23.04.12, 10:57
KARY ZA WYKROCZENIA DROGOWE

Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi – 0,00%

Prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu lub narkotyków traktowane jest jako przestępstwo. Karane jest grzywną

w wysokości od 25.000 do 50.000 CZK + 7 punktów karnych i zatrzymaniem prawa jazdy na okres od 1 roku do 2 lat.

Przykładowa wysokość mandatów pobieranych na miejscu za wykroczenia drogowe:

- używanie antyradarów – do 100 000 CZK

- nieużywanie pasów bezpieczeństwa lub kasku ochronnego (motocykliści), przewożenie dzieci bez odpowiedniego zabezpieczenia – 2 000 CZK + 2 pkt.karne

- prowadzenie rozmowy z telefony komórkowego bez urządzenia głośnomówiącego – 1 000 CZK + 3 pkt.karne

- przekroczenie prędkości – od 1 000 do 10 000 CZK + 5 pkt.karnych.

System punktów karnych w skali 1 do 7: po otrzymaniu 12 punktów kierowca – obywatel czeski – traci prawo jazdy. Cudzoziemiec po otrzymaniu 12 punktów nie będzie mógł prowadzić pojazdów na terytorium Czech przez okres do 1 roku (naruszenie zakazu grozi karą od 25.000 do 30.000 CZK).

PS. Nie wiem zazdrościć im czy się cieszyć że to nie u nas?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Czechy 23.04.12, 11:21
      Przytakich przepisach i sankcjach na Czeskich drogach powinny rodzic sie dzieci :P
    • nazimno Ciekawe, jakby to skomentowal Szwejk. 23.04.12, 11:39
      Kary wyzsze, niz za zamach na cesarza Franciszka Jozefa.

Niżej podpisani lekarze sądowi ustalają całkowitą tępotę umysłową i wrodzony kretynizm przedstawionego wyżej wymienionej komisji Józefa Szwejka, która to tępota wyraża się takim słowy jak np.: "Niech żyje cesarz Franciszek Józef I!" - co samo przez się wystarcza do oświetlenia stanu umysłowego Józefa Szwejka jako notorycznego matołka. Niżej podpisana komisja proponuje zatem: 1. Umorzyć dochodzenie przeciwko Józefowi Szwejkowi. 2. Odesłać Józefa Szwejka do kliniki psychiatrycznej dla ustalenia, jak dalece jego stan umysłowy może stać się niebezpieczny dla otoczenia.

• rekrut1 Re: Ciekawe, jakby to skomentowal Szwejk. 23.04.12, 16:04
        Nie wiecie przypadkiem na którym miejscu w wypadkowości plasują się Czesi?
        • nazimno Jeszcze "nie wiecie". 23.04.12, 16:08
          Jak bede miec dluzszy "time-slot", to znajde.
        • nazimno Oto statystyka wypadkow smiertelnych: 23.04.12, 16:27

www.tispol.org/lifesaver/european-road-safety-situation/road-deaths-2008-2011
          • nazimno Alfabetycznie, oczywiscie... 23.04.12, 16:28
            Ale juz na pierwszy rzut oka widac.
            • rekrut1 Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 23.04.12, 19:15
              Warto dodać że Czesi podjeli "radykalną walkę z kierowcami" w 2009r.
              2008 - 1076
              2009 - 992
              2010 - 753
              2011 - 707

????????????
              • nazimno Sa istotne roznice. 24.04.12, 10:20
                ( mentalnosc, siec drog, stopien zmotoryzowania /od lat/ liczba mieszkancow,...)
              • emes-nju Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 11:21
                rekrut1 napisał:

> Warto dodać że Czesi podjeli "radykalną walkę z kierowcami" w 2009r.

Zdaje sie, ze wlasnie w tym roku emes odwiedzil naszych poludniowych sasiadow.

Zaskoczylo emesa, ze nie wie jak jechac. Emes jadac na pamiec, nie ogladajac sie na precyzyjnie prowadzace do celu drogowskazy (nie wymagajace, jak nasze kolo Wrocka, myslenia, a tylko czytania), zgubil sie kompletnie. Na usprawiedliwienie emesa napisze, ze emes doskonale znal trase, ktora jechal (swiatowiec emes wielokrotnie wlasnie przez Czechy jezdzi w rozne poludniowe strony), a do tego korzystal z uaktualnionej tydzien przed wyjazdem nawigacji, ktora wyprowadzile emesa w sam srodek niczego, ze szczegolnym uwzglednieniem rozleglego pola ziemniakow ;)

Reasumujac - tempo budowy i modernizacji (bez wysepek!) drog w Czechach bylo (a moze nadal jest) imponujace. Mysle, ze moze to wplywac (nieznacznie, prawie niezauwazalnie) na bezpieczenstwo ruchu.
                • jureek Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 15:28
                  emes-nju napisał:

> Reasumujac - tempo budowy i modernizacji (bez wysepek!) drog w Czechach bylo (a
                  > moze nadal jest) imponujace. Mysle, ze moze to wplywac (nieznacznie, prawie ni
                  > ezauwazalnie) na bezpieczenstwo ruchu.

Przed 2009 rokiem oczywiście nie modernizowali i nie budowali.
                  A co do owysepkowania, to jeżeli znasz Czechy z przejazdu tranzytem na południe Europy, to masz takie same podstawy do wypowiadania się na ten temat, jak ktoś, kto polskie drogi zna tylko z przejazdu z zachodu na Górny Śląsk.
                  Jura
                  • emes-nju Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 15:45
                    Mam o tyle podstawy, ze w Czechach glowne kierunki tranzytowe sa w znacznym stopniu wpuszczone na autostrady/dogi szybkiego ruchu. Nawet wiec jezeli wysepkuja swoje jednojezdniowki, to nie robia tego na drogach, dla ktorych nie ma (taniej - to nie Polska) alternatywy.
                    • jureek Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 15:59
                      emes-nju napisał:

> Mam o tyle podstawy, ze w Czechach glowne kierunki tranzytowe sa w znacznym sto
                      > pniu wpuszczone na autostrady/dogi szybkiego ruchu.

To, co wyżej napisałeś (choć nie do końca tak jest, bo i w Czechach są kierunki tranzytowe obsługiwane przez jednojezdniówki) pokazuje własnie, że nie masz podstaw do porównywania, bo porównujesz jabłka z gruszkami, tzn. czeskie autostrady i drogi szybkiego ruchu z polskimi jednojezdniówkami.
                      Jura
                      • rekrut1 Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 16:40
                        Może źle zostałem odczytany,nie chciałem powiedzieć że to tylko drakońskie kary przyczyniły się do poprawy bezpieczeństwa.Na pewno infrastruktura (w której osobiście pokładam duże nadzieje)odegrała swoją role.
                        Lubię zwiedzać,włóczyć się bez celu(jeździć).Troszkę po tych Czechach pojeździłem i naprawdę nie widziałem nigdzie wysepki powiązanej z oddzielnym paskiem(napisałem paskiem bo bardzo krótki) do skrętu w lewo w polną drogę co u nas nagminne. :))
                        Sporo jeździłem po Słowacji (zwiedziłem wszystkie zamki i prawie wszystkie jaskinie),wierzcie mi po wyjeździe z tego pięknego kraju bodaj do Czech zawsze odczuwam ulgę,poprawę samopoczucia i komfortu psychicznego z powodu opuszczenia policyjnego kraju. :(
                        Być może tylko ja tak to odbieram ale mam wrażenie że ten niewielki kraj żyje głównie z mandatów nakładanych tak na swoich obywateli jak i cudzoziemców.
                      • emes-nju Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 16:56
                        Po Czechach troche sobie pojezdzilem. Fakt, ze ostatnio w 2009 (w zeszlym roku zahaczylem o pomijalnie maly kawalek), ale jednak.

Wysepek w szczerym polu nie zauwazylem. Zauwazylem za to potezne, i w Polsce smiertelnie grozne! rozszerzenia drog glownych przy skrzyzowaniach. Widocznie praktyczni Czesi uznali, ze wysepka moze niedostatacznie kogos do czegos zniechecic i lepiej, zeby ewentualny pirat wyprzedzajacy na skrzyzowaniu siebie i innych nie zabil, co stoi w jawnej opozycji do polskiej idei, ze wysepka kogokolwiek do czegokolwiek zniecheci.

Byc moze jedna z przyczyn radykalnej poprawy bezpieczenstwa na Czeskich drogach nalezy upatrywac tez w tym, ze nie bawia sie w rozwiazania ideologiczne (poprzez mityczne "zniechecanie" uniemozliwic piratom piracenie), a produkuja rozwiazania sprawdzajace sie w praktyce. Od budowania drog szybkiego ruchu, po NIE budowanie szykan w osi jezdni.
                        • jureek Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 17:01
                          emes-nju napisał:

> Byc moze jedna z przyczyn radykalnej poprawy bezpieczenstwa na Czeskich drogach
                          > nalezy upatrywac tez w tym, ze nie bawia sie w rozwiazania ideologiczne (poprz
                          > ez mityczne "zniechecanie" uniemozliwic piratom piracenie), a produkuja rozwiaz
                          > ania sprawdzajace sie w praktyce.

O cholera, tego się nie spodziewałem, że Emes uzna drakońskie mandaty i zerową granicę dopuszczalnych promili za rozwiązania sprawdzające się praktyce.
                          Jura
                          • emes-nju Re: Alfabetycznie, oczywiscie... 24.04.12, 17:06
                            Emes pisal o infrastrukturze, a nie o mandatach i kompletnym kretynizmie jakim jest zerowy limit alkoholu. Dlaczego jest to kretynizm, pisalem juz gdzie indziej.
                            • rekrut1 Re: Przepisy w Niemczech 24.04.12, 18:20
                              Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi – 0,05%
                              Nowi kierowcy, posiadacze praw jazdy mniej niż 2 lata oraz młodzi – poniżej 21 roku życia – 0,00%. Dotyczy to również kierowców zagranicznych. Jeżeli zostanie u nich wykryty alkohol we krwi to karani sa mandatem w wysokości 250 Euro, dwoma punktami karnymi oraz przedłużeniem okresu próbnego posiadania prawa jazdy o kolejne 2 lata.

Kierowca, u którego stwierdzono zawartość alkoholu we krwi powyżej 0,5% ale nie przekraczającą 0,09% karany jest mandatem w wysokości:
                              - 500 Euro przy pierwszym zatrzymaniu (plus zatrzymanie prawa jazdy na okres 1 miesiąca + 4 pkt.karne).
                              - 1000 Euro przy drugim zatrzymaniu
                              - 1500 Euro przy zatrzymaniu po raz trzeci
                              Takie same kary dotyczą jazdy pod wpływem narkotyków.

• nazimno Re: Przepisy w Niemczech 25.04.12, 09:58
                                Popraw sie rekrucie1, gdy chodzi o promille/procenty.
                                Bo: "
                                > Kierowca, u którego stwierdzono zawartość alkoholu we krwi powyżej 0,5%

jest juz tylko preparatem anatomicznym zakonserwowanym alkoholem.

Oryginal:

Einen Promillerechner finden Sie unter www.promillerechner.de.

Alkoholgehalt im Blut (Mindeststrafen)

ab 0,3 bis unter 0,5 Promille: nicht strafbar, wenn keine Anzeichen für Fahrunsicherheit vorliegen und es nicht zu einem Unfall kommt; strafbar bei Anzeichen von Fahrunsicherheit oder bei Beteiligung an einem Unfall mit 7 Punkten und Geld- oder Freiheitsstrafe und Führerscheinentzug

ab 0,5 Promille: 500,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
                                bei Eintragung von bereits einer Entscheidung 1.000,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot
                                bei Eintragung von bereits mehreren Entscheidungen 1.500,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

ab 1,1 Promille: Geldstrafe oder Freiheitsentzug, 7 Punkte, 6 Monate bis 5 Jahre Entzug der Fahrerlaubnis

Bei Ersttätern sind bei einem Entzug der Fahrerlaubnis ein bis zwei Netto-Monatslöhne und eine Sperrfrist von 6 bis 12 Monaten üblich.

Für Fahrer, die jünger als 21 Jahre und/oder noch in der Probezeit sind, gilt jetzt die Null-Promille-Grenze.
                                Verstöße dagegen werden mit 250 Euro, 2 Punkten
                                und während der Probezeit mit Aufbauseminar und Probezeitverlängerung bestraft.

Auf dem Fahrrad wird ab 1,6 Promille eine MPU fällig.
                                Beim Nichtbestehen ist der Auto-Führerschein weg.
                                Mit Unfallbeteiligung oder Ausfallerscheinungen wird es ab 0,3 Promille teuer, den Führerschein verliert man im Normalfall als Ersttäter erst ab 1,6 Promille nach nicht bestandener MPU.

Berauschende Mittel
                                Dazu gehören: Cannabis, Heroin, Kokain, Morphin, Amphetamine, Ecstasy
                                500,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
                                bei Eintragung von bereits einer Entscheidung 1.000,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot
                                bei Eintragung von bereits mehreren Entscheidungen 1.500,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

Achtung:
                                Der Genuss von harten Drogen (auch außerhalb des Straßenverkehrs)
                                führt im Normalfall zum Entzug der Fahrerlaubnis.
                                Ein hoher Wert beim Cannabis-Abbauprodukt (THC-COOH) kann zum Führerscheinentzug
                                führen, weil dies einen regelmäßen Konsum anzeigt.
                                Wird man beim Fahren unter Drogen erwischt, droht ein Drogenscreening oder die MPU.

• rekrut1 Re: Przepisy w Niemczech 25.04.12, 14:17
                                  Też to zauważyłem,ponieważ wpisałem to na zasadzie kopiuj/wklej odpuściłem sobie poprawianie oryginału(PZMot).
                                  Chciałem pokazać dysproporcje w podejściu do zagadnienia,to co dla jednych drobnostka inni za to samo gotowi są "zlinczować". :D
                                  • nazimno Niezaleznie od "marginesu wolnosci" 25.04.12, 14:20
                                    NIGDY nie jezdze, nawet po malym (0.33) piwie.
                                    A moglbym, teoretycznie.

• rekrut1 Re: Niezaleznie od "marginesu wolnosci" 25.04.12, 16:14
                                      I tak trzymaj! Ktoś w końcu musi być trzeźwy na drodze :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka