nimod3 13.07.05, 19:19 czy ktoś wie, gdzie teraz można segregować odpady w Falenicy, bo pojemniki przy bazarze zniknęły,chyba,że już je odstawili, a ja jeszcze o tym nie wiem;) wiecie gdzie stoją jeszcze jakieś kontenery? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
otw Re: segregacja odpadów 13.07.05, 22:55 Drobne smieciuszki (papierki, torebeczki) - bezposredni na chodnik. Gruz - na droge, lub przy drodze (jesli jest asfaltowa). Sprzed AGD, RTV - w krzaki lub na skraju lasu. Stary samochod - wglab lasu.;) A serio, to nie wiem; soryy za ironie, jesli jestes ekolozka i Cie to zabolalo. Ale jak zobacze rzeczone trojkolorowe pojemniki to dam znac. Odpowiedz Link
nimod3 Re: segregacja odpadów 14.07.05, 00:38 no tak, a jak jest problem ze złomem... spokojna głowa... wystarczy wystawić przed drzwi,zaraz jest cynk i siatka przyczepowych zwiadowców podjeżdża transportowcem pod rezydencję, migiem ładuje wszystko,co da się opylić dalej .. żeby po cięzkiej pracy z satysfakcją dobrze wykonanej roboty móc ugasić pragnienie wyskokowymi trunkami (fiolet jest w modze;) - zwłaszcza w takie upalne dni jak dziś ;).full serwis rzecz jasna. ci to mają węch do złomu;) wyczuwają z takiej odleglości,że huhuuu ...:p Odpowiedz Link
petronelka95 Re: segregacja odpadów 14.07.05, 10:35 No właśnie ja też przez pewien czas segregowałam odpady natomiast później był problem z wywiezieniem ich, bo pojemniki były przepełnione lub wogóle ich nie było. W Józefowie rozdawane są kolorowe worki i później MPO czy jakaś inna firma zabiera je nie pobierając od właściciela żadnych opłat! Jest to kolejny dowód na to jak nasz Burmistrz dba o Falenicę! Odpowiedz Link
terjan Re: segregacja odpadów 17.07.05, 23:02 Wlasnie zostal otwarty watek na Forum Praga Polunie.Remb.Wawer i przenosze swoja wypowiedz: A chodzi o to,ze z naszych ulic zniknely pojemniki na szklo, plastiki i makularure. Aby wyjasnic sprawe, skierowano mnie z dzielnicy do stolecznego ZOM. Tam pan Ś., zajmujacy sie tym tematem poinformowal mnie ze pojemnikow nie bedzie, bo mieszkancy wrzucaja do nich inne smieci. Nie jest to dla mnie zaden argument. W Falenicy przy bazarze byl pojemnik na plastiki,zrobiony z drutu i doskonale bylo widac,ze sa tam wrzucane zgniecione butelki plastikowe.Poza tym pojemniki ustawione np. przy szkolach byle naprawde zapelniane wlasciwie. Teraz jak wyjasnil pan, niska zbudowa bedzie podpisywac nowe umowy na smieci. Ciekawe czy to co starano sie dziecim w szkole wpajac trzeba teraz odwolac? Czy gdzies w Wawrze jeszcze sa pojemniki? Odpowiedz Link
terjan Re: segregacja odpadów 17.07.05, 23:06 Dodam jeszcze, ze pan S. byl dosc niegrzeczny, powiedzial, ze byly na ten tamat spotkania z radnymi i zarzadem dzielnicy. Byly spotkania? No i co? mamy placic taka sama stawjke jak za wywoz smieci w Srodmiesciu? Jezeli wszystkie odpady biologiczne kompostuje, opakowania papierowe pale w kominku, to czemu mam miec tyle smieci? Pan Ś. oświadczyl, ze rodzina czteroosobowa produkuje worek smieci co cztery dni. Dziwne, bo ja przy trzech osobach, mam pelem worek raz na dwa tygodnie, wlasnie dzieki segregacji. Od dwu dni jezdze z odpadami szklannymi i nie ma ich gdzie wyrzucic! Odpowiedz Link
capricornn Re: segregacja odpadów 18.07.05, 09:30 to się w głowie nie mieści, mieszkańcy nie mają nic do powiedzenia,tylko jakieś gbury wiedzą lepiej co jest nam potrzebne - dość tego!!! znowu będzie więcej śmieci w lasach wawerskich. Ja również kompostuję odpady i przy segregacji szkła, butelek "pet" mam tylko 2 worki w miesiącu. Likwidacja pojemników to granda, co na to wydział ochrony środowiska w naszej kochanej dzielnicy. Odpowiedz Link
terjan Re: segregacja odpadów 18.07.05, 10:54 W dzielnicy jest jedna odpowiedz: smieciami zajmuje sie teraz miasto.Ale co na to nasi radni i Zarzad, moze ktos tu sie wypowie? Mieszkancy sa oburzeni takim postawieniem sprawy - rozmawialem z wieloma osobami. Dzielnica (jak tlumaczy urzedniczka) tylko oproznia kosze na smieci (uliczne). Ludzie! Walczylismy kiedys o te selektywna zbiorke odpadow.Czy tego naprawde nie mozna zalatwic!!!!!!! Odpowiedz Link
glenkora1 firmy wywożące śmieci 18.07.05, 22:34 Nie znam się na tym, ale przecież teraz każdy sam decyduje z usług której firmy korzysta. Może trzeba wziąć przykład z Józefowa i wybrać od stycznia 2006 taką firmę, która zaproponuje kolorowe worki na różne odpady i będzie je wywozić w odpowiednie miejsca. Nie wiem dlaczego to takie skomplikowane. Pojemniki oczywiście też muszą wrócić, nie wyobrażam sobie, żeby mogło być inaczej. Szkoda, że każda prosta sprawa, od schodów na dworcu PKP, aż do zużytych puszek musi przebrnąć przez dziennikarzy, sąsiedzkie dyskusje, forum i inne "instytucje", przecież to czyjś podstawowy obowiązek... Może jestem idealistką, ale tacy też czasem się przydają... Odpowiedz Link
terjan Re: firmy wywożące śmieci 19.07.05, 11:29 Glenkoro, teraz kazdy decyduje z jakiej firmy korzysta, ale wlasnie Miasto przygotowuje nam zuniformizowane umowy i samo bedzie decydowac ile masz smieci w swoim domu! Stad moj glos wolajacego na puszczy! Dlaczego mam co cztery dni placic za worek smieci (jak powiedzial pan Slusarczyk, (na 4 osoby), kiedy dzieki kompostowaniu odpadow, zbieraniu makulatury, szkla i plastikow, nie produkuje wiecej smieci niz 1 worek na dwa tygodnie. Mialem umowe na 1 worek na tydzien i nie zapelnialismy go. Oczywiscie, jezeli mam wszystko pakowac w jeden worek, to pewnie bedzie co cztery dni, ale na tym polega specyfika niskiej zabudowy, ze nie wrzucamy odpadkow biologicznych do worka na smieci, tylko produkujemy kompost. Ale tego nie chca brac pod uwage! Odpowiedz Link
poziomka001 Re: segregacja odpadów 31.07.05, 22:26 Właśnie się zastanawiałam co się stało z tymi pojemnikami bo ja od tygodnia wożę w bagażniku worek butelek plastikowych i drugi worek ze szkłem i nie mam gdzie tego wyrzucić. Jak nam nie oddadzą tych pojemników to będzie niewesoło. Natomiast z makulaturą nie ma problemu. W Międzylesiu jest skup i wszystko tam wywożę. Odpowiedz Link
terjan Re: segregacja odpadów 06.08.05, 01:02 Dzieki staraniom Rady Osiedla zostal postawiony kolo Fali (z tylu) pojemnik na plastiki i szklo. Tylko prozba o niewrzucanie tam innych smieci, bo znowu zniknie:) Odpowiedz Link
poziomka001 Re: segregacja odpadów 09.08.05, 17:59 Niestety koło pętli nie ma już dawno :-(( widać że nasza gmina bardzo się stara o czystość lasów. A za Falą rzeczywiście jakiś pojemnik ostatnio widziałam ale tylko tak mi mignął. Jutro sprawdze czy jeszcze stoi. Odpowiedz Link