Dodaj do ulubionych

Neonowe perełki z lat 60. i 70.

IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:30
jubiler w alejach jerozolimskich jest naprawde piekny. najbardziej lubie
takie zapisane recznym charakterem pisma, z zawijasami, zamaszyscie. mniej
lubie te supersamy czy uniwersamy
Obserwuj wątek
    • Gość: kalka Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:31
      szkoda tego motyla nad kwiaciarnia. malo jest tak kolorowych i trojwymiarowych
    • Gość: mariola Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:33
      a ze dancing marnieje to juz prawdziwy skandal. nowy wlasciciel melodii
      wladowal kupe kasy w sam klub, a marnego neonu nie chce odnowic. mialby swietna
      reklame. ale kto dzis o takich subtelnosciach mysli. trzeba miec zlote bary i
      salony dla vipow. zadnych sentymentow. kasa, kasa, kasa
    • Gość: fajny Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:34
      czy mi sie wydaje, czy strasznie sknocili tez neon wedla na brackiej? tez jeden
      z najstarszych
    • Gość: zenon Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 20.04.06, 20:34
      za to piekny i tez chyba stary jest wedel na francuskiej. cacuszko
    • Gość: Sabra Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: 195.117.240.* 21.04.06, 07:29
      Piękne są, ale najśmieszniejsze, kiedy się zepsują i czytasz np. "przezorny
      zawsze upieczony"
    • Gość: IzaTT neonowe cuda IP: *.tss.stsa.pl / *.stsa.pl 21.04.06, 17:09
      Niestety Orion ze strzałkami wdłuż krawędzi budynku vis a vis Mozaiki też nie
      przetrwał, nie należał może do najpiękniejszych, ale na pewno był zabawny.
      Sporo jest jeszcze niszczejących staroci na Puławskiej, większość dawno nie
      działa. Kolejnym zagłębiem neonów jest Grójecka, chociaż tu też znikają z dnia
      na dzień. Piękny motyl był też widoczny od strony trasy za Wileniakiem, (może
      to właśnie ze szmulkowskiej pracowni?) ale już od jakiegoś czasu go tam nie
      widzę. Ubolewam też nad bransoletą Jubilera w Jerozolimskich - została
      zastąpiona przez billboard, szkoda. Ale za to kwiatki w kwiaciarni na tym samym
      rogu ulic zostały ostatnio wyczyszczone - a już się bałam widząc pana na
      drabinie, że koniec z nimi!
      Na Foksal ciągle jest stary ZREMB w pięknej ramie, nie działa i niszczeje, a w
      tej samej kaminicy mieści się Atelier Foksal - może zainteresują się
      odnowieniem?
      Na tyłach Nowego Światu są jeszcze wspomnienia po kinie Skarpa - też piękne
      zawijasy w stylu jubilera czy społem.

jeśli znacie jakieś neony w zaułkach, czy mniej znanych ulicach to opiszcie!!!
      • monika_olszewska Re: neonowe cuda 22.04.06, 10:09
        "Mydła i farby" na Nowolipki przy pizzerii ("na Nowolipkach" )
    • kylofon Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. 22.04.06, 15:47
      To oczywiście kwestia gustu, ale dla mnie osobiście, nie wszystkie te neony są
      powalające. Mozaika na ten przykład nie rusza mnie kompletnie. Inna sprawa, że w
      zestawieniu z nowymi neonami, kosztującymi dziesiątki tysięcy, a zawierającymi w
      sobie tyle artyzmu co gierkowskie bloki, wypadają doskonale.

samochodowo.blogspot.com
      • Gość: fiku Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 22.04.06, 22:48
        mozaika litery ma moze nie najpiekniejsze, ale to cafe jest ladne i taki motyw
        mozaiki wokolo. taki retro smaczek (oczywiscie niektorym te neony z lat 70.
        kojarza sie ze znienawidzonym prl-em i woleliby o nich juz zapomniec)
    • Gość: Rycho z pod GS-u Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.aster.pl 23.04.06, 22:14
      Czy nie czujecie tego, ze jedno przedsiebiorstwo dbajace o neony calego miasta
      to byla karykatura? Swietlne reklamy miast zachodu byly symbolem niezaleznosci,
      przedsiebiorczosci i dobrobytu, komunistyczne kraje chcialy to nieudolnie
      nasladowac i nie ma co z rozrzewnieniem wspominac sybolow komuny, bo komuna
      dalej ejst w tym kraju - wszyscy sa biedni:)
      • Gość: zuza Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 23.04.06, 22:38
        a pokoleniu 30-latkow neony kojarza sie sentymentalnie, z dziecinstwem, a nie
        politycznie. dlatego patrza na nie obiektywnie - sa neony paskudne jak ten na
        dworcu wschodnim czy centralnym i piekne - jak dancing, wedel, motyl czy globus
    • Gość: JakbyKilinski Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 24.04.06, 10:33
      Chciałem ogólnie pochwalić pomysł. Pamiętam czasy, gdy w Wawie prawie na każdym budynku - tak w
      Śródmieściu, jak i np. na Mokotowie - był jakiś neon. Dodawały miastu uroku i kolorowały szare budynki.
      Uważam, że warto by powrócić do tej zaniechanej tradycji. W ten sposób można też doświetlić nasze
      miasteczko. Hej, sponsorzy, gdzie jesteście?!
    • Gość: jas Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.chello.pl 24.04.06, 19:12
      a moj ulubiony to jaś i malgosia w al. jana pawla II. ten lokalik w
      podniszczonym pawilonie chetnie w calosci bym odnowil - neon, metalowe azurowe
      ogrodzenie z kółek (zerknijcie na naklejki w oknach - de volaje, schabowe...-
      klasyka)
    • Gość: czerniakowianka Re: Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 09:10
      Szkoda tego "dancingu" z Nowego Światu... Dla mnie wisiał tam "od zawsze" - a
      po remoncie kamienicy nawet ślad po nim nie został :(

Uwielbiam te stare neony - swojego czasu zamierzałam nawet sfotografować
      wszystkie, które znajdę i w ten sposób zachować... Widzę, że Gazeta mnie
      wyręczyła - szkoda tylko, że taka już ta galeria skromna...
    • Gość: wojtas Większość tych neonów jest paskudna..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:06
      Co wy wszyscy widzicie w tych neonach?! One są paskudne! Jeden czy dwa są w
      porządku (np. globus) ale w reszcie nie ma nic pięknego. Co zachwycającego jest
      w "mydła, farby", "dancing", "mozaika". To tylko jakiś marny PRL-owski syf. Dla
      mnie to tak jakby zacwycać się blokami z wielkiej płyty.
      • Gość: filemon Re: Większość tych neonów jest paskudna..... IP: *.chello.pl 25.04.06, 23:10
        rzecz gustu. berlinczycy i z blokow zrobili atut. trzeba je tylko odnowic i
        miec na nie jakis pomysl. tą stylistyką z czasow prl-u wlasnie mozna sie niezle
        promowac. to jest nasze, specyficzne i turystom np. bardzo sie podoba. takie
        muzeum neonow, ktorego projekt tu w ktoryms z listow widzialem to byloby cos
        bardzo oryginalnego. popieram!
    • Gość: NEONY Neonowe perełki z lat 60. i 70. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 13:01
      Piekne były te neony
      Strona o starych neonach
      WWW.NEONY.CBA.PL
    • Gość: Fora neonowe www.neony.fora.pl www.neony.cba.pl IP: *.net.pulawy.pl 23.03.08, 20:04
      zapraszamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka