Dodaj do ulubionych

Remont Prudentialu - szczegoly

11.03.06, 21:31
Przywrocenie przedwojennej szaty Prudentialowi jest juz chyba przesądzone.
Konkurs wygrała pracownia Bulanda,Mucha w zeszłym tygodniu. Ma zniknąć kolumnada
i schody od strony placu. Info jest pewne na 85%. Mam mieszane uczucia. Szkoda
mi patyny czasu na budynku i porządnej kamiennej okładziny. Boję się, że po
remoncie będzie wyglądał plastikowo. Co o tym sądzicie? Prudential nie jest
chyba wpisany do rejestru zabytków.
Obserwuj wątek
    • wikder Re: Remont Prudentialu - szczegoly 12.03.06, 12:41
      Uważam, iż przywracanie dawnego wyglądu jest nieuzasadnione w tym przypadku.
      (Oczywiście się za to nie obrażę) Jednak dla mnie to brzmi jak inwestorska
      akcja marketingowa - łatwiej nadać rozgłos takiej akcji niż zwykłemu
      czyszczeniu i remontom wewnątrz. Ostatecznie popieram pod warunkiem, iż
      socrealistyczne kariatydy zostaną zachowane i się jeszcze gdzieś w Warszawie
      pojawią.
      Pozdrawiam
    • erazm1 Re: Remont Prudentialu - szczegoly 12.03.06, 14:56
      Niedobrze, powró do wygladu przedwojennego i tak nie jest możliwy w 100%,
      należałoby raczej zostawic jak jest, ta kolumnada i kariatydy sa super! I co
      wazne, jest to socrealizacja w wydaniu tego samego architekta! maricn Weinfeld
      jak na razie nie bardzo ma szczęście do swoich powojennych realizacji, cenzura
      na Mysiej własciiwe znikneła, a teraz mu zrobią trzecia wersję Prudentialu, brrr
      ZOK wystąpił swego czasu o wpis tego budynku do rejestru i to się miało stac
      jeszcze w 2005 roku... ciekawe czy się stało?
    • jarekzielinski Re: Remont Prudentialu - szczegoly 12.03.06, 21:24
      Bezsens! Optowałem za ewentualnym odtworzeniem części reprezentacyjnych wnętrz,
      bo obecne to nora! Nie wierzę w możliwość precyzyjnego odtworzenia pierwotnej
      bryły. Kariatydy i inne rzeźby soc należy oczywiście zachować - można by je
      wykorzystać np. od strony dziedzińca, tworząc jakieś patio lub atrium.
      Oryginalne tylne elewacje nie były ciekawe.
      • nekomimi Re: Remont Prudentialu - szczegoly 13.03.06, 13:06
        Podobno wnetrza maja nawiazywac do przedwojennych podzialow, jak to bedzie w
        praktyce, zobaczymy dopiero po upublicznieniu projektu:(. Od strony dziedzinca
        rzeczywiscie powstanie patio, jego uklad to jedyna wieksza roznica wobec stanu
        przedwojennego. Nie wiadomo jakie sa plany wobec kariatyd, moze, gdy remont sie
        zacznie, warto by je bylo odzyskac od inwestora, tak jak np. bylo z syrenka z
        Warsowina. Z moich informacji wynika, ze zaden z projektow startujacych w
        konkursie nie przewidywal zachowania obecnego wygladu budynku. Inne proponowaly
        obudowanie Prudentialu szklem itp. Jak tylko uda mi sie zdobyc jakies obrazki,
        to postaram sie wkleic.
        Pozdrawiam
        • roody102 Re: Remont Prudentialu - szczegoly 14.03.06, 18:03
          www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060314/warszawa_a_6.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka