestna, nie mająca zobowiazań, mająca męża, oboje pracujemy w Warszawie na dobrych stanowiskach jutro idę na chrzciny chrześniaka dostanie Pismo Święte i 500zł większość uzna za obciach, musze przyznać że presja jest bardzo, bardzo duża, tego się nie czuje gdy kogoś to nie dotyczy łatwo napisac komentarz czy udzielić rady, gdy nie jest się w tej sytuacji "bo teraz wypada dac minimum tysiąc zł na komunię" taaa a na ślub porshe. mam nadzieję, że więcej osób odwazy się nie ulec presji społecznej, bo prezenty po 500zł sa i tak bardzo duże jak na nasze realia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrzestna Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.bethere.co.uk 30.05.10, 00:13 moja droga, nie jestes sama. mnie to czeka w przyszlym roku. ja swojemu chrzesniakowi nigdy nie dalam pieniedzy i NIGDY ich nie dostanie i mam bardzo gleboko w d... co powie na to moja rodzina. jestem otwarta na wszelka dyskusje, szczegolnie dotyczycaca kosciola i katolicyzmu. jesli rodzice beda mieli jakies obiekcje, to przeprowadze z nimi dluga rozmowe i powiem na czym polega bycie matka chrzestna, a na pewno nie polega to na tym, aby ustawic czyjes dziecko. mimo, iz ppotepiam KK, moj chrzesniak dostanie ode mnie biblie i medalik. w koncu jak ma byc katolkiem plena geba, to powienien dostac katolickie prezenty, a jesli ktos z rodziny oburzy sie na te prezenty, to poprosze ich o spalenie bibli i wywrzucenie medalika. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 00:36 zaloze sie ze 90% katoli nie wie jakie sa obowiazki ojca chrzestnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman ja pier....le IP: *.chello.pl 29.05.10, 23:03 Jakch my czasów doczekaliśmy...targedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: ja pier....le IP: *.sotn.cable.ntl.com 29.05.10, 23:19 to kiedys bylo lepiej?? wyprawy krzyzowe, niesienie wiary i te sprawy faktycznie to byly czasy normalnosci w imie chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.home.aster.pl 29.05.10, 23:19 no cóż ,trochę to bardziej smutne niż śmieszne ... Obiad po uroczystości I Komunii syna wspominam ze wzruszeniem . Oczywiście organizowany był w domu . Na blisko 30 osób ( w tym dzieciaki). Do organizacji włączyła się niemal cała rodzina , babcia i ciotki oferowały a to zrobienie ciast a to przygotowanie barszczyku czy mięska , matka chrzestna przygotowała dekorację z kwiatów i było FANTASTYCZNIE . Wszyscy wyluzowani i radośni a obiadek był świetny nie tylko dlatego ,że potrawy były najlepszymi wytworami rąk ale doprawione były "sercem" i uśmiechem a było ich dużo i rozmaicie :D styl eklektyczny :D. Ps "ciotki" naprawdę chętnie włączą się i pomogą jeśli tylko damy im na to szansę ;).Więc pozwólmy sobie pomóc ( oczywiście pomoc nie oznacza ,że nas wyręczą ;) )Ale przede wszystkim należy pamiętać o co tu chodzi i co się dzieje na mszy na której po raz pierwszy dzieciaki są dopuszczane do pełnego udziału i przyjmują komunię . Obiad dla rodziny jest wtórny do tej najważniejszej części święta naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 W dupach się poprzewracało. IP: 178.56.13.* 29.05.10, 23:54 Przydała by się jakaś wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: W dupach się poprzewracało. IP: *.bethere.co.uk 30.05.10, 00:19 nie martw sie, juz niedlugo. to ze wojna bedzie, to nie ulega zadnej watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.bethere.co.uk 29.05.10, 23:56 jako chrzestna (agnostyczka), czeka mnie ta szopka w przyszlym roku. moj chrzesniak do kosciola nie chodzi, bo rodzice sa (chyba) niewierzacy, a juz na pewno nie praktykujacy. zreszta ich codzienne postepowanie ma sie nijak do ich rzekomej wiary. ja jednak nie wnikam. chca robic komunie, ich sprawa. wkurza mnie natomiast ta hipokryzja, ten caly cyrk zwiazany z tym sakramentem. komunia, to nie imopreza polegajaca na leczeniu kompleksow wynajmowanymi limuzynami, wczasami na krecie, czy obiadami w bristolu. ten sakrament powinien przekazac dziecku jakies wartosci moralne, a nie poglebiac w nim materializm. zreszta mi jako agnostyczce ciezko nawet mowic o jakichkolwiek wartosciach w przypadku KK, ale ta watek na odrebny temat. jedna wielka sekta i tyle. rodzice, ktorzy popadaja w paranoje komunijne nie tylko daja swiadectwo swojej ignorancji i zwyklego prostactwa, takze krzywdza wlasne dzieci. podoba mi sie zakonczenie artykulu, w ktorym przytoczone jest pytanie pewnej forumowiczki: "Kochani, jaki prezent można dać na komunię dziecku, które ma już wszystko?" Otoz ja jestem w takim polozeniu. moj chrzesniak mozna rzec ma wszystko. co gorsza, dzieciak ten nie bawi sie zadna ze swoich zabawek. on je zwyczajnie gromadzi, a zostawiony sam sobie na chwile, kompletnie nie potrafi sie soba zajac. przeraza mnie jak wychowywane sa dzieci. one nie potrzebuja rzeczy materialnych. one potrzebuja wspolnej zabawy, milosci, zwrocenia na nie uwagi. rodzice, ktorzy mysla, ze kupno quada uszczesliwi ich dzieci, sa w ogromnym bledzie. smutny jest obecny swiat. pelen konsumpcjonizmu i zwyklej glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 00:20 ten sakrament powinien przekazac dziecku jakies wartosci moralne ======== rodzice sa od tego zeby przekazywac wartosci moralne a nie przebierancy w sutannach i szamanskimi kadzidelkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj zamiejscowi na dorobku w duzych miastach IP: *.range86-128.btcentralplus.com 30.05.10, 00:05 i sa efekty................to juz nei styl to wiocha przeniesione rodem z wioch i wiosek tylko w innej skali .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: zamiejscowi na dorobku w duzych miastach IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.05.10, 01:32 mozesz wyjasnic jaki 'styl' masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Maj charakteryzuje się dzisiaj tym że w każdej 30.05.10, 00:17 knajpie bawią się komuniści a komunistki wystrojone jak panny młode zbierają hołdy i sute prezenty. Młodzi komuniści tez nie maja co narzekać. Po sutej libacji w wykonaniu zaproszonych gości (a jest ich niejednokrotnie tylu co na hucznym weselu) bardzo często odjeżdżają quadami. Totalny świr, ale snobizm nakazuje pokazać się przed bliźnimi tak, aby im oko zbielało. I to są właśnie klasyczne objawy polskiego katolicyzmu:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.chello.pl 30.05.10, 07:17 Wyborcza z Szechterem na czele nienawidza katolików więc wszystko wyolbrzymiają, bo wiekszość robi skromne komunie a zawsze sie znajdzie w każdym gronie - nawet "świętych ateistów" parę osób które przesadzają, co nie znaczy że trzeba uogólniać, tak jak nie można uogólniać, np że wszyscy Żydzi judzą i oszukują, prawda GW????? Co do restauracji, to żyjemy w XXI wieku i rodzice niekoniecznie muszą urabiać sobie rece po łokcie na komunii z gotowaniem i bieganiem między gosććmi, skoro są od tego restauracje, a restauracje są dla wszystkich, czy to jakis straszny zbytek iść do restauracji???? Szechter widzisz belkę u innych a sam chlejesz ponad miarę nie mówiąc o sianiu nienawisci, popatrz na siebie i swoje metody judzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.10, 16:34 Prawda :) Ale za to w końcu ta pani napisała JAKIKOLWIEK artykuł. A to że poniekąd piszę nieprawdę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.10, 16:35 Miało być: ... PISZE nieprawdę... Wzięła temat z forum Starsze dziecko, pokręciła się pod kościołem w niedzielę i resztę wyssała z palca. Ot - poziom Gazety :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dz IP: 212.76.45.* 31.05.10, 11:56 Myślę, że odpuściła sobie tę wycieczkę pod kościół :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.188.76.219.static.netvigator.com 30.05.10, 12:31 Pas cnoty, to bym rozumial, zle co ma wspolnego z dziewictwem jakis pierscien ? Odpowiedz Link Zgłoś
kogo-witam-kogo-goszcze Przegięcie... 30.05.10, 15:44 Rozumiem Bristol, limuzyny, ale żeby dzieciaka tak krzywdzić kupując mu karnet na Legię?! Mam nadzieję że opieka społeczna zajmie się tą sprawą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Na Śląsku.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.10, 16:20 Nie wiem... na Śląsku nie ma takiego cyrku przykomunijnego, wszystko skromnie, nawet dzieci z zamożnych rodzin nie obnoszą się z prezentami. No i Ślązacy są bogobojni, nie piją na przyjęciu komunijnym, przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałam. Więc skąd i po co tekst o "flaszce"? Czy autorka ma jakiś kompleks?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.acn.waw.pl 30.05.10, 19:00 "Kochani, jaki prezent można dać na komunię dziecku, które ma już wszystko?" Miłość, ciepło domowe, matkę na co dzień. Zainteresowanie, wyjście do kina. Dzieciom które "mają już wszystko" zazwyczaj najbardziej brakuje zainteresowania ze strony rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.chello.pl 30.05.10, 19:10 Kiedyś było po prostu normalnie (1977r.), kiedy miałem komunię. Teraz to, co się dzieje trudno juznawet nazwać szopką. To wszystko jest parodią i czystą fikcją, niestety. A do tego doprowadził sam kościół RK i głupi ludzie. Oczywiście nie można uogólniać, ale cały ten cyrk z roku na rok coraz bardziej sprawia, że człowiek ma coraz mniejszą ochotę na chodzenie do kościoła. Czy o to w tym wszystkim chodzi "organizatorom" świeckim i duchownym tego cyrku? Żygać się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: *.wroclaw.mm.pl 31.05.10, 09:11 szaleństwo - ja wzięłam kartę kredytową w getinie bo dawali szybko a komunia zbliżała się wielkimi krokami, ale nigdy bym nie pomślała o czymś takim dla mojego dziecka, karta była mi potrzebna żeby wyprawić obiad dla rodziny a nie zrobić wielkie szalone... booom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... IP: 109.243.46.* 31.05.10, 12:43 ie mogę doczytać do końca artykułu bo mnie szlag trafia. miliard ludzi na świecie zdycha z głodu, a tu limuzyny i wczasy na krecie na komunię. to kompletne zaprzeczenie idei komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
bobasz Komunia jak ślub. Na prezent np. pierścień dzie... 08.05.11, 21:33 Pierścień dziewictwa dla ośmiolatka ? I tak zgubi lub zepsuje zanim będzie miał okazję to dziewictwo stracić. No chyba, że będzie często chodził do kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś