lynks80 08.03.06, 17:48 local.google.com/maps?f=q&hl=en&q=warszawa+poland&ll=52.259506,21.061161&spn=0.002029,0.006781&t=k dobrze ze chociaz w googlach mozna zobaczyc szmulki bez tego dziadostwa :D ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubi21 Re: google-szmulki 09.03.06, 09:57 lynks80 chyba wiem co masz na mysli, ale zupełnie nie rozumiem Twojego negatywnego nastawienia Odpowiedz Link Zgłoś
lynks80 Re: google-szmulki 09.03.06, 19:15 Moje osobiste zdanie na temat tego brakujacego elementu na zdjeciach satelitarnych, jest takie że inaczej niż porażką architektoniczna nazwac tego nie można. Codziennie gdy ide na przystanek i widze te zielone wstawki oraz bryłe tego budnku mam spierdzielony humor na min kilka godzin. (PS staelita uwiecznil wykopki na Grajeskiej (ciekawe ktora wersje) ku przestordze potomnych :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
de_semen Re: google-szmulki 10.03.06, 10:04 ja z balkonu miałem przyjemny widok na budynek zajezdni tramwajowej na kawęczyńskiej, teraz wzrok przyciąga właśnie "to coś", co tak się fucktastycznie komponuje z otoczeniem :(((( ciekaw jestem, kto im kurde pozwolił... i za ile hehe Odpowiedz Link Zgłoś
lynks80 Re: google-szmulki 13.03.06, 12:11 ja mysle ze pewnie nawet nikt sie nie zastanwial na tym jak to bedzie wygladac - maja byc mieszkania i beda, taka sama taktyka jak przy stawianiu wielkiej plyty. Taki sam przyklad rozbudowam WSM - totalny misz-masz, tez nie wiem kto to zatwierdzil. napewno ci decydencji wychodza za zalozenia ze po wszystkich kamienicach wczesniej czy później przejada bludożery i beda stawiac jeszcze wiecej takiego badziewia - to chyba jedyne rozsadne wytlumaczenie Zreszta - nawet na starym miescie i w scislym centrum ciezko im cokolwiek rozsadnie rozplanowac a co do dopiero na takich szmulkach. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: google-szmulki 10.03.06, 12:26 Hmmm... Czy mógłby ktoś uchylić rąbka tajemnicy o co właściwie chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 13.03.06, 16:19 Ale o jakie "dziadostwo" wam chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
ubi21 Re: google-szmulki 13.03.06, 22:26 lynksowi chodzi o nowy budynek przy siedleckiej - przynajmniej tak mi sie zdaje, nie podoba sie chlopakowi - jego prawo; niektorych ciezko jest zadowolic, jeszcze inni zawsze sa na nie - tak juz najwidoczniej musi byc zobaczymy jak bedzie z budynkiem Dolcanu i TBS'u przy fabryce? sam jestem ciekaw jak beda wygladac aha i niech mnie ktos uswiadomi jak blok przy siedleckiej moze zaslaniac widok na budynek zajezdni tramwajowej Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 14.03.06, 08:37 No, to lynks wielkim estetą jest! I pozazdrościć sokolego wzroku! Ja nijak z okien swego "dziadostwa" (tak, mieszkam w budynku Strusa!) nie mogę dostrzeć zajezdni tramwajowej. No, może gdybym weszła na dach...? Ale już czytałam zarzuty, że Strus "kompletnie zdewastował ogróek jordanowski"... więc postawa lynksa mnie nie dziwi. Dla cierpiących na sklerozę przypominajka - ogródek był już dawno zdewastowany i bardzo dobrze, że powstało tam nowe osiedle, może dzielnica zyska, zrobi się porządniej, ludziom będzie zależało, żeby wokół było zielono i czysto. Bo mieszkańcom Michałowskiej (uliczka tuż koło ogródka) i Otwockiej, to jakoś los ogródka nie bardzo leżał na sercu przez te wszsytkie lata, prawda? Ani Tow. Salezjańskiemu, do którego on należy. Odpowiedz Link Zgłoś
de_semen Re: google-szmulki 14.03.06, 11:10 napisałem teraz wzrok przyciąga właśnie "to coś"... - czy jest tu coś o zasłanianiu? Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 14.03.06, 14:35 Cóż, o gustach nie ma dyskusji. Moim zdaniem bloki Strusa nie są złe. Szczególnie w porównaiu do bloków-mrówkowców z lat 70-tych na Siedleckiej 1/15 i 16/24. Odpowiedz Link Zgłoś
lynks80 Re: google-szmulki 17.03.06, 09:47 nigdzie nie pisalem ze to zle jest to ze sie buduje nowe osiedla - bradzo dobrze i faktycznie okolica moze na tym zyskac... osobiscie uwazam ze lepiej byloby ratowac te zrujnowane stare kamienice ale tez doskonale wiem ze to nieralne przykro mi ze absolutnie nikt sie nie zastanawia nad architektura w szerszym pojeciu niz jedna posesja - ktos kto twierdzi ze ten budynek zostal przystosowany do reszty otoczenia albo jest niewidomy albo nie napisze co :), to jest poprostu powrót to gierkowskich standardow - nie wazne jak byleby sie cos zbudowalo. brama wjazdowa od ulicy Siedleckiej jest ochydna a wszystkie detale zajedzaja tandeta - przykro mi taka jest prawda, i nie pisalem tego zeby wsadzic szpilke tym ktorzy kupil tam mieszkania bo doskonale wiem ze na projektach wszystko wyglada cudnie (sam jestem budowlancem), a dwa ze kupujac mieszkanie raczej nikt sie nie zastanawia/przejmuje jak bedzie wygladac calosc budynku i to w polskich raliach mieszkanowych jest calkiem zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
dennis_lance Re: google-szmulki 19.03.06, 17:19 W pełni się zgadzam. Nawet gorsze chyba teraz standardy panują w budownictwie niż za Gierka. A dotyczy to nie tylko Szmulek, a całej Warszawy. A dlatego jest gorzej, że kiedyś spartaczone było właściwie tylko wykonawstwo (niechlujstwo, niedokładność, złodziejstwo etc). Przynajmniej projektowano z głową. Nie mówię może o standardach powierzchni, ale choćby o parametrach wytrzymałościowych. Ale także (sic!) o wyglądzie, choć tu oczywiście żadnych rewelacji nie było. Ot, standaryzacja, budownicwto masowe i tyle. A teraz? Czasami mam wrażenie, że nowe budynki wcześniej runą, niż te Gierkowskie. Gdyby nie te "haki" z norm, to nie wiem na czym trzymałyby się te nowe budynki ;) Ja pracuję w nowym budynku JW Construction na terenie dawnego Warsowinu. Oddano go (tę część, która wogóle jest już oddana) może 3-4 lata temu. A już odkąd pamiętam kilkumilimetrowe rysy w ścianach były. O wyglądzie zewnętrznym (a w przypadku powierzchni biurowych także wewnętrznym) już nawet nie wspominam. Szkoda gadać! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: google-szmulki 14.03.06, 16:00 Cokolwiek byście nie mówili... Dla mnie jest to przeżycie: widzę "moje" Szmulki i rozpoznaję zakątki, i chociaz tyle się zmieniło, to odnajduję tam mój czas. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 14.03.06, 16:04 Ha, kaj-ka się pojawił! A ciekawe, ile osób wchodzi na to forum i tylko czyta? I czemu nikt nie pisze, ha? Odpowiedz Link Zgłoś
ubi21 Re: google-szmulki 14.03.06, 18:29 Ogródek jest bardzo ladny, choc zaniedbany niemilosiernie i zasrany przez miescowe pieski. No coz, strus rozjezdzil alejke, ale jestem pewien ze po zakonczeniu prac zrobi jej renowacje i na pewno bedzie wygladac lepiej niz pierwotnie Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 14.03.06, 19:25 Tak miejmy nadzieję. W końcu ludziom będzie zależeć, żeby gdzieś wyjść nakrótki, miły spacer. Ja jestem mocno zainteresowana zrobieniem ładnego zielonego kąta - mam małe dziecko, miłoby wychodzić do ładnego ogródka blisko domu... Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: google-szmulki 19.03.06, 15:32 Aaa tak, meleno2, pojawiłem się. Ale nia zaliczaj mnie do tych, którzy tylko czytają. Otóż ja czuwam nad moim forum, obserwuję je, czasem coś wtrącę, ale przede wszystkim czekam. Czekam az się odezwie ktos z mojego pokolenia. Coż, stary jestem, a wineternecie ludzie w moim wieku rzadko serfują. Ciągle jednak jeszcze licze, że ktos przeczyta moje westchnienia. Raz mi sie już zdarzyło: odezwała się nauczycielka ucząca w mojej szkole, kiedy byłem w klasie maturalnej. Gdyby dotarła do Ciebie jakaś informacja o miszkancach Szmulek z lat 1945-1956 daj cynk. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 20.03.06, 16:50 Jasne, jeśli ktoś taki się odezwie. Pozdrawiam również :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kajtom Re: google-szmulki 20.03.06, 18:38 Będę mieszkać w budynku Dolcanu z oknami na ogródek jordanowski. Cóż Ci, którzy narzekają na projekt tego budynku mają trochę racji. Też zastanawia mnie dlaczego np. mój budynek jest niższy od kamienicy do kórej częscio przylega? Dlaczego ma skośny dach, skoro otaczające kamienice mają dachy płaskie? Dlaczego architekt zaplanował białe plastikowe rynny na dodatek przebijające balkony? Dlaczego kolorystyka elewacji musi odbiegać od otoczenia? Wiele wyjaśniła mi wizyta u projektantów. Firma żywcem wyjeta z lat 70-tych. Chyba całe zycie projektowali wielką płytę, czego można więc teraz oczekiwać? Szkoda. To, że mozna inaczej wkomponowywać nowe budynki w starą architekturę pokazuje choćby czeska Praga. Widzieliście "tańczący dom" przylegający do secesyjnych kamienic? Można tylko pomarzyć. Choć ja i tak się cieszę. Z okna nie będę widział żadnych osiągnięć socjalistycznej architektury, tylko porządny przedwojenny budynek gimanzjum salezjańskiego i bazylikę. To już coś !! Kajtom Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: google-szmulki 21.03.06, 08:57 Mnie się akurat "tańczący dom" nie podoba, ale co kto lubi :-) Nawet nie wiedziałam, że moja podstawówka była kiedyś gimnazjum salezjańskim??? Pamiętam z ksią pamiątkowych w szkolnej izbie pamięci, że tam był zakład im. Józefy Joteyko... dla dzieci opóźnionych w rozwoju. Ale gimnazjum salezjańskie? Pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: google-szmulki 21.03.06, 19:04 Z okna nie będę widział żadnych osiągnięć socjalistycznej architektury, tylko porządny przedwojenny budynek gimanzjum salezjańskiego i bazylikę. To już coś !! Kajtom Powiedz, prosze, o ktorym "porządnym przedwojennym budynku" mówisz, bo chyba nie o budynkach szkolnych przy Otwockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtom Re: google-szmulki 29.03.06, 13:59 No tak, chyba trochę się zapędziłem. Zasłyszałem, że w budynku przy Otwockiej było salezjańskie gimnazjum chyba graficzne - ale wiadomość nie jest sprawdzona. Wiem, że szkoła państwowa została tu otwarta w latach czterdziestych. Ja do niej nie chodziłem - nie znam dobrze jej historii. Tak czy inaczej uważam, ze ten kompleks budynków, nawet jeśli powstał w latach czterdziestych, w porównaniu z pudełkowcami lat 60-tych i 70-tych to przyzwoita architektura. Tańczący dom w Pradze czeskiej może wzbudzać kontrowersje choć mi się podoba, - ale porównajmy go choćby z nowymi budynkami dostawionymi w Warszawie do budynku PAST-y albo z wieżowcem TP SA w pobliżu placu Powstańców. A o naszej praskiej bazylice jeden z włoskich kardynałów powiedział podobno, że to najładniejszy kościół w Polsce. pozdrawiam forumowiczów :) Kajtom Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: google-szmulki 29.03.06, 14:56 A ja chodzilem do szkół w tym komleksie w latach 46-53, a wybdowane on został w latach międzywojennych, chyba 30-tych i już grubo przed wojną dzialały w tutaj szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kajtom Re: google-szmulki 30.03.06, 17:33 No właśnie - może ktoś wie jakie szkoły mieściły sie na Otwockiej 8 przed wojną? Było tu salezjańskie gimnazjum graficzne czy nie ? A jeśli nie to jakie inne placówki? A może ktoś wie kto zaprojektował ten kompleks budynków i kiedy go wybudowano? Szukałem na stronach Towarzystwa Salezjańskiego - lecz tam nie podają adresów prowadzonych przed wojną placówek. Kajtom Odpowiedz Link Zgłoś
kaj.ka Re: google-szmulki 31.03.06, 10:35 Proszę zajrzeć pod: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=39410952&a=39518686 Odpowiedz Link Zgłoś
kajtom Re: google-szmulki 13.04.06, 21:28 dzięki kaj.ka za ciekawy link Wynika stąd na zespół budynków na Otwockiej że to przedwojenny gmach szkół publicznych. Teraz należałoby wytropić gdzie w takim razie mieściło się gimnazjum graficzne prowadzone przez Salezjan link www.sdb.pl/parafia/historiasal.html Kajtom Odpowiedz Link Zgłoś
makim1 Re: google-szmulki 14.02.07, 02:02 Ja słyszłem, że szkoła salezjańska mieściła sie na Kaweczyńskiej , gdzie póżniej (w latach 70-80) był zakład wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: google-szmulki 01.04.06, 11:56 A ja z tego widzę tylko tyle, że starczyłoby zrobić 3 przejścia drogowe pod pojedyńczymi torami kolejowymi, żeby wyprowadzić cały ruch z Targowej na Zabraniecką z ominięciem Węzła Czterech Śpićych. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo75 Re: google-szmulki 28.12.06, 10:47 o! chaladia na Szmulkowym forum! Kojarze Cie z forum automobil. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zbooycerz Re: google-szmulki 07.04.06, 15:38 arbiter.pl/zdjecie/7150 arbiter.pl/zdjecie/7151 podobne zdjecia tylko troszkę pod kątem ;-) ech te wielgachne bloczyska przydaloby sie zburzyc ... :D Odpowiedz Link Zgłoś