Dodaj do ulubionych

ile za chrzest?

IP: *.acn.pl 22.08.03, 11:29
no właśnie jak w temacie - ile się daje księdzu w Warszawie za chrzest?
będę bardzo wdzięczna za podpowiedź
wiki
Obserwuj wątek
    • Gość: biskup co laska IP: *.mt.sfl.net 22.08.03, 13:10
      • Gość: Fester Adams ale nie mniej niż 1000zł :-) IP: 217.8.186.* 22.08.03, 13:16
        • Gość: wiki Re: ale nie mniej niż 1000zł :-) IP: *.acn.pl 22.08.03, 13:20
          nie jestem w stanie wyrazić wdzięczności za te odpowiedzi....
    • wszechwarszawiak Re: ile za chrzest? 22.08.03, 13:53
      dziewczynka:

100zł - kilogram

chłopiec:

150zł - kilogram
      • Gość: biskup Re: ile za chrzest? IP: *.mt.sfl.net 22.08.03, 14:08
        a chlopiec to z jajami czy bez?
    • Gość: okey Re: ile za chrzest? IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 14:32
      bez przesady to jest oficjalnie podany do wiadomości dochód miesieczny prymasa ?
    • Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:57
      Jezus udzielal chrztu nie otrzymujac za to zadnych pieniedzy- moim zdaniem do
      obowiazkow ksiedza nalezy udzielanie sakramentow. jesli chodzi o kwestje
      foinansowe-oni pracuja / uczac religji / i maja pensje,skaladka w kosciolach
      tez czesciowo pokrywa ich utrzymanie, nie maja zadnych rodzin na utrzymniu,
      wiec po co im kasa??? Mysle, ze ludzie ich tak ucza..., a ksiadz to
      przedstawiciel Chrystusa, ktory zyl w ubustwie / nie mowie w biedzie /.
      • tygrys01 Re: ile za chrzest? 22.08.03, 22:32
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Jezus udzielal chrztu nie otrzymujac za to zadnych pieniedzy- moim zdaniem do
        > obowiazkow ksiedza nalezy udzielanie sakramentow. jesli chodzi o kwestje
        > foinansowe-oni pracuja / uczac religji / i maja pensje,skaladka w kosciolach
        > tez czesciowo pokrywa ich utrzymanie, nie maja zadnych rodzin na utrzymniu,
        > wiec po co im kasa??? Mysle, ze ludzie ich tak ucza..., a ksiadz to
        > przedstawiciel Chrystusa, ktory zyl w ubustwie / nie mowie w biedzie /.
        =================
        Za chrzest dokladnie nic, zero. Za sakramenty się nie placi. Natomiast ofiara
        stosownie do twoich możliwości i zamożności. Jak robisz przyjęcie na
        kilkadziesiąt osob i stać cię na poniesienie kosztów kilkunastytysięcy zlotych
        lub więcej to możliwośći twoje są do tego adekwatne. Jak robisz chrzest w malym
        gronie i skromnie i nie stać cię na jakąkolwiek kasę to z całą pewnością ksiadz
        ochrzci ci dziecko za friko.=== Temat oboczny, nie wszyscy księża otrzymuja
        wynagrodzenie (pensje) z tytułu innych dzialalności, a jeść muszą wszyscy, i
        godzi się aby wspolnoty religijne łozyły na utrzymanie swoich kapłanow. Ksiadz
        tgo w klońcu nie żebrak lecz członek wspólnoty religijnej finansowany przez tę
        wspólnotę i godzi się aby jego standard życia nie odbiegał od średniego poziomu
        życia parafii. Oprocz jedzenia księża miewają jeszcze inne potrzeby takie jak
        odzienie, oplaty za mieszkanie, prąd, benzynę do samochodu (czasmi musi
        wyjeżdzać pilnie nawet w nocy do chorego), utrzymanie świątyni jak tacy
        niedzielnej na to jest zbyt mało. etc. Na zaspokojenie tych rożnorodnych
        potrzeb składa się ofiarę z okazji chrztu, ślubu, pogrzebu (z okazji a nie za.
        • Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 23:34
          znam przypadki, gdzie w kosciele jest tzw cennik, w ktorym sa napisane ceny
          chrztow slubow, pogrzebow. Wiem, ze nie wszedzie tak jest. Co do pracy ksieza
          dziela sie - nie ma ksiedza, ktory nie uczylby religi w szkolach, no moze
          proboszcz nie udziela lekcji z racji innych obowiazkow(nie wiem jak w
          przypadku braci zakonnych )
    • Gość: wujek Re: ile za chrzest? IP: *.coi.waw.pl 23.08.03, 00:19
      taca nie jest przeznaczana tylko na prywatne wydatki księży ale opłaca się z
      niej np. oswietlenie kościoła
      tzw. ofiary nie sa przymusowe (podobnie jak łapówki np. dla lekarzy)i kazdy
      daje ile uważa za stosowne - należy jednak pamietać że udzielanie sakramentów
      jest formą działania na rzecz wspólnoty jaka jest parafia.
      przy okazji czy nie jest to np. śmieszne jak ludzie średnio zamożni rzucają na
      tace w niedzielę np. 50 groszy
      jeśli zaś ksieżom żyje się tak super to czemu narzekający nie wstąpili do
      seminarium?
      • Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 15:38
        kto narzeka??? 1000zl za chrzest???? Przeciez ja nawet tyle nie zarabiam. To
        co kto daje /i liczenie komus czy daje 50 groszy czy wiecej, nie jest
        wporzadku / to indywidualna sprwa kazdego, ale robienie cennikow za udzielenie
        sakramentow nie jest w porzadku.
      • Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 15:46
        A coby pan powiedzial na taka sytuacje - przed plebania stoja
        dobre /drogie /samochody nalezace do ksiezy, a na msze do Kapliczki, ktora
        znajduje sie jakies 4 km od plebani parafianie ksiedza dowoza wlasnymi autami.
        To po co w takim razie samochod ksiadzu jesli on uzywa go do celow prywatnych
        zwiazanych z jego osoba??????? Przeciez koszty utrzymnia auta dla kazdego
        ksiedza sa duze / o tym posiadacze 4 kolek dobrez wiedza/, a mozna by
        wykozystac rozsadniej skladki- np na pomoc biednym. Nie mowie, ze wszedzie sie
        zdarzaja takie sytuacje, ale sa one czeste, zwlaszcza na poludniu Polski.

• Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.acn.pl / 10.67.4.* 23.08.03, 15:55
      Ostatnio było 500. W każdym razie na Pradze
      • Gość: ja Re: ile za chrzest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 22:32
        to nie fair podszywac sie za kogos, nie mozesz sobie wymyslic ksywy albo dodac
        do niej dodatkowego znaczku dla rozruznienia???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka