Dodaj do ulubionych

Metro Świętokrzyska: niesmaczna pasta z kotwicą

• warszawianka_jedna Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 11:06
      powstańcy i radni sami się ośmieszają, wszystko by nazwali po AK-owsku.
      Warszawiacy naprawdę zaczną żałować, że to powstanie wybuchło.
    • wajego Proponuję kompromis 10.02.12, 11:10
      Po uruchomieniu II linii metra nazwa "Świętokrzyska cokolwiek" będzie po prostu myląca. Pod tą ulicą będą 3 stacje metra, w tym jedna przesiadkowa.
      Dlatego, jak już musi, to niech będzie sama "PAST-a" (czy nawet "P.A.S.T.-a"). Nazwa łatwa, krótka, do zapamiętania nawet dla przyjezdnych zagranicznych. A że stacja przesiadkowa, to takie argumenty mają znaczenie.
      Pozdrawiam
      P.S. Oczywiście najlepiej w ogóle nie ruszać, ale skoro jest ciśnienie...
    • zdzisiek66 Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckiej 10.02.12, 11:13
      Ona nie znalazła się w Ratuszu bez powodu. Znalazła się tam, bo na nią głosowaliście. Bo głosowaliście na PO, które to dzięki wam w wyborach zmiażdżyło konkurencję, a radnej Neherbeckiej dało stołek przewodniczącej komisji. Wybraliście na prezydenta w pierwszej turze Hannę Gronkiewicz, znaną z pogardy dla opinii mieszkańców miasta i marnowania waszych pieniędzy.
      No to macie za swoje. Kupcie sobie na pastę świętokrzyską i zrelaksujcie się oglądając spot ze zboczeńcem albo na meczu w Pepsi Arenie. To wszystko przecież za waszą kasę.
      A na swoich idoli z PO przestańcie psioczyć.
      • jhbsk Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie 10.02.12, 11:23
        I właśnie dlatego, że została wybrana ma pracować dla wyborców, a nie dla własnego widzimisię. Nie mam zamiaru się odczepić.
      • Gość: Taubenhaus Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 11:37
        Jeśli takie numery wyrabia "centrowa" PO to co by wyrabiał PIS?

Warszawiak do warszawianki:
        - Spotkajmy się o 19.00 pod rotundą na rogu ulicy Lecha Kaczyńskiego i Alej Ofiar Katastrofy Smoleńskiej
        • wj_2000 Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie 10.02.12, 13:42
          W Pułtusku już prawie tak jest!
      • Gość: Jarhead Apel pozbawiony logiki. IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 14:49
        Skoro na nią głosowaliśmy, to znaczy, że ją zatrudniliśmy w RM, a to oznacza, że jak najbardziej mamy prawo czepiać się, gdy negatywnie oceniamy jej pracę.

Bo kogo mamy się czepiać? Tych, na których nie zagłosowaliśmy?
      • Gość: stasiek66 Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 03:26
        Zdzisiek, siemanko. Tobie też Anka kazała wpisać wpis, mnie się nie chce. Co tam najwyzesz sam bedzeisz jej biuro sprzatal a mnie zwolni za brak poparcia.
        Kiedy ustawka na napój Boguf?
    • margot452 Re: Metro Świętokrzyska: niesmaczna pasta z kotwi 10.02.12, 11:16
      Ciekawa jestem, ile osób podających się za rodowitych warszawiaków, wie, o co w ogóle z tą nieszczęsną pasta chodzi? Mniejsza o formę zapisu, chodzi o utrudnienie ludziom życia, nieważne jakim kosztem. Policzmy sobie: zmiana tablic przystankowych - jedno, zmiana tablic informacyjnych w pociągach i na stacjach metra - drugie, zmiana we wszelkich materiałach informacyjnych wydawanych drukiem, w tym planów miasta - trzecie. To już radni warszawscy naprawdę nie maja na co wydawać pieniedzy?

Pomijam utrudnienia informacyjne - odkąd pamiętam, było Rondo Babka i nikomu to jakoś nie przeszkadzało - parę lat temu ktoś "mądry" zmienił nazwę na "Rondo Zgrupowania AK "Radosław" - a ludzie i tak mówią "trzeba wysiaść na Rondzie Babka i przesiaść się w ...".
      I po co to komu było? Nie umniejszam wartości Powstania, ale to wygląda na podlizywanie się jakiejś garstce staruszków.....
    • optymistyczny2 Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 11:19
      Bardzo by się nam mieszkańcom przydała informacja od dziennikarzy, co my możemy oddolnie zrobić żeby powstrzymać takie durne pomysły radnych. Zajmijcie się wreszcie ludzie naprawdę potrzebnymi rzeczami, a od utrwalonych w świadomości nazw WARA!!!

W innych krajach jest mnóstwo normalnych nazw: np. kwiaty, kolory, miejsca itp... a u nas zawsze musi być to zadęcie: żołnierze wyklęci, zgrupowania itp... dajcie żyć, ziemia się dalej kręci i nie chcemy wkółko rozpamiętywać przeszłości. A swoją drogą, czy radni zastanowili się kto za te wszystkie kuriozalne pomysły zapłaci?
    • Gość: alabama Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 11:24
      Idiotyczny pomysł.

-------------

Biznes plan
    • Gość: N-G Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 11:42
      Poczekajmy cierpliwie, nikt nie jest wieczny, nawet kombatanci. Za kilka lat natura sama rozwiąże ten problem. A potem nie będzie komu się upominać o te durne nazwy.
      • jurek7 Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze 10.02.12, 11:57
        Gość portalu: N-G napisał(a):

> Poczekajmy cierpliwie, nikt nie jest wieczny, nawet kombatanci. Za kilka lat na
        > tura sama rozwiąże ten problem. A potem nie będzie komu się upominać o te durne
        > nazwy.

To może nie pomóc, bo całkiem sporo aktualnych działaczy kombatanckich urodziło się po wojnie...
    • Gość: dziadzioniunio Słoma z butów IP: 195.245.213.* 10.02.12, 11:56
      wyłazi "warszawianom", którzy co łykend mają świeże wiejskie jajeczka od mamusi. Mają dość "cierpiętnictwa", bo sądzą, że świat został stworzony tylko po to, żeby mogli opowiadać o swoich karierach we warsiawie. A Warszawiacy leżą w Palmirach. Trzeba wychodzić na przeciw tym wiejskim oczekiwaniom i nazywać stacje metra wiejsko-europejsko z jakimś plaza, garden w nazwie, żeby chamstwo czuło się "obywatelami świata".
      • Gość: lekarz Dziadziu, proszki! Znów nie wziąłeś proszków. IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 14:51
    • Gość: Wika Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.205.88.232.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.12, 12:06
      Komisja nazewnictwa w Radzie Warszawy powinna przedstawić do publicznej wiadomości wykaz ulic i placów w Warszawie oraz pomników i tablic, upamiętniających Powstanie Warszawskie. My, warszawiacy, mamy prawo do takiej wiedzy. A to z tego powodu, że upamiętniając jakieś ważne wydarzenie, trzeba zachować zasadę proporcjonalności, a tu, mam wrażenie, jest coraz większe przegięcie.
      • kajmanik Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze 10.02.12, 12:13
        skonczcie wreszcie z tym umartwianiem się , martyrologią i robieniem wszystkiego pod coraz mniej licznych kombatantów!!! dlaczego w tym kraju wszystko - włacznie ze Świętem Niepodległosci- musi być ponure? A p.Neherebeckiej to proponuję przypomnieć sobie skąd się wywodzi i nie obrażac rodowitych mieszkanców stolicy.
    • lese_majeste tak głupiego tłumaczenia jak pani Nehrebeckiej 10.02.12, 12:12
      to już dawno nie słyszałem, no chyba że o aferze smoleńskiej
    • Gość: Nehrebecka i PASTA Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 12:31
      Jeśli p. Nehrebecka i jej grupka wymyślą kolejną genialną nazwę (obojętnie czy dot. ważnego wydarzenia historycznego czy nie), to proponuję - niech ONI SAMI ZA TO ZAPŁACĄ !!! Wtedy nie będą tak płodni w nowe nazewnictwo, ale niech nie płaci za to całe społeczeństwo. Bo z ogólnej (a nie mojej własnej) kasy, bardzo łatwo jest szastać forsą. To zbyt kosztowne pomysły: zmiany na każdej stacji, na mapach, przejściach, itd. Jakoś p. Nehrebeckiej nie udało się od dłuższego czasu zaistnieć z filmie i próbuje to natrętnie i nachalnie nadrobić na tym nowym poletku. Żałosne Pani Aniu... aktorska dewaluacja (że tak to nazwę finansowo) zamieniona na tani upór polany niby "patriotyczno-historycznym sosem" dla jakiegoś uzasadnienia drogich i głupich pomysłów.
      • Gość: Oburzona Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 18:03
        BRAWOOOOOOOOO! Niech Nehrebecka sama płaci za swoje drogie pomysły!!! Ale dlaczego my?
      • Gość: JJ Re: Świętokrzyska PASTa i Most M.C.Skłodowskiej... IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 18:18
        A za pomysł zmiany nazwy Mostu Północnego, która już istniała w społeczeństwie i przyjęła się, - to czy p.Nehrebecka już zapłaciła ??? bo upierała się przy nazwie Most Marii C. -Skłodowskiej. Nie mam nic przeciwko noblistce, ale po co wywalać w błoto pieniądze na te wszystkie zmiany: od nazw tabliczek, dokumentów, po mapy, przewodniki itd., itp. Ale p. Nehrebecka ma to w d....!
        Bo "na cudzym chlebie, się dobrze j....", - tak mówi stare porzekadło. I to jest prawda! Nie moja kasa - tylko wspólna, społeczna, czyli NICZYJA!!!
        Ciekawe, co Nehrebecka wymyśli dalej, może "Zamek Warszawski im. Ofiar Getta", też można, bo były tragiczne ofiary, tylko tak można do us....j śmierci. A w sumie dewaluuje się to, co było naprawdę było tragiczne.
    • Gość: on Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.alior.pl 10.02.12, 12:32
      Połowa mieszkańców tego miasta nie jest z Warszawy. I czy się to komus podoba czy nie - musi to przyjąć do wiadomości.
    • cacum Oficjalna strona protestująca 10.02.12, 12:32
      www.facebook.com/pages/Anna-Nehrebecka/206436489455478?sk=wall
    • Gość: sda Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 12:37
      "„Zrobiono sobie zabawę. Nie z naszej intencji nazwa została wyśmiana i ośmieszona. Trudno mi powiedzieć, komu się nie podoba, ale to raczej nie są warszawiacy "

A z czyjej intencji, skoro nawet tej nazwy nie potraficie poprawnie napisać, warszawiaki z Jędrzejowa (nie ubliżając mieszkańcom tej ładnej miejscowości).
    • Gość: Egon Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.cwd.waw.pl 10.02.12, 12:44
      Jestem warszawiakiem, a mimo to uważam pomysł takiego upamiętniania walczących za chybiony. I nie chodzi już nawet o niezręczność, czy wręcz śmieszność nazw, a właściwie potworków, łamańców językowych. Warszawa to miasto z bolesną historią, i o tym zapominać nie wolno. Ale upamiętnianie w kółko i wciąż, przy każdej możliwej okazji przeróżnych oddziałów, batalionów i zgrupowań czyni Warszawę monotematyczną. Szkoda, że tyle decyzji w sprawach związanych z nadawaniem patronów obiektom przestrzeni miejskiej jest podejmowanych w zupełnym odklejeniu od rzeczywistości.
      Ja i spora grupa moich znajomych - także "niewarszawiaków" związanych ze Stolicą od lat, zawsze będziemy jeździć Stołeczną do Ronda Babka.
    • Gość: barykada Internetowe barany niech się douczą o Powstaniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 12:44
      Nie ma się co chwalić swoją niewiedzą.
    • cojestwsrodku Składniki: 2 małe pstrągi świętokrzyskie, majonez 10.02.12, 12:45
      Pasta świętokrzyska (danie dla dwóch osób)
      Składniki: 2 małe pstrągi świętokrzyskie (po 300 g), majonez kielecki, 2 małe cebule, 1 średnia marchew, puszka groszku, pieprz, sól cukier, olej kielecki, cytryna

Pstrągi wypatroszyć scyzorykiem, filetować, pokroić, posolić, popieprzyć, skropić cytryną a następnie dusić na łyżce oleju kieleckiego z pokrojoną cebulą ok 20 min. Dodać pokrojoną marchew, groszek i majonez, a następnie wymieszać i dodać do smaku soli i cukru oraz pieprzu. Sałatkę zapijać piwem z browarów kieleckich.
      Smacznego

...........
      cojestwsrodku.blogspot.com
    • michel9 Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 12:45
      Pasta Świętokrzyska w tubie...
    • bartassa Świętokrzyska PAST 10.02.12, 12:50
      jeśli już - to powinno być, jak ktoś wspomniał:
      nazwa stacji metra:
      "Świętokrzyska PAST"...zamiast "Świętokrzyska PASTA"

PASTA ? - to jest rażący błąd !!!
    • Gość: maria Re Nowy Swiat i KC IP: *.dyn.optonline.net 10.02.12, 12:51
      A skrzyzowanie z N owym Swiatem i Al. Jerozolimskimi powinno nazywac sie " KC PZPR " Przeciez SLD istnieje i tez im sie cos nalezy Nigdy nie wiadomo czy nie wroca do wladzy Ta cala komisja to jakies NIEPOROZUMIENIE
    • krowanapastwisku Na "Świętokrzyska PASTA" powinien być rozjazd.... 10.02.12, 13:01
      ..... w kierunku na Włochy:))))
    • Gość: Toni Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 10.02.12, 13:05
      Inicjatywa dobra, wykonanie kiepskie. Pisownia "PAST-a" lub "PASTa" potem kotwica / Swietokrzyska i bedzie bardziej to zrozumiale. W rozmaitych spisach i rozkladach jazdy mozna juz bez PAST-y. A te nazwy sa nieodlaczna czescia histori Wawy i calej Polski i powinny byc zachowane. Ja sam w Wawie nie mieszkam ale ludzi walczacych z okupantem szanuje.
    • czesiu.wisniak Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 13:07
      Tu pod tą gruszką sikał Kościuszko i zaraz robi się skweres.
      Tu pod tą drugą Kołłątaj Hugo wyciągnął na wierzch interes.
      • Gość: NOWA MODA Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze IP: *.play-internet.pl 14.02.12, 12:31
        Czesiu jesteś super! ;))
    • czesiu.wisniak Pani Nehrebeckiej kilka słówek od Boya 10.02.12, 13:11
      Radczyni myśli,
      Rachuje, kryśli
      I mruczy: A to fatalność!
      Miejże tu, człeku,
      W dwudziestym wieku
      W "naszej" Warszawie realność

Tu nikt nie zgadnie
      Co na łeb spadnie,
      Od czego krzykną mu: wara!
      Tu każdy kątek
      Pełen „pamiątek”,
      Ot, nawet plac piwowara!

Z tych panów łaski
      Te całe wrzaski,
      Te jakieś baszty, zabytki -
      I przez te bunty
      Najlepsze grunty
      Chcą zmienić na nieużytki!

Dzieją się cuda!
      Ot! Stała buda,
      Pies nie zatroszczył się o to.
      Aż w jednej chwili
      Coś w niej odkryli:
      To świętość! relikwia! złoto!

- „Tu, pod tą gruszką
      Drzemał Kościuszko!!”
      Dopieroż robi się skweres!
      - „A pod tą drugą
      K o ł ł ą t a j H u g o
      Załatwiał mały interes!”

Chcę kłaść fundament,
      Ci dalej w lament:
      „Na Boga! Nie tykaj gruszki!”
      I płać ty, człeku,
      Po całym wieku
      Koszta rebelii Kościuszki!

A to mi racja!
      Dziś demokracja,
      Nikt w takie głupstwa nie wgląda;
      Czy tam Kopernik,
      Czy inny piernik -
      Kto tego w sklepiku żąda!?

Na rany boskie!
      Te Poniatoskie
      Już kością w gardle mi stają -
      Ja jestem kupiec,
      Nie żaden głupiec:
      Co mam wspólnego z tą zgrają?!

Więc tak się święci
      Za moje chęci?
      Milsze wam stare rudery?
      Człek zdrowie straci,
      Wolej dopłaci,
      Idźcie do ciężkiej - Kopery!

• Gość: Liliana zajmowanie się bzdurnym problemem IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 13:27
      nazwa stacji już jest, wiec o co chodzi? po co zmieniac? Kombatanci cha sobie jakoś to uczcić? ok. postawic tablice informacyjną, obelisk, co kolwiek, ale do nazwy sie niech nie tykają. To juz sa inne czasy. I tak glupia z "z pozoru" rzecz urosla do niewiaodmo jakeigo problemu.
      • wj_2000 Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 13:53
        Myślę, że jedna nazwa dla stacji na obu liniach mogłaby niekiedy zmylić przybyszy. Będą przecież odrębne perony dla linii I i dla linii II. Te nowe powinny być oznakowane jak MARSZAŁKOWSKA.
        • jhbsk Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 14:31
          Niekoniecznie. W praskim metrze stacje na skrzyżowaniach linii mają wspólne nazwy.
          • jhbsk Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 15:02
            Uzupełnienie
            pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Prague_metro_plan_2008.svg&filetimestamp=20081121174523
        • Gość: Kinja Re: zajmowanie się bzdurnym problemem IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 14:45
          no bez przesady. W wielu maistach, Moskwie, Londynie, paryzu, gdzie przecinaja sie linie metra, stacje, mają takie same nazwy i jakos sobie przybysze radza. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka