Dodaj do ulubionych

Cholerne 122

IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 31.01.03, 09:52
Autobusy tej linii powinny odjeżdżać z pętli przy Spartańskiej o 7.52, 8.08 i
8.26.
Przypełzłam na przystanek o 8.05 i widzę, że na pętli stoi tylko 148, który
odjeżdża 8.17. A 122 z 8.08 też już powinien dawno czekać. Niedobrze, myślę,
wypadł z kursu, ale zazwyczaj dyspozytor (bo chyba jakiś dyspozytor?) podsyła
wtedy dodatkowy. Zbliża się 8.09. Jest, wali pełną rurą od Woroniczna, nie
zatrzymuje się przy szpitalu, pusty, nie ma pasażerów - znaczy świeżo z
zajezdni Woronicza, dodatkowy. Tylko okrąży pętlę i już jedziemy. A on
tymczasem zatrzymał się za 148 i stanął. W dwie minuty póżniej przyjechał też
rejsowy 122, ten który ma odjazd o 8.26. Stanął grzecznie w kolejce na pętli.
Dochodzi 8.12. Na przystanek podjeżdża 148. Stoi pięć minut do odjazdu i w
tym czasie nadjeżdża trzecie 122. I co? Ano staje na pętli.
Czekali na czwartego do brydża? Strzelą roberka i dopiero któryś ruszy? 148
uniosło mnie w miasto a tamci ciągle stali i stali.
Kilka dni temu, w podobnej sytuacji, gdy autobus 8.08 też wypadł z
kursu,kierowca dodatkowego nie zadał sobie trudu żeby się cofnąć kawałek i
zabrać ludzi z pętli tylko od razu skręcił w prawo, w dalszą trasę. Widziałam
go z okien 148 jak skręca z Woronicza w Joliot-Curie i zabiera ludzi z
przystanku tamże. Tyz piknie.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Cholerne 122 31.01.03, 10:06
      Czy zatem nie możesz jeździć punktualnym 148 ?
      • Gość: Andulka Re: Cholerne 122 IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 31.01.03, 10:42
        sloggi napisał:

> Czy zatem nie możesz jeździć punktualnym 148 ?

Nie, bo jeździ za rzadko, poprzedni jest za wcześnie, 8.17 - za późno i muszę
        się przesiadać. A 122 wozi mnie wprost do fabryki:)))
        • Gość: BLOOK Re: Cholerne 122 IP: *.acn.pl 31.01.03, 13:26
          Przejzyj sobie trase 122 ulice przystanki (ilość) a sie dowiesz dlaczego t
          sa takie niepunktualne.Ja jak mam jechac 122 to nawet na rozklad nie patrze bo
          to nawet nie ma sensu.
    • tomcio6776 Re: Cholerne 122 31.01.03, 19:18
      ...co Ty chcesz od biednego 122?
      Ma bardzo długą trasę,po drodze często trafiają się korki,lub zatory.
      Szczegolnie w godzinach szczytu.Spójrz na rozkład,ta linia ma 50 PRZYSTANKÓW.
      ...to nie 193,które obecnie ma tylko DWANAŚCIE (12) przystanków.
      • Gość: Andulka Re: Cholerne 122 IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.9.* 31.01.03, 19:38
        tomcio6776 napisał:

> ...co Ty chcesz od biednego 122?
        > Ma bardzo długą trasę,po drodze często trafiają się korki,lub zatory.
        > Szczegolnie w godzinach szczytu.Spójrz na rozkład,ta linia ma 50 PRZYSTANKÓW.
        > ...to nie 193,które obecnie ma tylko DWANAŚCIE (12) przystanków.

Tak, rozumiem, ale korki byłyby wytłumaczeniem dlaczego na pętli nie ma ani
        jednego autobusu. Tymczasem 7.52 odjechał o czasie a później w ciągu około
        pięciu minut na pętlę zwaliły się TRZY autobusy tej samej linii. I żaden nie
        podjechał.
        Używam tej pętli od lat więc wiem, że rano stoją najwyżej dwa 122, z których
        jeden zaraz odjeżdża a dugi dopiero co przyjechał.
        • Gość: wygledziak Re: Cholerne 122 IP: *.28.47.170.Dial1.Chicago1.Level3.net 31.01.03, 19:47
          Gość portalu: Andulka napisał(a):

> tomcio6776 napisał:
          >
          > > ...co Ty chcesz od biednego 122?
          > > Ma bardzo długą trasę,po drodze często trafiają się korki,lub zatory.
          > > Szczegolnie w godzinach szczytu.Spójrz na rozkład,ta linia ma 50 PRZYSTANK
          > ÓW.
          > > ...to nie 193,które obecnie ma tylko DWANAŚCIE (12) przystanków.
          >
          > Tak, rozumiem, ale korki byłyby wytłumaczeniem dlaczego na pętli nie ma ani
          > jednego autobusu. Tymczasem 7.52 odjechał o czasie a później w ciągu około
          > pięciu minut na pętlę zwaliły się TRZY autobusy tej samej linii. I żaden nie
          > podjechał.
          > Używam tej pętli od lat więc wiem, że rano stoją najwyżej dwa 122, z których
          > jeden zaraz odjeżdża a dugi dopiero co przyjechał.
          Moze boja sie zawrocic na zawrotce? Wszak miejsca tam coraz mniej po
          dobudowaniu "doklejonego" domu. No i ta klatwa 144, ktore zostalo wchloniete
          przez 122. Nie tak dawno podrozowalem z petli Spartanska na Zoliborz prawie co
          drugi dzien. Zdecydowanie jednak wolalem sie przejsc do tramwaju na
          Woloskiej...
        • pawciod Re: Cholerne 122 02.02.03, 12:10
          Pamiętaj, że około 8-9 kierowcy mają dłuższą przerwę śniadoaniową. Na 122
          wychodzi tego ponad 1/2 goodziny. Dlatego też nie zdiwiłbym się, jeżeli byłoby
          tak:
          7:52 odjeżdża po normalnej przerwie (na mieście jest na tyle wcześnie, że
          korków jeszcze nie ma, więc i zdąża na czas)
          8:07 wyjeżdża na ten kurs z zajezdni (zjeżdża więc na zakład pewnie po północy)
          8:22 wyjeżdża na trasę już po przedłużonej przerwie, co powoduje ten dziwnie
          długi przestój.
          Następne przyjeżdżają już zdrowo opóźnione, gdyż koło 7:30 są w najbardziej
          zatłoczonych miejscach. Ale to trzeba by posprawdzać na rozkładach u kierowców
          lub w zajezdni.
          Pomocne były by zakłady z których pochodzą poszczególne brygady. I na pewno
          szybciej jest się przesiadać do tramwaju.
          • Gość: Andulka Re: Cholerne 122 IP: *.chello.pl 02.02.03, 15:44
            pawciod napisał:

> 8:07 wyjeżdża na ten kurs z zajezdni (zjeżdża więc na zakład pewnie po
            północy)
            Nie wiem czy z zajezdni, bo ogół 8.08 stoi już na pętli, kiedy doczłapuję do
            przystanku. Nie widzę więc, czy dojeżdżajac wysadza pasażerów pod szpitalem i
            na pętli, bo to by znaczyło że nie z zajezdni a z miasta. Z reguły odjeżdża
            regularnie. Żadne tam śniadania. Ale jeśli już któryś z porannych autobusów
            wypada, to o dziwo zawsze właśnie ten 8.08. Dzięki za obszerne tłumaczenie, ale
            nawet ono mi nie wyjaśniło, w jakiej czasoprzestrzeni był o 8.08 autobus, który
            właśnie powinien odjeżdżać z pętli :)))

>szybciej jest się przesiadać do tramwaju.
            Z czego? ze 148 który albo jest za wcześnie albo za późno? Mogę jeszcze użyć z
            rogu Woronicza i Racjonalizacji 182 (jedzie z Okęcia przez Hynka więc rano
            zawsze ma 5-10 minut spóźnienia) albo 107 (jeździ raz na pół godziny). Nogami
            do tramwaju nie chce mi sie drałować trzech przystanków, zresztą pasuje mi
            tylko jedna linia - "18" bo muszę do pl. Unii. Czyli pozostaje cholerne
            122 ;))))))))))))))
            Pozdrawiam
            • tarantula01 Możesz inaczej 03.02.03, 17:49
              Gość portalu: Andulka napisał(a):

> pawciod napisał:
              >
              > > 8:07 wyjeżdża na ten kurs z zajezdni (zjeżdża więc na zakład pewnie po
              > północy)
              > Nie wiem czy z zajezdni, bo ogół 8.08 stoi już na pętli, kiedy doczłapuję do
              > przystanku. Nie widzę więc, czy dojeżdżajac wysadza pasażerów pod szpitalem i
              > na pętli, bo to by znaczyło że nie z zajezdni a z miasta. Z reguły odjeżdża
              > regularnie. Żadne tam śniadania. Ale jeśli już któryś z porannych autobusów
              > wypada, to o dziwo zawsze właśnie ten 8.08. Dzięki za obszerne tłumaczenie,
              ale
              >
              > nawet ono mi nie wyjaśniło, w jakiej czasoprzestrzeni był o 8.08 autobus,
              który
              >
              > właśnie powinien odjeżdżać z pętli :)))
              >
              > >szybciej jest się przesiadać do tramwaju.
              > Z czego? ze 148 który albo jest za wcześnie albo za późno? Mogę jeszcze użyć
              z
              > rogu Woronicza i Racjonalizacji 182 (jedzie z Okęcia przez Hynka więc rano
              > zawsze ma 5-10 minut spóźnienia) albo 107 (jeździ raz na pół godziny). Nogami
              > do tramwaju nie chce mi sie drałować trzech przystanków, zresztą pasuje mi
              > tylko jedna linia - "18" bo muszę do pl. Unii. Czyli pozostaje cholerne
              > 122 ;))))))))))))))
              > Pozdrawiam

Wprawdzie możesz jeszcze spróbować metody "tysiąca przesiadek". Do tramwaju -
              wsiadasz w pierwszy lepszy i dojeżdżasz do Pola Mokotowskiego po czym
              przesiadka w 130, 167, 301 lub 382. Może to Ci pomoże nie korzystać z 122.
              • Gość: Andulka Re: Możesz inaczej IP: *.chello.pl 04.02.03, 22:16
                Szybciej dojadę następnym 122 niż tysiącem przesiadek. Próbowałam też 148 o
                8.17, później metro do Politechniki i jeden przystanek autobusem albo nogami.
                Następne 122 jest na pl. Unii równo albo wcześniej i nalatać sie nie trzeba :)))
                A któryś w Was wie w końcu co z tą czasoprzestrzenią, w ktorej był 122, który
                powinien podjechać na pętlę o 8.08? Ja obstawiam trójkąt bermudzki a raczej
                bermudzki rządek, bo trzy 122 stały sobie grzecznie na pętli rządkiem jeden za
                drugim a właściwy gdzieś zaginął;)))
                • pawciod Re: Możesz inaczej 04.02.03, 23:25
                  Oto moje ustalenia na ten temat:
                  Podjazd na pętlę Odjazd z pętli
                  7:34 7:52
                  7:49 8:08
                  8:00 8:26
                  8:13 8:44
                  8:26 8:59
                  8:39 9:15
                  8:52 9:32
                  Tak wygląda teoria. W praktyce zapewne autobusy z rzadka przyjeżdżają o czasie
                  na pętlę. Jednak długość czasu postoju (przerwa śniadaniowa) od godziny 8:00
                  gwarantuje odjazdy o czasie. Chyba, że jakiś wóz wypadł z kursu.
                  Swoją drogą nieźle pokopany jest ten rozkład 122.
                  • Gość: Andulka Re: Możesz inaczej IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 05.02.03, 10:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka