Gość: tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 01:16 Hurra!!! Będą nowe autobusy!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kazik Byle nie solarisy!!! IP: *.aster.pl 15.12.04, 05:32 Tylko żeby nie wybrali solarisów! To są najbardzoej beznadziejne autobusy. Jakis idiota je projektował. Odpowiedz Link Zgłoś
djbunio Re: Byle nie solarisy!!! 15.12.04, 08:20 Jesli Solarisy sa dla Ciebie beznadziejne, to wszystkie autobusy niskopodlogowe tez. Mnie w "niskopodlogowcach" denerwuja najbardziej waskie przejscia miedzy fotelami i male okienka. Jednak wiemy, ze w krotkich Solarisach sa montowane duze okna (na malych liniach jak 504), wiec czemu nie zamontowac ich w tych wiekszych. Przeciez koszt takich okien jest nizszy niz koszt klimatyzacji. A Solarisy sa zbudowane tak samo jak niemieckie Neoplany. Obecny prezes "Solaris- Bus" byl kiedys przedstawicielem Neoplana w Polsce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BabyBoyBulldozer Re: Byle nie solarisy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:04 Okna montują małe, żeby żaden idiota nie wystawiał łba za nie, bo to groziło by wypadkiem. Niskopodłogowość obowiązuje w tych autobusach (zresztą w każdych innych również) tylko przy wejściu. Siedzenia zamontowane są na podwyższeniach. W Solarisach firmy Mobilis jest wiele miejsc gdzie te duże okna są na wysokości głowy. Jestem przekonany, że dla "jaj" ktoś kiedyś wypchnie głowę współpasażera za to okno i dojdzie do tragedii. Założę się, że MZA brały taką ewentualność pod uwagę i bały się sprowadzić autobusy z normalnymi oknami. Mobilis jako prywaciaż może pozwolić sobie na więcej i dlatego jego wozy obsługujące niektóre, ursynowskie głównie, linie. Solarisy same w sobie nie są złe (są nawet bardzo dobre-z wyjątkiem niezwykle małej dynamiki silnika-Many są znacznie bardziej żwawe, szczególnie na starcie) trochę ich jeździ w Europie a ostatnio producent wygrał przetarg na dostarczenie 250 sztuk do Berlina (pamiętajmy, że Solaris to polski autobus, więc należą się gratulacje i powinniśmy być dumni z sukcesu krajowej produkcji). Co do opcji z klimatuzacją, to jestem pewien, że ludzie i tak w lecie otwierali by w nich okna, bo mało kto wie jak korzystać z klimatyzacji. Nie mogę się jeszcze nadziwić, że zawsze jest w zimie lament, że kierowcy nie włączają ogrzewania. W tym roku włączają i to we wszystkich, tylko ludzie nie umieją tego docenić...Codziennie mam okazję jechać jakimś niskopodłogowcem i zawsze okna są pootwierane! Pierwsze co robię wsiadając to zamykam okna. Ludzie chyba jednak uwielbiają te okienka, skoro przed otwieraniem ich nie mogą powstrzymać się nawet w zimie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz436 Tylko SOLARIS mam taką nadzieję IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 06:41 Tylko SOLARIS mam taką nadzieję + ewentualnie MAN - żadne inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wudzitsu Re: Tylko SOLARIS mam taką nadzieję IP: *.bait.pl / 217.149.242.* 23.12.04, 17:39 szkoda ze polowa solarisow w czasie jazdy grzechocze nie gorzej niz rozklekotane jelcze, to takie "g... w ladnym opakowaniu"... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Tylko SOLARIS mam taką nadzieję 24.12.04, 14:27 heh, wiesz co tak grzechocze w solerisach (i nie tylko, w manach rowniez, trza byc sprawiedliwym)? boczne tablice na numer linii. od dawna juz zastanawia mnie, co za geniusz wymyslil patent z niedokladnie przylegajaca klapka, ktora to chyba zalozenia mialabyc na wcisk, tylko podczas jazdy po wybojach sie wysuwa. oprocz tego w solarisach moga jeszcze grzechotac wewnetrzne szybki, ktore zalozone sa na 'wpych' - wepchniete w rowki uszczelnione guma; co glupszym pasazeom sie czasem nudzi i gumki owe wyskubuja, powodujac latanie szybki w rowku luzem. tak poza tym to nie zauwazylem, by cokolwiek innego w ogole mialo mozliwosc w solarisach grzechotac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Ikarus IP: *.crowley.pl 15.12.04, 07:48 A i tak najprzyjemniej jest w starym dobrym i wysokim Ikariusie. Powymyślali jakieś niskopodłogowe dziwactwa! Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Nowe autobusy na Gwiazdkę... ale za rok 15.12.04, 11:27 O zwycięstwo w przetargu na 80 nowych autobusów niskopodłogowych dla stolicy bije się pięć firm. Klimatyzacja. Wygodne siedzenia. Niska podłoga. Takie będą nowe autobusy. Przegubowe, 18-metrowe. Będą zabierały jednocześnie po 155 osób.Pomiędzy modelami nie ma wielkich różnic. Znaczenie ma natomiast cena. Tu różnice są spore. Najmniej - tylko 119,4 mln zł - za 80 pojazdów chce słupska Kapena. To firma, która autobusy produkuje dopiero od kilku lat. W siedzibie Kapeny... nie mają nawet zdjęcia swego wyrobu. 155,4 mln zł życzy sobie firma EvoBus. Jest częścią koncernu DaimlerChrysler, działa na polskim rynku od pięciu lat. Wyprodukowała raptem dwa pojazdy, które kursują w Wejherowie. 162,076 mln zł zaś chce Solaris Bus and Couch. Warszawiacy dobrze znają te autobusy - są przede wszystkim duszne. 169,2 mln zł życzy sobie konsorcjum firm Scania Polska i Omni Kathrineholm. Najdroższą ofertę złożył MAN. Chce 171 mln zł. Kto wygra - dowiemy się jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Umowa zapewne zostanie podpisana na przełomie roku. Autobusy dotrą do stolicy przed Gwiazdką 2005 r. Data: 15.12.2004 Ślub. www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=53830 ŻW podało więcej informacji od GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nowe autobusy na Gwiazdkę... ale za rok IP: 193.175.198.* 16.12.04, 10:16 Warto dodac, ze informacja Zycia jest pelna bzdur. Np. Mercedesy Citaro zostaly wyprodukowane w baaardzo duzej liczbie, nie tylko 2 dla Wejherowa. Nawet w Polsce jest ich wiecej - w Lodzi. Nie wszystkie autobusy Solarisa sa duszne, zas w kontekcie tego przetargu - to nie ma zanczenia (musi byc klima). Kapena tylko spzedaje autobusy, ktore sa popularne m.in. we Francji czy Czechach. To sa fakty. Tak wiec wierz dalej choremu psychicznie Slubowskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: Nowe autobusy na Gwiazdkę... ale za rok IP: *.chello.pl 18.12.04, 23:45 Najmniej - tylko 119,4 mln zł - za 80 pojazdów chce słupska Kapena. To firma, > która autobusy produkuje dopiero od kilku lat. W siedzibie Kapeny... nie mają > nawet zdjęcia swego wyrobu Kapena zaoferuje przegubowe niskopodlogowe autobusy Irisbus Agora. Koncern Irisbus to jeden z najwiekszych europejskich producentow taboru komunikacyjnego, powstał z połaczenia takich potentatów jak Iveco, Renault IV, Heuliez. Autobusy Irisbus są tanie ale dobre, mozna je porównac z Solarisami 155,4 mln zł życzy sobie firma EvoBus. Jest częścią koncernu DaimlerChrysler, > działa na polskim rynku od pięciu lat. Wyprodukowała raptem dwa pojazdy, które > kursują w Wejherowie Mercedes generalnie nie produkuje autobusow w Polsce, ale autobusy Evobus (Mercedes i setra) są jednymi z najlepszych na świecie. przegubowe Citaro G jeżdża w prawie każdym większym niemieckim miescie. Sa to bardzo dobre autobusy- choć dosyć drogie. Do przetargu MZA Evobus zglosil sie jako pierwszy Ciekawostka jest ze pierwsza wersja przetargu, nakladajaca na producenta obowiazek m. in. serwisowania autobusow zostala praktycznie "olana" przez producentow majacych w Polsce fabryki i od lat dostarczajacych autobusy do polskich miast. Zglosil sie tylko Evobus (Mercedes), dla ktorego obowiazek serwosowania sprzedanych pojazdow to norma- gdyz w Niemczech taki warunek zawiera każdy przetarg. Solaris, ktory dla Berlina zgodzil sie dostarczyc i serwisowac na swoj koszt kilkaset autobusow, serwisowanie dla Warszawy uznal za zbyt wygórowane żądania :) Podobnie Volvo i Scania uznały ze wymagania Warszawy są zbyt duze :) Na zachodzie serwisowanie autobusow przez producenta na jego koszt to norma... Solaris, Volvo, Scania, Man nie dość ze dysponuja w Polsce duza siecia dystrybuci i serwisu posiadaja nawet fabryki lub montownie autobusów na terenie Polski, a jednak nie chcialy w pierwszej wersji przetargu zgodzic sie na sewris...Mercedes ktory posyiada w Poslce jedynie siec dealerska i serwisowa uznal ze na 100% zglosi sie do przetragu - dlatego uwazam go za faworyta :) Mercedesy Citaro G to naprwade dobre wysokiej jakosci autobusy Beda ładnie wygladały w warszawskich barwach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikar Re: Byle nie niskopodłogowe Ikarusy, hehe IP: *.chello.pl 15.12.04, 14:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: Byle nie niskopodłogowe Ikarusy, hehe IP: *.chello.pl 18.12.04, 23:52 pociesze Cie juz nie produkuja niskopodlogowych ikarusow... bo Ikarus splajtowal. Jest co prawda cześcią Irisbusa, ktory zaoferowal w przetrgu niskopodlogowego przegubowca Agora ale to juz zupelnie inna konstrukcja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciaszczyk Uwierzę jak zobaczę IP: *.aster.pl 15.12.04, 20:13 Taki już ze mnie niewierny Tomasz. Po prostu nie wierzę w kompetencje kaczych urzędników, choć przyznaję, że chciałbym pomylić się tym razem. Niejeden przetarg już schrzanili, ostatnio na tramwaje. Tam już kozła ofiarnego znaleziono... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:37 Bardzo k.. mądrze miasto nie ma co robic tylko kupowac nowe autobusy za 150 mln (MZA to spolka miejska)a przecierz pieniadze moga dac prywatni przewoznicy tacy jak its michalczewski pks grodzisk mobilis czy connex itp. tym czasem prywatni przewoznicy z tego co mi wiadomo jezdżą coraz mniej a ich piekne autobusy niskopodlogowe stoja pod plotem bo MZA chce jezedzic trupami ikarusami i naciagac miasto na takie koszty brawo brawo k.u.r.w.a brawo Lepij zbudujcie nowy tunel pod wislostrada.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 16.12.04, 09:15 to nie jest takie proste jak Ci sie wydaje. Aby zatrudnic jakąkolwiek liczbe pryzwatnych autobosow ZTM muszą negocjowac ze zwiazkami zawodowymi w MZA - te śa tam bardzo silne i blokuja dosyc skutecznie udzial prywatnych ajentow w przewozach ZTM. Obecnie obowiazujaca umowa miasto (ZTM)- a zwiazki zwodowe MZA okresla próg udzualu prywatnych przewoźnikow w przewozach ZTM na 15 %. Rezszta przewozow należy do MZA. Aby to zmienic trzeba negocjowac ze zwiazkami MZA. Obecnie wladze miasta chca wlasnie oglosic przetarg na obsługę kilku linii 50 niskopodłogowymi przegubowymi autobusami ajentow. Aby jednak zwiekszyc ilosc autobosow ajentow w ruchu musza najpierw dogadac sie ze zwiazkowcami z MZA. Jest to absurdalene ale tak niestety jest Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.12.04, 11:31 Janek ma rację (choć trochę wulgarnie to wyraził - pewnie go to nieżle wkurzyło) ale absurdem są te związkowe działania nie rozumiem - to są pieniądze mza czy miasta bo skoro miasta (publiczne), to jeśli w taki sposób zostaną rozdysponowane, to władze powinny odpowiedzieć za niegospodarność Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.12.04, 12:08 Czyli związki zawodowe MZA ogłoszą strajk i komunikację w Warszawie, a co za tym idzie możliwość sprawnego poruszania się po mieście szlag trafi. Bo pewnie owe związki bedą chciały, aby do nich przyłączyli się związkowcy z TW oraz metra (jeśli tam są takie organizacje). No to mam bezpłatną radę dla miasta: ogłosić przetarg na obsługe wszystkich linii w mieście. Niech zgłosi się 20-25 przewoźników z 50-60 autobusami każdy. Warszawa będzie mogła mieć wtedy do dyspozycji 1200 - 1500 wozów nowoczesnych. Pieniądze na autobusy zostaną w kieszeni miasta. A nierentowne (rentowne?) MZA? Kierowcy znajda zatrudnienie u ajentów. Mechanicy i inne służby utrzymujące wozy być może też. Ale cała czapa, czyli Ci najdrożsi pracownicy (księgowość, kierownictwo) pójdą na bruk. Skorzystają pasażerowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigma Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 13:45 Przecie MZA sp. z o.o. należy do miasta Warszawy. Dlaczego miasto miałoby dopuścić, a nawet spowodować upadek przedsiębiorstwa, którego jest właścicelem? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.12.04, 12:27 Gość portalu: sigma napisał(a): > Przecie MZA sp. z o.o. należy do miasta Warszawy. Dlaczego miasto miałoby > dopuścić, a nawet spowodować upadek przedsiębiorstwa, którego jest właścicelem? Skoro MZA może (mylę się?) funkcjonować tylko dlatego, że jest spółką miejską, to co to za przedsiębiorstwo? Każdy z mieszkańców łoży na to, żeby utrzymac m.in. MZA. Po co? Po to żeby mieć związki zawodowe, które w dodatku co jakiś czas straszą paraliżem miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 18.12.04, 23:26 za pare lat miasto bedzie musialo juz wybierac przewoxnikow w drodze przetargow (przepisy prawne UE to wymuszą)i wtedy mza jesli zaoferuje np. 7 pln za wozokilometr starym ikarusem a konkurencja zaproponuje 4 pln nowiutkim Manem, to mza jako niekonkurencyjne przedsiebiorstwo straci udzialy w rynku... Dlatego wladze miatsa beda musialy zrestrukturyzowac MZA do tego czasu, a za tym idzie zmniejszenie zatrudnienia, zmoderizowanie taboru itd. Raczej wątpliwe aby miasto zlikwidowalo MZA i zatrudnilo zamaist niego wyłacznie ajentów. 2 mln miasto powinno dysponować własnym przedsiebiorstwem komunikacyjnym chociazby ze względow bezpieczenstwa... Co nie znaczy oczywiscie ze musi to byc MZA- monopolista, bedący dziurą bez dna dla miejskich finansow. Na pewno trzeba zrestrukturyzowac to miejskie przedsiebiorstwo, zmniejszyc jego udzial w przewozach na rzecz bardziej ekonomicznnych ajentów (obecnie MZA ma ponad 85% udzial w przewozach!! Róznica nalezy prywatnych przewoznikow ktorych tabor jest nowszy i w wiekszosci niskpodlogowy) i najlepiej doprowadzic do przetargow na obsluge poszczegolnych linii (jak np. w ZKM Gdynia) lub pozostac przy przetargach na ilosć autobusów, ale oglaszac je zawsze dla wstystkich przewoźnikow. MZA powinno stac sie przewoznikiem na takich samych zasadach jak ajenci. Miasto oglaszaloby przetarg na obsluge linii i wybieraloby najlepsza oferte- zrestrukturyzowane MZA mogloby wtedy walczyc o przetargi na rowni z ajentami). Obecnie szykuje sie kolejny spory przetarg na ajentow (50 niskopodlogowych przegubowych brygad) ale jest blokowany przez zwiazki zawodowe MZA- trwaja ponoc negocjacje. Moze to byc przelomowe wydarzenie. O ile uda sie wywalczyc większy kawalek tortu dla ajentów i ograniczyc troche monopol MZA,bedzie coraz blizej do ich restrukturyzacji. Miasto zreszta planuje spore inwestycje w tabor na najblizsze lata- i dotyczyc to ma głównie MZA. Planuje sie wprowadzenie nawet 250 nowych niskopodlogowych autobusow zasilanych CNG. Tak wiec jest szansa, ze MZA stanie sie konkurencyjnyjnym przewoźnikiem z nowoczesnym taborem. Wtedy poradzi sobie na rynku przewozow organizowanych przez ZTM. Jesli MZA nie zostanie zrestrukturyzowane - z chwila gdy ZTM zacznie oglaszac przetargi na wszystkie przewozy, komercyjni przewoźnicy wygrają każdy przetarg, a MZA nie będzie wygrywac żadnych i ciekawe co wtedy powiedzą związkowcy...................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BabyBoyBulldozer Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:43 Ajenci jednak nie bardzo chętnie zatrudniają byłych pracowników MZA. Ekipa w ITS Michalczewski np., to w 100 procentach kierowcy ściągnięci z wiosek z całej Polski. Płaci się im znacznie mniej niż zarabiają MZAowcy. Podkreślam:ZNACZNIE. Kierowcy poza tym muszą sami sprzątać swe wozy. Michalczewscy co prawda nie gubią się Warszawie podczas jazdy, ale osobiście zdarzyło mi się trzykrotnie pilotować kierowcę z PKS Grodzisk Mazowiecki (dwukrotnie na linii 138 i raz na 513). Kierowcy ci nie mieli po prostu pojęcia gdzie i jak mają jechać. Zakomunikowanie takiemu szoferowi żeby skręcił w teraz w Cynamonową (przytaczam historię z linii 513), nie daje mu żadnej wskazówki, po prostu mówiłem:w lewo, w prawo, prosto, tu przystanek, a tu nie itd. podczas jazdy...Według mnie, nie może tak być, że zatrudnia się kierowców, którzy nie znają miasta i na dodatek trasy autobusu, który prowadzą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 28.12.04, 20:01 Wiesz co ja kiedys jechalem 727(linia obslugiwana przez MZA) do Piaseczna i kierowca poki jechal Puławską to sobie radził...ale jak wjechal do Piaseczna, to na przystanku wychylil sie z kabiny do pasażerow i sie pyta : "Przepraszam państwa czy moze mi ktos powiedziec jak mam dalej jechac?- bo ja pierwszy dzien na tej linii jade..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BabyBoyBulldozer Re: 150mln idioci!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:27 Nie denerwuj się! Michalczewscy dostali nową linię do obsługi (na Białołęce) kilkanaście dni temu...To 511 . Lada styczeń ZTM wprowadzi kolejną a jeszcze inne przeorganizuje. Jako jesyny prywaciaż (ITS Michalczewski) posiadający zajezdnię w tej dzielnicy, myślę, że właśnie im się dostanie... Oby, bo mają najlepsze i najnowsze wozy, jak wiadomo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Solaris only! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:08 Solarkami sie najfajniej wozi po 100lycy! Ja chcę Solarisy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dla warszawki tylko "ogórki"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:42 Odpowiedz Link Zgłoś
olecky a ja nie lubie klimatyzacji 19.12.04, 13:54 ...i wolalbym, zeby dalo sie normalnie otworzyc okno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Solaris IP: 212.160.138.* 20.12.04, 10:04 Moim skromnym zdaniem przetarg powinien wygrać (i raczej tak będzie) Solaris. Jest to przede wszystkim najnowocześniejszy autobus z oferowanych, a gdyby to jeszcze było Urbino III-ej generacji to już w ogóle nie ma o czym mówić. Mercedes to faktycznie bardzo dobry autobus, ale jest to już "wiekowa" konstrukcja, a poza tym barierą nie do przeskoczenia dla MZA może być cena. Absurdalne moim zdaniem są argumenty, że autobusy niskopodłogowe są "złe", bo mają małe okna i przez to jest duszno - to są po prostu nowoczesne autobusy, które projektowane są według standardów zachodnich a tam ze świeczką można szukać autobusów bez klimatyzacji. Może więc w końcu polscy przewoźnicy pójdą po rozum do głowy i zaczną w końcu kupować autobusy przyjazne pasażerom ,bo w końcu koszt klimatyzacji tylko nieznacznie (w stosunku do wartości autobusu) podnosi cenę nowego autobusu, który i tak kosztuje sporo ponad 1 mln złotych. Solaris Urbino III to mój typ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigma Re: Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 11:00 Może więc w końcu polscy przewoźnicy pójdą > po rozum do głowy i zaczną w końcu kupować autobusy przyjazne pasażerom ,bo w > końcu koszt klimatyzacji tylko nieznacznie (w stosunku do wartości autobusu) > podnosi cenę nowego autobusu, który i tak kosztuje sporo ponad 1 mln złotych. W naszych warunkach klimatyzacja jest kompletnie niepotrzebna. Wystarczy zamówić autobusy z dużymi odsuwanymi oknami, jak w małych mobiliskach. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Solaris 23.12.04, 00:19 jesli w naszych nie jest, to w jakich jest? potrzebna nie bylaby moze w kraju, w którym podczas calego roku byloby ok. 18 st. celsjusza. klimatyzacja nijak si ma do dosc slabego ogrzewania zima i wietrzenia latem (mówie o odsuwanych oknach). przesuwane okna, podobnie jak wysoka podloga, to relikt starych i siermieznych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 105 Re: Solaris - Mercedes jest tańszy! IP: *.chello.pl 28.12.04, 20:07 Hmm Solarisy Urbino to wcale nie taka znowu nowatorska konstrukcja- płyta podłogowa i konstrukcja tego autobusu wywodzi sie z Neoplanów, bowiem obecna fabryka Solarisa to dawna fabryko-montownia Neoplana, zanim jescze Neoplan stal sie częscia Mana (NeoMan)a obecny wlasciciel Solarisa to dawny prezes Neoplan - Polska Mercedesy Citaro sa bez porownania nowoczesniejsze od Solarisa 3 generacji- a podobno są drugimi najtańszymi autobusami zaoferowanymi w przetragu dla Wawy (Najtańsze są Irisbusy, zaraz potem Mercedesy, Solarki są droższe) Odpowiedz Link Zgłoś