Dodaj do ulubionych

ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMNTAZU

20.07.06, 10:52
Stworzyliśmy to czego Ankra nie dała rady zrobić przez trzy lata. zgłoszenie
usterek w lokalach mieszkalnych.
Dobrze by było, aby każdy spisał wszystko w swoim lokalu i wysłał listem
poleconym do Gazomontażu.
Takie zgłoszenie będzie nam później umożliwiało wstapienie na drogę sądową, w
przypadku braku reakcji ze strony gazomontażu.

Jeśli chcielibyście otryzmać wzór takiego druczku to piszcie
gusia18@gazeta.pl.
Obserwuj wątek
    • pablowskixxx Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMNTAZU 20.07.06, 11:03
      Ja zgłosiłem usterkę i Gazomontaż na piśmie zobowiązał się do jej usunięcia.
      Ale w piśmie napisali, że usterkę usuną do 20 czerwca tego roku. Oczywiście
      nikt usterki nie usunął, a w Gazomontażu nie można się z nikim dogadać co z tym
      dalej. Co mamy z tym zrobić?

dzięki z góry za podpowiedzi
      • gusia18 Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMNTAZU 20.07.06, 11:06
        Proponuję wysłać takie zgłoszenie usterki jeszcze raz i załaczyć ich
        zobowiazanie. Ponadto wpisać w nagówku II zgłoszenie usterek.

Niestety sytuacja wygląda tak, ze nie mamy mozliwości wyegzekwowania usterek.
        Jedynie możemy isć do sądu.
    • michal.rada Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMNTAZU 20.07.06, 11:30
      Formularze będą dostępne w poniedziałek u Administrator do wypełnienia
    • fazowy Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMNTAZU 20.07.06, 20:39
      Ankra nie zrobiła nic przez trzy lata w sprawie usterek i gdybyśmy się tym nie
      zainteresowali dostała by premię od Gazomontażu. Jestem ciekaw kto im więcej
      płaci my czy Gazomontaż. To firma Ankra powinna zgłaszać takie usterki które
      zostały przez nas spisane a nie mówić, że nikt im nic nie zgłaszał. Właśnie za
      to im między innymi płacimy. Byliśmy ciągle uszukiwani, nawet w poniedziałek
      Pani Wanda mówiła, że Pani Prezes oglądała dokumentację i wszystko jest
      zrobione prawidłowo a w środę okazało się, że taka dokumentacja nie istnieje.
      Jestem ciekaw czy Ankra złożyła nasze pismo do Gazomontażu, bo teraz nie można
      im wierzyć na rzadne słowo. Po tych spotkaniach okazało się kto jest główną
      przyczyną braku reakcji na jakiekolwiek usterki na naszym osiedlu. Ja też bym
      nic nie robił bez zgłoszenia a takiego prawdziwego zgłoszenia usterek nigdy nie
      było. To co pokazała nam Ankra to makulatura a pismo wysłane faksem ma taką
      samą wartość co kawałek papieru w koszu. Oni nawet nie wiedzieli kiedy kończą
      się okresy rękojmi na nasze budynki. To chyba wszysko mówi za siebie jak
      pracują za nasze pieniądze.

Poadrawiam Wszystkich
      • gusia18 Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMONTAZU 21.07.06, 10:53
        O jak miło wiedzieć kim jest Pan fazowy. Po wypowiedzi.

Generalnie zgadzam sie z nią. Ale jest jakieś ale.
        Jeśli chodzi o usterki w lokalu to prawda jest taka, że powinni je zgłaszać
        właściciele na piśmie. Bo to oni maja umowę z Gazomontazem.
        Ankra ma umowę na zarządzanie tylko częsciami Wspólnymi.
        Ale jest tez druga strona medalu. Ankra, jako profesjonalna firma powinna nam
        pomóc. Stworzyć upoważnienia dla Ankry od każdego właściciela, stworzyć
        zgłoszenie uesterek, przygotować pozew, zaproponować ekspertyze. Chociazby
        przykład w poniedziałek było spotkanie i na srodę miała być przygotowana
        uchwała - pełnomocnictwo dla Zarzadcy do reprezentowania właścicieli.
        I .... jak zwykle nie było.

Tyle rzeczy mogli zrobić a siedzieli cicho. Nasuwa sie wyjaśnienie samo.
        Wogóle wolno działają, a jak już coś zrobią to są to duperałki, typu zieleń,
        badź sprawy spieprzone. Pismow s. usterek wysłąne 6 lipca, faxem. Przeraża mnie
        to, to profesjonalna firma, a robi podstawowe błędy.

Moim zdaniem powinniśmy w tej sytuacji zmobilizować Ankrę do przygotowania
        dokumentów do sądu, tak na wszelki wypadek, stosownych uchwał, itp.
        Druga sprawa powinniśmy dokonać wyboru Zarządu Wspólnoty i powierzyć Zarządowi
        podejmowanie decyzji w kluczowych sprawach, takich jak właśnie wykonanie
        ekspertyzy, itp. Niestety domyślam się, ze to moze być trudne, wybrać Zarząd
        wśród mieszkańców i najgorsze przeprowadzic głosowanie. Pamietamy zbieranie
        głosów nad uchwałami z 2005 r.

Kolejna sprawa, Rado Wspólnoty poproście Ankrę o przygotowanie kopii umowy o
        powierzenie nieruchomości w zarządzanie, a ponadto kopii protokołu przekazania -
        przejecie nieruchomości pomiedzy Ankrą a Gazomontażem.

• fazowy Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMONTAZU 21.07.06, 13:28
          Kolejny przykład olewania naszych spraw. We srodę prosiliśmy Panią Wandę aby
          zwróciła uwagę na materiały budowlane i pojemnik pozostawione przez pracowników
          Gazomontażu na naszym terenie. Wjeżdżając dzisiaj na osiedle zauważyłem nie
          tylko pozostawione wcześniej rzeczy ale również dodatkowo dostaliśmy gratis
          kilka palet pustaków ceramicznych. Może zaczniemy z nich coś budować, bo jeżeli
          znajdują się na naszym terenie to chyba są nasze. Pisząc o usterkach które
          powinna zgłosić Ankra oczywiście myslałem tylko o częściach wspólnych.
          Natomiast uważam, że odpadający tynk z płyt balkonowych oraz przecieki tarasów
          jest tematem bardzo trudnym i występujący ogólnie a dotyczy nas wszystkich
          poniewarz nikt z nas ( mam nadzieję) nie chce mieszkać w budynku w strupy i
          wszechobecne plamy i zacieki.

Pozdrawiam
          • gusia18 Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMONTAZU 21.07.06, 13:32
            Zwłaszcza, ze za wady wykonawcze zapłacimy my w własnej kieszeni, o ile Ankra
            tym razem nic nie zrobi. A te prace są chyba jednymi z najdroższych.
          • michal.rada Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMONTAZU 21.07.06, 23:07
            Mnie tez strasznie zirytowały pustaki na paletach stojące tuż przy 3 bloku.
            Jeśli nie mają zgody administracji osiedla to jakim prawem wjezdzają i
            zostawiają materiały budowlane.
            To jest skandal wciąż traktują nasze osiedle jak swoją własność.
            Ciekawe czy administrator zwróciła im uwagę?
            Ja chyba znam odpowiedź na to pytanie.
            Pozdrawiam
            • gusia18 Re: ZGŁOSZENIE USTEREK DO GAZOMONTAZU 25.07.06, 09:48
              Wg. Pani Wandy, cegły maja zniknac dzisiaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka