warszawianka_jedna Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 11:06 powstańcy i radni sami się ośmieszają, wszystko by nazwali po AK-owsku. Warszawiacy naprawdę zaczną żałować, że to powstanie wybuchło. Odpowiedz Link Zgłoś
wajego Proponuję kompromis 10.02.12, 11:10 Po uruchomieniu II linii metra nazwa "Świętokrzyska cokolwiek" będzie po prostu myląca. Pod tą ulicą będą 3 stacje metra, w tym jedna przesiadkowa. Dlatego, jak już musi, to niech będzie sama "PAST-a" (czy nawet "P.A.S.T.-a"). Nazwa łatwa, krótka, do zapamiętania nawet dla przyjezdnych zagranicznych. A że stacja przesiadkowa, to takie argumenty mają znaczenie. Pozdrawiam P.S. Oczywiście najlepiej w ogóle nie ruszać, ale skoro jest ciśnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckiej 10.02.12, 11:13 Ona nie znalazła się w Ratuszu bez powodu. Znalazła się tam, bo na nią głosowaliście. Bo głosowaliście na PO, które to dzięki wam w wyborach zmiażdżyło konkurencję, a radnej Neherbeckiej dało stołek przewodniczącej komisji. Wybraliście na prezydenta w pierwszej turze Hannę Gronkiewicz, znaną z pogardy dla opinii mieszkańców miasta i marnowania waszych pieniędzy. No to macie za swoje. Kupcie sobie na pastę świętokrzyską i zrelaksujcie się oglądając spot ze zboczeńcem albo na meczu w Pepsi Arenie. To wszystko przecież za waszą kasę. A na swoich idoli z PO przestańcie psioczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie 10.02.12, 11:23 I właśnie dlatego, że została wybrana ma pracować dla wyborców, a nie dla własnego widzimisię. Nie mam zamiaru się odczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taubenhaus Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 11:37 Jeśli takie numery wyrabia "centrowa" PO to co by wyrabiał PIS? Warszawiak do warszawianki: - Spotkajmy się o 19.00 pod rotundą na rogu ulicy Lecha Kaczyńskiego i Alej Ofiar Katastrofy Smoleńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie 10.02.12, 13:42 W Pułtusku już prawie tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarhead Apel pozbawiony logiki. IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 14:49 Skoro na nią głosowaliśmy, to znaczy, że ją zatrudniliśmy w RM, a to oznacza, że jak najbardziej mamy prawo czepiać się, gdy negatywnie oceniamy jej pracę. Bo kogo mamy się czepiać? Tych, na których nie zagłosowaliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek66 Re: Warszawiacy odczepcie się od Anny Neherbeckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 03:26 Zdzisiek, siemanko. Tobie też Anka kazała wpisać wpis, mnie się nie chce. Co tam najwyzesz sam bedzeisz jej biuro sprzatal a mnie zwolni za brak poparcia. Kiedy ustawka na napój Boguf? Odpowiedz Link Zgłoś
margot452 Re: Metro Świętokrzyska: niesmaczna pasta z kotwi 10.02.12, 11:16 Ciekawa jestem, ile osób podających się za rodowitych warszawiaków, wie, o co w ogóle z tą nieszczęsną pasta chodzi? Mniejsza o formę zapisu, chodzi o utrudnienie ludziom życia, nieważne jakim kosztem. Policzmy sobie: zmiana tablic przystankowych - jedno, zmiana tablic informacyjnych w pociągach i na stacjach metra - drugie, zmiana we wszelkich materiałach informacyjnych wydawanych drukiem, w tym planów miasta - trzecie. To już radni warszawscy naprawdę nie maja na co wydawać pieniedzy? Pomijam utrudnienia informacyjne - odkąd pamiętam, było Rondo Babka i nikomu to jakoś nie przeszkadzało - parę lat temu ktoś "mądry" zmienił nazwę na "Rondo Zgrupowania AK "Radosław" - a ludzie i tak mówią "trzeba wysiaść na Rondzie Babka i przesiaść się w ...". I po co to komu było? Nie umniejszam wartości Powstania, ale to wygląda na podlizywanie się jakiejś garstce staruszków..... Odpowiedz Link Zgłoś
optymistyczny2 Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 11:19 Bardzo by się nam mieszkańcom przydała informacja od dziennikarzy, co my możemy oddolnie zrobić żeby powstrzymać takie durne pomysły radnych. Zajmijcie się wreszcie ludzie naprawdę potrzebnymi rzeczami, a od utrwalonych w świadomości nazw WARA!!! W innych krajach jest mnóstwo normalnych nazw: np. kwiaty, kolory, miejsca itp... a u nas zawsze musi być to zadęcie: żołnierze wyklęci, zgrupowania itp... dajcie żyć, ziemia się dalej kręci i nie chcemy wkółko rozpamiętywać przeszłości. A swoją drogą, czy radni zastanowili się kto za te wszystkie kuriozalne pomysły zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 11:24 Idiotyczny pomysł. ------------- Biznes plan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N-G Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 11:42 Poczekajmy cierpliwie, nikt nie jest wieczny, nawet kombatanci. Za kilka lat natura sama rozwiąże ten problem. A potem nie będzie komu się upominać o te durne nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze 10.02.12, 11:57 Gość portalu: N-G napisał(a): > Poczekajmy cierpliwie, nikt nie jest wieczny, nawet kombatanci. Za kilka lat na > tura sama rozwiąże ten problem. A potem nie będzie komu się upominać o te durne > nazwy. To może nie pomóc, bo całkiem sporo aktualnych działaczy kombatanckich urodziło się po wojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Słoma z butów IP: 195.245.213.* 10.02.12, 11:56 wyłazi "warszawianom", którzy co łykend mają świeże wiejskie jajeczka od mamusi. Mają dość "cierpiętnictwa", bo sądzą, że świat został stworzony tylko po to, żeby mogli opowiadać o swoich karierach we warsiawie. A Warszawiacy leżą w Palmirach. Trzeba wychodzić na przeciw tym wiejskim oczekiwaniom i nazywać stacje metra wiejsko-europejsko z jakimś plaza, garden w nazwie, żeby chamstwo czuło się "obywatelami świata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Dziadziu, proszki! Znów nie wziąłeś proszków. IP: *.home.aster.pl 10.02.12, 14:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wika Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.205.88.232.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.12, 12:06 Komisja nazewnictwa w Radzie Warszawy powinna przedstawić do publicznej wiadomości wykaz ulic i placów w Warszawie oraz pomników i tablic, upamiętniających Powstanie Warszawskie. My, warszawiacy, mamy prawo do takiej wiedzy. A to z tego powodu, że upamiętniając jakieś ważne wydarzenie, trzeba zachować zasadę proporcjonalności, a tu, mam wrażenie, jest coraz większe przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmanik Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze 10.02.12, 12:13 skonczcie wreszcie z tym umartwianiem się , martyrologią i robieniem wszystkiego pod coraz mniej licznych kombatantów!!! dlaczego w tym kraju wszystko - włacznie ze Świętem Niepodległosci- musi być ponure? A p.Neherebeckiej to proponuję przypomnieć sobie skąd się wywodzi i nie obrażac rodowitych mieszkanców stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lese_majeste tak głupiego tłumaczenia jak pani Nehrebeckiej 10.02.12, 12:12 to już dawno nie słyszałem, no chyba że o aferze smoleńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nehrebecka i PASTA Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 12:31 Jeśli p. Nehrebecka i jej grupka wymyślą kolejną genialną nazwę (obojętnie czy dot. ważnego wydarzenia historycznego czy nie), to proponuję - niech ONI SAMI ZA TO ZAPŁACĄ !!! Wtedy nie będą tak płodni w nowe nazewnictwo, ale niech nie płaci za to całe społeczeństwo. Bo z ogólnej (a nie mojej własnej) kasy, bardzo łatwo jest szastać forsą. To zbyt kosztowne pomysły: zmiany na każdej stacji, na mapach, przejściach, itd. Jakoś p. Nehrebeckiej nie udało się od dłuższego czasu zaistnieć z filmie i próbuje to natrętnie i nachalnie nadrobić na tym nowym poletku. Żałosne Pani Aniu... aktorska dewaluacja (że tak to nazwę finansowo) zamieniona na tani upór polany niby "patriotyczno-historycznym sosem" dla jakiegoś uzasadnienia drogich i głupich pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzona Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 18:03 BRAWOOOOOOOOO! Niech Nehrebecka sama płaci za swoje drogie pomysły!!! Ale dlaczego my? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Świętokrzyska PASTa i Most M.C.Skłodowskiej... IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 18:18 A za pomysł zmiany nazwy Mostu Północnego, która już istniała w społeczeństwie i przyjęła się, - to czy p.Nehrebecka już zapłaciła ??? bo upierała się przy nazwie Most Marii C. -Skłodowskiej. Nie mam nic przeciwko noblistce, ale po co wywalać w błoto pieniądze na te wszystkie zmiany: od nazw tabliczek, dokumentów, po mapy, przewodniki itd., itp. Ale p. Nehrebecka ma to w d....! Bo "na cudzym chlebie, się dobrze j....", - tak mówi stare porzekadło. I to jest prawda! Nie moja kasa - tylko wspólna, społeczna, czyli NICZYJA!!! Ciekawe, co Nehrebecka wymyśli dalej, może "Zamek Warszawski im. Ofiar Getta", też można, bo były tragiczne ofiary, tylko tak można do us....j śmierci. A w sumie dewaluuje się to, co było naprawdę było tragiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.alior.pl 10.02.12, 12:32 Połowa mieszkańców tego miasta nie jest z Warszawy. I czy się to komus podoba czy nie - musi to przyjąć do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
cacum Oficjalna strona protestująca 10.02.12, 12:32 www.facebook.com/pages/Anna-Nehrebecka/206436489455478?sk=wall Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sda Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 12:37 "„Zrobiono sobie zabawę. Nie z naszej intencji nazwa została wyśmiana i ośmieszona. Trudno mi powiedzieć, komu się nie podoba, ale to raczej nie są warszawiacy " A z czyjej intencji, skoro nawet tej nazwy nie potraficie poprawnie napisać, warszawiaki z Jędrzejowa (nie ubliżając mieszkańcom tej ładnej miejscowości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.cwd.waw.pl 10.02.12, 12:44 Jestem warszawiakiem, a mimo to uważam pomysł takiego upamiętniania walczących za chybiony. I nie chodzi już nawet o niezręczność, czy wręcz śmieszność nazw, a właściwie potworków, łamańców językowych. Warszawa to miasto z bolesną historią, i o tym zapominać nie wolno. Ale upamiętnianie w kółko i wciąż, przy każdej możliwej okazji przeróżnych oddziałów, batalionów i zgrupowań czyni Warszawę monotematyczną. Szkoda, że tyle decyzji w sprawach związanych z nadawaniem patronów obiektom przestrzeni miejskiej jest podejmowanych w zupełnym odklejeniu od rzeczywistości. Ja i spora grupa moich znajomych - także "niewarszawiaków" związanych ze Stolicą od lat, zawsze będziemy jeździć Stołeczną do Ronda Babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barykada Internetowe barany niech się douczą o Powstaniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 12:44 Nie ma się co chwalić swoją niewiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
cojestwsrodku Składniki: 2 małe pstrągi świętokrzyskie, majonez 10.02.12, 12:45 Pasta świętokrzyska (danie dla dwóch osób) Składniki: 2 małe pstrągi świętokrzyskie (po 300 g), majonez kielecki, 2 małe cebule, 1 średnia marchew, puszka groszku, pieprz, sól cukier, olej kielecki, cytryna Pstrągi wypatroszyć scyzorykiem, filetować, pokroić, posolić, popieprzyć, skropić cytryną a następnie dusić na łyżce oleju kieleckiego z pokrojoną cebulą ok 20 min. Dodać pokrojoną marchew, groszek i majonez, a następnie wymieszać i dodać do smaku soli i cukru oraz pieprzu. Sałatkę zapijać piwem z browarów kieleckich. Smacznego ........... cojestwsrodku.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
michel9 Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 12:45 Pasta Świętokrzyska w tubie... Odpowiedz Link Zgłoś
bartassa Świętokrzyska PAST 10.02.12, 12:50 jeśli już - to powinno być, jak ktoś wspomniał: nazwa stacji metra: "Świętokrzyska PAST"...zamiast "Świętokrzyska PASTA" PASTA ? - to jest rażący błąd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re Nowy Swiat i KC IP: *.dyn.optonline.net 10.02.12, 12:51 A skrzyzowanie z N owym Swiatem i Al. Jerozolimskimi powinno nazywac sie " KC PZPR " Przeciez SLD istnieje i tez im sie cos nalezy Nigdy nie wiadomo czy nie wroca do wladzy Ta cala komisja to jakies NIEPOROZUMIENIE Odpowiedz Link Zgłoś
krowanapastwisku Na "Świętokrzyska PASTA" powinien być rozjazd.... 10.02.12, 13:01 ..... w kierunku na Włochy:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 10.02.12, 13:05 Inicjatywa dobra, wykonanie kiepskie. Pisownia "PAST-a" lub "PASTa" potem kotwica / Swietokrzyska i bedzie bardziej to zrozumiale. W rozmaitych spisach i rozkladach jazdy mozna juz bez PAST-y. A te nazwy sa nieodlaczna czescia histori Wawy i calej Polski i powinny byc zachowane. Ja sam w Wawie nie mieszkam ale ludzi walczacych z okupantem szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu.wisniak Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze śm... 10.02.12, 13:07 Tu pod tą gruszką sikał Kościuszko i zaraz robi się skweres. Tu pod tą drugą Kołłątaj Hugo wyciągnął na wierzch interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOWA MODA Re: Świętokrzyska PASTa: internet trzęsie się ze IP: *.play-internet.pl 14.02.12, 12:31 Czesiu jesteś super! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu.wisniak Pani Nehrebeckiej kilka słówek od Boya 10.02.12, 13:11 Radczyni myśli, Rachuje, kryśli I mruczy: A to fatalność! Miejże tu, człeku, W dwudziestym wieku W "naszej" Warszawie realność Tu nikt nie zgadnie Co na łeb spadnie, Od czego krzykną mu: wara! Tu każdy kątek Pełen „pamiątek”, Ot, nawet plac piwowara! Z tych panów łaski Te całe wrzaski, Te jakieś baszty, zabytki - I przez te bunty Najlepsze grunty Chcą zmienić na nieużytki! Dzieją się cuda! Ot! Stała buda, Pies nie zatroszczył się o to. Aż w jednej chwili Coś w niej odkryli: To świętość! relikwia! złoto! - „Tu, pod tą gruszką Drzemał Kościuszko!!” Dopieroż robi się skweres! - „A pod tą drugą K o ł ł ą t a j H u g o Załatwiał mały interes!” Chcę kłaść fundament, Ci dalej w lament: „Na Boga! Nie tykaj gruszki!” I płać ty, człeku, Po całym wieku Koszta rebelii Kościuszki! A to mi racja! Dziś demokracja, Nikt w takie głupstwa nie wgląda; Czy tam Kopernik, Czy inny piernik - Kto tego w sklepiku żąda!? Na rany boskie! Te Poniatoskie Już kością w gardle mi stają - Ja jestem kupiec, Nie żaden głupiec: Co mam wspólnego z tą zgrają?! Więc tak się święci Za moje chęci? Milsze wam stare rudery? Człek zdrowie straci, Wolej dopłaci, Idźcie do ciężkiej - Kopery! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liliana zajmowanie się bzdurnym problemem IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 13:27 nazwa stacji już jest, wiec o co chodzi? po co zmieniac? Kombatanci cha sobie jakoś to uczcić? ok. postawic tablice informacyjną, obelisk, co kolwiek, ale do nazwy sie niech nie tykają. To juz sa inne czasy. I tak glupia z "z pozoru" rzecz urosla do niewiaodmo jakeigo problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 13:53 Myślę, że jedna nazwa dla stacji na obu liniach mogłaby niekiedy zmylić przybyszy. Będą przecież odrębne perony dla linii I i dla linii II. Te nowe powinny być oznakowane jak MARSZAŁKOWSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 14:31 Niekoniecznie. W praskim metrze stacje na skrzyżowaniach linii mają wspólne nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: zajmowanie się bzdurnym problemem 10.02.12, 15:02 Uzupełnienie pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Prague_metro_plan_2008.svg&filetimestamp=20081121174523 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinja Re: zajmowanie się bzdurnym problemem IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 14:45 no bez przesady. W wielu maistach, Moskwie, Londynie, paryzu, gdzie przecinaja sie linie metra, stacje, mają takie same nazwy i jakos sobie przybysze radza. ;) Odpowiedz Link Zgłoś