Dodaj do ulubionych

Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną trasy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.12, 09:34
wkurza mnie potwornie ta podwyżka cen biletów. Uważam że jest za duża i jakoś nieprzytomnie pomyślana. Bodaj 4,40 zetaz za jednorazowy bilet to kicha. Nie jestem studentem i się nie uczę na żadnej uczelni, w związku z tym ulgi mi nie przysługują, wyjechanie gdziekolwiek celem załatwienia jakiejś sprawy będzie mnie kosztować prawie dychę (jeśli nie będę musiał się przesiadać i kasować więcej biletów). Dochodzę do wniosku że taniej, wygodniej i szybciej wyjdzie mi odpalić samochód i po prostu go użyć. Karta miejska mnie nie urządza-przy sporadycznym korzystaniu ze zbiorkomu jej zakup się po prostu nie kalkuluje. Jakimś rozwiązaniem są dobówki ale i one zdrożeją do 15 złotych.

Tłumaczenia Miasta że kupiono nowe autobusy i dlatego komunikacja MUSI zdrożeć brzmią absurdalnie, zwłaszcza że (jeśli dobrze pamiętam) do zakupów dołożyła się UE i jej dotacje. Zwrot kosztów zakupu powinien być rozłożony na dłuższy okres, tak aby ew. podwyżki cen było relatywnie mało odczuwalne. Ale nie, ten "gienusz" od planowania komunikacji, niejaki Ruta, musi zastosować najbardziej radykalne rozwiązanie-maksymalna dopuszczalna podwyżka. Gdyby np. taksówkarze pusługiwali się podobną logiką w kalkulowaniu cen przejazdu, to po zakupie nowego samochodu cena za przejechanie kilometra musiałaby wynosić ze 20 zeta. Plus 50 PLN za podjechanie po pasazera.

GLUPOTA POTWORNA
Obserwuj wątek
    • swiete.jeze Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 09:57
      > Dochodzę do wniosku że taniej, wygodniej i szybciej wyjdzie mi odpalić
      > samochód i po prostu go użyć. Karta miejska mnie nie urządza-przy sporadycznym
      > korzystaniu ze zbiorkomu jej zakup się po prostu nie kalkuluje. Jakimś rozwiąz
      > aniem są dobówki ale i one zdrożeją do 15 złotych.

Wbrew wszystkim ustawom i strategiom miasto promuje dalej jazdę samochodem. Nigdy nie dogonimy krajów rozwiniętych niestety.
      • Gość: Ja Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.etlink.pl 05.10.12, 11:00
        No rzeczywiście straszne 15 zł? hahahahaha zobacz sobie, że bilety na 2 strefę chociaż od 1 do 2 strefy dzieli mnie jedna stacja kosztują 19 zł!!!!! to jest dopiero porażka!. Oczywiście i tak lepiej wydać te 19 zł niż wsiąść do pociągu KM gdzie konduktor cię łaskawie poinformuje, że u niego bilety można kupić ale dolicza sobie za to 4 zł!!!! więc to wychodzi koło 9-10 zł w jedną stronę. SIC!!!
        • swiete.jeze Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 11:43
          No właśnie. Czy za te 19 złotych nie dojedziesz na miejsce autem?
          • Gość: Ja Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.etlink.pl 05.10.12, 12:05
            Nie mam auta...niestety nie chodzi tylko o koszty paliwa ale też o koszty ubezpieczenia gdzie młodzi ludzie są rąbani równo...Koszt ubezpieczenia to ponad 2000 zł...jak tak się zastanowię to paliwo to pikuś w porównaniu z tym a jeszcze mechanik, przeglądy itp. Ale abstrahując od tego masz rację za 19 zł dojechałabym tam gdzie chcę i wróciła.
            • tymon99 Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 14:25
              zapominasz o kosztach parkowania.
              • Gość: Ja Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.etlink.pl 05.10.12, 14:53
                hehehehe masz rację:) no niestety nie stać mnie na utrzymanie siebie i jednocześnie samochodu, być może dlatego, że w tym kraju pracuje się za grosze a i tak ciężko o pracę...Zapewne jest to spowodowane wielkimi kosztami, które musi ponieść pracodawca aby takiego delikwenta zatrudnić...Wątpię, żeby w tym kraju było lepiej...łatwo też powiedzieć, że można przecież wyjechać ale prawda jest taka, że większość osób nie stać na pokrycie kosztów związanych z przeprowadzką za granicę i z utrzymaniem się tam do czasu znalezienia pracy. Poza tym ja się tu urodziłam i nie rozumiem czemu ktoś "rząd" ma mnie wyrzucać z tego kraju? nie siłą lecz brakiem pracy czy ogólnie perspektyw.
                • tymon99 Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 15:51
                  cena metra kwadratowego ziemi w warszawie może sięgać 10000zł za metr kwadratowy. nie licząc kosztów budowy i utrzymania nawierzchni. jeśli więc samochód zajmuje 15 metrów kwadratowych, powinno cię to kosztować rocznie co najmniej 1500zł za samo użytkowanie gruntu!
                  • Gość: Ja Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.etlink.pl 05.10.12, 16:15
                    hehehehe to super...Tak czy siak nie opłaca mi się kupować samochodu, właściwie nie wiem czy opłaca mi się oddychać, robić kupę itp bo to też kosztuje:P W tym kraju mało co się opłaca. Nawet rolnikom nie opłaca się robić...No trudno zamiast narzekać biorę się do pracy bo pieniądze są mi potrzebne, nawet te marne.
                    • tymon99 Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 23:20
                      bez przesady, na kupę chyba cię stać, bez względu na to jak mało warta jest twoja praca?
            • Gość: Paweł Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.com 05.10.12, 15:47
              Ciekawe, czy równie z planowanymi podwyżkami, Rucie zaplanowali podwyżki płac i oczywiście jego podwładnym... Ruta kosi parenaście tys. na miesiąc, czyli prawie tyle co jego przełożony Wojciechowicz i przełożona Wojciechowicza, pani H.G.W.
              • swiete.jeze Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną 05.10.12, 16:47
                Dostał nagrodę dopiero co, nie martw się:)
          • Gość: Paweł Ruta zarabia kilkanaście tys. na miesiąc i co? IP: *.com 05.10.12, 15:08
            Ruta z Frankowem to wyjątkowo doświadczone osoby w niszczeniu komunikacji miejskiej. Przykład Żoliborza:
            - zabranie niemal wszystkich linii autobusowych z Broniewskiego
            - kasacja linii przyspieszonej 520 z Chomiczówki przez Broniewskiego, Marszałkowską do Marysina (zmiana trasy na inną dzielnicę)
            - zabranie 103 z Krasińskiego
            - skandaliczne wycofanie 122 z centrum Warszawy i puszczenie ludziom z Krasińskiego 122 na...Gwiaździstą - dość tej najbardziej pokręconej trasy w mieście - nawet na Jelonki nie można tym dojechać w przyzwoitym czasie!
            - okrojenie rozkładów tramwajowych
            - wieloletnie mamienie ludzi i niespełnianie obietnic o autobusach dowozowych do metra po uruchomieniu Metra Marymont.
            To prawdziwy skandal, że Marymont jest stacją metra i punktem przesiadkowym na wiele dzielnic (pętla) i jednocześnie z Przasnyskiej i Włosciańskiej kilka osiedli musi zapieprzać na piechotę po 1,5 km do Marymontu bo nie jeździ żadna linia autobusowa
            - skandaliczne rozplanowanie przystanków na Broniewskiego, na Obozowej są przystanki często, tymczasem na Broniewskiego między Włościańską a Sadami nie ma przystanku i ludzie z Przasnyskiej (odciętej przez ZTM od komunikacji) muszą zapieprzać jeszcze na daleko oddalone przystanki.
            Podsumowując: na zbity pysk powinni wywalić osoby odpowiedzialne za ten burdel.
    • Gość: v Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: 195.184.68.* 05.10.12, 10:00
      ceny biletów 2 strefowych za rok przekroczą zryczałtowane koszty dojazdów do pracy, które można odpisać od podatku. Tak więc kolekcjonujcie bilety kwartalne i miesięczne :) i nagle samochód na gaz staje się najbardziej opłacalnym środkiem komunikacji :)
      • Gość: Minister Skarbu Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 10:20
        > i nagle samochód na gaz staje się najbardziej opłacalnym środkiem komunikacji :)

Już niedługo cwaniaczku.
        • Gość: Blacksad Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.12, 10:30
          O podwyżce gazu powtarzają od momentu, jak zamontowałem instalację... W tym czasie zaoszczędziłem kilkakrotny koszt instalacji :-)
          Jeśli koszt gazu dobije do benzyny, to po prostu będę jeździł na benzynie.
    • Gość: xez A podwyżkę uzasadniają tym,że obetną trasy jak IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 10:26
      bilety nie podrożeją...ku... i złodzieje.Niech sobie jeszcze kilka nagród sami przyznają.
      • Gość: hehe bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.12, 10:57
        bardzo dobrze, że podnoszą ceny. Całą komunikację publiczną mam głęboko, bo mam własny nowiutki czyściutki cieplutki samochód. Komunikacja publiczna jest dla dziadków oraz studencików mających zielono w głowach. Jak będzie mniej ludzi jeździć komunikacją, to wreszcie doprowadzi się do likwidacji utrudniających prawdziwym warszawianom życie buspasów.
        • Gość: Ja Re: bardzo dobrze IP: *.etlink.pl 05.10.12, 11:04
          Wiesz co? wydaję mi się , że ten samochód jest ci potrzebny tylko po to, żeby jeździć na swoją wioskę i chwalić się rodzinie jaki to z ciebie warszawiak hehehe, no cóż podobno człowiek może wyjechać ze wsi ale wieś z niego nigdy nie wyjdzie...
        • Gość: jaja Re: bardzo dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 13:10
          nie no, otaczają mnie thebile. W Każdym cywilizowanym mieście w Europie ich mieszkańcy korzystają z komunikacji miejskiej. Od krawaciarzy , po studentów "mających zielono w głowie".
          I jest to oznaka ich pełnej samoświadomości i dojrzałości społecznej i mentalnej. Nie stanowi to także kryterium, wg którego mierzy się ich zamożność czy status. No ale co taki mieszczuch, warszawiak(celowo z małej literki), pełną gębą europejczyk spod garwolina może o tym wiedzieć. lecz się człowieku.
          • Gość: zagraniczniak Re: bardzo dobrze IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.12, 00:56
            U mnie w Dusseldorfie tramwajami jeżdżą nawet biznesmeni. Bilet pojedynczy kosztuje 2,30 euro. Nie wracam do Wawy już chyba nigdy. Trzymajcie się i nie dajcie się!
    • Gość: pede czemu nie zlikwidowano autobusów na Bielanach itp IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.10.12, 11:00
      Teraz Hanka chce likwidować autobusy na Targówku Zaciszu i Woli. Metro ma pomóc odciążyc inną komunikację a nie ją zastąpić. Hanka jest chora na głowę
    • Gość: Andrzej Jestem ZA! IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 11:04
      Moim zdaniem niektóre linie autobusowe mogłyby jeździć trochę rzadziej, zwłaszcza w soboty i święta.

Przykład: linia 180. W soboty i święta kursuje co 15 minut, mogłaby kursować co 20 minut przy obsłudze wyłącznie autobusami przegubowymi.

Linia 222: w soboty i święta mogłaby być obsługiwana autobusami 9-metrowymi, zamiast 12-metrowymi.

Linia 178: niepotrzebnie jeździ aż do ul. Konwiktorskiej. Trasa mogłaby kończyć się na Placu Piłsudskiego.
      • Gość: Paweł Re: Jestem ZA! IP: *.com 05.10.12, 15:14
        Ja myślę, że Ruta po przeprowadzeniu "dogłębnych" analiz z Frankowem i Kadlofem już coś na to poradzą, a efektem tego będzie dobicie zrujnowanej komunikacji miejskiej na Żoliborzu. Premie im dać za "nowatorskie" podejście do transportu, niech się nachapią póki mogą!
    • Gość: to ja Ponad 1 EUR za bilet, hmmm IP: 95.172.68.* 05.10.12, 11:15
      Może na Wyspach jest drożej, jednak przeważająca część Europy Zachodniej traktuje ten nieco ponad 1 EUR za typowy koszt. Tyle, że w Paryżu ten 1,1 (w karnecie) daje możliwość przesiadek przez 1,5 godziny. W Barcelonie w karnecie przejazd jednorazowy to 0,60 EUR, w Rzymie 1,5 EUR, ale można się przesiadać, Bratysława 0,7 EUR za przesiadkowy - 60 minut. Helsinki - 1,8EUR - przesiadkowy, Amsterdam 1,6EUR, przesiadkowy,
      Myślałem, że czasy nachalnej propagandy odeszły wraz ze słynnym rzecznikiem rządu, ale jak widać propaganda dalej będzie nam wciskać jak jest tanio...
    • uzdek98 warszawiakom zachcialo sie walza a dostali stolza. 05.10.12, 11:28
      oj tam, oj tam... warszawa stala sie europejska metropolia za panowania naszej hanki stolez
      i jej sprawnej ekipy urzedasow POciotow... i za to trzeba placic na wysokim poziomie...

za dobra i rzetelna robote ekip endzeniera balasa i derektora psikuty naleza sie wysokie premie... stad podwyzki czynszow, oplat i biletow ... wysoka jakosc kosztuje... poza tym nie ma zadnych korkow, metro sie buduje, a tunel nie jest zalany bo wcale nie padalo....

chyba nie chcemy powrotu tego okrutnego kaczora, za ktorego nic sie nie dzialo.... ?
      • Gość: Dziki Re: warszawiakom zachcialo sie walza a dostali st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.12, 11:34
        uzdek98:
        chyba nie chcemy powrotu tego okrutnego kaczora, za ktorego nic sie nie dzialo.... ?

Właśnie tak Nie chcemy.
        Bo nikt ci tyle nie da, co Kaczyński obieca.
        A potem ch...uj. Nie zrobi nic. I na końcu się na wszystkich obrazi.

A to że podwyżka komunikacj jest wnerwiająca, to dalej podtrzymuję.
        • uzdek98 Re: warszawiakom zachcialo sie walza a dostali st 05.10.12, 12:21
          masz racje... nie to co solidna i niepokalana hanka stolez, ktora obiecala i zrobila w 100% a nawet 200% :

2 linie metra na euro ....i jest ... zalany tunel i zapadniete ulice
          obwodnice warszawy ...i jest ... polowa wezla
          podwyzka cen biletow ...i jest ... 50% w gore a to nie koniec
          system sciezek rowerowych ...i jest ... system rowerow i wyscigi po chodnikach
          zabudowe placu deflad ...i jest ... parking strzezony oraz baraki rabocikow

POlska w budowie.... sie dzieje....
      • michael112 Re: warszawiakom zachcialo sie walza a dostali st 05.10.12, 12:54
        A ja z dwojga złego już wolę Kaczora, za którego nic się nie działo, niż platfusy, za których naokrągło zamykają trasy tramwajowe i przy okazji robią burdel w całym mieście zamiast przerzucić wszystko na najbliższy równoległy ciąg, czasami po kilka razy zamykają to samo, a do tego wiecznie wszystko drożeję. Tak, już wolę Kaczora. Nie dzieje się nic, ale dzięki temu jest stabilnie i przewidywalnie.
        A Bufetowa niech sobie idzie gdziekolwiek. Niech już będzie nawet premierem (o ile Tusk się wyniesie do UE). Też będzie źle, ale przynajmniej nie na rynku lokalnym.
    • Gość: welarg Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną trasy IP: 148.81.254.* 05.10.12, 11:49
      To jak z filmu W. Allena:
      - wiem; najpierw zrobię ci laskę, potem zbiję, a na końcu zwiążę,
      - odwotnie, nie w tej kolejności ! - denerwuje się bohater grany przez Allena.
    • Gość: Jan Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną trasy IP: 195.8.217.* 05.10.12, 12:04
      POdziękujmy za to wszystko przy urnie przy okazji najblizszych wyborów!
      • Gość: Paweł Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.com 05.10.12, 21:59
        Ludzie HGW muszą odejść. Precz z Rutą i jego niszczycielami transportu miejskiego na Żoliborzu.
    • michael112 Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną trasy 05.10.12, 12:36
      To jest skandal! Po prostu za gorszy jakościowo produkt żądają więcej, coraz więcej pieniędzy. I jeszcze z wielkiej łaski : czy zniknie 100 autobusów, czy tylko trochę mniej.
      Jeżeli mają problemy finansowe, to zamiast kupować nowe autobusy niech przedłużą istniejące umowy z ITS i Moblilis. Te autobusy są sprawne i nowsze niż niejeden pojazd MZA (pomijając nawet ikarusy, które będą usuwane).
      Z tym wszystkim postępuje : zamykanie wybranych ciągów dla samochodów osobowych (Nowy Świat, Trasa W-Z), a nawet prywatne autobusy (czyli też komunikacja zbiorowa) ma być wypędzana na peryferie. Monopolizm normalnie. I to ma być demokracja?
      • Gość: Ja Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.etlink.pl 05.10.12, 12:51
        spokojnie, spokojnie to tylko wierzchołek góry bo będzie jeszcze gorzej...
    • bajkizmchuipaproci Najpierw podniosą ceny biletów, potem ... 05.10.12, 14:05
      ... ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie ? co to będzie ?
    • Gość: Paweł ruta z frankowem - pora im podziękować IP: *.com 05.10.12, 15:12
      Andrzej Franków - więcej o osiągnięciach tego pana w wydawaniu zezwoleń kumplom - afera:
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34864,10236420,Trefne_tablice__licencja_na_szybko__ZTM___Nie_ma_afery_.html
      Leszek Ruta przełożony kumpla Frankowa - wystarczy, że zwolnimy tego pana ze stołka szefa ZTM i zaoszczędzimy kilkanaście tysięcy zł na miesiąc - czyż naprawdę chcemy kasować bilety na jego pensję? Jakie są osiągnięcia tego pana?

--
      Walczymy o mikrobusy z Przasnyskiej i Włościańskiej do Marymontu!
    • Gość: aron Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.paradowski.pl 06.10.12, 06:31
      jak się nie podoba to się wyprowadź do Hrubieszowa. Tam miejski po 2 zyle
      • Gość: aron Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.paradowski.pl 06.10.12, 06:53
        www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110331/ZAMOSC/920910157
        W Hrubieszowie będą kursować od piątku autobusy komunikacji miejskiej. Obsługiwać będą największe osiedla mieszkaniowe i centrum miasta, w tym także miejscowe hipermarkety przy ul. Basaja i Kolejowej.

– To bardzo dobry pomysł – uważa Leszek Opała z Hrubieszowa. – Skorzysta na tym przede wszystkim młodzież szkolna, a także starsze osoby, które nie mają własnych samochodów, a chcą robić zakupy w centrach handlowych. Ceny biletów są przystępne.

Bilety można kupować w kasach PKS przy ul. Nowej albo u kierowcy. Za jazdę po mieście zapłacimy 2 złote, natomiast do Świerszczowa o 50 groszy więcej.
    • jacekzwawy Dla urzedasów i kolesi kasa zawsze jest 06.10.12, 09:37
      Ale na pensje dla dziesiątek tysięcy urzędasów w Warszawie i na umowy zlecenia po kilkanaście do kilkuset tysiecy dla znajomych królika to forsa zawsze się znajdzie.
    • Gość: ojadam Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną trasy IP: *.play-internet.pl 06.10.12, 10:26
      Może należałoby zacząć od siebie czyli Zarządu Transportu Miejskiego, który to jako instytucja budżetowa miasta nadmiernie i wciąż się etatowo rozrasta. Trzeba by Rada Warszawy odebrała przywilej bezpłatnej jazdy dla pracowników ZTM i ich rodzin, albowiem jest on w pełni i dalece nieuzasadniony. Czy np. pracownicy fabryki tramwajów mogą wynosić z niej części po to by móc w przyszłości z tych części złożyć sobie wagon tramwajowy? nie bo to jest kradzież. Kto więc płaci za nieuzasadnione przywileje ZTM? wiadomo pasażerowie kupujący bilety. Dlatego chociażby należało by się zająć reorganizacją ZTM-u do niezbędnego minimum. Dystrybucję biletów i obsługę pasażerów także można powierzyć prywatnemu operatorowi i przez to obniżyć koszty.
      • Gość: Paweł Re: Najpierw podniosą ceny biletów, potem obetną IP: *.com 06.10.12, 16:05
        Ruta za mało się nażarł, dać mu premię, niech się napcha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka