bimota 26.04.16, 12:27 Kolejny kretyn i kolejna glupia dyskusja o jezdzie lewym pasem: epoznan.pl/news-news-66556-Nerwowo_na_A2_szybki_i_wsciekly_kierowca_BMW#formularz I niech mi ktos udowodni, ze BMW nie przyciaga kretynow... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Re: znow BMW i lewy pas 26.04.16, 12:47 "Psychicznych" jest od cholery, a ostatnio - coraz wiecej. Wystarczyloby olac glupka juz na samym poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 26.04.16, 14:05 Gość nagrywający wyprzedzał, a że nie robił to na zasadzie dojazdu do dupy i dopiero wskok na pas lewy, to już mu zarzucają, że ciągle się snuł lewym pasem. No i BMW niby zdążyło go wyprzedzić tym prawym, ale było to wyprzedzenie takie z wjazdem przed nos (już pomijając kwestię złośliwego późniejszego hamowania). Gość w BMW to niezrównoważony psychicznie i niebezpieczny dla otoczenia osobnik. Chociaż nie za bardzo widzimy co było wcześniej z tyłu. Być może miał możliwość zjechania i puszczenia i zajęło by to chwilkę, czubek by sobie pojechał w siną dal a on by dalej mógł kontynuować wyprzedzanie swoim tempem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: znow BMW i lewy pas 26.04.16, 15:50 Psychicznych rutynowo OLEWAM i puszczam wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 26.04.16, 19:51 Też tak się staram. Ale czasem jest tak, że trzeba by dość mocno wyhamować aby między tiry schować się, tylko dlatego, że jaśnie panu kupa do mózgu podchodzi i mu się swobodny przejazd należy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 26.04.16, 17:19 MI NIEDAWNO TEZ PACAN Z BMW TAK ZAHAMOWAL ZA TO, ZE GO NIE WPUSCILEM JAK SIE WPIEPRZAL Z PASA DO LEWOSKRETU. MUSZE SIE POSTARAC NASTEPNYM RAZEM WJECHAC TAKIEMU W ZADEK, TYLKO WCZESNIEJ KAMERKA I POZWOLENIA NA BRON... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz bo trzeba zapie... 27.04.16, 08:33 motoryzacja.interia.pl/raporty/raport-polskie-drogi/wiadomosci/news-stare-bmw-mlody-kierowca-lyse-opony,nId,2191142 ja dużo lepsze opony wyrzucałem na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 10:54 Nauczyciel z hasłem na ustach "ja, przepisowo 140 km/h lewym pasem" trafił na swojego profesora w BMW. :) Jeden zasłużył na drugiego. Wygląda, że na szczęście nikt postronny nie ucierpiał. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: znow BMW i lewy pas 29.04.16, 12:24 Od 10:26:20 do 10:27:10 cały czas wyprzedzał? W taki sposób to można całą Polskę przejechać wyprzedzając, bo zawsze w odległości 2km znajdzie się coś do wyprzedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 29.04.16, 12:46 TAK. POZA TYM CZYTAJ CO SIE PISZE ZANIM ZADASZ GLUPIE PYT... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 14:49 A co niby nieprawidłowego zrobił ten którego przezywasz "nauczyciel"? Skoro wyprzedzając jechał 140, czyli zgodnie z prawem nie mógł szybciej, to tylko tępak może nazwać go zawalidrogą blokującym ruch. Bo zbyt wcześnie zjechał na lewy w celu wyprzedzenia wolniejszego? Oczywiście według tępogłowych jedyne prawidłowe wyprzedzenie, to dojechać na kilka metrów do dupy i dopiero wtedy pas zmienić. Zaś powrót na pas po wyprzedzeniu, to też na sam styk przed samym nosem wyprzedzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: znow BMW i lewy pas 29.04.16, 14:07 A skąd wiadomo, że jechał 140? Z jego własnych zeznań? A może tylko wydawało mu się, że jedzie 140, a faktycznie jechał np. 130? Może kierowca BMW, dzięki GPS, dysponował dokładniejszym pomiarem, a dodatkowo jeszcze pamiętał, że istnieje margines 10km/h? Czasem dziwię się, jak mogą tłumaczyć się wyprzedzaniem kierowcy, z których zachowania wynika, że uważają, że tylko oni są na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 02.05.16, 21:54 Może wyjaśnię bo z tych dywagacji które wciskasz wnoszę, że możesz tego nie wiedzieć. 140 to jest maksymalna dozwolona prędkość, jak są ku temu warunki. Jeśli więc ktoś wcześniej rozpoczął wyprzedzanie jadąc w przedziale od 130 do 140 a temu z tyłu z tego powodu gó... zaczyna do mózgu się przelewać, to niech ten z tyłu zamontuje sobie sracz pod fotelem kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 16:12 Jak ktoś chce sobie pociskać PONAD limit to to jest tylko i wyłącznie jego problem. co innego jakby ktoś się ślimaczył po lewym, dajmy na to, 100-120. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 21:28 TEZ MA PRAWO, JESLI WYPRZEDZA. CHOC WTEDY FAKTYCZNIE JESTEM W STANIE NAWET TROCHE ZWOLNIC I ZJECHAC... Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 11:06 Jeszcze raz przestrzegam przed antagonizowaniem kierowców z powodu marki. To dotyka tych, którzy normalnie jeżdżą samochodami marek "nieprawilnych", a wbrew powszechnemu mniemaniu, jest to grupa przeważająca. Inni ich nie wpuszczają, utrudniają życie, zachowują się po chamsku, nie mając ku temu bezpośredniego powodu - tylko dlatego, że mają z tyłu głowy wyryte gwoździkiem hasło "BMW = kretyn". Bardzo możliwe, że autor filmu zjechałby na prawy pas i pozwolił się wyprzedzić sprawniej, gdyby zobaczył w lusterku samochód innej marki. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 11:31 rapid130 napisał: > Bardzo możliwe, że autor filmu zjechałby na prawy pas i pozwolił się wyprzedzić > sprawniej, gdyby zobaczył w lusterku samochód innej marki. Niby dlaczego miał zjeżdżać na prawy pas, skoro sam wyprzedzał? Ten z tyłu to był pojazd uprzywilejowany, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 12:09 NO WLASNIE... A CHYBA SIE KIEDYS O TO KLOCILISMY, GANILES MNIE, ZE JEZDZE LEWYM PASEM... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 12:14 bimota napisał: > NO WLASNIE... A CHYBA SIE KIEDYS O TO KLOCILISMY, GANILES MNIE, ZE JEZDZE LEWYM > PASEM... Ganiłem jazdę lewym pasem, gdy się nie wyprzedza. A ten wyprzedza, więc jest to inna sytuacja. Gdy już wyprzedzi, to powinien zjechać na prawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 13:21 A CO W TYM ZLEGO, JESLI SIE NIKOMU NIE WADZI ? POZA MENTALNYMI MUTANTAMI... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 13:41 bimota napisał: > A CO W TYM ZLEGO, JESLI SIE NIKOMU NIE WADZI ? POZA MENTALNYMI MUTANTAMI... Co złego jest w jeździe lewą stroną drogi dwukierunkowej, jeśli nikomu to nie wadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 15:02 jureek napisał: > bimota napisał: > > > A CO W TYM ZLEGO, JESLI SIE NIKOMU NIE WADZI ? POZA MENTALNYMI MUTANTAMI. > .. > > Co złego jest w jeździe lewą stroną drogi dwukierunkowej, jeśli nikomu to nie wadzi? No właśnie, przecież w Polsce jeśli miejsce jest, to prawo dopuszcza wyprzedzanie prawym pasem na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu. Czyli w niczym nie przeszkadza. A jeśli miejsca nie ma, to przeszkadza na takiej samej zasadzie: "wszyscy spieprzać bo ja panisko chcę sobie bez przeszkód jechać i pas ma być dla mnie pusty". Albo w dowolnej kolejce przegonić przemocą wszystkich tych którzy śmieli się ustawić wcześniej. Czyli w zasadzie nawet permanentny lewopasmowiec w Polsce przeszkadza tylko mentalnym MUTANTOM, jak to bimota określił. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 18:20 Co złego jest w jeździe lewą stroną drogi dwukierunkowej, jeśli nikomu to nie wadzi? NIE WIEM, MOZE MNIE OSWIECISZ... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 18:24 bimota napisał: > Co złego jest w jeździe lewą stroną drogi dwukierunkowej, jeśli nikomu to nie w > adzi? > > NIE WIEM, MOZE MNIE OSWIECISZ... Nieprzewidywalność jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 18:43 bimota napisał: > NA PUSTEJ DRODZE ?? Na pustą drogę może ktoś chcieć wjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 19:06 moze, moze moze... meteory tez zawsze na lewy spadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 21:40 > > NA PUSTEJ DRODZE ?? > > Na pustą drogę może ktoś chcieć wjechać. W kontekście autostrady lub drogi ekspresowej dwujezdniowej, to właściwie argument dla lewopasmowca. On kulturalnie ułatwia wjazd tym z rozbiegówki. Odpowiedz Link Zgłoś
poohdell Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 12:43 BMW idiota spotkał na swoim mentalnie przydzielonym lewym pasie innego, który tez uwaza, że się lewym jeździ, jak się jedzie szybko. Moze i wyprzedzał, ale później na filmie widac, że czy trzeba czy nie, to jednak lewym jedzie. Wnioskuję, że pewnie słuzbowa Octavia, bo one tez mają zwykle w wyposażeniu dodatkowym pakiet LEFT LANE OCCUPATION. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 15:06 Piszesz, że nawet jak nie wyprzedzał, to bez powodu jechał lewym. A możesz sensownie uzasadnić komu tym przeszkadzał, skoro prawo w Polsce dopuszcza wyprzedzenie kogoś takiego po prawej stronie? Jeszcze raz podkreślę warunki: gdy jechał lewym bez powodu, czyli nie wyprzedzał i na prawym puściutko. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 27.04.16, 18:25 NO NIEE... JEST ZASADA, PISANA CZY NIE, ZE POZA ZABUDOWANYM WYPRZEDZA SIE LEWYM. WYPRZEDZANIE PRAWYM JEST WG MNIE W TEJ SYTUACJI BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE. ALE NI CHU CHU NIE POJMUJE CO ZLEGO W LEWOJEZDZIE GDY W PROMIENIU 200 M. NIKOGO NIE MA... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 10:22 Mowilem, ze steruja Toba nawyki. Idz na odwyk. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 11:17 Porabalo ci sie wszystko na temat jazdy lewym pasem, wiec tych twoich bredni wszyscy juz maja dosc. Szkoda, ze tego nie kumasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 11:34 Moment, tu nikt nie pisze, że należy jeździć lewym pasem. Ja też nie jeżdżę, jak mam możliwość swobodnej jazdy prawym. Chodzi tylko o sam fakt, co innych tak boli, gdy jest pusto a ktoś sobie jedzie lewym pasem. Mi taki lewopasmowiec zwisa kompletnie gdy mogę go prawym pasem wyprzedzić i po prostu wyprzedzam. Nie rozważam za bardzo bezzasadność takiej jego jazdy. Korzystam z możliwości jakie polskie prawo daje i prawdę mówiąc nie miałem z tego powodu jakichś sytuacji podbramkowych, abym musiał się ratować mocnym hamowaniem lub zahaczaniem o pobocze. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 12:14 Mnie tez lata kolo "..." "taki notoryczny" (Szwejk i zaswiadczenie komisji lekarskiej) lewopasowiec. Niemniej jednak - jesli juz jedzie sierota lewym pasem, gdy prawy jest calkowicie wolny po horyzont, to nie rozumiem, dlaczego nie mialby sobie jechac prawym pasem na tej samej zasadzie decyzyjnej, gdy jedzie lewym. A przynajmniej byloby to zgodne z zasada prawego pasa. Roztropek - lewopasowiec pozbawiony jest zdolnosci konsekwentnego wyslenia. I dlatego tacy "mi lataja kolo". Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: znow BMW i lewy pas 28.04.16, 13:03 CZYLI WSZYSTKO JEST ZLE, BO TY NICZEGO NIE ROZUMIESZ... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz klasyka 02.05.16, 14:00 wypadek BMW klasyka. najpierw hamuje na mokrym na zakręcie, a później daje w pedał :> to się musiało tak skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: klasyka 02.05.16, 14:28 + sraczka wyprzedzaczka i odstep od poprzednika w tych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 02.05.16, 16:15 Chyba było coś jeszcze. Może zawieszenie, może opony. Samochód jadący przed nim z taką samą prędkością przejechał. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 02.05.16, 16:29 20 lat jeżdżę rwd i nie raz coś takiego widziałem. Ostatnio koleś w skosił słupek w BMW jak wyjechał spod supermarketu i wcisnął gaz jeszcze na skręcie. Zerwanie przyczepności przez dodanie gazu równa się zaciągnięciu ręcznego w FWD. Częsty błąd gości, którzy uczyli się jeździć w FWD i się przesiedli do mocnego RWD, a nie zmienili nawyków. Noga z gazu w tym momencie to błąd, bo odciąża się oś tylną i jeszcze bardziej spada tam przyczepność i poślizg się pogłębia. Jak widać na obrazku. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 02.05.16, 17:09 Więc jednak na forum obok ktoś miał rację. FWD jest lepsze od RWD. Zresztą widać w tym filmie że samochód jadący przed nim z taką samą prędkością przejechał bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 02.05.16, 21:49 Zależy gdzie i jak, ale prawdą, jest że przy podsterowności w FWD hamowanie jako naturalny odruch jest dobrym rozwiązaniem, bo się dociąża oś która się ślizga. Jakby ten idiota w BMW nie robił dziwnych ruchów to by to przejechał jak każdy. W FWD pewnie by go zniosło na te auto z boku przodem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 10:10 Nie widać dziwnych ruchów w wykonaniu kierowcy czy jak wolisz idioty w bmw. Dlatego uważam że coś w stanie technicznym mogło przyczynić się do takiego zachowania samochodu. Szczególnie biorąc pod uwagę czym jechał i jaka sławę mają te samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 02.05.16, 22:14 a dokładniej, RWD ma lepszy rozkład masy i przez to większy zapas bezpieczeństwa na zakręcie, ale wymaga myślącego człowieka za kierownicą, bo łatwiej ten zapas przekroczyć, bo praw fizyki pan nie zmienisz. Sam dwukrotnie wyciągałem kolesi z rowów, jak próbowali za mną pokonać ośnieżony zakręt i kończyli przodem w zaspie. Jeden próbował zrobić to samo co ja na ośnieżonym parkingu :> Ja skręciłem. On nie. FWD kończą zazwyczaj tak: Wpadł w poślizg i uderzył w płot. Pytanie dlaczego ameby w RWD chcą łamać prawa fizyki? To już pewnie temat na jakąś rozprawę socjologiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 10:53 Aż chce się powiedzieć że RWD kończy zazwyczaj tak Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 12:37 Znaczy twierdzisz, że kierowcy RWD częściej giną? Dla mnie to dość odważne stwierdzenie. Chociaż jest możliwe, że kierowcy RWD ze względu na lepsze prowadzenie na zakrętach częściej przeceniają swoje możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: klasyka 03.05.16, 13:13 Kierowcow jezdzacych RWD jest przy obecnym stanie parku samochodowego - malo. I nie sadze, by ktokolwiek zajmowal sie tego rodzaju statystyka skorelowana z rodzajem napedu. Moze ktos z ubezpieczen...? Wnioski sa tylko ot tak - rzucone na stol z rekawa. Mozna jedynie sarkastycznie, ironicznie, satyrycznie stwierdzic, ze "jak nie potrafia FWD", to tym bardziej "nie potrafia RWD", amen. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 16:09 tiges_wiz napisał: > Znaczy twierdzisz, że kierowcy RWD częściej giną? Nie > Dla mnie to dość odważne stwierdzenie. To prawda. Ale że nie moje wiec nie muszę go komentować. > Chociaż jest możliwe, że kierowcy RWD ze względu na lepsze prowadzenie na zakrę > tach częściej przeceniają swoje możliwości. Jak widać na załączonym obrazku to prowadzenie jest lepsze od załadowanego wozu z sianem. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 16:37 rozumiem, że ta opinia to z twojego doświadczenia? obejrzyj sobie dlaczego w wtcc prowadzono lotny start (bo bmw wygrywały jak chciały i przez to olali rozwój :) ) WTCC 2006 - Round 1 Monza, Italy - Race 1, 2 to byłaby jakaś podstawa do dyskusji jeżeli chodzi o prowadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 17:23 tiges_wiz napisał: > rozumiem Śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 17:30 Jak tak ma wyglądać dyskusjach tobą, to sam sobie wystawiłeś opinię. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 17:48 Dyskusja powiadasz? To czemu zamiast odpisywać na to co piszę uprawiasz strawman fallacy? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: klasyka 03.05.16, 20:27 Jeszcze jesniej niż zrobiłem to 10 godzin temu? Dobra spróbuję. Nie widać tutaj żadnych głupich manewrów kierowcy bmw. Nie jechał z dużą prędkością, nie przyśpieszał wariacko. Widać że odległość pomiędzy nim a samochodem jadącym przed nim jest w miarę stała. Jeżeli więc wypadł z takiego zakrętu to zakładając że samochód był sprawny musiał dać gaz w opór a potem poszło. Widać chciał się rozbić. Ewentualnie samochód sprawny ale straszna padlina i tył ucieka przy byle wciśnięciu gazu. Lub mogło być tak że na nieprawidłowe zachowanie kierowcy nałożyły się defekty samochodu. Nie wiem w jakim stanie były opony w jakim stanie było zawieszenie. Gdzieś widziałem zdjęcie bawarki po wypadku z praktycznie łysymi oponami. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 20:45 > adącym przed nim jest w miarę stała. Jeżeli więc wypadł z takiego zakrętu to za > kładając że samochód był sprawny musiał dać gaz w opór a potem poszło. Widać c > hciał się rozbić. Ewentualnie samochód sprawny ale straszna padlina i tył uciek > a przy byle wciśnięciu gazu. Możliwe. Wyżej dałem zdjęcie BMW na kompletnie łysych oponach z tyłu. Jednak dla mnie całe nieszczęście się zaczęło jak ten z przodu zjeżdża. Ręki sobie nie dam uciąć, ale dla mnie chciał tam ostro przyspieszyć. Przy zerwanej przyczepności z jednej strony nie zobaczysz przyspieszania. Powinien mieć szperę, ale to zgadywanka. Powinien mieć ESP. Miał? Jak się przesiadłem do samochodu, który miał 30% fabrycznie zblokowany tylny most, to jazda się zmieniła. Nawet na ośnieżonym parkingu trudno było zrobić takie wahadło. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: klasyka 03.05.16, 17:28 A JA ROZUMIEM, ZE W CALEJ HISORII WTCC ZAWSZE WYGRYWALY BMW... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 19:38 Wygrywali do zmian przepisów (lotny start, większa masa za wygrywanie), a w dodatku przestali rozwijać jak należy auto i przestali wygrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: klasyka 03.05.16, 23:21 I TYLKO BMW MIALO TAM TYLNY NAPED ? A DLACZEGO BMW NIE ZDOMINOWALO NP DTM ALBO BTCC ? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: klasyka 02.05.16, 22:44 NAJPIERW TWIERDZISZ, ZE HAMOWANIE 15 S. WCZESNIEJ DOPROWADZILO DO POSLIZGU, POTEM, ZE JAK WPADL W POSLIZG PRZEZ DODANIE GAZU, TO POWINIEN DALEJ DODAWAC... CIEKAWE CZEGO JESZCZE CIEKAWEGO SIE DOWIEMY... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 02.05.16, 23:06 poważnie? napisałem, że przez hamowanie doprowadził do poślizgu? :> poka gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: klasyka 03.05.16, 10:39 NA POCZATKU: "najpierw hamuje na mokrym na zakręcie, a później daje w pedał :> to się musiało tak skończyć." Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: klasyka 03.05.16, 12:12 Poważnie? LOL. Ty to jednak jesteś ograniczony. Hamowanie było tylko przyczyną tego, że nie jechał tyle ile chciał. Później próbował przyspieszyć na zakręcie. Opisywany później pan wyjeżdżający spod supermarketu też zaczał gwałtownie przyspieszać zakręcając. Więc nie wmawiaj mi co napisałem. Hamowanie było przyczyną jego późniejszego przyspieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: klasyka 03.05.16, 17:29 NO TAK.. HAMOWAL BO CHCIAL JECHAC SZYBCIEJ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz a co do hamowania 02.05.16, 23:37 co za kłamcy :> www.motofakty.pl/artykul/jak-hamowac-na-sliskim-i-wyprowadzac-auto-z-poslizgu-zobacz-filmy.html Co ważne, gdy wystąpi nadsterowność nie należy wciskać hamulca, by nie zablokować kół i nie odciążać tylnej osi. Dobrze jest trzymać nogę na gazie, ale bez mocnego wciskania. Gwałtowne odjęcie gazu może skończyć się podobnie, jak wciśnięcie hamulca. Więc panie teoretyku, co pan na to? Niestety nie mam RWD na razie, ale poślizgać się też lubię :> Tęsknota za RWD Za rok specjalnie dla ciebie nagram co się dzieje w takim wypadku po panicznym zdjęciu nogi z gazu :> Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: a co do hamowania 03.05.16, 10:48 NO TO GWALTOWNE... A NIE, ZE WCALE NIE WOLNO... W WIELU AUTACH NAWET SIE PRAKTYCZNIE NIE DA GWALTOWNIE, BO SLABIUTKO HAMUJA SILNIKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: a co do hamowania 03.05.16, 12:33 potrenuj coś z poślizgami, to podyskutujemy, bo tak, to jak gadanie ze ślepym o kolorach. jeżeli pana po lekkim poślizgu odwróciło w druga stronę, to znaczy, że zareagował za gwałtownie :> Ja miałem przyjemność kilka razy potrenować także na matach poślizgowych pod okiem instruktorów z licencjami rajdowymi i wiem, że różnica pomiędzy za dużo i w sam raz jest bardzo niewielka :> ok, mógł próbować za mocno dodać gazu, bo myślał, że go wyprowadzi, ale dla mnie to on spanikował i zabrał ta nogę z gazu w tym momencie :> Na to wskazuje dynamika jego ruchu. Lekka kontra z lekkim (żeby przestać przyspieszać) odpuszczeniem gazu i by się skończyło tylko na strachu. Ale to trzeba najpierw potrenować. W FWD przy poślizgu nadsterownym działają podobne zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota [...] 03.05.16, 17:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz z faktami to nie wygrasz 03.05.16, 19:42 trochę kultury i obejrzyj sobie ten filmik. wyniosło go w prawo i później masz szybki ruch w lewo. Krawężnik jak dotknął, to już w czasie ruchu w lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: z faktami to nie wygrasz 03.05.16, 23:28 KULTURYSTA SIE ZNALAZL... ROZUMIEM, ZE USUWANIE WYPIOWIEDZI TO SZCZYT KULTURY... CALY CZAS KOLES JEDZIE WEZYKIEM, ALE TY, OCZYWISCIE, WSZYSTKO DOKLADNIE WIESZ... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: z faktami to nie wygrasz 04.05.16, 00:35 taki wężyk jest właśnie typowy przy zerwaniu przyczepności w RWD po zbyt mocnym dodaniu gazu :> Każdy kierownik RWD ci to powie :> To ostatnie ostrzeżenie, przed wyjazdem w zielone. Odpowiedz Link Zgłoś