Dodaj do ulubionych

Marszałkowska 4

23.10.05, 18:17
Na fasadzie kamienicy przy Marszałkowskiej 4 zawisły rusztowania.
Dom był zdewastowany i od dawna sprawiał wrażenie pustego.
Czyżby remont?
pzdr
Obserwuj wątek
    • kosaciec Re: Marszałkowska 4 23.10.05, 18:50
      Z tego co wiadomo mi z "Atlasu.."Jarka Z.,kamienica J.Ostrowskiego(bo o niej
      mowa)oczekiwała na remont i przywrócenie wystroju elewacji(zachowana
      ikonografia i zachowany niezniszczony,niemal identyczny segment od strony Aleji
      Szucha.
      • korowiow86 Re: Marszałkowska 4 23.10.05, 22:55
        Oby był to remont. 4 to chyba najbardziej zdegradowana kamienica w okolicach
        pl. Unii Lubelskiej (na szczęście w bramie / wnętrzu nie jest tak źle). Z tego
        co wiem, kamienica jest w rejestrze - nie powinno być
        niespodzianki "zastyropianowania"
        • jurek1987 Re: Marszałkowska 4 24.10.05, 00:00
          W nieustalonym czasie gdzieś pod koniec lat 90 z kamienicy usunięto balkony po
          których pozostały jedynie szyny.Miejmy nadzieję że remont obejmie także
          przywrócenie secesyjnych balkonów.
          Jeśli chodzi o wystrój domu to biorąc pod uwagę jakość znanych mi zdjęć jest on
          niemal nieczytelny.Na szczęście zgodnie z tym co pisze kosaciec dom od strony
          alei Szucha 3 miał prawie identyczny wystrój.Można to wykorzystać podczas
          rekonstrukcji.
          Razem z sąsiednią kamienicą pod nr.2 oba domy to jak dotąd obraz nędzy i
          rozpaczy.Może się to zmieni...
          pzdr
          • jarekzielinski Re: Marszałkowska 4 24.10.05, 23:08
            jurek1987 napisał:

> W nieustalonym czasie gdzieś pod koniec lat 90 z kamienicy usunięto balkony
            po
            > których pozostały jedynie szyny.Miejmy nadzieję że remont obejmie także
            > przywrócenie secesyjnych balkonów.
            > Jeśli chodzi o wystrój domu to biorąc pod uwagę jakość znanych mi zdjęć jest
            on
            >
            > niemal nieczytelny.Na szczęście zgodnie z tym co pisze kosaciec dom od strony
            > alei Szucha 3 miał prawie identyczny wystrój.Można to wykorzystać podczas
            > rekonstrukcji.
            > Razem z sąsiednią kamienicą pod nr.2 oba domy to jak dotąd obraz nędzy i
            > rozpaczy.Może się to zmieni...
            > pzdr

...znane Ci zdjęcia...to chyba chodzi o jedyne zreprodukowane w moim Atlasie;
            niestety opór materii Wojewódzkiego Konserwatora spowodował, że zrobione przeze
            mnie bez statywu zdjęcie staje się wyrocznią; oryginał jest - podkreślam -
            znacznie lepszy - i nie dajcie się zwieść kiepskimi tłumaczeniami. Pzdr. J.
            • sluzewiaczek No więc kto posiada... 25.10.05, 10:51
              ...przedwojenne zdjęcie dobrej jakości? pzdr.
              • a.morro Re: No więc kto posiada... 25.10.05, 11:45
                Dlaczego nie? Zdjecia w Podchorążówce były np bardzo dobre jakościowo.
              • ryszard.maczewski Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 25.10.05, 15:33
                Przedwojenne zdjęcia potrafią być fantastycznej jakości.
                Jako przykład mogę podać zdjęcie zrobione na przełomie XIX i XX w. na Filtrach
                Warszawskich. Jest to trzecie zdjęcie na tej stronie:
                www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=koszykowa_filtry_powolne_a
                Osobiście oniemiałem, gdy zobaczyłem, że na horyzoncie jest doskonale widoczna
                Rogatka Jerozolimska !!

A odnośnie zdjęć z Referatu Gabarytów reprodukowanych w "Atlasie" - czy to
                znaczy że zdjęcia w oryginale są dużo lepszej jakości ?? I fakt że przeważnie są
                one ciemne, nieostre i bez kontrastu to "zasługa" oporu ze strony Urzędu ??
                • fima Rogatka - istotnie zdumiewające 25.10.05, 20:18
                  Chyba pierwsze zdjęcie tej rogatki jakie widzę - i to niesłychane że punkcik na
                  horyzoncie dało się tak powiększyć!
                  Zdaje się, że był projekt odbudowy tych rogatek przy okazji poprawiania węzła
                  Grójeckiej i Alej, czy usechł?
                  Co do jakości przedwojennych fotografii architektury to chyba niedoścignionym
                  dziełem były zdjęcia Poddębskiego. Zresztą poligraf mi tłumaczył, że ich
                  szczególny urok miał druk na wysokim poziomie profesjonalnym: czerń drukowano
                  osobno, i coś tam jeszcze co już było nadto niezrozumiałe.
                  • ryszard.maczewski Re: Rogatka - istotnie zdumiewające 26.10.05, 23:05
                    > Chyba pierwsze zdjęcie tej rogatki jakie widzę - i to niesłychane że punkcik
                    na horyzoncie dało się tak powiększyć!

To tu są jeszcze dwa: www.warszawa1939.pl/index.php?
                    r1=jerozolimskie_rogatka.htm&r3=0
                • jarekzielinski Re: Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 25.10.05, 20:35
                  ryszard.maczewski napisał:

> Przedwojenne zdjęcia potrafią być fantastycznej jakości.
                  > Jako przykład mogę podać zdjęcie zrobione na przełomie XIX i XX w. na Filtrach
                  > Warszawskich. Jest to trzecie zdjęcie na tej stronie:
                  > www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=koszykowa_filtry_powolne_a

No właśnie, to po troszę przypadek. Zdjęcia (oryginały), ogólnie rzecz biorąc,
                  nie były najlepsze, ot takie, zrobione przez uczniów w ramach "prac ręcznych".
                  Czasami zdarzali się zdolniejsi uczniowie, innym zaś razem fotki sprawiają
                  wrażenie ćwiczeń z dziećmi (pardon) niepełnosprawnymi. Reprodukcje w "Atlasie"
                  to sprawa bardziej zawiła. Mam trochę dobrych (wykonanych przez różne podmioty)
                  fotokopii, trochę kserówek laserowych, trochę wybłaganych własnych
                  przefotografowań (zależnych od humoru Panów i Władców, czasami robionych "z
                  biodra"), jak i odbitek reprodukowanych to tu, to tam. Oryginałów w zbiorze
                  Wojewódzkiego Konserwatora jest coraz mniej (nóg pewnie dostają) - wystarczy
                  porównać inwentarz konserwatorski z zasobami - ale na szczęście istnieją
                  fotokopie: oficjalna: w zbiorach Archiwum Państwowego m.st. Warszawy i zupełnie
                  nielegalna, zrobiona (za państwowe pieniądze) w Łazienkach Królewskich w roku
                  Pańskim 1989. Porównanie: odbitki z licencją u Konserwatora: 50 zet, w APW
                  (jeśli do pracy naukowej) - 5 zet; reszta jest milczeniem. W przypadku
                  niektórych fotografii oniemieć rzeczywiście można, szczególnie po zapłaceniu.
                  Pzdr. J.Z.

> Osobiście oniemiałem, gdy zobaczyłem, że na horyzoncie jest doskonale widoczna
                  > Rogatka Jerozolimska !!
                  >
                  > A odnośnie zdjęć z Referatu Gabarytów reprodukowanych w "Atlasie" - czy to
                  > znaczy że zdjęcia w oryginale są dużo lepszej jakości ?? I fakt że przeważnie
                  s
                  > ą
                  > one ciemne, nieostre i bez kontrastu to "zasługa" oporu ze strony Urzędu ??
                  • korowiow86 Re: Jako ciekawostka odnośnie jakości zdjeć 29.10.05, 16:26
                    Trochę zboczyliśmy tematu. Tymzcasem rusztowanie się rozrosło, ale nie ma nawet
                    tablicy informacyjnej. CZy wiecie cokolwiek o tym remoncie? Czy budynek został
                    wysiedlony (wygląda na to, ze tak)?
                    • sluzewiaczek Tak. Wszystko wiadomo o remoncie... 30.10.05, 23:27
                      Narazie będzie to tylko zabezpieczenie wykuszu, bo wspólnoty nie stać na cały
                      remont. W najbliższych planach jest jednak remont dachu oraz elewacji, wraz z
                      rekonstrukcją ozdobnych detali.
                      • korowiow86 Re: Tak. Wszystko wiadomo o remoncie... 31.10.05, 14:28
                        Bardzo zdziwiło mnie to, że to dziaąłnia wspólnoty - z tego co wiem przed
                        remontem było zamieszkanych jedynie 5 mieszkań. Poza tym w wypadku tego domu
                        wchodzę w grę prace na dużą skalę - byłem więc pewien, że to inicjatywa
                        miasta....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka