Dodaj do ulubionych

2 piwa wieczorem

22.06.13, 18:10
Witam mam pytanie do doswiadczonych kierowcow. Oczywiscie po wypiciu alko nie wsiadam za kolko,ale prosze doradzcie z wlasnego doswiadczenia bo w alkomaty wirtualne nie wierze, te na allegro na ktore byloby mnie stac podobno sa nic nie warte,a na komisariat nie chce chodzic bo robia laske-owszem po ostro zakrapianej imprezie jakbym miala wsiasc za kolko na nastepnyndzien to juz bym poszla na komisariat i sie upierala o badanie,ale mnue chodzi o 2 piwka wypite wieczorem o godz 22-24 i potem czy kolo 8-9 mozna na spokojnie wsiasc do auta, chyba 9 godzin wystarczy? Kobieta 26 lat, 50 kg.
Obserwuj wątek
    • nazimno Kalkulator 22.06.13, 19:27

www.globalrph.com/bac.cgi
    • nazimno I polski kalkkulator: 22.06.13, 19:31

alkomatonline.republika.pl/
    • nazimno Na marginesie: od wczoraj juz mamy lato !!! 22.06.13, 19:33
    • rapid130 Re: 2 piwa wieczorem 22.06.13, 20:58
      Policytujmy się na alkomaty...
      alkomaty.biz/index.php?p=virtualalyser
      Nie, nie jest doświadczony w piciu i (X godzin później) jeżdżeniu. :D

Z wirtualnego obliczenia wynika, że w twoim przypadku lepiej jednak ograniczyć się do 1 piwa.
    • nazimno ...ach te polskie litery.... 22.06.13, 23:34
      Ze az zacytuje: " a na komisariat nie chce chodzic bo robia laske"

W takim kontekscie to jednak dylemat - pojsc czy nie pojsc....
      • qqbek Re: ...ach te polskie litery.... 22.06.13, 23:47
        nazimno napisał:

> W takim kontekscie to jednak dylemat - pojsc czy nie pojsc....

Ja bym poszedł.
        A co do dwóch piw 22-24 i jazdy o 8-ej, w wykonaniu skromnej rozmiarowo dziuni - jednak bym się wstrzymał. U płci pięknej i Azjatów metabolizm C2H5OH jest ciutkę gorszy, niż u zdrowej części populacji. Ja, jako ważący ponad 70kg samiec, po 2-ch piwach odczekuję minimum 6 godzin.
        • nazimno Kalkulator tez radzi tej Pani wstrzymac sie od 23.06.13, 12:02
          jazdy.

Ponadto istnieje tzw. odchylenie osobnicze, zwiazane z poziomem enzymow w organizmie
          i z tego powodu mozna sie niezle przeliczyc, nawet, jesli kalkulator nie ma nic przeciwko
          zasiadaniu za kolkiem.

• rapid130 100 % racji 23.06.13, 13:42
            W zasadzie każdy kierowca popijający powinien zrobić sobie indywidualną próbę, żeby określić w jakim tempie spala alkohol.

Kiedyś rankiem, po wieczorno-nocnej imprezie zlotowej, kilku panów miało objawy zatrucia alkoholowego, zaś dwie panie (też słusznie, ale bez przesady popijające) były dziarskie i świeże. Normalnie to one dostałyby kluczyki do rączki, gdyby nie... alkomat. Taki dobrej klasy.

Badanie panów wykazało... 0,0 promila. :O
            Obie panie miały wyniki... 0,98 i 0,99 promila (tak, piły razem. :D).
    • tbernard Re: 2 piwa wieczorem 24.06.13, 11:44
      2 piwka, to niezbyt precyzyjne. Piwka bywają o mocach w przedziale 4%-9%. Piwka bywają w butelkach 0,6l 0.5l 0,3l. Tak więc 2 piwka z butelek 0,3l o mocy 4% nijak się mają do 2 piwek z butelek 0.6 o mocy 9%.
      • nazimno Na marginesie. Taaakieee piwko ! 24.06.13, 12:34

www.yatego.com/getraenkeshop-bormann/p,4e8833fb155b7,46c067407f5667_1,2-partydosen-koenig-pilsener-a-5-0l-dose-5-liter
    • jerzy.jan Re: 2 piwa wieczorem 24.06.13, 22:10
      Witam, jeżeli są to naprawdę 2 piwa i 9 godzin przerwy, to nie powinno byc problemu, wazne też, aby zjeść rano śniadanie, aby ostatnim posiłkiem nie było piwo.
      • nazimno Jedzenie sniadania nie ma zadnego znaczenia 24.06.13, 22:25
        To sa przesady pokutujace w narodzie spozywajacym alkohol od wiekow.

Zawartosc alkoholu we krwi uzalezniona jest od metabolizmu oraz poziomu
        pewnych szczegolnych enzymow odpowiedzialnych za przetworzenie alkoholu na inne
        substancje przyswajalne przez organizm.

Procesy takie uzaleznione sa od osobniczych cech organizmu, ktore ogolnie
        u czlowieka zdrowego mieszcza sie w "oknie" wartosci usrednionych.

Na takich wartosciach opieraja sie kalkulkatory dajace wyniki orientacyjne.
        Wynik chwilowy i dokladny daje tylko analiza probki krwi.

• nazimno Enzym 24.06.13, 22:38

www.biotechnolog.pl/dehydrogenaza-alkoholowa
          • zarazwiosna Re: Enzym 27.06.13, 09:04
            Witam, no tak ,ale przecież chyba te róznice w spalaniu alkoholu między organizmami, które są rózne w zależności od płci, enzymów itp nie mogą być aż tak drastyczne ,że jeden spali jedno piwo w ciągu 3 godzin a inna osoba w 7? Ja zawsze biorę poprawkę na wirtualny alko. Z ciekawości po ostatnim grillu na którym wypiłam o 13ej dwa piwa 6 % po 500 ml, potem reddsa 4,5 % 500 ml o 15ej i o 22ej piwo 500 ml 6% i takie samo jeszcze o 24:00, to o 10:30 na komisariacie miałam 0,00. Tak więc chyba spokojnie mogę wieczorem wypić dwa piwa i kolo 9:00-10:00 jechać, czy jednak nie i z akażdym razem latac na alko na komisariat?
            • nazimno Co do komisariatu. 27.06.13, 09:45
              Jesli tam jest paru kawalerow, to mozesz latac nawet czesciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka