jurek1987 23.10.05, 18:17 Na fasadzie kamienicy przy Marszałkowskiej 4 zawisły rusztowania. Dom był zdewastowany i od dawna sprawiał wrażenie pustego. Czyżby remont? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosaciec Re: Marszałkowska 4 23.10.05, 18:50 Z tego co wiadomo mi z "Atlasu.."Jarka Z.,kamienica J.Ostrowskiego(bo o niej mowa)oczekiwała na remont i przywrócenie wystroju elewacji(zachowana ikonografia i zachowany niezniszczony,niemal identyczny segment od strony Aleji Szucha. Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Marszałkowska 4 23.10.05, 22:55 Oby był to remont. 4 to chyba najbardziej zdegradowana kamienica w okolicach pl. Unii Lubelskiej (na szczęście w bramie / wnętrzu nie jest tak źle). Z tego co wiem, kamienica jest w rejestrze - nie powinno być niespodzianki "zastyropianowania" Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1987 Re: Marszałkowska 4 24.10.05, 00:00 W nieustalonym czasie gdzieś pod koniec lat 90 z kamienicy usunięto balkony po których pozostały jedynie szyny.Miejmy nadzieję że remont obejmie także przywrócenie secesyjnych balkonów. Jeśli chodzi o wystrój domu to biorąc pod uwagę jakość znanych mi zdjęć jest on niemal nieczytelny.Na szczęście zgodnie z tym co pisze kosaciec dom od strony alei Szucha 3 miał prawie identyczny wystrój.Można to wykorzystać podczas rekonstrukcji. Razem z sąsiednią kamienicą pod nr.2 oba domy to jak dotąd obraz nędzy i rozpaczy.Może się to zmieni... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Marszałkowska 4 24.10.05, 23:08 jurek1987 napisał: > W nieustalonym czasie gdzieś pod koniec lat 90 z kamienicy usunięto balkony po > których pozostały jedynie szyny.Miejmy nadzieję że remont obejmie także > przywrócenie secesyjnych balkonów. > Jeśli chodzi o wystrój domu to biorąc pod uwagę jakość znanych mi zdjęć jest on > > niemal nieczytelny.Na szczęście zgodnie z tym co pisze kosaciec dom od strony > alei Szucha 3 miał prawie identyczny wystrój.Można to wykorzystać podczas > rekonstrukcji. > Razem z sąsiednią kamienicą pod nr.2 oba domy to jak dotąd obraz nędzy i > rozpaczy.Może się to zmieni... > pzdr ...znane Ci zdjęcia...to chyba chodzi o jedyne zreprodukowane w moim Atlasie; niestety opór materii Wojewódzkiego Konserwatora spowodował, że zrobione przeze mnie bez statywu zdjęcie staje się wyrocznią; oryginał jest - podkreślam - znacznie lepszy - i nie dajcie się zwieść kiepskimi tłumaczeniami. Pzdr. J. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek No więc kto posiada... 25.10.05, 10:51 ...przedwojenne zdjęcie dobrej jakości? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
a.morro Re: No więc kto posiada... 25.10.05, 11:45 Dlaczego nie? Zdjecia w Podchorążówce były np bardzo dobre jakościowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 25.10.05, 15:33 Przedwojenne zdjęcia potrafią być fantastycznej jakości. Jako przykład mogę podać zdjęcie zrobione na przełomie XIX i XX w. na Filtrach Warszawskich. Jest to trzecie zdjęcie na tej stronie: www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=koszykowa_filtry_powolne_a Osobiście oniemiałem, gdy zobaczyłem, że na horyzoncie jest doskonale widoczna Rogatka Jerozolimska !! A odnośnie zdjęć z Referatu Gabarytów reprodukowanych w "Atlasie" - czy to znaczy że zdjęcia w oryginale są dużo lepszej jakości ?? I fakt że przeważnie są one ciemne, nieostre i bez kontrastu to "zasługa" oporu ze strony Urzędu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fima Rogatka - istotnie zdumiewające 25.10.05, 20:18 Chyba pierwsze zdjęcie tej rogatki jakie widzę - i to niesłychane że punkcik na horyzoncie dało się tak powiększyć! Zdaje się, że był projekt odbudowy tych rogatek przy okazji poprawiania węzła Grójeckiej i Alej, czy usechł? Co do jakości przedwojennych fotografii architektury to chyba niedoścignionym dziełem były zdjęcia Poddębskiego. Zresztą poligraf mi tłumaczył, że ich szczególny urok miał druk na wysokim poziomie profesjonalnym: czerń drukowano osobno, i coś tam jeszcze co już było nadto niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Rogatka - istotnie zdumiewające 26.10.05, 23:05 > Chyba pierwsze zdjęcie tej rogatki jakie widzę - i to niesłychane że punkcik na horyzoncie dało się tak powiększyć! To tu są jeszcze dwa: www.warszawa1939.pl/index.php? r1=jerozolimskie_rogatka.htm&r3=0 Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 25.10.05, 20:35 ryszard.maczewski napisał: > Przedwojenne zdjęcia potrafią być fantastycznej jakości. > Jako przykład mogę podać zdjęcie zrobione na przełomie XIX i XX w. na Filtrach > Warszawskich. Jest to trzecie zdjęcie na tej stronie: > www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=koszykowa_filtry_powolne_a No właśnie, to po troszę przypadek. Zdjęcia (oryginały), ogólnie rzecz biorąc, nie były najlepsze, ot takie, zrobione przez uczniów w ramach "prac ręcznych". Czasami zdarzali się zdolniejsi uczniowie, innym zaś razem fotki sprawiają wrażenie ćwiczeń z dziećmi (pardon) niepełnosprawnymi. Reprodukcje w "Atlasie" to sprawa bardziej zawiła. Mam trochę dobrych (wykonanych przez różne podmioty) fotokopii, trochę kserówek laserowych, trochę wybłaganych własnych przefotografowań (zależnych od humoru Panów i Władców, czasami robionych "z biodra"), jak i odbitek reprodukowanych to tu, to tam. Oryginałów w zbiorze Wojewódzkiego Konserwatora jest coraz mniej (nóg pewnie dostają) - wystarczy porównać inwentarz konserwatorski z zasobami - ale na szczęście istnieją fotokopie: oficjalna: w zbiorach Archiwum Państwowego m.st. Warszawy i zupełnie nielegalna, zrobiona (za państwowe pieniądze) w Łazienkach Królewskich w roku Pańskim 1989. Porównanie: odbitki z licencją u Konserwatora: 50 zet, w APW (jeśli do pracy naukowej) - 5 zet; reszta jest milczeniem. W przypadku niektórych fotografii oniemieć rzeczywiście można, szczególnie po zapłaceniu. Pzdr. J.Z. > Osobiście oniemiałem, gdy zobaczyłem, że na horyzoncie jest doskonale widoczna > Rogatka Jerozolimska !! > > A odnośnie zdjęć z Referatu Gabarytów reprodukowanych w "Atlasie" - czy to > znaczy że zdjęcia w oryginale są dużo lepszej jakości ?? I fakt że przeważnie s > ą > one ciemne, nieostre i bez kontrastu to "zasługa" oporu ze strony Urzędu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 29.10.05, 16:26 Trochę zboczyliśmy tematu. Tymzcasem rusztowanie się rozrosło, ale nie ma nawet tablicy informacyjnej. CZy wiecie cokolwiek o tym remoncie? Czy budynek został wysiedlony (wygląda na to, ze tak)? Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek Tak. Wszystko wiadomo o remoncie... 30.10.05, 23:27 Narazie będzie to tylko zabezpieczenie wykuszu, bo wspólnoty nie stać na cały remont. W najbliższych planach jest jednak remont dachu oraz elewacji, wraz z rekonstrukcją ozdobnych detali. Odpowiedz Link Zgłoś
korowiow86 Re: Tak. Wszystko wiadomo o remoncie... 31.10.05, 14:28 Bardzo zdziwiło mnie to, że to dziaąłnia wspólnoty - z tego co wiem przed remontem było zamieszkanych jedynie 5 mieszkań. Poza tym w wypadku tego domu wchodzę w grę prace na dużą skalę - byłem więc pewien, że to inicjatywa miasta.... Odpowiedz Link Zgłoś